Deze moet ik ook nog steeds maken:
Tourte Américaine
Amerikaanse kaastaart
• 250 g cottage cheese, . Hüttenkäse of Mon Chou
• 200 g kwark
• 8 blaadjes gelatine (16 g)
• 75 g witte basterdsuiker, gezeefd
• I eetlepel rasp van citroenschil
• 2 eetlepels citroensap, gezeefd
• 2 eieren, gesplitst
• 4 eetlepels kristalsuiker
voor de taartbodern:
• 75 g boter
• 75 g beschuit of corn-flakes
• 2 eetlepets slagroom
• 2 eetlepels kristalsuiker
om te garneren:
• 1 kleine tros druiven (Ca 250 g)
Begin met het maken van een taartbodem. Laat de boter in een pannetje smelten. Verdeel de beschuit in kleine stukjes en roer deze door de boter. Voeg er slagroom en 1 of 2 eetlepels suiker aan toe.
Schep het mengsel op de bodem van een springvorm met een middellijn van 24 centimeter. Strijk het oppervlak met een natgemaakt mes glad af en zorg dat de bodem overal met een even dikke laag bedekt is.
Plaats de vorm in de koelkast. Week de gelatineblaadjes gedurende 10 minuten in ruim koud water.
Wrijf de cottage cheese of Hüttenkäse door een fijne zeef en voeg de kwark, de helft van de basterdsuiker en de citroenrasp eraan toe. Klop alles zeer luchtig op.
Voeg de rest van de basterdsuiker, in een kom, aan de eierdooiers toe. Klop alles zolang op tot een bijna wit en schuimig mengsel is verkregen.
Breng in een pannetje 4 eetlepels water aan de kook. Knijp de blaadjes gelatine goed uit en uit en los ze onder voortdurend roeren op in het hete water, nadat het pannetje van de warmtebron is genomen. Voeg er daarna het citroensap bij.
Klop de eiwitten stijf. Doe er dan 4 eetlepels kristalsuiker bij en klop alles nog zolang tot het weer stijf is geworden. Klop in een andere kom de slagroom net niet helemaal stijf.
Klop het gelatinemengsel heel licht door het eierdooiermengsel. Schep het daarna door het kaas- en kwarkmengsel en spatel er vervolgens de slagroom door.
Doe alles over in de vorm en strijk bet oppervlak glad af. Laat de taart enkele uren (ca 3 uur) in de koelkast staan om volledig op te stijven.
Pel voor de garnering de druiven en neem de pitjes uit bet vruchtvlees. Met een zeer scherp puntig mesje is het geen moeilijk werkje. Leg de druiven naast elkaar tegen de rand van de taart aan. Verwijder de rand van de springvorm en neem daarna de bodem weg. Snijd de taart in 8 punten.
De Amerikaanse kaastaart dien zo koel mogelijk te word en opgediend. De taart kan het beste één dag van tevoren worden bereid.
Gāteau de Noel
Kersttaart
• 4 eieren, gesplitst
• 3 eetlepels melk 2 eetlepels koffielikeur
• 2 zakjes vanillesuiker (10 g) 6 eetlepels vossebessencompote
• 150 g suiker 8 gekonfijte rode kersen (bigarreaux)
• 200 g zelfrijzend bakmeel 50 g bittere chocola derepen
• 40 g maļzena 50 g geschaafde, lichtgeroosterde amandelen
• 3 blaadjes gelatine (6 g) poedersuiker
• ¾ L slagroom eventueel chocoladesterretjes
• 125 g suiker
• 2 eetlepels cacaopoeder
Verwarm de oven voor tot 200° Celsius.
Beboter een springvorm met een middellijn van 22 tot 24 centimeter.
Doe de eierdooiers, samen met de melk, vanillesuiker en 100 gram suiker, in een kom. Klop alles op tot schuimige massa.
Klop in een andere kom de eiwitten met de rest van de suiker stijf op. Schep de eiwitten door de schuimige dooiermassa.
Zeef het bakmeel en de maļzena hoven het mengsel en schep alles zeer luchtig door elkaar. Vul de springvorm met het beslag en strijk het oppervlak met een natgemaakt mes glad af.
Plaats de vorm op het rooster iets onder het midden in de voorverwarmde oven. Reken op een baktijd van 20 tot 25 minuten.
Laat de taart, nadat ze uit de vorm is gekomen, volkomen koud worden op een taartrooster
Snijd de koude taart horizontaal drie lagen. Week de gelatineblaadjes gedurende 10 minuten in ruim water.
Klop de slagroom met 125 gram suiker stijf.
Doe een derde van de slagroom in een andere kom en roer de cacao en koffielikeur erdoor. Strijk de slagroom daarna op de onderste taartbodem als een dikke laag. Leg de tweede taartlaag erop.
Breng in een pannetje 4 eetlepels water (of rode-bessensap waaraan een beetje suiker is toegevoegd) aan de kook. Neem het pannetje van de warmtebron en los er de goed uitgeknepen gelatineblaadjes in op.
Roer er daarna de vossebessencompote door en laat het mengsel zolang staan tot het lobbig begint te worden.
Spatel er de helft van de resterende slagroom door. Bestrijk er de tweede taartlaag mee en leg de derde taartlaag crop.
Bestrijk de taart bovenop en rondom met een dunne laag slagroom. Doe de resterende slagroom in een spuitzak waarin een gekartelde spuitmond is bevestigd. Spuit dicht bij de rand van de taart 16 kleine rozetjes slagroom. Leg op 8 rozetjes een rode kers.
Rasp de chocolade op een zeer grove rasp en strooi het raspsel in het midden van de taart. Bestrooi de zijkant van de taart met de geschaafde amandelen en strooi wat poedersuiker over de geraspte chocolade. Garneer de taart eventueel met kleine sterretjes van chocolade, die u eventueel zelf kunt maken door 50 gram gesmolten chocolade op een stuk aluminiumfolie of vetvrij papier uit te schenken en te laten afkoelen. Met een uitsteekvormpje in de vorm van een ster steek u er dan 8 of 16 sterretjes uit. Steek de sterretjes op de slagroomrozetten. Plaats de taart op een fraaie taartschaal en snijd haar pas aan tafel aan.
Kersttaart, die zonder sterretjes erop ook kan dienen als een gewone taart.
Tarte d’un pčre de famille ą l’orange
Huisvaderlijke taart met sinaasappelen.
Voor de taartbodem:
• 60 g zelfrijzend bakmeel
• 1 eetlepel witte basterdsuiker
• I ei, losgeroerd
• 1 eetlepel gesmolten boter
• 1 dl melk
• 20 g boter
voor de vulling:
• 6 grote sinaasappelen
• 3 eieren
• 2 ½ dl koffieroom
• 2 eetlepels witte basterdsuiker
• 2 eetlepels sinaasappellikeur (Grand Marnier)
• 50 g poedersuiker
Zeef het bakmeel en de basterdsuiker in een kom. Maak een kuiltje en voeg het ei, de gesmolten boter en 4 eetlepels melk toe. Roer met een garde, vanuit het midden, tot een glad en klontvrij beslag is verkregen. Voeg zonodig nog 1 of 2 eetlepels melk toe.
Smelt in een koekenpan met een middellijn van 30 centimeter her klontje boter. Schenk het beslag op de bodem van de pan en laat bet goed uitvloeien. Bak een pannenkoek boven een zeer matige warmtebron. Keer de pannenkoek zodra de bovenkant voor bet grootste deel is gestold. Bak de pannenkoek daarna niet veel langer dan 30 seconden. Neem de koekenpan van de warmtebron en laat de pannenkoek in de koekenpan kond worden.
Schil de sinaasappelen zo dik af dat ook de witte onderhuid wordt verwijderd. Verwarm de oven voor tot 175° Celsius.
Bestrijk een taartvorm met een middellijn van 24 centimeter met wat boter. Leg de koude pannenkoek met de sterkst gekleurde kant naar boven in de vorm. Snijd de eventueel overstekende rand van de pannenkoek af. Beleg de bodem van de taart met de partjes sinaasappel en wel zo dat de gehele bodem ermee is bedekt.
Roer in een kom de eieren goed los en voeg al roerend koffieroom, basterdsuiker en likeur toe. Schenk het mengsel over de sinaasappelpartjes.
Zet de taart precies in het midden op her rooster in de voorverwarmde oven. Bak de taart niet langer dan 16 minuten. Bestrooi de taart, door een zeefje, met poedersuiker en zet de taart weer in de oven terug. Verhoog de oventemperatuur tot 225° Celsius of nog hoger. Neem de taart uit de oven zodra de bovenkant een licht goudbruin kleurtje heeft gekregen.
Neem de taart voorzichtig uit de vorm en laat haar op een schaal glijden. Snij de taart aan tafel in 8 punten.
In plaats van sinaasappelpartjes kunt u zo’n taart ook maken met in plakken gesneden kiwi’s, kersen, in stukjes gesneden perziken en met aardbeien.
De pannenkoek die als een taartbodem dienst doet, mag eigenlijk geen kleur krijgen en dient daarom te warden gekeerd op bet moment dat bet beslag begint te stollen.
Huisvaderlijke taart met sinaasappelen kunt u warm maar ook koud presenteren.