abonnement Unibet Coolblue
pi_50469828
Ik zat vanmiddag de alom gerespecteerde Metro te lezen, waar een stukje instond over Pro Ana's. Nou jongens, ik heb iets nieuws gevonden om me over te verbazen.

Pro wattes, c_c? Pro Ana's.
quote:
Pro-ana is de naam van een beweging die stelt dat anorexia nervosa en andere eetstoornissen geen stoornis, maar een levensstijl zijn. Hiermee wordt stelling genomen tegen de medische wetenschap die anorexia als een potentieel dodelijke psychische aandoening beschouwt. De beweging is een aantal jaren erg actief geweest op het internet, leek op een gegeven moment terrein te verliezen maar kent nu een ongeziene heropleving.

Aanhangers van de beweging streven ernaar om op radicale wijze te voldoen aan hun slankheidsideaal, een positief zelfbeeld te ontwikkelen en de macht over het eigen lichaam te verkrijgen.

Er zijn verschillende gradaties van pro-ana. Je hebt de extremere vorm die pro-ana als een religie of echt een levenskeuze gaat benaderen. Vaak ligt de leeftijd van aanhangers hier zeer laag. Rond de 13 jaar. Een andere vorm is minder extreem en gaat er eerder vanuit dat een eetstoornis wel degelijk een ziekte is maar dat zij er nog niet klaar voor zijn om te genezen. Ze moedigen herstel wel aan, maar zullen niemand dwingen.

Pro-ana-websites bevatten webforums, geven tips over afvallen en mogelijkheden om het ideale gewicht te berekenen (waarbij de gebruikte waarden vaak lager liggen dan bij de queteletindex). In de Verenigde Staten hebben enige pro-ana-aanhangers protestdemonstraties gehouden tegen de consumptiemaatschappij, met name de overmatige consumptie van voedsel.

Critici wijzen erop dat de websites van de pro-ana-beweging levensgevaarlijk zijn voor de toch al labiele doelgroep en dat het ontkennen van de aandoening in wezen een langzame vorm van zelfmoord is.
Mensen die anorexia promoten dus. Voornamelijk, hoe kan het ook anders, jonge meiden die steun zoeken bij elkaar, in elkaars gedachtengangen. Wa

Ik heb wat rondgegoogled en verdomd, het is waar .
Er staan tips op om zo makkelijk mogelijk af te vallen, hoe je het beste je ouders en de hulpverlening voor gek kan houden (stukjes lood in je kleding voor het wegen!), hoe je rotte tanden van het kotsen tegengaat en hoe je het grommen van je buik onder dwang houdt. Wat me vooral opviel is dat het eigenlijk om het voorstadium van een eetstoornis gaat. Het zijn meiden die anorexia als een manier van afvallen zien en het 'willen ontwikkelen', lijkt het.
Thinspiration is inspiratie voor de heroïek van de eetstoornis. Foto's van uitgemergelde modellen die als het schoonheidsideaal worden gezien en aanbeden op de pro-ana fora en blogs. Er is een fictieve leidster bedacht, Ana, wiens thinspirerende brieven op blogs rondzwerven.

De 10 geboden van Ana en wat tekstjes van de sites die ik tegen ben gekomen:
quote:
- Als je niet dun bent ben je niet aantrekkelijk.
- Dun te zijn is belangrijker dan gezond te zijn.
- Je moet je kleren kopen, ga naar de kapper, neem laxeermiddelen, verhonger jezelf, doe iets om jezelf dunner te laten lijken.
- Eet niet zonder jezelf schuldig te voelen
- Je zult geen dikmakend voedsel eten zonder jezelf daarna te straffen
- Je zult calorieën tellen en zult calorieopneming beperken
- Wat de weegschaal zegt is het belangrijkste ding
- Gewicht verliezen is goed, aankomen is slecht
- Je kan nooit té dun zijn
- Dun zijn en niet eten zijn tekens van succes
quote:
Sta toe dat ik mezelf voorstel. Mijn naam, of als ik door "dokters" word genoemd, is Anorexia. Anorexia Nervosa is mijn volledige naam, maar je mag mij Ana noemen. Hopelijk kunnen wij geweldige partners worden. In de komende tijd zal ik veel tijd in je investeren en ik verwacht hetzelfde van jou. In het verleden heb je iedereen, je leraren, ouders, horen praten over je. Je bent "zo volgroeit", "intelligent", en je bent "zo potentieel". Where has that gotten you, may I ask? Wat ze zeggen is absoluut niet waar! Je bent niet perfect, je probeert niets hard genoeg, tot nu toe heb je je vrije tijd alleen maar verspild met praten met vrienden, en eten! Dat zal in de toekomst niet toegestaan worden.

Je vrienden begrijpen je niet. Ze zijn niet eerlijk tegen je. In het verleden wanneer je onzeker was en je vraagt aan ze, "Ben ik ...dik?" en zij antwoordden "Oh nee, natuurlijk niet" dan wist je dat ze logen! Enkel IK vertel de waarheid. Je ouders, daar zullen we het maar niet over hebben! Je weet dat ze van je houden en om je geven, daar dat is gewoon zo omdat dat de plicht van ouders is om te doen. Ik zal je een geheim nu vertellen: diep in hun hart, zijn ze teleurgesteld met je. Hun dochter, die altijd zo perfect was, is een vet, lui en ondankbaar meisje geworden.

Maar ik ben er om dat allemaal te veranderen.
Rest van de brief

In Amerika zijn Pro-Ana sites verboden. In Nederland niet. Punt.nl heeft wel sinds kort een waarschuwing op alle pro-ana sites van ze gezet, met een link naar hulpinstanties. Het viel me op dat veel bogs op web-log.nl vrijuit gaan en een hele kliek ana's in stand houdt. Ik zit er dan ook sterk aan te denken ze te mailen met de vraag waarom er geen waarschuwing op gezet wordt.

Wat vinden jullie, zouden dit soort sites verboden moeten worden, als het technisch haalbaar zou zijn? Valt het onder vrijheid van meningsuiting en kan het eigenlijk geen kwaad? Zou er een waarschuwing moeten komen? Wat vind je van die sites?

mod-opmerking
Het is een gevoelig onderwerp, dit. Hou het dan ook binnen de fatsoensnormen. Ga niet lopen bashen, probeer volwassen te blijven, hoe groot je walging ook is. Lukt dat niet, heb ik weer de vingers-in-de-gehaktmolen-tip voor je.
  donderdag 14 juni 2007 @ 23:21:14 #2
100297 teamlead
Nu met Napoleon complex
pi_50470094
Ik heb de ellende die deze ziekte kan veroorzaken van (te) dichtbij gezien. Het is ongelofelijk dat dit soort sites bestaan, maar toch geloof ik niet in verbieden. De ziekte bestond (helaas) ook al voor de opkomst van internet. Als je dit soort sites zou verbieden, vinden ze wel op andere manieren de informatie die ze nodig hebben of denken te hebben.
Natuurlijk is het kwalijk dat de patienten elkaars gevoelens versterken, maar aan de andere kant weten ze in iedergeval dat ze niet de enigen zijn.
If you wish to be a success in the world, promise everything, deliver nothing.
Nothing is more difficult, and therefore more precious, than to be able to decide.
Victory belongs to the most persevering
  donderdag 14 juni 2007 @ 23:22:32 #3
140245 base3ball
State Of Mind
pi_50470136
Opmerkelijk dat je zoiets mag stimuleren . Je zou toch verwachten dat het verboden zou zijn, maar ja blijkbaar is de wereld nog gekker geworden
Everybody has a talent, most people just don't know what it is.
www.xi-online.nl
  donderdag 14 juni 2007 @ 23:23:19 #4
100297 teamlead
Nu met Napoleon complex
pi_50470169
quote:
Op donderdag 14 juni 2007 23:22 schreef base3ball het volgende:
Opmerkelijk dat je zoiets mag stimuleren . Je zou toch verwachten dat het verboden zou zijn, maar ja blijkbaar is de wereld nog gekker geworden
een verbod is alleen te handhaven als het wereldwijd zou worden ingevoerd
If you wish to be a success in the world, promise everything, deliver nothing.
Nothing is more difficult, and therefore more precious, than to be able to decide.
Victory belongs to the most persevering
  donderdag 14 juni 2007 @ 23:25:54 #5
143274 -skippybal-
Stuiterdestuiter
pi_50470265
-Flikker een heel end op.

[ Bericht 82% gewijzigd door #ANONIEM op 14-06-2007 23:28:58 ]
LastFM
03/06 Maccabees - 10/06 Gaslight Anthem - 18/06 Oi Vai Voi - 20/06 Green Beats - 24/06 Ghinzu - 18/07 Extrema Outdoor
pi_50470374
quote:
Op donderdag 14 juni 2007 23:22 schreef base3ball het volgende:
Opmerkelijk dat je zoiets mag stimuleren . Je zou toch verwachten dat het verboden zou zijn, maar ja blijkbaar is de wereld nog gekker geworden
Nou ja, ik las dat het technisch simpelweg niet haalbaar is. Daarnaast, als het niet openlijk kan, kan het altijd nog op gesloten fora enzo.

Wat wél kan en waarvan ik kwalijk vind dat het niet gebeurt is een waarschuwing alvorens het betreden van de site. Punt.nl en meerdere Amerikaanse sites die ik zag hadden hele duidelijke waarschuwingen. Ik denk serieus dat ik in het weekend een mailtje op ga stellen voor web-log.nl.

Natuurlijk kunnen we roepen dat meiden die daar willen kijken het toch wel kunnen en het op eigen verantwoordelijkheid gooien enzo, maar dat doe ik lekker niet .
  Redactie Frontpage donderdag 14 juni 2007 @ 23:29:10 #7
1150 crew  SunChaser
Leuker wordt het niet
pi_50470399
Waar kun je die bandjes eigenlijk kopen?
pi_50470682
een variant op "if you can't beat them.."
pi_50471165
and the Darwin-award goes to...
  vrijdag 15 juni 2007 @ 00:00:04 #10
105263 Litso
Interlectueel.
pi_50471469
Het ziekste is, die brief van 'Ana' klinkt alsof 'ie geschreven is door een volwassene die heel erg goed weet wat hij aan het doen is met de onvolgroeide puberbreintjes van 13-jarigen
"Dat is echt ontzettend zielig" ©
  vrijdag 15 juni 2007 @ 00:02:13 #11
105263 Litso
Interlectueel.
pi_50471526
-edit-
Bij nader inzien toch niet
Maar deze brief is absoluut niet geschreven door een 13-jarige.
"Dat is echt ontzettend zielig" ©
pi_50471687
quote:
Op vrijdag 15 juni 2007 00:00 schreef Litso het volgende:
Het ziekste is, die brief van 'Ana' klinkt alsof 'ie geschreven is door een volwassene die heel erg goed weet wat hij aan het doen is met de onvolgroeide puberbreintjes van 13-jarigen
Het rare is, als ik die brief lees klinkt het in mijn oren allemaal ontzettend sarcastisch, als een spiegel die je voorgehouden wordt. Stukjes als
quote:
Wanneer je in de spiegel kijkt, zal ik het beeld vervormen. Ik zal aan je zwaarlijvigheid tonen. Ik zal je een sumoworstelaar tonen maar die in realiteit een uitgehongerd kind is. Maar dat moet je niet weten, omdat indien je de waarheid weet, je misschien opnieuw beginnen te eten en dan zal onze verhouding ten einde komen.
lijken me toch juist eye-openers. Maar blijkbaar werkt dat zo niet en zien die meiden dat écht als aanmoediging.
  vrijdag 15 juni 2007 @ 00:55:14 #13
178564 Fleurezeur
Fleur op met Fleur!
pi_50472824
Nou.....ik weet niet of verbieden wel zo'n goed idee zal zijn. Er zal toch wel enige controle van andere lotgenoten zijn op die blog-groepen en fora? Dat die meisjes niet te ver schieten met hun obsessie?

Daarbij vraag ik me eigenlijk af hoe doktoren/psychiaters anorexia-patienten behandelen, aangezien ze volgens mij niet opgenomen of geholpen willen worden, mag je ze dan eigenlijk wel ,,helpen" tegen hun wil in?
My boobs are ok ! :D
pi_50473047
quote:
Op vrijdag 15 juni 2007 00:55 schreef Fleurezeur het volgende:
Nou.....ik weet niet of verbieden wel zo'n goed idee zal zijn. Er zal toch wel enige controle van andere lotgenoten zijn op die blog-groepen en fora? Dat die meisjes niet te ver schieten met hun obsessie?
Nope. Het zijn gewoon blogs zoals je zelf een weblog zou kunnen starten. Als er enige controle zou zijn zouden er geen tips staan over wanneer je het beste je vinger in je keel kan steken.
quote:
Daarbij vraag ik me eigenlijk af hoe doktoren/psychiaters anorexia-patienten behandelen, aangezien ze volgens mij niet opgenomen of geholpen willen worden, mag je ze dan eigenlijk wel ,,helpen" tegen hun wil in?
Voor zover ik weet kan gedwongen opname alleen in werking gesteld worden als de patiënt een gevaar voor zichzelf of voor anderen wordt, dus in het geval van anorexia: als ze er ernstig ziek van wordt.
pi_50473079
Van NL Pro-Ana's site

Ik vind het mooiste bot de/het

Ribben
10.2 %
Sleutelbeen
35.7 %
Ruggengraat
4.2 %
Allemaal moeten ze uitsteken
17.8 %
Botten zijn lelijk
32.0 %

353 stemmen
............................
pi_50473905
Ik ben van zo'n forum geband omdat ik zei dat ik volle heupen en borsten mooi vind. Ik had daarbij een plaatje gepost van een enigzins normaal ogend model met ik denk maat 36 en een C cup.

Dus...

Het is echt ziek hoe die meisjes daar praten. Ze denken troost en motivatie te vinden, maar eigenlijk maken ze elkaar zieker en zieker. Iets wat je ook wel ziet in klinieken, maar dat vele malen sterker omdat ze de vrijheid hebben te doen wat ze willen. Ze sporen elkaar aan nog meer af te vallen (praten bijv. nog niet purgerende meisjes aan dat vooral te gaan doen) en fokken elkaar op. Met plaatjes (zelfs van concentratiekampen, en dat vinden ze dan aantrekkelijk hoe die mensen er uit zien), maniertjes om aan de hulpverlening te ontsnappen en wedstrijdjes.

Ze willen allemaal het dunste zijn, het is een soort competitie. Meisjes gaan kapot daar. Zijn ze eindelijk de dunste van de klas, maar voelen ze zich nog dik, dus ze gaan naar zo'n site voor advies.... Zijn ze daar weer de dikste, hop, weer motivatie om nog 10 kilo kwijt te raken, want zie je wel ze zijn toch echt dik.... Het is afschuwelijk, en het is zo'n kwetsbare doelgroep, van mij mogen zulke sites in nederland ook verboden worden.
pi_50474033
Dat is het übervreemde eraan! Ik zag op een of andere blog een linkje naar een docu op youtube over een anorexia-patiënt die richting de dood afglijdt en het werd aangeprezen! WTF!
pi_50475228
quote:
Aanhangers van de beweging streven ernaar om op radicale wijze te voldoen aan hun slankheidsideaal, een positief zelfbeeld te ontwikkelen en de macht over het eigen lichaam te verkrijgen.
In één zin drie zaken waarbij ze compleet aan voorbij gaan. Anorexia hebben is dus voldoen aan het slankheidsideaal, contributief aan een positief zelfbeeld en geeft macht over eigen lichaam. Welke grapjurk heeft die idealen opgesteld?

Maar ja, van mij mogen de sites bestaan. Mensen zijn zelf verantwoordelijk voor hun levensinvulling, zelfs als deze dodelijker is dan anders. Als mensen de zin van hun leven vinden in het zo min mogelijk eten, zoveel mogelijk uitkotsen en jezelf naar de tering helpen dan moeten ze daar ruimte voor krijgen. Gezondheid dient m.i. een keuze te blijven.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 15-06-2007 04:30:52 ]
pi_50477067
De meisjes die deze sites bezoeken, zijn 9 van de 10 keer geen anorexia patienten en zullen dat ook nooit worden.

Iemand die daadwerkelijk aan Anorexia Nervosa lijdt walgt van voedsel, maar niet omdat het je dik maakt, maar puur omdat het eten is. Ze stoppen niet met eten vanuit een schoonheidsideaal, maar omdat ze zelf vinden dat ze de ruimte die ze innemen niet verdienen, omdat ze zichzelf willen straffen, omdat ze controle willen houden, omdat ze doodsbang zijn voor iedere calorie. Zelf voedingssuplementen die ze gaan slikken om te voorkomen dat ze donshaar krijgen, haaruitval of droge huid worden na een poosje een bedreiging, want hoeveel calorieen zullen daar in zitten? Zelfs water willen ze niet naar binnenwerken, puur vanwege het gevoel gevuld te zijn met iets en dat verdienen ze niet. 1 van de nare gevolgen hiervan is dat ze hun darmstelsel voor lange periode stil leggen en uiteindelijk hun rectum naar buiten komt aangezien de spieren verzwakken en na een poosje loslaten, hun maag komt los en verzakt in de buikholte, ze krijgen verklevingen met maagwand en darmen, om suikerziekte e.d. nog maar buiten de picture te houden.

De meisjes die de Pro-Ana sites bezoeken hebben geen eetziekte, en 9 van de 10 zullen deze ook niet ontwikkelen door deze sites. Puur omdat ze psychisch niet overheerst worden door de ziekte Anoraxia.

Deze meisjes vinden steun bij elkaar, komen uit hun isolement, leren dat ze niet de enige zijn die met hun gewicht worstelen. Zelden zullen ze een BMI onder de 17 krijgen. En diegene die uiteindelijk wel anorexia onwikkelen hadden dat ook wel gekregen zonder deze sites en zo hun eigen manier van afvallen en hun omgeving voor liegen gevonden. Alleen waren ze dan echt totaal alleen geweest, in een isolement geraakt, nog verder depresief en nog verder hun ziekte ingesleept. Nu hebben ze steun, ookal is dat de verkeerde. Het idee dat ze geaccepteerd zijn en niet continue moeten aanhoren 'maar je bent helemaal niet dik, 'waar maak je je druk om', 'jij? Afvallen, waarom?', maar mensen achter zich hebben zorgt al voor een stuk meer zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Meisjes van 13 hebben pro-ana, volwassenen hebben Sonja Bakker. Veel verschil is er niet, ze nemen allebei ongeveer 600 kcal per dag tot zich, alleen is Sonja goed en Ana slecht.

Het is net als alcohol en roken vs. drugs.

En als je als ouderzijnde dit in de hand wilt houden, dan stel je je filter ook eens op iets anders dan pornosites blokkeren voor je man. Je hebt de oplossing van het 'probleem' in eigen hand, het 'probleem' zelf zul je niet kunnen oplossen.
  vrijdag 15 juni 2007 @ 10:06:03 #20
20346 elgringo
Valt uit vliegtuigen
pi_50477922
Het is net als met een ander 'evil' middel. bijv roken, alchol of misschien ook wel frikandellen. uiteindelijk zijn ze allemaal zo dogelijk als de nacht. Ik denk dat er meer mensen doodgaan door alchol dan door anorexia. (alchol ook als oorzaak, verkeersongevallen ed.) Zou daarom de reclame van mijn welgewaardeerde brand biertje van de buis moeten? Onzin.

Veel mensen die roken, zijn en blijve hier ook voorstander van. Zo is het met anorexia ook. Kun je niet voorkomen. Internet is alleen het juiste communicatiemiddel.

Van mij mogen ze het blijven doen, zolang ze mij er maar niet mee lastig vallen.
If broken it is, fix it you should.... (en niet eerder ;) )
pi_50478249
Ik ben blij dat dat nog niet bestond toen ik 14 was.
Ja, die met de ballen in de bek.
  vrijdag 15 juni 2007 @ 10:43:16 #22
172358 oddman
Introspecteur
pi_50479004
Ja, dit bestaat al veel langer.
'k Heb hier een jaar of 2 geleden op een Engelstalig forum al over gelezen.

Ideologisch gezien vind ik het verkeerd om mensen tegen zichzelf te beschermen. Dit geldt voor drugs, herenliefde, damesliefde, alle combinaties van liefde (voorzover het consenting is), gordels, sigaretten (again, zonder anderen er mee te schaden), alkeehol, WoW en dus ook voor suicidale neigingen.

Hoe je dit wel kan omschrijven, dus. Anorexia (even niet lettend op Bubblegum Barbie's post, waar ongetwijfeld ook een kern van waarheid in zit) is iets waar je alleen jezelf mee hebt. En je naaste familie, maar die schaad je niet persoonlijk, die schaad je door jezelf de vernieling in te helpen en dat is je eigen verantwoordelijkheid.
Het is eigenlijk een soort natuurlijke selectie. Ik kan daar geen problemen mee hebben.
"The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, but wiser people so full of doubts."
- Bertrand Russell
  vrijdag 15 juni 2007 @ 10:57:52 #23
116015 SicSicSics
Crushing Cranial Contents!
pi_50479461
Eng, heel eng! En die brief klopt inderdaad niet zo veel van. Spreekt zichzelf constant tegen..?

Is het trouwens niet bij wet verboden om elkaar aan te zetten tot levensbedreigende dingen, ofzoiets? Lekker duidelijk, maar elkaar aanzetten tot zelfmoord mag niet... Maar elkaar aanzetten tot een hele langzame zelfmoord mag wel?

Of is zelfmoord weer niet "de bedoeling" van dit alles waardoor het ook weer niet strafbaar is..?

En het stomme is eigenlijk nog wel dat zij zelf de enige zijn die het mooi vinden en zichzelf ophemelen. Ik ben nog nooit een kerel tegengekomen die er op kickt om het met zo'n zak botten te doen. (Hoewel die er ongetwijfeld wel zijn...)

Nogmaals... Eng dit! Maar verbieden heeft vast geen zin. Hoewel er misschien wel voorkomen kan worden dat er "nieuwe aanhangers" bijkomen als je het minder bereikbaar maakt.

[ Bericht 0% gewijzigd door SicSicSics op 15-06-2007 10:58:51 (gruwelijke typo) ]
Fine, fuck you then!
The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, but wiser people so full of doubts.
pi_50480327
Even een TVP, wat eng dat dit soort websites gewoon mogen!
Een vriendin van me heeft anorexia; ik ben bang dat als zij deze website ziet ze er helemaal niet meer bovenop komt! Bah!
pi_50481587
Tering wat ziek! Dat internet is echt niet meer gezond voor minderjarigen.
  vrijdag 15 juni 2007 @ 12:40:58 #26
17709 hollander172
Sea por favor apacible con mí.
pi_50482835
quote:
Op vrijdag 15 juni 2007 12:01 schreef thabit het volgende:
Tering wat ziek! Dat internet is echt niet meer gezond voor minderjarigen.
Daar ligt mi een taak voor de opvoeders.
Capa del satén blanco, Cuerpo del acero, Corazón del oro.
pi_50483292
quote:
Op vrijdag 15 juni 2007 12:40 schreef hollander172 het volgende:

[..]

Daar ligt mi een taak voor de opvoeders.
ja, maar het zijn volgens mij de kinderen die zichzelf dingen aanpraten, tips en websites uitwisselen.
pubers zijn vaak opstandig, luisteren niet naar volwassenen.
pi_50483383
quote:
Op vrijdag 15 juni 2007 00:08 schreef clumsy_clown het volgende:

[..]

Het rare is, als ik die brief lees klinkt het in mijn oren allemaal ontzettend sarcastisch, als een spiegel die je voorgehouden wordt. Stukjes als
[..]

lijken me toch juist eye-openers. Maar blijkbaar werkt dat zo niet en zien die meiden dat écht als aanmoediging.
Ik heb altijd het idee dat dit soort brieven geschreven zijn door mensen die zelf midden in 't herstelproces zitten en proberen om te verwoorden wat anorexia met ze doet. Vervolgens zijn er mensen die zelf nog zó in het ziekteproces zitten, dat ze die brieven compleet verkeerd lezen en als aanmoediging gebruiken.
quote:
Op vrijdag 15 juni 2007 00:55 schreef Fleurezeur het volgende:
Nou.....ik weet niet of verbieden wel zo'n goed idee zal zijn. Er zal toch wel enige controle van andere lotgenoten zijn
Er is alleen negatieve controle. "Oh, jij hebt vanochtend een boterham gegeten bij het ontbijt, schaam je. Ík kan tenminste leven op 1 appel". Ze vernederen elkaar, maar zien dat als steun om zo nog verder te komen in hun ziekte.
quote:
Op vrijdag 15 juni 2007 10:43 schreef oddman het volgende:
Hoe je dit wel kan omschrijven, dus. Anorexia (even niet lettend op Bubblegum Barbie's post, waar ongetwijfeld ook een kern van waarheid in zit) is iets waar je alleen jezelf mee hebt. En je naaste familie, maar die schaad je niet persoonlijk, die schaad je door jezelf de vernieling in te helpen en dat is je eigen verantwoordelijkheid.
Het is eigenlijk een soort natuurlijke selectie. Ik kan daar geen problemen mee hebben.
Het probleem is dat een eetziekte in veel gevallen geen keuze is, maar precies dat wat de naam ook al zegt: een ziekte. Een ziekte die je overkomt, net als kanker. Sommige mensen hebben wel meer kracht en kunnen daardoor sneller genezen of zullen minder de extremen gaan zoeken, kans is er ook nog dat ze terecht komen bij het wat minder gevaarlijke maar net zo obsessieve orthorexia. Daarbij spelen dezelfde gevoelens als bij anorexia, maar wordt dit geuit in extreem gezond willen eten in plaats van niets willen eten.
  vrijdag 15 juni 2007 @ 13:07:47 #29
177699 La_Vita
Coo coo ca-choo
pi_50483697
Mijn dochter mag later tot haar 18e niet op internet
My mama didn't raise no fool
  vrijdag 15 juni 2007 @ 13:10:41 #30
131278 moemoe
#teampanda
pi_50483816
quote:
Op donderdag 14 juni 2007 23:14 schreef clumsy_clown het volgende:
Rest van de brief
Wheh er wordt gelinkt naar dit topic op die website.
pi_50485076
quote:
Op vrijdag 15 juni 2007 12:58 schreef innovative het volgende:

[..]

Ik heb altijd het idee dat dit soort brieven geschreven zijn door mensen die zelf midden in 't herstelproces zitten en proberen om te verwoorden wat anorexia met ze doet. Vervolgens zijn er mensen die zelf nog zó in het ziekteproces zitten, dat ze die brieven compleet verkeerd lezen en als aanmoediging gebruiken.
[..]

Er is alleen negatieve controle. "Oh, jij hebt vanochtend een boterham gegeten bij het ontbijt, schaam je. Ík kan tenminste leven op 1 appel". Ze vernederen elkaar, maar zien dat als steun om zo nog verder te komen in hun ziekte.
[..]

Het probleem is dat een eetziekte in veel gevallen geen keuze is, maar precies dat wat de naam ook al zegt: een ziekte. Een ziekte die je overkomt, net als kanker. Sommige mensen hebben wel meer kracht en kunnen daardoor sneller genezen of zullen minder de extremen gaan zoeken, kans is er ook nog dat ze terecht komen bij het wat minder gevaarlijke maar net zo obsessieve orthorexia. Daarbij spelen dezelfde gevoelens als bij anorexia, maar wordt dit geuit in extreem gezond willen eten in plaats van niets willen eten.
De meisjes die op de pro-ana sites komen, hebben geen Anorexia, ze zijn niet ziek. Ze zien Anorexia als iets heiligs, iets wat ze graag willen bereiken. Maar bij Anorexia draait het niet om een schoonheidsideaal zoals jij het doet voorkomen. Maar om een walging voor voedsel en een walging van jezelf, jezelf straffen door niet te eten, jezelf de ruimte die je inneemt niet gunnen.

Deze meisjes verheerlijken de ziekte omdat het in hun ogen het perfecte 'geneesmiddel' is voor hun zucht naar eten. Vandaar Pro-Ana en niet 'Anorexia patienten afvallers verzamelclub'. Deze meisjes zijn niet ziek, en zullen ook geen Anorexia op deze manier ontwikkelen. Ze zitten daar juist omdat ze zoveel van eten houden en slanker willen zijn, niet omdat ze walgen van voedsel.

Voor een Anorexiapatient is het geen moeite om van voedsel af te blijven, ze voelen geen hunkering, maar walging.

Anorexia, Boulimia en het nieuwe Orthorexia zijn niet te genezen. Iemand die hieraan lijdt blijft zijn hele leven vechten tegen zijn/haar ziekte.

Deze meisjes vinden aansluiting bij een Pro-Ana site. Maar ze zoeken niet voor niks zo'n site op. Alleen kunnen ze niet zoveel afvallen, en zelfs met de tips en hulp en steun lukt het ze niet eens. Deze meisjes zijn geestelijk al te zwak om het alleen te kunnen, laat staan dat ze een eetziekte oplopen.
  vrijdag 15 juni 2007 @ 14:09:18 #32
172358 oddman
Introspecteur
pi_50486197
quote:
Op vrijdag 15 juni 2007 12:58 schreef innovative het volgende:
Het probleem is dat een eetziekte in veel gevallen geen keuze is, maar precies dat wat de naam ook al zegt: een ziekte. Een ziekte die je overkomt, net als kanker. Sommige mensen hebben wel meer kracht en kunnen daardoor sneller genezen of zullen minder de extremen gaan zoeken, kans is er ook nog dat ze terecht komen bij het wat minder gevaarlijke maar net zo obsessieve orthorexia. Daarbij spelen dezelfde gevoelens als bij anorexia, maar wordt dit geuit in extreem gezond willen eten in plaats van niets willen eten.
Hellend vlak, Innovative.
Is homofilie een ziekte?
Suïcidale neigingen?
Depressie?
Slecht buien?
Ochtendhumeur?
Terminale domheid?
Alcoholisme?

In hoeverre zijn psychologische aandoeningen echt medische aandoeningen en in hoeverre zijn het negatieve karaktertrekken? Mijn concentratievermogen is beroerd en soms ben ik een botte eikel. Moet ik aan de Ritalin of moet ik gewoon mijn kop er bij houden en soms mijn bek houden?
Lastig te zeggen, lijkt me.

In principe ben ik van mening dat als er medisch aangetoond kan worden dat er een fysische imbalans is (wat in het geval van sommige anorexia-patienten inderdaad het geval is) mag er ingegrepen worden.
Dan moet dat persoon, in het geval van een mentale aandoening, wel ontoerekeningsvatbaar verklaard kunnen worden.
Ik denk dat dat bij veel anorexia en 'anorexia'-patiënten moeilijk wordt.
"The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, but wiser people so full of doubts."
- Bertrand Russell
  vrijdag 15 juni 2007 @ 14:14:31 #33
33189 RM-rf
1/998001
pi_50486418
quote:
Op donderdag 14 juni 2007 23:14 schreef clumsy_clown het volgende:

Wat vinden jullie, zouden dit soort sites verboden moeten worden, als het technisch haalbaar zou zijn? Valt het onder vrijheid van meningsuiting en kan het eigenlijk geen kwaad? Zou er een waarschuwing moeten komen? Wat vind je van die sites?
Wat ik vind is dat mensen in allereerste instantie een eigen verantwoordelijkheid hebben en het dus ongepast en betuttelend is om mensen in het vormen van hun eigen mening en het nemen van eigen beslissingen te hinderen.

Dat implivceert dat je ook mensen de ruimte biedt om 'foute' beslissingen te maken en om soms onwaarheden of twijfelachtige opinies te lezen (waarbij de definitie 'twijfelachtig', 'fout' natuurlijk zeldf ook subjectief is en mijn eigen mening).

Een wettelijk verbod is wat mij betreft onzinnig omdat je er niks mee oplost, een 'struisvogel-mentaliteit' promoot waar een probleem kennelijk opgelost is als je dr maar vooral niets van te zien krijgt.

Ik kan me wel goed voorstellen dat bv hosters van dat soort sites soms met waarschuwingen werken, vooral in de zn waar het gaat om informatie die aantoonbaar schadelijk kan zijn voor de gezondheid..
Dat dient echter een puur privaat initiatief van de uitbater van die hosting-facility zijn en geen 'verplichting'.

Wat betreft mensen die opmerken dat 'minderjarigen kennelijk niet op internet mogen komen'... tja, of je het als ouderwil of niet, die jongeren zullen daar vroeger of later wél mee in aanraking komen en op dat moment moet je kunnen vertrouwen op de werking van je opvoeding en hoe goed jij je kind als ouder hebt opgevoed ...
Je kinderen zomaar toegang tot informatie onthouden is mijns inziens een slechte opvoed-methode... het is juist van belang dat je je kinderen ook voorbereid op de 'slechte' en negatieve kanten van de maatschappij, maar op zo'n manier dat zij dr sterk tegenover staan en niet een 'slachtoffer-houding' aannemen...

Juist die 'slachtoffer-houding' is ook iets dat me bij die 'pro-anna's opvalt en tegenstaat, zelfs al is het ingebet in een laagje 'trots zijn op jezelf' uiteindelijk komt het neer op vooral het verheerlijken van de eigen ontevredenheid en het willen 'veranderen'.
"Whatever you feel like: Life’s not one color, nor are you my only reader" - Ausonius, Epigrammata 25
  vrijdag 15 juni 2007 @ 14:20:55 #34
135890 Bootje84
Bewuste taalnazi
pi_50486665
prille tienergedachtes zijn zoo makkelijk te beinvloeden..

ik snap niet hoe je in hemelsnaam kan slapen als jij de eigenaar ben van de website, met geestelijk zieke mensen op je website.

Deze zoeken steun en trekken elkaar de afgrond in. lood in je kleren.. WTF :|

eigenaar opzoeken en aanklagen voor opruiing ofzo..
Leer spaties gebruiken!
Op donderdag 16 december 2010 20:05 schreef craftyvirus het volgende:
Bootje84 is een westlander waar ik respect voor heb :@ :P
pi_50491827
tvp, echt erg om te zien/lezen dit
  vrijdag 15 juni 2007 @ 16:54:05 #36
17709 hollander172
Sea por favor apacible con mí.
pi_50492186
quote:
Op vrijdag 15 juni 2007 12:55 schreef SlimShady het volgende:

[..]

ja, maar het zijn volgens mij de kinderen die zichzelf dingen aanpraten, tips en websites uitwisselen.
pubers zijn vaak opstandig, luisteren niet naar volwassenen.
Ja en dus? Tot ze volwassen zijn hebben ouders gewoon zeggenschap over kinderen hoor.

Dat het heel moeilijk is snap ik.

[ Bericht 1% gewijzigd door hollander172 op 15-06-2007 19:29:23 ]
Capa del satén blanco, Cuerpo del acero, Corazón del oro.
pi_50493723
quote:
Op vrijdag 15 juni 2007 13:40 schreef BubblegumBarbie het volgende:
De meisjes die op de pro-ana sites komen, hebben geen Anorexia, ze zijn niet ziek. Ze zien Anorexia als iets heiligs, iets wat ze graag willen bereiken. Maar bij Anorexia draait het niet om een schoonheidsideaal zoals jij het doet voorkomen. Maar om een walging voor voedsel en een walging van jezelf, jezelf straffen door niet te eten, jezelf de ruimte die je inneemt niet gunnen.
Ik ben de laatste die ooit zal beweren dat anorexia om een schoonheidsideaal draait. Anorexia draait om jezelf minderwaardig voelen en iets zoeken waar je wel goed in bent. Vaak begint het wel degelijk met (een beetje) af willen vallen, ontdekken dat je daar goed in bent en vervolgens doorslaan omdat je het gevoel hebt eindelijk ergens macht over te hebben.

Een hoop van de meisjes die op dergelijke websites komen hebben wel degelijk een eetstoornis. Het is niet altijd direct anorexia, ze zijn wel obsessief met eten bezig vanuit een hang naar bevestiging en dat is één van de duidelijke kenmerken van een eetstoornis.
quote:
Deze meisjes verheerlijken de ziekte omdat het in hun ogen het perfecte 'geneesmiddel' is voor hun zucht naar eten. Vandaar Pro-Ana en niet 'Anorexia patienten afvallers verzamelclub'. Deze meisjes zijn niet ziek, en zullen ook geen Anorexia op deze manier ontwikkelen. Ze zitten daar juist omdat ze zoveel van eten houden en slanker willen zijn, niet omdat ze walgen van voedsel.
Bron? Ik heb er inmiddels namelijk wel degelijk een aantal meegemaakt die doorsloegen in de richting van een eetstoornis. Zoals ik al zei, anorexia heeft een veel diepere oorzaak maar begint vaak met meisjes die "een beetje" willen afvallen en bij wie dat wel degelijk extreem ernstige vormen aanneemt.
quote:
Voor een Anorexiapatient is het geen moeite om van voedsel af te blijven, ze voelen geen hunkering, maar walging.
Ook dat is lang niet altijd waar. Genoeg Anorectici gehoord en gezien die zeiden dat ze wel honger hadden maar dat "honger vanzelf weer weg gaat".
quote:
Anorexia, Boulimia en het nieuwe Orthorexia zijn niet te genezen. Iemand die hieraan lijdt blijft zijn hele leven vechten tegen zijn/haar ziekte.

Deze meisjes vinden aansluiting bij een Pro-Ana site. Maar ze zoeken niet voor niks zo'n site op. Alleen kunnen ze niet zoveel afvallen, en zelfs met de tips en hulp en steun lukt het ze niet eens. Deze meisjes zijn geestelijk al te zwak om het alleen te kunnen, laat staan dat ze een eetziekte oplopen.
Eetstoornissen zijn inderdaad niet te genezen, maar je kunt er wel goeddeels bovenop komen en in ieder geval een relatief normaal leven leiden, al moet je altijd opletten dat je niet weer dezelfde val in loopt. Voor meisjes met een extreem perfectionisme en een groot gebrek aan eigenwaarde kunnen dergelijke sites wel degelijk gevaarlijk zijn. Niet alle meisjes daar hebben anorexia, maar ze zitten er wel degelijk tussen.
quote:
Op vrijdag 15 juni 2007 14:09 schreef oddman het volgende:
Hellend vlak, Innovative.
Is homofilie een ziekte?
Suïcidale neigingen?
Depressie?
Slecht buien?
Ochtendhumeur?
Terminale domheid?
Alcoholisme?

In hoeverre zijn psychologische aandoeningen echt medische aandoeningen en in hoeverre zijn het negatieve karaktertrekken? Mijn concentratievermogen is beroerd en soms ben ik een botte eikel. Moet ik aan de Ritalin of moet ik gewoon mijn kop er bij houden en soms mijn bek houden?
Lastig te zeggen, lijkt me.

In principe ben ik van mening dat als er medisch aangetoond kan worden dat er een fysische imbalans is (wat in het geval van sommige anorexia-patienten inderdaad het geval is) mag er ingegrepen worden.
Dan moet dat persoon, in het geval van een mentale aandoening, wel ontoerekeningsvatbaar verklaard kunnen worden.
Ik denk dat dat bij veel anorexia en 'anorexia'-patiënten moeilijk wordt.
Bot zijn of je slecht kunnen concentreren is heel wat anders dan je slokdarm naar zijn grootje werken, je tanden doen rotten, een gigantisch tekort aan voedingsstoffen oplopen, botontkalking hebben etc... Anorexia is, naast een ontzettend dwangmatige ziekte, iets wat het lijf compleet vernietigd. Dat kun je niet vergelijken met humeurig zijn of negatieve karaktertrekken. Als je denkt dat het "gewoon wat minder eten" is, dan heb je het goed mis.
  vrijdag 15 juni 2007 @ 17:57:03 #38
107407 maok
Lizdekd (v)
pi_50494039
Ik heb web-log een tijd terug gewezen op een pro-ana site. Het ging over een afvalwedstrijd, allemaal meisjes tussen de 14 en 18 ofzo van vaak nog minder dan 50 kg.

Deze site hebben ze toen verwijderd ik weet alleen niet meer op welke grond. Ik zal eens kijken of ik het mailtje nog kan terug vinden.
Niet storen, ik ben al gestoord genoeg!
  vrijdag 15 juni 2007 @ 18:13:56 #39
107407 maok
Lizdekd (v)
pi_50494509
Mail gevonden:
quote:
Beste ***,

Hartelijk dank voor deze input. Web-log.nl staat voor vrijheid van
meningsuiting en verbiedt niet een 'pro-ana' site bij te houden. Echter ligt
juridisch de grens bij het toebrengen aan anderen van schade. Daarbij moet je
denken aan bijvoorbeeld 'tips en trics', een 'wedstrijdje tot afvallen' of
'een cursus overgeven'. Ook de wet staat dit soort uitingen niet toe. Vandaar
dat we dit betreffende log hebben gesloten.

Vriendelijke groet,
Weblog Support

*** schreef:

> Naam: Marinka
> Weblog: http://
> E-mail adres: ***
>
> -------------------------------------
de mail die ik had gestuurd
quote:
> Hallo,
>
> Ik kwam een weblog tegen van een afvalwedstrijd maar je zou het ook een
> pro-anorexia site kunnen noemen. Ik weet dat het niet verboden is in
> Nederland maar kan hier toch niet iets tegen gedaan kunnen worden,
> jullie hebben zelf toch ook wel een soort huisregels ofzoiets. Het lijkt
> me ook niet echt goede reklame voor weblog als jullie dit soort sites
> ondersteunen.
>
> Het gaat om deze weblog: ***
> Er zitten hier echt meisjes met gevaarlijk ondergewicht op.
>
> gr Marinka
Web-log en andere blog sites kunnen er dus wel iets aan doen, al is het maar op grond van: 'een juridische grens bij het toebrengen aan anderen van schade' zoals ze het zelf noemen.

De eigenaresse van de web-log is trouwens door gegaan op een andere log-site maar ik hoop dat er meisjes zijn die niet mee zijn gegaan.
Niet storen, ik ben al gestoord genoeg!
pi_50494640
quote:
Op vrijdag 15 juni 2007 17:57 schreef maok het volgende:
Ik heb web-log een tijd terug gewezen op een pro-ana site. Het ging over een afvalwedstrijd, allemaal meisjes tussen de 14 en 18 ofzo van vaak nog minder dan 50 kg.

Deze site hebben ze toen verwijderd ik weet alleen niet meer op welke grond. Ik zal eens kijken of ik het mailtje nog kan terug vinden.
Als ik er één tegen kom meld ik 't inderdaad ook aan de beheerder. Vaak worden ze uiteindelijk wel gesloten, gelukkig.
  vrijdag 15 juni 2007 @ 18:42:15 #41
13743 Baka_neko
Mjaaaaaaaaw....!
pi_50495368
Bullegum Barbie, even een vraagje:

Heb jij zelf een eetstoornis gehad? Je praat over anorexia alsof jij precies weet wat het is. Alsof mensen die anorexia hebben automatisch niet meer naar voedsel verlangen, en de pro-ana meisjes pro-ana'en omdat ze, zoals je zelf zegtze zoveel van eten houden en slanker willen zijn, niet omdat ze walgen van voedsel.

Mijn mening: Whats the fucking difference? Ten eerste geloof ik niet in de anorxia/boulimia scheiding, Je hebt mensen met een eetstoornis; de een eet helemaal niks meer, de ander eet en braakt, weer een ander eet soms niks en soms ineens heel veel zonder te compenseren, en aan het einde van de dag voelen ze zich schuldig met alles wat ze hebben gegeten. Omdat ze, inderdaad, zo verschikkelijk onnutig zijn dat ze 1) voedsel niet waard zijn of 2) vanbinnen zo lelijk dat uiterlijk het enige enigszinds positieve aan ze is, maar dat deugt ook al niet, helemaal fout, doodhongeren met die hap.

Jij zegt: Deze meisjes zijn niet ziek, en zullen ook geen Anorexia op deze manier ontwikkelen.

ik ben een ex pro-ana meisje, en ik was wel degelijk ziek. En het hielp onwijs ja, om af en toe eens met mensen te forummen die begrepen hoe moeilijk een croissant kan zijn, of een zoetje of een kop thee.

Overigens was 'mijn' forum niet zozeer een "jij moet minder eten want jij bent dik" forum als wel een "wij voelen ons kut, dat weten we en we steunen ekaar een beetje met de downs en de ups".

Natuurlijk is het alsnog helemaal verkeerd. Maar ik was toen wel zo verschikkelijk blij dat er een plek was waar ik met anderen kon praten over een aantal zaken zonder veroordeeld te worden. Want je kan tegen niemand "in het echt" zeggen dat je ziek bent en niet klaar bent voor hulp.

Dit even vanuit het perspectief van de eetgestoorde. Natuurlijk moet je ze juist WEL helpen, maar ik snap de pro-anaers zo goed.

En even voor de duidelijkheid: Er zitten heel, heel, heel zieke meisjes (en jongens) op die sites. Dat zijn geen verkapte SonjaBakkeraars, dat zijn mensen die echt, lichamelijk en/of geestelijk stuk gaan aan eetstoornissen. Of ze nou dun zijn of niet. Bubblegum Barbie, voor jou was of is een eetstoornis misschien "van walging niets willen eten en dus geen aanmoediging nodig hebben" maar voor velen is het vooral ook "obsessief dun willen zijn en daarbij hulp nodig hebben want met je eigen wil jezelf uithongeren is fucking moeilijk" .

Pijnlijk, dit onderwerp.
Maar ja, ik heb geen bananen! Ik heb géén bananen vandaag!
pi_50495783
quote:
Op vrijdag 15 juni 2007 18:42 schreef Baka_neko het volgende:
En even voor de duidelijkheid: Er zitten heel, heel, heel zieke meisjes (en jongens) op die sites. Dat zijn geen verkapte SonjaBakkeraars, dat zijn mensen die echt, lichamelijk en/of geestelijk stuk gaan aan eetstoornissen. Of ze nou dun zijn of niet. Bubblegum Barbie, voor jou was of is een eetstoornis misschien "van walging niets willen eten en dus geen aanmoediging nodig hebben" maar voor velen is het vooral ook "obsessief dun willen zijn en daarbij hulp nodig hebben want met je eigen wil jezelf uithongeren is fucking moeilijk" .
Het grote verschil tussen Sonja Bakker en pro-ana is om te beginnen al dat mensen aan Sonja Bakker beginnen met het idee dat ze iets gezonds doen, waar je dat idee écht niet hebt als je anorectisch bent. Daarnaast doen mensen niet aan Sonja Bakker omdat ze zich minderwaardig voelen of ergens controle over willen, maar daadwerkelijk omdat ze kilo's kwijt willen.

Overigens is dat dun willen zijn in de meeste gevallen wat aan de oppervlakte herkenbaar is. De onderliggende oorzaken zijn vaak wel degelijk perfectionisme en onzekerheid...
pi_50534222
Ik heb zelf anorexia gehad. En je bent verslaafd aan een gevoel van honger, om dat gevoel van honger te versterken zoek je juist sites die jou die sterkte geven. Vandaar deze sites. En die jou in die zone houden zeg maar.
pi_50539084
Ik kan me niet voorstellen dat mensen die 10 geboden serieus nemen

ik bedoel:

- Wat de weegschaal zegt is het belangrijkste ding
- Dun zijn en niet eten zijn tekens van succes

zelfs, de grootste debiel prikt hier toch doorheen; dit zijn toch geen dingen die je in een lijst van 10 geboden zet? Ondanks dat beide zaken heel zwaarwegend voor dit soort anorexia-meisjes zullen zijn, is het toch volslagen bespottelijk om een weegschaal als juri/vleeskeuring te zien; uiteindelijk zal het oordeel van anderen/of jezelf, zelfs bij zulke mensen, toch wel zwaarder wegen dan een fucking weegschaal? En die 2e is al helemaal onzinnig.

Het lijkt mij een beetje een verheerlijking van anorexia, om patienten wat steun te bieden. Ik kan me niet voorstellen dat mensen hier in trappen...
pi_50539329
Om een of andere reden doet die brief me denken aan de lyrics van Henry Rollins in Bottom van Tool.

If I let you, you would make me destroy myself. But in order to survive you, I must first survive myself. I can sink no further and I cannot forgive you. There's no choice but to confront you, to engage you, to erase you. I've gone to great lengths to expand my threshold of pain. I will use my mistakes against you. There's no other choice. Shameless now. Nameless now. Nothing now. No one now. But my soul must be iron cause my fear is naked. I'm naked and fearless.

Heel vervelend dat er dit soort websites zijn voor meisjes die sowieso al wankel in het leven staan, als zo'n website maar één meisje zo ver krijgt is het eigenlijk al teveel...
All you know about me is what I've sold you, dumb fuck
pi_50539694
quote:
Op zondag 17 juni 2007 10:32 schreef Batsnek het volgende:
Ik kan me niet voorstellen dat mensen die 10 geboden serieus nemen

ik bedoel:

- Wat de weegschaal zegt is het belangrijkste ding
- Dun zijn en niet eten zijn tekens van succes

zelfs, de grootste debiel prikt hier toch doorheen; dit zijn toch geen dingen die je in een lijst van 10 geboden zet? Ondanks dat beide zaken heel zwaarwegend voor dit soort anorexia-meisjes zullen zijn, is het toch volslagen bespottelijk om een weegschaal als juri/vleeskeuring te zien; uiteindelijk zal het oordeel van anderen/of jezelf, zelfs bij zulke mensen, toch wel zwaarder wegen dan een fucking weegschaal? En die 2e is al helemaal onzinnig.

Het lijkt mij een beetje een verheerlijking van anorexia, om patienten wat steun te bieden. Ik kan me niet voorstellen dat mensen hier in trappen...
Als je rationeel denkt is elke eetstoornis ronduit belachelijk. Alleen is iemand met een eetstoornis niet meer rationeel. Die is ziek. Het eigen oordeel is ontzettend vertekend. Als je een anorexiapatiente met maatje 32 (ieniemienie!) naast een dame met maat 42 (gemiddeld of iets zwaarder) zet, heb je zelfs kans dat die eerste zichzelf als "dikker" zal bestempelen. Voor dat tweede punt geldt hetzelfde. Je kunt je niet voorstellen hoe "goed" het voelt om bijvoorbeeld met een mandje precies afgewogen, extreem gezonde en weinig caloriehoudende voedingswaren bij de kassa te staan en al die andere "varkens" zakken chips en overvloedig voedsel op de band te zien leggen. Op zo'n moment voel je je écht succesvol, omdat jij al die slechte dingen wel kunt weerstaan en anderen dat niet kunnen.

En dat laatste, dat is precies wat het is. Het verheerlijken van een ziekte. Het gaat alleen niet om "erin trappen", want het krijgt pas vat op iemand die al ziek is. En voor die persoon is het de enige waarheid.
  zondag 17 juni 2007 @ 11:34:31 #47
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_50539946
eng zeg, al die tips om niet te eten
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_50540339
In werkelijkheid draait het niet om die eetstoornis!

Deze meisjes zitten in een psychologisch dal en uitten dit door middel van weinig eten. Een vorm van aandacht zoeken, een duidelijke 'help mij!' naar de buitenwereld toe. Ik denk dat ze dit evengoed op een andere manier konden uitten: drinken, een zelfmoordpoging, foute vriendjes,...
pi_50542626
Spunk column
las ik net toevallig.

vind het echt te erg maar ook bizar.
  zondag 17 juni 2007 @ 13:27:01 #50
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_50543194
quote:
Op zondag 17 juni 2007 13:10 schreef NoralyZ het volgende:
Spunk column
las ik net toevallig.

vind het echt te erg maar ook bizar.
dat plaatje rechts vind ik bijzonder onsmakelijk
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')