FOK!forum / Culinesse à gogo / Hoummous / Hummus
#ANONIEMwoensdag 13 juni 2007 @ 11:52
Receptnaam: Humus
Herkomst:Midden Oosten
Basis: Anders
Gang: Voorgerecht
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

Wat?
Is een saus uit het Midden-Oosten op basis van kikkererwten, waar vrijwel altijd ook de sesamzaadsaus tahini doorheen zit. Vaak wordt het in pitabrood gegeten of van een bord, waarbij het authentiek met pitabroden wordt opgelepeld. Over een bord hummus wordt meestal wat olijfolie gegoten. Zo'n bord wordt bovendien vaak versierd met wat peterselie, groenten en/of (saus van) scherpe peper.

Ingrediënten:
400 gram kikkererwten
2 teen knoflook
3 eetlepel tahin (sesampasta)
4 eetlepel citroensap
1 snufje cayennepeper
1 snufje paprikapoeder
1 snufje gemalen komijn
1 snufje zout
2 eetlepel fijngehakte peterselie

Voorbereiding:
- Pureer in de keukenmachine de kikkererwten met 3 a 4 eetlepels van het vocht uit het blik.
- De gepelde teentjes knoflook en de tahin (indien niet te krijgen neem dan ongeroosterd sesamzaad) tot een smeuig mengsel.
- Roer er naar smaak de citroensap, cayennepeper, paprikapoeder, gemalen komijn en het zout door.
- Schep de humus in een schaaltje en garneer met wat paprikapoeder en de fijngehakte peterselie.
- Laat de smaken enige tijd intrekken.
Serveren met (pita)brood, olijven en andere hapjes.

Resultaat:



Eet smakelijk!

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 13-06-2007 12:10:49 ]
Baklapwoensdag 13 juni 2007 @ 11:52
Gumus?
#ANONIEMwoensdag 13 juni 2007 @ 11:54
quote:
Op woensdag 13 juni 2007 11:52 schreef Baklap het volgende:
Gumus? Humus
GreatWhiteSilencewoensdag 13 juni 2007 @ 11:54
Het zal best goed smaken, maar het ziet er niet uit...
#ANONIEMwoensdag 13 juni 2007 @ 11:56
quote:
Op woensdag 13 juni 2007 11:54 schreef GreatWhiteSilence het volgende:
Het zal best goed smaken, maar het ziet er niet uit...
Het is een sausje, smaakt zeker.
#ANONIEMwoensdag 13 juni 2007 @ 12:11
Beetje creatief zijn en:





[ Bericht 23% gewijzigd door #ANONIEM op 13-06-2007 12:12:27 ]
pussydeluxewoensdag 13 juni 2007 @ 12:13
Thanks. Ik ga het vandaag meteen maken .
Roiwoensdag 13 juni 2007 @ 12:14
Geef mij maar tehinna !
MouseOverwoensdag 13 juni 2007 @ 12:17
Ik vind kikkererwten op zich wel lekker, maar dit staat me toch wat tegen. Hoewel het in dat broodje best lekker uitziet. Zal het binnenkort eens proberen.
#ANONIEMwoensdag 13 juni 2007 @ 12:26
quote:
Op woensdag 13 juni 2007 12:13 schreef pussydeluxe het volgende:
Thanks. Ik ga het vandaag meteen maken .
Succes!
Laat weten wat je er van vond.
#ANONIEMwoensdag 13 juni 2007 @ 12:27
quote:
Op woensdag 13 juni 2007 12:17 schreef MouseOver het volgende:
Ik vind kikkererwten op zich wel lekker, maar dit staat me toch wat tegen.
want?
MouseOverwoensdag 13 juni 2007 @ 12:51
quote:
Op woensdag 13 juni 2007 12:27 schreef Triggershot het volgende:

[..]

want?
Ik weet het niet, altijd al gehad. Misschien heeft het iets te maken met hoe het uitziet icm het nederlandse woord humus.
sieskewoensdag 13 juni 2007 @ 15:30
bedankt voor het redept. Dat broodje ziet er lekker uit, kan ik wel eens maken van het weekend. Heb al alles in huis daarvoor (behalve sla)
#ANONIEMwoensdag 13 juni 2007 @ 18:39
quote:
Op woensdag 13 juni 2007 15:30 schreef sieske het volgende:
bedankt voor het redept. Dat broodje ziet er lekker uit, kan ik wel eens maken van het weekend. Heb al alles in huis daarvoor (behalve sla)
Geen dank.
#ANONIEMwoensdag 13 juni 2007 @ 18:39
quote:
Op woensdag 13 juni 2007 12:51 schreef MouseOver het volgende:

[..]

Ik weet het niet, altijd al gehad. Misschien heeft het iets te maken met hoe het uitziet icm het nederlandse woord humus.
Mja, wat het uitzien betreft moet je gewoon creatief zijn en het heeft niets van NLse humus qua smaak
Leefdonderdag 14 juni 2007 @ 00:01
Ow Chumus

Ik vind het zo lekker
Mijn liefdesrelatie met Israelisch/Midden-Oosters eten begon toen ik op m'n eerste dag in Israel apart werd genomen door een Israelische kok. "Nu ga ik je leren wat wij hier in Israel lekker vinden".

Hij nam een bord en deed er chumus op, hij maakte er een "well" in (er is een speciale manier om het op het bord te doen zodat de olijfolie die je erin giet, een soort "oliebron" wordt

Toen nam hij een verkreukelde plastic fles met olijfolie die hij van een Arabische vriend had gehad
(Arabieren geven je altijd olijfolie cadeau als ze terugkomen van familiebezoek op het platteland, en daar moet je zuinig op zijn want het is de beste olijfolie ter wereld, die gasten weten wat ze moeten doen met hun boomgaarden) Hij goot olie in de well

Toen strooide hij er wat za'atar over, huisgemaakt door de moeder van (weer een andere) een Arabische vriend van hem. Dit is een heerlijke MO kruidenmix met veel hyssop en sesam.

Aan de kant van het bord wat tschug (een super pittig mixje met veel peper en veel knof)
En wat tgina (sesampasta)

En toen een stuk versgebakken challa erbij (gevlochten witbrood dat alleen voor shabat wordt gebakken)

.... Men wat heb ik lekker gegeten.
In Israel ben ik ook mijn minachting voor vegetariers verloren. Je kan daar als vegetarier echt goed eten.

Wel jammer trouwens dat ik het thuis nooit zo mooi glad krijg als uit de winkel..

[plug]de meeste Israelische dingen kun je trouwens in A'dam Buitenveldert halen bij Israelische delicatessenwinkel Mouwes.
Maar veel misschien ook wel bij Marokkaanse winkels.
En chumus (overigens geimporteerd uit Israel) ligt tegenwoordig zelfs bij de AH.. geen slechte kwaliteit trouwens, lekker veel knof. Maar wel zulke kleine bakjes

[ Bericht 3% gewijzigd door Leef op 14-06-2007 02:35:32 ]
liesellvrijdag 15 juni 2007 @ 18:20
humus

Verscheidene malen geprobeerd te maken zoals de humus in Israel smaakt, mjammie zooo lekker
Die van AH is ook best lekker, maar vind m wel zout en uhhm kunstmatig ofzow
Nu komt ie aardig in de richting, maar ik zal jouw recept met afgepaste maten ook eens proberen
tvp
cikolatavrijdag 15 juni 2007 @ 18:24
humus

ik moet het ook eens leren maken
Vavazaterdag 16 juni 2007 @ 23:59
quote:
Op donderdag 14 juni 2007 00:01 schreef Leef het volgende:
En chumus (overigens geimporteerd uit Israel) ligt tegenwoordig zelfs bij de AH.. geen slechte kwaliteit trouwens, lekker veel knof. Maar wel zulke kleine bakjes
Die van AH is erg lekker vind ik! Hoewel ik het lekkerder gegeten heb

Dit recept zal ik binnenkort ook eens gaan proberen
Leefzondag 17 juni 2007 @ 00:29
Het is trouwens ook super calorierijk (op een gezonde manier)
Als je de dag begint met een bord chumus met een flink eind brood erbij (zoals veel Arabische werklui doen) heb je 's avonds pas weer honger
sampoozondag 17 juni 2007 @ 00:32
Bij welke andere waar zou ik dat chumus/hummus/hoummous bij de AH vinden? De toetjes of maaltijden ? Ik wil het wel eens proberen.
Vavazondag 17 juni 2007 @ 00:34
Bij de AH's waar ik kom ligt het in de buurt van de verpakte vleeswaren en salades (rundvleessalade, eiersalade enz... dus niet bij de sla).

Het is van het merk 'Sabra'.
Maisnonzondag 17 juni 2007 @ 00:36
Ik wil leuke dingen gaan koken, die niet al te moeilijk zijn, omdat ik nou eenmaal nog 0 verstand er van heb, en dit ziet er wel gaaf uit en het lijkt niet zo heel moeilijk te maken te zijn. Ik laat wel weten hoe hip het wordt
Leefzondag 17 juni 2007 @ 03:09
doe in elk geval eens gek, en koop een fles dure olijfolie.
Zelfs bij de AH kan je redelijke flessen kopen voor een euro of 9
Chumus op je brood, en giet de olie er voorzichtig overheen.
Zo lekker...
#ANONIEMzondag 17 juni 2007 @ 10:14
Zeker, als je het doet moet je het goed doen.
Iemand al ondertussen geprobeerd?
Vavazondag 17 juni 2007 @ 10:40
Ik heb geen kikkererwten in huis dus nee, nog niet geprobeerd
Public_NMEzondag 17 juni 2007 @ 11:00
Toen ik nog in Engeland woonde kocht ik dit echt vaak. Daar is het nl. gewoon kant en klaar in de super te verkrijgen, echt lekker! (en in vele smaken)
#ANONIEMzondag 17 juni 2007 @ 11:07
quote:
Op zondag 17 juni 2007 11:00 schreef Public_NME het volgende:
Toen ik nog in Engeland woonde kocht ik dit echt vaak. Daar is het nl. gewoon kant en klaar in de super te verkrijgen, echt lekker! (en in vele smaken)
Ik ga morgen even met bonen proberen, lang niet meer gegeten, overigens geloof ik dat je er meer van geniet als je het zelf maakt.
Elvizondag 17 juni 2007 @ 15:47
quote:
Op woensdag 13 juni 2007 12:14 schreef Roi het volgende:
Geef mij maar tehinna !
Wattes
liesellzondag 17 juni 2007 @ 16:30
Misschien bedoelt hij tahin: sesampasta
Wordt bij humus ook als ingredient gebruikt
shmoopyzondag 17 juni 2007 @ 16:40
quote:
Op zondag 17 juni 2007 11:07 schreef Triggershot het volgende:

[..]

Ik ga morgen even met bonen proberen, lang niet meer gegeten, overigens geloof ik dat je er meer van geniet als je het zelf maakt.
Absoluut, daarom ben ik heel blij met je recept en ga ik binnenkort zelf aan de slag.

En voor de mensen die de humus van AH lekker vinden: ga naar de Turk of de Marrokaan, haal daar een bak en proef het verschil.

Humus is té lekker.
Public_NMEzondag 17 juni 2007 @ 17:08
quote:
Op zondag 17 juni 2007 11:07 schreef Triggershot het volgende:

[..]

overigens geloof ik dat je er meer van geniet als je het zelf maakt.
Geloof ik ook wel, maar ik kocht het vaak als broodbeleg voor tijdens de lunch. Lievelings was Red Pepper (rode paprika dus).
#ANONIEMzondag 17 juni 2007 @ 22:54
quote:
Op zondag 17 juni 2007 16:40 schreef shmoopy het volgende:

[..]

Absoluut, daarom ben ik heel blij met je recept en ga ik binnenkort zelf aan de slag.

En voor de mensen die de humus van AH lekker vinden: ga naar de Turk of de Marrokaan, haal daar een bak en proef het verschil.

Humus is té lekker.
Je merkt/proeft inderdaad heel erg het verschil
Succes en eet smakelijk binnenkort, laat je weten wat je ervaringen zijn?

[ Bericht 5% gewijzigd door #ANONIEM op 17-06-2007 23:02:51 ]
MUUSzondag 17 juni 2007 @ 23:28
Nou vooruit Trigger, dat akkefietje van net zal ik voor deze keer door de vingers zien.

.

Is hummus nou ook leuk zonder brood? Groenten, vlees, olijven... en hummus?
#ANONIEMzondag 17 juni 2007 @ 23:38
quote:
Op zondag 17 juni 2007 00:36 schreef Maisnon het volgende:
Ik wil leuke dingen gaan koken, die niet al te moeilijk zijn, omdat ik nou eenmaal nog 0 verstand er van heb, en dit ziet er wel gaaf uit en het lijkt niet zo heel moeilijk te maken te zijn. Ik laat wel weten hoe hip het wordt
Dit is leuk: Eieren bakken in de oven

En hummus ga ik de eerstvolgende kindvrije dag proberen
#ANONIEMzondag 17 juni 2007 @ 23:40
quote:
Op zondag 17 juni 2007 17:08 schreef Public_NME het volgende:

[..]

Geloof ik ook wel, maar ik kocht het vaak als broodbeleg voor tijdens de lunch. Lievelings was Red Pepper (rode paprika dus).
Met rode peper
#ANONIEMzondag 17 juni 2007 @ 23:42
quote:
Op zondag 17 juni 2007 23:28 schreef MUUS het volgende:
Nou vooruit Trigger, dat akkefietje van net zal ik voor deze keer door de vingers zien.
quote:
Is hummus nou ook leuk zonder brood? Groenten, vlees, olijven... en hummus?
Mka, ik eet het altijd in combinatie met brood, rest moet je gewoon eigenlijk als accesoires zien en zo kan het ook bijvoorbeeld met aardappelen of falafel etc.
Double-Helixmaandag 18 juni 2007 @ 04:08
Eet gewoon a7er7ur man,neppe eten uit het midden-oosten
#ANONIEMmaandag 18 juni 2007 @ 09:37
quote:
Op maandag 18 juni 2007 04:08 schreef Double-Helix het volgende:
Eet gewoon a7er7ur man,neppe eten uit het midden-oosten
Volgende x couscous, goed?
Double-Helixmaandag 18 juni 2007 @ 14:17
quote:
Op maandag 18 juni 2007 09:37 schreef Triggershot het volgende:

[..]

Volgende x couscous, goed?
#ANONIEMmaandag 18 juni 2007 @ 19:54
Deal!
Vavamaandag 18 juni 2007 @ 23:22
quote:
Op zondag 17 juni 2007 16:40 schreef shmoopy het volgende:
En voor de mensen die de humus van AH lekker vinden: ga naar de Turk of de Marrokaan, haal daar een bak en proef het verschil.
Als ik in een echte stad ben doe ik dat ook wel eens Maar die van AH is een goed alternatief, de Turkse winkels hier verkopen het alleen in blik en dat is echt smerig
#ANONIEMvrijdag 25 september 2009 @ 12:05
*Gaat vanavond weer eens Humus maken
cikolatavrijdag 25 september 2009 @ 12:33
quote:
Op vrijdag 25 september 2009 12:05 schreef Triggershot het volgende:
*Gaat vanavond weer eens Humus maken
Je ging het mij nog leren
#ANONIEMvrijdag 25 september 2009 @ 12:34
quote:
Op vrijdag 25 september 2009 12:33 schreef cikolata het volgende:

[..]

Je ging het mij nog leren
Staat op mijn to-do list
cikolatavrijdag 25 september 2009 @ 12:37
quote:
Op vrijdag 25 september 2009 12:34 schreef Triggershot het volgende:

[..]

Staat op mijn to-do list
zet skype maar aan vanavond
#ANONIEMvrijdag 25 september 2009 @ 12:39
quote:
Op vrijdag 25 september 2009 12:37 schreef cikolata het volgende:

[..]

zet skype maar aan vanavond
Ik zet vanavond enkel mijn fornuis aan.
cikolatavrijdag 25 september 2009 @ 12:46
quote:
Op vrijdag 25 september 2009 12:39 schreef Triggershot het volgende:

[..]

Ik zet vanavond enkel mijn fornuis aan.
Dan blijf ik me behelpen met bakjes maza
Amtheziavrijdag 25 september 2009 @ 15:30
Hier nog een liefhebster van humus echt heeeeeerlijk spul!
Ik houd hem alleen wel wat dikker dan "normaal" En ik het ze het liefste met pitabroodjes *smul* *kwijl*

Mijn recept:

- 1 blik kikkererwten (koop wat duurdere die zijn toch t lekkerste)
- fikse scheut goede olijfolie
- peper
- zout
- knoflook
- beetje citroensap
- gemalen komijn (Djintan)
- naar smaak wat sambal

Dit meng ik allemaal met de staafmixer, net zolang er een vrij stevige massa ontstaat die nog wel te smeren is.

Vaak maak ik in een bakje apart nog een mix van sambal, olijfolie en citroensap. Dat smeer ik over de humus heen

Sommige recepten spreken ook van tahin (gemalen sesamzaad pasta) en koriander of cayennepeper. Maar bovenstaand recept vind ik het lekkerst.
-Mellow-vrijdag 25 september 2009 @ 17:00
Met droge, verse kikkererwten is humus zooooo veel lekkerder. En het kost nauwelijk extra moeiete. Je moet t alleen wel een dag van te voren weten omdat de erwetn een nachtje in koud water moeten staan. Maar ik vind t echt een wereld van verschil.

Verder is het mooie van humus natuurlijk dat je zo eindeloos kunt combineren. Koriander, komijn, gerookte paprikapoeder, balsamico....Bijna alles kan je er wel in gooien
-Mellow-vrijdag 25 september 2009 @ 17:01
Morgen maar weer eens maken
#ANONIEMvrijdag 25 september 2009 @ 17:12
Als er interesse voor is kan ik ook een Syrisch recept plaatsen.
Tevens ook een 'bestseller' in Istanbul.
MouseOvervrijdag 25 september 2009 @ 17:54
quote:
Op woensdag 13 juni 2007 18:39 schreef Triggershot het volgende:

[..]

Mja, wat het uitzien betreft moet je gewoon creatief zijn en het heeft niets van NLse humus qua smaak
Ok, je had gelijk. Ik heb het een paar maanden na dit topic eens bij een vriend gehad. Was kant en klaar, maar ik moet zeggen dat het erg goed smaakte. Ik heb er sindsdien niet meer echt aan gedacht, maar door je kick viel het weer op. Ik ga duik morgen weer eens de keuken in

Trouwens, ik moest onwillekeurig hieraan denken
-Mellow-vrijdag 25 september 2009 @ 19:24
quote:
Op vrijdag 25 september 2009 17:12 schreef Triggershot het volgende:
Als er interesse voor is kan ik ook een Syrisch recept plaatsen.
Tevens ook een 'bestseller' in Istanbul.
natuurlijk, kom maar op
Windigozaterdag 26 september 2009 @ 13:40
Hummus

Vooral die van mijn moeder is superlekker, maar wat hier staat spreekt me ook erg aan! Ik zal eens kijken of ik haar zo ver kan krijgen om haar recept vrij te geven
minilotzaterdag 26 september 2009 @ 14:28
Tip: ontdoe de kikkererwten van hun buitenste schilletje. Het is even een rotwerkje, maar de structuur van je hummus wordt er zoveel fijner van!
MouseOverzaterdag 26 september 2009 @ 15:47
Net maar weer een blikje bij de turk gehaald. Ik was de precieze smaak al weer vergeten, maar ik heb er heerlijk m'n buikje aan rond gegeten. Terwijl ik volgens mij maar een matige kwaliteit had. Of zit het altijd als een vaste massa in die blikjes?
-Mellow-zaterdag 26 september 2009 @ 16:46
quote:
Op zaterdag 26 september 2009 14:28 schreef minilot het volgende:
Tip: ontdoe de kikkererwten van hun buitenste schilletje. Het is even een rotwerkje, maar de structuur van je hummus wordt er zoveel fijner van!
Doe jij dat dan na het weken of na het koken?

[ Bericht 1% gewijzigd door -Mellow- op 26-09-2009 17:14:38 ]
-Mellow-zaterdag 26 september 2009 @ 17:25
Zo, heb er een paar gedaan. Het velletje gaat er wel makkelijk af, maar wat een werk
#ANONIEMzaterdag 26 september 2009 @ 17:27
Mellow, mijn scanner is nog niet geïnstalleerd, dus vandaar dat het wat vertraging oploopt.
Eltonnozaterdag 26 september 2009 @ 19:46
Zie dit topic voor het eerst en heb toevallig gister alles gehaald om hummus te maken.
Ga dit recept proberen
* 265 gram kikkererwten, uit blik
* 75 milliliter tahin
* 3 teentjes knoflook
* sap van 1,5 citroen
* 10 centiliter olijfolie
* kookvocht
* 1 theelepel komijn
* 2 eetlepels gehakte koriander
* mespunt cayennepeper (ga ik tabasco voor gebruiken)
* zout
Maar nu zit ik met een klein probleem, ik heb geen blender. Zou het ook in een vijzel kunnen, of anders met een staafmixer?
#ANONIEMzaterdag 26 september 2009 @ 19:55
Je kan prima de staafmixer gebruiken
-Mellow-zaterdag 26 september 2009 @ 20:07
oh het heeft geen haast hoor Triggershot.

Mijn humus is klaar, heb alle velletjes van de erwten gehaald. Veel werk, maar je krijgt er wel handigheid in en de humus is inderdaad heel smeuïg
Eltonnozaterdag 26 september 2009 @ 22:26
quote:
Op zaterdag 26 september 2009 19:55 schreef mascara-klodder het volgende:
Je kan prima de staafmixer gebruiken
Staafmixer deed het inderdaad prima!
#ANONIEMzondag 27 september 2009 @ 00:22
Apart! Keertje proberen
#ANONIEMdonderdag 1 oktober 2009 @ 17:33


[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 01-10-2009 17:34:09 ]
Stereotomydinsdag 3 november 2009 @ 22:43
*kickety*

Het valt me op dat veel recepten voor Humus nogal verschillen in de hoeveelheid olie die je erdoorheen gooit. Heb net een recept gevolgd van 3 eetlepels olijfolie en 3 eetlepels tahin, maar daarvan wordt je Humus dus echt uebersmooth en heel machtig.

Volgens mij is 1 eetlepel olijfolie en 2 eetlepels tahin plus misschien een scheutje sesamolie meer dan genoeg. Volgende keer ff proberen. Humus Lekker om op te lepelen met een wortel, rauwe broccoli of wat brood.
ColdFeetdinsdag 3 november 2009 @ 23:28
Tahin maakt het wel fantastisch romig. Serieus goed spul En knettergezond. Ik mag dus graag stevig doseren met de sesam, gebruik dan vrij weinig olie.
Stereotomywoensdag 4 november 2009 @ 00:11
In principe is de Tahin idd al sesam + olie, dus tenzij de smaak daarvan te overheersend is, zou de smeuigheid het liefst van de Tahin moeten komen, en niet zozeer van de losse olijfolie.

Denk dat ik morgen een paar blikken kikkererwten koop en dan een lading Hummus ga invriezen ofzo....
ColdFeetwoensdag 4 november 2009 @ 00:19
Het is idd vrij vet, maar gezonde vetten zijn goed jeweets

Invriezen gaat prima. Ik vind het trouwens ook erg lekker om een grote salade te maken met allerlei geroosterde groente (denk paprika, ui, aubergine etc) en het dan met wat sla en een flinke klodder hummus te eten
-Mellow-woensdag 4 november 2009 @ 00:45
humus invriezen ja? Daar heb ik nou nooit aan gedacht eigenlijk. Het komt nog wel eens voor dat ik een grote bak maak en het laatste beetje kan weggooien, zonde.
DarkElfwoensdag 4 november 2009 @ 12:01
hummus (invriezen, nog nooit aan gedacht, das wel een idee idd)

Lekkerste tot nu toe in Berlijn gegeten, ga er ook zeker weer eten als we er in dec heen gaan
zasssswoensdag 17 februari 2010 @ 14:08
Heerlijk, vandaag gemaakt! Twee kleine gedroogde chili's er doorheen gedaan, lekker veel knoflook. Top!
#ANONIEMwoensdag 17 februari 2010 @ 14:21
Is dat Tahin perse nodig? Op dat spul na heb ik namelijk alles al in huis om het te maken
littledrummergirlwoensdag 17 februari 2010 @ 14:44
oeh lekker
#ANONIEMwoensdag 17 februari 2010 @ 14:46
Goed topic

Heeft iemand de OP nu al geprobeerd?
ehqo.woensdag 17 februari 2010 @ 14:48
Ik had het eens op een broodje, ik vond de smaak wat stoffig.
ColdFeetwoensdag 17 februari 2010 @ 15:38
quote:
Op woensdag 17 februari 2010 14:21 schreef heaven7 het volgende:
Is dat Tahin perse nodig? Op dat spul na heb ik namelijk alles al in huis om het te maken
Ik denk het wel; kikkererwten bevatten vrij veel zetmeel en ik denk dat het anders wel wat plakkerig/droog wordt.
Stereotomywoensdag 17 februari 2010 @ 16:04
Sesam heeft tevens een hele penetrante geur en smaak: de tahin geeft hummus voor een groot deel die karakteristieke smaak.
zassssdinsdag 23 februari 2010 @ 11:25
Ik heb inderdaad witte tahin gebruikt, twee eetlepels voor zo'n 300 gr zelfgeweekte en gekookte kikkererwten. Aparte smaak inderdaad maar zo'n kleine hoeveelheid met zo veel kikkererwten is precies goed.
polariteitdinsdag 23 februari 2010 @ 14:40
hmm heb 1x humus gegeten, in een libanees restaurant in de vs. ik vond het vooral een beetje muf smaken. was dus niet onder de indruk.

toch maar een keer eens kijken of ik het kan maken.
Karzaidinsdag 23 februari 2010 @ 15:23
In Egypte krijg je ook overal een bakje humus bij, ik ben er niet kapot van,
Smaakt een beetje naar karton, maar het is wel gezond!
minilotwoensdag 24 februari 2010 @ 09:08
Nou, mijn zelfgemaakte hummus smaakt naar allesbehalve karton, met vers citroensap, geroosterde knoflook, chilipeperpuree en forse scheppen komijn en kukurma.

Die uit de supermarkt vind ik overigens écht niet te vreten.
emsswoensdag 24 februari 2010 @ 16:49
hmmm, yummie hummus... Ik maak het meestal gewoon lekker snel met kikkererwten uit blik, tahin, en wat avocado erdoor.
ColdFeetwoensdag 24 februari 2010 @ 17:03
quote:
Op woensdag 24 februari 2010 09:08 schreef minilot het volgende:
Nou, mijn zelfgemaakte hummus smaakt naar allesbehalve karton, met vers citroensap, geroosterde knoflook, chilipeperpuree en forse scheppen komijn en kukurma.

Die uit de supermarkt vind ik overigens écht niet te vreten.
Geroosterde knoflook, hmm, dat is een goed idee Ik vind die uit de supermarkt hier wel eetbaar, zeker die met za'atar. Tuurlijk is zelfgemaakte lekkerder, maar ik heb niet altijd zin in of tijd voor dat gefrut met die velletjes.
GimmeGoremaandag 1 maart 2010 @ 18:18
ik wil dit al tijden een keertje proberen, misschien maar eens die van de AH (of even richting een van die turkse winkeltjes hier in de buurt) proberen als begin en als ik het wat vind kan ik het nogaltijd zelf gaan maken.
cinnamon_Mdinsdag 2 maart 2010 @ 00:16
Humus!!!
Pas een zak gedroogde kikkererwten gekocht, nu nog tijd (kun je dat ook kopen ) om het weer te maken.

Ik zie trouwens dat er best veel mensen zijn die de humus van de ah goed te doen vinden. Vinden jullie m écht lekker? Ik vond hem namelijk nergens naar smaken..... heb het daardoor het jaren niet meer geprobeerd, tot ik een keer zelfgemaakte proefde. Maar dat is al lang geleden, misschien is de receptuur veranderd.
quote:
Op woensdag 24 februari 2010 16:49 schreef emss het volgende:
hmmm, yummie hummus... Ik maak het meestal gewoon lekker snel met kikkererwten uit blik, tahin, en wat avocado erdoor.
Avocado erdoor? Hoe smaakt dat? Nog nooit gehoord/geproefd
(toevallig wel een avocado hier liggen, waarmee ik eigenlijk guacemole wilde maken...)
Zhe-AnGeLdinsdag 2 maart 2010 @ 00:36
hmmmmmm op stokbrood
Windigodonderdag 4 maart 2010 @ 12:19
Net voor het eerst zelf humus gemaakt (liet mijn moeder het eerst altijd doen ) en het resultaat was heerlijk. Heb het min of meer uit mn hoofd gedaan, zonder recept dus. Tahin, kikkererwten, citroensap, olijfolie, 3 tenen knoflook, paprikapoeder, peper en zout, bladpeterselie en blenderen maar.. Is heerlijk gelukt!
ColdFeetdonderdag 4 maart 2010 @ 12:29
Ik heb afgelopen weekend 3 liter hummus gemaakt. Serieus met geroosterde knoflook (geinspireerd door minilot ), en verschillende smaakjes: tomaat-koriander, ras-el-hannout, kurkuma, en 'gewone' met komijn. Nu lekker 6 bakjes in de diepvries
Windigodonderdag 4 maart 2010 @ 13:03
quote:
Op donderdag 4 maart 2010 12:29 schreef ColdFeet het volgende:
Ik heb afgelopen weekend 3 liter hummus gemaakt. Serieus met geroosterde knoflook (geinspireerd door minilot ), en verschillende smaakjes: tomaat-koriander, ras-el-hannout, kurkuma, en 'gewone' met komijn. Nu lekker 6 bakjes in de diepvries
Oh dat klinkt als een goed idee, dat ga ik ook eens doen
-Mellow-donderdag 4 maart 2010 @ 13:08
Idd, humus invriezen, wat n uitkomst

Met ras el hannout is vast ook heel lekker, binnenkort eens proberen. Heb toch nog een enorme zak van dat spul liggen.

Gaat de smaak er trouwens niet op achteruit na invriezen Coldfeet?
ColdFeetdonderdag 4 maart 2010 @ 13:21
quote:
Op donderdag 4 maart 2010 13:03 schreef Windigo het volgende:

[..]

Oh dat klinkt als een goed idee, dat ga ik ook eens doen
Het was toch zeikweer Lekker op de bank die velletjes eraf pulken.

Ik vind de smaak na invriezen echt prima, en de structuur blijft ook gewoon lekker
Windigodonderdag 4 maart 2010 @ 13:28
quote:
Op donderdag 4 maart 2010 13:21 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Het was toch zeikweer Lekker op de bank die velletjes eraf pulken.

Ik vind de smaak na invriezen echt prima, en de structuur blijft ook gewoon lekker
Heb mijn moeder's hummus ook wel eens uit de vriezer gehad, smaakte nog steeds prima hoor
PiperMarumaandag 8 maart 2010 @ 20:46
quote:
Op vrijdag 25 september 2009 17:00 schreef -Mellow- het volgende:
Met droge, verse kikkererwten is humus zooooo veel lekkerder. En het kost nauwelijk extra moeiete. Je moet t alleen wel een dag van te voren weten omdat de erwetn een nachtje in koud water moeten staan. Maar ik vind t echt een wereld van verschil.

Verder is het mooie van humus natuurlijk dat je zo eindeloos kunt combineren. Koriander, komijn, gerookte paprikapoeder, balsamico....Bijna alles kan je er wel in gooien
Ik heb het van de week een keer met blikerwten gemaakt en met droge erwten. Ik weet niet wat ik verkeerd gedaan heb, maar die met de droge erwten was echt niet lekker: droog, korrelig en muffig van smaak. Ik heb de erwten een dag en een nacht laten weken en ruim 1,5 uur gekookt. Daarna gepureerd met olijfolie, citroensap, knoflook, tahin, zout, paprikapoeder, komijn en cayennepeper.

Die met de blikerwten daarentegen was heerlijk!

-Mellow-dinsdag 9 maart 2010 @ 10:24
quote:
Op maandag 8 maart 2010 20:46 schreef PiperMaru het volgende:

[..]

Ik heb het van de week een keer met blikerwten gemaakt en met droge erwten. Ik weet niet wat ik verkeerd gedaan heb, maar die met de droge erwten was echt niet lekker: droog, korrelig en muffig van smaak. Ik heb de erwten een dag en een nacht laten weken en ruim 1,5 uur gekookt. Daarna gepureerd met olijfolie, citroensap, knoflook, tahin, zout, paprikapoeder, komijn en cayennepeper.

Die met de blikerwten daarentegen was heerlijk!

Wat ik altijd doe is een deel van het kookvocht van de erwten bewaren en daarvan een scheutje bij de puree doen voor wat meer smeuïgheid. Er zit veel smaak aan het kookvocht.

Oh en heb je ze buiten de koelkast geweekt? Een nacht is namelijk voldoende. Ik ben zelf een keer een bakje wekende erwten een dag vergeten. Toen zaten ze tegen bederving aan en roken ze ook muf. Als je ze langer laat staan kan je ze beter koel zetten.
Killahtdinsdag 9 maart 2010 @ 10:48
TVP
PiperMarudinsdag 9 maart 2010 @ 11:27
quote:
Op dinsdag 9 maart 2010 10:24 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

Wat ik altijd doe is een deel van het kookvocht van de erwten bewaren en daarvan een scheutje bij de puree doen voor wat meer smeuïgheid. Er zit veel smaak aan het kookvocht.

Oh en heb je ze buiten de koelkast geweekt? Een nacht is namelijk voldoende. Ik ben zelf een keer een bakje wekende erwten een dag vergeten. Toen zaten ze tegen bederving aan en roken ze ook muf. Als je ze langer laat staan kan je ze beter koel zetten.
Oké, bedankt voor de tip; ik heb ze idd buiten de koelkast geweekt, een nacht en een hele dag. Misschien zijn ze net over het randje gegaan, de smaak was niet bedorven ofzo, maar wel heel muffig. Het rook ook niet lekker toen ze aan het koken waren.
Geslotendinsdag 9 maart 2010 @ 14:18
Kun je alle ingrediënten bij de supermarkt halen of kun je beter naar een Turks winkeltje gaan?
Geslotendinsdag 9 maart 2010 @ 16:58
Heb het al gemaakt Lekker hoor.
Tourniquetdinsdag 9 maart 2010 @ 21:46
Ik wil het ook wel eens zelf gaan maken! Had pas deze gekocht bij de AH:



Vond 'm best wel oké smaken.

Heb er sandwiches van gemaakt met meergranenbrood, hummus, bladspinazie en stukjes peppadew.
inZanityzondag 14 maart 2010 @ 06:33
is de smaak hiervan enigzins te vergelijken met Falafel..?
Maria2.0zondag 14 maart 2010 @ 16:07
Nu al de zoveelste keer dat ik Hummus tegenkom. Ik ga het maar eens proberen. Ik wil het van de week eten (gewoon een bakje, eerst kijken of het lekker is) met brood en falafel met knoflooksaus erbij. Wat voor brood kan ik dan het beste nemen? Ik wil het gewoon in stukken snijden en dippen zeg maar. Is Turks brood lekker of beter iets anders? Pita lijkt me te droog om er gewoon mee te dippen.
#ANONIEMzondag 14 maart 2010 @ 18:33
gewoon lekker turks brood nemen. en ipv knoflooksaus op basis van mayonaisse zou ik turkse yoghurt nemen en liefst die met 10% vet en daar je saus van maken
-Mellow-vrijdag 19 maart 2010 @ 16:06
Heb vandaag een schep ras el hanout door de humus gegooid. Inderdaad erg lekker
gifkwalzondag 21 maart 2010 @ 12:15
Ik maak dit best vaak, vind het heerlijk voor op brood.

Vaak doe ik er sesamolie en sesamzaadjes doorheen ipv die sesampasta want die kan ik hier nooit vinden. Ik wissel andere ingredienten ook wel eens af. Zo heb ik eens in plaats van peterselie munt erdoor gedaan, was ook erg lekker.
ColdFeetzondag 21 maart 2010 @ 12:28
Veel koriander erdoor is ook lekker De blaadjes dus. koranderzaad trouwens ook wel
FkTwkGs2012zondag 21 maart 2010 @ 13:23
quote:
Op woensdag 13 juni 2007 11:52 schreef Triggershot het volgende:
Receptnaam: Humus
Herkomst:Midden Oosten
Basis: Anders
Gang: Voorgerecht
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

Wat?
Is een saus uit het Midden-Oosten op basis van kikkererwten, waar vrijwel altijd ook de sesamzaadsaus tahini doorheen zit. Vaak wordt het in pitabrood gegeten of van een bord, waarbij het authentiek met pitabroden wordt opgelepeld. Over een bord hummus wordt meestal wat olijfolie gegoten. Zo\'n bord wordt bovendien vaak versierd met wat peterselie, groenten en/of (saus van) scherpe peper.

Ingrediënten:
400 gram kikkererwten
2 teen knoflook
3 eetlepel tahin (sesampasta)
4 eetlepel citroensap
1 snufje cayennepeper
1 snufje paprikapoeder
1 snufje gemalen komijn
1 snufje zout
2 eetlepel fijngehakte peterselie

Voorbereiding:
- Pureer in de keukenmachine de kikkererwten met 3 a 4 eetlepels van het vocht uit het blik.
- De gepelde teentjes knoflook en de tahin (indien niet te krijgen neem dan ongeroosterd sesamzaad) tot een smeuig mengsel.
- Roer er naar smaak de citroensap, cayennepeper, paprikapoeder, gemalen komijn en het zout door.
- Schep de humus in een schaaltje en garneer met wat paprikapoeder en de fijngehakte peterselie.
- Laat de smaken enige tijd intrekken.
Serveren met (pita)brood, olijven en andere hapjes.

Resultaat:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Eet smakelijk!


ik heb geen keukenmachine. en ook geen vijzel. is er nog een andere manier?
gifkwalzondag 21 maart 2010 @ 13:53
Heb je een (staaf)mixer? Anders zou ik het ook niet zo goed weten. Zelf maak ik het altijd in de blender.
FkTwkGs2012zondag 21 maart 2010 @ 13:54
quote:
Op zondag 21 maart 2010 13:53 schreef gifkwal het volgende:
Heb je een (staaf)mixer? Anders zou ik het ook niet zo goed weten. Zelf maak ik het altijd in de blender.
ook al niet. vijzel moek nog eens kopen. electrische rommel hou ik het liefst beperkt ook vanwege ruimtegebrek.
ehqo.zondag 21 maart 2010 @ 13:58
quote:
Op zondag 21 maart 2010 13:54 schreef FkTwkGs2012 het volgende:

[..]

ook al niet. vijzel moek nog eens kopen. electrische rommel hou ik het liefst beperkt ook vanwege ruimtegebrek.
Wellicht werkt het om het in een plastic zak of iets te doen en met iets van een deegroller eroverheen te gaan. Ik heb dit echter nooit geprobeerd en het lijkt me veel werk eer het een keer de juiste textuur heeft.
FkTwkGs2012zondag 21 maart 2010 @ 13:59
quote:
Op zondag 21 maart 2010 13:58 schreef ehqo. het volgende:

[..]

Wellicht werkt het om het in een plastic zak of iets te doen en met iets van een deegroller eroverheen te gaan. Ik heb dit echter nooit geprobeerd en het lijkt me veel werk eer het een keer de juiste textuur heeft.
mja denk dat het de vijzel gaat worden.
keukengekwoensdag 31 maart 2010 @ 13:38
Kijk eens naar zo'n klein blendertje, neemt weinig ruimte en heel handig voor dit soort dingen. Personal Blender van Tribest (zie www.slowjuice.nl)

quote:
Op zondag 21 maart 2010 13:58 schreef ehqo. het volgende:

[..]

Wellicht werkt het om het in een plastic zak of iets te doen en met iets van een deegroller eroverheen te gaan. Ik heb dit echter nooit geprobeerd en het lijkt me veel werk eer het een keer de juiste textuur heeft.
keukengekwoensdag 31 maart 2010 @ 13:43
Maak hummus van de okara die over blijft als ik sojamelk heb gemaakt, dus ipv kikkererwten. Heb je ook geen blender nodig, alleen de ingredienten door elkaar roeren!
motorbloempjezondag 22 augustus 2010 @ 21:20
quote:
Op woensdag 4 november 2009 00:19 schreef ColdFeet het volgende:
Het is idd vrij vet, maar gezonde vetten zijn goed jeweets :+

Invriezen gaat prima. Ik vind het trouwens ook erg lekker om een grote salade te maken met allerlei geroosterde groente (denk paprika, ui, aubergine etc) en het dan met wat sla en een flinke klodder hummus te eten :9
zo!

google: invriezen hummus ^O^

zojuist 2 zakjes ingevroren van mijn eerste hummus ooit :9 erg nom!
DarkElfzondag 22 augustus 2010 @ 21:25
Hummus :9 moeten we ook weer eens maken
#ANONIEMdinsdag 6 september 2011 @ 13:52
Schupke! Ik heb het nu 2 keer zelf gemaakt met kikkererwten, tahin, komijnpoeder, knoflook, paprikapoeder, zout, water, citroensap en zongedroogde tomaten maar het blijft een beetje wrang, bitter smaken? Ik heb er al meer water bij gedaan dan de eerste keer en het is beter maar het blijft bitterig.. Of hoort dat?
#ANONIEMdinsdag 6 september 2011 @ 13:56
Misschien teveel tahin? En ipv water het kikkererwtenvocht gebruiken.
#ANONIEMdinsdag 6 september 2011 @ 14:00
Ja ik heb idd al minder tahin gebruikt nu, 3 theelepels op 1 heel blik erwten..
Water zorgt toch niet voor een wrange smaak?
#ANONIEMdinsdag 6 september 2011 @ 14:04
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 september 2011 14:00 schreef heaven7 het volgende:
Ja ik heb idd al minder tahin gebruikt nu, 3 theelepels op 1 heel blik erwten..
Water zorgt toch niet voor een wrange smaak?
het vocht van de kikkererwten is zoet ;) Ook dat kan de wrange smaak verminderen :)
#ANONIEMdinsdag 6 september 2011 @ 19:21
Ooh dat wist ik niet! Goeie tip dan :)
#ANONIEMdinsdag 6 september 2011 @ 19:28
Volgens mij staat het in de meeste recepten ook dat je het kikkererwtenvocht moet gebruiken :)

Ik gebruik inmiddels allang geen recept meer, maar doe het gewoon met steeds maar proeven en wat toevoegen ;)
#ANONIEMdinsdag 6 september 2011 @ 19:31
TS is geniaal, goed recept.. dankje TS O+

Vroeger kookte ik nog Midden Oosters man. :')

Nu Fred Kroket, Piet Friet en Doner Omer ;(
#ANONIEMdinsdag 6 september 2011 @ 20:04
quote:
9s.gif Op dinsdag 6 september 2011 19:31 schreef Triggershot het volgende:
TS is geniaal, goed recept.. dankje TS O+

Vroeger kookte ik nog Midden Oosters man. :')

Nu Fred Kroket, Piet Friet en Doner Omer ;(
:D
Houmousdinsdag 6 september 2011 @ 20:38
Jummie! Mijn favoriet voor op brood! Ik eet het ook wel eens zonder brood, dan doop ik er komkommer, tomaat of paprika in.
GimmeGorewoensdag 7 september 2011 @ 00:20
Nu ik dit topic weer zie krijg ik al meteen weer zin om hummus te maken :9
FkTwkGs2012woensdag 7 september 2011 @ 00:38
quote:
0s.gif Op woensdag 7 september 2011 00:20 schreef GimmeGore het volgende:
Nu ik dit topic weer zie krijg ik al meteen weer zin om hummus te maken :9
Maar dan wel zonder blik he ^O^