abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_50227863
quote:
Nederland als jachtgebied
door Yoeri van den Busken

AMSTERDAM - Arsenal is een lichtend voorbeeld van een topclub die niet puur koopt om het kopen. Op instigatie van manager Arsène Wenger is het internationale scoutingapparaat geperfectioneerd. Buitenlandse talenten worden al op jeugdige leeftijd naar Londen gehaald en vaak komt de hele familie mee. Andere clubs volgen nu het spoor van Arsenal. Nederland ligt binnen het jachtgebied.

Jordy Brouwer (19) tekende een contract voor vier jaar bij Liverpool. Hij was bij Ajax de spits van de A1 en stond niet eens te boek als supertalent. Daley Blind (17) werd begeerd door Arsenal. Hij nam een kijkje in de keuken, samen met zijn gelouterde vader, maar besloot uiteindelijk bij Ajax te blijven en signeerde een driejarige verbintenis.

Welke afwegingen maakt een tiener op dat moment? Kan hij de verleiding van het grote geld dan al weerstaan? Wat is de rol van zijn ouders en zaakwaarnemer? De nieuwe winkelmethode in de Premier League heeft veel te maken met de wetgeving aldaar. Clubs kunnen alleen jeugdige spelers uit de regio voor een grijpstuiver aantrekken. Daarbuiten dient een normale transfersom betaald te worden en die loopt vaak hoog op. Zes of zeven miljoen voor een voetballer van zestien is geen uitzondering. "Vandaar dat de aandacht wordt verlegd naar het vasteland. En wie de beste jeugdopleidingen zoekt, komt al snel terecht in Frankrijk en Nederland" , zegt Danny Blind.

In de verschillende functies die hij bij Ajax bekleedde - speler, trainer, directeur spelersbeleid, hoofd opleidingen - deed Blind veel kennis op. Dikwijls sprak hij met ouders over de twijfels en de verlokkingen. "De hamvraag is: hoe gaan de betrokkenen met die situatie om? En, dat vooral, wat is het sportieve perspectief?"

Zoonlief kan in Engeland ruim een ton per seizoen verdienen. Een jaar later al presenteert zijn werkgever hem als 'zelf opgeleide' speler. Een handigheidje, zeker wanneer ooit wordt bepaald dat tenminste zes spelers van een elftal uit de eigen kweekschool afkomstig moeten zijn.

Bekneld geraakt door de EU-wetgeving kunnen Nederlandse clubs niet meer doen dan zorgen voor goede voorlichting, denkt Blind. "Ik veroordeel niemand. Clubs betalen liever drie ton voor een talent met doorgroeimogelijkheden dan in een later stadium zes miljoen voor diezelfde speler. En ook als een gezin zwicht voor het geld, vind ik dat begrijpelijk. Er zijn natuurlijk genoeg goede voorbeelden: Fabregas, Messi, Leonardo. Dat is weloverwogen gebeurd. Maar de essentie is dat een keuze nooit gebaseerd moet zijn op geld. Nogmaals: ouders zouden zich moeten afvragen waar hun kind op dat moment staat. Passen zijn karakter en kwaliteiten bij deze club? Het is een complex verhaal."
Lastig verhaal en veel ouders hebben er mee te maken. Ze worden beïnvloed door alles en iedereen die er wel wat geld uit willen slaan en niet in de laatste plaats zien zij zelf vaak ook al de zakken geld boven de daadwerkelijke situatie waar hun kind in terecht kan komen.

Stel nou dat je zelf de keuze hebt als 16 jarig talent of dat je ouder bent van een talent. Dan is er op een gegeven moment de keuze om naar een topclub in het buitenland te gaan voor veel geld of te blijven bij je hudige club in Nederland voor wat minder geld, maar misschien wel meer perspectief. Of ga je voor de beste secundaire omstandigheden? Baan voor de ouder, betaald huis, mooi weer? Of voor de meeste zekerheid - dus het langste contract?

En is het dan ook weer verschillend wanneer je van Twente / Vitesse naar Ajax kan of van Twente / Vitesse naar Liverpool / Real Madrid of van Ajax / PSV naar Liverpool / Real Madrid / Chelsea? Maak je dan andere keuzes als het verschillende niveaus betreft?

Ik vind het altijd vrij lastig. Ik zou zelf niet snel van een Nederlandse topclub naar een buitenlandse topclub gaan, omdat bijv bij Ajax je er vrij zeker van kan zijn dat mits je goed genoeg bent, je echt wel een kans krijgt. Stel dat je echt zo goed bent als dat je denkt, dan heb je vanaf je 22ste oid echt nog wel tijd genoeg voor die mooie avonturen in het buitenland en de zakken met geld. Maar ik kan me voorstellen dat het voor een talent met minder kwaliteit en die op basis van 1 leuk toernooitje heel erg populair wordt het anders ligt.

Hoe staan jullie er tegenover?
pi_50231794
Als je als ouder een aardige vaste baan kunt krijgen in Engeland, en je zoon verdient ook nog is aardig wat per jaar. Dan is het meestal niet zo moeilijk, had het zelf in ieder geval wel geweten.

Vind het zo langzamerhand niks meer met sport te maken hebben trouwens, de clubs met bakken vol geld in landen met soepele wetten worden al hoe groter en beter. Terwijl het niveau in de landen die ze kaalplukken steeds lager wordt, zeker als dat nu zelfs al bij de jeugdopleiding gaat beginnen. Ik zie ook niet echt wat voor sportieve eer d'r nog aanzit, als je d'r zelf eigenlijk niks voor hoeft te doen, behalve flink geld pompen. Lijkt me trouwens dat die jeugdopleidingen op deze manier steeds minder nut krijgen, je kunt wel spelers opleiden voor het eerste, maar de grootste talenten zitten d'r dan al niet meer bij. Spelers verkopen wordt ook moeilijker omdat de rijkere clubs toch al vol met talent zitten waar ze niks voor hebben hoeven betalen.

Dat Arsenal niet koopt om het kopen vind ik ook onzin, want ze doen eigenlijk hetzelfde als bijvoorbeeld Italiaanse topclubs, maar dan op jongere leeftijd. En dan ook nog trots zijn hoeveel 'eigen' talent d'r doorbreekt.
pi_50231904
Een zelfde soort regel als in Brazilië is misschien een optie. Daar mogen jeugdspelers voor hun 18 (? pin me niet vast op de precieze leeftijd) niet naar het buitenland vertrekken. Lijkt mij een goede regel voor Nederland, met bijvoorbeeld een leeftijdsgrens van 20 jaar.
'I don't make predictions. I never have done and I never will do.' - Ian Wright
pi_50232017
quote:
Op vrijdag 8 juni 2007 11:31 schreef egoTRON het volgende:
Een zelfde soort regel als in Brazilië is misschien een optie. Daar mogen jeugdspelers voor hun 18 (? pin me niet vast op de precieze leeftijd) niet naar het buitenland vertrekken. Lijkt mij een goede regel voor Nederland, met bijvoorbeeld een leeftijdsgrens van 20 jaar.
Dat gaat niet lukken. EU regelgeving.

En ze pakken het anders aan. De ouders "verhuizen" naar bijvoorbeeld Engeland. Het kind gaat mee. En speelt dan in de jeugd bij pak em beet Liverpool.
pi_50232074
quote:
Op vrijdag 8 juni 2007 11:34 schreef BobRooney het volgende:

[..]

Dat gaat niet lukken. EU regelgeving.
Vrijheid voor werkgelegenheid regeling ofzo?
'I don't make predictions. I never have done and I never will do.' - Ian Wright
pi_50232113
quote:
Op vrijdag 8 juni 2007 11:36 schreef egoTRON het volgende:

[..]

Vrijheid voor werkgelegenheid regeling ofzo?
Ja, zoiets. Je mag werken waar je wil in principe.
pi_50930392
quote:
PSV ziet jeugdtalent vertrekken

EINDHOVEN - Patrick van Aanholt, één van de grootste talenten uit de opleiding van PSV, vertrekt zo goed als zeker naar Chelsea. De zestienjarige aanvoerder van het B1-elftal zal binnenkort zijn handtekening zetten onder een meerjarige verbintenis met de Premier League-club.

PSV vindt het zeer spijtig dat de jonge Bosschenaar naar elders verkast. De centrale verdediger en jeugdinternational viel recent op bij scouts van Chelsea, waarna technisch directeur Frank Arnesen contact opnam met zijn voormalige club.

De landskampioen wilde Van Aanholt echter niet kwijt. Hem was een mooi perspectief geboden in Eindhoven.

„Enkele weken geleden hebben we met elkaar gesproken”, zegt technisch manager Stan Valckx. „Wij hebben hem voorgesteld om het lopende contract (tot 2009, red.) open te breken en we hadden een sportief plan voor hem.”
Zo'n stap is in mijn ogen dus echt onbegrijpelijk. Als je op je 16de naar de A-selectie van PSV kan gaan, dan leer je daar toch veel meer van dan op een kamer in Londen zitten en trainen met 100 andere talenten, zonder echt wedstrijden te spelen.

Zeker als je als een van de grootste talenten wordt beschouwd, dan moet je er zelf toch wel vanuit kunnen gaan dat je die stap rond je 22ste ook nog kan gaan maken.
pi_50930522
Ajax is niet rouwig om het verlies van Jordy Brouwer hoor.
  Moderator / Redactie Sport donderdag 28 juni 2007 @ 11:06:50 #9
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_50930797
In Nederland kom je eerder aan spelen toe bij de A elftallen dan bij Arsenal. Sommige zullen nooit in het A elftal van Arsenal komen te spelen. Dus ik vind het een domme keuze.
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
pi_50931505
Ik zou nooit al zo vroeg naar buitenland verkassen. Ik zou sowieso pas wachten tot ik een jaar of 26 zou zijn.. Dat is het best voor je eigen ontwikkeling.
AFC Ajax - SS Lazio
29 Aug. Mystery Land 2009
pi_51007041
quote:
Op vrijdag 8 juni 2007 11:31 schreef egoTRON het volgende:
Een zelfde soort regel als in Brazilië is misschien een optie. Daar mogen jeugdspelers voor hun 18 (? pin me niet vast op de precieze leeftijd) niet naar het buitenland vertrekken. Lijkt mij een goede regel voor Nederland, met bijvoorbeeld een leeftijdsgrens van 20 jaar.
Dat geloof je zeker zelf toch niet he?
"We moeten ons bewust zijn van de superioriteit van onze beschaving, met zijn normen en waarden, welvaart voor de mensen, respect voor mensenrechten en godsdienstvrijheid. Dat respect bestaat zeker niet in de Islamitische wereld".
pi_51007074
quote:
Op donderdag 28 juni 2007 11:27 schreef Ordinair het volgende:
Ik zou nooit al zo vroeg naar buitenland verkassen. Ik zou sowieso pas wachten tot ik een jaar of 26 zou zijn.. Dat is het best voor je eigen ontwikkeling.
Behalve als er een club op de deur staat waardoor je financieel onafhankelijk bent op je 20e of wanneer je in een kut land woont zonder toekomst?
"We moeten ons bewust zijn van de superioriteit van onze beschaving, met zijn normen en waarden, welvaart voor de mensen, respect voor mensenrechten en godsdienstvrijheid. Dat respect bestaat zeker niet in de Islamitische wereld".
pi_51008848
Gisteren in een ander topic een naar mijn idee prima regel bedacht. Een speler kan maar door 1 club gevoerd worden als jeugdspeler: de BVO waar een speler van zijn 0e tot 18e het langst heeft gevoetbald.

Hierdoor moeten rijke clubs een veel groter risico nemen met het aantrekken van jeugdvoetballers. Immers, hoe jonger een speler is hoe minder garantie je hebt dat hij zich ontwikkelt tot een topvoetballer. En spelers als Daley Blind, die op hun 17e al jaren voor Ajax zijn uitgekomen, kunnen niet meer door een andere club als jeugdspeler gevoerd worden wanneer ze nog voor hun debuut vertrekken bij de club die hen het langste heeft opgeleid.
pi_51009589
Dat zou Ajax leuk vinden, zijn hun spelers in een keer de helft waard
"We moeten ons bewust zijn van de superioriteit van onze beschaving, met zijn normen en waarden, welvaart voor de mensen, respect voor mensenrechten en godsdienstvrijheid. Dat respect bestaat zeker niet in de Islamitische wereld".
pi_51009681
quote:
Op zaterdag 30 juni 2007 19:59 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Dat zou Ajax leuk vinden, zijn hun spelers in een keer de helft waard
Dan blijven ze mooi bij Ajax
pi_51009709
quote:
Op zaterdag 30 juni 2007 19:59 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Dat zou Ajax leuk vinden, zijn hun spelers in een keer de helft waard
Of een 16-jarige speler nu een ton oplevert of een halve ton, dat is Ajax om het even. een 17-jarige speler een miljoen of een half miljoen, zelfs dat is lood om oud ijzer. Ajax heeft er baat bij een speler een aantal jaren bij de A-selectie te hebben, waardoor 'ie op zijn 22e 15 a 20 miljoen waard is.
pi_51011782
quote:
Barcelona verliest weer talent aan Engelse club

30/6/2007 19:31

Liverpool heeft Daniel Pacheco voor drie jaar vastgelegd. De zestienjarige aanvaller komt over van Barcelona, waar hij furore maakte in de jeugd.

'Het is een groot verlies voor de club, want het gaat hier om een aanvaller van grote kwaliteit en om een goalgetter', treurde jeugdcoach García Pimienta van Barcelona in de Catalaanse krant Sport.

'Hij is onze topscorer en kwam dit seizoen bijna tot dertig doelpunten. Het lijkt mij hier niet om een overstap om sportieve redenen te gaan, want hij werd zeer gewaardeerd bij ons.'

Het is niet voor het eerst dat een grote belofte van Barcelona in Engeland terechtkomt. Francesc Fabregas en Fran Mérida verruilden Barça op jonge leeftijd voor Arsenal en Gerard Pique verkaste naar Manchester United.

Fabregas brak razendsnel door en is inmiddels een van de belangrijkste spelers van Arsenal. Cesc heeft op twintigjarige leeftijd al zestien interlands achter zijn naam staan.
Het is dus een algemeen probleem, en geen specifiek Nederlands probleem. Zo'n speler zou op dit moment dus gebrandmerkt moeten worden als FC Barcelona jeugdspeler.
pi_51012405
quote:
Op zaterdag 30 juni 2007 20:02 schreef Chivu het volgende:

[..]

Of een 16-jarige speler nu een ton oplevert of een halve ton, dat is Ajax om het even. een 17-jarige speler een miljoen of een half miljoen, zelfs dat is lood om oud ijzer. Ajax heeft er baat bij een speler een aantal jaren bij de A-selectie te hebben, waardoor 'ie op zijn 22e 15 a 20 miljoen waard is.
Jij wil dat er nog maar pak hem beet 15 plaatsen zijn in teams met spelers die niet opgeleid zijn door die club

Voor Sneijder of Huntelaar moet dan een vrij plekje komen. Dat zou betekenen dat Ajax zijn spelers niet meer kan verkopen en Ajax moet ieder jaar een speler verkopen
"We moeten ons bewust zijn van de superioriteit van onze beschaving, met zijn normen en waarden, welvaart voor de mensen, respect voor mensenrechten en godsdienstvrijheid. Dat respect bestaat zeker niet in de Islamitische wereld".
pi_51012537
quote:
Op zaterdag 30 juni 2007 21:37 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Jij wil dat er nog maar pak hem beet 15 plaatsen zijn in teams met spelers die niet opgeleid zijn door die club

Voor Sneijder of Huntelaar moet dan een vrij plekje komen. Dat zou betekenen dat Ajax zijn spelers niet meer kan verkopen en Ajax moet ieder jaar een speler verkopen
Ieder jaar is overdreven, als er Champions League gespeeld wordt. Bovendien blijven er genoeg clubs over die spelerse van minder niveau over willen nemen van Ajax. Eens in de twee jaar moet er inderdaad wel een grote klapper gemaakt kunnen worden, maar direct gevolg is ook dat de vaderlandse competitie sterker wordt (goh, bekende discussie) en de prestaties dus verbeteren wat zowel qua prijzengeld als merchendising weer geld oplevert.

En er zullen altijd wel clubs zijn die spelers met het talent van Sneijder, Farfan of Alex kunnen gebruiken. Is het niet op het Europese topniveau, dan wel op subtopniveau.
pi_51012589
quote:
Op zaterdag 30 juni 2007 21:13 schreef Chivu het volgende:

[..]

Het is dus een algemeen probleem, en geen specifiek Nederlands probleem. Zo'n speler zou op dit moment dus gebrandmerkt moeten worden als FC Barcelona jeugdspeler.
Smerige praktijken inderdaad... Zou misschien inderdaad een soort strengere opleidingsvergoeding moeten zijn en dus inderdaad echt gekenmerkt als FC Barcelona (of andere club) jeugdspeler. Op zo'n jonge leeftijd krijgt zo'n gelikte zaakwaarnemer/manager/whatever heel makkelijk de koppies op hol. (En verdient zelf ook nog eens flink aan zo'n talent.)
Baat 't niet, schaadt 't niet. Dus slikken, kreng.
pi_51012623
quote:
Op zaterdag 30 juni 2007 21:43 schreef Chivu het volgende:

[..]

Ieder jaar is overdreven, als er Champions League gespeeld wordt. Bovendien blijven er genoeg clubs over die spelerse van minder niveau over willen nemen van Ajax. Eens in de twee jaar moet er inderdaad wel een grote klapper gemaakt kunnen worden, maar direct gevolg is ook dat de vaderlandse competitie sterker wordt (goh, bekende discussie) en de prestaties dus verbeteren wat zowel qua prijzengeld als merchendising weer geld oplevert.

En er zullen altijd wel clubs zijn die spelers met het talent van Sneijder, Farfan of Alex kunnen gebruiken. Is het niet op het Europese topniveau, dan wel op subtopniveau.
Die spelers leveren dan geen fuck meer op.

Geen een club zal daar mee accoord, het zou namelijk de doodsteek zijn van veel clubs
"We moeten ons bewust zijn van de superioriteit van onze beschaving, met zijn normen en waarden, welvaart voor de mensen, respect voor mensenrechten en godsdienstvrijheid. Dat respect bestaat zeker niet in de Islamitische wereld".
pi_51012694
Spelers leveren nog steeds wat op, er verandert namelijk eigenlijk niet zoveel. Clubs zullen alleen beschikken over minstens 6 zelf opgeleide spelers. De rest van de selectie zal nog steeds gekocht en verkocht moeten worden.
pi_51012844
Met 6 - 19 wel, met 12-12 niet
"We moeten ons bewust zijn van de superioriteit van onze beschaving, met zijn normen en waarden, welvaart voor de mensen, respect voor mensenrechten en godsdienstvrijheid. Dat respect bestaat zeker niet in de Islamitische wereld".
pi_51014278
quote:
Op zaterdag 30 juni 2007 21:45 schreef SuperHarregarre het volgende:

[..]

Smerige praktijken inderdaad... Zou misschien inderdaad een soort strengere opleidingsvergoeding moeten zijn en dus inderdaad echt gekenmerkt als FC Barcelona (of andere club) jeugdspeler. Op zo'n jonge leeftijd krijgt zo'n gelikte zaakwaarnemer/manager/whatever heel makkelijk de koppies op hol. (En verdient zelf ook nog eens flink aan zo'n talent.)
Ik had het er net ook over in het Liverpool topic.. smerige pedofiele wanpraktijken .. walgelijk! Zo makkelijk doet Arsenal het dus altijd. Het is niet moeilijk om te gaan winkelen bij gerenomeerde jeugdteams als La Masia van Barcelona en zo je voordeel eruit kan halen van goedkope prijsjes en mazen in de wet, daar die van Engeland en bv de Spaanse verschilt op dit gebied, en je zo dus een mooi spelertje krijgt voor de toekomst. Op deze leeftijd is wel te zien in welke spelers er flinke potentie zitten. Ik bedoel, veelal komt een speler bij een club op 12 jarige leeftijd (dan vallen deze op bij de grotere clubs die ze dan "overnemen" van kleine(re) regionale clubs. Je hebt er dan een heel stel van die kids rondlopen waarvan er maar een enkeling echt toe doen op 16 jarige leeftijd. Dan komen de Engelse clubs en stelen ze van de clubs die ze de opleiding heeft gegeven waarmee ze in principe de spelers niet zelf brengen.

En ja, er zijn dus wel wetgevingen voor bescherming van de kinderen maar dan is er natuurlijk weer de loophole die sommige clubs (lees Engelse en ook veel Italiaanse clubs ) hebben gevonden: geef flink wat geld aan de ouders en geef een van hen een "baantje" (zo'n beetje geheel administratief gefraudeerd) waardoor de ouders dus officieel in Londen gaan wonen/werken waarbij het kind mee moet gaan want je kunt als Spaanse club dan niet zeggen "erm.. dat kind is van ons". Slim? ja.. maar ..

Die clubs moeten gewoon flink gaan lobbyen en een wet hiervoor inbrengen want dit wordt/is echt van de zotte. Toch mooi dat er een heel stel voor kiest om bij, bijvoorbeeld, Barca te blijven na allerlei aanbiedingen en nu in Camp Nou aanbeden worden en echt het Barca gevoel hebben, zoals Messi die in de jeugd van Barca veel te verduren heeft gehad maar altijd voor heeft gekozen om met het Barca embleem op zijn borst te blijven spelen.

Wat een oplossing zou zijn is dat de clubs waar de jeugdspelers vandaan komen een buy-out clausule meegeven dat zij (hun) (desbetreffende) speler voor een fatsoenlijke prijs terug kunnen kopen binnen 5 jaar tijd.

[ Bericht 5% gewijzigd door Smeich op 30-06-2007 22:53:45 ]
  zaterdag 30 juni 2007 @ 22:53:02 #25
164217 Roflbroek
Schwalbe Koning
pi_51014395
Hoe zat dat ook alweer met die Brouwer. Hij kreeg toch geen contract aangeboden van Ajax.
I would sooner fail than not be among the greatest.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')