Het kan er plaatselijk stevig aan toegaan de komende dagen. Lees en bekijk de volgende dingen maar eens.
BSWF VERWACHTING
Geldig: Donderdag 7 juni 06UTC tot vrijdag 8 juni 06UTC
Opgesteld door: Joralf, Mark, Dirk en Bart
Bronnen:GFS12z, GFS06z, NMM06z, ETA06z
Een groot deel van Europa ligt in een gebied met weinig drukverschillen. Daarin heeft zich vandaag boven Frankrijk een thermisch lagedrukgebied ontwikkeld dat de komende uren geleidelijk naar het noorden trekt. In de buurt daarvan zit warme en vochtige lucht met rond de kern enkele onweersbuien. De Theta-e gaat morgen bij ons tot 58°C wat gunstig is voor eventueel onweer. Het temperatuurverschil tussen 500hPa en 850hPa loopt op tot 28°C. Er wordt zo'n 1500-2000J/kg aan CAPE berekend. De buien kunnen tot zo'n 11-12km hoog reiken. Over het algemeen is er amper shear, slechts 5m/s DLS. We hoeven dus geen supercells te verwachten. In de onderste kilometer is er wél een sterke windtoename en ook serieus wat windruiming. Deze twee aspecten zouden misschien een windhoos kunnen veroorzaken, al is de kans daarop natuurlijk zeer klein. De grote directionele shear zorgt er ook voor dat het vrij moeilijk is om de trekrichting van de buien te bepalen maar vermoedelijk zal die noordwest tot west zijn. De vorstgrens ligt iets te hoog om de beste kans op grote hagel te creëren. Dit is, samen met de hoge vochtigheid in alle niveau's, wel gunstig voor een hoge neerslagproductie. Daarbij komt nog eens dat de treksnelheid vrij laag ligt waardoor de kans op wateroverlast reël is. Gezien er natuurlijk niet overal buien zullen voorkomen, geven we geen waarschuwing voor neerslag. Er kan wel op sommige plaatsen >20mm vallen, met dus een kleine kans op grote hagel. De bliksemactiviteit zal vrij hoog liggen gezien de hoge wolkentoppen maar door de vochtigheid en gezien de, niet zo hoge, KO-index zal dit geen extreme vormen aannemen. Behalve die kleine kans op een windhoos verwachten we geen randverschijnselen.
Qua onweer betekent dit dat er morgen in het (zuid)oosten op veel plaatsen geleidelijk buien ontstaan die tegen de avond stilaan naar het (noord)westen trekken. In de meeste buien zal ook onweer zitten dat in het zuidoosten hevig kan uitpakken. Pas tegen zonsondergang bereiken ze de kust. De nacht erna concentreren de buien zich vooral op het westen maar zwakken geleidelijk af.
![]()
--------------------------------------------------------------------------------
WEATHERZONE WEERSVOORUITZICHTEN
![]()
En op de volgende site kun je meer lezen en de situatie op de voet blijven volgen. De eerste waarschuwing is inmiddels ook de deur al uit.
http://www.weatherzone.blogspot.com