Maw: in het huis steken nu?quote:Op vrijdag 1 juni 2007 14:27 schreef vosss het volgende:
Waarom zou je nu duur geld wegbrengen wat over een jaar of 30 goedkoop geld is?
Kijk, en daar wringt de schoen dus. Ik krijg in mijn eentje natuurlijk nooit een hypo van 220k. Max is 180k en dan heb je dus een huis voor 165 ongeveer (inclusief KK dus 180k). Vandaar dat ik eigenlijk (mits ik een huis van 200k neem dan) eigen geld erin moet raggen om het überhaupt goedgekeurd te krijgen.quote:Op vrijdag 1 juni 2007 14:34 schreef vosss het volgende:
Nu is 35 duizend best veel geld, waar je ws een flinke tijd voor hebt moeten sparen. Ik zou die 35k gewoon opmaken aan wat vakanties en meer van zulks leuks.
Mits je in je uppie een hypotheek van over de 2 ton kan dragen dan.
Met die onvoorziene uitgaven heb ik rekening gehouden. Ik heb meer ter beschikking dan die 35k, maar dat is de max die ik in het huis wil rammen. Geld voor inrichting e.d. heb ik nog achter de hand.quote:Op vrijdag 1 juni 2007 14:43 schreef mcwops het volgende:
bereken is serieus de kans (evt met een bank/hypadviseur) dat je gedwongen wordt t huis te verkopen?
en als dat gebeurt, dat onder de exec waarde wordt verkocht (is het bijv nu al een huis a tal jaren te koop staat?)
een deel van je eigen geld er in stoppen ipv (zo goed als) alles zodat je nog wat geld achter te hand houd voor onvoorziene uitgaven als je net in je huis zit of aan het inrichten bent
Mag je wel weten hoor, ik zit daar niet zo mee. Primaire inkomen ligt rond de 35k, secundair (licht en geluidstechnicus in het weekend) is variabel, maar ligt rond de 4 - 5k. Dit geld wil ik echter niet meetellen. Geld om in te richten zit niet in die 35k, dat heb ik nog eens extra apart gehouden. Een auto hoef ik niet (van de zaak) en de vakantie is al geregeld.quote:Op vrijdag 1 juni 2007 14:48 schreef CrimeSceneCleaner het volgende:
Dus je bruto salaris is 180/6=30K bruto per jaar (volgens oude richtlijn bank) of 180/4,5=40 K bruto per jaar (volgens nieuwe richtlijn bank).
Om een huis van 220 te kopen lijkt mij een salaris van 50K en hoger een veiligere optie.
Dan hoef je er geen eigen geld in te steken en kan je die gebruiken voor het inrichten van je huis, een auto of vakantie etc.
Dan hoef je niet krom te liggen voor het huis.
BTW wil niet weten wat je verdient, maar je kan narekenen op internet wat je maandlasten zijn bij een bepaalde hypotheek met of zonder eigen geld.
Bijvoorbeeld op funda.
Succes!
Niet erg...ik had er al op proberen te googlen, maar ik dacht al dat Honda Riders Association niet het goede wasquote:Op vrijdag 1 juni 2007 15:10 schreef blix het volgende:
[..]
ack sorry... ik ben te lui om Hypotheek Rente Aftrek voluit te typen
Dus in principe krijg je de 35k nooit terug, of je moet als je 80 bent je huis verkopen en gaan huren.quote:Op vrijdag 1 juni 2007 15:19 schreef blix het volgende:
Ja, dus als jij je 35k belegt of vast zet op een spaarrekening met hoge rente, hoef je 'slechts' 4.2% rendement te halen om de hypotheekrente te verslaan (als je hpotheekrente 5% is). Dat is volgens mij wel zonder al te veel risico te doen... Je kan dat deel van de hypotheek ook zonder risico aflossingsvrij laten, omdat je dat geld toch al hebt.
Voorzover ik begrepen heb (misschien kan een of ander financieel expert dat bevestigen): Als je het geld nu in je huis steekt, dan krijg je bij verkoop weliswaar je 35k weer terug, maar die moet je dan weer in je volgende huis stoppen, anders kun je over die 35k geen hypotheekrente aftrek meer krijgen.
Jawel, die 35k spaar je uit doordat je elke maand minder hypotheeklasten hoeft te betalen.quote:Op vrijdag 1 juni 2007 15:21 schreef Slasher het volgende:
[..]
Dus in principe krijg je de 35k nooit terug, of je moet als je 80 bent je huis verkopen en gaan huren.
Nou zoveel tikt het echt niet aan hoor 35k, maar daar doet TS het ook niet voorquote:Op vrijdag 1 juni 2007 15:29 schreef nerd4sale het volgende:
[..]
Jawel, die 35k spaar je uit doordat je elke maand minder hypotheeklasten hoeft te betalen.
Ik zou het spaargeld gewoon in het huis steken, mits je het in de nabije toekomst niet nodig hebt voor andere dingen.
Het argument dat je het dan bij gedwongen verkoop kwijt ben is een drogargument. Als je nog 35k spaargeld hebt liggen, dan hoef je ook niet gedwongen te verkopen maar kun je daarmee nog een paar jaar je hypotheeklasten betalen.
Dat heb je natuurlijk niet meer als je het geld in het huis steektquote:Als je nog 35k spaargeld hebt liggen, dan hoef je ook niet gedwongen te verkopen maar kun je daarmee nog een paar jaar je hypotheeklasten betalen.
Nee, maar doordat je dan lagere maandlasten hebt zul je je huis niet zo snel gedwongen hoeven verkopen. Netto maakt het dus niks uit.quote:Op vrijdag 1 juni 2007 15:33 schreef Slasher het volgende:
[..]
Dat heb je natuurlijk niet meer als je het geld in het huis steekt
Mooi huis , zou er zeker voor gaan en zo te zien is de moeite waard om daar eigen geld in te steken.quote:
Jawel, de opbrengst van je vermogen zijn geen (negatieve) maandlasten van je hypotheek.quote:Op vrijdag 1 juni 2007 15:49 schreef blix het volgende:
De maandlasten zijn niet lager!
Ja, en als je het er wel insteekt, en je neemt een hypotheek die hoger is dan wat je daadwerkelijk opneemt, dan kun je dat geld dus ook gewoon extra opnemen als je het nodig hebt voor onvoorziene situaties.quote:Als je 4.2% rendement haalt over je 35k, is dit 123 euro per maand dat je binnenkrijgt. Je betaalt nog 1.2% belasting dus, zon 35 euro per maand, dus netto krijg je 88 euro per maand binnen!. Met dit geld kun je de hogere hypotheeklasten betalen. Als je 35k minder lening hebt tegen 5% rente, met 40% aftrek, bespaar je 88 euro per maand. Het maakt dus geen donder uit qua maandlasten. Alleen, je hebt als het geld niet in de hypo steekt, wel 35k ter beschikking, hetgeen handig kan zijn voor onvoorziene situaties.
quote:Op vrijdag 1 juni 2007 14:53 schreef gio_hardcore het volgende:
aangezien de huizenprijzen elk jaar stijgen
Eén van de weinige opmerkingen waarin ik kan meegaan.quote:Op vrijdag 1 juni 2007 15:38 schreef nerd4sale het volgende:
[..]
Nee, maar doordat je dan lagere maandlasten hebt zul je je huis niet zo snel gedwongen hoeven verkopen. Netto maakt het dus niks uit.
NB: ook al zou je je huis gedwongen moeten verkopen, dan blijft de rest van de hypotheekschuld gewoon als schuld staan. Als die schuld dus 35.000 hoger is, kun je er alsnog je spaargeld aan besteden. Het maakt dus niks uit.
De enige redenen om je spaargeld NIET in een huis te steken zijn deze:
- je hebt het spaargeld nodig voor iets anders
- of je kunt met je spaargeld een (fors) hoger rendement maken dan je hypotheekrente (berekeningen zijn hier al gegeven); let er wel op dat je bij beleggingen ook grote risico's loopt die je mee zou moet tellen
Mwoh 3-4% erbij per jaar is toch niet slecht imoquote:Op zaterdag 2 juni 2007 06:59 schreef joeltje het volgende:
Die "Stijging" is inmiddels ook niet meer dan de inflatie, dus reken je niet rijk...
¤ 10.000 euro in beleggingspotje, verpanden aan hypotheek. Huppa ¤ 235.000,- lenen huissie kopen en ¤ 25.000 over om op te brassen.quote:Op vrijdag 1 juni 2007 14:37 schreef gio_hardcore het volgende:
[..]
Kijk, en daar wringt de schoen dus. Ik krijg in mijn eentje natuurlijk nooit een hypo van 220k. Max is 180k en dan heb je dus een huis voor 165 ongeveer (inclusief KK dus 180k). Vandaar dat ik eigenlijk (mits ik een huis van 200k neem dan) eigen geld erin moet raggen om het überhaupt goedgekeurd te krijgen.
Nu kun je je ouders garant laten staan, maar dat vind ik ook weer zoiets. Doe ik liever niet.
Reken je niet rijk, overdrachtsbelasting moet je terugverdienen en de stijging van de woningprijzen vlakt steeds meer af. De rente is in relatief korte tijd nogal hard gestegen en dat zal de woningprijs zeker beinvloeden.quote:Op zaterdag 2 juni 2007 10:43 schreef Slasher het volgende:
[..]
Mwoh 3-4% erbij per jaar is toch niet slecht imo
Jij woont zeker niet in de randstad?quote:Op zaterdag 2 juni 2007 13:07 schreef the_contract_killer het volgende:
wat ik niet snap,waarom je eigen in allerlei bochten wringen om dat dure huis maar te kunnen kopen?
onder de 2 ton zijn ook huizen te koop....
na 3 jaar ben je gemiddeld uit de kosten koper en de huizenprijzen zullen blijven stijgen. Ik reken me niet rijk, want het huis wat ik hierna wil gaan kopen stijgt meer in waarde. Dus zo realistisch ben ik welquote:Op zaterdag 2 juni 2007 11:52 schreef drexciya het volgende:
[..]
Reken je niet rijk, overdrachtsbelasting moet je terugverdienen en de stijging van de woningprijzen vlakt steeds meer af. De rente is in relatief korte tijd nogal hard gestegen en dat zal de woningprijs zeker beinvloeden.
waarom zou dat een risico zijn? Je hebt het niet nodig om de verkoop te financieren (de hypotheek inlossen) het doelt alleen als onderpand waardoor je en lagere rente kunt bedingen...quote:Op zaterdag 2 juni 2007 22:00 schreef HarryP het volgende:
Kijk ook naar het financiele plaatje voor als je over 5 of 10 jaar je huis wilt verkopen en samen met een toekomstige (of huidige) partner een ander huis wilt kopen.
Zo'n fonds lijkt mij een extra risico factor voor als je eerder dan 30 jaar je woning wilt verkopen.
Als je je huis (gedwongen) moet verkopen zal de opbrengst vaak niet of nauwelijks toereikend zijn om de schuld af te lossen. Als je (een deel van) je eigen geld al in het huis hebt zitten, heb je minder kans om met een restschuld te blijven zitten.quote:Op dinsdag 5 juni 2007 14:25 schreef mgerben het volgende:
1. Het argument 'als ik mijn huis moet verkopen is mijn geld weg' is een lege huls. Ten eerste zou er dan nooit iemand een huis kopen, want 'als' de hemel naar beneden valt... Je baseert je leven op een beetje redelijke verwachtingen en niet op wat er zou kunnen gebeuren.
Je kunt ook morgen door een vrachtwagen geschept worden; daar richt je je leven niet op in.
Even inhoudelijk: Als je idd je huis moet verkopen is het erg leuk als je die 35K op de bank hebt om het tekort op te vangen.
Bovendien kun je daar een aardige tijd de hypotheek mee betalen als je je inkomen kwijtraakt.
Het is dus beter om het geld beschikbaar te hebben dan het vast te leggen; dat geeft meer keuzes.
Niet iedereen wil (risicovol) beleggen. Met andere woorden: maak de vergelijking eens met een spaarrekening. Dan zul je zien dat de bruto spaarrente meestal onder de bruto hypotheekrente ligt. Hou rekening met de hypotheekrenteaftrek en het heffingsvrij vermogen en je kunt een redelijk vergelijk maken.quote:2. Je spaargeld levert meer op als je het belegt. Als je het NIET in het huis steekt moet je die 35 dus lenen. Zeg tegen 5% rente; maar die mag je wel van de belasting aftrekken, dus leen je die 35K effectief tegen ongeveer 3%.
Als jouw spaargeld méér dan 3% opbrengt, krijg je er dus meer voor terug dan dat je ervoor betaalt.
Ik mag aannemen dat dit geld vrij te beschikking staat dus voor de inrichting e.d. is gezorgd. De keuze is dus om het geld in het huis te steken of om het te consumeren (aan leuke/onnodige dingen.)quote:3. Je moet ook nog een huis inrichten. Meubels, keuken, tuin, badkamer. Kost allemaal geld. Als je die 35K in je huis steekt omdat je alleen maar denkt 'maandlasten, maandlasten' - heb je geen cent meer om je huis in te richten.
Kortom: er is geen eenduidig antwoord te geven omdat niet bekend is hoe het gehele financiële en fiscale plaatje eruit ziet.quote:Kortom: Het is goedkoper om die 35K buiten je huis te houden (vanwege hypotheekrenteaftrek - kun je gewoon uitrekenen), en het geeft je meer opties (voor inrichting van je huis, maar ook om problemen op te vangen).
Of het te beleggen, als onderpand gebruiken voor je hypotheek, en dus ook lagere lasten te betalen. Als je een beetje handig belegt, wordt dit potje straks de aflossing van je huis, en daar hoeft niet enorm veel risico aan te zitten...quote:Op dinsdag 5 juni 2007 15:24 schreef ManAtWork het volgende:
Ik mag aannemen dat dit geld vrij te beschikking staat dus voor de inrichting e.d. is gezorgd. De keuze is dus om het geld in het huis te steken of om het te consumeren (aan leuke/onnodige dingen.)
Dat is bij de postbank.quote:Op dinsdag 5 juni 2007 14:56 schreef Slasher het volgende:
@ Fisherman Bij welke bank was dat?
Beide en ik heb daar vervolgens even goed over nagedacht. Met name de flexibiliteit en geld voor je laten werken spreken me het meeste aan bij de opzet zoals ik die wil gaan toepassen. Nu alleen wat haast gaan maken met de aankoop, omdat de rente nu redelijk hard aan het stijgen is.quote:Op zaterdag 2 juni 2007 19:33 schreef gio_hardcore het volgende:
@ Drexciya: heb je dat laten uitrekenen bij een individueel of bij de hypotheker oid?
Inderdaad en dat wordt eenvoudiger naar mate je een groter startkapitaal hebt.quote:Op dinsdag 5 juni 2007 15:42 schreef joeltje het volgende:
[..]
Of het te beleggen, als onderpand gebruiken voor je hypotheek, en dus ook lagere lasten te betalen. Als je een beetje handig belegt, wordt dit potje straks de aflossing van je huis, en daar hoeft niet enorm veel risico aan te zitten...
Het is een beetje welles-nietes, maar:quote:Op dinsdag 5 juni 2007 15:24 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Als je je huis (gedwongen) moet verkopen zal de opbrengst vaak niet of nauwelijks toereikend zijn om de schuld af te lossen. Als je (een deel van) je eigen geld al in het huis hebt zitten, heb je minder kans om met een restschuld te blijven zitten.
Wilt u mij geen woorden in de mond leggen a.u.b, en het gewoon ff narekenen?quote:Niet iedereen wil (risicovol) beleggen. Met andere woorden: maak de vergelijking eens met een spaarrekening. Dan zul je zien dat de bruto spaarrente meestal onder de bruto hypotheekrente ligt. Hou rekening met de hypotheekrenteaftrek en het heffingsvrij vermogen en je kunt een redelijk vergelijk maken.
?quote:Ik mag aannemen dat dit geld vrij te beschikking staat dus voor de inrichting e.d. is gezorgd. De keuze is dus om het geld in het huis te steken of om het te consumeren (aan leuke/onnodige dingen.)
Jawel dus. Je moet je gewoon realiseren dat er bij het kopen van huizen andere vuistregels zijn dan bij het lenen voor consumptieuitgaven.quote:Kortom: er is geen eenduidig antwoord te geven omdat niet bekend is hoe het gehele financiële en fiscale plaatje eruit ziet.
Let wel op dat hypotheekverstrekkers er belang bij hebben dat je zoveel mogelijk bij hun leent...quote:Op donderdag 7 juni 2007 12:30 schreef gio_hardcore het volgende:
Gisteren voor de tweede keer bij de adviseur geweest. Komende week nog naar de Hypotheker, SNS, Rabobank (heb ik gewerkt), Postbank en Florius. Daar laat ik gewoon de offerte die ik gisteren heb gekregen beoordelen en mssn haal ik er nog ergens voordeel uit, ge wit ut nooit nie.
Ik denk dat ik inderdaad ga voor de iets zekere vorm (in eigen huis steken). Ik laat het me iig eens uitleggen door bovengenoemde hypotheekverstrekkers.
Je vergeet de 1,2% belasting die je over je eigen vermogen boven de 20.000 euro betaald. Dan kom je op 4,1%quote:Op donderdag 7 juni 2007 11:45 schreef mgerben het volgende:
Wilt u mij geen woorden in de mond leggen a.u.b, en het gewoon ff narekenen?
Spaarrente zonder voorwaarden: 3.6% (sparen.pagina.nl)
Hypotheek 10-15 jaar vast: 5%.
Netto hypotheekkosten na belastingaftrek: 2.9%
Spaargeld (zonder 'risicovol beleggen') rendeert dus 0.7 procentpunt beter op een spaarrekening, dan in de hypotheek.
Jij rekent vanuit de vuistregel dat het beter is om te sparen dan om te lenen. Dat klopt, alleen niet voor een huis. Daar is het wel degelijk voordeliger om te lenen (vanwege de lage rente en de belastingkorting) dan om te sparen.
Kun je heel lang roepen dat het niet zo is, maar je kunt het gewoon narekenen.
[..]
Die hypo jongens & meisjes gaan je echt niet zeggen dat je zo min mogelijk moet lenen. Vooral zoveel mogelijk. Want hoe meer je leent hoe hoger hun provisie.quote:Op donderdag 7 juni 2007 13:55 schreef nerd4sale het volgende:
[..]
Let wel op dat hypotheekverstrekkers er belang bij hebben dat je zoveel mogelijk bij hun leent...
Afgezien van de tegenstrijdigheden die je noemt, blijft het de keuze aan TS om te kijken wat ie er mee doet.quote:Op donderdag 7 juni 2007 11:45 schreef mgerben het volgende:
[..]
Het is een beetje welles-nietes, maar:
Je argumenteert hier alleen maar naar onzekerheid toe.
- Als je je huis NIET moet verkopen zit je spaargeld wel vast in het huis. Je kunt er dan niets anders mee doen (sparen of beleggen).
- Als je je huis WEL snel moet verkopen kun je het verschil opvangen met dat spaargeld.
Dus: In beide gevallen is het beter om je spaargeld vrij te houden, omdat je dan de keuze hebt.
Ik ben het dus niet eens met jouw voorstel, omdat dat neerkomt op: Los vantevoren je restschuld af omdat er heel misschien een restschuld ontstaat.
Ik zeg: Houd rekening met de aanzienlijke kans dat die restschuld niet onstaat en houd je geld vrij; en mocht het toch gebeuren, dan kun je het opvangen.
Iemand die een huis koopt gaat er van uit dat het goed komt; en ik ga er van uit dat die iemand redenen heeft om dat aan te nemen (vaste baan, voldoende inkomen).
Dus als je je alleen maar richt op de restschuld kun je beter het huis niet kopen.
[..]
Wilt u mij geen woorden in de mond leggen a.u.b, en het gewoon ff narekenen?
Spaarrente zonder voorwaarden: 3.6% (sparen.pagina.nl)
Hypotheek 10-15 jaar vast: 5%.
Netto hypotheekkosten na belastingaftrek: 2.9%
Spaargeld (zonder 'risicovol beleggen') rendeert dus 0.7 procentpunt beter op een spaarrekening, dan in de hypotheek.
Jij rekent vanuit de vuistregel dat het beter is om te sparen dan om te lenen. Dat klopt, alleen niet voor een huis. Daar is het wel degelijk voordeliger om te lenen (vanwege de lage rente en de belastingkorting) dan om te sparen.
Kun je heel lang roepen dat het niet zo is, maar je kunt het gewoon narekenen.
[..]
?
Als je een huis koopt is er toch niet voor de inrichting gezorgd?
Je zult toch meubels moeten hebben, en niet alles uit je (vaak kleinere) oude huis kan zonder meer in het nieuwe huis.
Inrichting is iets voor jaren, en ik vind dat je dat iets te snel op de grote hoop van 'onnodige leuke dingen' gooit.
In je oude huis paste misschien alleen een zitzak; in je nieuwe huis wil je een bankstel, en misschien moet er ook een nieuwe keuken in. Inrichting is niet ' onnodig leuk'.
[..]
Jawel dus. Je moet je gewoon realiseren dat er bij het kopen van huizen andere vuistregels zijn dan bij het lenen voor consumptieuitgaven.
Lenen voor consumptie (bijvoorbeeld voor een TV):
- is netto veel duurder dan sparen (omdat de leenrente hoger is dan spaarrente)
- levert restschuld op als de TV voortijdig kapot gaat.
Lenen voor een huis:
- is netto voordeliger dan sparen (omdat de hypotheekrente i.c.m aftrek lager is dan spaarrente)
- kan risico opleveren als je snel moet verkopen, maar is anders gewoon een spaarpot.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |