Big Ben is de klok niet het gebouwquote:Op woensdag 23 mei 2007 22:15 schreef Baba-O-Riley het volgende:
In Londen, voor de Big Ben:
"Zeg, waarom lijkt dat gebouw zo erg op de Big Ben?"
quote:Op donderdag 24 mei 2007 12:28 schreef MevrouwLili het volgende:
In Engeland, na de vraag of de pizza lekker had gesmaakt
ik: Yes hoor... Even later bedacht ik me hoe dat voor haar geklonken moet hebben...
Is niet eens zo heel gekke vraagquote:Op donderdag 24 mei 2007 20:21 schreef roze-meisje het volgende:
"is zand een vloeistof?"
Nee sukkel.quote:Op vrijdag 25 mei 2007 11:44 schreef Handschoen het volgende:
[..]
Is niet eens zo heel gekke vraag. Glas is een vloeistof en dat is gemaakt uit zand...
niet eens zo dom als je niet naar dat vloeibare gedeelte kijktquote:Op vrijdag 25 mei 2007 11:47 schreef NZYM het volgende:
[..]
Nee sukkel.
Domste opmerking die ik vandaag gehoord heb:
"Glas is een vloeistof en dat is gemaakt uit zand..."!
is een extreem stroperige vloeistof dus (net zoiets als bevroren rinse appelstroop, mmmmm mischien toch niet zo'n goed voorbeeld...).quote:Op vrijdag 25 mei 2007 11:51 schreef MASD het volgende:
[..]
niet eens zo dom als je niet naar dat vloeibare gedeelte kijkt
Mensen die niet weten dat glas een vloeistof isquote:Op vrijdag 25 mei 2007 11:47 schreef NZYM het volgende:
[..]
Nee sukkel.
Domste opmerking die ik vandaag gehoord heb:
"Glas is een vloeistof en dat is gemaakt uit zand..."!
Maak ik zelf wel uitquote:Op vrijdag 25 mei 2007 12:01 schreef Handschoen het volgende:
[..]
Mensen die niet weten dat glas een vloeistof is![]()
Niet dus. Hoe denk je dat het komt dat in oude huizen de ramen soms 'uitgezakt' zijn in een soort golfpatroon? Doordat er iemand met een glasblazersoven voorbij is gelopen?quote:Op vrijdag 25 mei 2007 14:26 schreef PauperClown het volgende:
glas is onder normale omstandigheden vast, dus is het per defenitie een vaste stof
Is niet zo heel gek, vroeger ging dat namelijk wel zo. Maar daar merkte je op de grond bar weinig van doordat die zooi helemaala kapot gaat onderweg.quote:Op donderdag 24 mei 2007 01:03 schreef Catch22- het volgende:
maatje van me dit weekend
Er vliegt een vliegtuig over
Hij 'Als er nu iemand precies boven je hoofd de WC doorspoelt, komt het dan op je neer?'
Duss
jah je hebt gelijkquote:Op vrijdag 25 mei 2007 14:38 schreef LinkseFrieseVegetarier het volgende:
[..]
Niet dus. Hoe denk je dat het komt dat in oude huizen de ramen soms 'uitgezakt' zijn in een soort golfpatroon? Doordat er iemand met een glasblazersoven voorbij is gelopen?
quote:Op vrijdag 25 mei 2007 14:38 schreef LinkseFrieseVegetarier het volgende:
[..]
Niet dus. Hoe denk je dat het komt dat in oude huizen de ramen soms 'uitgezakt' zijn in een soort golfpatroon? Doordat er iemand met een glasblazersoven voorbij is gelopen?
quote:Glas
Glas is hard, broos en meestal doorzichtig. En een vloeistof, volgens sommigen.
Wie eens goed naar de ruitjes van middeleeuwse kerken tuurt, kan het zien: het glas golft en wordt naar onderen toe steeds dikker. Het lijkt erop dat het vensterglas in de loop der eeuwen naar beneden is gestroomd, als het laatste restje schenkstroop langs de wand van de fles. Het bewijs bij uitstek dat glas eigenlijk een vloeistof is, menen sommigen.
Op het eerste gezicht lijken de theorieboeken hun gelijk te geven. Stoffen die zijn opgebouwd uit onregelmatige bouwstenen, kunnen bij stolling soms geen geordend kristalrooster vormen. Er treedt dan glasvorming op waarbij een onregelmatig, ofwel amorf, netwerk van atomen ontstaat. Men spreekt dan van een 'supergekoelde vloeistof' met een zeer hoge viscositeit. Dit geldt ook voor het ongeordende mengsel van siliciumoxiden dat wij vensterglas noemen.
Tot zover de theorie. Of de zwaartekracht aan een paar eeuwen genoeg heeft om glas onderuit te halen, valt echter te betwijfelen. De vorm van oude kerkraampjes is namelijk goed te verklaren uit het productieproces van de middeleeuwse glasmakers. Een klont gesmolten glas werd tot een sliert uitgerekt, vervolgens geplet en tot een vlakke plaat gesponnen. Behalve een golvend oppervlak leverde dit ook een dikke rand op. De ruitjes die uit de grote plaat werden gesneden, hadden die dus ook. En blijkbaar plaatsen de glaszetters de zware zijde bij voorkeur onder.
Blijft de vraag of glas bij kamertemperatuur een vloeistof is. Dr.ir. H.J. Glass, die onderzoek doet naar hergebruik van glas bij de faculteit Technische Aardwetenschappen, weet het antwoord: ,,Ab-so-luut niet. Alleen bij hoge temperaturen, maar dan wordt vrijwel alles een vloeistof.''
De term supergekoelde vloeistof lijkt hier dus wat ongelukkig. Dat oude ramen door uitvloeien vervormen, is in elk geval nog nooit aangetoond. Met het tekstboek in de hand is te verdedigen dat glas een zeer stroperige vloeistof is, maar het kan dan ook als een amorfe vaste stof beschouwd worden. Kwestie van definitie, en dus grotendeels een woordspelletje. .aut Ralph Oei
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |