Ik heb daar wat minder vertrouwen in. Vergeet niet dat de gemeente vaak ook al marktpartij moet spelen. Dat wekt een onbetrouwbare schijn van belangenverstengeling. Waar de oplossing ligt, weet ik ook niet.quote:Op maandag 21 mei 2007 19:11 schreef LXIV het volgende:
Ik geloof nog altijd in de markt, als middel om zo goed mogelijke producten voor zo laag mogelijke prijzen te krijgen. Het probleem is niet een teveel aan marktwerking, maar een gebrek eraan, door allerlei overheidsingrijpen.
Nu wordt in principe uit de belastingpot geld gehaald (via subsidie en HRA), dat uiteindelijk bij de toch al steenrijke projectontwikkelaren terecht komt. (En bij wat babyboomers die richting Spanje gaan en kunnen cashen). De rest betaald hieraan.
Echte industrie kent Nederland niet meer, dus dat zal ongetwijfeld ook steeds minder een criterium vormen om de grond voor een hoge prijs te verkopen. Grond kun je immers saneren, zegt men.quote:Op maandag 21 mei 2007 19:13 schreef DonJames het volgende:
[..]
Jij woont dus net zo lief op een industrieterrein als in op een mooi, schoon en veilig woonhofje? Locatie is de belangrijkste factor voor de grondprijs, niet een clubje samenzwerende ambtenaren.
Dat was een knipoog naar de manier waarop jij je de vraag in je post stelde.quote:Op maandag 21 mei 2007 19:14 schreef Slasher het volgende:
[..]
Knap dat je tot die conclusie komt![]()
Er is namelijk niets van waar, ook ik moet wellicht eens verhuizen naar een groter huis wat wellicht te duur is, maar daar staat tegenover dat mijn huis ook meer waard wordt. Papieren winst maar toch
Met locatie bedoel ik ook locatie, niet de kwaliteit van de bodem. Mensen willen niet naast een bouwmarkt/garagebedrijf/rioolwaterzuiveringsinstallatie zitten omdat het er niet uitziet. Ze willen uitzicht op een stukje groen, niet op een gamma-reclamebord van 6x30 meter. Locatie zal dan ook ALTIJD een criterium blijven.quote:Op maandag 21 mei 2007 19:20 schreef Aoristus het volgende:
[..]
Echte industrie kent Nederland niet meer, dus dat zal ongetwijfeld ook steeds minder een criterium vormen om de grond voor een hoge prijs te verkopen. Grond kun je immers saneren, zegt men.
zoiets deden ze vroeger met een puntentelling. Hoe zie jij de ontwikkeling hier in?quote:Op maandag 21 mei 2007 19:26 schreef DonJames het volgende:
[..]
Met locatie bedoel ik ook locatie, niet de kwaliteit van de bodem. Mensen willen niet naast een bouwmarkt/garagebedrijf/rioolwaterzuiveringsinstallatie zitten omdat het er niet uitziet. Ze willen uitzicht op een stukje groen, niet op een gamma-reclamebord van 6x30 meter. Locatie zal dan ook ALTIJD een criterium blijven.
In een vrije markt zullen de prijzen van huizen nooit veel meer dan 10% boven de kostprijs liggen. Dat wordt automatisch gecorrigieerd doordat steeds meer mensen, vanwege die winst van 10%, zouden gaan bouwen, net zolang totdat de prijzen tot zo'n 10% gedaald zijn.quote:
Bij elektronica en kleding betaal je ook nog voor distributie en reclame, als je die produkten in China zelf koopt betaal je echt niet 150x de kostprijs.quote:
In China is de vraag dan ook niet zo hoog....quote:Op maandag 21 mei 2007 19:28 schreef rebel6 het volgende:
[..]
Bij elektronica en kleding betaal je ook nog voor distributie en reclame, als je die produkten in China zelf koopt betaal je echt niet 150x de kostprijs.
Leuk hoor, maar voor huizen gaan simpele vraag/aanbod modellen niet echt op. Allereerst omdat 'de huizenmarkt' niet bestaat, maar bestaat uit tientallen los gekoppelde submarktjes (wie wil d'r nu een goedkoop huis in groningen kopen als je een baan hebt in amdam).quote:
Dat zou naar mijn mening een meer interessante insteek zijn voor een column, de vergelijking met Amerika, of eventueel de rol van de vergrijzing. Ik denk persoonlijk dat binnen een jaar of 15 de vraagmarkt behoorlijk in elkaar zakt omdat de babyboomers dan massaal het bejaardentehuis in moeten.quote:Op maandag 21 mei 2007 19:33 schreef gronk het volgende:
[..]
Leuk hoor, maar voor huizen gaan simpele vraag/aanbod modellen niet echt op. Allereerst omdat 'de huizenmarkt' niet bestaat, maar bestaat uit tientallen los gekoppelde submarktjes (wie wil d'r nu een goedkoop huis in groningen kopen als je een baan hebt in amdam).
Daarnaast speelt de beschikbaarheid van geld (hypotheken en daaraan hangende rentestanden, plus allerlei leuke constructies als 'legiolease') ook een rol. Zie de USofA.
Gratis tip van gronk: koop nu een gelijkvloers appartement, in een wijk die goed voorzien is van voorzieningen. Die dingen zullen goud waard worden.quote:Op maandag 21 mei 2007 19:36 schreef DonJames het volgende:
Dat zou naar mijn mening een meer interessante insteek zijn voor een column, de vergelijking met Amerika, of eventueel de rol van de vergrijzing. Ik denk persoonlijk dat binnen een jaar of 15 de vraagmarkt behoorlijk in elkaar zakt omdat de babyboomers dan massaal het bejaardentehuis in moeten.
In China is evenveel behoefte aan elektronica hoor, alleen het inkomenspeil is lager.quote:Op maandag 21 mei 2007 19:28 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
In China is de vraag dan ook niet zo hoog....
Nog nooit iets zelf gebouwd of laten bouwen neem ik aan want al zou je de grond gratis krijgen dan is het nog schrapen en sappelen om voor dat bedrag een vrijstaand huis neer te zetten. De kwalificatie mooi en ruim nog even daargelaten.quote:Op maandag 21 mei 2007 18:55 schreef LXIV het volgende:
Het gaat inderdaad niet om de prijzen van de grondstoffen, die zijn helemaal te verwaarlozen wanneer het om huizen gaat. Wat gebakken klei, kalksteen en hout.
Maar de werkelijke productiekosten, afgezet tegen de huidige prijzen, kunnen in een efficiente en transparante markt toch nooit meer als een procent of 10 schelen. Ik denk dat de productiekosten nu ongeveer 30 tot 40% van de prijs uitmaken. De rest zijn schaarstepremie (na 60 jr inderdaad), vergaderkosten, megawinsten)
Een mooi, ruim, vrijstaand huis met een tuin van 800m2 zou niet meer dan E220,000 hoeven te kosten.
Er is geen overdrachtsbelasting verschuldigd over nieuwe huizen, dat argument gaat dan ook maar ten dele op. (wel omzetbelasting trouwens)quote:Op maandag 21 mei 2007 22:32 schreef Leipo666 het volgende:
een groot probleem is ook die 6% overdrachtsbelasting: iedereen wil bij verkoop van zijn of haar oude woning minimaal zijn betaalde prijs + die 6% belasting terug verdienen (je wil immers geen verlies maken), de volgende bewoner doet hetzelfde en dus komt er iedere keer weer minimaal 6% bovenop de prijs
idd, maar meerendeel van de huizen zijn niet vrij op naam te verkrijgen, meerendeel wordt gekocht met kosten koper (en dus die 6%)quote:Op maandag 21 mei 2007 23:08 schreef DonJames het volgende:
[..]
Er is geen overdrachtsbelasting verschuldigd over nieuwe huizen, dat argument gaat dan ook maar ten dele op. (wel omzetbelasting trouwens)
Dat snap ik niet helemaal, HRA is iets dat ik niet betaal. Dat haal ik toch niet uit de belastingpot? De staat verdient gewoon iets minder aan mij.quote:Op maandag 21 mei 2007 19:11 schreef LXIV het volgende:
Nu wordt in principe uit de belastingpot geld gehaald (via subsidie en HRA), dat uiteindelijk bij de toch al steenrijke projectontwikkelaren terecht komt. (En bij wat babyboomers die richting Spanje gaan en kunnen cashen). De rest betaald hieraan.
Het zit hem waarschijnlijk heel erg dwars dat hij er 2 topics over maaktquote:Op maandag 21 mei 2007 23:09 schreef bleiblei het volgende:
Hey, is dat vorige janktopic over dit onderwerp geopend door de TS al vol?![]()
Hey, pberends! Hier passen nog 184 posts bij!
"Huizenprijs voor 60% lucht"
De kachel zal toch moeten branden. Dus in plaats van HRA zou er ook in het algeheel minder belasting geheven kunnen worden, dat komt op hetzelfde neer. Het geld dat jij krijgt van HRA ben je echter weer kwijt doordat je als gevolg hiervan zo'n 40% teveel voor je huis betaald. En dat geld komt dan uiteindelijk bij de gemeenten/ontwikkelaren/babyboomcashers terecht.quote:Op dinsdag 22 mei 2007 08:33 schreef Brupje het volgende:
[..]
Dat snap ik niet helemaal, HRA is iets dat ik niet betaal. Dat haal ik toch niet uit de belastingpot? De staat verdient gewoon iets minder aan mij.
Dat de HRA voor inflatie zorgt wil ik wel in mee gaan. Maar dat je zegt dat andere aan HRA meebetalen gaat me wat te verquote:Op dinsdag 22 mei 2007 08:37 schreef LXIV het volgende:
[..]
De kachel zal toch moeten branden. Dus in plaats van HRA zou er ook in het algeheel minder belasting geheven kunnen worden, dat komt op hetzelfde neer. Het geld dat jij krijgt van HRA ben je echter weer kwijt doordat je als gevolg hiervan zo'n 40% teveel voor je huis betaald. En dat geld komt dan uiteindelijk bij de gemeenten/ontwikkelaren/babyboomcashers terecht.
Dat laatste is ook waar. Die accijnsen worden immers gebruikt voor zaken waar anders een andere belasting voor geheven zou moeten worden. Of je een deel van de bevolking nu subsidieert, of een ander deel extra belast, komt in feite natuurlijk op hetzelfde neer.quote:Op dinsdag 22 mei 2007 08:43 schreef Brupje het volgende:
[..]
Dat de HRA voor inflatie zorgt wil ik wel in mee gaan. Maar dat je zegt dat andere aan HRA meebetalen gaat me wat te verDat is net zoiets als roepen dat ik minder belasting hoef te betalen omdat rokers veel accijns betalen.
Dat valt dus met geen mogelijkheid te zeggen, ook al is het misschien waar. Rokers kosten ook veel geld, hoeveel precies weet niemand, zou best wel eens meer kunnen zijn dat dat ze opleveren.quote:Op dinsdag 22 mei 2007 08:52 schreef LXIV het volgende:
[..]
Dat laatste is ook waar. Die accijnsen worden immers gebruikt voor zaken waar anders een andere belasting voor geheven zou moeten worden. Of je een deel van de bevolking nu subsidieert, of een ander deel extra belast, komt in feite natuurlijk op hetzelfde neer.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |