Op Fczwolle.org staat een column waarin ze niet zo tevreden zijn over de Zuid-Amerikaanse spelers, tipgever Henk van Ginkel heeft nu gereageerd.
De column:
quote:
Sambavoetbal: Tijd voor een grondige analyse
Geplaatst October 12th, 2008 door Redactie in Colums FC Zwolle speurde aan het begin van het seizoen driftig naar buitenlandse gelukszoekers. Niet voor het eerst want sinds trainer Jan Everse bij FC Zwolle aan het roer staat is er sprake van een heuse buitenlandse invasie bij de club.
De Zwolse oefenmeester hield altijd vol dat mannen als Ter Heide, Kolder en Caracciolo voor Zwolle niet te betalen zijn en “niet van het niveau waar wij naar toe willen”. “Voor dat geld hebben we straks misschien wel drie spelers. En betere”, zei Everse altijd. Uiteindelijk kwam de trainer aan het begin van dit seizoen aanzetten met namen als Giglio, Grizolli, Görner en Guarino. ” We hebben goede buitenlandse spelers voor bedragen waarvoor je in Nederland minder kwaliteit krijgt”, zei trainer coach Jan Everse. Inmiddels was de Jupiler League afgelopen vrijdag toe aan alweer de elfde speelronde. FC Zwolle speelde in een draak van een wedstrijd met 2-2 gelijk tegen laagvlieger FC Eindhoven. Görner en Giglio zaten op de bank bij FC Zwolle, Grizolli werd voortijdig gewisseld omdat hij ver onder zijn niveau voetbalde en de meeste goede passes gaf naar de tegenstander. Het wordt hoog tijd om de Zuid-Amerikaanse / buitenlandse trend bij FC Zwolle eens onder de loupe te nemen. Vaart FC Zwolle wel bij deze ontwikkeling van de laatste jaren?
Als snel vallen de namen van Tozé, Botteghin en Kapralik als we kijken naar de buitenlandse connectie van FC Zwolle. De komst van deze spelers naar FC Zwolle heeft niks te maken met een goed scoutingsbeleid. Tozé en Kapralik kwamen de selectie van FC Zwolle in de voorbereiding van vorig en respectievelijk dit seizoen om 5 voor twaalf versterken. Het waren toevalstreffers van de eerste orde. Botteghin kwam nog een seizoen eerder tijdens een trainingskamp in Spanje zomaar binnen vallen mede dankzij de hulp van een Zwols bouwbedrijf. Naast deze drie spelers arriveerde er in Zwolle de laatste jaren ook een heel peloton aan spelers die met een paar trainingsdagen alweer vertrokken waren. Borilli, Leonardo, Bernardi, Oliver, Betinho, Monti, Corsico, Mion Varella Costa, Pilili, Bruno, Wilson, Diego en Romano zagen het Oosterenk hooguit een paar dagen terwijl FC Zwolle zich waarschijnlijk blauw betaalde aan opleidingskosten, dure vliegtuigtickets en peperdure hotelkosten. Andere spelers zoals Ballerino, Formento, Alastra, Bargas en Gomez waren in de pers ook aangekondigd maar kwamen nooit opdagen. En zo waren er nog veel meer.
De vraag is terecht om eens grondig te analyseren of FC Zwolle nog langer op deze ingeslagen weg moet doorgaan. Er is geen enkele andere trainer in de Jupiler League die zich zo concentreert op de buitenlandse mogelijkheden als Jan Everse. Het rendement is echter zeer gering. Het bestuur en management van de club moet daarom samen met de technische staf de trend van de laatste jaren eens kritisch bestuderen en zich zelf afvragen of FC Zwolle op deze ingeslagen weg door wil gaan. Wellicht verdient het aanbeveling om veel meer te gaan scouten in de Eredivisie bij de beloftenelftallen van Feyenoord, Twente, PSV, Ajax en FC Groningen. Misschien hadden spelers als Sjors Paridaans, Genéro Zeefuik, Diangi Matusiwa en Tim Matavz dan wel bij FC Zwolle furore gemaakt bij FC Zwolle in plaats van bij hun huidige clubs. En waarom zou Caraciollo voor ADO interessant zijn en als aanwinst worden beschouwd terwijl Zwolle deze speler vorig jaar wellicht voor een prikkie naar Zwolle had kunnen halen. Iedereen weet immers dat in Eindhoven geen top salarissen worden betaald. Wellicht had het totaal bedrag van al die tickets indien niet uitgegeven, een bescheiden transfersom mogelijk gemaakt.
Dan is er nog de rol van Henk van Ginkel, bevriend met Jan Everse en diens adviseur. Veel van de Zuid Amerikaanse spelers bezochten Nederland op aangeven van hem. Hoe gevaarlijk is dit? Van Ginkel verdient geen geld als een speler uit zijn stal een contract tekent bij FC Zwolle. Als een speler bij FC Zwolle vertrekt dan strijkt de spelersmakelaar echter wel een aanzienlijk deel van de transfersom op. Op deze manier mist FC Zwolle een groot gedeelte van de transferopbrengsten. Nick van der Velden leverde FC Dordrecht een leuke transfersom op. FC Zwolle verdiende aan Moisander niet zo heel erg veel. Moisander speelt in Alkmaar voorlopig wekelijks in de basis. Die prijs had dus wat hoger moeten liggen. Het is inderdaad tijd voor een nadere analyse.
René FC
En de reactie van van Ginkel.
quote:
Beste René Buysrogge jr.,
Het is niet mijn gewoonte te reageren op een supporterssite. Maar jouw aantijgingen dwingen mij ertoe. Ik kan mij bovendien niet aan de indruk onttrekken, en dat stoort mij mateloos, dat de mening van jouw vader als bestuurslid technische zaken van FC Zwolle erin doorklinkt.
Je hebt het bijvoorbeeld in het uitermate suggestieve stuk ‘Sambavoetbal – Tijd voor een grondige analyse’ over een ‘buitenlandse invasie’. Maar is de komst van vier Zuid-Amerikaanse spelers op een groep van 26 te vergelijken met een invasie? Dat gaat mij al te ver. En is deze ontwikkeling bovendien zo slecht voor FC Zwolle gezien de omstandigheden, waarin de club verkeert? Het antwoord is nee. Want, beste René, als je echt grondig had geanalyseerd, was je snel klaar geweest: FC Zwolle heeft geen geld om behoorlijke aankopen te doen. De club heeft nog niet eens het geld om de salarissen van nieuwe versterkingen met een Nederlandse achtergrond te betalen.
De allerbelangrijkste reden om spelers uit Zuid-Amerika te halen, is dan ook het chronische geldgebrek bij FC Zwolle. Spelers van een gelijkwaardig niveau zijn veel goedkoper in Zuid-Amerika in vergelijking met Nederland of andere landen. Natuurlijk komen spelers van het kaliber Suarez of Da Silva niet naar FC Zwolle. Dat begrijp jij toch ook wel? FC Zwolle moet het doen met spelers, van wie gehoopt mag worden dat ze zich onder Jan Everse kunnen doorontwikkelingen. Maar dat biedt geen zekerheid. Die zekerheid moet je kopen, maar FC Zwolle, nogmaals, heeft geen geld. Desondanks was Eric Botteghin geen toevalstreffer, zoals jij suggereert. Hij kwam niet zomaar binnenvallen. Wij, Peter Gerards en ik (allebei met een Zwols voetbalverleden), hadden hem al een jaar in de smiezen. Maar pas toen zijn contract in Brazilië was afgelopen, was FC Zwolle financieel in staat hem in januari 2007 op te halen.
Ook jouw insinuatie, dat FC Zwolle zich blauw betaalt aan opleidingskosten, dure vliegtickets en peperdure hotelkosten raakt kant noch wal. Beste René, opleidingskosten zijn er nog nooit betaald voor een Zuid-Amerikaanse speler. En de reis- en verblijfkosten worden pas door de club terugbetaald als een proefspeler wordt gecontracteerd.
Beste René, jij weet donders goed, dat het budget in 2006, uitgerekend het jaar dat Jan Everse opnieuw werd aangesteld als trainer, dramatisch naar beneden ging door eerder mismanagement en degradatie uit de eredivisie in 2004. De club raakte in 2006 de degradatievergoeding van de KNVB kwijt en begon noodgedwongen een drastische schuldensanering door te voeren. Jan Everse werd bovendien als nieuwe trainer opgezadeld met een aantal onbruikbare spelers, van wie sommigen zwaar op de begroting drukten. Everse vroeg mij in die situatie om spelers aan te dragen. Slechts Albert van der Haar als zekerheidje, een paar spelers uit beloftenteams en enkele amateurs bleken haalbaar. Er werd toen wel door het management aangegeven, dat het budget in de volgende jaren weer zou toenemen.
Maar deze toezegging werd niet nagekomen en met het huidige budget is het dus onmogelijk om toppers uit de eerste divisie te halen, zoals jij suggereert. Bijvoorbeeld Fabio Caracciolo (ex-Eindhoven, nu bij ADO Den Haag) wordt door jouw aangehaald. Beste René, een afkoopsom van ¤ 100.000 is geen prikkie (jouw kwalificatie) voor FC Zwolle, want FC Zwolle heeft geen geld voor transfers.
In één ding heb je tenminste gelijk: er is geen goed scoutingsbeleid bij FC Zwolle. Sterker nog, er is helemaal geen scouting! Je raadt het al: geen geld. Natuurlijk wordt er wel door Everse gekeken naar veelbelovende spelers uit de beloftenteams van de betere eredivisieclubs. Maar de echte versterkingen uit de beloften, zoals Rens van der Einden (PSV) en Jordi Buijs (Feyenoord), worden voor hun ontwikkeling alleen verhuurd aan andere eredivisieclubs. Een enkele uitzondering daargelaten. Maar ook dat heeft een nadeel. Dat hebben we gezien met Danny Holla. Hij ontwikkelde zich zo goed, dat hij bij de eerste, de beste gelegenheid door FC Groningen werd teruggehaald.
Ook Niklas Moisander ontwikkelde zich bij FC Zwolle fantastisch. Niklas kwam na een zware knieblessure op mijn advies van Ajax voor een betrekkelijk laag salaris in Zwolle voetballen. Maar de algemeen directeur zag het kennelijk niet in hem zitten, want met het advies van de trainer en ondergetekende voor contractverlenging werd heel lang niets gedaan .Het is een publiek geheim dat de algemeen directeur en de trainer van mening verschilden over de kwaliteiten van Niklas. Pas toen andere clubs naar Niklas informeerden, moest er plotsklaps gepraat worden. FC Zwolle mag daardoor veel geld zijn misgelopen bij de transfer, de club heeft dat volledig aan zichzelf te wijten. Jammer, want het misgelopen geld had de club over een dood punt heen kunnen helpen. Maar de transfer van Moisander was wel de eerste van FC Zwolle sinds Ruud Berger en hij bracht ook nog eens meer geld op. Het voor jou veel te lage bedrag was voor FC Zwolle heel welkom.
Beste René, ondanks jouw ‘grondige analyse’ zal de penningmeester uitermate blij zijn met het technische beleid van de laatste jaren. Het succes van vorig seizoen (vierde in de eindstand, kwartfinale beker met een geweldige wedstrijd tegen Feyenoord, finale van de play-offs) bracht veel extra geld in het laatje; ik schat ruwweg zo’n 6 ton. Maar deze extra inkomsten hebben geen invloed gehad op het spelersbudget . Extra inkomsten door het nieuwe stadion evenmin.
In november vorig jaar kregen Everse en ondergetekende in een gesprek met het volledige bestuur en de algemeen directeur te horen, dat het spelersbudget voor het nieuwe seizoen met 3 tot 4 ton zou worden opgetrokken. Dat was in hun ogen een reële inschatting. In januari was daar nog anderhalve ton van over en in april niets meer!! Pas na de verkoop van Niklas Moisander (in juli!) ontstond enige ruimte. Beste René, misschien kun je eens aan je vader vragen waarom die eerdere beloftes niet werden nagekomen? Want als je zo moet werken, is een fatsoenlijk technisch beleid wel heel moeilijk te realiseren en blijf je steken in ad-hocbeleid.
Hoe dan ook, Eric Botteghin kon in de winterstop slechts voor FC Zwolle behouden worden door een lening van twee ton door een Rotterdamse zakenman. Zonder enig risico voor de club speelt Botteghin daarom nog in Zwolle en is er zelfs een kans op extra inkomsten bij een eventuele transfer. Beste René, was jij het niet, die deze investeerder Zwolle uitjoeg door willekeurig inhakken op zijn bij FC Zwolle spelende zoon Romano? Met een schandalige en stemmingkwekende poll op deze site werd Romano Bijl met Marcel de Bruin aan de schandpaal genageld. Romano Bijl was geen topper, maar wel een hardwerkende, nuttige en goed in de groep liggende kracht; een welkome aanvulling aan de selectie. Wat jij deed, hem publiekelijk te kijk zetten, dat pikt geen enkele vader. Het was beneden alle peil, oliedom en bovenal contraproductief voor de toekomst van ,wat ik mag aannemen, ook jouw club is. Had FC Zwolle een royale investeerder, jaag jij hem weg!
Beste René, blijkens jouw ‘grondige analyse’ heeft jouw vader jou nog steeds niet gecorrigeerd voor die stomme actie. Beste René, ook al daarom, is het misschien tijd voor een grondige zelfanalyse.
Met vriendelijke groet, Henk van Ginkel (FIFA-makelaar)