quote:
Noem spinazie en menigeen zal zeggen dat er veel ijzer inzit. Waarschijnlijk is die associatie ontleend aan Popeye, de sailorman die enorme spierballen krijgt als hij spinazie eet. Maar kloppen doet het niet. Een ons spinazie bevat ongeveer 3 milligram ijzer en dat is niet opzienbarend. Een ons tomatensaus bevat nogal wat meer. Zwangere of borstvoedende vrouwen met een ijzertekort kunnen beter wat meer vlees eten. In de meeste vleessoorten zit niet alleen meer ijzer dan in spinazie, ijzer uit vlees wordt ook veel beter in het bloed opgenomen dan ijzer uit groente.
Spinazie bevat -zoals ook sla en andere bladgroenten- wél veel nitraat, hetgeen tot een ander misverstand heeft geleid . Nitraat is een onschuldig stofje. Het kan, door opwarming, alsmede onder invloed van zuren in maag en darm, worden omgezet in nitriet. Niks aan de hand, want ook nitriet is onschadelijk (al is het niet zo geschikt voor baby's). Nitriet op zijn beurt kan onder bepaalde omstandigheden in maag en darm worden omgezet in nitrosamines. En sommige nitrosamines blijken bij ratten kanker te kunnen verwekken. Op die ratten zijn de alom bekende adviezen gebaseerd om spinazie niet opnieuw op te warmen en om niet vaker dan één of twee keer per week nitraatrijke groente te eten (twee bordjes sla per week en je mag al geen andijvie of spinazie meer hebben!).
Of nitrosamines ook bij mensen kanker kunnen veroorzaken is overigens nog nooit bewezen. Inmiddels is uit verscheidene onderzoeken duidelijk geworden dat deze adviezen achterhaald zijn. Een groep voeding- en kankerexperts heeft vorig jaar voor KWF-kankerbestrijding de huidige kennis over de relatie tussen voeding en kanker op een rijtje gezet. Enkele conclusies: nitraat in voedsel leidt niet tot een verhoging van de kans op maagkanker (want daar gaat het om), blootstelling aan nitriet hoeft evenmin een probleem te zijn. Sterker: beperking van de groenteconsumptie (om een teveel aan nitraat te voorkomen) is zelfs nadelig voor de gezondheid.
Trek u kortom niets aan van Voedingscentrum en Consumentenbond, die nog steeds moeilijk doen over nitriet, maar eet zoveel sla, spinazie, andijvie en kool als u wilt.
Ook het opnieuw opwarmen van een kliek spinazie vormt geen enkel probleem. Dan is er nog de combinatie van vis en spinazie. Die zou een probleempje kunnen vormen. In de maag samengebracht kunnen ze daar leiden tot vorming van nitrosamines. Waarbij we weer terug zijn bij de eerder genoemde ratten. Het probleem lijkt vooral theoretisch. Men moet dan wel heel vaak spinazie (of andijvie of sla) met vis eten. Bovendien vallen waarschijnlijk de eventuele nadelige gevolgen van nitrosamines in het niet bij de gunstige effecten van vis en groente.
Bron
I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.