FOK!forum / Culinesse ŕ gogo / Hoe moet je frietbakken?
HenkFrietTentdonderdag 26 april 2007 @ 20:54
Ik ben nu even serieus. Ik heb dan wel zo'n naam, maar ik weet totaal niet hoe ik friet moet bakken

Ik weet dat je die pan aan moet zetten enzo, maar wanneer zijn die krengen klaar dan
Christiaandonderdag 26 april 2007 @ 20:55
Minuut of vijf als het lampje uit is, zie ook de verpakking.
DaBuzzzzzdonderdag 26 april 2007 @ 20:55
anderhalf uur op 220 graden.....
Aufruhrdonderdag 26 april 2007 @ 20:57
wat voor frieten wil je bakken? Zelf gesneden uit aardappels of van die voorgesneden uit een pak?
Ilsjuhhdonderdag 26 april 2007 @ 21:01
eerst je pan laten voor verwarmen
en je patat dr in totdat ze boven drijven en lekker bruin zijn....
Aufruhrdonderdag 26 april 2007 @ 21:03
quote:
Op donderdag 26 april 2007 21:01 schreef Ilsjuhh het volgende:
eerst je pan laten voor verwarmen
en je patat dr in totdat ze boven drijven en lekker bruin zijn....
Goudgeel!

Je kan ze best eerst een keer in je friteuse doen om ze te laten voorbakken om ze knapperig te krijgen.
Ilsjuhhdonderdag 26 april 2007 @ 21:05
quote:
Op donderdag 26 april 2007 21:03 schreef Aufruhr het volgende:

[..]

Goudgeel!

Je kan ze best eerst een keer in je friteuse doen om ze te laten voorbakken om ze knapperig te krijgen.
ja goudgeel, dat bedoel ik

ot: als ze zwart zijn, heb je ze er te lang in laten zitten
Aufruhrdonderdag 26 april 2007 @ 21:06
Gekke meid
Lightning_NLdonderdag 26 april 2007 @ 21:06
Inderdaad pan voorverwarmen op 180 graden, dan patat erin. Ligt een beetje aan de staat van de patat en het soort patat, maar meestal na zo'n 4-5 minuten zijn ze wel klaar. Check gewoon de kleur, goudgeel is goed

@Christiaan: Wanneer het lampje uit is? Nee man
Sanderrrrdonderdag 26 april 2007 @ 21:09
check of er vet in zit
stekker van de pan in het stop contact
wachten tot het lampje uit is
friet erin gooien
na een paar minuten kijken of ze een goede kleur hebben
eten!

zo ongeveer denk ik.
Ilsjuhhdonderdag 26 april 2007 @ 21:10
en als het nou echt niet lukt, ga dan maar gewoon naar de frietzaak....
Isdatzodonderdag 26 april 2007 @ 21:19
uur of 2 op 280 graden
Etoiledonderdag 26 april 2007 @ 22:17
Als je het echt zelf wilt doen:

- Bloemige aardappels schillen en friet snijden
- voorbakken in de friteuse (in olie of vet) op 140-150° gedurende 4-8 minuten afhankelijk van de hoeveelheid en ras aardappels (regelmatig mandje schudden)
- voorgebakken frieten tenminste 60 minuten laten afkoelen en uitlekken op keukenpapier
- vet opwarmen tot 180° en de voorgebakken friet nu goudbruin bakken

__Saviour__donderdag 26 april 2007 @ 22:18
In 2 keer doen ja. Dan smaakt het een stuk beter.
chatterdonderdag 26 april 2007 @ 22:33
Voorbakken op 150 graden (Celcius) tot het moment, dat ze gaan drijven.

Dan uit laten lekken in een vergiet, al of niet met keukenpapier eronder, dan een uurtje later op 180 graden (celcius) goudgeel bakken.

De beste aardappelen om te gebruiken zijn binten.

Let er wel op, dat de olie al op de juiste temperatuur is, alvorens de frieten erin te doen.
En ze mogen ook niet nat van het water zijn, omdat anders de vlammen om je oren slaan.

Eet smakelijk.
Freeflyerdonderdag 26 april 2007 @ 22:35
ik zou de temperatuur van de pan wat heter zetten dan die 180 graden.

de temperatuur zakt nogal op het moment dat je de frietjes rechtstreeks vanuit de vriezer in de pan gooit. als de temperatuur teveel zakt schroeit de buitenkant niet gelijk dicht en krijg je vette frieten.
chatterdonderdag 26 april 2007 @ 22:38
Nope, als de je temperatuur hoger zet, dat schroeit de buitenkant helemaal dicht en zal de binnenkant niet lekker van smaak zijn.

Maar TS heeft niet speciaal vermeld dat het om diepvries frieten gaat, die trouwens in het niet vallen, bij zelf gemaakte friet.
Freeflyerdonderdag 26 april 2007 @ 22:49
zelf gemaakte frieten smaken beter.
ts weet niet eens wanneer frieten klaar zijn, hou er maar rekening mee dat het hier om diepvries gaat.

mag je mij trouwens ook de eerste snackbar aanwijzen waar de temperatuur van het frituurvet lager dan 190 graden is op het moment dat de frieten erin gegooid worden. en dan zijn dat ook nog frieten die al ontdooit zijn...

op het moment dat ze vers uit de vriezer komen dan kan de temperatuur van je huis, tuin en keuken frituur wel 25 tot 30 graden dalen met als gevolg vette frieten.
chatterdonderdag 26 april 2007 @ 22:55
Eigenlijk zijn er best veel patatzaken die het op deze manier doen.
Die staan dan ook goed genoteerd op de "patatschaal".


En daar waar je diepvries patat krijg, moet je niet eens iets halen, want dan zijn ze niet in staat om het op d ejuiste manier klaar te maken.

Maar een goede patatboer is bv Bram Ladage.
Freeflyerdonderdag 26 april 2007 @ 23:03
de meeste tenten werken met voorgebakken frieten die uit de koeling gehaald worden.
voordat ze in de koeling terechtkomen staan ze in de vriezer... oftewel sprake van diepvries frieten.

waar kan ik de "patatschaal" vinden?
PizzaSalamidonderdag 26 april 2007 @ 23:05
In 2 keer doen, lekker knapperig en in het begin gewoon op 190 zetten, schroeien ze mooi snel dicht .
chatterdonderdag 26 april 2007 @ 23:06
De "patatschaal" stond vroeger als patat top 100 of zo op het internet.

Maar zoals ik al zei, als ze niet zelf de aardappelen schillen en door de stamper heen rossen, moet je er niet eens iets halen.

Bram Ladage heeft nooit ingevroren patat.
Daarom zijn ze ook de meest verkopende patatboer in de regio Rotterdam.
Fixersvrijdag 27 april 2007 @ 09:05
Voor de TS en andere thuisbakkers: vooral niet de deksel erop tijdens het frituren. Dat schijnt iets te zijn dat de nederlandseche huischvrouw graag doet. Als ze dan bij mij in de winkel staan te kijken naar de friteuses en het hen opvalt dat de deksel er niet eens op kán tijdens het frituren. Kijken ze je heel verontwaardigd aan als je vertelt dat zoiets slecht is. Meestal krijg ik dan een "jamaar mijn princess/philips/delonghi kan dat wel." naar me toe.
Pietverdrietvrijdag 27 april 2007 @ 09:48
quote:
Op donderdag 26 april 2007 22:17 schreef Étoile het volgende:
Als je het echt zelf wilt doen:

- Bloemige aardappels schillen en friet snijden
- voorbakken in de friteuse (in olie of vet) op 140-150° gedurende 4-8 minuten afhankelijk van de hoeveelheid en ras aardappels (regelmatig mandje schudden)
- voorgebakken frieten tenminste 60 minuten laten afkoelen en uitlekken op keukenpapier
- vet opwarmen tot 180° en de voorgebakken friet nu goudbruin bakken

En ossewit gebruiken
HenkFrietTentvrijdag 27 april 2007 @ 15:54
Ik kreeg net een reactie mijn mijn "Henk zijn gratis friet" topic, met de vraag of het gelukt is. Jep het is gelukt. lekkere Appie Heijn friet. Met wat Herbamare zout (wel gezond doen he!) en een sate kroketje, dankje voor de hulp
HenkFrietTentvrijdag 27 april 2007 @ 15:56
quote:
Op donderdag 26 april 2007 20:55 schreef DaBuzzzzz het volgende:
anderhalf uur op 220 graden.....
Ik heb eens broodjes ontdooit in de magentron, 800W 10 minuten. Nieuwe magnetron is veul beter
sangervrijdag 27 april 2007 @ 16:03
quote:
Op donderdag 26 april 2007 22:49 schreef Freeflyer het volgende:
mag je mij trouwens ook de eerste snackbar aanwijzen waar de temperatuur van het frituurvet lager dan 190 graden is op het moment dat de frieten erin gegooid worden. en dan zijn dat ook nog frieten die al ontdooit zijn...
In Belgie bakken ze vaak op 170 graden en wat langer door.
SevenWondersdinsdag 8 mei 2007 @ 22:18
Geniale site: http://www.frietopia.nl
DaBuzzzzzzondag 13 mei 2007 @ 13:47
Als je ze er NU uithaalt zijn ze precies goed!
Camplozondag 13 mei 2007 @ 17:33
En voor het bakken de friet 10 minuten in heet zout water leggen met een scheutje azijn. Komen er tijdens het bakken tot 60% minder Acrymyliden op de friet die kankerverwekkend zijn.