Bronquote:'Poolse toestanden in Nederland'
Uitgegeven: 25 april 2007 18:34
AMSTERDAM - Nederland kent net als Polen veel laag betaalde arbeid. Terwijl in naburige landen de verhoudingen tussen goed en slecht betaalde werknemers gunstiger zijn.
Poolse werknemers gaan dan ook liever aan het werk in Duitsland en Engeland, omdat ze daar een grotere kans hebben op meer salaris dan in ons land.
Dat concludeert adjunct-directeur Dirk Dragstra van de stichting Loonwijzer, een samenwerkingsverband van onder meer de Universiteit van Amsterdam en de vakcentrale FNV, woensdag op basis van een vergelijkend onderzoek. Hij spreekt van "Poolse toestanden in Nederland".
Norm
In Polen is 27 procent van het werk laag betaalde arbeid. Als norm geldt dat het salaris niet meer bedraagt dan tweederde van het middelloon in een land. In Nederland is het aandeel lager betaalden 23 procent. In België gaat om 18 procent, in Groot-Brittannië om 16 procent en in Duitsland 12 procent.
In alle landen blijken vrouwen twee keer zo vaak laag betaald werk te doen ten opzichte van mannen. Maar Nederland spant de kroon op dit vlak. Van de werkenden vrouwen in ons land ontvangt 31 procent een laag loon, terwijl van de mannen om 16 procent gaat.
Opvallend is ook dat de verschillen toenemen naarmate het om langere en voltijds werkweken gaat.
Dit lijkt me met stip de domste opmerking tot nu toe in dit topic...quote:Op woensdag 25 april 2007 20:51 schreef RemcoDelft het volgende:
Tsja, hoogbetaalde ambtenaren voegen ook weinig toe natuurlijk...
Ik vraag me af hoe moslims betaald worden.quote:Op woensdag 25 april 2007 20:51 schreef RemcoDelft het volgende:
Tsja, hoogbetaalde ambtenaren voegen ook weinig toe natuurlijk...
Want?!quote:Op woensdag 25 april 2007 20:52 schreef Lord_Vetinari het volgende:
[..]
Dit lijkt me met stip de domste opmerking tot nu toe in dit topic...
Onzin, hoog betaalde ambtenaren zorgen er wel degelijk voor dat er asperges bij hen op tafel komenquote:Op woensdag 25 april 2007 21:05 schreef RemcoDelft het volgende:
Want?!
Die "laagbetaalde mensen" produceren tenminste nog iets! Ambtenaren die regels maken zorgen er niet voor dat er asperges op tafel komen!
Via de bank.quote:Op woensdag 25 april 2007 20:52 schreef gronk het volgende:
[..]
Ik vraag me af hoe moslims betaald worden.
Maar terroristen mogen toch geen bankrekening hebben?quote:
Yep, door een paar miljard Aziaten.quote:Op woensdag 25 april 2007 20:38 schreef digitaLL het volgende:
[..]
Bron
Toekomstige ontwikkeling van onze economie
Ik vraag me af of die grote hoeveelheid laagbetaalde arbeid geen groot risico is voor de economie ? Veel laagbetaald werk kan ook elders gedaan worden.
Jaloers?quote:Op woensdag 25 april 2007 20:52 schreef Lord_Vetinari het volgende:
[..]
Dit lijkt me met stip de domste opmerking tot nu toe in dit topic...
Hawalaquote:Op woensdag 25 april 2007 21:16 schreef gronk het volgende:
[..]
Maar terroristen mogen toch geen bankrekening hebben?![]()
zie hier bedrijven weten ook wel dat outcoursing niet werkt dus weg gaan doen ze toch nietquote:Op donderdag 26 april 2007 11:02 schreef Suko het volgende:
En dan hebben we het nog niet gehad over Outsourcing, interessant artikel:
Offshoring of outsourcing
Het uitbesteden van werk naar lageloonlanden geniet steeds meer belangstelling onder westerse bedrijven. Kostenverlaging - zeker in tijden van economische tegenspoed - was en is nog altijd de belangrijkste drijfveer . Sinds kort is er echter nog een reden: het onder druk zetten van werknemers in eigen land bij cao-onderhandelingen.
Steeds meer west-Europese bedrijven dreigen met het verplaatsen van activiteiten naar het buitenland om in eigen land sobere arbeidsomstandigheden af te dwingen. De trend begon in Duitsland, waar achtereenvolgens Siemens, Bayer en DaimlerChrysler dreigden met het verplaatsen van werk om een langere werkweek zonder loonsverhoging door te drukken. Uit vrees voor banenverlies gaan de vakbonden, ondanks hevige protesten, uiteindelijk toch akkoord.
Maatschappelijke discussie
De trend wordt met argusogen gevolgd in de rest van Europa, waar bedrijven naarstig op zoek zijn naar manieren om hun kosten structureel te verlagen. Ook in Amerika woedt een heftige maatschappelijke discussie over outsourcing en dreigt het zelfs een hot issue te worden tijdens de presidentsverkiezingen in november.
Grofweg genomen zijn er drie vormen van uitbesteden te onderscheiden: ' outsourcing', 'offshoring', en 'offshore outsourcing' . Bij outsourcing wordt het werk uitgevoerd door derden. Dat kan in eigen land of in een ander, lagelonenland. In dat laatste geval spreekt men over offshore outsourcing . Worden de werkzaamheden in het lagelonenland echter uitgevoerd door mensen die in dienst zijn van de opdrachtgever, dan spreekt men over offshoring. Het Financieele Dagblad
Als wij dan in een laaglonenland wonen dan is het helemaal godsgeklaagd dat het beetje wát we nog verdienen ook al teveel is en wordt uitbesteed, en je hoort er niemand over.
het is een circel na china vietnam na vietnam afrikaquote:Op donderdag 26 april 2007 12:26 schreef gronk het volgende:
Laatst las ik dat chinese bedrijven ook al 'last' beginnen te krijgen van stijgende lonen, en dat ze om betere producten met meer kwaliteitsgaranties te produceren de nodige europese machines aanschaffen (europa schijnt daar een goede naam in te hebben; da's dus *het* grote voordeel van hoge lonen). Naast dat dit een aardige inkomstenbron is voor europese machinebouwers, is het ook zo dat het concurrentieverschil minder groot wordtj. Tenslotte kost zo'n machine qua aanschaf f al snel een paar honderdduizend euro, en d'r komt ook het nodige onderhoud bij kijken.
Op korte termijn wel, ja. Op lange termijn krijg je meer verzuim door de gedaalde belastinginkomsten, waardoor er minder geld is voor de zorg. Daarnaast zorgt het inkrimpen van de quartaire sector ook voor een lagere arbeidsproductiviteit, doordat het onderwijs minder geld krijgt...quote:Op vrijdag 27 april 2007 11:03 schreef Pietverdriet het volgende:
Toch gek dat landen met een liberale economie een lagere werkeloosheid hebben en een hoger BSP per capita dan protectionistische landen met een sterke overheid die alles in de hand houd.
(vergelijk UK NL F I en D eens met elkaar)
En dat je in NL of UK veel meer van je salaris hebt.
En nu dat D besloten heeft (Onder Schroeder) een veel neoliberale koers te volgen de werkeloosheid daalt, de economie krachtig groeit en het consumenten vertrouwen het hoogste ligt sinds met begonnen is het te meten...
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |