FOK!forum / Culinesse ą gogo / Nieuwe vijzel
Gripperdonderdag 12 april 2007 @ 14:06
Ik heb een vijzel gekocht. Voortaan lekker zelf pesto, tapenades, kruidenprutjes stampen.

Maar er staat me iets van bij over het voorbereiden van zo'n ding, om te voorkomen dat geuren erin trekken, en je currypasta de volgende keer naar aļoli smaakt. Wie weet hoe dat moet?

Oh ja, t is een granieten vijzel denk ik, maar ik weet het niet zeker.
Developersrusdonderdag 12 april 2007 @ 14:10
Met kokos invijzelen en daarna een paar uur in laten trekken. Vervolgens uitspoelen en klaar voor gebruik.
Ghanschjedonderdag 12 april 2007 @ 14:13
Gaat dan juist niet alles naar kokos smaken?
minkuukeldonderdag 12 april 2007 @ 14:16
Insmeren met olie toch
Gripperdonderdag 12 april 2007 @ 14:17
Ja, zou ik ook denken. Ik had verwacht dat het een vergelijkbare bewerking zou zijn als het inbranden van een wok...
Lucky_Strikedonderdag 12 april 2007 @ 14:18
Ik ga er deze week ook een kopen, ik had geen idee dat zoiets voorbehandeld moet worden. Ik lees mee!
minkuukeldonderdag 12 april 2007 @ 14:19
Ja, licht insmeren met olijf of zonnebloemolie.
Ik weet het weer.
Gripperdonderdag 12 april 2007 @ 14:20
quote:
Op donderdag 12 april 2007 14:19 schreef minkuukel het volgende:
Ja, licht insmeren met olijf of zonnebloemolie.
Ik weet het weer.
Da's alles? En daarna weer afvegen neem ik aan?
minkuukeldonderdag 12 april 2007 @ 14:24
quote:
Op donderdag 12 april 2007 14:20 schreef Gripper het volgende:

[..]

Da's alles? En daarna weer afvegen neem ik aan?
Met keukenpapier ja.
Developersrusdonderdag 12 april 2007 @ 14:30
quote:
Op donderdag 12 april 2007 14:13 schreef Ghanschje het volgende:
Gaat dan juist niet alles naar kokos smaken?
Nee, de kokosolie trekt in het graniet en voorkomt dat het graniet afbrokkelt als je aan het vijzelen bent en je dus geen kleine stukjes steen in je kruidenmix krijgt.
Puckzzzdonderdag 12 april 2007 @ 14:33
Ik wou ook zo'n ding aan gaan schaffen

kokos, olijf of zonnebloemolie dus?
Gripperdonderdag 12 april 2007 @ 14:44
quote:
Op donderdag 12 april 2007 14:30 schreef Developersrus het volgende:

[..]

Nee, de kokosolie trekt in het graniet en voorkomt dat het graniet afbrokkelt als je aan het vijzelen bent en je dus geen kleine stukjes steen in je kruidenmix krijgt.
Maar de binnenkant van de vijzel is vrij glad gepolijst, hoe kan daar iets intrekken of afbrokkelen? Alleen de stamper is vrij ruw, ik kan me wel voorstellen dat daar zo nu en dan een stukje steen afbreekt.
Lexiedonderdag 12 april 2007 @ 14:48
Handig, ik heb net deze week een vijzel voor mijn verjaardag gekregen . Moet hij iedere keer voor gebruik ingesmeerd worden met olie of is dat eenmalig?
Puckzzzdonderdag 12 april 2007 @ 14:53
Wat kost zo'n vijzel eigenlijk?
Gripperdonderdag 12 april 2007 @ 14:56
Die van mij was niet zo duur, t is ook een kleintje (diameter 10 cm) , 8 euro. Bij de toko hadden ze ze tussen de 8 en 15 euro, en waarbij de duurste een gietijzeren was.
Puckzzzdonderdag 12 april 2007 @ 15:12
quote:
Op donderdag 12 april 2007 14:56 schreef Gripper het volgende:
Die van mij was niet zo duur, t is ook een kleintje (diameter 10 cm) , 8 euro. Bij de toko hadden ze ze tussen de 8 en 15 euro, en waarbij de duurste een gietijzeren was.
oeh!! gietijzer! ben dol op gietijzer, nu met de nieuwe keuken zijn we van plan die serie gietijzeren pannen van de IKEA aan te gaan schaffen (zijn oranje, van die lekkere ouderwetse)

ik zal eens rond gaan snuffelen, prijs valt me mee
Developersrusdonderdag 12 april 2007 @ 15:14
quote:
Op donderdag 12 april 2007 14:44 schreef Gripper het volgende:

[..]

Maar de binnenkant van de vijzel is vrij glad gepolijst, hoe kan daar iets intrekken of afbrokkelen? Alleen de stamper is vrij ruw, ik kan me wel voorstellen dat daar zo nu en dan een stukje steen afbreekt.
Dan heb je geen granieten vijzel. Die zijn nml. ruw van de binnenkant.
Mirjamdonderdag 12 april 2007 @ 22:09
mijn vijzel is ruw aan de binnenkant, dient die nog voorbehandeld te worden?
Richie_Richvrijdag 13 april 2007 @ 01:34
quote:
Op donderdag 12 april 2007 15:12 schreef Puckzzz het volgende:

[..]

oeh!! gietijzer! ben dol op gietijzer, nu met de nieuwe keuken zijn we van plan die serie gietijzeren pannen van de IKEA aan te gaan schaffen (zijn oranje, van die lekkere ouderwetse)
Doe het niet, ik heb de koekenpan en braadpan van die serie (Senior bedoel je toch?) maar het zijn geen spannende pannen. Ze zijn namelijk geemailleerd van binnen, beter op zoek naar een ongeemailleerde (Hackman in de bonus bij AH) of la Creuset
minkuukelvrijdag 13 april 2007 @ 07:42
quote:
Op vrijdag 13 april 2007 01:34 schreef Richie_Rich het volgende:

[..]

Doe het niet, ik heb de koekenpan en braadpan van die serie (Senior bedoel je toch?) maar het zijn geen spannende pannen. Ze zijn namelijk geemailleerd van binnen, beter op zoek naar een ongeemailleerde (Hackman in de bonus bij AH) of la Creuset
La Creuset is heel erg goed en mooi, maarrrrrrrrrrrrrrrrr ook aan de prijs.
Puckzzzvrijdag 13 april 2007 @ 08:09
quote:
Op vrijdag 13 april 2007 01:34 schreef Richie_Rich het volgende:

[..]

Doe het niet, ik heb de koekenpan en braadpan van die serie (Senior bedoel je toch?) maar het zijn geen spannende pannen. Ze zijn namelijk geemailleerd van binnen, beter op zoek naar een ongeemailleerde (Hackman in de bonus bij AH) of la Creuset
ow da's mnder

we willen toch echt wel investeren in een degelijk gietijzeren pannenset. hmmm...maar eens verder kijken dan onze neus lang is dus

(sorry voor het off-topic gaan )
EricTvrijdag 13 april 2007 @ 12:25
Bij graniet: Eerst vijzel gebruiken met wat handjes zout...kleurt het zout grijs dan is de vijzel kut. Kokos daarna kan omdat je door de olie die daarin zit, de porien als het ware afsluit.
fabericvrijdag 13 april 2007 @ 12:58
wat te doen bij een keramische vijzel? Tenminste hij ziet er keramisch uit.
Richie_Richvrijdag 13 april 2007 @ 23:01
quote:
Op vrijdag 13 april 2007 08:09 schreef Puckzzz het volgende:

[..]

ow da's mnder

we willen toch echt wel investeren in een degelijk gietijzeren pannenset. hmmm...maar eens verder kijken dan onze neus lang is dus

(sorry voor het off-topic gaan )
ja, gewoon kijken en vergelijken. Mijn voorkeur gaat uit naar gewoon kaal gietijzer (dus zonder emaille)
Leefzondag 22 april 2007 @ 12:18
Men neme een nieuwe natuurstenen vijzel.

Dompel hem een etmaal onder water
Laat hem een etmaal drogen
[porien vullen met water]

Neem een handvol droge witte rijst en vijzel dit tot poeier
(doe dat 3x)
[porien die dicht aan de oppervlakte liggen dichtmaken met rijstpoeder & verwijderen gruis]

spoel de vijzel om met lauw water (GEEN ZEEP)
[dan zou de zeepsmaak in de vijzel gaan zitten]

neem nu pinda's, kokos of een ander olierijk product en vijzel dat helemaal tot moes zodat er een olie-beschermlaag aan de binnenkant van de vijzel zit.

[zo maak je een beschermlaag van olie die de porien afsluit.]

Was de vijzel vanaf nu alleen nog met lauw water en nimmer met sop.

Nu kun je hem gebruiken. Hij wordt door het gebruik alleen maar beter; alle geuren van alle dingen die je erin stampt worden deel van de vijzel.

[ Bericht 0% gewijzigd door Leef op 22-04-2007 19:07:59 ]
annejawoensdag 2 mei 2007 @ 16:16
ik heb de vijzel waar mijn overgrootmoeder haar boemboes in maakte
Pietverdrietwoensdag 2 mei 2007 @ 17:07
Bij Xenos hebben ze vijzels van Zwart graniet zag ik gisteren
Pietverdrietwoensdag 2 mei 2007 @ 17:09
quote:
Op zondag 22 april 2007 12:18 schreef Leef het volgende:
Men neme een nieuwe natuurstenen Porcelijnen vijzel.

Dompel hem een etmaal onder water
Laat hem een etmaal drogen
[porien vullen met water]

Neem een handvol droge witte rijst en vijzel dit tot poeier
(doe dat 3x)
[porien die dicht aan de oppervlakte liggen dichtmaken met rijstpoeder & verwijderen gruis]

spoel de vijzel om met lauw water (GEEN ZEEP)
[dan zou de zeepsmaak in de vijzel gaan zitten]

neem nu pinda's, kokos of een ander olierijk product en vijzel dat helemaal tot moes zodat er een olie-beschermlaag aan de binnenkant van de vijzel zit.

[zo maak je een beschermlaag van olie die de porien afsluit.]

Was de vijzel vanaf nu alleen nog met lauw water en nimmer met sop.


Nu kun je hem gebruiken. Hij wordt door het gebruik alleen maar beter; alle geuren van alle dingen die je erin stampt worden deel van de vijzel.
corcwoensdag 2 mei 2007 @ 17:21
Gaat die laatste zin dan nog wel op: "Hij wordt door het gebruik alleen maar beter; alle geuren van alle dingen die je erin stampt worden deel van de vijzel."

En is de binnenkant van een porcelijnen vijzel niet glad? Ik vind de ruwheid wel fijn om gladde pijnboompitjes etc. tegen stuk te schuren.
Leefwoensdag 2 mei 2007 @ 18:30
Leer eerst het woord porselein schrijven voor je posdt
Maar verder: Piet, ik schatte je hoog in, maar je maakt hier reclame voor porseleinen vijzels?
What's next? Reclame voor keramische snijplanken?
Tragisch..
littledrummergirlwoensdag 2 mei 2007 @ 18:33
de blokker heeft een kleine marmeren voor maar 5 euri's ! Heb em zelf ook, prima ding, wel ongeveer 10 cm doorsnee denk ik

[ Bericht 4% gewijzigd door littledrummergirl op 02-05-2007 18:41:45 ]
Lexiewoensdag 2 mei 2007 @ 19:26
quote:
Op woensdag 2 mei 2007 17:07 schreef Pietverdriet het volgende:
Bij Xenos hebben ze vijzels van Zwart graniet zag ik gisteren
Die heb ik .
minkuukeldonderdag 3 mei 2007 @ 08:06
quote:
Op woensdag 2 mei 2007 19:26 schreef Lexie het volgende:

[..]

Die heb ik .
Ik ook.
Lexiedonderdag 3 mei 2007 @ 09:02
Ik gebruik hem alleen nog niet zoveel. Het laatste wat ik gevijzeld heb was een suikerklontje, toen ik geen suiker had voor in de yoghurt .
Pietverdrietdonderdag 3 mei 2007 @ 09:10
quote:
Op woensdag 2 mei 2007 18:30 schreef Leef het volgende:
Leer eerst het woord porselein schrijven voor je posdt
Maar verder: Piet, ik schatte je hoog in, maar je maakt hier reclame voor porseleinen vijzels?
What's next? Reclame voor keramische snijplanken?
Tragisch..
Keramische vijzels hebben het voordeel dat je ze heel goed schoon kan maken, je wilt namelijk niet dat als je saffraan voor een zoet dessert fijnmaakt de smaak van knoflook, gedroogde garnalen en chilli meekomt, toch?
Puckzzzdonderdag 3 mei 2007 @ 09:31
Ja hallo!! ik sta bijna op het punt een vijzel te kopen...welke moet ik nou nemen?

Is die van de Xenos any good? Daar kan ik in mijn lunch nl ff snel naartoe rijden

Ik merk dat ik er zo op misvat sinds ik dat heerlijke kruidentuintje heb, sta me een ongeluk te snijden en hakken
Pietverdrietdonderdag 3 mei 2007 @ 09:35
quote:
Op donderdag 3 mei 2007 09:31 schreef Puckzzz het volgende:
Ja hallo!! ik sta bijna op het punt een vijzel te kopen...welke moet ik nou nemen?

Is die van de Xenos any good? Daar kan ik in mijn lunch nl ff snel naartoe rijden

Ik merk dat ik er zo op misvat sinds ik dat heerlijke kruidentuintje heb, sta me een ongeluk te snijden en hakken
die is prima, maar hou er rekening mee dat als je die gebruikt om chili of knoflook te stampen je hem niet meer kan gebruiken om bv poedersuiker te maken.
Puckzzzdonderdag 3 mei 2007 @ 09:59
quote:
Op donderdag 3 mei 2007 09:35 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

die is prima, maar hou er rekening mee dat als je die gebruikt om chili of knoflook te stampen je hem niet meer kan gebruiken om bv poedersuiker te maken.
hij zal ook niet echt voor zoete dingen gebruikt worden...meer voor de bereiding van avondeten, en in de toekomst voor kruidenolieėn.

moet je die dan nog wel voorbereiden? met kokos vijzelen ofzo?
Herodusdonderdag 3 mei 2007 @ 10:22
Ik heb zo'n grijze stenen vijzel. Qua voorbereiding moet je hem onder water dompelen en daarna kun je hem met olie inwrijven of vette noten vijzelen. Aleen heb ik hem een paar keer in de vaatwasser gedaan aangezien ik geen zin had in stukjes gedroogde chili in b.v. mjn pesto. Die vaatwasser is overigens geen probleem hier.

Waar ik me soms wel over verbaas zijn sommige recepten zoals voor aļoli of pesto die blijkbaar helemaal in de vijzel bereidt moeten worden. Zo groot is die van mij niet en bovedien is het behoorlijk onhandig.
Pietverdrietdonderdag 3 mei 2007 @ 10:22
quote:
Op donderdag 3 mei 2007 09:59 schreef Puckzzz het volgende:

[..]

hij zal ook niet echt voor zoete dingen gebruikt worden...meer voor de bereiding van avondeten, en in de toekomst voor kruidenolieėn.

moet je die dan nog wel voorbereiden? met kokos vijzelen ofzo?
Leef heeft dat beschreven, stukkie terug. Is wel verstandig dat je iig eerst zo een behandeling doet, ook om eventueel niet al te vast graniet te verwijderen (voordat je er op bijt)
Puckzzzdonderdag 3 mei 2007 @ 10:31
Ow okee, dan moet heel dat gedoe dus wel ff

naja doen we dat toch? graniet tussen je tanden lijkt me ook niet tof
mrSPLIFFYdonderdag 3 mei 2007 @ 10:35
zelf pindakaas maken!!
Leefdonderdag 3 mei 2007 @ 15:00
quote:
Op donderdag 3 mei 2007 09:10 schreef Pietverdriet het volgende:
Keramische vijzels hebben het voordeel dat je ze heel goed schoon kan maken, je wilt namelijk niet dat als je saffraan voor een zoet dessert fijnmaakt de smaak van knoflook, gedroogde garnalen en chilli meekomt, toch?
Daar heb je wel een punt.
Ik heb m'n vijzel destijds bij Indische mensen gekocht, en als het over koken gaat luister. ik. naar. Indische mensen.
Die hebben me ook uitgelegd hoe ik hem moest "inwerken."
Maar zij gebruiken een vijzel in het algemeen voor dingen die toch in dezelfde smaak-groep vallen dus dan is natuursteen meer dan OK.
Leefdonderdag 3 mei 2007 @ 15:01
quote:
Op donderdag 3 mei 2007 10:31 schreef Puckzzz het volgende:
Ow okee, dan moet heel dat gedoe dus wel ff

naja doen we dat toch? graniet tussen je tanden lijkt me ook niet tof
Het is leuk! Je moet het zien als een vorm van meditatie. Iets om echt goed te doen en ondertussen lekker rustig na te denken.
Puckzzzdonderdag 3 mei 2007 @ 15:03
quote:
Op donderdag 3 mei 2007 15:01 schreef Leef het volgende:

[..]

Het is leuk! Je moet het zien als een vorm van meditatie. Iets om echt goed te doen en ondertussen lekker rustig na te denken.
het is meer die twee etmalen waar ik het geduld niet voor op kan brengen

als ik iets heb gekocht wil ik het meteen gebruiken / aantrekken etc.
Leefdonderdag 3 mei 2007 @ 15:04
vrouwen
Pietverdrietdonderdag 3 mei 2007 @ 15:08
quote:
Op donderdag 3 mei 2007 15:00 schreef Leef het volgende:

[..]

Daar heb je wel een punt.
Ik heb m'n vijzel destijds bij Indische mensen gekocht, en als het over koken gaat luister. ik. naar. Indische mensen.
Die hebben me ook uitgelegd hoe ik hem moest "inwerken."
Maar zij gebruiken een vijzel in het algemeen voor dingen die toch in dezelfde smaak-groep vallen dus dan is natuursteen meer dan OK.
zo zie je maar weer
Ik gebruik mijn vijzel ook voor desserts (saffraan voor ijs bv), poeders te maken, en dan wil ik alleen de smaak meekrijgen die ik er in wil hebben.
Sommige pepers zijn trouwens zo gruwelijk heet dat je daar zelfs met het afwassen met sop (bij keramiek) de hitte niet van wegkrijgt.
Leefdonderdag 3 mei 2007 @ 15:53
Als je overigens een vijzel wilt wassen waarin je al te hete pepers hebt gestampt: geen zeep. Capsicaļne (de hitte-veroorzakende stof) lost namelijk op in MELK en ALCOHOL. Dus als je de vijzel daar een tijdje in laat trekken en hem dan omspoelt, is het probleem opgelost.

N.B. Geen spiritus gebruiken want dat is giftig!
vatsdonderdag 3 mei 2007 @ 19:50
Na aankoop gewoon 48 uur onder water zetten. Daarna een handje pindas fijn stampen in je nieuwe vijzel. Daarna vijzel afspoelen en veel plezier er mee want nu kun je vijzelen tot je een ons weegt
Puckzzzvrijdag 4 mei 2007 @ 13:44
ik heb die vijzel bij de Xenos gehaald. Mooi zwaar ding hij ligt nu in het water, ik heb ook kokos gehaald, maar ze hadden alleen geschaafde kokos...is dat goed genoeg? ik heb anders ook nog pijnboompitjes, die lijken me ook wel geschikt....
Isabeauvrijdag 4 mei 2007 @ 13:51
quote:
Op vrijdag 4 mei 2007 13:44 schreef Puckzzz het volgende:
ik heb die vijzel bij de Xenos gehaald. Mooi zwaar ding hij ligt nu in het water, ik heb ook kokos gehaald, maar ze hadden alleen geschaafde kokos...is dat goed genoeg? ik heb anders ook nog pijnboompitjes, die lijken me ook wel geschikt....
Ja, ik vroeg me ook al af of het met geschaafde kokos kon. Ik heb ook een vijzel en ik vind de bovenstaande tips erg handig. Denk dat ik de mijne dit weekend ook maar prepareer zoals hier staat.
Pietverdrietvrijdag 4 mei 2007 @ 13:51
quote:
Op vrijdag 4 mei 2007 13:44 schreef Puckzzz het volgende:
ik heb die vijzel bij de Xenos gehaald. Mooi zwaar ding hij ligt nu in het water, ik heb ook kokos gehaald, maar ze hadden alleen geschaafde kokos...is dat goed genoeg? ik heb anders ook nog pijnboompitjes, die lijken me ook wel geschikt....
neem gewoon rijstkorrels

[ Bericht 1% gewijzigd door Pietverdriet op 04-05-2007 13:56:46 ]
Puckzzzvrijdag 4 mei 2007 @ 13:53
whehehe als ik alle tips zo lees gooi ik er maar een mix in van rijst, kokos, en pinda's

naja rijst heb ik wel in huis dus als dat goed genoeg is doen we dat wel
Isabeauvrijdag 4 mei 2007 @ 13:53
Maar rijstkorrels zijn niet vet en daar ging het toch juist om?
Pietverdrietvrijdag 4 mei 2007 @ 14:03
quote:
Op vrijdag 4 mei 2007 13:53 schreef Isabeau het volgende:
Maar rijstkorrels zijn niet vet en daar ging het toch juist om?
scheutje olie erover
Puckzzzvrijdag 4 mei 2007 @ 14:08
voor mijn gevoel zouden pinda's het beste zijn eigenlijk

is er trouwens nog een bepaalde 'techniek' voor vijzelen of is het gewoon Pleur-Er-Maar-In-En-Stampen-Maar?
Grippervrijdag 4 mei 2007 @ 16:35
Stampen werkt uiteraard altijd, maar ook draaien langs de wand (sausjes en prutjes) of met een draaiende beweging van je pols de ingredienten vermorzelen werken prima.
fabericzondag 6 mei 2007 @ 09:19
Oke begrijp ik nu uit pietverdriets verhaal dat je keramische vijzels niet echt hoeft te prepareren en gewoon me sop kan wassen?

Ik heb geen porselein maar wel keramisch, hoe zit dat nu?
Leefzondag 6 mei 2007 @ 09:39
Porselein is een speciaal soort keramiek (gaap te lui om naar wikipedia te linken) wat glad is en niet poreus. Dus kan je het gewoon afwassen met zeep. Niet alle keramiek is glad. Een natuurstenen vijzel bijvoorbeeld is helemaal niet glad maar nog steeds keramiek.
Puckzzzzondag 6 mei 2007 @ 19:53
Zo..ik heb alle adviezen ter harte genomen en vanmiddag mijn vijzel uit het water opgevist...goed nagespoeld en afgedroogd en ben toch omdat dat het meeste overeenkwam met mijn gevoel met een handjevol pinda's aan het vijzelen geslagen...alles ging goed, het mengsel heb ik wel weggegooid, kon er ff nix mee...dus nu staat de nieuwe vijzel klaar voor gebruik
Ou-Tannuzondag 6 mei 2007 @ 20:05
quote:
Op zondag 6 mei 2007 19:53 schreef Puckzzz het volgende:
Zo..ik heb alle adviezen ter harte genomen en vanmiddag mijn vijzel uit het water opgevist...goed nagespoeld en afgedroogd en ben toch omdat dat het meeste overeenkwam met mijn gevoel met een handjevol pinda's aan het vijzelen geslagen...alles ging goed, het mengsel heb ik wel weggegooid, kon er ff nix mee...dus nu staat de nieuwe vijzel klaar voor gebruik
je kon t op je brood ketsen?
Leefzondag 6 mei 2007 @ 20:24
Nee natuurlijk kon je daar "ff nix mee".. als het goed is zat het pinda mengsel vol stukjes steen die je uit je vijzel geslepen hebt...
Puckzzzmaandag 7 mei 2007 @ 07:52
quote:
Op zondag 6 mei 2007 20:24 schreef Leef het volgende:
Nee natuurlijk kon je daar "ff nix mee".. als het goed is zat het pinda mengsel vol stukjes steen die je uit je vijzel geslepen hebt...
Dat dacht ik dus ook

maar niet echt zichtbaar ofzo....
Pietverdrietmaandag 7 mei 2007 @ 08:43
quote:
Op zondag 6 mei 2007 09:39 schreef Leef het volgende:
Porselein is een speciaal soort keramiek (gaap te lui om naar wikipedia te linken) wat glad is en niet poreus. Dus kan je het gewoon afwassen met zeep. Niet alle keramiek is glad. Een natuurstenen vijzel bijvoorbeeld is helemaal niet glad maar nog steeds keramiek.
Nee, Keramiek is door mensen gemaakt.
Natuursteen is dus geen Keramiek.
fabericwoensdag 9 mei 2007 @ 17:56
Goed ik heb mijn vijzel 24 uur in het water gezet, rijst en pinda verhaal en ik vind het wel prima zo.
Puckzzzdonderdag 10 mei 2007 @ 10:47
Ik gebruik de mijne nu praktisch dagelijks. Het valt me wel op dat je meer verse kruiden nodig hebt dan wanneer je het zou snijden, maarja ook wel een beetje logisch aangezien ik het tot pulp vijzel wanneer het voor sausjes of pasta ofzo bedoeld is

ik ben een totale n00b in de keuken, maar ben gewoon ontzettend aan het kokerellen en experimenteren. Dus of ik het allemaal volgens het boekje doe zou ik niet weten, maar ik weet wel dat het eten elke keer weer errrrg lekker is.

Complimentjes van mijn vriend over het eten zijn ook erg leuk!
Mirjamdonderdag 10 mei 2007 @ 10:56
zo, mijn natuurstenen vijzel (die ik al bijna een jaar heb, maar weinig gebruik) ook maar in water gezet, morgen even lekker vijzelen, dan weet ik tenminste zeker dat hij goed is
PopeOfTheSubspacemaandag 18 mei 2009 @ 12:51
jezus wat een KUTTOPIC
Lienekienmaandag 18 mei 2009 @ 12:52
Ah, bedankt dat je 'm even kickt, lieve Pope.
minkuukelmaandag 18 mei 2009 @ 12:56
quote:
Op maandag 18 mei 2009 12:51 schreef PopeOfTheSubspace het volgende:
jezus wat een KUTTOPIC
Wat een K..user.
Lucky_Strikemaandag 18 mei 2009 @ 18:01
That reminds me, ik moet mn vijzel ook nog even klaarmaken voor gebruik. Waar zo'n kutkick al niet goed voor is
Sorelladinsdag 19 mei 2009 @ 08:04
Die van mij ligt nu in het water.
Stansfielddinsdag 19 mei 2009 @ 12:21
Ik heb er ook eentje voor mijn verjaardag gekregen. Ook eerst maar even voorbehandelen dus.
Eltonnozaterdag 30 mei 2009 @ 16:06
Heb net de vijzel gekocht bij de xenos en die staat nu te weken in water... Ziet er mooi uit voor de 8 euro die hij kostte.
Maar heb volgens mij geen pinda's of cocos in huis maar vond iets anders. Op een aantal sites zeggen ze dat je hem na de rijst moet invijzelen (is dat een woord) met knoflook en grof zeezout.
Zou dat ook kunnen ?(ga hem niet gebruiken voor zoete gerechten)
Of zou het wel kunnen met pijnboompitten, dat zijn eigenlijk de enige vezelige olierijke dingen die ik in huis heb.
Ringozaterdag 23 april 2011 @ 01:31
Godverdomme wat een gedoe voor ene vijzel. Ik wil er morgen eentje kopen en die moet ik dezelfde dag nog gebruiken. Graniet it is. Wat te doen? Handje rijst en olijfolie, vijzelen, afspoelen, laten drogen? Of moet ik er driemaal mee rondom het paasvuur dansen?
Pietverdrietzaterdag 23 april 2011 @ 09:16
quote:
8s.gif Op zaterdag 23 april 2011 01:31 schreef Ringo het volgende:
Godverdomme wat een gedoe voor ene vijzel. Ik wil er morgen eentje kopen en die moet ik dezelfde dag nog gebruiken. Graniet it is. Wat te doen? Handje rijst en olijfolie, vijzelen, afspoelen, laten drogen? Of moet ik er driemaal mee rondom het paasvuur dansen?
gewoon wat rijst en daarna goed schoonmaken
Leefdinsdag 26 april 2011 @ 12:08
In elk geval geen peper erin vijzelen van boven de 100 scoville en dan gaan plassen (als je een jongetje bent.)
Ringowoensdag 27 april 2011 @ 09:31
Ik heb 'm en hij doet 't. Fijn ding. Mooie pesto (met geroosterde walnoten, zonder pecorino).