abonnement Unibet Coolblue
  donderdag 29 maart 2007 @ 15:17:39 #1
41606 Misanthroopia
Consequences Schmonsequences!
pi_47793554

Zonsondergang over de Seine

Vorige delen
Parijs!
Parijs... hoe duur/tips etc?
Parijs... hoe duur/tips etc? #2
Parijs - Tips, hints, tricks, kosten, etc... #3
Parijs - Tips, hints, tricks, kosten, etc... #4
Parijs #5 - Tips etc.. Bon marché vers Paris
Parijs #6
Parijs #7

Hoe zit dat met die arrondissementen? Wat ligt nou waar?
Rondom Parijs ligt een rondweg (de Periferique). Binnen de rondweg is de stad opgedeeld in twintig arrondissementen die qua nummering in een spiraalvorm vanuit het centrum naar buiten draaien (zie plaatje). De meeste bekende bezienswaardigheden liggen binnen de periferique (uitzonderingen zijn bijvoorbeeld Disney en La Défense).



Hoe kom ik er?
Met de bus, vliegtuig, trein, auto, fiets. Wat jij wil. Met de bus (Eurolines bijvoorbeeld) is meestal het goedkoopst. De trein (Thalys) zal echter meestal de beste verhouding bieden tussen comfort, reistijd en prijs. Je komt dan aan op het Gare du Nord. Kijk op www.thalys.nl of www.ns.nl/internationaal/

Hoe werkt het OV?
Binnen Parijs zul je vooral de metro en de RER (snelmetro) gebruiken. Voor beiden kun je dezelfde kaartjes gebruiken. Welk soort kaartje het voordeligst is, is erg afhankelijk van hoe lang je blijft, hoe veel je reist en wat je wilt bezoeken. Voor een paar dagen is het voor de meeste mensen het voordeligst om metrokaartjes per tien tegelijk te kopen (carnet heet dat).

Hier vind je een kaartje met de metrolijnen en hier een (Nederlandstalige) reisplanner.

Ik heb een leuk hotelletje gevonden, maar waar zit het ergens?
Kijk naar de postcode. Alle postcodes binnen de periferique hebben het nummer 750xx. De xx zijn de cijfers van het arrondissement (75013 is dus dertiende arrondissement). Of je kunt hier het adres zoeken.

Oh. En is dat wel een nette buurt?
Geen idee, maar hier kun je foto’s bekijken van alle adressen in Parijs.

Deze OP is opgesteld door k_man. Met dank aan de Wiki info van koei.
Suggesties over aanvullingen en verbeteringen zijn uiteraard welkom
"Do you like apples? I SAID: DO YOU LIKE APPLES?? HOW D'YA LIKE_THEM_APPLES!!"
  donderdag 29 maart 2007 @ 15:19:09 #2
41606 Misanthroopia
Consequences Schmonsequences!
pi_47793619
(Mijn) laatste post uit het vorige topic:
quote:
Op donderdag 29 maart 2007 15:06 schreef Misanthroopia het volgende:
* Misanthroopia vertrekt morgen

En het leuke is, m'n vriendinnetje weet nog van niets
"Do you like apples? I SAID: DO YOU LIKE APPLES?? HOW D'YA LIKE_THEM_APPLES!!"
  donderdag 29 maart 2007 @ 19:25:36 #3
81882 Lips
Een vrouwtje
pi_47802539
* Lips leest ook weer mee!
Miauw
Op dinsdag 21 juni 2011 21:42 schreef Jajong het volgende: I stand corrected; ik zou nooit vreemdgaan, behalve als mijn vriendin zo dom zou zijn als Lips.
pi_47810311
* Vava ook
Tof! Ik ben net op tijd voor de gnoes!
Let's plant a tree
pi_47812798
Bonsoir!
Billie Holiday is Lady Day!
pi_47812977
quote:
Op donderdag 29 maart 2007 23:40 schreef Sweetsixteen16 het volgende:
Bonsoir!
Sonboir!
Tof! Ik ben net op tijd voor de gnoes!
Let's plant a tree
pi_47816277
Rue de la harpe voor diverse eettentjes. Driegangenmenu "Frans" eten voor 15 euro. (tussen aanhalingstekens omdat het natuurlijk lekker toeristische quasi-franse hap is)
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_47818229
Présente!


Erg mooie intro-foto, Misanthroopia!

[ Bericht 46% gewijzigd door Bora-Bora op 30-03-2007 03:15:42 ]
 FR
pi_47820371
Eerste (deels) museologische review: Petit Palais.

Musée des Beaux-arts de la Ville de Paris
Avenue Winston-Churchill
75008, Parijs
Tel: +33 (01) 4005 5678

Het Petit Palais is gratis (behalve de tijdelijke tentoonstellingen) en staat tegenover het Grand Palais, nabij de Champs Elysees.


Gezien het feit ik hier met een groep (medestudenten) was, kon de entree voor ons geweigerd worden, dus besloten we in kleine groepjes de tentoonstellingsruimte te bekijken.
Het is erg vervelend om dan eenmaal in het Petit Palais aangekomen veel groepen te zien (betaald, gereserveerd, Franssprekend?) rondbanjeren.

Dit prachtige gebouw in Art Nouveau stijl is gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1900.
Tijdens deze wereldtentoonstelling werden voornamelijk Franse schilderijen laten zien. Later zou het Petit Palais (officieel:Musee de Beaux-Arts de la Ville Pairs) een museum worden voor de 18e en 19e eeuwse schilderkunst.

Het mooie aan Petit Palais vond ik de doorgetrokken stijl in het hele museum. Het hele museum bevat subtiele Art Nouveau ornamenten en decoratie in de wanden en plafonds, deze zijn ook doorgetrokken naar de trappen en zelfs de wc's (als een museum dit heeft bereikt, krijgt het van mij een pluimpje! Bij deze dus.) zijn in dezelfde stijl gemaakt.

De kunst is niet echt mijn smaak (ik heb besloten toch meer van Moderne Kunst te houden, hierover later meer in een van mijn volgende posts) alhoewel ik me voor kan stellen dat veel mensen het in de sfeer van het museum prachtig vinden. We zien voornamelijk veel 18e en 19e eeuwse werken, maar ook veel uiteenlopende andere werken vanuit bijvoorbeeld Nederland in de 17e eeuw.
Er was voor mij niet echt een kunsthoogtepunt in het museum, dus hierover kan ik helaas niks kwijt.
De diversiteit is enorm, de Franse musea staan erom bekend zoveel mogelijk te willen tonen om zo de nationale trots te laten blijken en op te laten bloeien bij de Fransosen. Hierdoor kan het museum je een beetje duizelen. Voor iedere categorie hebben ze wel even snel een hoekje gemaakt. Dit ziet er zeer slordig uit!

Grappig is overigens de museumwinkel die doorloopt vanuit de expositieruimte. Vergeet Taschen en neem een kijkje in de museumwinkels van Parijs, hier staan de mooiste boeken op gebied van de kunsten! (een derde deel is Engelstalig)

Het personeel is, zoals in ieder museum in Parijs, (sorry, ik generaliseer, maar dit is mij echt opgevallen) onvriendelijk. Kijk hier alsjeblieft doorheen.
Het doet mij alleen erg veel pijn deze mensen zo te moeten zien werken, ik neem aan dat het niet echt bevorderlijk is voor je humeur om hele dagen zo enorm sip en gefrustreerd in een museum te staan (kassa, suppoosten, rondleiders) werken.

Petit Palais is wat mij betreft een leuk museum om te bezoeken, maar niet echt iets om speciaal naar Parijs voor te gaan.

Billie Holiday is Lady Day!
pi_47820462
quote:
Op donderdag 29 maart 2007 23:44 schreef Vava het volgende:

[..]

Sonboir!
Haha, Vava is in the house
Billie Holiday is Lady Day!
pi_47820480
quote:
Op vrijdag 30 maart 2007 00:56 schreef tim2308 het volgende:
Rue de la harpe voor diverse eettentjes. Driegangenmenu "Frans" eten voor 15 euro. (tussen aanhalingstekens omdat het natuurlijk lekker toeristische quasi-franse hap is)
Ik had best lekker voedsel, ik had denk ik precies het juiste gekozen!
Billie Holiday is Lady Day!
pi_47821113
Vooruit, nog eentje: Tweede (deels) museologische review: Cite des Sciences et de l'industrie

30, avenue Corentin-Cariou
75930
PARIS Cedex 19
33 (0) 1 40 05 81 41
citeservice@cite-sciences.fr

Voornamelijk veel kindergroepen aanwezig.

Het Parc de la Vilette is geheel en al voltooid in 1997. Het park bestaat uit verschillende onderdelen:Cite des Sciences et de l'industrie (1986) Science Centre, Grande Halle (1985) Tentoonstellingsruimte voor kunst, Le Zenith (1984) popconcertpodium, Cite de la musique (1997) theater, bibliotheek en conservatorium. Dit alles is gebouwd op de voormalige abattoirs van Parijs.
Het lag een beetje buiten de stad, zodat men voldoende ruimte had om te werken.
De slachthuizen werden in 1974 niet meer gebruikt ( vanwege betere transportmethodes) en zodoende verpauperde de buurt (veel slagers in deze buurt, werkeloosheid kwam op). President Mitterand wilde er een stokje voor steken door het maken van een park met paramuseale voorzieningen.
De verpauperde buurt had hier overigens niet zoveel aan, wat moeten ze ineens met een park waar voornamelijk kinderen rondrennen?



Op de plaats waar nu het Science Centre (museum) is, zijn de voormalige slachthuizen (dood), daar waar de theaters, poppodia en de tentoonstellingsruimte staat, stond het vee te wachten op de slacht (leven). Deze twee elementen zijn nog steeds met elkaar verbonden, maar dan op een andere manier.
Ik vind dit museologisch gezien een van de hoogtepunten van het park.

In het Science Centre probeert het museum de natuurwetenschap en de techniek op een maatschappelijk niveau te brengen. Dit is ze volgens mij aardig gelukt. De proefopstellingen zijn laagdrempelig en goed te begrijpen als je een Frans schoolkind bent.
Er mag wel wat minder tekst zijn bij de tijdelijke tentoonstellingen.
Mijn kennis in de Franse taal is niet enorm slecht, maar met de natuurwetenschappelijke woorden etc. die hier gebruikt werden, moest ik wel even slikken. Gelukkig stonden er bij de meeste opstellingen een symbolische uitleg, zodat ik het ook snapte.

Afgezien van het feit dat dit voornamelijk een kindermuseum is (er is nog veel meer, door tijdgebrek niet alles kunnen bekijken) is het ook leuk voor volwassenen. Toch begrijp ik dat het leuker is als je een gezin hebt. Zie het maar als een educatieve Disneyland attractie!

[ Bericht 4% gewijzigd door Sweetsixteen16 op 30-03-2007 10:04:37 ]
Billie Holiday is Lady Day!
  vrijdag 30 maart 2007 @ 13:32:13 #13
129025 Delicieux
Délicieux A Paris
pi_47828051
Een leuke tent voor een hapje is ook:

Brasserie La Tour Eiffel. Het ligt op de kruising van Rue des Entrepreneurs en Rue du Commerce, in het 15e arrondissement; Métro: Commerce, lijn 8.

Leuke brasserie, niet al te duur, het eten is voortreffelijk en de wijnen zijn goed. Er zitten vooral Fransen, en bijna geen toeristen. Aanradertje dus. De kaart is hoofdzakelijk Frans. Pavé de Rumsteak; Bavette et frites, pommes dauphine, creme brulée etcetera.
Je venais, je voyais, je devenais fonctionnaire......
  vrijdag 30 maart 2007 @ 14:46:23 #14
65960 sanger
|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
pi_47831001
Even een vraagje. Ik wil in mei een weekje/lang weekend weg. Disney en Parijs samen.

Waar kan ik kijken om te boeken? Iemand ervaringen? Wat is de beste combi, hotel Parijs en losse entree of hotel op Disney en later hotel in Parijs? Is 1 dag genoeg voor het park, of moeten we er twee voor uittrekken?
Everything you want is on the other side of fear.
Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
pi_47835529
quote:
Op vrijdag 30 maart 2007 13:32 schreef Delicieux het volgende:
Een leuke tent voor een hapje is ook:

Brasserie La Tour Eiffel. Het ligt op de kruising van Rue des Entrepreneurs en Rue du Commerce, in het 15e arrondissement; Métro: Commerce, lijn 8.

Leuke brasserie, niet al te duur, het eten is voortreffelijk en de wijnen zijn goed. Er zitten vooral Fransen, en bijna geen toeristen. Aanradertje dus. De kaart is hoofdzakelijk Frans. Pavé de Rumsteak; Bavette et frites, pommes dauphine, creme brulée etcetera.
Oh, dat doet me aan iets anders denken:

als je Brad Pitt tegen het lijf wilt lopen, moet je als ze in Parijs verblijven 's morgens maar eens een kop koffie gaan drinken in het café op de hoek naast metrostation "Bir Hakeim" (Eiffeltoren) : "Le Pont de Seine".

Ik weet verder niet of het nog steeds aan hen verhuurd wordt, maar hun appartement bevindt zich daartegenover.

Voor hen die fan zijn, is dat misschien een leuke stop alvorens naar de Eiffeltoren door te lopen.
Of naar de brasserie van Délicieux.
 FR
pi_47845675
quote:
Op vrijdag 30 maart 2007 09:33 schreef Sweetsixteen16 het volgende:

[..]

Haha, Vava is in the house
Rue de la Harpe is trouwens bij Kees (Chez Clement) in de buurt!

Leuk, die reviews! Komen er nog meer?
Tof! Ik ben net op tijd voor de gnoes!
Let's plant a tree
pi_47851632
Ja, erg leuk en persoonlijk museumverslag, Sweetsixteen16!! Super!

Mocht je nog meer te vertellen hebben, hou je dan vooral niet in!!
 FR
pi_47876975
quote:
Op vrijdag 30 maart 2007 21:58 schreef Vava het volgende:

[..]

Rue de la Harpe is trouwens bij Kees (Chez Clement) in de buurt!

Leuk, die reviews! Komen er nog meer?
Ja, ik zag hem inderdaad, geen foto van gemaakt omdat ik geen fototoestel meehad die dag!

Het is de bedoeling dat ik van alle musea die ik heb bezocht een review ga schrijven, dit is ook leuk voor later
Billie Holiday is Lady Day!
pi_47877032
quote:
Op zaterdag 31 maart 2007 01:27 schreef Bora-Bora het volgende:
Ja, erg leuk en persoonlijk museumverslag, Sweetsixteen16!! Super!

Mocht je nog meer te vertellen hebben, hou je dan vooral niet in!!
Okay dan, nog een extra drijfveer, dankjewel!
Billie Holiday is Lady Day!
pi_47877209
quote:
Op vrijdag 30 maart 2007 14:46 schreef sanger het volgende:
Even een vraagje. Ik wil in mei een weekje/lang weekend weg. Disney en Parijs samen.

Waar kan ik kijken om te boeken? Iemand ervaringen? Wat is de beste combi, hotel Parijs en losse entree of hotel op Disney en later hotel in Parijs? Is 1 dag genoeg voor het park, of moeten we er twee voor uittrekken?
Hotel in Parijs nemen dat vlakbij 'n RER-station ligt aan de lijn naar Disney. Dat zou ik iig doen. Kun je 's avonds ook nog wat leuks doen en met de RER ben je zo in Disney
pi_47877448
quote:
Op zaterdag 31 maart 2007 23:44 schreef Sweetsixteen16 het volgende:

[..]

Ja, ik zag hem inderdaad, geen foto van gemaakt omdat ik geen fototoestel meehad die dag!

Het is de bedoeling dat ik van alle musea die ik heb bezocht een review ga schrijven, dit is ook leuk voor later
Moest je toch ook wel lachen

En idd leuk voor later ook maar ook voor hier
Tof! Ik ben net op tijd voor de gnoes!
Let's plant a tree
pi_47877563
quote:
Op zaterdag 31 maart 2007 23:55 schreef Vava het volgende:

[..]

Moest je toch ook wel lachen

En idd leuk voor later ook maar ook voor hier
Lachen en ook aan ons lachend denken hahahahaha!!!
Billie Holiday is Lady Day!
pi_47911765
"the Louvre Museum, the Orsay Museum, Versailles, and the Historic Paris Walk"-podcasts op
http://www.ricksteves.com/news/travelnews/0602/audiotour.htm

Wie kent er meer???
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_47926648
Hmm, ik overwoog met Hemelvaart weer te gaan, maar da's natuurlijk inmiddels óf vol óf onbetaalbaar.
pi_47974964
Van 28 april tot 5 mei ben ik in Paris. Als er iemand nog leuke tips heeft dan hoor ik dat graag
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')