Het idee is dus om van verschillende landen een paar leuke recepten te posten, zodat mensen een beetje een idee hebben wat ze kunnen bestellen als ze naar het buitenland gaan.
Echte Valenciaanse paella (Spanje)
voor 8 personen
Benodigdheden :
8 kippenbillen
16 langoestines
1 bokaal mosselen (of 1 zakje diepgevroren mosselen)
200 g chorizo
2 uien
1 kruidentuiltje
200 g diepgevroeren erwtjes
1 klein blikje artisjokbodems
400 g rijst
1 glaasje olijfolie
1 zakje diepgevroren calamaris
1 glaasje witte wijn
zout, peper
speciale paellakruiden.
Snijd de chorizo in dunne sneetjes.
Maak het blikje artisjokbodems open, laat ze uitlekken en snijd ze in blokjes.
Laat de mosselen, de calamaris en de erwtjes ontdooien.
Pel en hak de uien.
Verwarm de helft van de olie in een braadpan; kleur er een voor een de stukken kip in. Leg ze in een stoofpot.
Kleur in dezelfde braadpan de calamaris, de langoestines en de chorizo. Bewaar ze in de stoofpot.
Voeg de erwtjes, het kruidenboeketje, de speciale paellakruiden, peper en zout, de witte wijn toe in de stoofpot.
Laat een kwartier zachtjes sudderen.
Doe de mosselen in de stoofpot. Meng alles goed.
Vul de stoofpot tot aan de rand met water. Breng al roerend met een houten lepel aan de kook, voeg de artisjokbodems toe. Zet alles aan de kant.
Verwarm de rest van de olie in een grote braadpan (paellapan), voeg er de gehakte uien aan toe, zorg ervoor dat ze niet kleuren.
Voeg er de rijst aan toe, roer voorzichtig om.
Neem wat kookvocht uit de stoofpot en overgiet de rijst ermee. Laat de rijst zachtjes koken (tot de rijst het water volledig heeft opgeslorpt).
Voeg de garnituur toe aan de rijst. Dien op in de paellapan.
Omschrijving:
Een heerlijk ovengerecht voor 4 personen.
Bereidingstijd:
Ingredienten:
50 gram gevulde olijven, 1 literblik ratatouille, 250 gram rundergehakt, 250 gram varkensgehakt, 4 sneetjes witbrood, 1/2 liter water, 2 eieren, 1 ui, 1 eetlepel gehakte peterselie, een snufje paprikapoeder, versgemalen peper, zout.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een cake- of broodvorm in en leg de gevulde olijven er gelijkmatig verdeeld in.
Laat de ratatouille even in een zeef uitlekken, zodat het mengsel niet meer zo vochtig is.
Doe het gehakt in een kom.
Snipper de ui.
Leg de sneetjes brood op een bord en giet er wat water over.
Laat ze even weken, knijp de sneetjes dan uit en voeg ze met de gesnipperde ui, de peterselie, de eieren, het paprikapoeder en peper en zout aan het gehakt toe.
Kneed alles goed door elkaar.
Verdeel de helft van het gehakt over de olijven in de vorm en druk het losjes aan.
Leg de ratatouille op het gehakt en verdeel de rest van het gehakt hierover.
Zet de niet afgedekte vorm in het midden van de oven en bak het gehaktbrood in 55 minuten gaar.
Lekker met aardappelpuree.
Ingredienten
400 g tomaten, 1/2 groene peper, 1 kleine ui, 1/3 komkommer, 2 teentjes look, 1 snede brood, 8 cl olijfolie, 6 cl GB wijnazijn, 1,25 dl koud water
Recept
Was zorgvuldig de tomaten, peper en komkommer. Snij ze in stukken en doe ze in een slakom. Voeg er de look bij, de grof gesneden ui, het broodkruim, de olie en de azijn. Giet er dan 1/4 van het water op en meng alles met de mixer. Giet de gaspacho door een zeef om de schillen en de pitten te verwijderen. Voeg er de rest van het water bij en zout naargelang van uw smaak. Koelen alvorens op te dienen.
U kan de gaspacho zo opdienen of met ijsblokjes of nog met kleine stukjes tomaat, peper en komkommer
quote:En de gerechten ook.
Op maandag 19 mei 2003 15:24 schreef vosss het volgende:
Lekker hoor, die Lucille
Benodigdheden:
1.5 pond kouseband
1 klein spitskooltje
4 uien
6 tenen knoflook
2 tomaten
6 kippepoten
garam massala (de hindoestaande garam massala, geel zakje met rode letters, dat is de beste)
peper&zout
3 pepers
bouillonblokjes
6 eieren
aardappels
Bereiding
Snij de uitjes en de knoflook heel fijn en meng dit met 3 a 4 eetlepels massala, peper en zout. Smeer hiermee de kippepoten in en laat dit een half uurtje staan.
Was en snij de kouseband en bak hem even met een ui, knoflook en de tomaten. Doe er water bij en laat het even koken. Doe er 2 bouillonblokjes en de fijn gesneden pepers bij.
Kook de eieren hard en pel ze, frituur ze lichtbruin.
Was en snij de spitskool en bak hem even aan met knoflook en 1 eetlepel massala.
Bak nu de kippepoten aan allebei de kanten bruin.
Leg de kippepoten in de pan en voeg de kool, de kouseband (met de bouillon), de eieren en de geschilde aardappels erbij.
Laat dit ongeveer drie kwartier sudderen.
Eet smakelijk !
Ingrediënten:
250 gram varkensschouderlappen
olie om in te bakken
Voor de marinade:
4 eetlepels sojasaus
3 eetlepels Chinese wijn of droge sherry
1 theelepel zout
1 eetlepel witte peper
1 eetlepel gemalen gember
Voor de zoetzure saus:
200 ml ongezoet ananassap (reformwinkel
100 ml tomatenketchup
2 eetlepels rode-wijnazijn
2 eetlepels suiker
ca. 400 g runderbouillon
Verder:
4 rode pepers of 6-8 gedroogde pepertjes
1-2 theelepels sambal oelek
1 groene paprika
1 rode paprika
1 ui
stukje verse gemberwortel van 30 gram
250 gram ananas in stukjes (blik)
Bereiding:
Het vlees in repen van 4 cm snijden.
De ingrediënten voor de marinade door elkaar roeren en het vlees hierin 2-3 uur marineren.
Het ananassap met ketchup, azijn, suiker, 1/2 theelepel zout en runderbouillon door elkaar roeren.
De rode pepers van zaad en zaadlijsten ontdoen en in dunne ringen snijden, de paprika's schoonmaken, in vieren snijden en het vruchtvlees in repen van 1/2 cm dik snijden. De ui pellen en in ringen snijden. De gemberwortel schillen en kleinsnijden.
Het vlees in de hete olie rondom bruin bakken. De zoetzure saus toevoegen en aan de kook brengen en met het deksel schuin op de pan 1-1,5 uur zachtjes koken.
De uiringen in weinig hete olie fruiten, maar niet bruin laten worden. De paprika en de peper toevoegen en 2 minuten roerbakken. De ananas aan het vlees toevoegen en het gerecht door en door warm laten worden.
quote:heb je ook nog lekkere gerechten voor thuis, aangezien ik op dit moment niet echt op reis ben enzo en niet weet wat ik ga koken vanavond
Op maandag 19 mei 2003 15:25 schreef Lucille het volgende:[..]
En de gerechten ook.
quote:Guess what, deze gerechten kan je ook thuis maken.
Op maandag 19 mei 2003 16:10 schreef vosss het volgende:[..]
heb je ook nog lekkere gerechten voor thuis, aangezien ik op dit moment niet echt op reis ben enzo en niet weet wat ik ga koken vanavond
Hier een lekker groenten wok recept, net geprobeerd en was errug lekker:
De Ingredienten:
diverse verse groenten (paksoi, rode ui, paprika, mais, broccoli, peultjes) maak er een lekkere mix van (niet te fijn snijden) (andere groenten kan natuurlijk ook)
knoflook (vers of uit een potje)
sambal
curry kruiden
sesamolie (AH huismerk)
rijst / mie
kip / garnalen / rundvlees
kokos (van blok of melk)
Maak de wok flink heet, voordat je je er wat sesamolie in laat lopen. Ondertussen de rijst / mie gaarkoken. Als de olie dampt, dan de kip of het rundvlees aanbakken met daarbij de knoflook en de sambal. Als het vlees dichtgeschroeid is, voeg je de groenten toe, en die wok je lekker knapperig. Wok je met garnalen dan eerst de groenten daarna de garnalen.
Nu de kokosmelk of stukjes van het blok toevoegen, daarbij een schepje curry kruiden. Dit lekker laten wokken, eventueel verdunnen met water of binden met wat bloem. Proef even, niet pittig genoeg, meer sambal dan!!! Is het te heet, ja dan maar flink wat drinken bij je eten...
Opscheppen met de rijst of mie en smullen maar! Succes!
Groene curry
Voor 4 personen (of minder)
Mene neme: 1 zakje groene curry pasta, merk Mae Ploy Brand (is echt het lekkerste!)
1 blikje kokosmelk (je kunt ook een blok kokos nemen en daar een stuk vanaf snijden en dan melk of water erbij doen)
Wat groenten (ui, paprika, wortel, tauge, wat je maar tegenkomt in de koelkast eigenlijk)
Wat vlees (kip of geen vlees kan ook)
En voldoende rijst voor het aantal personen waar je voor kookt. Dit kun je beter te ruim dan te krap nemen!
Doe een beetje olie in de pan, wat knoflook erbij, beetje vlees erbij (of niet natuurlijk), doe de currypasta en de kokosmelk erbij, wacht totdat het een mooie egale substantie is, doe er groente bij, even roeren, wachten, klaar!
kipfile 400 gram is zat
zout en zwarte peper
kouseband
lenteuitjes
basilicum
1 grote ui
chillies
1 limoentje
vissaus (squidbrand Thailand)
- Hak de kipfilet zeer fijn tot het op gehakt lijkt.
- Voeg zout en zwarte peper toe en bak dit samen in een koekepan of wok.
- Hak de kouseband in kleine mootjes van 4 a 5 mm dik.
- Was de lenteuitjes en basilicum
- Hak de ui tot fijne stukjes
- Hak de lente uitjes in kleine partjes
- Mix de gebakken kip, het limoensap, de fijngehakte ui, lenteui, bonen en chillies samen met wat vissaus (nam plaa).
- Strooi wat zwarte peper (en mocht je het hebben, gedroogde en gemalen plak rijst) over de salade.
- Om het geheel af te maken voeg je wat van de basilicumblaadjes toe voor de garnering en de smaak.
Eet smakelijk
Ps. bij dit gerecht eet je Sticky Rice (Plak rijst)
Traditioneel en wijdverspreid gerecht uit Senegal.
Eventueel kun je dit gerecht ook met vis [Tilapia] maken, in dat geval heb je Poisson Yassa.
Het beste resultaat krijg je wanneer je de kip lang laat marineren [Bij de taaie afrikaanse kippen is een hele nacht zelfs noodzakelijk]
Behalve kool kun je ook yams of wortels als groente toevoegen.
Eten met de [rechter] hand! [zet er een kom met water en citroenschijfjes bij]
Ingredienten:
half kopje arachide olie [of andere olie]
1 kip, in stukken gesneden
vier [of zes, of meer!] uien, in stukken gesneden
8 eetlepels citroensap
8 eetlepels azijn 1 laurierblad
4 tenen gehakte knoflook
2 eetlepels Dijon mmosterd
1 of 2 maggiblokjes [geen Afrikaans recept gaat zonder maggiblokjes]
1 chilipeper, gesneden
cayenne peper of zwarte peper
zout
spitskool, in reepjes gesneden (optioneel)
rijst
Hoe maak je het:
Meng alle ingredienten behalve de kip en de kool tot een marinade.
Doe de kip in een schaal en bedek deze met de marinade.
Laat de kip enige uren [of een hele nacht in geval van een taaiere afrikaanse kip] marineren in de koelkast.
Haal de kip uit de marinade, maar gooi de marinade niet weg.
Braad de kip in olie ca. 5 minuten in een braadpan of wok, tot
de kip lichtbruin is [maar nog niet gaar]
Haal de uien uit de marinade en fruit ze enkele minuten in een sauspan.
Voeg de kool en de rest van de marinade toe, breng de saus langzaam aan de kook, en laat
ca 10 minuten indikken.
Voeg de kip toe aan de saus en laat sudderen tot de kip gaar is [ ca 30 minuten, afhankelijk van het type kip]
Serveren met rijst, munt thee of bier.
De injera
Deze zurige, sponsachtige pannenkoek is de basis van zowat alle gerechten in Ethiopië. Het wordt meestal gemaakt van tef, de locale graansoort die hier niet is te krijgen, maar het is ook met andere soorten te maken. Het is een vrij bewerkelijk recept, maar zeer lekker in combinatie met een lekkere wat ( = saus).
Ingrediënten:
400 ml tarwebloem
125 ml zelfrijzend bakmeel
4 el volkorenmeel
1 1/2 tl droge gist 575 ml warm water
1/2 tl zuiveringszout (baking soda)
1/2 tl zout
Meng de melen met gist in een kom, voeg water toe en roer tot een glad beslag. Drie volle dagen op kamertemperatuur laten staan. Eén keer per dag roeren. Het mengsel zal bubbelen en rijzen. Voeg om de injera te maken zuiveringszout en zout toe en laat het beslag 10 tot 15 minuten staan. Verhit een koekenpan met anti-anbaklaag. Wanneer de pan zo heet is dat een druppel water terugspat ong. 75 ml beslag in de pan doen en de pan ronddraaien (zoals je doet als je pannekoeken bakt) om het beslag over de bodem te verdelen. Als de bovenkant begint te drogen en er kleine bubbeltjes verschijnen is de injera klaar (de bovenkant blijft ongebakken en de onderkant mag niet bruin worden). De injera op een bord af laten koelen en er steeds te volgende bovenop leggen. Mocht de injera niet drogen zonder dat de onderkant bruin wordt, iets minder beslag gebruiken (60 ml) zodat de pannekoekjes wat dunner worden en eerder gaar. Ze moeten zo zacht zijn dat je ze makkelijk op kunt rollen.
En dan een lekkere saus erbij:
Alicha (vleescurry)
Ingrediënten:
2 gesneden uien
plantaardige olie
1 kg rund-, lams- of geitevlees met bot; in stukken van 5-7 cm gehakt
2 teentjes knoflook, gehakt
zout naar smaak
1 verse groene chilipeper, in plakjes gesneden 1/4 eetlepel verse gemberwortel, gehakt
1/4 eetlepel mosterdzaadjes; geplet
1/4 eetlepel karwij/wilde komijn
1/4 eetlepel curcuma wortel; gemalen
1 1/2 kop water
Roerbak de uien in een droge pan boven een middelhoog vuur. Voeg de olie toe en roerbak nog wat langer. Voeg het vlees toe en bak dit 5 minuten, regelmatig roeren. Voeg alle kruiden en specerijen in 1 keer toe, goed roeren. Water toevoegen en aan de kook brengen. Doe het deksel op de pan en laat het boven een laag vuur 45 minuten lang sudderen, totdat het vlees mals is. Als de curry te snel opdroogt, voeg dan nog wat water toe. Aan het eind moet er niet te veel saus over zijn.
En dan natuurlijk hoort er ook berbere bij, een zeer heet kruidenmengsel:
Berbere kruidenmengsel
Ingrediënten:
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel gemalen gember
1 theelepel gemalen kardamom
1 theelepel gemalen fenegriekzaden
1 theelepel gemalen nootmuskaat
1 theelepel gemalen kaneel 1 theelepel gemalen kruidnagelen
1 theelepel uienpoeder
1/4 theelepel allspice
310 g cayennepeper
125 g paprikapoeder
60 g zout
30 g gemalen zwarte peper
Neem 1 theelepel van resp. gemalen komijn, gemalen koriander, gemalen gember, gemalen kardamom, gemalen fenegriekzaden, gemalen nootmuskaat, gemalen kaneel, gemalen kruidnagelen en uienpoeder en meng dit door elkaar. Rooster dit bij lage temperatuur in een pan of een koekenpan met dikke bodem; blijf voortdurend roeren. Voeg dan toe:1/4 theelepel allspice, 310 g cayennepeper, 125 g paprikapoeder, 60 g zout en 30 g gemalen zwarte peper. Laat het nog eens ongeveer 10 minuten bij lage temperatuur roosteren onder voortdurend roeren. Neem de pan van de warmtebron en laat afkoelen. Bewaar het mengsel in een luchtdichte doos. Het is ongeveer 500 g en kan 1 jaar bewaard worden.
Ethiopisch eten is echt ongelooflijk lekker!
Ga zeker wat dingen uitproberen.
quote:Als je maar niet weer die groene curry maakt.
Op maandag 26 mei 2003 19:08 schreef Liejannuh het volgende:
Zullen we dan maar een keertje een culinaire travelmeeting doen???
Klinkt allemaal wel erg lekker hoor!Ga zeker wat dingen uitproberen.
quote:Ik ook. De Ethiopische maaltijd wil ik wel eens een keertje checken en de ander recepten lijken me ook erg yummie. De Liejannuh curry maak ik dan wel iets minder pittig.
Op maandag 26 mei 2003 19:08 schreef Liejannuh het volgende:
Zullen we dan maar een keertje een culinaire travelmeeting doen???
Klinkt allemaal wel erg lekker hoor!Ga zeker wat dingen uitproberen.
Maar een culinaire travelmeet lijkt mij wel leuk. Hebben we wel een grote keuken voor nodig.....
--------------------------------------------------------------------------------------------
Poffertjes met roomijs en warme kersensaus
nagerecht, 4 personen
· 1 pot kersen zonder pit op siroop (350 g)
· 1/2 dl rode port
· 1 kaneelstokje
· 2 eetlepels allesbinder
· 1 zak poffertjes (24 stuks Biologisch)
· 4 bollen slagroomijs
Bereiding
Kersen in zeef laten uitlekken, sap opvangen. In steelpan kersensap met port en kaneelstokje aan de kook brengen. Saus ca. 15 minuten tegen de kook aan houden. Kaneelstokje uit saus verwijderen en kersen toevoegen. Allesbinder erover strooien en saus al roerend iets laten binden. Poffertjes op platte schaal leggen en volgens gebruiksaanwijzing in magnetron verwarmen. Poffertjes over vier borden verdelen, kersensaus erover scheppen en in midden bol roomijs leggen.
Bevat per eenpersoonsportie
energie 365 kCal - eiwit 5 g
vet 11 g - koolhydraten 57 g
[Dit bericht is gewijzigd door case_ op 26-05-2003 22:06]
Maffé (met een accent aigu op de e )
Voor 4 personen
3 wortelen
1 rode paprika
2 aardappelen
1 zoete aardappelen
4 eetlepels pindakaas
1 blikje tomatenpuree
300 gram kipfilet
1 blokje maggi
evt. een theelepel sambal
olie
rijst of couscous
Snij de wortelen, paprika en de geschilde aardappelen in grove stukken. Snij de kipfilet in blokjes. Verhit olie (een bodempje) in een grote pan en voeg de kip toe. Bak het geheel een paar minuten en voeg de tomatenpuree, de wortelen, paprika en aardappelen toe. Ook de sambal kan eventueel toegevoegd worden. Roer alles goed door en laat het geheel een paar minuten bakken. Voeg 5dl heet water toe. Voeg de maggi toe. Laat het geheel ongeveer 20 minuten koken. Voeg dan pas de pindakaas toe. Goed blijven roeren ander plakt de pindakaas op de bodem vast. Serveer de saus met rijst of couscous.
Eet Smakelijk!
1 lg onion -- chopped
1 clove garlic -- minced
2 TB oil
1 c black beans
1 bay leaf
3 1/2 c water
1/2 ts coriander seed
2 stalks celery -- chopped
1 tomato -- chopped
1 orange -- sliced - save 1/2 for garnish
1 c brown rice -- uncooked
1/2 c bread crumbs -- toasted
Saute onion and garlic in oil until tender, in large
pot. Add beans, water, bay leaf and cover. Soak
overnight. The next day add, coriander, celery, tomato
and 1/2 orange. Simmer 2-3 hours until beans are
tender, adding water if necessary. Cook rice, about 45
minutes before serving, using 2 1/2-3 cups of water.
Serve beans over rice, garnish with orange slices and
sprinkle with bread crumbs.
Traditionally, a variety of different meats are cooked with black beans to produce feijado completa (Completed Beans). Fresh, smoked and corned meats, sausages, jerky, pig's feet, and beef tongue are all common. Some are pre-cooked a couple hours before the beans are started.
1. Bring beans and meats to simmer and cook one hour, removing scum occasionally. Remove meats as they finish cooking. Slice for serving and keep warm.
2. Wok onion and garlic in lard. Mash in some of the beans and the tomatoes.
3. Adjust consistency.
Ik háát koken, maar ik hoop dat ik jullie er een plezier mee kan doen.
Als Onze Lieve Heer zou willen dat we zelf kookten, had hij toch geen restaurants bedacht ??
Ik zal wel moeten denk ik
Dus dat wordt veel dagen van de vakantie:
200 gram spaghetti
potje saus
uitje
groente
gehakt
alles in 1 pannetje klaar proberen te maken en eten maar!
quote:Nice one.
Op dinsdag 27 mei 2003 12:05 schreef paricos het volgende:
Een bijdrage uit SenegalMaffé (met een accent aigu op de e
)
quote:Ik ben benieuwd, btw, misschien moet je de kipfilet vervangen door stukken kip, drumsticks of zo
Op woensdag 11 juni 2003 20:40 schreef zwijntje het volgende:[..]
Nice one.
Ga ik dit weekeinde eens klaarmaken. Ik zal nog berichten of het geslaagd was
quote:Hij is prima gelukt hoor, de mafe. Omdat ik nog een paar extra eters op bezoek kreeg heb ik er ook nog een Kip Yassa bijgemaakt, en de kip weggelaten uit de mafe, en er kool aan toegevoegd. Anders werd het wel een heel kippig maal.
Op donderdag 12 juni 2003 12:13 schreef paricos het volgende:[..]
Ik ben benieuwd, btw, misschien moet je de kipfilet vervangen door stukken kip, drumsticks of zo
Oh ja, filet is voor mietjes. Kluiven zal men!
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |