abonnement Unibet Coolblue
pi_76156017
Eerste 10 zijn redelijk succesvol gelukt volgens Oliebollen-zelfbakkers!
Enige puntje van twijfel is of er misschien iets van suiker in het beslag moet, ze zijn op zich wel lekker maar kunnen ietsje zoeter (hoewel dat ook is op te lossen met poedersuiker natuurlijk )
pi_76157651
quote:
Op maandag 28 december 2009 12:26 schreef THS het volgende:
kan iemand mij vertellen hoe je een "normale" oliebol-vorm krijgt i.p.v. een mislukte embryo-vorm? Ik heb met allerlei verschillende lepels zitten kloten. Moet je perse een ijsbolletjeslepel gebruiken?

Dit is mijn mislukte creatie, en doordrenkt van het vet:

[ afbeelding ]


Waar de "bol" dik is, smaakt ie wel echt heerlijk (Koopman mix). Rijzen heb ik gewoon in een voorverwarmde oven gedaan, schaal afgedekt met plastic.

het probleem is eigenlijk dat het beslag in de lepel blijft plakken.
Wat voor olie gebruik je en op welke temperatuur?
  maandag 28 december 2009 @ 21:36:50 #128
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_76158323
ik heb overmorgen verse gist in huis. 50 gram. ik maak denk ik een stuk of 30-40 bollen.

veel krenten, en minder rozijnen. naturel deeg lekker laten rijzen. mengen.

flinke louche gebruiken. 2/3 vol. naar gelang de grootte. louche intensief invetten. of ijsschep, waar ik het mee doe.

in een fituurpan. met arachide olie.

meng 1/8 water met poedersuiker en strijk de warme oliebol tot de helft, of naar gelang alleen het kapje, dik in met deze suikerlaag. die je eventueel kan verrijken met een dranksoort. doe het wel als de bol warm is.

genieten.

[ Bericht 37% gewijzigd door zoalshetis op 28-12-2009 21:51:49 ]
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_76161679
quote:
Op maandag 28 december 2009 20:46 schreef anboni het volgende:
Enige puntje van twijfel is of er misschien iets van suiker in het beslag moet, ze zijn op zich wel lekker maar kunnen ietsje zoeter (hoewel dat ook is op te lossen met poedersuiker natuurlijk )
Ik voeg zelf op 500 gram bloem als basis 20 gram suiker toe. Suiker maakt de bollen ook wat donkerder, dat ziet er wat smakelijker uit vind ik, naast dat het net wat zoeter smaakt natuurlijk. Maar dat is natuurlijk maar net wat je lekker vind.
quote:
Op maandag 28 december 2009 21:23 schreef Dr.Hilfiger het volgende:
Wat voor olie gebruik je en op welke temperatuur?
Ik gebruik arachide olie en verwarm het tot 180 graden. Zonnebloemolie kan ook maar dat bevat meer meervoudig onverzadigde vetten dan arachideolie, dat vooral enkelvoudig onverzadigd vetten bevat. De enkelvoudig onverzadigde vetten zijn wat stabieler bij verhitting en dus blijft de olie wat langer optimaal van kwaliteit. Qua gehalte verzadigd vet ontloopt het elkaar niet veel.
pi_76161918
quote:
Op maandag 28 december 2009 22:43 schreef Bolkesteijn het volgende:
Ik voeg zelf op 500 gram bloem als basis 20 gram suiker toe. Suiker maakt de bollen ook wat donkerder, dat ziet er wat smakelijker uit vind ik, naast dat het net wat zoeter smaakt natuurlijk. Maar dat is natuurlijk maar net wat je lekker vind.
Ik heb trouwens op het recept wat ik boven linkte, de helft van het water vervangen door melk. Dat zou ook al voor die iets donkerdere kleur zorgen (volgens een post een eindje terug in dit topic). Misschien dat ik dat dan volgende keer toch weglaat en inderdaad gewoon wat suiker toevoeg.

Je zou trouwens jouw recept nog posten
quote:
Ik gebruik arachide olie en verwarm het tot 180 graden.
Ik gebruik zelf rijstolie, bevalt tot nu toe goed (ben ik eigenlijk gaan doen toen ik 'n tijdje geleden 'n friteuse kocht en tot de ontdekking kwam dat de arachide olie uitverkocht was bij m'n gebruikelijke AH)
pi_76163019
quote:
Op maandag 28 december 2009 21:23 schreef Dr.Hilfiger het volgende:

[..]

Wat voor olie gebruik je en op welke temperatuur?
Frituurolie van de Lidl En een grote diepe pan om het in te verwarmen, wel flink heet. Mijn friteuse is kapot.
  maandag 28 december 2009 @ 23:10:55 #132
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_76163081
quote:
Op maandag 28 december 2009 22:48 schreef anboni het volgende:


Ik gebruik zelf rijstolie, bevalt tot nu toe goed (ben ik eigenlijk gaan doen toen ik 'n tijdje geleden 'n friteuse kocht en tot de ontdekking kwam dat de arachide olie uitverkocht was bij m'n gebruikelijke AH)
ook prima olie, maar minder goed om mee te frituren m.h.i.

arachide haal je bij de turkse winkels.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_76168283
quote:
Op maandag 28 december 2009 22:48 schreef anboni het volgende:
Je zou trouwens jouw recept nog posten
quote:
Oliebollen met rozijnen en appel

Ingredienten, beslag:

  • 250 gram bloem met een hoog glutengehalte (ik gebruik Soezie Suprima Plus)
  • 250 gram type 550 bloem (heeft hogere uitmalingsgraad dan gewone bloem)
  • 250 ml lauwe melk
  • 100 ml water
  • 70 ml bier (Hertog Jan gebruik ik, maakt denk ik weinig uit zolang je niet met speciaalbier aan de slag gaat)
  • 12 gram gedroogde gist
  • 20 gram suiker
  • sap van 1/2e citroen (gewoon met de hand uitknijpen)
  • 7 gram zout
  • 1 ei

    Ingredienten, vulling:
  • 170 gram blauwe rozijnen
  • 50 gram witte rozijnen
  • 80 gram appel (Goudreinet)

    Werkwijze:
    Zorg voor goede apparatuur zoals een nauwkeurige weegschaal, een bakthermometer, een kookwekker en een frituurpan die een constante temperatuur van 180 graden kan handhaven. Gebruik zonnebloemolie of arachideolie om in te frituren, en ververs (niet aanvullen dus) de olie op tijd. Werk verder ook niet met grotere hoeveelheden beslag dan 1,5 kilo en zorg voor een tochtvrije, warme omgeving (22 graden). In de schuur/bijkeuken bakken is dus niet mogelijk.

    Wel de avond van te voren de rozijnen, laat ze vervolgens nog een half uurtje in het water staan, en leg de rozijnen in een theedoek te drogen. Haal 3 uur voor het bakken het ei, bier, melk, appel en de citroen uit de koelkast. Los de gist op in de melk/water door al roerende de gist toe te voegen. Doe de bloem, suiker en het zout in een beslagkom, en voeg vervolgens de opgeloste gist toe, samen met het ei, bier en de citroen. Mix het beslag met deeghaken in 3 minuten op de laagste stand en 3 minuten op één stand hoger tot een egaal beslag. Voeg vervolgens de vulling toe en roer deze grondig door het beslag, mix nog even op de laagste stand.

    Laat het beslag 40 minuten rijzen in een oven van ongeveer 32 graden (meten met een thermometer), leg een vochtige doek (vochtig gemaakt met lauw water) over de beslagkom zodat er een vochtige atmosfeer in de beslagkom ontstaat. Verwarm in de tussentijd de olie in stappen, eerste stap tot 100 graden, tweede stap tot 150 graden, derde stap tot 180 graden. Zorg er voor dat geen convectie meer aanwezig is in de olie voordat de oliebollen gebakken worden. Sla na 40 minuten rijzen het beslag goed door met ongeveer 15 roerbewegingen. Tel deze bewegingen, te weinig doorslaan levert een te vast beslag op, te veel een te luchtig beslag waardoor de bollen vet worden. Laat het beslag nog even 5 minuten tot rust komen in de warme, vochtige oven.

    Zorg dat de olie een temperatuur heeft van 180 graden (meet dit na, indicaties op de frituurpan zijn vaak onnauwkeurig). Doop de ijsschep even in de hete olie, en schep het beslag uit de kom en laat de bollen in de olie zakken. Laat de bollen 3 minuten bakken en keer de bollen daarna om (als dat nog niet vanzelf is gegaan) en laat ze nog eens 3,5 minuten bakken. Kantel slechts één maal, anders kunnen de bollen te vet worden. Schep de bollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op een rooster of schaal met keukenpapier. Controleer voor de volgende bakronde of de olie nog op temperatuur is. Het is verder aan te bevelen het beslag tijdens de bakronde weer in de warme oven te zetten, sla het beslag eventueel nog een keer alvorens aan de volgende bakronde te beginnen.
  • Ik ben nogal fanatiek met meten en optimaliseren (heb een hele set thermometers (eentje met hygrometer) en een zeer nauwkeurige, ijkbare weegschaal), de meeste mensen zullen ruimere marges aanhouden dan ik doe. Alleen de hoeveelheid gluten van het bloem dat je gebruikt en de temperatuur van de olie zijn echt cruciaal, met de rest kan meer gevarieerd worden. Te veel gluten in de bloem zorgen voor een beslag dat teveel gas vasthoudt, daardoor zullen de bollen te vet worden, te weinig gluten geven een slap beslag dat weinig gas vast kan houden en snel inzakt.
      dinsdag 29 december 2009 @ 02:21:57 #134
    277031 Zhe-AnGeL
    Ikke ist lievt
    pi_76168312
    Ik waag me er niet meer aan, een keer was genoeg Heb nog nooit zulke rare penis oliebollen gezien als die ik toen had. En ik kan goed eten koken! Echt ben een real keukenprinses hoor...maar oliebollen

    [ Bericht 31% gewijzigd door Bolkesteijn op 29-12-2009 02:27:17 (Sorry, verkeerde knopje :@) ]
    Snollebolt
    pi_76168366
    quote:
    Op dinsdag 29 december 2009 02:21 schreef Zhe-AnGeL het volgende:
    Ik waag me er niet meer aan, een keer was genoeg Heb nog nooit zulke rare penis oliebollen gezien als die ik toen had. En ik kan goed eten koken! Echt ben een real keukenprinses hoor...maar oliebollen
    Dat kan drie oorzaken hebben, of je oefent te weinig, of je gebruikt een beslagkom die geen hoge rand heeft zodat je slierten er af kan schrapen, of het beslag was te droog. Een oliebol is een van de lastigste gebakken om goed te maken, oefening baart dus kunst.
      dinsdag 29 december 2009 @ 02:34:57 #136
    277031 Zhe-AnGeL
    Ikke ist lievt
    pi_76168431
    quote:
    Op dinsdag 29 december 2009 02:27 schreef Bolkesteijn het volgende:

    [..]

    Dat kan drie oorzaken hebben, of je oefent te weinig, of je gebruikt een beslagkom die geen hoge rand heeft zodat je slierten er af kan schrapen, of het beslag was te droog. Een oliebol is een van de lastigste gebakken om goed te maken, oefening baart dus kunst.
    hmm dus ik moet het nog eens proberen dan?
    *slik*
    Snollebolt
    pi_76168478
    Ik heb de afgelopen week 3 proefsetjes gebakken. Dus gewoon een kleine hoeveelheid beslag maken (ik ging uit van 2 x 125 gram bloem als basis) en dan 5 tot 8 oliebollen daar van bakken. Hou precies bij wat je er in doet en hoe je te werk gaat, dan kun je precies beredeneren waarom je bollen zo zijn als ze uiteindelijk geworden zijn.

    Proef goed, trek de bollen uit elkaar (is de vulling regelmatig verdeeld, is het goed gaar), knijp er in (goed veerkrachtig en niet te vast), voel aan je vingertoppen hoe vet de bollen zijn (je vingers moeten lichtjes glimmen), en vervolgens natuurlijk de smaak. Ik hou zelf niet zo van zoet, dus ik doe er niet al te veel suiker in, voeg zure appels toe en een beetje bier, maar dat is natuurlijk persoonlijk.
    pi_76189309
    Misschien ook een leuke link: AD Oliebollentest 2009

    Zelf bak ik geen oliebollen. Ik mis de apparatuur en om nu dagen in de oliebollenlucht te zitten (ik woon in een studio) .... neuh.
    [b]Op dinsdag 27 januari 2009 21:01 schreef MariaEtcetera het volgende:[/b]
    We zijn gewoon een topic vol dysfunctional awesomeness! And proud of it!
    pi_76189379
    quote:
    Op dinsdag 29 december 2009 18:29 schreef Ewelina het volgende:
    Ik mis de apparatuur en om nu dagen in de oliebollenlucht te zitten (ik woon in een studio) .... neuh.
    Misschien handig om een afzuigkap aan te schaffen.
    pi_76189431
    quote:
    Op dinsdag 29 december 2009 18:32 schreef Bolkesteijn het volgende:

    [..]

    Misschien handig om een afzuigkap aan te schaffen.
    Die heb ik al (een circulatiekap) Hij werkt alleen niet erg goed en de woningbouw wil er niets aan doen.
    [b]Op dinsdag 27 januari 2009 21:01 schreef MariaEtcetera het volgende:[/b]
    We zijn gewoon een topic vol dysfunctional awesomeness! And proud of it!
    pi_76190056
    Pannetje met water en azijn op het vuur.
    pi_76190256
    Sorry, het was ook gewoon een excuus om niet te hoeven bakken Ik wil het liever niet, ik heb geen frituurpan en een gewone wok met kokende olie op het vuur vind ik toch een beetje eng.
    [b]Op dinsdag 27 januari 2009 21:01 schreef MariaEtcetera het volgende:[/b]
    We zijn gewoon een topic vol dysfunctional awesomeness! And proud of it!
    pi_76190272
    quote:
    Op maandag 28 december 2009 23:10 schreef zoalshetis het volgende:
    ook prima olie, maar minder goed om mee te frituren m.h.i.
    Ik vind er niks mis mee, heb er ook frieten en frikandellen enzo in gemaakt, ging prima.
    quote:
    arachide haal je bij de turkse winkels.
    Of gewoon bij AH (als het niet uitverkocht is, tenminste )
      dinsdag 29 december 2009 @ 19:17:33 #144
    71480 zoalshetis
    eerlijk=eerlijk
    pi_76191257
    quote:
    Op dinsdag 29 december 2009 02:34 schreef Zhe-AnGeL het volgende:

    [..]

    hmm dus ik moet het nog eens proberen dan?
    *slik*
    je moet die penisfrituursels gewoon slikken en zorg bij de volgende lading dat ze veel wit spul hebben.
    hoofdletters kosten teveel tijd
    don't avoid pain to gain pleasure
    niet iedereen is iedereen
      dinsdag 29 december 2009 @ 19:20:02 #145
    71480 zoalshetis
    eerlijk=eerlijk
    pi_76191355
    quote:
    Op dinsdag 29 december 2009 18:54 schreef Ewelina het volgende:
    Sorry, het was ook gewoon een excuus om niet te hoeven bakken Ik wil het liever niet, ik heb geen frituurpan en een gewone wok met kokende olie op het vuur vind ik toch een beetje eng.
    nee, dat lijkt me ook geen goed plan. ik wil graag dat je 2010 zonder brandwonden ingaat. koop ze lekker. en je kunt ook bij ah gekochte oliebollen een mooi romig, spijsachtig-zoet mengsel maken, waarmee je de bollen inspuit. gevulde bollen zijn lekker.
    hoofdletters kosten teveel tijd
    don't avoid pain to gain pleasure
    niet iedereen is iedereen
      woensdag 30 december 2009 @ 20:47:01 #146
    16266 MissHobje
    Dat zou ik ook zeggen!
    pi_76236880
    quote:
    Op zondag 20 december 2009 10:01 schreef djamoro het volgende:
    wie maakt de beste oliebollen vind hij of zij.
    Laat ons dan meegenieten en geef ons ook het recept
    [b]Hobbelicious is back!
    [/b]
      woensdag 30 december 2009 @ 20:48:01 #147
    16266 MissHobje
    Dat zou ik ook zeggen!
    pi_76236949
    quote:
    Op zondag 20 december 2009 10:06 schreef nadiaschoonheid het volgende:

    [..]

    Ingredienten:
    1 kg. bloem
    1 l. lauwe melk
    80 gr. gist
    80 gr. (zachte) boter
    50 gr. suiker, 20 gr. citroensap
    10 gr. zout
    3 eieren
    75 gr. krenten, 100 gr. rozijnen
    poedersuiker


    Bereidingswijze:
    Laat eerst de rozijnen / krenten een uur zwellen in lauw water,
    laat de rozijnen / krenten uitlekken in een zeef,
    Voeg de stukjes appel en de rozijnen / krenten tesamen,
    Los de gist op in lauwe melk
    Zorg voor een grote kom met een kuiltje in het midden en doe daar de bloem in en voeg er boter en suiker toe in het kuiltje,
    Meng dit langzaam en voeg vervolgens citroensap en garnituur toe,
    Meng ook dit weer goed doorelkaar en voeg als laatst zout toe. Meng ook dit weer goed doorelkaar,
    Laat nu het geheel ongeveer 30 minuten rijzen op een temperatuur van ongeveer 30 graden,
    Het geheel zal nu gaan rijzen, de kom moet wel groot genoeg zijn,
    Roer na het rijzen het geheel nog eens goed doorelkaar en begin met afbakken in olie van ongeveer 175 graden,
    Gebruik om mooie ballen te maken een ronde lepel, denk hierbij aan een jus lepel of een ijsbollen schep. De lepel dient wel nat te zijn,
    Zorg dat je niet teveel bollen in één keer bakt. Er moet genoeg ruimte zijn in de pan dat de oliebollen gewoon kunnen zweven,
    Laat de oliebollen altijd even uitlekken in een vergiet,
    Controleer of de oliebollen gaar zijn.

    eet smakelijk.
    [b]Hobbelicious is back!
    [/b]
    pi_76238236
    vandaag samen met paps, meer dan 700 oliebollen gebakken
    mn ouders delen ze altijd uit aan allerlei mensen, oudjes, vrienden, buren etc
    In A World Of Emoticons, I'm Colon Capital D
    Everybody needs a bosom for a pillow!
      † In Memoriam † woensdag 30 december 2009 @ 21:19:05 #149
    230491 Zith
    pls tip
    pi_76238368
    kan ik 'bakingsoda' gebruiken ipv gist? waar koop ik anders gist? *blush*
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
    pi_76238543
    quote:
    Op woensdag 30 december 2009 21:19 schreef Zith het volgende:
    kan ik 'bakingsoda' gebruiken ipv gist? waar koop ik anders gist? *blush*
    supermarkt gewoon in kleine zakjes, bij de bakspullen, of verse gist int koelvak ( heeft niet elke supermarkt)
    In A World Of Emoticons, I'm Colon Capital D
    Everybody needs a bosom for a pillow!
    abonnement Unibet Coolblue
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')