Wat voor olie gebruik je en op welke temperatuur?quote:Op maandag 28 december 2009 12:26 schreef THS het volgende:
kan iemand mij vertellen hoe je een "normale" oliebol-vorm krijgt i.p.v. een mislukte embryo-vorm? Ik heb met allerlei verschillende lepels zitten kloten. Moet je perse een ijsbolletjeslepel gebruiken?
Dit is mijn mislukte creatie, en doordrenkt van het vet:
[ afbeelding ]
Waar de "bol" dik is, smaakt ie wel echt heerlijk (Koopman mix). Rijzen heb ik gewoon in een voorverwarmde oven gedaan, schaal afgedekt met plastic.
het probleem is eigenlijk dat het beslag in de lepel blijft plakken.
Ik voeg zelf op 500 gram bloem als basis 20 gram suiker toe. Suiker maakt de bollen ook wat donkerder, dat ziet er wat smakelijker uit vind ik, naast dat het net wat zoeter smaakt natuurlijk. Maar dat is natuurlijk maar net wat je lekker vind.quote:Op maandag 28 december 2009 20:46 schreef anboni het volgende:
Enige puntje van twijfel is of er misschien iets van suiker in het beslag moet, ze zijn op zich wel lekker maar kunnen ietsje zoeter (hoewel dat ook is op te lossen met poedersuiker natuurlijk )
Ik gebruik arachide olie en verwarm het tot 180 graden. Zonnebloemolie kan ook maar dat bevat meer meervoudig onverzadigde vetten dan arachideolie, dat vooral enkelvoudig onverzadigd vetten bevat. De enkelvoudig onverzadigde vetten zijn wat stabieler bij verhitting en dus blijft de olie wat langer optimaal van kwaliteit. Qua gehalte verzadigd vet ontloopt het elkaar niet veel.quote:Op maandag 28 december 2009 21:23 schreef Dr.Hilfiger het volgende:
Wat voor olie gebruik je en op welke temperatuur?
Ik heb trouwens op het recept wat ik boven linkte, de helft van het water vervangen door melk. Dat zou ook al voor die iets donkerdere kleur zorgen (volgens een post een eindje terug in dit topic). Misschien dat ik dat dan volgende keer toch weglaat en inderdaad gewoon wat suiker toevoeg.quote:Op maandag 28 december 2009 22:43 schreef Bolkesteijn het volgende:
Ik voeg zelf op 500 gram bloem als basis 20 gram suiker toe. Suiker maakt de bollen ook wat donkerder, dat ziet er wat smakelijker uit vind ik, naast dat het net wat zoeter smaakt natuurlijk. Maar dat is natuurlijk maar net wat je lekker vind.
Ik gebruik zelf rijstolie, bevalt tot nu toe goed (ben ik eigenlijk gaan doen toen ik 'n tijdje geleden 'n friteuse kocht en tot de ontdekking kwam dat de arachide olie uitverkocht was bij m'n gebruikelijke AH)quote:Ik gebruik arachide olie en verwarm het tot 180 graden.
Frituurolie van de Lidl En een grote diepe pan om het in te verwarmen, wel flink heet. Mijn friteuse is kapot.quote:Op maandag 28 december 2009 21:23 schreef Dr.Hilfiger het volgende:
[..]
Wat voor olie gebruik je en op welke temperatuur?
ook prima olie, maar minder goed om mee te frituren m.h.i.quote:Op maandag 28 december 2009 22:48 schreef anboni het volgende:
Ik gebruik zelf rijstolie, bevalt tot nu toe goed (ben ik eigenlijk gaan doen toen ik 'n tijdje geleden 'n friteuse kocht en tot de ontdekking kwam dat de arachide olie uitverkocht was bij m'n gebruikelijke AH)
quote:Op maandag 28 december 2009 22:48 schreef anboni het volgende:
Je zou trouwens jouw recept nog posten
Ik ben nogal fanatiek met meten en optimaliseren (heb een hele set thermometers (eentje met hygrometer) en een zeer nauwkeurige, ijkbare weegschaal), de meeste mensen zullen ruimere marges aanhouden dan ik doe. Alleen de hoeveelheid gluten van het bloem dat je gebruikt en de temperatuur van de olie zijn echt cruciaal, met de rest kan meer gevarieerd worden. Te veel gluten in de bloem zorgen voor een beslag dat teveel gas vasthoudt, daardoor zullen de bollen te vet worden, te weinig gluten geven een slap beslag dat weinig gas vast kan houden en snel inzakt.quote:Oliebollen met rozijnen en appel
Ingredienten, beslag:250 gram bloem met een hoog glutengehalte (ik gebruik Soezie Suprima Plus) 250 gram type 550 bloem (heeft hogere uitmalingsgraad dan gewone bloem) 250 ml lauwe melk 100 ml water 70 ml bier (Hertog Jan gebruik ik, maakt denk ik weinig uit zolang je niet met speciaalbier aan de slag gaat) 12 gram gedroogde gist 20 gram suiker sap van 1/2e citroen (gewoon met de hand uitknijpen) 7 gram zout 1 ei
Ingredienten, vulling:170 gram blauwe rozijnen 50 gram witte rozijnen 80 gram appel (Goudreinet)
Werkwijze:
Zorg voor goede apparatuur zoals een nauwkeurige weegschaal, een bakthermometer, een kookwekker en een frituurpan die een constante temperatuur van 180 graden kan handhaven. Gebruik zonnebloemolie of arachideolie om in te frituren, en ververs (niet aanvullen dus) de olie op tijd. Werk verder ook niet met grotere hoeveelheden beslag dan 1,5 kilo en zorg voor een tochtvrije, warme omgeving (22 graden). In de schuur/bijkeuken bakken is dus niet mogelijk.
Wel de avond van te voren de rozijnen, laat ze vervolgens nog een half uurtje in het water staan, en leg de rozijnen in een theedoek te drogen. Haal 3 uur voor het bakken het ei, bier, melk, appel en de citroen uit de koelkast. Los de gist op in de melk/water door al roerende de gist toe te voegen. Doe de bloem, suiker en het zout in een beslagkom, en voeg vervolgens de opgeloste gist toe, samen met het ei, bier en de citroen. Mix het beslag met deeghaken in 3 minuten op de laagste stand en 3 minuten op één stand hoger tot een egaal beslag. Voeg vervolgens de vulling toe en roer deze grondig door het beslag, mix nog even op de laagste stand.
Laat het beslag 40 minuten rijzen in een oven van ongeveer 32 graden (meten met een thermometer), leg een vochtige doek (vochtig gemaakt met lauw water) over de beslagkom zodat er een vochtige atmosfeer in de beslagkom ontstaat. Verwarm in de tussentijd de olie in stappen, eerste stap tot 100 graden, tweede stap tot 150 graden, derde stap tot 180 graden. Zorg er voor dat geen convectie meer aanwezig is in de olie voordat de oliebollen gebakken worden. Sla na 40 minuten rijzen het beslag goed door met ongeveer 15 roerbewegingen. Tel deze bewegingen, te weinig doorslaan levert een te vast beslag op, te veel een te luchtig beslag waardoor de bollen vet worden. Laat het beslag nog even 5 minuten tot rust komen in de warme, vochtige oven.
Zorg dat de olie een temperatuur heeft van 180 graden (meet dit na, indicaties op de frituurpan zijn vaak onnauwkeurig). Doop de ijsschep even in de hete olie, en schep het beslag uit de kom en laat de bollen in de olie zakken. Laat de bollen 3 minuten bakken en keer de bollen daarna om (als dat nog niet vanzelf is gegaan) en laat ze nog eens 3,5 minuten bakken. Kantel slechts één maal, anders kunnen de bollen te vet worden. Schep de bollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op een rooster of schaal met keukenpapier. Controleer voor de volgende bakronde of de olie nog op temperatuur is. Het is verder aan te bevelen het beslag tijdens de bakronde weer in de warme oven te zetten, sla het beslag eventueel nog een keer alvorens aan de volgende bakronde te beginnen.
Dat kan drie oorzaken hebben, of je oefent te weinig, of je gebruikt een beslagkom die geen hoge rand heeft zodat je slierten er af kan schrapen, of het beslag was te droog. Een oliebol is een van de lastigste gebakken om goed te maken, oefening baart dus kunst.quote:Op dinsdag 29 december 2009 02:21 schreef Zhe-AnGeL het volgende:
Ik waag me er niet meer aan, een keer was genoeg Heb nog nooit zulke rare penis oliebollen gezien als die ik toen had. En ik kan goed eten koken! Echt ben een real keukenprinses hoor...maar oliebollen
hmm dus ik moet het nog eens proberen dan?quote:Op dinsdag 29 december 2009 02:27 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Dat kan drie oorzaken hebben, of je oefent te weinig, of je gebruikt een beslagkom die geen hoge rand heeft zodat je slierten er af kan schrapen, of het beslag was te droog. Een oliebol is een van de lastigste gebakken om goed te maken, oefening baart dus kunst.
Misschien handig om een afzuigkap aan te schaffen.quote:Op dinsdag 29 december 2009 18:29 schreef Ewelina het volgende:
Ik mis de apparatuur en om nu dagen in de oliebollenlucht te zitten (ik woon in een studio) .... neuh.
Die heb ik al (een circulatiekap) Hij werkt alleen niet erg goed en de woningbouw wil er niets aan doen.quote:Op dinsdag 29 december 2009 18:32 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Misschien handig om een afzuigkap aan te schaffen.
Ik vind er niks mis mee, heb er ook frieten en frikandellen enzo in gemaakt, ging prima.quote:Op maandag 28 december 2009 23:10 schreef zoalshetis het volgende:
ook prima olie, maar minder goed om mee te frituren m.h.i.
Of gewoon bij AH (als het niet uitverkocht is, tenminste )quote:arachide haal je bij de turkse winkels.
je moet die penisfrituursels gewoon slikken en zorg bij de volgende lading dat ze veel wit spul hebben.quote:Op dinsdag 29 december 2009 02:34 schreef Zhe-AnGeL het volgende:
[..]
hmm dus ik moet het nog eens proberen dan?
*slik*
nee, dat lijkt me ook geen goed plan. ik wil graag dat je 2010 zonder brandwonden ingaat. koop ze lekker. en je kunt ook bij ah gekochte oliebollen een mooi romig, spijsachtig-zoet mengsel maken, waarmee je de bollen inspuit. gevulde bollen zijn lekker.quote:Op dinsdag 29 december 2009 18:54 schreef Ewelina het volgende:
Sorry, het was ook gewoon een excuus om niet te hoeven bakken Ik wil het liever niet, ik heb geen frituurpan en een gewone wok met kokende olie op het vuur vind ik toch een beetje eng.
quote:Op zondag 20 december 2009 10:01 schreef djamoro het volgende:
wie maakt de beste oliebollen vind hij of zij.
Laat ons dan meegenieten en geef ons ook het recept
quote:Op zondag 20 december 2009 10:06 schreef nadiaschoonheid het volgende:
[..]
Ingredienten:
1 kg. bloem
1 l. lauwe melk
80 gr. gist
80 gr. (zachte) boter
50 gr. suiker, 20 gr. citroensap
10 gr. zout
3 eieren
75 gr. krenten, 100 gr. rozijnen
poedersuiker
Bereidingswijze:
Laat eerst de rozijnen / krenten een uur zwellen in lauw water,
laat de rozijnen / krenten uitlekken in een zeef,
Voeg de stukjes appel en de rozijnen / krenten tesamen,
Los de gist op in lauwe melk
Zorg voor een grote kom met een kuiltje in het midden en doe daar de bloem in en voeg er boter en suiker toe in het kuiltje,
Meng dit langzaam en voeg vervolgens citroensap en garnituur toe,
Meng ook dit weer goed doorelkaar en voeg als laatst zout toe. Meng ook dit weer goed doorelkaar,
Laat nu het geheel ongeveer 30 minuten rijzen op een temperatuur van ongeveer 30 graden,
Het geheel zal nu gaan rijzen, de kom moet wel groot genoeg zijn,
Roer na het rijzen het geheel nog eens goed doorelkaar en begin met afbakken in olie van ongeveer 175 graden,
Gebruik om mooie ballen te maken een ronde lepel, denk hierbij aan een jus lepel of een ijsbollen schep. De lepel dient wel nat te zijn,
Zorg dat je niet teveel bollen in één keer bakt. Er moet genoeg ruimte zijn in de pan dat de oliebollen gewoon kunnen zweven,
Laat de oliebollen altijd even uitlekken in een vergiet,
Controleer of de oliebollen gaar zijn.
eet smakelijk.
supermarkt gewoon in kleine zakjes, bij de bakspullen, of verse gist int koelvak ( heeft niet elke supermarkt)quote:Op woensdag 30 december 2009 21:19 schreef Zith het volgende:
kan ik 'bakingsoda' gebruiken ipv gist? waar koop ik anders gist? *blush*
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |