abonnement Unibet Coolblue
pi_42537249
In Elektra in woning uit 1954. is er een afsplitsing over boilers op goedkope stroom onstaan. Omdat het daar redelijk offtopic was, heb ik er een nieuw topic over geopend. Ik ben dus benieuwd of het is toegestaan om een elektrische boiler alleen op ' goedkope nachtstroom' aan te sluiten. En als dat mag, wat dan voor- en nadelen zouden kunnen zijn.

Volgende liep al in eerder genoemd topic:
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 08:42 schreef 525TDS het volgende:
Ja dat is iets om rekening mee te houden. Alle apparaten hebben een uitgestelde start instelling. Alleen van de boiler weet ik het nog niet.
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 09:07 schreef Marsepein het volgende:
Er bestaan van die voorschakelapparaten voor elektrische boilers, dan warmen ze alleen op als er geodkope stroom is. (Vonk, weet jij daar meer van?)
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 09:14 schreef tnimble het volgende:
In verband met legionella en een aantal andere bacterien MOET een boiler altijd zijn temperatuur boven de 65 graden kunnen houden. Ook al ben je overdag niet thuis moet de boiler aan staan. Het is NIET voldoende dan 's avonds als je er wel weer bent de temperatuur na afgekoelt geweest te zijn weer heet is! Daarnaast kost het opwarmen meer geld dan op temperatuur houden.
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 09:18 schreef Marsepein het volgende:
Een moderne boiler kan dat heus wel. Zelfs na een weekend stroomloos was mijn boiler nog loeiend heet.
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 09:26 schreef 525TDS het volgende:
Hmm, OK, dat is ook weer handig. Kan dan desnoods met een ordinaire tijdklokschakelaar als die functie er niet op zit.

Ken je trouwens die close-in boilers die je achter een plint kan monteren? Zou dat wat zijn?
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 09:28 schreef Marsepein het volgende:
Nee, die ken ik niet.
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 09:33 schreef 525TDS het volgende:
Deze
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 09:44 schreef tnimble het volgende:
Als het water in de boiler door de goede isolatie boven de 65 graden blijft als hij uit staat is er geen gevaar. Echter is het aansluiten op een tijdschakelaar ook overbodig omdat deze dan pas zal gaat verwarmen als je de kraan open draait.

Levert geen besparing op, alleen een gevaar als je eens een keer overdag toch thuis bent en de kraan open zet voor heet water terwijl de tijdschakelaar de boiler heeft uit gezet. Er stroom dan koud water bij waardoor de temperatuur zakt!
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 09:51 schreef Marsepein het volgende:
tnimble, tussen de regels door lees ik dat er geen boilers meer alleen op goedkope stroom mogen worden aangesloten. Klopt dat? Of is er tegenwoordig wat meer intelligentie in boilers, waardoor ze in een bepaalde tijdsperiode ook een minimale temperatuur kunnen instellen van 65 graden?
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 10:14 schreef Ou-Tannu het volgende:
onze oude daalderop boiler staat ook gewoon 24/7 aan, en das een oud beestje, wel eens voor de grap een metertje tussen gehangen, blijkt dat als je geen warm water pakt dat die mischien een uurtje per dag stroom lurkt

en op stand 1 is dat al heet genoeg om je poten aan te branden ! denk dat stand 2 / 3 dus niet voor de temperatuur zijn maar voor het opwarm vermogen?
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 11:17 schreef tnimble het volgende:
De intellegentie is niet echt nodig door de hysterese die in het regel systeem van de boiler zit. Als je de boiler op 65 graden instelt zal hij het water opwarmen tot iets boven de 65 graden. Na dat het verwarming uit gezet wordt zit er in het verwarmings element en het water direct rondom het verwarmingselement nog extra warmte capaciteit. Dit zal langzaam aan de rest van het water worden afgegeven waardoor nog enkele graden zal stijgen. (overshoot)

Door de goede isolatie zal hierna de temperatuur heel erg langzaam afnemen tot op de 65 graden waarbij de verwamring weer inschakelt. om de temperatuur weer enkele graden omhoog te brengen. Ook hier komt er weer extra warmte opslag in het element en het direct omringende water. Waardoor eerst een tijde langzaam de temperatuur weer toeneemt. Dit bijwarmen kost relatief weinig enrgie.

Pas waneer je warm water tapt gaat er veel energie verloren omdat er koud water binnen stroomt. Dit koude water wordt direct zoveel mogelijk opgewarmt dit kost veel energie.

Als je nu persee wilt dat het even kort bijwarmen op een laag vermogen in het goedkope uurtarief valt zul je van te voren extra wrmte moeten in stoppen zodat als er geen tap water gebruikt wordt de volgende bijverwarm periode weer in een goedkoop tarief valt. Omdat je hiervoor extra warmte zult moeten opslaan zijn de warmte verschillen groter. Hoe groter het warmte verschil is dat opgestookt moet worden hoe duurder het is.

Een intelligent systeem om alleen in de goedkope perioden te stoken kost meer energie en het systeem is zelf ook duurder omdat het een lezent en vooruit denkent systeem moet zijn. De boiler wordt doordoor zo'n 100 euro duurder van (kijkend naar de prijs verschillen van ruimte temostaten)
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 11:20 schreef tnimble het volgende:
Een paar fictieve getallen er bij:

Boiler die stookt waneer de sensor het aangeeft en verder niet gebruikt wordt:
3x per dag 0.2KW = totaal 0.6KW

Boiler intelligent in goedkope tarief
1x per dag 0.8KW
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 11:33 schreef Marsepein het volgende:
Hier volg ik je even niet. Als ik een temperatuur instel van 85 graden. En het moet minimaal boven de 65 graden zijn. Dan kun je me veel vertellen, maar dan is het echt goedkoper om niet de hele dag door op 85 graden te houden, maar 's nachts op 85 graden te brengen.

Daar kun je hele ingewikkelde berekeningen op los laten maar dat is voor mijn gevoel niet nodig.

Maar de vraag was eigenlijk of je een boiler dus niet meer mag aansluiten op 'alleen' de goedkope stroom om daarmee een kostenbesparing te realiseren.

Dat is in dit topic verder offtopic, ik zal er een nieuw topic over openen.
Dat is de hele discussie.

Omdat ik in ons voormalige huurhuis een elektrische 80 Liter boiler had op alleen nachstroom, en dat in veel huishoudens nog steeds zo is, ben ik benieuwd naar regels, onderbouwingen en voor- en nadelen.
pi_42537948
Gebruiks situatie, tijdklok schakelt boiler van het net af in het dre tarief. 's morgens tap je water in het dure tarief om b.v iets op te ruimen. Je tapt hiervoor 20 liter af de temperatuur zakt hierdoor dan 70 graden naar 60 graden. Omdat de boiler spanningsloos is door de schakelklok kan deze niet opstoken naar de ingestelde temperatuur. Door verliezen zakt de temperateur verder naar 55 graden. 's middags kom je thuis en spoelt even een pan voor het eten om met die 50 graden. Hierdoor zakt de temperatuur nogmaal nar 47 graden. Na het eten spoel je nog even een glas om met ditt water. 2 uur later gaat het goedkope tarief in en begint de boiler als een gek op te stoken naar 80 graden.

Waaruit heb je gegeten en waaruit gedronken???
pi_42538013
Verbuik:

Hoeveel kost het om water warm te houden van continue rond de 85 graden?

Hoeveel kost het om water steeds af te laten koelen tot 65 graden en dan weer tot 85 graden op te warmen?

Hoeveel kost het om water continue iets boven de 65 graden te houden?
  dinsdag 10 oktober 2006 @ 12:15:18 #4
109065 sungaMsunitraM
Fancybox is not a function
pi_42538057
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 12:13 schreef tnimble het volgende:
Verbuik:

Hoeveel kost het om water warm te houden van contant rond de 85 graden?

Hoeveel kost het om water steeds af te laten koelen tot 65 graden en dan weer tot 85 graden op te warmen?
Af laten koelen van 85 naar 65 en weer opwarmen naar 85 kost in theorie minder energie dan op 85 houden.
Op donderdag 28 augustus 2008 14:34 schreef Breathtaking het volgende:
:9~
pi_42539700
Het is volgens mij ook nog dat een boiler niet mengt maar het koude water onderin bijvoegt en het warme bovenin aftapt. Pas op het eind merk je dat de temperatuur hard gaat dalen.

Ik snap de strekking van je vehaal tnimble. Ik vraag me alleen af of er ook regelgeving voor is ivm wat je bijvoorbeeld eerder noemde, de legionella bacterie. En waarom er dan nog steeds boilers op alleen goedkope stroom worden aangesloten als het niet besparend zou zijn.

Ik denk dat als je al een dubbele meter hebt het 't goedkoopst is als je de boiler in het nachttarief laat opwarmen.

Ik ben ff google-en op legionella, regelgeving en boilers.
pi_42540053
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 12:15 schreef sungaMsunitraM het volgende:

[..]

Af laten koelen van 85 naar 65 en weer opwarmen naar 85 kost in theorie minder energie dan op 85 houden.
Het continue houden op 85 graden kost net iets meer dan met steeds van 65 naar 85 graden brengen maar ontloopt elkaar niet heel erg veel. Het behouden van een temperatuur van net boven de 65 graden kost veel minder dan beide andere situaties. Nogmaals 20 graden lagere temperatuur behouden bespaart nog veel meer dan de besparing die tussen 85 en 65 continue optreedt. Maar dit terzake.

Een boiler continue of gedurende een zekere periode op 85 graden houden kost veel en deze temperatuur is niet nodig uit gezondheids overwegingen hooguit omdat de inhoud van de boiler te krap is voor de behoefte aan warm water omdat je meer koud bij mengt.

Ook in dat geval mag de boiler niet uitgeschakelt worden omdat er het risico bestaat dat er een te grote tap vraag gedaan wordt tijdens de uit periode.
pi_42540329
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 13:08 schreef Marsepein het volgende:
Het is volgens mij ook nog dat een boiler niet mengt maar het koude water onderin bijvoegt en het warme bovenin aftapt. Pas op het eind merk je dat de temperatuur hard gaat dalen.
[/qoute]

Klopt. Dit komt omdat water een grote warmte capaciteit heeft. Er moet behoorlijk wat energie in gestopt worden om het warm te krijgen, maar ook best wat energie uit gehaalt worden wil het afkoelen. Het is dus zelf aardig warmte isolerend. Dit neemt niet weg dat na een x aantal minuten het warme en koude water dezelfde temperatuur hebben gekregen.

[quote]En waarom er dan nog steeds boilers op alleen goedkope stroom worden aangesloten als het niet besparend zou zijn.
Om de zelfde reden dat een kachel of ketel zonder waakvlam maar electronische ontsteking beter verkoopt? Je bespaart dan wel gas, maar aan de andere kant verbruik je electriciteit voor de benodigde electronica.
pi_42543146
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 13:29 schreef tnimble het volgende:

[..]

Om de zelfde reden dat een kachel of ketel zonder waakvlam maar electronische ontsteking beter verkoopt? Je bespaart dan wel gas, maar aan de andere kant verbruik je electriciteit voor de benodigde electronica.
Dan is het ook weer de vraag, is de hoeveelheid electriciteit meer / minder kostend dan de hoeveelheid gas?

hoeveel m³ gas zou je waakvlam verbruiken op jaar basis, en hoeveel kWh zou de elektronica van de ketel verbruiken?


en niet helemaal relevant, maar laat je de Pomp doorpompen als je niet stookt of ga je dan weer met intervallen werken
pi_42544174
Over de zuinigheid van een vaakvlam tov electronische ontsteking is al een topic geweest. (vergeet ook niet het proefdraaien voor de rookgas afvoer enz die er allemaal extra bijkomen)
  dinsdag 10 oktober 2006 @ 16:32:38 #10
65960 sanger
|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
pi_42547069
interessante discussie (alleen heb ik geen boiler ) thuis ga ik me bijlezen
Everything you want is on the other side of fear.
Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
pi_42547515
Vooralsnog heb ik geen regelgeving kunnen vinden op de site van VROM... Ik hoop vanavond even wat meer tijd te hebben.
pi_42547617
enige reden die ik kan bedenken waarom je niet alleen snachts je boiler mag stoken is ivm legionella?

maar dat zou op te lossen zijn door _VEEL_ heter te stoken dan nodig is (90 graden? )
pi_42548264
Enige juiste manier zou zijn als het een interne functie van de boiler is (dus geen klokschakelaar) die gekoppeld is aan de warmte voeler zodat de boiler bij een temperatuur die beneden de 65 graden zakt alsnog overdag in het dure tarief inschakeld. En dus gaat pendelen tussen de ingestelde temperatuur en de 65 graden. Heeft alleen weinig nut omdat de ingestelde waarde in normale situaties ook 65 a 70 graden is en de hele intelligente regeling daarmee overbodig is.
pi_42549288
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 12:11 schreef tnimble het volgende:
Gebruiks situatie, tijdklok schakelt boiler van het net af in het dre tarief. 's morgens tap je water in het dure tarief om b.v iets op te ruimen. Je tapt hiervoor 20 liter af de temperatuur zakt hierdoor dan 70 graden naar 60 graden. Omdat de boiler spanningsloos is door de schakelklok kan deze niet opstoken naar de ingestelde temperatuur. Door verliezen zakt de temperateur verder naar 55 graden. 's middags kom je thuis en spoelt even een pan voor het eten om met die 50 graden. Hierdoor zakt de temperatuur nogmaal nar 47 graden. Na het eten spoel je nog even een glas om met ditt water. 2 uur later gaat het goedkope tarief in en begint de boiler als een gek op te stoken naar 80 graden.

Waaruit heb je gegeten en waaruit gedronken???
Voorop gesteld moet ik zeggen dat ik dit wel een heel intessante topic vind.

Je spreekt hier over 20 liter. Maar stel er gaan er twee/drie douchen. Hoeveel liter is dat?
Is er dan nog uberhaupt warm water aanwezig in de bolier? Of hoeveel.
Misschien is de temperatuur nog lager dan jij stelt.
Er komt weliswaar water bij maar dat wordt niet opgewarmd omdat de boiler is uitgeschakeld.
Er is dus de hele dag geen warm water!! Geen comfort en alle risico's van dien
Hoe laat gaat deze weer draaien?? En waarom? Wat doe ik met dat er dan mee? Zou bijv pas rond 4 5 uur in de ochtend kunnen gaan draaien.
Is het niet schadelijk voor de boiler ivm redelijk veel in/uitschakelen elementen krimpen??.
Kalkaanslag aan de elementen door temp schommeling?

Ik ben het absoluut met je eens dat je absoluut geen risico kunt nemen vwb salmonella

Een vriend heeft onlangs een keuken boilr geinstalleerd. Heel vreemd vond ik het.... hij had een schakelaar geinstalleerd om de boiler aan en uit te zetten. Waarom zou ik dat ding aanzetten als ik hem toch niet gebruik.
We zouden natuurlijk kunnen proberen na te gaan wat hij gebruikt voor het opwarmen
Toch zit me die Salmonella dwars. Veel te link.
pi_42549474
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 13:08 schreef Marsepein het volgende:
Het is volgens mij ook nog dat een boiler niet mengt maar het koude water onderin bijvoegt en het warme bovenin aftapt. Pas op het eind merk je dat de temperatuur hard gaat dalen.

Ik vraag me alleen af of er ook regelgeving voor is ivm wat je bijvoorbeeld eerder noemde, de legionella bacterie. En waarom er dan nog steeds boilers op alleen goedkope stroom worden aangesloten als het niet besparend zou zijn.
Een boiler hoeft niet 24 uur per dag op 65 graden te staan.
De regelgeving tbv legionella bestrijding is:
5 minuten op minimaal 70 graden spoelen, 10 minuten op 65 graden, 20 mituten op 60 graden.
Dit geld dan voor het leidingnet en boiler, vaak worden de leidingen s'nachts gespoeld, dit hoeft echter maar 1 x per week.
Bij de meeste huis tuin en keuken boilers zit er geen circulatieleiding op het warme waterleidingnet, spoelen gaat hier dus ook niet op.
Maar deze leidingen koelen in het algemeen ook vrij snel weer af tot onder de gevaarlijke temperatuur.
Als je de boiler temperatuur instelt op 65 graden is er geen enkele reden om de boiler puur op nachtstroom te laten werken.
Zeer veel boilers zijn zelfs standaard aangesloten op nachtstroom, echter er zit op de boiler een schakelaar om de boiler eventueel tussendoor op te verwarmen vaak gebeurd dit door middel van en tijdschakelaar op de boiler zelf instelbaar van 60 tot 180 minuten.
Een goede boiler is dusdanig geisoleerd dat het warmteverlies gedurende de daguren zonder gebruik ontzettend meevalt.
En eventueel een keer extra verwarmen is in de regel goedkoper dan deze continue standby te laten staan.
Kijk eventueel naar het prijsverschil tussen nacht en dagstroom inclusief alle belastingen en transportkosten.
pi_42561364
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 17:33 schreef Solingjan het volgende:

[..]

Voorop gesteld moet ik zeggen dat ik dit wel een heel intessante topic vind.

Je spreekt hier over 20 liter. Maar stel er gaan er twee/drie douchen. Hoeveel liter is dat?
Is er dan nog uberhaupt warm water aanwezig in de bolier? Of hoeveel.
Misschien is de temperatuur nog lager dan jij stelt.
Er komt weliswaar water bij maar dat wordt niet opgewarmd omdat de boiler is uitgeschakeld.
Er is dus de hele dag geen warm water!! Geen comfort en alle risico's van dien
Hoe laat gaat deze weer draaien?? En waarom? Wat doe ik met dat er dan mee? Zou bijv pas rond 4 5 uur in de ochtend kunnen gaan draaien.
Is het niet schadelijk voor de boiler ivm redelijk veel in/uitschakelen elementen krimpen??.
Kalkaanslag aan de elementen door temp schommeling?

Ik ben het absoluut met je eens dat je absoluut geen risico kunt nemen vwb salmonella

Een vriend heeft onlangs een keuken boilr geinstalleerd. Heel vreemd vond ik het.... hij had een schakelaar geinstalleerd om de boiler aan en uit te zetten. Waarom zou ik dat ding aanzetten als ik hem toch niet gebruik.
We zouden natuurlijk kunnen proberen na te gaan wat hij gebruikt voor het opwarmen
Toch zit me die Salmonella dwars. Veel te link.
Als een boiler ALTIJD uitstaat dan is er geen verschil met de normale koudwaterleiding, maarf het aan en uitschakelen maakt dat het water verwarmd wordt totdat het op de kritische temperatuur komt voor LEGIONELLA (En geen Salmonella, di zit in kip )
pi_42561421
Is er dan niemand die weet of het ueberhaupt MAG, een boiler op goedkope stroom aansluiten?

Ik blijf van mening dat het geen kwaad kan, maar ik kan het echter niet voldoende onderbouwen. Goedkoper is het iig als je toch al een dag/nachtmeter hebt.
pi_42561725
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 23:01 schreef Marsepein het volgende:

[..]

Als een boiler ALTIJD uitstaat dan is er geen verschil met de normale koudwaterleiding, maarf het aan en uitschakelen maakt dat het water verwarmd wordt totdat het op de kritische temperatuur komt voor LEGIONELLA (En geen Salmonella, di zit in kip )
Dat bedoel de ik dus ook. Legionella inderdaad.
Mijn vriend even gebeld ivm met zijn boiler in de keuken. Nu blijkt dat hij deze slecht 2-3 per week gebruikt.
Dat ding is dus helemaal afgekoeld... En dan op warmen. Zit daar dan gevaar in als hij te vroeg (lauw) water pakt?
pi_42562613
Legionella is alleen gevaarlijk bij inademen, dus bij aerosol. Overige zaken zou ik echt niet weten.
pi_42563312
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 23:34 schreef Marsepein het volgende:
Legionella is alleen gevaarlijk bij inademen, dus bij aerosol. Overige zaken zou ik echt niet weten.
Het is toch gevaarlijker dan we denken. Gevaarlijke sluipmoordenaar.
http://www.haustechnikdialog.de/artikel.asp?id=5976

Forum
http://www.haustechnikdialog.de/forum.asp?thema=32237
Wie gesagt, Legionellen sind in jedem Süßwasser auf der ganzen Erde und ab einer gewissen Temperatur fangen die an sich zu vermehren und wenn man diese dann in erhöhter Zahl in die Lunge bekommt, dann kann man erkranken!
Trinken macht nix!


Een hele interessante met terugloopventiel met foto's
http://www.bosy-online.de/BetrSichV.htm

Met voorschriften in Duitsland.
Zoiets moet toch ook in Nederland zijn of wordt dat met de bekende mantel der liefde bedekt???

[ Bericht 15% gewijzigd door Solingjan op 11-10-2006 00:15:17 ]
pi_42574268
In duitland zijn ze behoorlijk scherp als het op de gezondheid aankomt heb ik het idee. In Nederland alleen als het een keer fout gegaan is. Maar dat kan maar een idee zijn.

Naast Legionella zijn er noge vele andere bacterien en organismen die schadelijk zijn. Legionella is momenteel hot maar dat je niet in de pers over andere soorten hoort betekent zeker niet dat die er niet zijn!

Zo moch bij mijn vorige werkgeven NIET uit de kraan gebronken worden. Dit is omdat de koudwaterleiding een te lange weg had naar de kraan. Wel moch het voor thee, koffie en de vaatwasser gebruikt worden. paar er was wel een verplichting om 's morgen de kraan minimaal 15 minuten te laten doorstromen.
pi_42574422
Der Betreiber ist verantwortlich für den Betrieb seiner Anlage. Betreibt er eine unzulässige und gefährliche Anlage und gefährdet er damit die Gesundheit oder Leben dritter und weigert er sich guten Rat anzunehmen, ist er bei der Behörde/Polizei anzuzeigen.

Zal me niets verwonderen dat dit in Nederland ook wettelijk geregeld is.
pi_42576139
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 23:03 schreef Marsepein het volgende:
Is er dan niemand die weet of het ueberhaupt MAG, een boiler op goedkope stroom aansluiten?
In mijn oude flatje (bouwjaar 1965) zat in de meterkast een boilerrelais. Op basis van een frequentieteller of zoiets schakelde deze de boiler aan als het goedkope tarief inging. Volgens mijn zwager, die een installatiebedrijf heeft, is dit een gebruikelijke werkwijze. Ik hoorde dus stipt om 23.00 een tik van het relais waardoor de boiler aanging en om 07.00 weer een om hem uit te zetten. Op de boiler zelf zat overigens een timerknop om de boiler op de dag tijdelijk extra aan te zetten, bijvoorbeeld na het laten vollopen van het bad.

Waarom zou het niet mogen? In principe spaar je alleen energie op in de vorm van warmte voor later gebruik, dat is het hele princip van een boiler. Dat je de opslag doet met goedkope stroom is je goed recht. Ik was ook alleen in het weekend, of als het echt doro de week moet voor 07.00 uur of na 23.00 uur. Mijn doel is om per jaar meer goedkope stroom te gebruiken dan het hoge tarief.
pi_42584022
Nee het hoeft niet. Een keer per dag de 65 gr halen is ruim voldoende.
pi_42622912
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 23:03 schreef Marsepein het volgende:
Is er dan niemand die weet of het ueberhaupt MAG, een boiler op goedkope stroom aansluiten?

Ik blijf van mening dat het geen kwaad kan, maar ik kan het echter niet voldoende onderbouwen. Goedkoper is het iig als je toch al een dag/nachtmeter hebt.
Zoals ik al eerder zei.

Een boiler hoeft niet 24 uur per dag op 65 graden te staan.
De regelgeving tbv legionella bestrijding is:
5 minuten op minimaal 70 graden spoelen, 10 minuten op 65 graden, 20 mituten op 60 graden.
Dit geld dan voor het leidingnet en boiler, vaak worden de leidingen s'nachts gespoeld, dit hoeft echter maar 1 x per week.

Het grootste gevaar bevindt zich echter in de leidingen die te warm blijven maar niet warm genoeg, dus boven de 25 graden maar beneden de 55 graden.

Bij de meeste huis tuin en keuken boilers zit er geen circulatieleiding op het warme waterleidingnet, spoelen gaat hier dus ook niet op.
Maar deze leidingen koelen in het algemeen ook vrij snel weer af tot onder de gevaarlijke temperatuur.
Als je de boiler temperatuur instelt op 65 graden is er geen enkele reden om de boiler puur op nachtstroom te laten werken.
Zeer veel boilers zijn zelfs standaard aangesloten op nachtstroom, echter er zit op de boiler een schakelaar om de boiler eventueel tussendoor op te verwarmen vaak gebeurd dit door middel van en tijdschakelaar op de boiler zelf instelbaar van 60 tot 180 minuten.
Een goede boiler is dusdanig geisoleerd dat het warmteverlies gedurende de daguren zonder gebruik ontzettend meevalt.
En eventueel een keer extra verwarmen is in de regel goedkoper dan deze continue standby te laten staan.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')