Indonesisch4 volle eetlepels pindakaas
2 teentjes knoflook
1 ui
1 deciliter (soja-)melk,
of vleesbouillon of water
2 eetlepels ketjap manis
4 theelepels citroensap
4 eetlepels suiker
3 theelepels sambal oelek
zout naar smaak
gemberpoeder
let de knoflook en snipper het samen met het uitje en fruit het aan in een pannetje. Voeg de pindakaas* en de helft van de vloeistof (het lekkerste is bouillon) geleidelijk toe en laat het smelten op een zacht vuurtje en blijf roeren totdat een gladde saus is verkregen. Voeg langzaam de overgebleven melk, bouillon of water toe en roer de rest van de ingrediënten en eventueel de gember door het mengsel. Voeg naar smaak sambal toe. Als de saus te dik wordt nog wat (soja-)melk of water toevoegen. Bij te dunne saus nog wat pindakaas toevoegen. Laat de saus nog heel even zachtjes pruttelen.
---------------------
Javaans :2 teentjes knoflook
mespunt trassi
2 eetlepels olie
250 gram pindakaas
1/2 theelepel djinten
1/2 eetlepel suiker
vers gemalen peper
3 theelepels azijn
2,5 eetlepels ketjap
1,5 dl water
Vermeng de gekneusde knoflook met de trassi en bak dit in de olie. Voeg de rest van de ingrediënten toe en het water. Laat het geheel nog enige minuten zachtjes doorkoken. Probeer intussen al roerende de pindakaas in de saus op te lossen, totdat er een gladde pindasaus is ontstaan. De saus kan meteen over de satéstokjes of apart naast de stokjes worden geserveerd.
---------------------------
Met Sojamelk 6 eetl sojamelk (gezoet)
4 eetl pindakaas
2 tenen knoflook
6 eetl ketjap (zoet)
1 eetl gistpoeder of -vlokken
(of bouillonpoeder naar smaak,
of 2 theel. Marmite)
2 eetl bloem
300 ml water
zout naar smaak
Doe alle ingrediënten, behalve de bloem, in een pannetje en roer ze goed door elkaar. Rustig en onder regelmatig roeren verwarmen op het fornuis. Tijdens het verwarmen de bloem door een zeef toevoegen en verder aan de kook brengen. Tot een mooie gladde saus binden.