abonnement Unibet Coolblue
pi_30418853
Donner heeft het Notice And Takedown systeem aangekondigd. Weer een manier om grip te krijgen op het verderfelijke internet. In het kort: Internet zal continu worden gescreened op bepaalde 'uitingen' die direct offline moeten worden gehaald. In de praktijk zal dat neerkomen op digitale trajectcontrole.


Ergens is nog het topic 'bewaarplicht een feit', waarin het gaat over de voorgenomen opslag van al het dataverkeer. De mogelijkheid tot digitale trajectcontrole wordt genoemd. Alles zou volautomatisch gescreend kunnen gaan worden en er kan een nieuwe boetefabriek in het leven worden gebracht. Heb je bijvoorbeeld een Mp3 gedownload? Volautomatisch een acceptgiro in de bus. Het klonk desondanks vergezocht en persoonlijk dacht ik dat het zo'n vaart niet zou lopen. Hoe kan een mens zich vergissen...

Meneer Donner is de weerstand van ISP's m.b.t. de bewaarplicht een beetje zat en wil nu dat alles centraal wordt opgeslagen. Dat was al eerder in het nieuws. Ik stel me heel cynisch al een een soort ondergrondse bunker voor bij Het Ministerie Van Vrede of zo waar allemaal ambtenaren zitten die al het dataverkeer analyseren en ingrijpen ten einde het huidige doem-tij te keren. Misschien hier en daar wat dingetjes veranderen, wanneer het Algemene Belang er mee is gemoeid. Of het belang van een boef, die toevallig de juiste connecties heeft.

Internet heeft de wereld namelijk tot de rand van de afgrond gebracht. Kennelijk. Artiesten zijn dakloos geworden, film- en platenmatschappijen zijn failliet, en bij verkiezingen wint alleen nog maar extreemlinks en -recht. Het is een wetteloze anarchie geworden, niemand is z'n leven meer zeker, er wordt gejat bij het leven, en overal worden leugens verkondigd waardoor hele massa's op het verkeerde been worden gezet en in leugens gaan geloven. Hoogste tijd om drastisch in te grijpen.

Voor de eerder genoemde digitale trajectcontrole blijken nu dus plannen te zijn. Heel concreet zelfs, het is nog maar een kwestie van maanden. Meneer Donner wil namelijk dat per 1 januari 2006 het Notice And Takedown System actief is. Dit meldt Bits Of Freedom in haar nieuwsbrief. Hoe je je dit systeem kunt voorstellen? Het is een regelrecht censuurfilter. In eerste instantie gericht op terroristische en haatzaaiende uitingen. Let op in eerste instantie. Wat de tweede instantie is laat zich raden.

Hoe het werkt: Internet moet worden gescreened op onrechtmatige uitingen welke direct geblokkeerd of verwijderd dienen te worden. Justitie heeft al een lijstje 'onwoorden' samengesteld en de ISP's ingelicht: ISP's dienen allereerst zelf voor politieagentje spelen. Misschien is 'veiligheidsagent' of 'geheime dienst' een beter woord. Wanneer dataverkeer centraal wordt opgeslagen zal Jusititie natuurlijk zelf gaan screenen. Een fluitje van een cent wanneer ieder pakketje bij je langskomt. Er even vanuit gaan dat kwaadwillenden niet met secure verbindingen of encryptie gaan werken, maar goed. De doorsnee gebruiker snapt daar toch niks van.

Het gaat verder. Niet alleen sommige teksten vallen onder 'onrechtmatige uitingen', dat geldt ook voor bepaalde bestanden. Een bestand is een digitale uiting, net zoals ook kunst een uiting is, of een foto. Een MP3-tje is straks al gauw een onrechtmatige uiting. Downloaden van MP3-tjes wordt in de meeste gevallen strafbaar namelijk, net als het maken/bezitten van een thuiscopie. Dat heeft Donner eerder dit jaar al besloten. Er zijn verder wel meer dingen te bedenken.

Bottomline is dat iedereen aan de lopende band gescreened zal worden. Een groep onafhankelijke 'deskundigen' zal bepalen of iets al dan niet illegaal is. Tot voor kort noemden we dat soort mensen 'rechters', maar ja. We moeten met de tijd mee en rechters hebben het al veel te druk. Een reden waarom indertijd de Wet Mulder werd aangenomen m.b.t. verkeersboetes. Hetzelfde verhaal zo'n beetje. Eerst betalen, dan verhalen.

Kortom, als het Donner en co een beetje meezit hebben we binnen een jaar een compleet gereguleerd internet. Binnen een paar jaar een gereguleerd leven zelfs. De Overheid kijkt in principe over ieders' schouder mee, elke handeling wordt opgeslagen en gescreened. Niet om op terroristen te jagen, nou ja, in eerste instantie dus. Maar bij gebrek aan honderden inbellende terroristen en vanwege hoge kosten die gemoeid zijn met het virtuele securitate-apparaat zullen er op een andere manier inkomsten gegenereerd moeten worden. Kan niet anders. Een boetefabriek is een uitkomst, kijk naar de verkeershandhaving mbt luie flitskastjes. 70% van de boetes zijn voor minder dan 10km te hard. Geen halsmisdrijf maar wel iets wat de schatkist vele miljoenen oplevert. Te hoge boetes waarmee mensen precies op de teller gaan rijden, danwel een gedoogmarge voor de eerste 10km te hard buiten de bebouwde kom is niet rendabel. De minister bepaalt nota bene jaarlijks hoeveel boete-inkomsten moeten worden gegenereerd, en niet dat zoveel mogelijk mensen zich aan de snelheid houden. Een subtiel verschil. Voel je hem aankomen?


Nederland is veranderd. Op het enge af. Ik ben opgegroeid in de jaren 70 en 80 en wat we nu zien gebeuren was indertijd echt ondenkbaar. Dit soort dingen hoorden bij dictatoriale regimes zoals de DDR en de USSR, niet in Nederland. Dat leerden we op school, mensen hadden in de oorlog hun leven gegeven voor onze vrijheid. Je moest je netjes gedragen en pas als je een echte boef was kwam de politie. En nu?

Dadelijk mag je periodiek je vingerafdrukken geven, moet je 24/7 verplicht met een scanbare ID rondlopen, wordt elke beweging die je maakt opgeslagen, elke boodschap die je doet, elke betaling, elk reisje dat je maakt, elk telefoongesprek dat je voert, elk mailtje dat je verstuurt, elke site die je bezoekt, elk boek dat je leent in de bieb. Godnondeju. Een team 'deskundigen' zal beoordelen waar je de fout in gaat wanneer je je *mogelijk* in grijs gebied begeeft. Gelukkig weten we intussen dat er bij Justitie alleen maar eerlijke mensen werken die niet sjoemelen, frauderen of onder ede liegen. Echt een hele geruststelling.

Bits Of Freedom nieuwsbrief: http://www.bof.nl/nieuwsbrief/nieuwsbrief_2005_16.html

Topic Bewaarplicht een feit: http://forum.fok.nl/topic/728902/1/50
pi_30419237
Donner wil AL het internet verkeer gaan analyseren? Ik wens hem veel succes.

Ten eerste is dit inbreuk op de privacy (niet dat dat Donner ooit heeft tegengehouden), en ten tweede moeten er GIGABITES aan tekst en bestanden dagelijks geanalyseerd worden.

Klinkt meer als een voorstel van iemand die gefrustreerd is vanwege de vrijheid die het internet biedt, dan een serieus plan om terrorisme en software-piraten aan te pakken.
Are you brave enough to fear?
SpankmasterC: SocialDisorder is de Julius Caesar onder de gamers
Sigmund666: U bent synoniem voor: AWESOME!
pi_30419501
Voor de volledigheid, hier gaat de discussie over 'bewaarplicht' verder: 6-SEP: Tweede Kamer Debat Over Bewaarplicht

Het Notice and Takedown systeem heeft hier zijdelings mee te maken, maar is een ander instrument om internet te reguleren. ISP's worden in eerste instantie verantwoordelijk gesteld. Later in het traject volgt justitie zelf met screening.

@Social: privacy is totaal onbelangrijk. Het Grote Gevaar loert, wist je dat niet? Terroristen hebben scholen gegijzeld, treinen gekaapt, mensen doodgeschoten, ze houden schietoefeningen in de bossen, er zijn zelfs complete wapendepots. Oh nee, dat was in de jaren 70. Toen vrijwel heel Nederland bedenkingen had bij de Postcode die werd ingevoerd.

Er moeten inderdaad X-bytes gescreend worden, maar dat spul moet sowieso al worden overgepompt. Laat er filters op los die woordjes / bestandnamen eruit filteren en je hebt een bak data waar een team vogelaars in kan rondvissen. Zou je 1 MP3 downloaden dan is het misschien de moeite niet, maar als je er 100 ineens download kan er een belletje gaan rinkelen, en even later bij Brein, die netjes een acceptgiro verstuurt.
pi_30420290
Privacy is ZEER belangrijk, zeker met een OM en justitie dat de ene blunder na de ander maakt. Ik heb weinig tot niets te verbergen, maar niet iedereen hoeft te weten welke schoenmaat ik heb, bij welke internetwinkel ik wat koop, en dat is wat er gaat gebeuren met de "voorzichtigheid" van het OM/Justitie van dit moment.
Als ALLE gegevens worden gescand wordt er een lijn overschreden, namelijk die van onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Daarnaast zal het terrorisme niet aangepakt KUNNEN wordne met een dergelijke maatregel, omdat de Nederlandse wet ophoud bij de grens. Dus als Ali Baba en Mohammed Al-Siri vanuit Algerije met Achmed en Jason chatten, heeft Nederland daar geen recht tot tappen voor. Daarnaast kunnen users ook nog gebruik maken van proxy's, fake IPs, codewoorden, encryptie.......ik denk niet dat een organisatie als Al-Quaida staat te trillen op hun benen als de wereld besluit om alle internetverkeer te gaan analyseren.

Dat filter van jou is een geniaal idee! Dat ik daar niet aan gedacht heb! Owh wacht, dat heb ik wel. Stel ik download een bestand ferrariF40.jpg, welke garantie heb ik dat daar ook daadwerkelijk een Ferrari F40 op staat?
Daarnaast is er een programma genaamd Camouflage (handig tooltje om te voorkomen dat studenten jouw werk jatten van het netwerk), waarmee je een bestand in een ander bestand kan verstoppen. Dus ik download FerrariF40.jpg, Donner en z'n Justice League bekijken het en zien een Ferrari. Ik start Camouflage, en haal de plannen van de Tweede Kamer met de zwakke punten voor bommen eruit...........

Stukken veiliger, inderdaad.
Are you brave enough to fear?
SpankmasterC: SocialDisorder is de Julius Caesar onder de gamers
Sigmund666: U bent synoniem voor: AWESOME!
pi_30420323
Tijd om Donner te boycotten
  vrijdag 9 september 2005 @ 14:13:44 #6
9362 Dubbelzuurrr
Humanistisch misantroop
pi_30421251
Het Grote Gevaar loert inderdaad, lever je persoonlijke vrijheden in en zeur vooral niet als er zo nu en dan eens een grove gerechtelijke dwaling plaatsvindt en ministers hun verantwoordelijkheid proberen te ontlopen omdat hun dubbele agenda nog ingevoerd moet.

Hier is nog steeds veel te weinig aandacht voor. Ik vrees dat de Bits of Freedom petitie weinig zal opleveren en meer weerstand tegen deze plannen helaas niet valt te verwachten. En de trein dendert maar door.....
It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society..
pi_30421597
@SD

Natuurlijk is privacy belangrijk, maar elders valt te lezen dat het gros van de mensen graag privacy inlevert om op spoken te jagen. Tot voor kort kwam regelmatig het argument 'wie niets te verbergen heeft..' langs in dit soort discussies, al is het wel wat stiller geworden uit die hoek.

Dat je gescreend mag gaan worden zonder dat je verdachte bent is iets wat Donner al eerder bekend maakte. Het wordt stukken makkelijker om mensen daadwerkelijk af te tappen. Daar hoeft geen rechter meer toestemming voor te geven en -zogezegd- je hoeft niet eens verdacht te zijn.

Maatregelen houden niet op bij de grens, ze komen juist vanover de grens. De US hamert al een hele tijd op dit soort ingrepen en verder is het een EU initiatief om dit overal door te voeren. Verder zijn er een aantal jaren geleden al -zeer bedenkelijke- afspraken gemaakt over rechtspraak. In principe kan een Spaanse rechter nu opdracht geven om jou op te laten pakken en naar Spanje te halen wanneer je iets gedaan hebt in Nederland wat in Spanje niet mag en hier wel. Niet dat het gebeurt, maar formeel kan het tegenwoordig. En ach, we hebben al een Zwolse DJ gehad die door undercover FBI agenten in Amsterdam werd overgehaald om voor pillen te zorgen. Onderzoeksmethoden die hier absoluut niet mogen, een vreemde politiemogendheid, en een Donner die de man graag naar Amerika stuurde om daar voor de rechter te laten slepen. Conform Amerikaans recht. Donner wil dit vaker doen en dat steekt ie niet onder stoelen of banken. Hij zei hierover in een interview 'we moeten hier niet zo provinciaals denken. Alsof het Nederlandse rechtssysteem nou zo goed is.' Het geeft je te denken als de grote baas zelf dit zegt. Anyway, op dit moment zitten er nog meer mensen vast die kandidaat zijn om naar de US verscheept te worden. Terwijl ze er nooit zijn geweest.

Tuurlijk kun je gebruik maken van proxies, fake ID's, encryptie etc. Tuurlijk. Maar 'als je niks te verbergen hebt...' is het al gauw vrij verdacht, niet? Al het dataverkeer wordt gescreened, dus ook dat jij naar een proxy gaat of dat je gebruik maakt van encryptie terwijl je niet aan het telebankieren bent maar naar een Russische pornosite gaat. Bingo. Wat encryptie betreft: je bent nu al verplicht sleutels te overhandigen als men erom vraagt. Anders ben je sowieso strafbaar.

Natuurlijk kun je boodschappen 'onzichtbaar' versleutelen. Het kan allemaal. Daar is het Donner en co ook niet om te doen. Webwereld kwam met een lijst van tien manieren om de boel te omzeilen, maar het gros van de mensen zal op een normale manier gebruik maken van internet.

De (internationale) plannen die zogenaamd in strijd zijn met het terrorisme zijn niets anders dan manieren om het mainstream internet aan banden te leggen. En dat gaat op deze manier ook wel lukken. Met alle geweld worden de plannen erdoor gedrukt, parlementen hebben er niks over te zeggen. Zelfs het Europese parlement niet. Stapje voor stapje worden maatregelen doorgevoerd en telkens wordt de piepgrens opgeschoven. Iedereen went eraan, over tien jaar vindt iedereen het doodnormaal, en klaar is Klara. Niet dat het ook maar een procentje veiliger is geworden natuurlijk, maar daar gaat het niet om. Vrijheid van meningsuiting en ongecensureerde publicatie is eng. Mensen als Donner krijgt mede dankzij internet keer op keer op hun flikker en dat is niet leuk. Als je hier en daar kunt ingrijpen en de ergste kou uit de lucht halen, desnoods door de boel moedwillig te frustreren, dan ben je een stuk verder. Oude tactieken met stoten onder de gordel in een nieuw jasje kan ook. Op zich niets nieuws in de politiek.

Katrina, grote orkaan. Duizenden doden. De president komt uiteindelijk op bezoek, poseert voor wat in stelling gebrachte graafmachines, knuffelt een klein meisje. President gaat weer weg, de FEMA verbiedt de media om foto's te maken van lijken. Ze zijn er wel, maar ze zijn erg zeldzaam.

Stel, we hebben weer een orkaan, over 2 jaar. Een regering kan officieel verklaren dat foto's van slachtoffers 'onrechtmatige uitingen' zijn waarop gefilterd moet worden, wereldwijd. Tuurlijk, voor een groep insiders is het geen probleem, illegaal en ondergronds zal men de foto's bekijken, genaamd Ferrari_10.jpg enzo, waarbij je nog een (tegen die tijd illegale) tool nodig hebt om de doden echt te zien. Maar de mainstream media, het gros van de mensen? Die krijgt geen slachtoffer te zien, kranten kijken wel uit. Enkel een zorgelijk kijkende president, kloeke vader des volks, die de puinhopen overziet en z'n blik werpt op het licht dat aan de horizon gloort.

Donner sleept NOS Nova voor de raad van de journalistiek vanwege 'ongelukkige berichtgeving'. En, zo zegt ie, we kunnen wel gaan katten op het OM, maar 'we moeten er toch mee verder'.

Snap je waar het werkelijk om te doen is? Inderdaad niet om terroristen te vangen. Die liggen niet wakker van bewaarplichten en screening. Dat geldt ook voor echte boeven, waar ze zich ook bevinden. Internet voor de gemiddelde burger moet gewoon aan banden. Overheden hebben steeds minder grip op de media gekregen. Dat moet veranderen. Tenminste, daar lijkt het sterk op.
pi_30422024
Ik ben idd bang dat Donner iets te ver in de reet van Rumsfeld verstopt zit, om zelf nog na te kunnen denken. We krijgen hier een soort Patriot Act straks, waarbij de overheid iedereen die verdacht wordt van terrorisme volledig uitgelicht kan worden zonder toestemming van wie dan ook. Hoe goed dat werkt weten we nu: in New York is een man opgepakt omdat hij een Arabische naam had, en de naam Bush en de woorden bom en nine-eleven in één zin had genoemd. Later bleek bij het terughoren van de tape (waar de rechter 3 keer opdracht voor had gegeven, maar het OM werkte tegen, waar kennen we dat toch van?) dat de man had gehoord van een bom die op het vliegtuig voor het Pentagon op 9-11 was, en dat dat vliegtuig voor Bush bestemd was......

Ook de olympische roeier van het Amerikaanse team heeft ondervonden hoe doelmatig de Patriot Act werkt. Hij miste 2 vliegtuigen, omdat de douane niet kon geloven dat iemand (met een Arabische naam) voor de sport in de zon ging ROEIEN! Hij moest al z'n materiaal verklaren.........

Of dan de baby die niet mee mocht omdat z'n naam op de zwarte lijst stond...........

Nee met Donner gaan we zonnige dagen tegemoet.
Are you brave enough to fear?
SpankmasterC: SocialDisorder is de Julius Caesar onder de gamers
Sigmund666: U bent synoniem voor: AWESOME!
pi_30424344
The new world order.

Een paar jaar geleden wist onze toenmalige premier niet eens hoe ie een muis moest vastpakken, tegenwoordig bekijkt Donner of MSN aan banden kan worden gelegd vanwege vreselijke toestanden, die hij overigens niet kon benoemen. Dat moest ie nog laten uitzoeken.

Het illustreert hoe krampachtig er paniekvoetbal wordt gespeeld door mensen die de schok van hun leven hebben gehad met de komst van internet. Ineens blijkt iedereen een potentiele persmuskiet te zijn geworden en damage control is verrekte moeilijk geworden wanneer er langs de pot is gepiest. Neem de zaak Nienke. In de jaren 70 zouden er hooguit wat berichtjes in de krant zijn geweest en had Zijne Excellentie plechtig beloofd de majesteit in te lichten. Al te boze ingezonden brieven zouden niet geplaatst zijn (je wilt als krant nog vaker over de vloer in Den Haag), en alles zou bij het oude zijn gebleven. Misschien ergens nog een artikeltje in een opinieblad. That's it.

Hoe het tegenwoordig gaat? Iets lekt uit en je kunt in 1 minuut zelf de scans of copieen lezen. Je mening geven. Discussieren, contact opnemen met de pers, uitgenodigd worden voor een TV programma zelfs. Oude manieren om zaken af te handelen werken absoluut niet meer. Alles wat stinkt wordt vroeg of laat geroken. Door iedereen. Er helpt geen spuitbus tegen.

Internet heeft zo'n beetje de wereld opengebroken. Eindelijk kon je dingen zien die altijd angstvallig voor het publieke oog verborgen werden gehouden, je kon eindelijk eens belachelijke meningen en redenaties horen van 'enge mensen' zonder dat er een pot typexx aan te pas was gekomen of onder begeleidend commentaar van een 'deskundige', eindelijk kon je zelfs tegengas geven. Op meningen waarvan de wetgever ooit besloten heeft dat die niet mochten. Waarom mag Joost weten, misschien waren de mensen indertijd heel naief of zo. Hoe dan ook, de meningen worden tegenwoordig gewoon verkondigd en de internetcommunity is heel goed in staat om mensen op hun plaats te zetten. Als mensen zo dom zijn om af te spreken om geweld te gaan gebruiken blijft dat niet onopgemerkt omdat er altijd melding van wordt gemaakt, de politie hoeft alleen maar ergens te wachten. Zefs zonder overheidsscreening en handhaving van verboden worden zaken die echt niet door de beugel kunnen opgelost. Dat gaat heel goed mijns inziens, maar nee. Er lopen mensen rond die terug willen naar de jaren 50. Of zo.

Internet bestaat voor de massa intussen alweer wat jaren en ik kan niet concluderen dat de wereld plotseling te maken heeft gekregen met criminaliteitsgolven. Sterker nog, er is amper iets veranderd, internet heeft er zelfs voor gezorgd dat er boeven zijn gevangen die anders onopgemerkt waren gebleven. "We worden kaalgeplukt!" riepen de film/platenmaatschappijen. Al jaren geleden, terwijl ik anno 2005 nog steeds drukke platenzaken zie en jubelberichten lees over opnieuw gebroken omzetrecords. Het zal dus wel meevallen met het Einde Der Beschaving.

Neem China. Er wordt gecensureerd bij het leven, maar het maakt niets uit. Mensen vinden wel een weg om hun mening te geven. Je zou denken dat de oude machthebbers intussen onder hoongelach hun biezen hebben moeten pakken, vluchtend voor hun leven, maar dat blijkt toch wel mee te vallen. Er is weinig veranderd.

Echter, de officiele lezing luidt dat we op de rand van een afgrond balanceren. Dat we een wereldwijde burgeroorlog krijgen als we niet onze vingerafdrukken geven, niet met scanbare chips gaan rondlopen, af en toe blijven betalen met muntjes, en als we niet ons hele hebben en houden letterlijk op straat neergooien voor wie het maar wil zien. Tja. Pardon? Het is duidelijk dat er neoconservatieve krachten aan het werk zijn die oude tijden weer willen doen herleven. En wel op manieren die oorspronkelijk typisch bij dictatoriale tegenstanders hoorden. Feitelijk zijn het dus geen 'oude tijden' die herleefd moeten worden, het zijn splinternieuwe. Een technocratische wereldsamenleving met heersers en horigen, inspraak en vrijheden in een voorgekauwde marge. Geinstitutionaliseerd en controleerbaar. Een soort neofeodaal systeem waar rechten geen rechten meer zijn maar niets anders dan gunsten. Waar je je met geen mogelijkheid meer aan kunt onttrekken. Een gevestigde orde waar je als splintergroep geen poot aan de grond krijgt, zelfs al ben je met een hele massa mensen.

Ik hoop dat volksvertegenwoordigers hun poot stijf houden en zich niet laten overdonderen. Ik hoop ook dat 'het volk' (ik haat het woord) niet met oogkleppen van apathische gehoorzaamheid op netjes meemarcheert. Niemand heeft de waarheid in pacht. Een samenleving waar alle wetjes en regeltjes 100% worden gecontroleerd is niet leefbaar. Mensen zijn geen robotjes die je kunt programmeren, wetten zijn geen arbitraire stukjes programmacode die slechts op 1 manier kunnen worden geinterpreteerd, en al zeker geen garantie voor een ieders' gelukzaligheid.

Doet er niet toe, genoeg regimes die in het verleden hebben geprobeerd om op alle mogelijke manieren mensen in het stramien te krijgen. Dergelijke regimes storten door corruptie vroeg of laat in elkaar. Iedereen heeft namelijk wat te verbergen, als het erop aankomt. Dat hoeven dan niet eens illegale dingen te zijn.
pi_30424692
China heeft overigens de toegang tot internet ontzegt voor de gehele bevolking, satelieten waren al verboden, ik heb het gevoel dat wij die kan ook op gaan met Donner aan het wiel, die de media als een irritante mug beschouwen die erop uit zijn om dit kabinet ten val te brengen, terwijl de journalistiek de plicht heeft de democratie te bewaren.
Are you brave enough to fear?
SpankmasterC: SocialDisorder is de Julius Caesar onder de gamers
Sigmund666: U bent synoniem voor: AWESOME!
pi_30426020
Jaren geleden liet Balkenende deskundigen uitzoeken of de overheid zich moest bemoeien met normen en waarden. Conclusie van de deskundigen: de overheid moet zich afzijdig houden. Wat deed Balkenende? Hij bedankte de deskundigen en startte een campagne. Nog steeds horen we het Amerikaanse k.PIEPpiepje in die postbus51 AIDS commercial. De overheid is duidelijk: geen vieze woorden svp.

Donner liet deskundigen van de Erasmus Universiteit uitzoeken of de Bewaarplicht nut had. Conclusie van de deskundigen: de bewaarplicht heeft geen enkel nut. Wat deed Donner? Hij bedankte de deskundigen en zwaaide met het rapport in de Kamer 'zie je wel dat het hard nodig is!'

Ene meneer Jacobs had ooit een website. Hij was niet altijd even netjes met het verzinnen van onderschriften bij ingezonden foto's, maar de rel met Justitie werd echt compleet toen ie het waagde een foto van een poster te plaatsen. Een foto van een poster langs de openbare weg, met daarop een bewerkte foto van een OVJ die een Chaplinsnorretje had opgetekend gekregen. Jacobs werd voor de rechter gesleept en die constateerde dat er niets mis was met de publicatie van de foto van die poster met daarop een bewerkte foto. Die aanklacht kwam dus te vervallen, maar er was al een heel circus aan vooraf gegaan. De site was toen al uit de lucht.

NOVA wordt voor de Raad van Journalistiek gesleept, door de minister. Die is niet blij met de berichtgeving omtrent de zaak Nienke. Je kunt stellen dat Donner laat uitzoeken of NOVA 'onrechtmatige uitingen' heeft gedaan, iets anders kun je namelijk niet verzinnen.

Wel. Het moge duidelijk zijn wat dit alles betekent voor internetsites en forums in de toekomst, waar men over het algemeen wat minder genuanceerd omgaat met nieuwsfeitjes dan Polak en Pauw dat doen. Er zijn dan geen rechters meer nodig, geen politieonderzoeken, geen geleerden op universiteiten. Dan zijn 'deskundigen' voldoende om te constateren dat iets 'onrechtmatig' is en dat een site uit de lucht moet. Vat je hem? Sterker nog: wanneer 'deskundigen' menen dat een uiting rechtmatig is, ach, dan kan die conclusie gewoon terzijde worden geschoven.

Tot slot, kijk naar het MDI. Er zal best goed werk worden gedaan, maar ik ben intussen ook acties tegengekomen die werkelijk nergens op slaan. Worden sites aangepakt die nota bene zelf misstanden aan de kaak willen stellen en jacht maken op idioten. Nou ja, driemaal raden wat voor mensen er waarschijnlijk als 'deskundige' worden ingeschakeld om het internet te kuisen.
  vrijdag 9 september 2005 @ 19:25:46 #12
32768 DionysuZ
Respect my authority!
pi_30430802
We leven in een land die bestuurd wordt door compleet wereldvreemde leiders. Met Donner als ergste van ze allemaal. Het is alsof die man nog in de jaren 50 leeft. En niet zomaar de jaren 50, maar een jaren 50 waar de tweede wereld oorlog nooit heeft plaatsgevonden. Burgerrechten, privacy, vrijheden worden aan de lopende band aangepakt, en iedereen laat het maar gebeuren. Waar 30 jaar geleden het invoeren van 1 klein privacyschendende maatregel een enorm schandaal veroorzaakte, laat iedereen het nu maar over zich heen komen. Want 'als je niks te verbergen hebt'... he

Dat die regels zonder nut zijn of buitenproportioneel, zodat er met een enorme atoombom op een mug wordt geschoten, maakt ook niet uit, want de terroristen liggen op de loer. En dat terwijl het terrorisme tegenwoordig veel minder is dan 30 jaar geleden.

Een legitimatieplicht om terroristen en ander geboefte te vangen. Hoeveel moeders, kinderen van 14 en werkende mensen hebben al wel niet in de cel gezeten omdat ze hun kaartje vergeten waren? Hoeveel boetes zijn er niet al uitgedeeld sinds 1 januari? Hoeveel heeft de staat verdiend aan deze nutteloze maatregel? Hoeveel terroristen zijn er gevangen? Hoeveel criminelen eindelijk opgeborgen door deze legitimatieplicht? NUL,NUL.

Een bewaarplicht zodat terrorisme aangepakt kan worden. Even vergetend dat een secure tunneltje, versleutelde emails en anonieme proxies simpele opties zijn die iedere loser kan bedenken. Om nog maar niet te spreken om andere manieren om de bewaarplicht te kunnen omzeilen. Nee, de echte terroristen zijn heus wel slim genoeg om hun informatie op een veilige manier uit te wisselen. Wie zijn de dupe? Iedereen, behalve de terroristen en criminelen. Misschien de crimineel met een iq < 90, maar daar is de kous dan ook mee af. Ondertussen kost het wel een vermogen en worden deze kosten uiteraard teruggelust naar de gebruiker, waardoor je internet toch weer een stuk duurder wordt. Volledig buitenproportioneel is deze bewaarplicht. Zijn nut is niet bewezen, er is zelfs bewezen dat het GEEN nut heeft. Maar toch, Donner wil het doorvoeren. En dan wil hij het ook nog eens centraal opslaan.... iedere klootjakker kan de risico's hiervan wel bedenken.

Het biometrisch paspoort. Nu is een biometrisch paspoort zo heel gek niet. Het paspoort is moeilijker na te maken en lookalike fraude wordt voorkomen. Wat WEL erg is, is dat Donner de gegevens in het paspoort (je vingerafdruk, botstructuur en je irisscan) ook weer centraal op wil laten slaan. Over mijn lijk.

De proefballonnetjes die Donner heeft opgelaten mbt 'terrorismemaatregelen' hebben me al vaker de schrik bezorgd.

En nu dit. Een censuurmaatregel. Een censuurmaatregel in een land dat nog niet zo lang geleden zo trots was op zijn vrijheid.
□ Reality is merely an illusion,albeit a very persistent one-A.Einstein
■ Of ik ben gek of de rest van de wereld.Ik denk zelf de rest van de wereld-Rudeonline
□ The war is not meant to be won.It is meant to be continuous-G.Orwell
pi_30446391
quote:
Op vrijdag 9 september 2005 13:13 schreef SocialDisorder het volgende:
Donner wil AL het internet verkeer gaan analyseren? Ik wens hem veel succes.
Zou inderdaad wel een interessant en uitdagend afstudeerprojectje zijn voor deze of gene....
"Mensen die tegen Israël zijn, zijn in werkelijkheid antisemieten." Doctor Martin Luther King - 1967
  zaterdag 10 september 2005 @ 11:44:49 #14
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_30448250
Ik betwijfel of men bij justitie überhaupt wel begrijpt waar het over gaat als je alle internet verkeer wilt bewaren en monitoren. Ik denk dat men absoluut geen idee heeft wat men daar eigenlijk wil, en wat dat inhoud. Ik heb afgelopen jaar bv de diskussie gevolgt tussen de OPTA en de Telecom bedrijven over VoIP. De OPTA snapt absoluut niets van waar men het over heeft. Om een voorbeeld te geven. Skype bied je een telefoonnummer aan, stel je woont in Appingedam en dan moet je dus als prive persoon van de OPTA een lokaal nummer in appingedam krijgen, en Skype moet dan voorkomen dat als je niet thuis bent (je bent het weekend bij je vriendin in amsterdam) dat je daar met je laptop inlogt op internet en je op je Skype in nummer gebeld wordt. Dat is niet toegestaan volgens de OPTA..
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_30448891
quote:
Op vrijdag 9 september 2005 19:25 schreef DionysuZ het volgende:
Een legitimatieplicht om terroristen en ander geboefte te vangen. Hoeveel moeders, kinderen van 14 en werkende mensen hebben al wel niet in de cel gezeten omdat ze hun kaartje vergeten waren? Hoeveel boetes zijn er niet al uitgedeeld sinds 1 januari? Hoeveel heeft de staat verdiend aan deze nutteloze maatregel? Hoeveel terroristen zijn er gevangen? Hoeveel criminelen eindelijk opgeborgen door deze legitimatieplicht? NUL,NUL.
De legitimatieplicht is er niet gekomen om terrorisme aan te pakken... Het moment is weliswaar wel misbruikt om een dergelijke maatregel er doorheen te drukken maar de wet an sich heeft weinig met terrorismebestrijding te maken.
quote:
Een bewaarplicht zodat terrorisme aangepakt kan worden. Even vergetend dat een secure tunneltje, versleutelde emails en anonieme proxies simpele opties zijn die iedere loser kan bedenken. Om nog maar niet te spreken om andere manieren om de bewaarplicht te kunnen omzeilen. Nee, de echte terroristen zijn heus wel slim genoeg om hun informatie op een veilige manier uit te wisselen. Wie zijn de dupe? Iedereen, behalve de terroristen en criminelen. Misschien de crimineel met een iq < 90, maar daar is de kous dan ook mee af. Ondertussen kost het wel een vermogen en worden deze kosten uiteraard teruggelust naar de gebruiker, waardoor je internet toch weer een stuk duurder wordt. Volledig buitenproportioneel is deze bewaarplicht. Zijn nut is niet bewezen, er is zelfs bewezen dat het GEEN nut heeft. Maar toch, Donner wil het doorvoeren. En dan wil hij het ook nog eens centraal opslaan.... iedere klootjakker kan de risico's hiervan wel bedenken.
Ach, het nut van een bewaarplicht zal zich nog moeten bewijzen.
quote:
Het biometrisch paspoort. Nu is een biometrisch paspoort zo heel gek niet. Het paspoort is moeilijker na te maken en lookalike fraude wordt voorkomen. Wat WEL erg is, is dat Donner de gegevens in het paspoort (je vingerafdruk, botstructuur en je irisscan) ook weer centraal op wil laten slaan. Over mijn lijk.


Wat heb je aan een biometrisch paspoort als de gegevens die erin staan net zo goed willekeurig kunnen zijn aangezien niemand de inhoud kan controleren?
quote:
En nu dit. Een censuurmaatregel. Een censuurmaatregel in een land dat nog niet zo lang geleden zo trots was op zijn vrijheid.
Zoals het ontkennen van de holocaust bedoel je?

Voor de rest bespeur ik een hoop doemdenkerij in dit soort topics.
  Moderator zaterdag 10 september 2005 @ 13:08:02 #16
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_30450874
zolang ze het komen melden in de feedback in niet random topics vol gaan lopen spammen met hun problemen vind ik het best
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  zaterdag 10 september 2005 @ 14:16:03 #17
32768 DionysuZ
Respect my authority!
pi_30452749
quote:
Op zaterdag 10 september 2005 12:04 schreef nikk het volgende:

[..]

De legitimatieplicht is er niet gekomen om terrorisme aan te pakken... Het moment is weliswaar wel misbruikt om een dergelijke maatregel er doorheen te drukken maar de wet an sich heeft weinig met terrorismebestrijding te maken.
[..]
In ieder geval een uitbreiding van een wet ZONDER dat het nut heeft. Net als de bewaarplicht nu, alleen gaat die ook nog eens een heleboel geld kosten. Beide zijn het inperkingen van burgerrechten zonder dat er iets van extra veiligheid tegenover staat. Om over dit 'Notice en Takedown' voorstel nog maar niet te spreken
quote:
Ach, het nut van een bewaarplicht zal zich nog moeten bewijzen.
[..]
Dus we voeren iets in, waarvan onderzoeken beweren dat het totaal geen enkel nut heeft, daarmee de privacy van iedere burger flink inperkend, en iedereen als potentiele verdachte bestempelen, omdat het misschien wel eens zo zou kunnen zijn dat de bewaarplicht, tegen de onderzoeken in, TOCH nut heeft?
quote:


Wat heb je aan een biometrisch paspoort als de gegevens die erin staan net zo goed willekeurig kunnen zijn aangezien niemand de inhoud kan controleren?
Een biometrisch paspoort pakt lookalike fraude aan. Zo ver vind ik nog acceptabel. Ik vind het niet acceptabel als van iedereen vingerafdrukken, irisscan en meer van dergelijke informatie opgeslagen wordt in een centrale database. Misschien vind jij het acceptabel, maar ik vind het een inbreuk op mijn privacy, terwijl ik helemaal niks heb gedaan. En wat denk je dat zo'n paspoort, dat uiteraard ook verplicht is, gaat kosten?
quote:
[..]

Zoals het ontkennen van de holocaust bedoel je?

Voor de rest bespeur ik een hoop doemdenkerij in dit soort topics.
Geen enkele censuur is ok. En doemdenkerij? Als je een paar jaar geleden had verteld over de bewaarplicht, biometrisch paspoort, notice and takedown en de verplichte identificatie, dan had ook iedereen geroepen dat het maar doemdenkerij was.
□ Reality is merely an illusion,albeit a very persistent one-A.Einstein
■ Of ik ben gek of de rest van de wereld.Ik denk zelf de rest van de wereld-Rudeonline
□ The war is not meant to be won.It is meant to be continuous-G.Orwell
pi_30454460
Wat zou Hitler van Notice and Takedown gevonden hebben?
De Postcodeloterij helpt!........mensen de vernieling in.
pi_30454464
quote:
Op zaterdag 10 september 2005 14:16 schreef DionysuZ het volgende:

[..]

In ieder geval een uitbreiding van een wet ZONDER dat het nut heeft. Net als de bewaarplicht nu, alleen gaat die ook nog eens een heleboel geld kosten. Beide zijn het inperkingen van burgerrechten zonder dat er iets van extra veiligheid tegenover staat. Om over dit 'Notice en Takedown' voorstel nog maar niet te spreken
Het heeft wel degelijk nut gehad. Het heeft het werk van de politie vele malen makkelijker gemaakt. Het is niet voor niets dat de Raad van Commissarissen en de politiebonden al jaren voor een dergelijk identificatieplicht hebben gevochten. Los daarvan is het de normaalste zaak van de wereld dat je je kunt identificeren in een rechtstaat als de onze.
quote:
Dus we voeren iets in, waarvan onderzoeken beweren dat het totaal geen enkel nut heeft, daarmee de privacy van iedere burger flink inperkend, en iedereen als potentiele verdachte bestempelen, omdat het misschien wel eens zo zou kunnen zijn dat de bewaarplicht, tegen de onderzoeken in, TOCH nut heeft?
Ik weet niet hoe het systeem eruit komt te zien. Volgens mij weet niemand dat. Het lijkt me daarom nogal onzinnig om een dergelijk plan vanaf het begin al af te schieten.
quote:
Een biometrisch paspoort pakt lookalike fraude aan. Zo ver vind ik nog acceptabel. Ik vind het niet acceptabel als van iedereen vingerafdrukken, irisscan en meer van dergelijke informatie opgeslagen wordt in een centrale database. Misschien vind jij het acceptabel, maar ik vind het een inbreuk op mijn privacy, terwijl ik helemaal niks heb gedaan. En wat denk je dat zo'n paspoort, dat uiteraard ook verplicht is, gaat kosten?
Tja, om look-a-like fraude aan te pakken heb je geen biometrisch paspoort nodig. Een biometrisch paspoort is er juist om een paspoort direct te kunnen koppelen aan een individu. Daar heb je niets aan als de gegevens die erin staan nergens te controleren zijn.
quote:
Geen enkele censuur is ok. En doemdenkerij? Als je een paar jaar geleden had verteld over de bewaarplicht, biometrisch paspoort, notice and takedown en de verplichte identificatie, dan had ook iedereen geroepen dat het maar doemdenkerij was.
Ik niet, want vele van de zaken die je opnoemt zijn in feite doodnormaal. Het punt is alleen dat internet een medium is dat alle bestaande wetten, grenzen, etc doet verdwijnen. Daar moeten rechtstaten zich dus nog tegen wapenen. De bewaarplicht is slechts poging om er enigszins grip op te krijgen.
  zaterdag 10 september 2005 @ 15:31:28 #20
93744 Finder_elf_towns
Sterf nu en vloek tevergeefs
pi_30454551
quote:
Op zaterdag 10 september 2005 15:27 schreef Mikrosoft het volgende:
Wat zou Hitler van Notice and Takedown gevonden hebben?
Dat zullen we nooit weten.
pi_30454634
quote:
Op zaterdag 10 september 2005 15:31 schreef Finder_elf_towns het volgende:

[..]

Dat zullen we nooit weten.
Nee, maar ik vermoed dat hij het wel prima zou vinden.
De Postcodeloterij helpt!........mensen de vernieling in.
  zaterdag 10 september 2005 @ 15:46:50 #22
105919 Pracissor
Semi-intellectueel
pi_30454926
quote:
Op zaterdag 10 september 2005 15:34 schreef Mikrosoft het volgende:

[..]

Nee, maar ik vermoed dat hij het wel prima zou vinden.
Wat een trieste manier om zo Donner aan Hitler te linken.
A little philosphy may inclineth a man's mind to atheism, but depth in philosophy shall bringeth men's minds about to religion.
Id legi modo hic modo illic. Vero, Latine loqui non est difficilissimum.
pi_30455017
quote:
Op zaterdag 10 september 2005 15:46 schreef Pracissor het volgende:

[..]

Wat een trieste manier om zo Donner aan Hitler te linken.
Ik link Donner niet aan Hitler. Ik vind alleen Notice and Takedown een maatregel van een enge totalitaire staat. Dat laatste link ik weer aan Hitler, Stalin en nog wat griezels.
De Postcodeloterij helpt!........mensen de vernieling in.
  zaterdag 10 september 2005 @ 15:55:44 #24
105919 Pracissor
Semi-intellectueel
pi_30455153
quote:
Op zaterdag 10 september 2005 15:50 schreef Mikrosoft het volgende:

[..]

Ik link Donner niet aan Hitler. Ik vind alleen Notice and Takedown een maatregel van een enge totalitaire staat. Dat laatste link ik weer aan Hitler, Stalin en nog wat griezels.
Ach, het is niet eens serieus te nemen. Practisch zo goed als onuitvoerbaar.
A little philosphy may inclineth a man's mind to atheism, but depth in philosophy shall bringeth men's minds about to religion.
Id legi modo hic modo illic. Vero, Latine loqui non est difficilissimum.
pi_30455255
Tijd dat er een nieuwe McVeigh opstaat.
Toch kunstmest en diesel genoeg in Nederland?

Notice and Takedown indeed! Who wants to take the trash out?


Disclaimer: enkel een ideetje voor een filmscript.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')