abonnement Unibet Coolblue
  zondag 6 februari 2005 @ 01:57:49 #226
4089 BE
Gewoon gelukkig!
pi_24947511
Wat ziet dat er prettig uit zeg! Echt zo'n eigen veilig plekkie!

Max!
***
pi_24949142
hmmm, ik kan me er alles bij voorstellen, zo lekker om je heen gevouwen.....
DANYEL EN THIJS
....maar daarna ben ik weer triestig...
  † In Memoriam † zondag 6 februari 2005 @ 10:10:18 #228
43556 miss_dynastie
pi_24949152
Max
Fijn dat het zo'n succes is!!!!!!!!!
  Jubileum moderator zondag 6 februari 2005 @ 19:33:14 #229
3660 crew  Lois
*trotse mama*
pi_24958147
Max

Wat heerlijk Es, dat Max er zo in kan ontspannen!
En als ze lacht, dan lacht de wereld met haar mee....
Eva ♥ en Iris ♥
  vrijdag 11 februari 2005 @ 15:54:24 #230
73004 Oxymoron
zoekt rust en ruimte
pi_25041726
Een aanwijzing naar de volgende website: www.oudersvanautisten.nl
Er is geen land over dat ik nog ontdekken kan. Er is alleen het eiland dat ik heet. - Ted van Lieshout
OUD Gouden Toetsenbord Award 2010!
pi_25042585
quote:
Op vrijdag 28 januari 2005 11:09 schreef DrMarten het volgende:

[..]

* DrMarten lurkt hier nog wel eens als algemeen geinteresseerde, vandaar een keer een reactie.

Kamerleden aanschrijven is vaak een goede actie, schrijf dan niet zomaar iemand aan, maar iemand die zitting heeft in de betrokken kamercommissie (in dit geval volksgezondheid, welzijn en sport denk ik). Op www.tweedekamer.nl is de samenstelling van de commissie te vinden en kun je ook de mailadressen van de kamerleden vinden. Zoek het liefst een kamerlid op die het betreffende onderwerp in zijn of haar portefeuille heeft (dit valt meestal wel na te trekken op de verschillende partij-sites).
Het gaat hier echter om een privinciaal besluit, dus ik zou eerst beginnen om leden van Provinciale Staten te benaderen, maar tegelijkertijd kamerleden aanschrijven is een optie.

Wat ook aan te raden is, is om een landelijke belangenvereniging in te schakelen. In dit geval de Nederlandse Vereniging voor Autisme (www.autisme-nva.nl). Dergelijke verenigingen hebben vaak een goede lobby bij de landelijke en provinciale politiek. Deze vereniging heeft wellicht ook tips voor verdere acties.
Ik heb al twee telefoontjes van leden van de Provinciale Staten gehad! De meneer van het CDA zou het gaan aankaarten in de eerstvolgende commissievergadering. We komen er wel
Dank!
If you have a problem, if no-one else can help, and if you can find them, maybe you can hire the A-Team
  Jubileum moderator zaterdag 19 februari 2005 @ 19:25:59 #232
3660 crew  Lois
*trotse mama*
pi_25166097
En als ze lacht, dan lacht de wereld met haar mee....
Eva ♥ en Iris ♥
  zaterdag 19 februari 2005 @ 22:07:40 #233
73004 Oxymoron
zoekt rust en ruimte
pi_25169048
Ja Lois dat is inderdaad een groot probleem. Ik hoop dat jij voor je dochter een goede school vindt zodat ze niet onnodig thuis hoeft te zijn.
Er is geen land over dat ik nog ontdekken kan. Er is alleen het eiland dat ik heet. - Ted van Lieshout
OUD Gouden Toetsenbord Award 2010!
  zondag 20 februari 2005 @ 18:29:45 #234
35189 Troel
scherp en bot
pi_25182457
Het klinkt misschien erg lullig hoor, maar ik voel me soms zo idioot als ik die reclame zie van de hersenstichting. Dat er geld ingezameld moet worden voor ADHD-kinderen en kinderen met een Autistische storing. Want dan kunnen die kinderen ook fatsoenlijk leven.
Lieve mensen van de hersenstichting, IK wil OOK graag kunnen leven. Het gaat niet alleen om de kinderen!
troel (de ~ (v.), ~en)
1 [inf.] vrouw of meisje
2 trut
  zondag 20 februari 2005 @ 18:44:29 #235
37478 Luchtbel
Memories in progress
pi_25182669
Euh maar er wordt nu toch geld ingezameld voor 'de kinderen' en andere keren voor de hele stichting. Het is toch gewoon een thema?
  † In Memoriam † zondag 20 februari 2005 @ 18:51:15 #236
43556 miss_dynastie
pi_25182769
Ik denk dat kinderen nu eenmaal meer aanspreken, troel. Maar ik snap je frustratie wel
  maandag 21 februari 2005 @ 13:08:26 #237
73004 Oxymoron
zoekt rust en ruimte
pi_25192823
Morgen is de aftrap van de landelijke Campagne van het Autismefonds.
De campagne strekt zich uit van advertenties tot website, posters, radio- en TV-commercials en zal daar waar mogelijk vertaald worden naar allerlei andere mogelijke uitingen (zoals stands, nieuwsbrieven en briefmailings).
Giro 479!

Er is geen land over dat ik nog ontdekken kan. Er is alleen het eiland dat ik heet. - Ted van Lieshout
OUD Gouden Toetsenbord Award 2010!
pi_25194072
Ik heb vanmiddag weer het wekelijkse gesprek gehad met de ipgér en hij had het over een mogelijke plaatsing in een woonhuis van een half tot misschien wel één jaar.. hij vertelde ook dat de mensen van het team, en de psychiater twijfelden of het thuis wel de goede situatie voor hem was omdat hij toch wel veel speciale eisen heeft, woensdag heb ik weer een gesprek dan gaan we er waarschijnlijk nog wat verder op in. het rare is dat ik niet emotioneel ben nu, ik voel me gewoon emotieloos, snap er geen donder van.
pi_25210130
Logician,
Ik snap een en ander helemaal. Vandaag komt ook hier weer iemand praten. Ik weet onderhand niet meer wie waarvoor komt. Ik ben ooit begonnen met een rugzakje aanvragen voor school en nu komt er elke week wel iemand ergens over praten. Meestal gaat het over hetzelfde. Toch hebben zij verschillende taken. Ik zie er echter niets van terug. Vorige week ging het over het PGB. Ik weet niet wat ze me allemaal heeft beloofd. Ik zou op korte termijn iets horen maar ik heb weer niets gehoord. Ook zij had het erover om Bart af en toe naar een logeeradres te doen. Ik schrok hiervan want zo slecht gaat het toch niet??? Zij zei dat ik het anders moet zien want het is voor Bart geweldig om eens ergens te zijn waar hij helemaal begrepen wordt. Ik dacht echter dat wij hier niets anders deden en dat het hele gezin probeert hem te begrijpen. Het is natuurlijk wel leuk voor de andere 2 dat zij dan eens wat extra aandacht krijgen. We zien wel weer. Ik hoor tot nu alleen maar beloftes en zie niets. Het lijkt net of er geen bezuinigingen zijn in de gezondheidszorg als je ziet wat er allemaal beloofd wordt. Maar dan... komen de wachtlijsten.
Dit is natuurlijk niets vergeleken met jou situatie. Als je gaat praten over een half jaar of een heel jaar. Maar toch denk ik dat ik een en ander kan begrijpen en ik leef zeer met je mee.

Arda.
moeder van Bart
pi_25211755
Beter contact met autist: een artikel in het AD.
  woensdag 23 februari 2005 @ 12:03:21 #241
35189 Troel
scherp en bot
pi_25212836
Helaas alleen te bekijken als je je eerst aanmeldt enzo
troel (de ~ (v.), ~en)
1 [inf.] vrouw of meisje
2 trut
pi_25214509
Dan citeer ik wel eea
quote:
23-02-2005
'Het doet pijn als je je eigen kind niet kunt bereiken'
Beter contact met autist
Door Michèle Hartog

Autisten zijn vaak in zichzelf gekeerd, kunnen zich niet goed uitdrukken, begrijpen weinig van de wereld en vertonen verstoord gedrag.
Toch is een goed contact volgens communicatietrainer Inge Dijks mogelijk. ,,Ik interpreteerde het gedrag van mijn zoon vaak verkeerd.''

Het is moeilijk om echt goed door te dringen tot een autistisch kind. Autisten begrijpen weinig van de wereld om zich heen. Ze hebben meestal geen besef van wat een ander bedoelt en wat er in een ander omgaat. Lichaamstaal snappen ze niet, net zo min als dubbele betekenissen en ze kunnen vaak geen verbanden leggen. Ze horen alleen wat er wordt gezegd.
,,Wanneer je communiceert met een kind met een vorm van autisme'', verklaart Inge Dijks, communicatietrainer van het Sophia Instituut in Assen, ,,ben je als gewoon mens in feite net zo gehandicapt als het kind. Als je contact probeert te maken met iemand die daar niet veel van snapt en niet in staat is passend te reageren, sta je zelf ook met lege handen.''
Toch is dat volgens haar niet nodig. ,,Als ouder moet je ervoor zorgen dat je je kind beter kunt begrijpen. Je moet je realiseren op welke manier je zelf communiceert en hoe je kind dat doet. Als je dingen probeert duidelijk te maken door ze te benadrukken met lichaamstaal als handgebaren en het opzetten van grote ogen, komt dit totaal niet over. Dat is voor beide partijen zeer frustrerend.''

Inge Dijks geeft sinds twee jaar een cursus aan ouders, opvoeders en leraren om de communicatie met autistische kinderen te verbeteren. De cursus is vooral geschikt voor mensen die hun heil niet kunnen vinden in de reguliere hulpverlening. De methode die ze ontwikkelde gaat ervan uit dat mensen goed naar de signalen van het kind moeten kijken, maar ook naar die ze zelf uitzenden. Ouders moeten hun boodschap in simpele woorden brengen en de signalen van hun kind op een juiste manier interpreteren.

,,Je moet je goed realiseren op wat voor manier je praat. Als autistische kinderen niet luisteren, zeggen ouders nogal eens: 'Hoe vaak moet ik je nog zeggen dat je dat niet moet doen?' Dat zinnetje wordt steeds herhaald, terwijl het kind geen idee heeft waar het over gaat. Wat mag het niet doen? Als ze op de bank staan te springen en deze lege woorden worden gebruikt, zien ze dat verband niet. Het is dus belangrijk om het goed uit te leggen. Om te vertellen en aan te wijzen dat schoenen vies zijn en dat de stof van de bank mooi is. Dat de bank vies wordt als je er met je schoenen op staat. Als je het simpel uitlegt, maak je pas iets duidelijk. En dan nog weet het kind de volgende keer niet dat dit niet mag, maar dan leg je het op dezelfde manier uit. Dat lijkt vermoeiend, maar de frustraties en miscommunicaties vreten nog meer energie.''
De communicatie verbetert volgens Dijks ook als ouders weten vanuit welk zintuig hun kind communiceert en welke zij zelf gebruiken. Ze moeten op de zintuigen van het kind inspringen.

,,Ik had een moeder op cursus die graag wilde dat haar dochter haar eigen kleren uitzocht. Ze wilde dat ze iets aantrok wat ze zelf mooi vond. De dochter maakte alleen nooit een keuze. Ze gaf zelfs totaal geen reactie. Het was echter geen onwil, maar ze begreep de vraag niet. De moeder had het over de kleur van de broeken. Of ze de groene of de witte aan wilde. Haar dochter redeneert vanuit haar gevoel. Nu vraagt de moeder of ze die zachte of die met die ribbels aan wil. Dat begrijpt haar dochter wel. Ze kan nu een keuze maken. Dit lijkt misschien een onbelangrijk detail, maar voor de moeder is dit een enorme vooruitgang. Ze heeft eindelijk contact met haar dochter.''

(...)

Er bestaan veel trainingen om de relatie tussen ouders en autisten te verbeteren. Er zijn cursussen waarbij autisten leren zich socialer te gedragen en voor ouders om doelgerichter op te voeden. Volgens Dijks wordt er te weinig gedaan om de communicatie te verbeteren. ,,De nadruk van elke training moet volgens mij op de communicatie liggen, maar dat is niet het geval. Dat vind ik ontzettend jammer omdat het zoveel verdriet wegneemt. Als je elkaar beter begrijpt, voelen ouders zich veel minder machteloos.''

Het zit hem in kleine dingen, die veel pijn voorkomen, betoogt Dijks. ,,Zo dacht ik altijd dat Hylke niet van knuffelen hield. Zodra ik mijn arm om hem heen legde, verstijfde hij. Ik ging er vanuit dat hij mijn aanraking niet prettig vond en knuffelde hem steeds minder. Nu ik hem beter begrijp, weet ik dat hij wel van knuffelen houdt. Verstijven is voor hem een normale reactie, dat zeker niet als afwijzing is bedoeld. Ik pak hem nu vaker vast. Hij verstijft nog steeds, maar het voelt voor ons allebei hartstikke goed.''

De driedaagse cursus 'Kijken naar jezelf, omgaan met je kind' wordt gegeven in het Brandpunt te Baarn op 11 en 18 maart en op 1 april. Meer informatie www.sophiainstituut.nl
pi_25216112
@ Logi: Ik kwam net op het werk toevallig een verhaaltje tegen geschreven door een moeder van een dochter die hetzelfde heeft als Chavez. Het is een beschrijving van een gesprek dat ze had met haar dochter over haar aandoening, hun moeder-kind relatie en de problemen. Ik heb het gekopieerd, dus als je het wil lezen gooi ik het je een keer achter de deur.
A mind with a heart of it's own
pi_25216788
DrMarten, ja dankje
pi_25217173
Vandaag weer een gesprek met de ipger gehad, en de uitslagen van een vragenlijst binnengekregen, ik heb in paint geprobeerd zo simpel mogelijk het te visualiseren. (dit zijn dus de resultaten van een hele lange vragenlijst door mij ingevuld over wat hij bijv. doet en niet doet, en hoe wij het ervaren, dus niet door een psychiater oid afgenomen)

het komt er op neer dat alles tot de gele lijn gemiddeld is, met de normale moeilijkheden etc. en alles er boven zijn de moeilijke en iets hoger de klinische gevallen, nu is de rode lijn de uitkomst van mijn vragenlijst.. het komt er op neer dat het een erg hoge score is, die ik later wel verder ga uitleggen.




Eerst ga ik even eten maken en het me laten bezinken.

We hebben ook een datum gekregen voor de opname "begin mei" nog 2mnd dus .. kort..

[ Bericht 7% gewijzigd door #ANONIEM op 23-02-2005 18:14:09 ]
pi_25217251
ik kan de laatste berichten niet lezen
moeder van Bart
pi_25220812
quote:
Op woensdag 23 februari 2005 16:59 schreef Logician het volgende:
DrMarten, ja dankje
Ik contact je morgen of vrijdag wel even over wanneer je thuis bent. Krijg je direct je cd-tjes terug
A mind with a heart of it's own
  Jubileum moderator woensdag 23 februari 2005 @ 21:22:26 #248
3660 crew  Lois
*trotse mama*
pi_25221009
quote:
Op maandag 21 februari 2005 17:05 schreef Logician het volgende:
Ik heb vanmiddag weer het wekelijkse gesprek gehad met de ipgér en hij had het over een mogelijke plaatsing in een woonhuis van een half tot misschien wel één jaar.. hij vertelde ook dat de mensen van het team, en de psychiater twijfelden of het thuis wel de goede situatie voor hem was omdat hij toch wel veel speciale eisen heeft, woensdag heb ik weer een gesprek dan gaan we er waarschijnlijk nog wat verder op in. het rare is dat ik niet emotioneel ben nu, ik voel me gewoon emotieloos, snap er geen donder van.
Logician wat een wrede situatie. Je basisgevoel is toch altijd dat je kind het nergens zo goed heeft als bij zijn moeder en nu krijg je te horen dat dat misschien op dit moment niet zo is.
Wat moet dat moeilijk voor je zijn, zelfs nu je zo verdoofd bent.
Ik wil je even heel veel sterkte wensen en zeggen dat ik geen idee kan hebben hoe moeilijk dit voor jullie moet zijn.
En als ze lacht, dan lacht de wereld met haar mee....
Eva ♥ en Iris ♥
pi_25285366
Lois, het is heel raar op de een of andere manier wil het me nog niet raken, het is denk ik nog te ver weg .. zijn reactie was "gaaaf!!" en ik denk dat mijn zelfbeschermingmechanisme gewoon op vol open staat, ik vraag me af hoe lang dit zo blijft .. en het moeilijke dat besefte ik me pas echt toen hij de vorige keer 3wk weg was, toen ineens besefte ik me hoe ontzettend makkelijk het leven was zonder hem er bij, alleen heb ik de rest van de 3wk er niet van kunnen genieten door het vreselijke schuldgevoel dat ik door dat besef kreeg wat zijn (wij) ouders toch heerlijk gecompliceerde wezens.
pi_25285473
Heel veel sterkte Logician
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')