Dat is op zich wel waar, MAAR. Zouden er ook echt 100 andere mensen gevoed worden of zou er gewoon minder voedsel verbouwd worden?quote:Op vrijdag 29 april 2005 13:53 schreef Vloris het volgende:
Ik heb het hele topic nu zo'n beetje doorgelezen en ik mis eigenlijk tot nu toe de voor mij belangrijkste reden om vegetariėr te zijn: de scheve verdeling van voedsel in de wereld.
Denk maar eens aan de welbekende voedselpiramide: als je een lekker malse biefstuk op je bord wilt heeft een koe eerst een paar jaar enorme hoeveelheden gras moeten eten. Vervang deze hoeveelheid gras eens door graan en stel je voor hoeveel brood je ervan had kunnen bakken. Eigenlijk zijn we als westerlingen dus enorm egoļstisch bezig als je per se een stukje vlees op tafel wilt hebben. Had iets plantaardigs gemaakt en je had voedsel overgehad om nog 100 andere mensen te voeden!
Je hebt er gelijk in dat het vele malen efficiėnter is om direct plantaardige producten te eten in plaats van ze aan een koe te geven en dan de koe op te peuzelen. Hiermee los je echter niet de scheve voedselverdeling op aangezien dit eerder een politiek probleem dan productie probleem is.quote:Op vrijdag 29 april 2005 13:53 schreef Vloris het volgende:
Ik heb het hele topic nu zo'n beetje doorgelezen en ik mis eigenlijk tot nu toe de voor mij belangrijkste reden om vegetariėr te zijn: de scheve verdeling van voedsel in de wereld.
Denk maar eens aan de welbekende voedselpiramide: als je een lekker malse biefstuk op je bord wilt heeft een koe eerst een paar jaar enorme hoeveelheden gras moeten eten. Vervang deze hoeveelheid gras eens door graan en stel je voor hoeveel brood je ervan had kunnen bakken. Eigenlijk zijn we als westerlingen dus enorm egoļstisch bezig als je per se een stukje vlees op tafel wilt hebben. Had iets plantaardigs gemaakt en je had voedsel overgehad om nog 100 andere mensen te voeden!
Ja! Cashewnoten !quote:Ow, en wat me ook opvalt: 'beginnende' vegetariėrs zoeken vaak naar een 1-op-1 alternatief voor vlees. Dat kan, als je voor het schap vleesvervangers gaat staan, maar dat doe ik bijna nooit. Vind ik vrij saai enzo. Eigenlijk komt het er op neer dat je je hele maaltijd anders gaat samenstellen, meer champignons, noten (cashewnoten ), peulvruchten, bonen, etc.
Nee, dat is waar, dat ben ik helemaal met je eens, maar het is een beginnetje. Bovendien, ik kan altijd ook zeggen "ik ben al sinds m'n geboorte vegetariėr, heb het nooit echt leren eten, vind het dus ook helemaal niet lekker" als uitleg, maar dat vind ik zo flauw en ondoordacht...quote:Op vrijdag 29 april 2005 14:04 schreef Wolfje het volgende:
Je hebt er gelijk in dat het vele malen efficiėnter is om direct plantaardige producten te eten in plaats van ze aan een koe te geven en dan de koe op te peuzelen. Hiermee los je echter niet de scheve voedselverdeling op aangezien dit eerder een politiek probleem dan productie probleem is.
Dat ben ik best met je eens, er zijn ook absoluut plekken op de wereld waar je zonder vlees geen complete maaltijd kunt samenstellen bij gebrek aan voldoende plantaardige middelen in de buurt. Waar het mij vooral om gaat is de 'gewoonte' in de moderne Westerse wereld dat je bij iedere maaltijd een stuk(je) vlees moet hebben. Het is natuurlijk niet haalbaar om de hele wereld vegetariėr te laten zijn en dat kan ook nooit de bedoeling zijn, maar in de hoeveelheden waarin veel westerlingen vlees wegwerken, dat is gewoon overdreven en eigenlijk niet eens gezond meer.quote:Op vrijdag 29 april 2005 18:15 schreef the_disheaver het volgende:
*knip*
Maar de ongelijkheid in de wereld komt echt niet door het vlees. Wanneer iedereen geen vlees meer zou eten, zou echt het honger-probleem in de wereld opgelost zijn. Juist niet, aangezien er toch een industrie voor sommige landen wegvalt. En juist het vrije-markt idee is de oplossing voor het armoedeprobleem.
Feedback?quote:Op maandag 2 mei 2005 13:50 schreef Euc- het volgende:
Het was absoluut niet bedoeld om vegetariers te bashen of wat dan ook, het was een eerlijke mening die nog goed onderbouwd was ook, naar mijn weten is dat de bedoeling van een forum? Verder stelde ik ook een normale vraag..
Precies hetzelfde bijna, ik vond het vlees ook heel lekker, maar vond het toch ook zielig voor de dieren ben nu ongeveer 3/4de jaar vegetariėrquote:Op woensdag 10 maart 2004 12:25 schreef Big_Boss_Man het volgende:
TS BEGINT: oké.
Ik ben vegetariėr geworden.
Ik ben vegetariėr geworden maar ik vind vlees wel echt heel erg lekker. Maarja, ik zie het ook wel als een test voor mezelf. Weet niet waarom, maar ik wil het wel dus blijven (vegetariėr blijven) en het lukt me ook.
Ik ben vegetariėr geworden omdat de dieren het zo slecht hebben en allemaal mensen verdienen er bakken geld mee. En hoe slechter het met de dieren gaat, hoe meer geld voor de boeren. (bio-industrie) Dat wil ik dus niet steunen. dus
ik ben vegetariėr geworden.
Hoezo, je wilt daten?quote:Op woensdag 4 mei 2005 22:04 schreef Xalopalyps het volgende:
Zijn er trouwens ook jongens hier die vegetarier zijn
Och och och, wat zijn we weer ouderwets.quote:Op woensdag 4 mei 2005 22:11 schreef Xalopalyps het volgende:
[..]
nee dus, ben zelf ook een jonge, gewoon een vraagje, omdat het meestal meiden zijn
*niet snaptquote:Op woensdag 4 mei 2005 22:15 schreef thabit het volgende:
[..]
Och och och, wat zijn we weer ouderwets.
Tofu en tempeh doen het goed. Of wel veel groenten maar dan een beetje variatie daarin, dus meerdere soorten groenten waaronder ook bonen of peulvruchten.quote:Op donderdag 5 mei 2005 08:47 schreef Alicey het volgende:
Gerechten die uitsluitend bestaan uit groenten vind ik niet echt "compleet". Vaak doe ik er daarom eieren, noten, of paddestoelen bij. Zijn er nog meer alternatieven om een vegetarisch gerecht op te leuken?
Waar moet ik Tofu en Tempeh ongeveer zoeken?quote:Op donderdag 5 mei 2005 12:37 schreef thabit het volgende:
[..]
Tofu en tempeh doen het goed. Of wel veel groenten maar dan een beetje variatie daarin, dus meerdere soorten groenten waaronder ook bonen of peulvruchten.
In de supermarkt. Meestal staat het wel bij de champignons of de "vleesvervangers" (gruwelijk woord, alsof je vlees nodig zou hebben).quote:Op donderdag 5 mei 2005 12:40 schreef Alicey het volgende:
[..]
Waar moet ik Tofu en Tempeh ongeveer zoeken?
In de Japanse winkel. Maar ik waarschuw je alvast, vooral voor die Tofu .quote:Op donderdag 5 mei 2005 12:40 schreef Alicey het volgende:
[..]
Waar moet ik Tofu en Tempeh ongeveer zoeken?
Ok.quote:Op donderdag 5 mei 2005 12:48 schreef thabit het volgende:
[..]
In de supermarkt. Meestal staat het wel bij de champignons of de "vleesvervangers" (gruwelijk woord, alsof je vlees nodig zou hebben).
Waarschuwen waarvoor? Niet lekker, gevaarlijk, anders?quote:Op donderdag 5 mei 2005 12:51 schreef Lemmeb het volgende:
[..]
In de Japanse winkel. Maar ik waarschuw je alvast, vooral voor die Tofu .
Sommige producten willen daar nog weleens over de datum zijn.quote:Op donderdag 5 mei 2005 13:08 schreef Alicey het volgende:
[..]
Waarschuwen waarvoor? Niet lekker, gevaarlijk, anders?
Als je van geheel reuk-, smaak- en kleurloze doorzichtig-witte drilpudding houdt, dan hoef ik je niet te waarschuwen.quote:Op donderdag 5 mei 2005 13:08 schreef Alicey het volgende:
[..]
Waarschuwen waarvoor? Niet lekker, gevaarlijk, anders?
Dan gooi ik er zelf wel het nodige bij, dat helpt ook vaak wel.quote:Op donderdag 5 mei 2005 13:11 schreef Lemmeb het volgende:
[..]
Als je van geheel reuk-, smaak- en kleurloze doorzichtig-witte drilpudding houdt, dan hoef ik je niet te waarschuwen.
Tip: gooi die blokken tofu in z'n geheel in de frituur en dan wordt het ineens een stuk lekkerder. Dat doen ze in Japan ook
Marineren.quote:Op donderdag 5 mei 2005 13:13 schreef Alicey het volgende:
[..]
Dan gooi ik er zelf wel het nodige bij, dat helpt ook vaak wel.
Ik zal het eens uitproberen!quote:Op donderdag 5 mei 2005 14:24 schreef mindwar het volgende:
Maakt iemand van jullie ook wel eens notengehakt?
Dat is ook erg lekker!
voor 2 personen:
2 grote aardappels
scheutje ketjap
Bieslook (naar smaak)
een ei
en natuurlijk noten....
zelf gebruik ik altijd walnoten....
Kook de aardappels en laat ze afkoelen...
... prak ze en meng de ketjap, het rauwe ei, de bieslook en de fijngestampte noten er doorheen...
Dit word een erg smerig prutje.....
Daarna schep je een bol in een koekenpan en bakt het goudbruin...
Eenvoudig en erg lekker!
Mijn kookkunsten zijn ronduit belabberd. Alles éénpans. Maar nog altijd hemels vergeleken met datgene ik iha door vegetariėrs krijg voorgeschoteld. En ik ken er heel wat, daar ligt het niet aan.quote:Op donderdag 5 mei 2005 15:04 schreef Alicey het volgende:
Ik ben zelf geen kookwonder, maar vind mijn eigen kookkunsten toch wel redelijk. Of het nou vegetarisch is of niet.
Ik ben geen vegetarier, misschien scheelt dat dan.quote:Op donderdag 5 mei 2005 15:13 schreef Lemmeb het volgende:
[..]
Mijn kookkunsten zijn ronduit belabberd. Alles éénpans. Maar nog altijd hemels vergeleken met datgene ik iha door vegetariėrs krijg voorgeschoteld. En ik ken er heel wat, daar ligt het niet aan.
Ik zal er aan denken mocht ik er ooit komen.. Japanse restaurants heb ik inderdaad heel lekker gegeten, maar dat is ook wel echt iets voor als je er tijd voor hebt.quote:Maar in Japan, daar kunnen ze er echt wat van! dat rijmt
Ik ben twee jaar geleden in Tokyo geweest. Als je daar zegt dat je vegetarisch eten wilt dan denken ze dat je vis wilt.quote:Op donderdag 5 mei 2005 15:15 schreef mindwar het volgende:
ik zou heel graag eens naar japan toe willen...
Maar heb altijd begrepen dat het daar vooral op vis gebaseerd is?
Maar dat eet ik dus niet......
dus er is dan wel genoeg te bikken daar????
Huh Hmmm vaag, daar had ik geen last van. Ik zat de meeste tijd dan ook niet in Tokyo, maar meer op het platteland. Misschien dat dat scheelt.quote:Op donderdag 5 mei 2005 15:20 schreef thabit het volgende:
[..]
Ik ben twee jaar geleden in Tokyo geweest. Als je daar zegt dat je vegetarisch eten wilt dan denken ze dat je vis wilt.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |