FOK!forum / Culinesse à gogo / Kaasfondue, wat te dippen?
Ingrid19vrijdag 30 januari 2004 @ 19:04
Ik weet dat je stokbrood erin kan dippen en bloemkoolroosjes.
Wie heeft nog meer lekkere tips? Ik heb eerst gezocht, maar kon niet veel info vinden.
Crashcatvrijdag 30 januari 2004 @ 19:06
Gehaktballetjes en kleine slavinkjes.
Oh, Opgerolde entrecote is ook lekker. Lijkt een beetje op yakitori zo.
Inorbitvrijdag 30 januari 2004 @ 19:06
soepstick, of hoe heten die dingen
yvette1982vrijdag 30 januari 2004 @ 19:07
edit: doei, ga ergens anders spelen

[Dit bericht is gewijzigd door shmoopy op 03-02-2004 09:43]

N3M0vrijdag 30 januari 2004 @ 19:07
Wij dippen altijd van die mini knakworsten!
autocuevrijdag 30 januari 2004 @ 19:08
Cherrietomaatjes, champignons, cocktailworstjes

-autocue

DuchessXvrijdag 30 januari 2004 @ 19:11
Paprika!
Furbyvrijdag 30 januari 2004 @ 19:12
Blokjes oude kaas

_joepie_vrijdag 30 januari 2004 @ 19:14
= hardgebakken (uitgebakken) (katen)spekreepjes

= uienstokbrood ipv gewoon stokbrood

= soepstengels

= gekookte/gefrituurde krielaardappeltjes

= wil je snel de sfeer opvoeren, zet een klein glaasje kirsch bij elk bord waar je je brood indoopt voordat je het in de fondue doopt

Mickiemaandag 2 februari 2004 @ 22:18
ananas, druiven, bleekselderij, blokjes ham
NewOrdermaandag 2 februari 2004 @ 22:46
Champignons kun je er ook gewoon in doen (bij t opwarmen, in blokjes). Dan zijn ze al warm, maar toch knapperig. En je prikt ze eruit met je vork. Erg lekker.
peranmaandag 2 februari 2004 @ 22:55
paprika
champignons
komkommer
ananas
broccoli (even blancheren)
zilveruitjes
augurken
Mirjammaandag 2 februari 2004 @ 22:56
klinkt allemaal erg lekker
[n00bmodus] kan je ook kaasfonduen als je geen fonduedingen hebt [/n00bmodus]
peranmaandag 2 februari 2004 @ 23:00
quote:
Op maandag 2 februari 2004 22:56 schreef MissyMirjaM het volgende:
klinkt allemaal erg lekker
[n00bmodus] kan je ook kaasfonduen als je geen fonduedingen hebt [/n00bmodus]
jah het kan wel..je moet alleen een goeie ( niet al te grote) pan hebben met een dikke bodem..en een plaatje eronder met een niet al te hoge temperatuur
maar het nadeel is wel dat je stokje niet recht blijven staan/liggen
NewOrdermaandag 2 februari 2004 @ 23:02
quote:
Op maandag 2 februari 2004 22:56 schreef MissyMirjaM het volgende:
[n00bmodus] kan je ook kaasfonduen als je geen fonduedingen hebt [/n00bmodus]
Fonduedingen? Je hebt alleen een pan nodig en iets wat de pan warmhoudt, bijv. een rechaud.
NewOrdermaandag 2 februari 2004 @ 23:03
quote:
Op maandag 2 februari 2004 23:00 schreef peran het volgende:
maar het nadeel is wel dat je stokje niet recht blijven staan/liggen
Je hebt geen stokjes nodig... gewoon een vork.
Sorbootjedinsdag 3 februari 2004 @ 14:37
Superlekker om te dippen: tortelini! (Wel even voor koken natuurlijk)
En ook stukjes roggebrood!
Ripleydinsdag 3 februari 2004 @ 14:52
Ik maak meestal reepjes bleekselderij, komkommer en wortel voor in de kaasfondue, smaakt lekker fris tegenover het zware/romige van de kaasfondue.
_joepie_dinsdag 3 februari 2004 @ 15:29
quote:
Op maandag 2 februari 2004 22:56 schreef MissyMirjaM het volgende:
klinkt allemaal erg lekker
[n00bmodus] kan je ook kaasfonduen als je geen fonduedingen hebt [/n00bmodus]
Je kunt zelfs fonduen in een glazen schaal die in de oven kan (zoeen met een deksel) hij moet wel hoog genoeg zijn .
Alleen als je een pan of chacelon gebruikt met voldoende dikke bodem zul je minder aankoeken/aanbakken krijgen aan de bodem.
ennuikwoensdag 4 februari 2004 @ 13:06
En drink er witte wijn of thee bij. Zorgt er op een of andere manier voor dat het niet zo zwaar ligt!

Soepstengels, bloemkoolroosjes, worteltjes, tomaatjes... Alles kan!

Hikwoensdag 4 februari 2004 @ 14:04
Het hangt ook een beetje van de soort kazen in je fondue af. Heb ooit een lekkere bier-kaasfondue gemaakt, die heerlijk was met van dat donkere boerenbrood...
shmoopywoensdag 4 februari 2004 @ 17:13
quote:
Op woensdag 4 februari 2004 14:04 schreef Hik het volgende:
Het hangt ook een beetje van de soort kazen in je fondue af. Heb ooit een lekkere bier-kaasfondue gemaakt, die heerlijk was met van dat donkere boerenbrood...
En heb jij daar nog een receptje van voor shmoop?
Hikwoensdag 4 februari 2004 @ 17:23
quote:
Op woensdag 4 februari 2004 17:13 schreef shmoopy het volgende:

[..]

En heb jij daar nog een receptje van voor shmoop?


Ga ik even voor je zoeken....
Troelwoensdag 4 februari 2004 @ 17:24
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 19:06 schreef Crashcat het volgende:
Gehaktballetjes en kleine slavinkjes.
Oh, Opgerolde entrecote is ook lekker. Lijkt een beetje op yakitori zo.
Alleen als het voorgebakken is! Dit gaart niet in een kaasfondue...

In een chinees fondue wel (bouillon)

Litmanwoensdag 4 februari 2004 @ 17:32
Apart maar erg lekker: stokjes met echt pittige salami (van de slager) of een andere pittige worst (chorizo bijv) en olijven.

pizza zonder bodem eigenlijk

shmoopywoensdag 4 februari 2004 @ 17:52
quote:
Op woensdag 4 februari 2004 17:32 schreef Litman het volgende:
Apart maar erg lekker: stokjes met echt pittige salami (van de slager) of een andere pittige worst (chorizo bijv) en olijven.

pizza zonder bodem eigenlijk


Goed idee!
Hikdonderdag 5 februari 2004 @ 12:21
Voor Shmoops:

2 teentjes knoflook, 3 dl bier (1 flesje), 400 gram geraspte belegen, Edammer kaas, 1 eetlepel maizena, peper, zout, 2 theelepels Worchestersauce, 2 theelepels scherpe mosterd, zuurdesembrood of bruin stokbrood

Pel de knoflook, halveer de teentjes en wrijf de kaasfondueschaal of braadpan er mee in. Schenk het bier in de schaal op pan en verwarm dit tot het begint te bruisen. Zet de warmtebron laag en voeg al roerende de kaas toe tot deze gesmolten is. Roer de maizena uit met 1 eetlepel water en bind hiermee de fondue. Breng de fondue op smaak met zout, peper, Worchestersauce en mosterd.

Lekker met bijvoorbeeld zuurdesembrood of bruin stokbrood, augurkjes, zilveruitjes en een witlofsalade met appel

Overigens neem ik zelf vaak lekker zwaar bier voor dit recept (hoe meer alcohol hoe beter ) en soms ook nog een andersoortig kaasje erbij. Leef je uit...

shmoopydonderdag 5 februari 2004 @ 12:33
Het klinkt heerlijk.

Heel erg bedankt, ik ga 'm binnenkort zeker proberen!

Isabeaudonderdag 5 februari 2004 @ 12:36
Oh, nog een vraagje. De AH verkoopt 3 soorten kant & klaar kaasfonduespul. In van die bakjes met een zakje kruiden erop en in een Zwitsere Degelijkheid Uitziende Verpakking (dat grote pak). En dan nog iets Is dat te eten en zo ja welke is het beste/lekkerst?
shmoopydonderdag 5 februari 2004 @ 12:37
quote:
Op donderdag 5 februari 2004 12:36 schreef Isabeau het volgende:
Oh, nog een vraagje. De AH verkoopt 3 soorten kant & klaar kaasfonduespul. In van die bakjes met een zakje kruiden erop en in een Zwitsere Degelijkheid Uitziende Verpakking (dat grote pak). En dan nog iets Is dat te eten en zo ja welke is het beste/lekkerst?
Zing!

Die heb ik wel eens als ik geen tijd heb om het zelf te maken en die is echt heel erg lekker.
Andere ook wel eens geprobeerd maar dat vond ik echt niks.

shmoopydonderdag 5 februari 2004 @ 12:37
Oeps, je bedoelde de bakjes, ik had het over zo'n pakje.
Isabeaudonderdag 5 februari 2004 @ 12:38
okay, wilde het vanavond proberen met vers gebakken stokbrood
XcUZ_Medonderdag 5 februari 2004 @ 12:38
Owww kaaassfondue

Erg lekker om te dippen:

- Perzik (van die halve perziken op siroop in stukjes snijden!)
- Banaan
- Appel
- Peer
- Champignons
- Cherrytomaatjes
- Brocolliroosjes

jammie jammie!!

Ik maak de fondue altijd zelf, met aantal zakjes geraspte kaas en een stukje danish blue! Gorgonzola kan ook.

[Dit bericht is gewijzigd door XcUZ_Me op 05-02-2004 12:40]

Vividonderdag 5 februari 2004 @ 12:39
Je wordt er wel dik van he
Isabeaudonderdag 5 februari 2004 @ 12:39
quote:
Op donderdag 5 februari 2004 12:37 schreef shmoopy het volgende:
Oeps, je bedoelde de bakjes, ik had het over zo'n pakje.
Oh, wat voor pakje bedoel je dan? Ik bedoel dat spul dat bij de kaas in het koelgedeelte ligt.
shmoopydonderdag 5 februari 2004 @ 12:46
quote:
Op donderdag 5 februari 2004 12:39 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Oh, wat voor pakje bedoel je dan? Ik bedoel dat spul dat bij de kaas in het koelgedeelte ligt.


Ik ben lekker wakker.

Ik dacht dat je zo'n 1-persoonsbakje bedoelde, die heb je tegenwoordig ook nl.
Maar goed, zo'n groter, plat pak, waar je met 2/3 man van kunt eten, die heb ik dus altijd van Zing.

shmoopydonderdag 5 februari 2004 @ 12:47
quote:
Op donderdag 5 februari 2004 12:39 schreef Vivi het volgende:
Je wordt er wel dik van he
Ja Viv, maar het is zo lekker.
XcUZ_Medonderdag 5 februari 2004 @ 12:48
quote:
Op donderdag 5 februari 2004 12:47 schreef shmoopy het volgende:

[..]

Ja Viv, maar het is zo lekker.


Je moet het ook niet elke dag eten
Hikdonderdag 5 februari 2004 @ 13:41
quote:
Op donderdag 5 februari 2004 12:46 schreef shmoopy het volgende:
Maar goed, zo'n groter, plat pak, waar je met 2/3 man van kunt eten, die heb ik dus altijd van Zing.
Die zijn érg goed inderdaad. Over het algemeen ben ik echt voor zélf maken, maar in dit geval is ó'n pak zéér goed te doen!
Vividonderdag 5 februari 2004 @ 14:11
quote:
Op donderdag 5 februari 2004 12:47 schreef shmoopy het volgende:

[..]

Ja Viv, maar het is zo lekker.



I Know! *oink oink*
Annastaciadonderdag 5 februari 2004 @ 18:28
quote:
Op donderdag 5 februari 2004 12:39 schreef Vivi het volgende:
Je wordt er wel dik van he
Ik kan wel 5 kilo erbij gebruiken! Vanavond eten we kaasfondue
XcUZ_Mevrijdag 6 februari 2004 @ 08:09
quote:
Op donderdag 5 februari 2004 18:28 schreef Annastacia het volgende:

[..]

Ik kan wel 5 kilo erbij gebruiken! Vanavond eten we kaasfondue


Hej, dat komt goed uit, ik moet er ongeveer 5 kwijt

Eet smakelijk

Aventurazondag 14 november 2004 @ 15:46
Vraagje, moet dit in een fonduepan of kan je ook een gewone pan gebruiken?
Angeleszondag 14 november 2004 @ 16:38
Spruitjes!
TazDevlzondag 14 november 2004 @ 16:40
Ik gebruik altijd een gewone pan op 2 van die warmhoud plaatjes. Heb van die BK qlinair pannen met een vrij dikke bodem.
Mirjamzondag 14 november 2004 @ 16:41
ik heb geen warmhoudplaten, wel 1 theelichtje
maar ik neem aan dat dat te weinig is?
Martijn_77zondag 14 november 2004 @ 16:42
Hoe krijg je de pan na afloop eigenlijk goed en snel kaas vrij?
Aventurazondag 14 november 2004 @ 17:43
quote:
Op zondag 14 november 2004 16:41 schreef MissyMirjaM het volgende:
ik heb geen warmhoudplaten, wel 1 theelichtje
maar ik neem aan dat dat te weinig is?
Uit eigen ondervinding kan ik inmiddels melden dat ik een glazen rond ovenschaaltje heb gebruikt (kaas gesmolten in magnetron), bovenop een theelichtje. Ging prima!
Rewimozondag 14 november 2004 @ 18:06
Theelichtje werkt prima (ik heb een klein rechaud waar 1 waxinelichtje ingaat). Ik gebruik een kleine steelpan en dat werkt perfect zo.
Rewimozondag 14 november 2004 @ 18:07
quote:
Op zondag 14 november 2004 16:42 schreef Martijn_77 het volgende:
Hoe krijg je de pan na afloop eigenlijk goed en snel kaas vrij?
Gaat vrij makkelijk hoor. De kaas stolt weer en dan krijg je de pan eigenlijk zo schoon.
cinnamongirlmaandag 15 november 2004 @ 00:38
En hier even de Vara Kassa kant en klare kaasfondue smaaktest uitslag:

http://kassa.vara.nl/portal?_scr=kassa_artikel&number=14374

Zingg staat daar wel als laatste, maar ik vind hem heerlijk!
Lolalalazaterdag 25 december 2004 @ 22:38
Dit topic heb ik oudejaarsmiddag nodig.
Georgeszaterdag 25 december 2004 @ 22:39
Kaas is lekker op bijna alles.
Gewoon ff uitproberen.
Ingridh007dinsdag 28 december 2004 @ 12:49
maaaaaaaaaaaaaaaaaaaaan je wil ni weten hoeveel zin ik heb om te kaasfonduen!!!!
houdt mn vriendje er ni van
Obliviondinsdag 28 december 2004 @ 12:55
quote:
Op dinsdag 28 december 2004 12:49 schreef Ingridh007 het volgende:
maaaaaaaaaaaaaaaaaaaaan je wil ni weten hoeveel zin ik heb om te kaasfonduen!!!!
houdt mn vriendje er ni van
Je kan gewoon 1 persoonsporties kopen, dus wat let je?
Ingridh007maandag 3 januari 2005 @ 12:28
Vanavond kaasfonduen! \o/
Marietje_maandag 3 januari 2005 @ 13:36
lekkah
Rewimowoensdag 26 januari 2005 @ 17:47
Hoe lang moet je champignons er ongeveer in laten 'hangen' voor ze lekker zijn?
Oblivionwoensdag 26 januari 2005 @ 20:26
Ik heb het idee dat als je een rauwe champignon erin doet, dat die niet echt gaar wordt....
Wellicht zou je eerst de champinons moeten bakken?
Rewimowoensdag 26 januari 2005 @ 20:33
Dat vroeg ik me dus af ja
Rhoonawoensdag 26 januari 2005 @ 21:04
Rauwe champignon vind ik lekker hoor

Radijsjes zijn ook lekker!!!!
Pietverdrietwoensdag 26 januari 2005 @ 23:25
quote:
Op donderdag 5 februari 2004 12:39 schreef Vivi het volgende:
Je wordt er wel dik van he
Nee
Dik wordt je als je meer calorien eet dan je verbruikt. Meer bewegen dus.
Op de fiets boodschappen doen, op de fiets naar school of werk, 2 keer in de week sporten en op zondag een paar uur gaan lopen.

Verder niet snoepen en gewoon goed eten.
Gajusdonderdag 27 januari 2005 @ 01:21
quote:
Op zondag 14 november 2004 16:42 schreef Martijn_77 het volgende:
Hoe krijg je de pan na afloop eigenlijk goed en snel kaas vrij?
Na afloop van een kaasfondue houd je een pan met aangekoekte kaas over. Het kaaskoeksel kun je evenvoudig losweken en alsnog nuttigen. Hoe?
Zet de pan op het vuur, breek een ei, roer de eisubstantie door het loslatende kaaskoeksel. Snufje zout toevoegen. Zodoende ontstaat een gerecht dat enigszins smaakt als een kaasommelet. Voor mij het smakelijkste deel van een kaasfondue.
Obliviondonderdag 27 januari 2005 @ 12:06
quote:
Op woensdag 26 januari 2005 21:04 schreef Rhoona het volgende:
Rauwe champignon vind ik lekker hoor

Radijsjes zijn ook lekker!!!!
Ja, alleen met rauwe champignons moet je wel opletten dat je er niet TEveel van eet.
Een paar kan wel, maar geen bakken tegelijk...
b2semandonderdag 27 januari 2005 @ 13:20
En natuurlijk kun je er diverse soorten (stok)brood in gebruiken, ciabatta en/ of notenciabatta is errug lekker. Verder moet het brood niet al te vers zijn, wil het de kaas goed absorberen...
Ananas was al genoemd, maar zorg wel dat je verse ananas hebt, dat is stukken lekkerder dan uit blik.
En als je de fondue zelf maakt, zorg dan voor witte DROGE wijn, geen zoete. Met de kaas kan je variëren wat je maar wilt/ lekker vindt
cinnamongirldonderdag 27 januari 2005 @ 17:22
Ik doopte laatst schijfjes champignons in de kaasfondue, dat was lekker knapperig. Goed te eten hoor!
Ik had trouwens laatst het merk Swissalp, bij C1000 gehaald. Die is echt superlekker.
DaMookzaterdag 14 januari 2006 @ 02:59
Sorry voor de TVP maar ik ga komende week/maand ook kaas fonduen en mijn moeder kende alleen kaas fonduen met brood . Hoelang moeten bijvoorbeeld Gehaktballetjes en kleine slavinkjes Opgerolde entrecote en spekjes erin voor ze goed zijn ? of moet je ze eerst gewoon bakken ?

EDIT hoe komt dit topic in de AT terwijl ik de eerste in 2006 ben
Goipie2maandag 16 januari 2006 @ 10:57
weet niet of het al gezegd is:

bloemkool
spruitjes (wel koken van te voren)
piepstermaandag 16 januari 2006 @ 12:05
Ik heb in Frankrijk laatst kaasfondue gehad met allerlei soorten vleeswaren. Jeweetwel, van die lekkere Franse ham enzo. Het lag allemaal opgevouwen of opgerold op een houten snijplank. Verder kregen we er stukjes stokbrood, augurkjes, zilveruitjes, salade en een gepofte aardappel met room bij. Keilekker!
Drive-rmaandag 16 januari 2006 @ 12:29
quote:
Op maandag 16 januari 2006 12:05 schreef piepster het volgende:
Ik heb in Frankrijk laatst kaasfondue gehad met allerlei soorten vleeswaren. Jeweetwel, van die lekkere Franse ham enzo. Het lag allemaal opgevouwen of opgerold op een houten snijplank. Verder kregen we er stukjes stokbrood, augurkjes, zilveruitjes, salade en een gepofte aardappel met room bij. Keilekker!
Zo ' hoor' je de kaasfondue eigenlijk ook te eten. Net als Vacherin Chaud, Raclette of Reblochon, andere warm kaas gerechten. Je krijgt er een vlees schotel bij, gekookte aardappel in de schil, augurken en zilveruitjes en natuurlijk stokbrood... Ben zelf niet zo'n fondue liefhebber, maar de andere kaas gerechten gaan erin als koek.
piepstermaandag 16 januari 2006 @ 12:47
Ik had al zo'n donkerbruin vermoeden ja. Het hele godvergeten wintersportdorp zat vol met restaurants die deze fondue serveerden.
Drive-rmaandag 16 januari 2006 @ 12:49
quote:
Op maandag 16 januari 2006 12:47 schreef piepster het volgende:
Ik had al zo'n donkerbruin vermoeden ja. Het hele godvergeten wintersportdorp zat vol met restaurants die deze fondue serveerden.
Wat zat je? Ergens midden in de Savorde kazen? Dus richting Portes du Soleil, Les Gets wellicht?
piepstermaandag 16 januari 2006 @ 12:54
Val Thorens. Het meest toeristische wintersportgebied van Frankrijk. (Maar wel lekker goedkoop, veel piste en sneeuwzeker).

Er wonen daar in de zomer maar 20 mensen, dus ik denk niet dat het een specialiteit uit het dorp zelf is.
Drive-rmaandag 16 januari 2006 @ 12:56
quote:
Op maandag 16 januari 2006 12:54 schreef piepster het volgende:
Val Thorens. Het meest toeristische wintersportgebied van Frankrijk. (Maar wel lekker goedkoop, veel piste en sneeuwzeker).

Er wonen daar in de zomer maar 20 mensen, dus ik denk niet dat het een specialiteit uit het dorp zelf is.
Nee, in Val Thorens hoef je het niet op de culinaire boeg te gooien, helaas... Ik vind het dorp altijd vreselijk, maar 1 keer heen geweest. Ga nog steeds regelmatig die kant op (ski vrij veel weken in het jaar) voor een kort weekje, maar kies dan voor Meribel, leuker dorp...
piepstermaandag 16 januari 2006 @ 13:01
Ach joh, ik ben na het skiën toch te moe om nog te apres-skiën, dus dat dorp kan me gestolen worden. En koken doe ik lekker zelf.

En nu weer verder over kaasfondue.

Had iemand al gezegd dat gebakken halve champignons met een beetje knoflook lekker zijn?
Lienekienmaandag 16 januari 2006 @ 13:04
quote:
Op zaterdag 14 januari 2006 02:59 schreef DaMook het volgende:
Sorry voor de TVP maar ik ga komende week/maand ook kaas fonduen en mijn moeder kende alleen kaas fonduen met brood . Hoelang moeten bijvoorbeeld Gehaktballetjes en kleine slavinkjes Opgerolde entrecote en spekjes erin voor ze goed zijn ? of moet je ze eerst gewoon bakken ?

EDIT hoe komt dit topic in de AT terwijl ik de eerste in 2006 ben
Nee, je bent nu in de war met andere fondueen (in olie of bouillon). In kaasfondue kun je niks garen, dus als je vlees wil gebruiken, moet dat van tevoren gaar zijn.

En hier heb je nog een topic over kaasfondue: Kaasfondue