abonnement Unibet Coolblue
pi_207823909
quote:
0s.gif Op donderdag 2 februari 2023 19:39 schreef tong80 het volgende:
Engeland-Frankrijk was vooraf aangekondigd als een van de krakers van de eerste ronde van het WK voetbal van 1982. Engeland is, als ze meedoen, altijd één van de favorieten (misschien dit jaar niet). En Frankrijk had vice-wereldkampioen Nederland uitgeschakeld in de voorronde.

De 'kathedraal van San Mames' in Bilbao was het decor. De Guardia Civil, die normaal het ETA-terrorisme moest bestrijden, moest op deze dag de aandacht verleggen naar de Engelse hooligans. Engeland kreeg na twintig seconden een inworp aan de zijlijn die werd hoog voorgegeven door Steve Coppell.

De lange spits Paul Mariner liet de bal lopen voor zijn Ipswich-ploeggenoot Steve Butcher, die de bal doortikte naar de vrijstaande Bryan Robson. Na 27 seconden stond Engeland met 1-0 voor. De treffer werd door de Britse media meteen omgedoopt tot ‘de snelste goal in de WK-geschiedenis’ en zonder dat iemand eraan twijfelde werd dit feit blind overgenomen door de internationale media.

De Engelsen wonnen met 3-1 en de recordboeken waren herschreven. Totdat een oplettende Chileense journalist met het bericht kwam dat op het WK van 1962 in Chili de Tsjechoslowaak Vavlek Malek tegen Mexico binnen 20 seconden had gescoord. 26 jaar te laat werd de Tsjech in ere hersteld. Dat ze de finale haalden en van Brazilië verloren bleef wel in de boeken.

Het zou er zestien jaar later weer uit verdwijnen. Momenteel is het de Turkse spits Hakan Sukür die de snelste goal ooit maakte op een WK. Dat deed hij na 10,8 seconden op het WK van 2002 in de troostfinale tegen Zuid-Korea.


:T
Welkom terug. :+

:T
  Trouwste user 2022 zondag 5 februari 2023 @ 12:23:58 #127
7889 tong80
Spleenheup
pi_207863001
Vorige maand de sterfdag van Manuel 'Garrincha' dos Santos (1933-1983). Zijn privé leven mag dan worden getekend door alcohol en verslavingen, binnen de krijtlijnen was Garrincha een geniale voetballer. Samen met Pelé was hij één van de beste Braziliaanse voetballers ooit. Garrincha is misschien ook de meest ondergewaardeerde speler ooit.



Na het recent overlijden van Pelé, kwam de discussie weer op gang wie de beste speler is geweest. Helaas is het voetbalgeheugen vaak van korte duur en worden de overgewaardeerde Messi en Ronaldo veelvuldig genoemd. In dit schrale voetbaltijdperk, 2002-2022, is het gemakkelijker uit te blinken dan in vroeger tijden. Een middelmatige spits zoals Miroslaw Klose van Duitsland, kon zelfs topscorer allertijden op WK's worden. Een Italiaanse houwdegen, Cannevaro, wereldvoetballer van het jaar.

Garrincha speelde meer dan 30 interlands aan de zijde van Pelé. Niet één er van werd verloren. Sterker nog, Klein Vogeltje (zijn bijnaam, gekregen door z'n zus), verloor in zijn 50 interlands maar één keer. Op het WK-66 in zijn allerlaatste interland. Op de WK's 1958 en 1962 werd de wonderdribbelaar, ondanks het verschil in lengte van zijn benen, gekozen tot beste speler van het toernooi. Scoren deed hij ook buiten het veld. Gezien zijn 13 (buitenechtelijke) kinderen. Zelfs na het WK-58 in Zweden liet hij een medewerkster van het hotel waar Brazilië verbleef zwanger achter.

Vandaag 40 jaar geleden overleed Garrincha op 49jarige leeftijd aan lever cirroce. In het shirt van zijn club, Botafogo, legde Garrincha zijn laatste kilometers af. Vanaf het Maracanâ stadion begeleidde een menigte van minstens één miljoen Brazilianen hun held naar zijn laatste rustplaat. Op een muur stond in grote letters geschilderd: "Bedankt dat je geleefd hebt Garrincha."

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 woensdag 8 februari 2023 @ 18:07:05 #128
7889 tong80
Spleenheup
pi_207910215
The difference between Johan Cruijff and Maradona.....

Johan Cruijff made Barcelona great. Maradona failed in Barcelona.
Cruijff teached with his hand. Maradona cheated with his hand.
Cruijff won 4 times the EC-1/CL. Maradona never.
Cruijff had followers in van Basten, Bergkamp, Rijkaard and Guardiola. Maradona in the smoke of his sigare.
Ajax is still world class. Napoli is hoping to win theire first trofee in 40 years.
Cruijff was briljant two footed and was a good header. Maradona wished he could.
Cruijff stopped smoking. Maradona was living on hard-drugs and dope.
Cruijff adored Mandela. Maradona Fidel Castro.

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 zondag 12 februari 2023 @ 10:41:17 #129
7889 tong80
Spleenheup
pi_207962556
Ik weiger uit principe te betalen voor sport op tv. Voetbal hoort nationaal kunstbezit te zijn. De omhoog gehypte Elfstedentocht, moet gratis te zien zijn volgens de overheid. Evenals andere belachelijke schaatsevenementen. Je wordt ermee doodgegooid op tv.


De ene worldcup na de andere pootjes-over zonder Gerard Joling, die gierend uit de bocht vliegt. Waarom dan betalen voor darts bijvoorbeeld? Qua doodgooien even dodelijk saai als Formule 1. Op het bloemencorso van Tiel wordt er ook nooit iemand ingehaald. Wint ook altijd een tulp uit Nederland. Komt misschien doordat Nederland internationaal uitblinkt in de C-sport die schaatsen is, terwijl het in de internationale A-sport voetbal al jaren, buiten Ajax, niks presteert of voorstelt.

Nederlandse kunst in bezit van leden van het Koningshuis is al even fascistisch. Uit het oog onttrokken voor het voetvolk. Niet dat het Nederlandse voetbal te vergelijken is met de grootmeesters van weleer, maar het is de gedachte er achter. Cruijff, van Hanegem, Bergkamp, Ronaldo, Neeskens, Moulijn, Rep, Keizer, Wilkes, Berry van Aerle, Litmanen, Romario, Swart, Gullit, Koeman, Nilis. Echt waar lieve kijkbuiskindertjes, die speelden ooit in de Nederlandse Eredivisie. Vanavond wint Ajax gewoon weer met 4-1 van RKC.

Krijgt voor de afstraffing die ze Feijenoord gaan geven over 2 maanden, nog 6 gemakkelijke wedstrijden. Gaan in de herfst weer aan kop. En wordt in de zomer van 2023 gewoon weer kampioen. Dat is het heerlijke van columnist zijn. Je kunt je nergens op gebaseerde conclusie al trekken voordat de competitie is gespeeld. Ik moet zeggen, wel briljant verwoord. Ik heb er tevens geld voor over om niet te hoeven kijken. Lekker langs de Lijn vanavond op de radio. Met good old Andy Houtkamp aan de microfoon. De honkbal expert.

tong80

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 vrijdag 17 februari 2023 @ 13:53:10 #130
7889 tong80
Spleenheup
pi_208032438
Ongelofelijk wat een buitenlandse vedettes en wereldspitsen er in die tijd (1985-2000) in de Eredivisie speelden (Romário, Larsson, Kiprich, Djurovski, Ronaldo, Litmanen, Nilis, Finidi, Kanu, Lerby, Arnesen, Gerets, Nielsen, Michael en Brian Laudrup etc).



Natuurlijk ook Nederlandse grootheden als Gullit, van Basten, Kluivert, Bergkamp of van Nistelrooij, Overmars, Stam en Rijkaard. Romário was en is één van m'n favorieten ooit. Ik was in 1997 kandidaat op tv in een voetbalkwis bij de KRO. Producer Derk Bolt en gepresenteerd door Tom van het Hek. Ik zweette voetbal-peentjes en was zenuwachtiger dan voor welk examen ook. Al het luie zweet kwam eruit. "Vertegenwoordigde" Ajax, en wilde Romário als specialiteit. Dat kon niet, moest natuurlijk een Ajacied zijn. Logisch. Ha ha ha.

Koos toen voor Gerald Vanenburg. Ook niet de minste als technische grootheid, en speler bij zowel Ajax als PSV, waar ie tevens de EC-1 mee won. Ik werd na twintig afleveringen niet onverdienstelijk tweede. Ook typisch voor mij. Soort Joop Zoetemelk-syndroom. Romário werd in 1994 wel eerste op het WK. Helaas o.a. ten koste van Oranje. Het nationale elftal dat wel raad weet met tweede plaatsen. Vreemd dat Romário zo lang in Nederland speelde als wereldspits. Dat kon toen nog gelukkig. Tot Cruijff hem naar Barcelona haalde.

Gefeliciteerd sympathieke grootmeester met je 57ste verjaardag. Van de beelden blijven we eeuwig genieten. "Romário de Souza Faria is afgelopen week 57 jaar geworden! Felix aniversário!

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 maandag 20 februari 2023 @ 12:46:25 #131
7889 tong80
Spleenheup
pi_208074439
Sommige spelers worden na hun carričre herinnerd door één wapenfeit. Robbie Rensenbrink wordt onrecht aangedaan door alleen aan zijn bal op te paal te refereren, in de laatste minuut van de WK-78 finale tegen Argentinië. Andere spelers teren op zo'n gebeurtenis. Zijn trots op dat ene spotlight-moment. Danken er soms hun status aan. Zoals ook Helmuth Ducadam. De doelman van het Roemeense Steaua Boekarest in de jaren 80.



Nooit had een Oost-Europese club de EC-1 gewonnen. De huidige CL. Wel had Dynamo Kiew in de jaren 70 en 80, onder de legendarische trainer Lobanowski, furore gemaakt in andere Europese competities. Mei 1986, Steaua Boekarest speelt de EC-1 finale in Spanje. Uitgerekend in Sevilla tegen Barcelona. Barcelona had vreemd genoeg nog nooit de hoogste Europese prijs gewonnen, kreeg nu een schot voor open doel en de winst was eigenlijk al binnen. 50.000 tifosi op de tribune, naast een handjevol communistische, geprivéligeerde Bobo's uit Roemenië.

Ducadam speelde de wedstrijd van zijn leven. Het was na 90 minuten 0-0. Na de verlengingen stond het nog steeds 0-0. Ducadam was op dat moment al een held aan het worden. Zijn ultieme hoogtepunt moest echter nog komen. Het leek alsof ie net was warmgedraaid toen ie de eerste strafschop in de penaltiereeks stopte. Dat bleek ook zo te zijn. Nummer twee volgde, en nummer drie. Bij de vierde gestopte penaltie werd het oorverdovend stil in Sevilla. Een legende was geboren. De Oost-Blokker Panenka werd onsterfelijk door een geniale strafschop. Een andere Oost-Blokker door er vier op een rij te stoppen.

Barcelona moest nog een paar jaar wachten op Cruijff en Koeman om de cup met de grote oren te winnen.
Ducadam zelf heeft daarna nog maar een paar wedstrijden gespeeld. Hij moest stoppen door bloedarmoede. Letterlijk arm zal ie na 1986 niet zijn geweest. Het voetbal was een cultheld rijker.

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 dinsdag 28 februari 2023 @ 12:51:21 #132
7889 tong80
Spleenheup
pi_208177008
Matt Le Tissier zou record international zijn geweest in Nederland of Brazilië. Het was echter een Engelse voetballer. Daar moet je draven en rennen. Voetballer is niet het juiste woord. Hij is de grootste cult-en clubheld in één.



Hij speelde heel zijn carričre maar voor één club, Southampton. Manchester United wilde hem hebben, evenals AC Milan in hun hoogtijdagen. Le God bleef zijn club trouw. The saints degradeerden nooit terwijl dat zonder Le Tiss wel zou zijn gebeurd. Hij nam 49 strafschoppen, miste er één. PSV zou er een moord voor doen. Le Tissier scoorde als middenvelder meer dan 100 doelpunten. Paul Gascoinge noemde hem Le Genius. Meer dan 150 doelpunten bij een degradatiekandidaat. Als hij scoorde was het van buiten het strafschopgebied. Geen straf voor de toeschouwers en fans. Elegant, majestueus en in de kruising.

"Le Tiss! Le Tiss! Matt Matt Le Tiss! He gets the ball, he takes the piss! Matt Matt Le Tiss!"

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 maandag 6 maart 2023 @ 15:09:44 #133
7889 tong80
Spleenheup
pi_208265664
Grootmeester Simon Agdenstein won zeven Noorse schaaktitels. Is niet echt bijzonder, ware het niet dat ie tevens Noors voetbal-international was. Deze combinatie is wel uniek te noemen. Verder is ie ontdekker en eerste coach van de huidige wereldkampioen schaken Magnus Carlsen. Hij werd ooit tweede op het WK voor junioren, nog voor Viswanathan Anan en de Nederlander Jeroen Piket.





:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 zaterdag 11 maart 2023 @ 21:26:59 #134
7889 tong80
Spleenheup
pi_208334277
22 augustus 2004. Een wondergoal. In 2001 kwam ie naar Ajax als grootste Zweedse talent ooit.
Hij bakte er het eerste jaar niks van. Sommigen bestempelden hem al als miskoop. Hij begon echter te wennen in een andere voetbalwereld. Hij werd van straatschoffie een meneer in de grote stad.


Zlatan ging scoren, ging duels aan, zelfs met van der Vaart zijn ploeggenoot. Hij werd zijn status waard. Zoals ie later bij andere buitenlandse clubs zijn eigen standaard werd. Een speler om letterlijk en figuurlijk tegenop te kijken. Bij Ajax was de wedstrijd tegen NAC op die zondagmiddag de slagröm öp de Zweedse taart.

Een solo als George Best in zijn beste jaren, een dribbel zelden gezien in Nederland. Een wereldster was geboren. Het rijtje Tsjindval, Romario, Litmanen, Nilis, Ronaldo kreeg een waardige aanvulling. Waar een klein land groot in kan zijn. Waar grote voetballers zich kunnen ontplooien. Zlatan is het bewijs. Geef ze de tijd. Geef ze geen ruimte, dan slaan ze toe. De echt groten.


:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 maandag 13 maart 2023 @ 15:14:42 #135
7889 tong80
Spleenheup
pi_208358586
Hollandsche meester

tweebenig
vleugels op zijn zang
taalvaardig
noten in het geding
spitsvondig

geen nooduitgang nodig
de oplossing in Betondorp
gegoten
Nederlanders deelgenoten
voor-ie de wereld inging

Jopie de beste
voeten die spraken
woorden die raakten
gegund die het zagen
in landsbelang

het orakel
spreekt niet meer
laat de eer hoog houden
als een bal
oneindig op twee voeten

blijvend spreken,
de Hollandsche meester
Cruijffie
eeuwig
de fluwelen streek aan de bal

tong80

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 maandag 20 maart 2023 @ 12:50:11 #136
7889 tong80
Spleenheup
pi_208464595
WK-1950 de Engelsen deden voor de eerste keer mee en werden gezien als de grote favoriet. De WK's ervoor deden ze niet mee. Het echte voetbal werd namelijk in Engeland gespeeld. Na een weinig overtuigende overwinning op Chili (2-0) kreeg Engeland te maken met een zwakke tegenstander: de Verenigde Staten, een verzameling amateurs. Echter, team USA won dankzij een goal van de Haďtiaan Gaetjens. De Engelsen moesten daarna winnen van Spanje in het Maracană stadion. De Engelsen verloren echter, mede door een onterecht afgekeurd doelpunt.



De doelpuntenmaker in de wedstrijd Engeland-Verenigde Staten had niet eens een Amerikaans paspoort, mocht meedoen omdat hij goed speelde in the American League. Hij speelde alleen voor team USA op het WK in Brazilië ging later weer terug naar Haďti, waar hij één interland speelde. In 1964 werd hij vermoord door het wrede Papa Doc-regime, zijn lijk hebben ze nooit terug gevonden. Desondanks is hij opgenomen in de National Soccer Hall of Fame vanwege deze unieke prestatie.

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 maandag 27 maart 2023 @ 16:10:31 #137
7889 tong80
Spleenheup
pi_208556262
Valeriy Lobanovskyi werd geboren op 6 januari 1939 in Kiev, een stad in de destijds nog Sovjet Unie. Hij zou niet ouder worden dan 63. Op 13 mei 2002 stierf hij. Lobanovski was geen echte topper als voetballer, wel een speler waar rekening mee werd gehouden.



Vermaard waren zijn hoekschoppen, waaruit hij menig doelpunt scoorde. Hij speelde als linkerspits van Dynamo Kiev twee interlands. Wereldwijde erkenning en waardering kreeg hij pas als coach.

Na zijn voetballoopbaan begon hij als trainer bij Dnjepr Dnepropetrovsk. Na vier jaar begon hij in 1974 aan een ongekende succesreeks als coach van Dynamo Kiev. Hij doorbrak de hegemonie van de Russische clubs door met het Oekraďnse Dynamo Kiev in vijftien jaar, acht keer kampioen van de Sovjet Unie te worden en zes keer de nationale beker te veroveren.

Ook buiten zijn "eigen" land behaalde hij grote successen. Als eerste club uit de Sovjet Unie won ie in 1975 een Europacup, de Europacup-2, om dit in 1986 te herhalen. In 1975 voegde hij er ook de Europese Supercup aan toe. Tussentijds was hij coach van de Sovjet Unie op het WK-86 en EK-88. Deze teams bestonden voornamelijk uit spelers van Dynamo Kiev.

Er zijn weinig coaches geweest die zo'n stempel op hun elftallen wisten te drukken dan Lobanovski. Bij hem stond het systeem boven de individuele speler. Het soms klinisch aandoende spel, was tot het oneindige geoefend. Het perfectionisme was er bijna wetenschappelijk ingehamerd. Het was soms adembenemend te zien hoe linies in elkaar vervlochten en hoe er strategisch werd aangevallen of op de counter gespeeld.

Op het WK-86 eindigde de Sovjet Unie als eerste in hun poule. Het gold toen gelijk als favoriet voor de wereldtitel. Toch werden ze uitgeschakeld door België, dat zijn beste wedstrijd ooit speelde. Het werd na verlengingen 4-3 voor de Belgen, terwijl de rode duivels eigenlijk al in de touwen hingen om de KO te krijgen. Op het EK '88 won de Sovjet Unie hun eerste wedstrijd tegen Nederland. In de finale troffen beide landen elkaar weer. Ditmaal won Oranje door Gullit en Van Basten met zijn wondergoal.

De Sovjet Unie had net als in '86 toch indruk gemaakt door het perfecte teamspel met vrijheden voor de enkele individualist. Zo werd Olech Blochin in 1975 Europees voetballer van het jaar. In 1986 kwam deze eer Igor Belanov toe. Twee spelers die als sterren de kers op de taart waren. Na zes jaar in het Midden-Oosten te hebben gewerkt werd Lobanovski in 1997 gevraagd de gevallen topclub Dynamo Kiev weer naar de top te brengen.

Vervolgens werd Dynamo Kiev vijf maal achter elkaar landskampioen en werd het weer een Europese topper. In 1999 haalden ze zelfs de halve finale van de CL. Zijn persoonlijke prijzen laten zijn status zien: Europees coach van het jaar in 1986, 1988 en 1999. Gekozen bij de tien beste coaches van de UEFA-periode van 1954 tot 2016. Door World Soccer gekozen tot de zesde coach aller tijden. Door France Football gekozen tot achtste coach van de 20ste eeuw.

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 vrijdag 31 maart 2023 @ 10:41:29 #138
7889 tong80
Spleenheup
pi_208600090
‘We gaan in de halve finale komen, ik heb ineens zo’n gevoel dat we in de halve finale gaan komen. Met het balbezit voor Frank de Boer, Frank de Boer speelt de bal, heel goed, naar Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis bergkamp neemt de bal aan, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis bergkamp, Dennis Bergkamp. Oooooooh, Frank de Boer speelt de bal op Dennis Bergkamp, die neemt de bal feilloos aan en die schiet de bal erin. We spelen nog officieel 20 seconden, Dennis Bergkamp, 2-1!’

WK-98 in Frankrijk. Kwartfinale Nederland-Argentinië voor 55.000 toeschouwers Stade Vélodrome Marseille. Een klassieker op het WK. Op het WK-74 en WK-78 speelden beide landen immers al tegen elkaar. Het werd een legendarische wedstrijd. Met alles wat je bij een klassieker mag wensen. Hartstocht, mooie doelpunten, rode en gele kaarten, uitzinnige toeschouwers. Kortom een zinderende wedstrijd, met een apotheose geschreven door de beste scriptschrijver in Hollywood.

Met nog een minuut te spelen, 89ste minuut, lange bal van Frank de boer. De perfecte pass als de beste quarterback in het American Football. In die sport heb je de N-zone. Nu werd het de B-zone.

Dennis Bergkamp werd in Engeland al God genoemd. Nu zag heel de wereld waarom. Maradona had ooit de hand van God nodig om Engeland te verslaan in een kwartfinale op een WK. Waarna ie het goed maakte met de mooiste solo ooit. Een doelpunt dat terecht gekozen werd tot WK-doelpunt van de eeuw. Het doelpunt van Bergkamp tegen Argentinië eindigde als tweede. Twee doelpunten van ultieme schoonheid op het hoogste podium. De Non Flying Dutchman vertoefde even in de hoogste regionen. Voor eeuwig zwevend met de bal aan de voet.

tong80
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_208615891
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 maart 2023 10:41 schreef tong80 het volgende:
‘We gaan in de halve finale komen, ik heb ineens zo’n gevoel dat we in de halve finale gaan komen. Met het balbezit voor Frank de Boer, Frank de Boer speelt de bal, heel goed, naar Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis bergkamp neemt de bal aan, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis bergkamp, Dennis Bergkamp. Oooooooh, Frank de Boer speelt de bal op Dennis Bergkamp, die neemt de bal feilloos aan en die schiet de bal erin. We spelen nog officieel 20 seconden, Dennis Bergkamp, 2-1!’

WK-98 in Frankrijk. Kwartfinale Nederland-Argentinië voor 55.000 toeschouwers Stade Vélodrome Marseille. Een klassieker op het WK. Op het WK-74 en WK-78 speelden beide landen immers al tegen elkaar. Het werd een legendarische wedstrijd. Met alles wat je bij een klassieker mag wensen. Hartstocht, mooie doelpunten, rode en gele kaarten, uitzinnige toeschouwers. Kortom een zinderende wedstrijd, met een apotheose geschreven door de beste scriptschrijver in Hollywood.

Met nog een minuut te spelen, 89ste minuut, lange bal van Frank de boer. De perfecte pass als de beste quarterback in het American Football. In die sport heb je de N-zone. Nu werd het de B-zone.

Dennis Bergkamp werd in Engeland al God genoemd. Nu zag heel de wereld waarom. Maradona had ooit de hand van God nodig om Engeland te verslaan in een kwartfinale op een WK. Waarna ie het goed maakte met de mooiste solo ooit. Een doelpunt dat terecht gekozen werd tot WK-doelpunt van de eeuw. Het doelpunt van Bergkamp tegen Argentinië eindigde als tweede. Twee doelpunten van ultieme schoonheid op het hoogste podium. De Non Flying Dutchman vertoefde even in de hoogste regionen. Voor eeuwig zwevend met de bal aan de voet.

tong80
Toch jammer dat het na dat jaar bergafwaarts ging met Dennis als het om interlandwedstrijden ging.
  Trouwste user 2022 zaterdag 1 april 2023 @ 15:58:10 #140
7889 tong80
Spleenheup
pi_208616059
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 april 2023 15:30 schreef stokj het volgende:

[..]
Toch jammer dat het na dat jaar bergafwaarts ging met Dennis als het om interlandwedstrijden ging.
Vreemde is dat briljante voetballers gemeten worden aan hun geniale verleden.

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_208616203
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 april 2023 15:58 schreef tong80 het volgende:

[..]
Vreemde is dat briljante voetballers gemeten worden aan hun geniale verleden.

:T
Hij beleefde zijn hoogtijdagen bij Arsenal, zoals die mooie omdraaibal die hij maakte om de verdediger te ontwijken en in het doel te scoren.
  Trouwste user 2022 zaterdag 1 april 2023 @ 16:24:36 #142
7889 tong80
Spleenheup
pi_208616266
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 april 2023 16:16 schreef stokj het volgende:

[..]
Hij beleefde zijn hoogtijdagen bij Arsenal, zoals die mooie omdraaibal die hij maakte om de verdediger te ontwijken en in het doel te scoren.
Picasso wordt ook niet beoordeeld op z'n laatste schilderij. Net zoals met Messi nu. Hij is geen tien meer. Maar nog steeds een negen. En recent wereldkampioen.

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 maandag 10 april 2023 @ 16:04:17 #143
7889 tong80
Spleenheup
pi_208726913
Juni 1979. Nacompetitie FC Groningen-Telstar. FC Groningen leidt met 2-0. Fred Bischot, linksback en aanvoerder van Telstar, staat op het punt om in te gooien tot hij iets langs zijn oor hoort suizen. Een medespeler raapt een mes op dat uit het publiek op het veld is gegooid.

Scheidsrechter Bep Thomas staakt de wedstrijd, waarna Telstar ontdaan weigert de wedstrijd te hervatten. De Telstar-spelers worden bekogeld met stenen terwijl ze onder politiebegeleiding het stadion verlaten. Een 41-jarige Groninger wordt gearresteerd als messenwerper. Na het uitspelen van het restant wint FC Groningen met 3-0. Willem 2 zal uiteindelijk promoveren.

Sindsdien word de uitstekende linksachter Fred Bischot voornamelijk herinnerd door dit incident. M'n voetbalverhaal column van een paar jaar geleden op FOK! Willen de minister van justitie en ander rechts gebroed, stoppen met rechts-reactionair populistisch geblaat voor de bühne. Ik begrijp wel dat de BBB daardoor groot is geworden. Maar laat mijn sport erbuiten. Het is niet van vandaag. Het is van ieder weekend en in ieder stadion.

Als Ajaxsupporter vond ik deze de mooiste. Van een Feijenoorder: 'In ieder geval mikken we dit seizoen het beste.'


:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 vrijdag 21 april 2023 @ 12:30:46 #144
7889 tong80
Spleenheup
pi_208850698
Je hebt clubs die in de vergetelheid verdwijnen. Je hebt ook clubs die verdwijnen en voor altijd zullen worden herinnerd. Wie kent Sc Gooiland nog, Rigtersbleek of Sc Amersfoort?



Clubs in de marge. FC Haarlem was een kleine grote club. Een Amsterdammer hoort bij Ajax te gaan voetballen. Ruud Gullit echter werd weggekaapt door Barry Hughes, de legendarische trainer van FC Haarlem. Op zijn 16e maakte Gullit, eerst nog Dil geheten, zijn debuut voor FC Haarlem. Als laatste man maakte ie in een paar stappen al majestueuze stappen naast Piet van den Berg en Pieter Huig. Hij kon degradatie als broekie niet voorkomen.

Echter het jaar er op loodste ie Haarlem wel terug naar de eredivisie. Op zijn 17e gekozen tot beste speler van de eerste divisie en bijna topscorer als laatste man. Onder leiding van deze zwarte tulp behaalde Haarlem een vierde plaats in de Eredivisie. Ongekend. Haarlem was een club met een mooie historie. Met de legendarische Kick Smit werden ze landskampioen. Deze spits scoorde in 29 interlands 26 doelpunten. Hij werd ooit samen met Abe lenstra en Faas Wilkes gebruikt als strip-voetbalheld....Kick Wilstra.

Gullit maakte de Europese avonturen van Haarlem niet meer mee. Ook het drama in Moskou waarbij meer dan 100 doden vielen niet. Gullit ging naar Feijenoord om vele prijzen te winnen. Waaronder 2 maal wereldvoetballer van het jaar en bij PSV in 1987 Europees voetballer van het jaar. FC Haarlem bestaat niet meer. Menig blauw/rood voetbalhart treurt daar nog om. Barry Hughes en Ruud Gullit zullen achterom kijken, en denken.....wat was het mooi.

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 donderdag 11 mei 2023 @ 19:11:19 #145
7889 tong80
Spleenheup
pi_209105636
Van alle culthelden die Feyenoord begin jaren negentig op het veld had staan, was hij de grootste. John de Wolf was een stoere crimineel, Ed de Goey gewoon goed, Gaston en Regi kwikzilvere dartelaars en Mike Obiku exotisch. József was vooral gewoon gewoon.



Hij stond in het telefoonboek en woonde in een eengezinswoning in Sterrenburg, een rustige jaren-zeventigwijk in Dordrecht. Net zoals de doorsnee-supporter. Die hem zag als een buurman die er af en toe uit het niets een bal in trapte. De tovenaar uit Tatabánya, de puffende Hongaarse magiër. Heel veel doelpunten maakte József niet. Maar als hij ze maakte, waren ze vaak belangrijk.

Neem nou de wedstrijd thuis tegen PSV, in het seizoen ’94-’95. In de vijftigste minuut kreeg Feyenoord een strafschop. József stond net in het veld, zonder warming-up, en had nog geen bal aangeraakt. Geen enkele twijfel wie ‘m zou nemen. Hij slofte naar de stip. Wachtte net zo lang tot keeper Stanley Menzo een hoek koos. En schoot ‘m niet overdreven hard in de andere: 2-2. Twintig minuten later scoorde hij het winnende doelpunt. Het publiek was uitzinnig en scandeerde de rest van de wedstrijd ‘Jóóóózsef, Jóóóózsef’. De Tovenaar van Tatabánya maakte zijn bijnaam weer waar.

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 dinsdag 16 mei 2023 @ 20:14:43 #146
7889 tong80
Spleenheup
pi_209177897
17 lijkt wel de leeftijd waarop iedere aanstaande Nederlandse topper (scorend) debuteert. Cruijff, van Basten en Bergkamp bijvoorbeeld. Faas Wilkes ging ze voor bij Xerxes.



Faas Wilkes was ook de eerste Nederlandse speler die als prof furore maakte in het buitenland. Willem Kieft was als 18 jarige Europees topscorer al te oud. Diens scheve verschijning sierde niet de Pisa toren. De voornaam van Kieft werd dan ook niet befaamd. Faas echter. Abe Lenstra durfde niet en Gerrit keizer bij Arsenal was te onbeduidend.

Er zijn bejaarde Italianen die Faas heten. Door hun ouders vernoemd naar de weergaloze dribbelaar. Bij Inter Milaan en Torino schrijven ze zijn naam in gouden letters. Dennis zegt ze weinig meer. Die maakte meer furore in de Meer. Faas Wilkes zijn status is met geen pen te beschrijven. De wijzende tifosi, sturen hun verafgode blik, op een gouden blad naar de pagina van Faas. Ook in Spanje, en dan vooral Valencia, dragen ze hem nog steeds virtueel op de schouders. Iets dat ooit letterlijk gebeurde na een historische overwinning tegen het gote Real Madrid. Samen met Alfredo di Stefano van Real Madrid en Kubala van Barcelona was hij de ster in zijn periode destijds. Vergelijkbaar met Messi en Ronaldo tegenwoordig.

Wilkes was het grote voorbeeld voor Johan Cruijff. Doordat de KNVB tegen profvoetbal was speelde hij tussen 1949 en 1956 geen interlands. Uiteindelijk speelde hij er toch nog 38, waarin hij 35 keer scoorde. Een ongekend gemiddelde. Dennis Bergkamp was de speler die in 1998 pas dit aantal doelpunten overtrof. De Tulp, zoals Faas Wilkes in Italië werd genoemd, gaf het stokje door aan een protegé van Cruijff. Daar waar ie zelf de verlosser stimuleerde en inspireerde.

Faas Wilkes zou 82 jaar worden. De eerste wegbereider van het Nederlandse topvoetbal. Een bijna vergeten grootheid. In een land waar men het momenteel moet hebben van Luuk de Jong en Wout Weghorst. Noem het maar een bos, dat woud. Waar het diep zoeken is naar pareltjes als de tulpen van destijds.

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 maandag 22 mei 2023 @ 14:24:28 #147
7889 tong80
Spleenheup
pi_209239866
Ruud Gullit werd in 1987 Europees voetballer van het jaar als speler van PSV. Iets dat tegenwoordig niet meer kan als speler van een club uit een kleiner land. Ik zeg kleiner land en niet kleinere competitie. Nederland was toen immers nog een topvoetballand met een topcompetitie.



Het vreemde is dat PSV het jaar erna pas nog groter werd en het grootste succes uit de clubhistorie zou behalen. Het jaar waarin Ajax een EC-2 finale speelde, Oranje Europees kampioen werd, werd PSV Europa Cup-1 winnaar. Een Europa Cup die bij menigeen niet in het geheugen gegrift zal staan. Maar Nederland juichte. Terecht. Het was echter ondanks de sterren in het team de Europese winnaar van de middelmaat.

Lerby, Arnesen, Kieft, Koeman, Vanenburg, Gerets, Kieft, Nielsen. Toch PSV speelde op safe. Hiddink maakte zijn eerste internationale glorie-periode. Dat zat wel snor. PSV had al eerder een grote prijs binnen gesleept onder grootmeester Kees Rijvers de UEFA-Cup in 1978. Toen ook al een mooi Nederlands voetbaljaar. Zoals de jaren '70 en '80 groots waren voor het kleine kikkerlandje. Destijds waren het twee decennia waarin Nederland mede het Europese voetbal beheerste.

We vonden het jammer dat PSV vanaf de kwartfinale geen wedstrijd meer won. Vier gelijke spelen en zelfs de finale bleef Nul-Nul. Tegenwoordig zouden we er een moord voor doen als Nederlandse voetbalsupporter. Bordeaux werd in de kwartfinale overwonnen. Mede door een doodschop van PSV spits Hans Gilhaus, die de Franse uitblinker Tigana uit de wedstrijd schopte. Ronald Koeman verklaarde in de pers dat het een professionele overtreding was van Gilhaus. Die opmerking kwam hem op een schorsing tegen Real Madrid te staan in de halve Finale.

Real Madrid werd destijds getraind door Leo Beenhakker. Dat elftal van Real werd beschouwd als wonderteam. Met spelers als Michael Laudrup, Hugo Chansez, Vasquez, Cordillo, Michel en Butruagueno. PSV had in de uitwedstrijd echter de lelijkste voetballer na Berry van Aerle op het middenveld. PSV kwam één keer voor het doel in die wedstrijd. Uitgerekend Edward Linskens, de ietwat onbeholpen verdedigende middenvelder.

Nooit heeft iemand geweten waarom juist deze onbeduidende middenvelder in scoringspositie kwam. Hij scoorde dan ook het lelijkste doelpunt ooit op dat niveau. Linkskens wilde de bal in de rechter hoek schieten, de doelman dook die hoek in. Linskens echter raakte de bal met z'n rechter scheenbeen verkeerd. De doelman keek nog naar links, en zag de bal onder zich het doel in hobbelen.

Over de finale tegen Benfica kunnen we kort zijn. Nul-Nul. Verlenging. Nul-Nul. Net zoals in de halve finale thuis tegen Real Madrid een heldenrol voor van Breukelen. Het was een voorbode tevens proloog ongelogen van het EK-88. PSV won de grootste clubprijs. Mede dankzij Hans van Breukelen. In de EK-finale tegen Rusland stopte hij de strafschop van Belanov. In de EC-1 finale die van Veloso. Een keertje mag de neus de credits krijgen.

Koeman zou nog vaker schitteren in een EC-1 finale. PSV, een club om trots op te zijn. En Linskens ? Die ging afbouwen aan de bar bij NAC in de kantine. Daar droegen ze hem na afloop ook op handen. Als barkeeper tijdens een avondje NAC. Een barkruk op z'n plaats.

tong80

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 donderdag 1 juni 2023 @ 06:45:22 #148
7889 tong80
Spleenheup
pi_209358083
IJsselmeervogels is een Nederlandse voetbalclub. Het is met zeven landstitels bij de amateurs de succesvolste club in het Nederlandse amateurvoetbal. De rood-witten komen uit Spakenburg, in de Nederlandse provincie Utrecht, aan de boorden van de voormalige Zuiderzee. Op de ranglijst aller tijden, wat betreft het aantal gescoorde punten in wedstrijden op het hoogste amateurniveau in het zaterdagvoetbal, sinds invoering landelijke eerste later Hoofdklasse 1970/71 bezet IJsselmeervogels de eerste plaats Tegenwoordig komt IJsselmeervogels uit in de Jack's League/Tweede divisie Zaterdag.



Een rijke historie heeft deze club die in bijna hetzelfde shirt speelt als Ajax. Misschien dat daarom hun sporthal 'De toekomst' heet. De rode baan op het witte shirt is herkenbaar uit duizenden. Hun plaatsgenoten van VV Spakenburg spelen aanpalend op een even indrukwekkend amateurcomplex. Spakenburg in het blauw. Ze worden in de volksmond dan ook de blauwen genoemd, zoals De Vogels de Rooien heten.

Zeven keer werd Ijsselmeervogels algemeen landskampioen, nog vaker districtskampioen. Momenteel "lang" gelegen en vergeten tijden. 2011 was de laatste keer. Degradatie lonkt naar de derde divisie na de 6-0 nederlaag tegen Hercules in de promotie/degradatie wedstrijden.

Hun grootste succes kwam er in 1975. In het seizoen 1974-1975 wisten ze de halve finale te bereiken in de nationale beker. Na Limburgia en SC Amersfoort (professionele buurman in het provinciale voetbal) te hebben verslagen ging de victorie door tegen FC Groningen in de kwartfinale. Na 2-2 aan het eind van de verlengingen wonnen de Spakenburgers met strafschoppen van de koploper in de Eerste Divisie. In Deventer, in de Adelaarshorst tegen FC Twente volgde de halve finale. Deze destijds Europese topclub bleek een brug te ver voor Jaan de Graaf en zijn ploeggenoten. Ook hier werd er met 6-0 verloren. Geen schande, historie was al geschreven. Helemaal toen aan het eind van het jaar Ijsselmeervogels tot sportploeg van het jaar werd gekozen. Dat lukte Feijenoord niet eens in 2002, na winst van de UEFA-cup.

Jaan de Graaf, de sterspeler destijds in de jaren 70, werd pas in zijn nadagen profvoetballer bij AZ-67. Wegens geloofsovertuiging wilde en mocht hij niet op zaterdag spelen. Toen eind jaren 70 ook op zaterdagavond werd gevoetbald ging hij pas overstag. In zijn na dagen kon hij geen stempel meer drukken. Echter werd hij niet gezien als miskoop. Hij bleef wel vissen. En menig doelman nog achter het net. Zoals Wilco, de Spakenburg/Bommelse visboer, als een ware Tsjeu La Kibbeling, er de moed inhoudt.

tong80

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 woensdag 7 juni 2023 @ 18:22:02 #149
7889 tong80
Spleenheup
pi_209434091
Niet één voetballer wordt door zowel Barcelona als Real Madrid supporters gehaat. Bernd Schuster kreeg het voor elkaar. Als wonderkind maakte hij op z'n 18e zijn debuut voor FC Köln. Tijdens hetzelfde seizoen debuteert ie ook nog eens voor Die manschaft. A Star Was Born.



De sierlijke middenvelder met de blonde lokken was op weg een wereldster te worden. Zijn doelpunten waren ongekend, zijn passes magistraal en zijn stijl on-Duits. Vergelijkbaar met zijn grote voorbeeld Günter Netzer. In 1980 werd het Europees kampioenschap gespeeld. Een toernooi waarin Lothar Mattheus, de typische Duitse voetballer en het tegenbeeld van Schuster, zijn debuut zou maken tegen Nederland. Schuster was pas 20, maar werd uiteindelijk gekozen tot beste speler van het toernooi.

Het gevolg was een transfer naar het grote Barcelona. Hij zou even vaak schitteren op het veld als opvallen door zijn recalcitrante gedrag. Geen bestuurslid of trainer waar-ie geen ruzie mee kreeg. Ruzie die hij ook kreeg met de Duitse Bondscoach Jupp Derwall. Hij en zijn vrouw, tevens zaakwaarneemster, vonden dat ze onder betaald werden door de Duitse bond en dat de coach veel te defensief speelde. Ladenkoller und heibel in de tent. Resultaat, Bernd Schuster bedankte op zijn 23ste, na 21 interlands, voor die Manschaft. Hij kwam nooit meer op deze beslissing terug.

Na 7 jaar kon het niet uitblijven, Barcelona en Schuster scheiden hun wegen na de zoveelste ruzie. Schuster deed een Cruijffie. Hij tekende voor Real Madrid, de vijand van Barca. Ook hier grote successen en met ruzie uit elkaar. Weer nam ie wraak, hij ging voor Atletico Madrid spelen. De gevallen topclub hielp ie aan Spaanse bekers en twee vice-kampioenschappen. Het ultieme verraad. Een geweldenaar als voetballer werd in Spanje als paria beschouwd.

De voetballer die op grote toernooien zou gaan schitteren wordt voornamelijk herinnerd, als ie nog wordt herinnerd, als opstandig buitenbeentje. Als speler die bij de grootsten ooit had kunnen behoren.
In 1994 speelt-ie weer in Duitsland, voor Bayern Leverkusen. Alsof ie op zijn ouwe dag nog één keer wilde laten zien wat ze al die jaren hebben gemist. Maakt 3 keer Dass Tor des Monats. Als apotheose behaalt het semi-genie de plaatsen één, twee en drie bij de verkiezing van het doelpunt van het jaar.



Daarna was het mooi geweest, schlüss voor Schuster. De blonde engel, sloot de deur.

tong80

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 maandag 12 juni 2023 @ 15:31:53 #150
7889 tong80
Spleenheup
pi_209488788
Er zijn spelers die door mindere prestaties bekendheid krijgen. Spelers die tegenwoordig culthelden worden genoemd. Echte culthelden presteren echter ook. Zijn niet alleen door hun Haagse tongval gewaardeerd. Zijn meer dan van de juiste tongriem gesneden.

Wim van der Horst hoort in de club van culthelden die presteerden op het veld. Begonnen in Utrecht bij de amateurclub Sint Maarten, later Sporting '70 en sv HMS. Gescout door AZ-67. Met zijn Utrechtse plaatsgenoot Wim van Hanegem reed-ie samen in de auto naar Alkmaar. Begin jaren 80 was AZ-67 een Nederlandse topclub. Die zelfs een Europese finale speelden. In 1981 tegen Ipswich Town.

Het was voor de jonge van der Horst onbegonnen werk om een basisplaats te bemachtigen met al die internationals op het middenveld. Met De Kromme en Jantje Peters als concurrenten voor zich moest ie de club wel verlaten. FC Den Bosch werd zijn nieuwe thuishaven. Hij zou er 8 jaar als aanvallende middenvelder spelen.
Vraag een Bosschenaar naar zijn favoriete speler uit het verleden. Grote kans dat deze flegmatieke aanvallende middenvelder, ondanks Hans Gilhaus, Arnold Scholten, Jos van Herpen, Theo Lucius of Ruud van Nistelrooij, wordt genoemd.

Zijn hoogtepunt uit die tijd is een 3-0-overwinning op Ajax in 1983/84. In de tweede helft weet ie een hattrick te scoren tegen de grootmacht. Ik ken zonder te googlen geen andere speler die dat heeft gedaan.

Wim van der Horst woont nog steeds in Den Bosch. Is scout voor de club, en algemeen uithangbord. Na 250 wedstrijden voor de FC is-ie een deel van de cultuur van de stad geworden. Heija Den Bosch staat in het clublied. Heija Willem zong de M-Site. Ik reed 15 kilometer naar De Vliert op de fiets om van der Horst te zien. Wim reed 30 kilometer naast de Kromme in de auto naar De Alkmaarderhout. Eén en al oor naar zijn leermeester. Wijze lessen van één van de grootste voetballers tot zich nemend.

Een ware club/cultheld. Niet hoog van de Sint Jans kerktoren blazend. Wel met de cornervlag zwaaiend na zijn tweede doelpunt tegen mijn andere favoriete club. Grote kans dat-ie na een wedstrijd tegen Feijenoord met een andere ex-Boschenaar, Joseph Kiprich, voor de kleedkamer een sigaretje rookte. Effe puffend na gedane zaken. Twee uitblazende eindbazen. Culthelden pur-sang.

tong80


:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')