Jenever of genever: een gedistilleerde drank die overeenkomstig de bepalingen van categorie 19 van Bijlage II van de verordening 110/2008 wordt verkregen door aromatisering met jeneverbessen (Juniperus Communis) van ethylalcohol uit landbouwproducten en/of moutwijn. Daarnaast mogen als aanvulling worden gebruikt andere natuurlijke en/of natuuridentieke aromastoffen zoals gedefinieerd in artikel 1, onder b), i) en ii) van het Warenwetbesluit Aroma's en/of aromatiserende preparaten zoals gedefinieerd in artikel 1, onder c), van het Warenwetbesluit Aroma's en/of planten of plantendelen met aromatische eigenschappen worden gebruikt, maar de organoleptische kenmerken van de jeneverbes moeten waarneembaar blijven, zij het soms in mindere mate. Het alcoholgehalte is tenminste 30% vol. met uitzondering van "vruchtenjenever".
2 Jonge jenever: een jenever, die:
a. bereid is met ethylalcohol uit landbouwproducten en voor minder dan 15% bestaat uit moutwijn;
b. kan zijn gezoet tot een maximum van 10 gram suiker per liter;
c. kleurloos moet zijn;
d. een alcoholgehalte heeft van tenminste 35% vol.
De benaming kan worden aangevuld met de termen klare, Schiedam(mer), Friesche en Schiedamse.
3 Oude jenever: een jenever, die:
a. bereid is met ethylalcohol uit landbouwproducten en voor minstens 15% bestaat uit moutwijn;
b. moet zijn lichtgeel of lichtbruin van kleur;
c. kan zijn bijgekleurd met uitsluitend karamel;
d. kan zijn gezoet tot een maximum van 20 gram suiker per liter;
e. een alcoholgehalte heeft van tenminste 35% vol;
f. de organoleptische eigenschappen van de jeneverbes heeft.
De benaming kan worden aangevuld met de termen klare, Schiedam(mer), Friesche en Schiedamse.
4 Graanjenever: een jenever, die:
a. bereid is met ethylalcohol uitsluitend van granen of producten afkomstig van granen en/of moutwijn;
b. kan zijn bijgekleurd met uitsluitend karamel;
c. kan zijn gezoet tot een maximum van 20 gram suiker per liter;
d. moet zijn kleurloos, lichtgeel of lichtbruin van kleur;
e. een alcoholgehalte heeft van tenminste 30% vol.
Graanjenever kan worden voorafgegaan door de aanduiding "Friesche" of "Schiedamse". De toevoeging "jonge" of "oude" kan worden gebruikt als bovendien wordt voldaan aan het bepaalde in lid 2 sub a. en c. en d. resp. lid 3 sub a., b. en d., e. en f.
[ Bericht 58% gewijzigd door #ANONIEM op 16-10-2018 11:34:46 ]