abonnement Unibet Coolblue
pi_182306455
ik zat zo te denken dat om de aarde heen een grens van een luchtbal, (aarde en atmosfeer) die wij de dampkring noemen zit, en dat aan de ene kant de luchtdruk 1013mbar is en aan de andere kant de ruimte, oftewel een vacuum is...

wat gebeurt er met deze waardes als men steeds een raket door de dampkring schiet?

ontsnapt er niet steeds een beetje lucht?
  Moderator woensdag 3 oktober 2018 @ 23:21:31 #2
451823 crew  Plompzakker
HAAAAAAA!
pi_182306592
Wellicht niet wegens zwaartekracht
Deze user is best OK als je hem normaal aanspreekt via DM.
pi_182312551
Hoe verder van de aarde af, hoe lager de luchtdruk. Bovenop een berg is de lucht al een stuk ijler dan op zeeniveau. In de ruimte is de luchtdruk vrijwel nul. Er zijn echter nog steeds deeltjes in de ruimte. Raketten gebruiken vooral waterstof en zuurstof als brandstof, daar zal wat van verloren gaan. Tegelijkertijd vangt de aarde deeltjes uit de ruimte.
pi_182327135
Het beeld dat je hebt van onze atmosfeer en vacuum klopt niet helemaal. Er is geen grens, hoe hoger je komt hoe minder luchtmoleculen. Druk wordt veroorzaakt door botsende luchtmoleculen. De reden dat niet al het lucht hier beneden is, is omdat ze bij een botsing ook naar boven geduwd kunnen worden. Moleculen die nergens tegen aan botsen (dus helemaal bovenin) gehoorzamen netjes de wetten van de zwaartekracht en vallen net zo lang naar beneden tot ze weer ergens tegenaan botsen in de atmosfeer. Of het nou een molecuul of gigantisch rotsblok is, zolang iets geen zijwaartse snelheid heeft om in een baan om de aarde te komen of in de buurt komt van de maan, zal alles tot bijna een miljoen kilometer hoog (2,5-3x de afstand tot de maan) weer netjes terugvallen op aarde.

Een groot misverstand is dat vacuüm een zuigende kracht is, maar dat is niet zo. Luchtdruk is een duwende kracht maar omdat die in het dagelijks leven altijd en overal aanwezig is lijkt het net alsof vacuum zuigt. Zonder luchtdruk geen "zuiging" dus aan de bovenkant van de atmosfeer waar vrijwel geen luchtdruk is doet vacuum ook niks meer.
pi_182378832
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 oktober 2018 00:44 schreef Dally het volgende:
Het beeld dat je hebt van onze atmosfeer en vacuum klopt niet helemaal.
ja, dat kan je wel zo stellen, afijn duidelijk verhaal, bedankt, maar nu heb ik nog zo iets... zweven we als heelal nou eigenlijk tussen andere heelallen en is een zwart gat niet gewoon een doorlaatklep naar een ander heelal?
pi_182400328
quote:
0s.gif Op zondag 7 oktober 2018 21:16 schreef darmparasiet het volgende:

[..]

ja, dat kan je wel zo stellen, afijn duidelijk verhaal, bedankt, maar nu heb ik nog zo iets... zweven we als heelal nou eigenlijk tussen andere heelallen en is een zwart gat niet gewoon een doorlaatklep naar een ander heelal?
Haha, dat is wel opeens een compleet ander soort vraag. :-)
Niemand die het weet. Er zijn talloze ideeėn over en kan heel serieuze discussies opleveren, maar bewijs? Neen.

Ik weet niet of er een Nederlands woord voor is, maar meerdere heelallen noem je het "multiverse"
Heelal = universe (uni betekent 1 en multi betekent meerdere)
Multilal misschien? ;)

Edit:
Multiversum natuurlijk. Universum is synoniem voor heelal.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')