Wat een onzin! Je tilt een pan gewoon op als je denkt dat ie te heet wordt cq schuift hem even aan de kant. Echt nul excuses voor gecremeerd eten.quote:Op woensdag 27 juni 2018 11:11 schreef Jordy-B het volgende:
Het grootste struikelblok met inductie is dat je je erop verkijkt hoeveel energie er in zo'n pan geduwd wordt en hoe snel een pan gierend heet wordt. Dat betekent dat de kans groot is dat je de komende weken voornamelijk gecremeerd eten op tafel zet.
Toen mijn ouders vroeger overgingen op inductie heb ik drie weken lang gecremeerd eten voorgeschoteld gekregen.quote:Op woensdag 27 juni 2018 11:25 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Wat een onzin! Je tilt een pan gewoon op als je denkt dat ie te heet wordt cq schuift hem even aan de kant. Echt nul excuses voor gecremeerd eten.
Inductie werkt gewoon net als gas. Klaar.
Doe gewoon je werk.quote:
Bedankt, is elke pan even goed als die drie ellen erop staan?quote:Op woensdag 27 juni 2018 10:24 schreef RobinOok het volgende:
Staat gewoon onderop de pan of ie geschikt is voor inductie: drie ellen.
[ afbeelding ]
Verder zou ik altijd voor colledig metalen pannen gaan, die gaan je leven mee en blijven mooi.
Of bedoelde je dat je op zoek bent naar koekenpannen?
Ik krijg in ieder geval een boel fijne tips hier, bedankt. Ik ben dus echt een newby op het gebied van inductie, en na verbouwing van mijn keuken heb ik niet echt geld meer om pannensets aan te schaffen die niet voldoen. Wat ik koop, moet dus direct goed zijn. Voldoen hema-pannen of Blokker-pannen? Ik koop liever maar niet via internet dit keer, of heeft iemand met een of andere set van Bol.com juist hele goede ervaringen?quote:Op woensdag 27 juni 2018 11:43 schreef vinnypassy het volgende:
Inductie is super handig. Ik was er eerst niet van, totdat ik ermee aan de slag ging. Veel makkelijker te controleren dan gas (bij gas had ik met een pan op het laagste pitje nog steeds dat de boel ging koken en soms aanbrandde, nu niet meer) en veel sneller warm. Gaat bovendien automatisch uit, wat weer scheelt; zo heb ik ooit een greep boven een vlammetje laten staan met een verbrandde hand als gevolg toen ik de pan wilde pakken. Dat gebeurt dus niet meer.
En je eten aan laten branden? Ik heb de eerste keer de pindasaus aan laten branden, daarna nooit meer. Ligt dus volledig aan jezelf, want in principe heb je inductie zo onder de knie.
En dan tips? Proberen. Je vindt vanzelf de juiste warmte voor jouw manier van koken. Ik doe bijna alles op standje 7 (P komt na 9 en is de max), dat is gelijk matig hoog (pak hem beet 70-75%) vuur. Ik gebruik ook pannen die ik op gas heb gebruikt; is dus onzin dat je die daarna niet op inductie kunt gebruiken.
Ik deed mijn werk. Je kunt fatsoenlijk meeposten of wegblijven. 8 Dezelfde reacties zonder onderbouwing in capslock geschreven voldoen niet aan fatsoenlijk.quote:Op woensdag 27 juni 2018 11:54 schreef Ik2 het volgende:
[..]
Doe gewoon je werk.
http://ec.europa.eu/healt(...)cs/scenihr_o_041.pdf
Gewoon niet aan beginnen dus !
U bent gewaarschuwd.
Stalen kookpannen kunnen gewoon in de vaatwasser. Bij keramische en antiaanbakkoekenpannen is de vaatwasser wat slechter voor de toplaag maar alsnog geen ramp. Je kunt bij aanschaf ook opletten of er bij staat dat ze in de vaatwasser mogen.quote:Op woensdag 27 juni 2018 12:01 schreef la_perle_rouge het volgende:
Ik hoop gecremeerd eten te voorkomen (krijg je de pan daarna nog wel weer bruikbaar?), maar ik moest er wel om lachen . Het wordt in het begin uitkijken dus, en niet naar de tv gaan kijken tijdens het koken...
En kunnen al die pannen in de vaatwasser, want qua afwassen ben ik niet de allerijverigste
Laat ik eerste even de titel uitleggen.quote:Op woensdag 27 juni 2018 11:54 schreef Ik2 het volgende:
[..]
Doe gewoon je werk.
http://ec.europa.eu/healt(...)cs/scenihr_o_041.pdf
Gewoon niet aan beginnen dus !
U bent gewaarschuwd.
Er zijn in het huishouden apparaten die de gebruikers meer straling kunnen bezorgen dan de richtlijnen. Die richtlijnen worden trouwens opgesteld door middel van extrapolatie, maar dat had je ongetwijfeld zelf al gelezen.quote:In the household, more appliances have appeared in the intermediate frequencies (IF) range. An important source of exposure in this frequency range is induction hobs, which have become popular in recent years. These can expose their users (both members of the general public and professionals) to IF magnetic fields higher than the reference levels of exposure guidelines.
Heb zelf keramische pannen geprobeerd, die met zo'n witte binnenkant. Alleen na een tijdje gaat er toch zooi aan plakken.quote:Op woensdag 27 juni 2018 10:16 schreef la_perle_rouge het volgende:
Heeft er iemand ervaring met pannensets? Liefst keramisch van binnen, maar ik lees al oriënterend ook over "marble" (en dan betekent het geen "knikker" maar kennelijk "marmer").
Dat ligt er maar net aan wat voor pan het is. In principe werken alle pannen met een inductie-logo en praktisch alle oude pannen waar een magneet aan blijft hangen. Het is ook niet zoals met elektrisch/keramisch koken dat het veel uitmaakt of de bodem van de pan volledig recht is (een paar mm speling is geen probleem).quote:Op woensdag 27 juni 2018 17:35 schreef RobinOok het volgende:
Als een oude pan het al doet, dan doet ie het volgens mij inefficient. Kost meer stroom, duurt langer om warm te worden, etc.
Goedzo jochie, je heb je huiswerk gedaan.quote:Op woensdag 27 juni 2018 12:50 schreef Jordy-B het volgende:
[..]
Laat ik eerste even de titel uitleggen.
De titel is "potentiële gezondheidsrisico's bij blootstelling aan elektromagnetische velden". Het is dus een onderzoek naar gevaren rond elektromagnetische straling. Heel simpel gesteld: "vormen elektromagnetische velden een gevaar voor de volksgezondheid?". De titel zelf is dus geen bewijs dat er een gevaar is. Dat lijkt logisch, maar laat ik het er nog maar even bij vermelden.
Als je het artikel daadwerkelijk leest en niet verder kijkt dan het "het heb op feesboek gestaan"-niveau, dan kan je er het volgende uit opmaken:
[..]
Er zijn in het huishouden apparaten die de gebruikers meer straling kunnen bezorgen dan de richtlijnen. Die richtlijnen worden trouwens opgesteld door middel van extrapolatie, maar dat had je ongetwijfeld zelf al gelezen.
Als je dan gaat naar het hoofdstuk over IF-velden, want daar hebben we het over, dan kom je al gauw tegen dat er te weinig onderzoek is om conclusies te kunnen trekken over de gezondheidsgevaren van koken op inductie. Er is een specifiek onderzoek geweest naar de straling van inductiekookplaten in Japan in 2009-11, waarbij proefdieren zijn blootgesteld aan tamelijk hoge doses IF-straling zonder noemenswaardige positieve of negatieve resultaten.
Betekent dat dan dat inductie veilig is? Vroeger werkte de wetenschap vanuit het standpunt dat iets veilig is tenzij anders bewezen, maar na enkele schandalen, zoals het gedoe rond de introductie van DDT, heeft de wetenschap dat omgedraaid naar het standpunt dat iets onveilig is tenzij anders bewezen. Probleem daar is alleen dat dat betekent dat alles potentiëel onveilig is, vandaar ook de titel van het document.
De inductiekookplaat is een steeds vaker voorkomend apparaat en vooralsnog zijn er (naast het wetenschappelijk onderzoek dat reeds verricht is) geen gevaren aangewezen. Het blijft echter potentiëel onveilig, puur wegens een gebrek aan bewijs.
Is het dan terecht dat je als een kip zonder kop "HET IS GEVAARLIJK! NIET AAN BEGINNEN!" rondblèrt... Neuh, niet echt. Het is prima als je wil informeren, maar je hebt duidelijk geen idee waar je het over hebt.
Waarom emmer je dan zelfs na ingrijpen van een modje nog over door?quote:Op woensdag 27 juni 2018 18:03 schreef Ik2 het volgende:
[..]
Goedzo jochie, je heb je huiswerk gedaan.
Het was, al dan niet een slecht, grapje.
het is gewoon hartstikke warmquote:Op woensdag 27 juni 2018 18:06 schreef Jordy-B het volgende:
[..]
Waarom emmer je dan zelfs na ingrijpen van een modje nog over door?
belachelijk.
het hek van ONZ stond open, denk ikquote:Op woensdag 27 juni 2018 18:06 schreef Jordy-B het volgende:
[..]
Waarom emmer je dan zelfs na ingrijpen van een modje nog over door?
belachelijk.
Dat klinkt in ieder geval heel bemoedigend. Bijna net zo fijn of fijner dan gas lees ik hier van ervaringsdeskundigen.quote:Op woensdag 27 juni 2018 18:56 schreef Pietverdriet het volgende:
Inductie is bijna net zo fijn als gas
Zodra je het moet schoonmaken een stuk fijner dan gasquote:Op woensdag 27 juni 2018 18:56 schreef Pietverdriet het volgende:
Inductie is bijna net zo fijn als gas
Dat valt reuze mee, je gebruikt niet alle pitten tegelijk op volle kracht en kookt niet 24/7 neem ik aan?quote:Op woensdag 27 juni 2018 19:10 schreef la_perle_rouge het volgende:
[..]
Dat klinkt in ieder geval heel bemoedigend. Bijna net zo fijn of fijner dan gas lees ik hier van ervaringsdeskundigen.
Hoe zit het met de energierekening? Zien jullie de elektriciteitsmeter op hol slaan als je kookt?
Dat er kromme pan minder goed in staat is de energie te discipelen is waar. Dus het maximale vermogen waarmee je kunt koken zal bij een slechte pan lager zijn. Dat de efficiëntie afneemt, klopt echter niet (op wat minimale alleen in het laboratorium meetbare verschillen na). Het door het fornuis opgenomen vermogen neemt ongeveer evenredig af als de pan minder energie opneemt.quote:Op woensdag 27 juni 2018 17:35 schreef RobinOok het volgende:
Als een oude pan het al doet, dan doet ie het volgens mij inefficient. Kost meer stroom, duurt langer om warm te worden, etc.
Dat vond ik nog vies tegenvallen! Als je vluchtig langs de schappen kijkt staat er overal “geschikt voor alle warmtebronnen” op ja. Als je iets beter kijkt staat er heel vaak in minuscule lettertjes onder “behalve inductie”...quote:Op woensdag 27 juni 2018 10:44 schreef Lucky_Strike het volgende:
Bijna alle pannen zijn tegenwoordig geschikt voor inductie. Het staat gewoon op de pan en op de verpakking.
Heb pas bij de Blokker nieuwe pannen gekocht voor m'n inductieplaat (die nog niet geplaatst is haha), geen probleem mee gehad.quote:Op woensdag 27 juni 2018 23:00 schreef Scarlet_Dragonfly het volgende:
[..]
Dat vond ik nog vies tegenvallen! Als je vluchtig langs de schappen kijkt staat er overal “geschikt voor alle warmtebronnen” op ja. Als je iets beter kijkt staat er heel vaak in minuscule lettertjes onder “behalve inductie”...
Dat is niet waar, inductie is op een lage stand inderdaad al hel snel heet.quote:Op woensdag 27 juni 2018 11:25 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Wat een onzin! Je tilt een pan gewoon op als je denkt dat ie te heet wordt cq schuift hem even aan de kant. Echt nul excuses voor gecremeerd eten.
Inductie werkt gewoon net als gas. Klaar.
Nou nou je overdrijft nogal. Pit op een lage stand laat je boel echt niet aanbranden hoor. Maar goed dit wordt zo'n welles-nietes discussie die nergens goed voor is. Als je ook maar een klein beetje affiniteit hebt met eten bereiden dan is het allemaal niet zo spannend. Ff in het boekje kijken welke stand voor welk doel ze aanraden en je hebt het zo in de vingers. Het blijft een pan op een warmtebron, geen rocket science.quote:Op donderdag 28 juni 2018 07:30 schreef 111210 het volgende:
[..]
Dat is niet waar, inductie is op een lage stand inderdaad al hel snel heet.
Zolang je goed oplet verbrand er niks, maar dat het het zelfde is als koken op gas is totale onzin.
Ik had het over inductie op hoge stand (die dus alleen geschikt is voor water koken).quote:Op donderdag 28 juni 2018 07:30 schreef 111210 het volgende:
[..]
Dat is niet waar, inductie is op een lage stand inderdaad al hel snel heet.
Zolang je goed oplet verbrand er niks, maar dat het het zelfde is als koken op gas is totale onzin.
Mijn ervaring ook.quote:Op donderdag 28 juni 2018 08:53 schreef Jordy-B het volgende:
[..]
Ik had het over inductie op hoge stand (die dus alleen geschikt is voor water koken).
Inductie op lage stand geeft juist heel weinig energie in de pan. Standje 1 is minder dan het kleinste gaspitje met vlamverdeler.
De schaal is gewoon groter bij inductie. De hoogste stand is heter dan gas, de laagste stand is koeler.
Drie ellen, dat had ik er nog nooit in gezien.quote:Op woensdag 27 juni 2018 10:24 schreef RobinOok het volgende:
Staat gewoon onderop de pan of ie geschikt is voor inductie: drie ellen.
[ afbeelding ]
Dit, de meeste pannen werken prima op inductie. Verder zou ik geen anti-aanbakpannen kopen, maar leren koken met goede volledig metalen pannen zoals Robin zegt.quote:Op woensdag 27 juni 2018 10:24 schreef RobinOok het volgende:
Staat gewoon onderop de pan of ie geschikt is voor inductie: drie ellen.
[ afbeelding ]
Verder zou ik altijd voor colledig metalen pannen gaan, die gaan je leven mee en blijven mooi.
Of bedoelde je dat je op zoek bent naar koekenpannen?
Dat zeg ik niet he, als notoir teflonfan.quote:Op donderdag 28 juni 2018 12:28 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Verder zou ik geen anti-aanbakpannen kopen, maar leren koken met goede volledig metalen pannen zoals Robin zegt.
Ik wel, maargoed. Ik snap het wel. Zolang ze in orde zijn werkt het prima. Ik heb een hekel aan dat uiteindelijk de laag kapot gaat en zelfs afbladdert enzo. Tot die tijd werkt het. Eigenlijk zou teflon wel goed werken voor mij in alles wat geen koekenpan is...quote:Op donderdag 28 juni 2018 13:51 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Dat zeg ik niet he, als notoir teflonfan.
quote:Op donderdag 28 juni 2018 12:28 schreef Spanky78 het volgende:
De reden dat mensen zeggen dat je nieuwe pannen moet hebben is omdat pannen krom kunnen trekken op gas. Dat merk je dan op het fornuis niet, maar op inductie wel. Dat kan de afstand zorgen dat de plaat gaat schakelen enzo. Als de pan mooi vlak blijft staan zonder wiebel dan is het gewoon ok (ervan uitgaande dat de bodem geschikt is voor inductie).
Ik heb mijn oude pannen uitgegraven (vanwege de ombouw van de keuken staan overal dozen en tassen waarvan de inhoud mij inmiddels onbekend is), en naar de bodem gekeken. Daar staan inderdaad 3 ellen op, en de bodem lijkt vlak, de pan blijft staan zonder wiebel. Maar met een liniaal over de middellijn van de bodem zie ik een millimeter licht tussen bodem en liniaal, d.i. de bodem is niet absoluut vlak, maar in het midden iets verhoogd (niet bol maar hol van de bodem uitgezien). Als ik niet de middellijn pak, zijn andere delen wel exact vlak.quote:Op donderdag 28 juni 2018 13:08 schreef Doedezemaar het volgende:
Mijn vader is meerdere malen met dezelfde pannen gewisseld van inductie naar gas en via wederom inductie naar gas en ik gok dat een eventuele volgende switch naar inductie ook geen probleem gaat opleveren qua pannen.
Dan moet het goed zijn.quote:Op vrijdag 29 juni 2018 07:30 schreef la_perle_rouge het volgende:
De pan blijft dus staan zonder wiebel.
Niet mijn genre...quote:Op woensdag 27 juni 2018 10:44 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik heb helaas nog geen ervaring met koken op inductie, dat is nog toekomstmuziek.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |