abonnement Unibet Coolblue
pi_181043475
quote:
0s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 19:49 schreef viceversa het volgende:
Heftig. Wel bizar dat de situatie nu eigenlijk slechter is dan eerst. Was dat benoemd als mogelijkheid? Anders is het een grove fout lijkt me.
Nee dit was niet benoemd als mogelijkheid. Ik vind het ook een domme fout, bovenkaak is gewoon niet ver genoeg naar voren geplaatst en nu wil ze dat dus opnieuw breken en nog een keer overnieuw doen over een jaar. Voor de operatie had ik aan de linkerzijde een asymmetrie nu aan de rechterzijde.
Tenzij de ortho nog een wonder kan verrichten moet ik dit traject maar weer opnieuw in gang zetten. Volgens de kaakchirurg staat de bovenkaak niet ver genoeg naar voren waardoor de onderbeet aan de rechterzijde van mijn gebit niet gecorrigeerd kan worden. Ik draag al 9 weken strakke elastieken en er is 0 vooruitgang geboekt. Zit niks anders op.. maar ben er wel uit dat ik nu naar een andere kaakchirurg ga.
Doodleuk vertelde ze wat er aan hand is met mijn beet en begon direct al over een nieuwe ingreep te praten. Ik ben echt ziedend omdat deze ingreep zo ontzettend zwaar en ingrijpend is en dan maakt ze zo'n domme fout. Ze had kunnen weten dat als je de onderkaak roteert, de ondertanden automatisch een stuk naar voren gaan staan blijkbaar heeft ze daar geen rekening mee gehouden, een leek als ik ziet dit nog.
Overigens ben ik van mijn mening dat de onderkaak naar achteren moet ipv de bovenkaak naar voren, die staat nu juist in een prima positie, als die nog verder naar voren gaat krijg je zo'n chipmunk look. Ik ga sowieso voor een second opinion want ik heb geen vertrouwen meer in mijn huidige kaakchirurg. Ze had gewoon naast mijn onderkaak te roteren en mijn bovenkaak naar voren te plaatsen ook mijn onderkaak een stuk naar achteren moeten plaatsen.

Ben van plan om het gesprek met de orthodontist op te nemen volgende week en hier te plaatsen. Want hij kan de zaak wel eens gaan betuttelen of het gaan opnemen voor zijn collega en mij de schuld gaan geven van het resultaat. Want ik vermoed sowieso dat hij zal zeggen dat mijn spieren zich niet aangepast hebben aan de beet wat natuurlijk onzin is. Sowieso gaan ze beide excuses zoeken voor deze uitkomst en ik ben overtuigd dat ze hun eigen fouten sowieso niet zullen gaan toegeven. Maar het is duidelijk dat de kaakchirurg de hoofdschuldige is. Ze moeten gewoon kunnen toegeven dat ze gefaald hebben. Het is vrij uitzonderlijk dat mijn beet nu slechter is dan dan vóór de operatie. Ik ben er boos en verdrietig om. In de US had zo'n arts allang een schadeclaim aan zijn broek hangen.

Het ligt er maar net aan hoe ze met deze complicaties omgaan dan ben je pas echt een goede orthodontist/kaakchirurg net als een piloot pas echt zijn geld verdiend door te vliegen en te landen in slecht weer met slecht zicht in plaats van een heldere zonnige onbewolkte dag.

Maar dus nog even wachten wat de orthodontist zegt aankomende week. Ik heb nog een heel klein beetje hoop... maar de kans is wel zo'n 95% zeker dat hij niks meer voor mij kan betekenen op dit moment.

En sowieso zal het audio bestand hier gaan uploaden zodat er misschien mensen zijn die mij wat van adviezen kunnen voorzien.
Ik ben een persoon die zijn gehele leven alles alleen moet doen dus heb ik ook alleen mijn eigen gedachten, soms ook foutieve gedachten die niet corrigeert worden wegens het ontbreken van familie/vrienden/partner.

[ Bericht 16% gewijzigd door -Deluzion- op 09-08-2018 10:19:36 ]
Ik ben zo snel als een windhond, zo taai als leer en zo hard als staal
pi_181193072
Het is officieel. De orthodontist heeft verteld dat hij niks meer voor mij kan betekenen en geeft de kaakchirurg de schuld van het niet ver genoeg naar voren plaatsen van de bovenkaak. Tevens heb ik een gekantelde beet en open beet en het staat nu precies zo:



Onderkaak staat te ver gedraaid waardoor de kaken in een asymmetrische positie staan. Rechterzijde heeft een open ruimte en onderbeet. De linkerzijde lijkt redelijk goed te staan. Voor de operatie was dit precies andersom, toen stond de rechterzijde op de foto beter.
Kaak gewricht rechterzijde doet extreem pijn om er geen rustpunt is voor de kaak en de spieren staan in een onnatuurlijke stand.


Ik heb nu de keuze om het zo te laten (een beet dat minder functioneel is dan vóór de operatie, eten gaat moeilijk en langzaam) of om nog een keer geopereerd te worden. Hij raadde mij aan om dit door een andere kaakchirurg te laten doen.

Een paar dagen lang was ik ziedend maar dat is nu klaar, de kaakchirurg heeft haar best gedaan maar de situatie is helaas verergerd. Maar nu is het snel tijd om vooruit te kijken en ik heb een maand de bedenktijd gekregen om te beslissen of ik het zo wil laten wat de orthodontist sowieso niet aanbeveelt. Als ik het zo laat dan zet de slijtage voort omdat mijn hele gebit rust op een paar tanden en kiezen en aan de linkerzijde van mijn gebit. De rechterzijde van mijn gebit "zweeft" in de lucht en er zit dus een ruimte tussen mijn kiezen die niet gedicht kunnen worden (open beet). Ja het is een ware puinhoop.

Dit is een serieuze operatie en zelfs nu ben ik nog maar 50% de oude of zo. Het was bijna niet te doen die eerste 3 weken daarom zie ik er heel erg tegen op. Ben er zeer verdrietig om al ben ik helaas een persoon die niet kan huilen.
Ik ben zo snel als een windhond, zo taai als leer en zo hard als staal
pi_181196229
Van wanneer is die afdruk?
pi_181196269
Oh. Dat is wel een heel stuk slechter dan het voor de operatie was. :o

Wat ontzettend rot. :{
pi_181197140
quote:
0s.gif Op woensdag 15 augustus 2018 08:09 schreef Black_Baron het volgende:
Oh. Dat is wel een heel stuk slechter dan het voor de operatie was. :o

Wat ontzettend rot. :{
Die afdruk kan niet van na de operatie zijn. Hij heeft namelijk nog steeds een beugel en die zie je niet in deze afdruk. Als de afdruk al klopt is deze van voor het plaatsen van de beugel.
Daarom ook mijn vraag aan Deluzion.
pi_181199149
quote:
0s.gif Op woensdag 15 augustus 2018 08:03 schreef Persefoneia het volgende:
Van wanneer is die afdruk?
Van een jaar of 4,5 geleden vóór de behandeling. Dit is slechts een voorbeeld hoe het nu staat.
Ik ben zo snel als een windhond, zo taai als leer en zo hard als staal
pi_181199318
Dus klopt de foto niet met je verhaal.
pi_181205085
quote:
0s.gif Op woensdag 15 augustus 2018 11:07 schreef Persefoneia het volgende:
Dus klopt de foto niet met je verhaal.
Nee, het is een indicatie hoe het gebit nu staat.

Geloof me ik ben er helemaal ziek van, de orthodontist zei dat dit 1 keer op de 1000 voorkomt.

Morgen heb ik een bel afspraak met de kaakchirurg gemaakt en ga ik vragen wat er is misgegaan. Want ze heeft alleen gezegd wat er moest gebeuren een tweede keer, ze heeft niet uitgelegd wat er is misgegaan.

Ik heb advies nodig... want ik kom er echt niet uit. Dit is serieus. ik voel me serieus zwaar depressief door dit resultaat.

Wat zouden jullie doen? Het zo laten, door dezelfde arts opereren of een nieuwe arts zoeken?

Mijn orthodontist vertelde dat niet opereren geen optie is wegens de pijnklachten en hij zei je bent 35 jaar dus ga je nog zo'n 45 jaar mee, dan kan je beter nog een keer 3 weken door de hel gaan. En hij zei dat ik een andere arts moet zoeken als het gevoel bij de huidige arts niet meer goed is.

Geloof me ik ben er helemaal kapot van.

Ik spreek hier 100% de waarheid , je mag mij te plekke afschieten als ik onzin verkondig.

[ Bericht 3% gewijzigd door -Deluzion- op 15-08-2018 15:36:45 ]
Ik ben zo snel als een windhond, zo taai als leer en zo hard als staal
pi_181205197
Wat moet ik nou doen? Ik weet het echt even niet meer. Uiteindelijk zal ik hier sterker uitkomen maar ik haat het wachten.
Is het verstandig om mij door dezelfde arts nog een keer te laten opereren? Of heeft ze haar best gedaan en het zo goed mogelijk geprobeerd te hebben doen de eerste keer en kan ze gewoon niet beter?

Straks mislukt het opnieuw en wat moet ik dan?


Heb nu extreme pijnklachten aan mijn kaakgewricht. Orthodontist zei dat mijn gewricht keihard aanvoelde als een bodybuilder.
Ik ben zo snel als een windhond, zo taai als leer en zo hard als staal
pi_181205438
Ik geef toe dat sommige delen van het verhaal onwaarschijnlijk klinken maar soms kan het de waarheid zijn in dit geval is het zo.

1 op 1000 kwa mislukking zijn letterlijk de woorden van de orthodontist. Ik zeg dit niet om zielig te doen of om het slachtoffertje te spelen, dit waren letterlijk zijn woorden hoe onwaarschijnlijk dit ook klinkt ben ik die dus die persoon en is het dus 100%.

Het kan altijd erger, veel erger. Ik kom hier ook wel uit uiteindelijk maar ik ben nu gewoon depressief door het resultaat omdat dit nu definitief is. De hoop is gekilled door de orthodontist. Maar ik heb al veel te veel meegemaakt om hier erg lang depressief over te blijven.

Zelden komen negatieve aannames en doemscenario's uit. Maar het is gebeurd.

[ Bericht 5% gewijzigd door -Deluzion- op 15-08-2018 15:49:56 ]
Ik ben zo snel als een windhond, zo taai als leer en zo hard als staal
pi_181207500
Het zal waarschijnlijk zo zijn als jij dat vindt. Ik kan er verder niets zinnigs over zeggen.
Ik ben geen arts en ken je niet persoonlijk.
Dat het een behoorlijke ingreep is kan ik wel beamen, het is mij op een aantal vlakken ook tegen gevallen. Toevallig gister voor controle bij de ortho geweest, voorzien van nieuwe elastieken en dat is geen pretje.
Pijn in de kaakgewrichten heb ik ook, ik kan nog steeds niet echt goed eten maar ben door mijn kaakchirurg doorverwezen naar het Centrum Bijzondere Tandheelkunde voor Fysiotherapie.
Daar sta ik nu op de wachtlijst.
Misschien is dat iets wat je nog kunt bespreken?

Mocht het inderdaad zo'n drama zijn is er vast een manier om de situatie beter te krijgen dan dat het nu is. Niet de kop laten hangen, niet met je gipsmodellen prutsen maar probeer te zoeken naar opties waar je daadwerkelijk iets mee kunt.
En als dat een second opinion is, dan ben je vrij om dat te doen.

Ik ben benieuwd wat je nog gaat ondernemen en hoop dat het je snel lukt om uit het dal te komen.
pi_181207900
quote:
0s.gif Op woensdag 15 augustus 2018 17:08 schreef Persefoneia het volgende:
Het zal waarschijnlijk zo zijn als jij dat vindt. Ik kan er verder niets zinnigs over zeggen.
Ik ben geen arts en ken je niet persoonlijk.
Dat het een behoorlijke ingreep is kan ik wel beamen, het is mij op een aantal vlakken ook tegen gevallen. Toevallig gister voor controle bij de ortho geweest, voorzien van nieuwe elastieken en dat is geen pretje.
Pijn in de kaakgewrichten heb ik ook, ik kan nog steeds niet echt goed eten maar ben door mijn kaakchirurg doorverwezen naar het Centrum Bijzondere Tandheelkunde voor Fysiotherapie.
Daar sta ik nu op de wachtlijst.
Misschien is dat iets wat je nog kunt bespreken?

Mocht het inderdaad zo'n drama zijn is er vast een manier om de situatie beter te krijgen dan dat het nu is. Niet de kop laten hangen, niet met je gipsmodellen prutsen maar probeer te zoeken naar opties waar je daadwerkelijk iets mee kunt.
En als dat een second opinion is, dan ben je vrij om dat te doen.

Ik ben benieuwd wat je nog gaat ondernemen en hoop dat het je snel lukt om uit het dal te komen.
Het is zo, vandaag een deprimerend gesprek gehad met de orthodontist die vertelde dat dit 1 op de 1000 keer voorkomt. Zit op dit moment in een diep dal, maar ik weet sowieso dat het snel beter zal gaan als er een nieuwe plan van aanpak gereed is. 1 op de 1000? ik geloof het eigenlijk niet.

Dit is inderdaad een drama, maar ik moet relativeren , het had vele malen slechter kunnen zijn kwa pijn.

Ik ben depressief door het resultaat en vooral ook omdat ik nog niet weet wat mijn plan is om hieruit te komen. Ik moet alles op een rijtje zetten en uiteindelijk de juiste keuze maken waar ik mij het beste bij voel.

Maar eerst moet ik uitzoeken wat er mis is gegaan. Het was direct al na de operatie duidelijk dat er iets mis was, de beet was uiterst asymmetrisch en een onderbeet maar ik dacht op dat moment nog dat dat normaal was en dat dit nog te corrigeren zou zijn met elastieken en dit wat op dat moment een van de minste dingen waar ik mij zorgen om maakte.

Nieuwe elastieken is inderdaad lastig, altijd vervelende pijn die eerste paar dagen of weken. Ik heb ook nieuwe elastieken gekregen vandaag maar dan om andere redenen. Ben er goed kapot van.

Ja dat eten herken ik, kauwen met dit gebit duurt 2 or 3 keer langer dan met mijn gebit van vóór de operatie :')
Ik ben dan wel vegetariër dus het is wel wat eenvoudiger kwa voedsel. Maar ik doe 3 keer zo lang over een maaltijd dan vroeger :')
Ik ben zo snel als een windhond, zo taai als leer en zo hard als staal
pi_181207989
Mijn volgende update komt morgen, dan breng ik een kort verslag uit van wat ik besproken heb met de kaakchirurg, ik ga om uitleg vragen wat er is misgegaan tijdens de operatie. Dit is voor mij erg belangrijk en gaat sowieso invloed hebben op mijn keuze in de zoektocht naar een nieuwe kaakchirurg of eventueel de huidige kaakchirurg behouden.

Ik ben wel geopereerd door een duo kaakchirurgen die bekend staan als zeer goede chirurgen waar vrijwel nooit klachten over zijn....
Ik ben zo snel als een windhond, zo taai als leer en zo hard als staal
pi_181210822
Ben tot de conclusie gekomen dat een rationele keuze en beslissing niet mogelijk is in deze situatie.
Elke vraag die ik in mijn hoofd beantwoord roepen meer vragen op dan antwoorden.
Ik word er goed gek van hoeveel chaos ik heb in mijn hoofd op het moment.
Er zijn te veel factoren aanwezig om een juiste beslissing te nemen.
Ik ben zo snel als een windhond, zo taai als leer en zo hard als staal
pi_181233180
Vandaag met de kaakchirurg gesproken en eindelijk is duidelijk wat er is misgegaan.

Tijdens de operatie had ze niet genoeg ruimte om een plaat dicht te schroeven in mijn bovenkaak om de kaak in stand te houden waardoor dit plaatje is gaan buigen na de operatie en daardoor is de rechterzijde van mijn gebit gaan verschuiven. Ze heeft haar excuses aangeboden en al met de orthodontist hierover gesproken.
Gelukkig zag mijn orthodontist gisteren ook in dat dit niet kan en heeft meteen actie ondernomen. Ook hij was nogal geschokt over de stand van het gebit en met name ook de extreme druk op de kaakspieren waardoor de spier vreselijk is opgezet als een bodybuilder - zijn woorden.
De brute pijn die ik ervoer is waarschijnlijk ook hierdoor gekomen want zoveel pijn als ik had is hoogst ongebruikelijk. 3 weken lang was ik meer dood dan levend door de pijn en normaal gesproken is de pijn veel minder erg.. sterker nog de grootste groep mensen hebben helemaal geen pijn, enkel ongemak na de operatie.

Het plan is nu dat mijn verstandskies getrokken kan worden rechts onderin waardoor er meer ruimte ontstaat om de tanden naar achteren te duwen door de beugel waardoor mijn boven tanden over de onder tanden komen te staan.
In september heb ik geen gesprek met de orthodontist en kaakchirurg om deze optie te bespreken.

Een andere optie is het opnieuw opereren van de bovenkaak binnen 2 maanden.

Toch wel een grote fout in mijn ogen. de kaakchirurg was eigenwijs door te zeggen dat mijn verstandskiezen niet getrokken hoefden te worden :') en zie hier het resultaat.


Anyway ik ben wel redelijk opgelucht nu, weet nu waar ik aan toe ben, en uiteindelijk heeft ze dit toch op een eerlijke manier gecommuniceerd met mij, al heeft ze het redelijk lang verzwegen.

Ik geef haar de kans om deze puinhoop te corrigeren, ze kwam wel sympathiek over en zat zelf heel erg mee en het leek me niet geacteerd.

[ Bericht 16% gewijzigd door -Deluzion- op 16-08-2018 17:17:35 ]
Ik ben zo snel als een windhond, zo taai als leer en zo hard als staal
pi_181238777
Beter dat je nu weet waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten.
Heel veel sterkte en ik hoop dat het je wat lucht heeft gegeven.
pi_181250636
Goed dat je haar nog een kans geeft het op te lossen. Beste keuze misschien, omdat ze weet hoe jouw kaak er nu aan toe is e.d? Ik heb er geen verstand van verder, maar hopelijk is dit de laatste ingreep voor je. Wat een gedoe zeg, sterkte TS :)
pi_181251012
quote:
0s.gif Op donderdag 16 augustus 2018 21:09 schreef Persefoneia het volgende:
Beter dat je nu weet waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten.
Heel veel sterkte en ik hoop dat het je wat lucht heeft gegeven.
Toch had ze het meteen moeten zeggen en niet na de operatie vertellen dat alles goed is gegaan want dit probleem zou toch wel uitkomen zo. Zelfs vorige week had ze het kunnen vertellen, het was een ongemakkelijk gesprek en het was duidelijk dat ze iets verzweeg. Ik ben alleen niet zo´n hard persoon die haar dan wil aanklagen of zo, ze heeft haar best gedaan maar had beter meteen eerlijk kunnen vertellen dat er iets niet goed is gegaan dan had ik daar veel meer begrip voor.

Waarschijnlijk is ze bang voor een aanklacht of wil ze haar reputatie niet op het spel zetten. Dankzij de orthodontist die meteen actie ondernam is ze onder de druk bezweken.

Nu hoop ik alleen maar dat het goed komt door 1 kies te laten trekken zodat er ruimte ontstaat en dat de orthodontist de tanden en kiezen dan naar achteren kan pushen zodat de voor tanden kunnen overlappen.

Op dit moment heb ik een open beet , mijn voortanden kunnen niet sluiten en er zit een ruimte tussen van 3 milimeter en heb nu long face syndrome. ook hangende rechterzijde van mijn wang en lip omlaag waardoor ik eruit zie als een persoon die een beroerte heeft gehad. Dit allemaal als gevolg door het buigen van het plaatje.

Over een kleine maand deze optie bespreken met zowel mijn orthodontist en de kaakchirurg. Ik hoop echt dat dit een mogelijkheid is ipv deze operatie weer opnieuw te moeten overleven.

Mijn gebit staat in zo?n ongelooflijk vervelende stand dat ik mijn eigen voortanden eruit wil trekken :/

Ik ga gewoon deze minder invasieve behandeling eerst proberen en als dat niet lukt toch nog een keer de hele operatie opnieuw :N

[ Bericht 4% gewijzigd door -Deluzion- op 17-08-2018 12:31:38 ]
Ik ben zo snel als een windhond, zo taai als leer en zo hard als staal
pi_181254910
Kan je niet bijna nog beter een kunstgebit nemen die is aangepast aan de stand van je kaak? :{
pi_181256141
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 augustus 2018 15:19 schreef viceversa het volgende:
Kan je niet bijna nog beter een kunstgebit nemen die is aangepast aan de stand van je kaak? :{
Ik wil mijn tanden liever niet kwijt, heb er altijd perfect voor gezorgd. Maar 1 gaatje tot dus ver.

Ik heb goede hoop dat het toch nog goed komt via deze alternatieve route die waarschijnlijk niet perfect is maar wel functioneel.
Opnieuw deze operatie overleef ik misschien niet. Ben duidelijk veranderd zowel kwa persoonlijkheid door alle meds/ vergeetachtigheid/ gevoel afwezig te zijn/ verminderd reactie vermogen/ minder prikkels komen binnen/ numb zijn van binnen. Denk dat het wel een jaar duurt of zo voordat ik weer de oude begin te worden.

[ Bericht 24% gewijzigd door -Deluzion- op 17-08-2018 16:34:39 ]
Ik ben zo snel als een windhond, zo taai als leer en zo hard als staal
pi_181272070
Ben er vrij zeker van dat dit het plan is


Dit is wat ze gaan voorstellen als plan.

Weet niet of ik dit wil... ziet er wel onnatuurlijk uit en ik weet niet of je gezichtsvorm en zo veranderd hierdoor.

[ Bericht 11% gewijzigd door -Deluzion- op 18-08-2018 11:21:32 ]
Ik ben zo snel als een windhond, zo taai als leer en zo hard als staal
pi_181273926
Sterkte gozer.
pi_181273949
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 augustus 2018 15:19 schreef viceversa het volgende:
Kan je niet bijna nog beter een kunstgebit nemen die is aangepast aan de stand van je kaak? :{
Dat was eerlijk gezegd wat ik ook dacht na het lezen van de laatste twee pagina's.
pi_181276100
Dit levert echt brute stress op, heb extreme haaruitval :') Dat ik überhaupt nog haar heb als je ziet wat er uitvalt. Maar je kan nu wel duidelijk mijn hoofdhuid zien. 1 keer mijn hand er door wrijven en mijn hele hand zit onder de haren.

Ben me eigenlijk nu mentaal aan het voorbereiden voor een keer deze operatie. Want de optie mbt het verwijderen van een tand is geen optie voor mij.

Heb nu ook niet alleen last van het mislukken van de operatie maar heb nu ook brute zenuwpijn in mijn kiezen en kin.

Beetje bij beetje wen ik weer aan het idee om nog keer deze hel door te maken.

[ Bericht 13% gewijzigd door -Deluzion- op 18-08-2018 15:43:22 ]
Ik ben zo snel als een windhond, zo taai als leer en zo hard als staal
pi_181311990
Wat een fouten zijn er gemaakt.

Ik had al een lang hoofd en dan nemen ze zonder mijn instemming de beslissing om de kaak omlaag te plaatsen zodat mijn kop nog langer word. Alleen maar omdat mijn boven tanden niet zichtbaar zijn tijdens praten en lachen, who cares?

En ze heeft nu toegegeven dat het plaatje te groot was voor mijn kaak en ze dit heeft vastgezet met een ijzeren draad :') Direct na de operatie is het plaatje gaan buigen. Ik was 5 minuten wakker en merkte direct al dat er iets niet klopte. Ze probeerde mij nog wijs te maken dat het komt door tanden knarsen, waarop ik zei dat het direct zo stond na de operatie en niet in de loop der tijd.

My God wat een drama, mijn ergste esthetische nachtmerrie is uitgekomen. Als ze gewoon haar werk had gedaan was het een drastische verbetering geweest. Nu is mijn gezicht letterlijk een lange platte smalle rechthoek :')

Anyway ik ben momenteel depressed as hell, geen leven meer zichtbaar uit mijn ogen. Maar ik heb besloten dat ik de operatie nog een keer weer wil laten doen als de verzekering akkoord gaat, anders ben ik de lul voor de rest van mijn leven.

Halverwege september heb ik nog een gesprek met de kaakchirurg en de orthodontist en dan laat ik mijn beslissing weten en dan maken hun het maar in orde met de verzekering.
Volgende update geef ik halverwege september en dit keer ga ik het gesprek sowieso opnemen en hier plaatsen.
Ik ben zo snel als een windhond, zo taai als leer en zo hard als staal
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')