abonnement Unibet Coolblue
  zaterdag 16 december 2017 @ 20:56:04 #1
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_175769701
Ik ben helemaal gek van lekkere zoetzure saus. Ik doe het over mijn vietnamese loemmpia's, over kipnuggetes, maar vooral over babi pangang spek.

Ik vind die combinatie echt onweerstaanbaar :9~

Heel vaak heb ik zelf geprobeerd zo'n saus te maken, maar ik krijg het nog steeds niet zo spot on als de zoete loempiasaus van de echte vietnamees :{

Sommige van die mensen maken die saus zelf, en als ze dat goed kunnen dan smaakt ie echt goddelijk en zit er ook een mandarijn smaak aan.

Dus ben ik zelf gaan experimenteren. Eerst suiker gecarameliseert, daarna weer opgelost en toen met mandarijschillen, hele mandarijenen etc. aan de slag geweest. Ik kwam zo ook op chen pi, wat gedroogde mandarijnschillen zijn. Dingen toegevoegd als chinese rijstazijn, vissaus, knoflook, maar dan ga ik toch de verkeerde kant op qua smaak ;(

Maar je blijft op die manier dus eindeloos experimenteren. Zoektochten en youtube, internet maar ook op Fok! hebben mij nog niet opgeleverd wat ik zoek... :@

Dus dacht ik, weet iemand hier het geheim, of een deel van het geheim hoe ze deze saus maken? En er mogen dus geen pepers inzitten want dat is een hele andere saus.

PS; ik zoek dus niet van die amateur receptjes van water, suiker, azijn, beetje ketjap en tomatenketchup oid, want daarmee krijg je dus nooit die specifieke zachte mandarijnsmaak.

Nou, ik hoop het van iemand te mogen horen als je er meer over weet.....
pi_175769865
persoon naast mij die dit topic wilde lezen: "Ik werk bij een loempiazaak en ze maken daar de zoetzure saus gewoon wél met tomatenketchup. Ik zal eens vragen wat ze nog meer er in doen."
  zaterdag 16 december 2017 @ 21:04:53 #3
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_175769941
quote:
14s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:02 schreef racerdkb het volgende:
persoon naast mij die dit topic wilde lezen: "Ik werk bij een loempiazaak en ze maken daar de zoetzure saus gewoon wél met tomatenketchup. Ik zal eens vragen wat ze nog meer er in doen."
Daar zou je mij een heel groot plezier mee doen :)
pi_175769985
Tomatenketchup, gesneden (rawit) pepertje, sherry, azijn, drupje soyasaus, dacht ik zo uit mijn hoofd.
.
  zaterdag 16 december 2017 @ 21:06:42 #5
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_175769994
Ik heb nog nooit mandarijn geproefd in loempiasaus. :?
pi_175770039
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:04 schreef Tengano het volgende:

[..]

Daar zou je mij een heel groot plezier mee doen :)
Heb je het al gevraagd aan degene waar jij de saus vandaan haalt die jij zo lekker vindt? :T
pi_175770064
Vraag het aan Mauri, die heeft namelijk zoveel loempiasaus gegeten _O_
Op woensdag 20 april 2011 23:38 schreef luckass het volgende:
bazen zijn alleen vindbaar voor de chicks.
  zaterdag 16 december 2017 @ 21:09:20 #8
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_175770088
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:06 schreef Fer het volgende:
Tomatenketchup, gesneden (rawit) pepertje, sherry, azijn, drupje soyasaus, dacht ik zo uit mijn hoofd.
Ja, die sherry zou heel goed kunnen. Ik heb een oud chinees kookboek gehad en daar ging ook sherry in een zoetzure saus samen met wat azijn en worchestersaus.

Sherry heeft een milde smaak en zou heel goed kunnen matchen.
  zaterdag 16 december 2017 @ 21:11:13 #9
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_175770154
quote:
10s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:08 schreef racerdkb het volgende:

[..]

Heb je het al gevraagd aan degene waar jij de saus vandaan haalt die jij zo lekker vindt? :T
JA NATUURLIJK.

Maar helaas krijg je van dat soort mensen nooit het juiste antwoord. Mijn eigen chinees zegt dan:

Ja, professionele kok he })

En bij dat tentje waar ik het geproefd heb werd ik op een dwaalspoor gezet, maar ze was wel verbaasd dat ik die manderijnsmaak er uit haalde O-)
  zaterdag 16 december 2017 @ 21:12:23 #10
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_175770192
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:06 schreef RobinOok het volgende:
Ik heb nog nooit mandarijn geproefd in loempiasaus. :?
Als sommige van die vietnamesen hem zelf maken, kun je dat tegenkomen en dan blijf je dus van die saus eten.

Zo kwam ik dus ook op het ingredient chen pi wat ik op die site van jou vond.
pi_175770260
Mikken ze er geen gembersiroop in?
  zaterdag 16 december 2017 @ 21:15:43 #12
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_175770296
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:14 schreef Radegast het volgende:
Mikken ze er geen gembersiroop in?
In sommige sauzen wel, maar in die zoete loempiasaus volgens mij niet. Ik proef het er niet in terug.

De zoetzure saus van de chinees heeft dat wel.
  zaterdag 16 december 2017 @ 21:16:24 #13
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_175770317
Wat leuk dat er nog zo veel mensen op de zaterdagavond reageren op dit onderwerp :)
pi_175770416
Hoe ík mijn loempiasambal maak?

Knoflook, Madam Jeanette, zout, suiker stampen en tomatenketchup. Beetje roeren op zacht vuur en klaar.
  zaterdag 16 december 2017 @ 21:21:09 #15
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_175770495
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:18 schreef Haeks het volgende:
Hoe ík mijn loempiasambal maak?

Knoflook, Madam Jeanette, zout, suiker stampen en tomatenketchup. Beetje roeren op zacht vuur en klaar.
Ik geloof je, maar dan heb je geen zoete loempiasaus, want die is niet heet en daar zit dus zeker geen Madam Jeanette in.
pi_175770566
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:21 schreef Tengano het volgende:

[..]

Ik geloof je, maar dan heb je geen zoete loempiasaus, want die is niet heet en daar zit dus zeker geen Madam Jeanette in.
Aangezien ik van zoet houd is mijn loempiasambal ook zoet :)
pi_175770601
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 december 2017 20:56 schreef Tengano het volgende:
geheim, .
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
maar graag niet verder vertellen, dit is echt supppppper geheim, dit mag niet aan de grote klok
pi_175770700
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:09 schreef Tengano het volgende:

[..]

Ja, die sherry zou heel goed kunnen. Ik heb een oud chinees kookboek gehad en daar ging ook sherry in een zoetzure saus samen met wat azijn en worchestersaus.

Sherry heeft een milde smaak en zou heel goed kunnen matchen.
Het is een vervanger voor Chinese rijstwijn.
.
  zaterdag 16 december 2017 @ 21:27:36 #19
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_175770741
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:26 schreef Fer het volgende:

[..]

Het is een vervanger voor Chinese rijstwijn.
Die heb ik nog nooit geprobeerd. Ik heb wel gisteren chinese rijstwijnazijn gescoord, maar die smaak was wel een beetje te :{
pi_175771000
quote:
9s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:08 schreef yosander het volgende:
Vraag het aan Mauri, die heeft namelijk zoveel loempiasaus gegeten _O_
Kan me telkens moeilijk boos maken om die mongool in het filmpje.
  zaterdag 16 december 2017 @ 21:44:44 #21
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_175771240
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:09 schreef Tengano het volgende:

[..]

Ja, die sherry zou heel goed kunnen. Ik heb een oud chinees kookboek gehad en daar ging ook sherry in een zoetzure saus samen met wat azijn en worchestersaus.

Sherry heeft een milde smaak en zou heel goed kunnen matchen.
Sherry, sure, écht niet!
Dan eerder shaoxing rijstwijn.
Maar ook dat denk ik niet.
http://www.aziatische-ingredienten.nl/shaoxing-rijstwijn/
pi_175771303
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:37 schreef Vanillekwark het volgende:

[..]

Kan me telkens moeilijk boos maken om die mongool in het filmpje.
hij heeft wel betere pranks _O_
Op woensdag 20 april 2011 23:38 schreef luckass het volgende:
bazen zijn alleen vindbaar voor de chicks.
pi_175771317
quote:
10s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:46 schreef yosander het volgende:

[..]

hij heeft wel betere pranks _O_
Nou hilarisch.
  zaterdag 16 december 2017 @ 21:49:20 #24
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_175771392
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:27 schreef Tengano het volgende:

[..]

Die heb ik nog nooit geprobeerd. Ik heb wel gisteren chinese rijstwijnazijn gescoord, maar die smaak was wel een beetje te :{
Rijstazijn is niet té, dat is gewoon heel neutrale azijn. Vergelijkbaar met onze natuurazijn of witte wijnazijn.
http://www.aziatische-ingredienten.nl/heldere-rijstazijn/

En op zeker het zuur in zoetzure saus. ^O^
  zaterdag 16 december 2017 @ 21:51:29 #25
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_175771444
Heb je een voorbeeld, van welke je lekker vindt? Kan me niet voorstellen dat die niet na te maken is.
Wat heb je over voor het ultieme recept? :D
  zaterdag 16 december 2017 @ 21:51:46 #26
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_175771450
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:49 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Rijstazijn is niet té, dat is gewoon heel neutrale azijn. Vergelijkbaar met onze natuurazijn of witte wijnazijn.
http://www.aziatische-ingredienten.nl/heldere-rijstazijn/

En op zeker het zuur in zoetzure saus. ^O^
Dan heb ik geloof ik toch iets anders gekregen, maar alles staat er in het chinees op dussuh... :{
  zaterdag 16 december 2017 @ 21:52:43 #27
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_175771474
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:51 schreef RobinOok het volgende:
Heb je een voorbeeld, van welke je lekker vindt? Kan me niet voorstellen dat die niet na te maken is.
Wat heb je over voor het ultieme recept? :D
Heel veel moeite en eindeloos geduld :)
  zaterdag 16 december 2017 @ 21:54:00 #28
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_175771512
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:51 schreef Tengano het volgende:

[..]

Dan heb ik geloof ik toch iets anders gekregen, maar alles staat er in het chinees op dussuh... :{
Fotooooooooo. :)
  zaterdag 16 december 2017 @ 21:54:37 #29
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_175771530
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:49 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Rijstazijn is niet té, dat is gewoon heel neutrale azijn. Vergelijkbaar met onze natuurazijn of witte wijnazijn.
http://www.aziatische-ingredienten.nl/heldere-rijstazijn/

En op zeker het zuur in zoetzure saus. ^O^
Op die site staat dus geen recept van zo'n zoete loempiasaus :'(
  zaterdag 16 december 2017 @ 21:58:05 #30
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_175771635
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:54 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Fotooooooooo. :)
Deze moest ik van de chinese mevrouw zeker nemen, die werd het meest gebruikt:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Heb jij trouwens ooit wel eens iets gedaan met chen pi?
  zaterdag 16 december 2017 @ 22:01:40 #31
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_175771727
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:58 schreef Tengano het volgende:

[..]

Deze moest ik van de chinese mevrouw zeker nemen, die werd het meest gebruikt:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Heb jij trouwens ooit wel eens iets gedaan met chen pi?
Ja, dat is dus Chinese, zwarte rijstazijn.
http://www.aziatische-ingredienten.nl/zwarte-rijstazijn/
Die zal echt never nooit in enige zoetzure chilisaus zitten.

En ja, Chen pi in stoofgerechten of sauzen of als poeder in sausjes en toetjes.
http://www.aziatische-ingredienten.nl/gedroogde-mandarijn-schil/
Maar gebruik het niet vaak. Weinig dus.
  zaterdag 16 december 2017 @ 22:05:54 #32
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_175771843
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 december 2017 22:01 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Ja, dat is dus Chinese, zwarte rijstazijn.
http://www.aziatische-ingredienten.nl/zwarte-rijstazijn/

Die zal echt never nooit in enige zoetzure chilisaus zitten.
Je hebt gelijk, denk. Zelfs de kleur kan eigenlijk niet eens matchen, maar ik vond ook de smaak veel te wrang, complex en donker die snel de smaak kan verpesten. Ik wilde eigenlijk al weer terug overstappen naar simpele witte keukenazijn, daar kan denk ik minder mee mis gaan.
  zaterdag 16 december 2017 @ 22:07:58 #33
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_175771906
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 december 2017 22:01 schreef RobinOok het volgende:

[..]

En ja, Chen pi in stoofgerechten of sauzen of als poeder in sausjes en toetjes.
http://www.aziatische-ingredienten.nl/gedroogde-mandarijn-schil/
Maar gebruik het niet vaak. Weinig dus.
En toch vermoed ik dan dit een ingredient is in die heerlijke geurige, fruitige en meer kruidige zoetzure sausen en dus ook de zelfgemaakte loempiasauzen die compleet anders smaken dan de prefab sausjes.

[ Bericht 0% gewijzigd door Tengano op 17-12-2017 23:39:39 ]
  zaterdag 16 december 2017 @ 22:09:14 #34
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_175771947
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 december 2017 22:05 schreef Tengano het volgende:

[..]

Je hebt gelijk, denk. Zelfs de kleur kan eigenlijk niet eens matchen, maar ik vond ook de smaak veel te wrang, complex en donker die snel de smaak kan verpesten. Ik wilde eigenlijk al weer terug overstappen naar simpele witte keukenazijn, daar kan denk ik minder mee mis gaan.
Eensch. Gewone keukenazijn voldoet prima. Menig restaurant hier zal dat gebruiken, want is het goedkoopst. In Thailand is de heldere rijstazijn het goedkoopst en zullen ze die gebruiken. Ik denk dat het qua smaak niet of bijna niets uit zal maken.

Daarom zal hier ook vast tomatenpuree gebruikt worden. Niet ketchup, gewoon puree uit zo'n blikje.
  zaterdag 16 december 2017 @ 22:12:17 #35
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_175772023
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 december 2017 22:07 schreef Tengano het volgende:

[..]

En toch vermoed ik dan dit een ingredient is in die heelijke geurige, fruitige en meer kruidige zoetzure sausen en dus ook de zelfgemaakte loempiasauzen die compleet anders smaken dan de prefab sausjes.
Het lijkt me ook echt heus lekker hoor! Maar ik heb niet veel ervaring met loempiasaus in restaurants/stands die zelfgemaakt zijn én naar mandarijn smaken. Ik ken het niet.

Nogmaals, geef me een adres waar ze de saus serveren die je zoekt en ik ga proeven. :P
(als in Rotterdam :) )
  zaterdag 16 december 2017 @ 22:12:49 #36
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_175772038
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 december 2017 22:09 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Eensch. Gewone keukenazijn voldoet prima. Menig restaurant hier zal dat gebruiken, want is het goedkoopst. In Thailand is de heldere rijstazijn het goedkoopst en zullen ze die gebruiken. Ik denk dat het qua smaak niet of bijna niets uit zal maken.

Daarom zal hier ook vast tomatenpuree gebruikt worden. Niet ketchup, gewoon puree uit zo'n blikje.
Dat lijkt mij ook. die jongens die dat voor hun brood moeten maken en er marge op willen maken, gaan geen dure ingredienten gebruiken als het nodig is. En ze maken er ook niet meer werk van dan nodig.

Maar naast witte azijn, suiker (eventueel eerste gecarameliseerd, dit geeft meer smaak en kost toch niet veel extra) en tomatenpuree, moet er nog meer in zitten om die mandarijnsmaak er aan te krijgen.

Ik heb al verse mandarijnschillen geprobeerd mee te koken voor een uur en ik was niet ontevreden over het resultaat voordat ik weer doorschoot met verdere experimentele toevoegingen }:|
  zaterdag 16 december 2017 @ 22:13:50 #37
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_175772067
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 december 2017 22:12 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Het lijkt me ook echt heus lekker hoor! Maar ik heb niet veel ervaring met loempiasaus in restaurants/stands die zelfgemaakt zijn én naar mandarijn smaken. Ik ken het niet.

Nogmaals, geef me een adres waar ze de saus serveren die je zoekt en ik ga proeven. :P
(als in Rotterdam :) )
Als in Limburg Maastricht dus..... :X

(Is voor mij trouwens ook 2 uur reizen....)
  zaterdag 16 december 2017 @ 22:15:56 #38
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_175772116
Misschien het SAP uit z'n blik.
Zal vast helpen qua smaak, maar kans is klein dat zij dat ook gebruiken.m
Dan toch de chen pi eens proberen en dan het poeder ervan. Verse schillen smaken wel iets anders dan de gedroogde.
  zaterdag 16 december 2017 @ 22:17:39 #39
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_175772166
Ik ben er mede opgekomen omdat als ik bij de chinees mijn eten ga halen, ze altijd aan de klant vragen of ze het misschien in een doos willen meenemen :)

En goed oplettende TS ziet dan allerlei mandarijn en sinaasappeldozen staan >:)

..... en die hebben ze natuurlijk niet leeg bij de supermarkt gehaald :+

En ook bij die chinees hebben ze een goddelijke saus die naar mandarijn smaakt :9~
  zaterdag 16 december 2017 @ 22:19:18 #40
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_175772226
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 december 2017 22:15 schreef RobinOok het volgende:
Misschien het SAP uit z'n blik.
Zal vast helpen qua smaak, maar kans is klein dat zij dat ook gebruiken.m
Dan toch de chen pi eens proberen en dan het poeder ervan. Verse schillen smaken wel iets anders dan de gedroogde.
De smaak van die saus heeft meer het aroma van de schil. Mijn verkoopdame van mijn toko had het ook al over die schil. Hoewel ik dus niet geloof dat die vietnamese loempia mensen die vruchtjes maar gewoon wegflikkeren.

Wss koken ze die dus gewoon mee voor de smaak en het zoet wat er in zit.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')