abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  Moderator maandag 6 november 2017 @ 14:04:09 #1
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_174902894
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Den Haag 1919 – Boven de deur van zijn ‘studio’ prijkt een bordje met de tekst “Brandt dit licht, dan koppen dicht”. Vanuit zijn eigen woonhuis verzorgt Hans Idzerda op de avond van 6 november 1919 de eerste radio-uitzending in Nederland en stichtte daarmee eveneens de eerste commerciŽle radio-omroep ter wereld.

Friese wetenschapper
Hanso Henricus Schotanus a Steringa Idzerda werd op 26 september 1885 geboren in het Friese dorpje Weidum. Hij volgde een technische opleiding aan het Duitse Rheinisches Technikum en kreeg in 1913 zijn diploma ingenieur elektrotechniek. Idzerda was gespecialiseerd in de radiotechniek en begon na zijn studie met het ontwikkelen van zend- en ontvangstapparatuur. Zo creŽerde hij onder andere een radiozoeker die tijdens de Eerste Wereldoorlog door het Nederlandse leger gebruikt werd om de positie van Duitse zeppelins te bepalen.

Triode-lamp
Vanaf 1918 begon Idzerda in samenwerking met de Philips Gloeilampenfabriek aan de productie van een triode-lamp. Aanvankelijk kon deze alleen morseseinen ontvangen, maar na verdere ontwikkeling werd het uiteindelijk ook mogelijk om met de ‘lamp’ geluid te ontvangen. In februari 1919 demonstreerde Idzerda onder grote belangstelling zijn triode-lamp op de Utrechtse jaarbeurs. Zelfs koningin Wilhelmina was getuige toen de Friese wetenschapper voor het eerst een radiotelefonische zending verrichtte over een afstand van 1200 meter.
(Is Geschiedenis).
quote:
De grote pionier Idzerda
Idzerda werd op 3 november 1944 ten onrechte verdacht van spionage en gefusilleerd door de Duitse bezetter. Idzerda was radiotechnicus, directeur van een radiofabriek, programmasamensteller, propagandist, zenderbouwer, omroeper en zenderexploitant.

De eerste radio-uitzending waarbij spraak en muziek werd uitgezonden was op 6 november 1919. Deze uitzending werd door Idzerda verzorgd vanuit de Beukstraat 8-10 te ’s Gravenhage. Zijn programma werd aangekondigd op 5 november 1919 in de Nieuwe Rotterdamsche Courant als “Radio Soirťe Musicale”. Het liedje dat het eerste werd uitgezonden was “Turf in je ransel”. De roepnaam van Idzerda was PCGG. Idzerda verzorgde tot 11 november 1924 regelmatig uitzendingen vanuit de Beukstraat in Den Haag. (Radio Museum).
Interessante geschiedenis van een mij verder onbekende wetenschapper. Helaas bestaat er naar mijn weten geen opname van de originele uitzending. Wel is de speeldoos die Idzerda als jingle gebruikte teruggevonden, hieronder een fragment:
  maandag 6 november 2017 @ 17:19:37 #2
222754 Dagoduck
ROCK 'N' GROHL
pi_174906441
Over twee jaar een groot feest dus?
tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! - QotSA || Den Helder || AZ
pi_174906556
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
6s.gif Op maandag 6 november 2017 17:19 schreef Dagoduck het volgende:
Over twee jaar een groot feest dus?
Dat is wel te verwachten ja. :D

Dit was een reportage mbt 95 jaar radio in Nederland:


Co Snel gaat in vogelvlucht door de Nederlandse omroepgeschiedenis. Met onder meer Hanso Idzerda, die op 6 november 1919 de eerste radio-uitzending verzorgde vanuit de Beukstraat in Den Haag. Daarbij de opkomst van de omroepen in Hilversum, Radio Oranje, Herrijzend Nederland, Wereldomroep, Radio Luxemburg, Radio Veronica en Hilversum 3.
Speellijst:
1. Meneer Dinges, Johnny & Jones/Joop de Leur. Johnny & Jones (Nol van Wezel en Max Kannewasser), zang en gitaar (1938). Bladmuziek: http://www.muziekschatten.nl/action/w...
2. Ilse Wessel vertelt/stukje interview met Idzerda/ een aankondiging door hem en stukje van de mars Turf in je ransel, Franz Dunkler. De Tip Toppers o.l.v. Coen van Orsouw (1964). Bladmuziek: http://www.muziekschatten.nl/action/w...
3. NCRV-call/collage Sweet Sixteen o.l.v. Lex Karsemeyer met Peter, Jelle, Oh Tom!, Alleen maar Jan, Wel honderd and're mannen, Eenzaam, O, wat een maan, De jongen waar ik van hou/Boudewijn.
4. Hallo hier Hilversum (hier is de VARA), Hugo de Groot. Kees Pruis met orkest (1940).
Bladmuziek: http://www.muziekschatten.nl/action/w...
5. Herkenningsmelodie De Familie Doorsnee, Annie M. G. Schmidt/Cor Lemaire (VARA).
6. Tchip, tchip, Jan Reveu. Marcel Tielemans met De Ramblers o.l.v. Theo Uden Masman (1942). Bladmuziek: http://www.muziekschatten.nl/action/w...
6. Pastoor Perquin, 't was goed gezien, onbekend. Jan Hahn met de KRO–Melodisten (of KRO Boys) o.l.v. Piet Lustenhouwer (1935). + Herkenningsmelodie: Negen heit de klok
Bladmuziek: http://www.muziekschatten.nl/action/w...
7. Het ding (The thing, Charles Randolph Grean/Nederlandse tekst: Dico van der Meer en Jan de Cler). Orkest Zonder Naam o.l.v. Ger de Roos (1951/KRO). Bladmuziek: http://www.muziekschatten.nl/action/w...
8. VPRO-aankondiging/deel uit Jazz Rondo met Ton van der Horst. Gast: Skip Voogd (rond 1958).
9. AVRO-collage met klok, Happy days are here again, Zing met ons mee, De groenteman, Kleutertje Luister, Maria Zamora y sus Amigos, Een lied en een vleugel en Met naald en schaar.
10. Radio Oranje: aankondiging en code berichten.
11. 't Is Koninginnedag, Jo Paerl. Jetje van Radio Oranje (Jetty Paerl) (31 augustus 1942).
12. Aankondiging Radio Herrijzend Nederland/Netty Rosenfeld en Frits Thors en deel van Stormy weather, Harold Arlen (1933). Frank Sinatra met orkest o.l.v. Axel Stordahl (1944).
12. Collage Wereldomroep/Happy Station met Edward Startz (1947-1970/ fragment uit 1937).
13. Deel Parklane serenade, Dolf van der Linden (tune Metropole Orkest)/zanger/gitarist Tonny van Hulst praat even (NRU). Bladmuziek: http://www.muziekschatten.nl/action/w...
14. Aankondiging NRU-programma Vuurwerk door Jaap van Meekren (5 mei 1949).
15. Deel liedje Radio Luxemburg - Helma en Selma (rond 1953)/deel lied Wanneer de havenlichtjes aan de Schelde branden, Anton Beuving. Max van Praag met Accordeola o.l.v. Jan Gorissen (1954).
16. Collage begin Radio Veronica.
17. Collage programma's Hilversum 3: Zing, zing, zing, Popreconstructie, Muziek bij de koffie, Van 12 tot 2, Joost mag niet eten, Tombola, Hollands Handwerk en Avondspits.
18. Herkenningsmelodie De muzikale fruitmand met Tom Herlaar (EO)/Celeste, Mike Leander. Mike Leander en zijn orkest (1966/1970) (tune EO).
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')