abonnement Unibet Coolblue
pi_174025148


Voorbereidingen voor ESA’s JUICE-missie naar Jupiter zijn begonnen



Jupiter is ruim duizend keer zo groot als de aarde en daarmee de grootste planeet in ons zonnestelsel. Toch is er vreemd genoeg nog veel wat we niet weten over deze gasreus. Maar dat duurt niet lang meer. ESA’s volgende grote wetenschappelijke missie, JUICE, neemt ons mee op een reis door het zonnestelsel om Jupiter en enkele van zijn grote ijsmanen te verkennen.



In juli 2015 nam ESA een heel belangrijk besluit: het koos het bedrijf Airbus Defence & Space om JUICE te ontwerpen, te bouwen en voor te bereiden voor de lancering in 2022.
JUICE zal er acht jaar over doen om Jupiter te bereiken! Eenmaal aangekomen blijft de sonde drieënhalf jaar rond de planeet cirkelen om de onstuimige atmosfeer en geheimzinnige donkere ringen te bestuderen.

Maar de aandacht gaat niet alleen uit naar Jupiter. De missie verkent ook drie van zijn ijsmanen, die elk zo groot zijn als een planeet: Callisto, Europa en Ganymede. Sterrenkundigen denken dat er onder het ijzige oppervlak van deze verre werelden mogelijk grote wateroceanen schuilgaan. Dat is een fascinerende gedachte want water is immers belangrijk voor het ontstaan van leven!


Na zijn bezoek aan Jupiter vliegt de sonde langs Europa en Callisto om de missie af te sluiten met een acht maanden durend rondje om Ganymede. Ganymede is de grootste maan in ons zonnestelsel (groter dan Mercurius en Pluto!) en de enige maan waarvan we weten dat hij een magnetisch veld heeft.

Dankzij het harde werk van JUICE leren we niet alleen onze grootste buurman beter kennen maar krijgen we ook meer inzicht in het ontstaan van planeten in het algemeen. Maar een van de spannendste dingen die we te weten zullen komen is of er kans op leven is in dit soort verre, ijzige werelden!

Interessant weetje: Wat betekent JUICE? JUICE staat voor JUpiter ICy moons Explorer!

The scientific instruments on JUICE include:
• JANUS (camera system)
• MAJIS - Moons and Jupiter Imaging Spectrometer
• UVS - UV imaging Spectrograph
• SWI - Sub-millimeter Wave Instrument
• GALA - GAnymede Laser Altimeter
• RIME - Radar for Icy Moons Exploration
• J-MAG (magnetometer)
• PEP - Particle Environment Package
• RPWI - Radio & Plasma Wave Investigation
• 3GM - Gravity & Geophysics of Jupiter and Galilean Moons
• PRIDE - Planetary Radio Interferometer & Doppler Experiment




http://sci.esa.int/juice/

https://www.space.com/35692-esa-juice-facts.html

http://sci.esa.int/juice/(...)f-the-drawing-board/


Een aantal gerelateerde topics:
W&T / Missie Juno: een ontdekkingsreis naar Jupiter
W&T / New Horizons: De reis naar Pluto (en verder) deel 4
W&T / Missie: Dawn. Voor het eerst in een baan rond een dwergplaneet
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #13 Goodbye
W&T / Cassini missie // Saturnus in de picture -part 3-
W&T / BepiColombo: missie naar Mercurius
W&T / Missie Osiris-Rex
W&T / Hayabusa 2 Missie: opnieuw naar een asteroïde
W&T / [CENTRAAL] MARS - De Missies! Deel 12
W&T / Exo-Planeten Topic #2
W&T / [CENTRAAL] Het Astronomie Topic #11
W&T / Astronomie in de Achtertuin #5
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_174025151
27-09-2017

ESA test instrument waarmee we de ijzige manen van Jupiter gaan bestuderen

Het radarsysteem dat dwars door de ijskorst van Europa, Ganymedes en Callisto gaat kijken, ondergaat zijn vuurdoop.

In 2022 is het zover. Dan vertrekt een ruimtesonde naar misschien wel één van de spannendste plekken in ons zonnestelsel: Jupiter. Tijdens de missie (Juice genaamd) zal er onderzoek worden gedaan naar de atmosfeer en magnetische velden van Jupiter. Maar nog veel interessanter is dat er ook een blik wordt geworpen op Jupiters ijzige manen Ganymedes, Europa en Callisto. Van alle drie deze manen wordt vermoed dat ze onder het oppervlak een vloeibare oceaan herbergen en dus potentieel leefbaar zijn.

Het instrument
Zoals gezegd bevinden die oceanen zich niet aan het oppervlak. Ze gaan schuil onder een ijskorst. Maar daardoor laten onderzoekers zich niet van de wijs brengen. Ze gaan gewoon proberen om dwars door die ijskorst te kijken met behulp van het Radar for Icy Moons Exploration-instrument. Het is het eerste instrument dat in staat is om direct te achterhalen wat er onder het oppervlak van werelden aan de rand van ons zonnestelsel speelt. En daarmee is het misschien wel het belangrijkste instrument van de complete missie.


De test van het radarsysteem. Afbeelding: Airbus / Rolf Schwark.

Test
En zo’n instrument stuur je vanzelfsprekend niet op pad zonder het eerst uitgebreid te testen. En dat heeft ESA nu gedaan. De Europese ruimtevaartorganisatie bootste de omstandigheden waarin het instrument straks moet functioneren na. En daarvoor had ESA nodig: een nep-ruimtesonde en een helikopter.

Antenne
Kort nadat de ruimtesonde die Jupiter en zijn manen gaat verkennen, gelanceerd is, zal er een zestien meter lange antenne worden uitgeklapt. Eenmaal bij Jupiters manen aangekomen, zendt deze radiogolven naar het oppervlak van de manen. Het instrument zal vervolgens meten hoelang het duurt voor reflecties van die radiogolven weer bij het instrument arriveren. Ook de kracht van die reflecties wordt vastgelegd. Het instrument kan op basis van die gegevens tot wel negen kilometer diep ‘kijken’.

Tijdens de test van het instrument werd een nep-ruimtesonde met daaraan de antenne onder een helikopter gehangen. Gekeken werd hoe de antenne zich – onder meer ten opzichte van de ruimtesonde – gedroeg en hoe de signalen die naar de antenne terugkeerden, eruitzagen. “Alle experimenten werden afgerond en zullen de komende weken geanalyseerd worden,” vertelt onderzoeker Lorenzo Bruzzone. De inzichten die dat oplevert, worden meegenomen tijdens de verdere ontwikkeling van de antenne. “De test was een belangrijke stap richting het begrijpen van het gedrag van de echte antenne die ons uiteindelijk in staat stelt om zeer accurate metingen te verkrijgen van de radarecho’s die het diepe ondergrondse van Jupiters ijzige manen voortbrengen.”

Juice wordt in 2022 gelanceerd en zal zo’n zeven jaar later bij Jupiter aankomen. De sonde zal negen maanden rond Ganymedes cirkelen, waarvan vier maanden op een afstand van slechts 500 kilometer. Ook zal de ruimtesonde op kleine afstand langs andere manen van Jupiter scheren. Het is niet helemaal duidelijk of het radarsysteem dwars door de ijskorst van de manen heen kan kijken, omdat onduidelijk is hoe dik die ijskorst precies is. Maar zelfs als de ijslaag te dik blijkt, levert de missie waarschijnlijk een schat aan informatie op. Zo kan er gekeken worden hoe die ijskorst is opgebouwd en of er tussen de ijslagen van Europa bijvoorbeeld nog vloeibaar water huist. Ook hopen onderzoekers met behulp van het radarsysteem meer inzicht te krijgen in de evolutie van de kraters op Callisto en de tektonische geschiedenis van Ganymedes.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 27 september 2017 @ 09:21:33 #3
104871 remlof
Europees federalist
pi_174025309
Waarom laten ze Io links liggen?
  woensdag 27 september 2017 @ 09:30:18 #4
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_174025404
quote:
7s.gif Op woensdag 27 september 2017 09:21 schreef remlof het volgende:
Waarom laten ze Io links liggen?
De afkorting van de missie zal het e.e.a. duidelijk maken ;)
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_174025446
quote:
7s.gif Op woensdag 27 september 2017 09:21 schreef remlof het volgende:
Waarom laten ze Io links liggen?
Io is een vulkanisch actieve maan. De andere 3 zijn ijswerelden met mogelijk een vloeibare oceaan onder het ijs ;)

[ Bericht 0% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 27-09-2017 10:34:00 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_174026603
Ik neem er een sapje op. :)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_174028560
^O^
wachten tot 2030 -O-
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_174028604
quote:
0s.gif Op woensdag 27 september 2017 12:22 schreef Prisha het volgende:
^O^
wachten tot 2030 -O-
Ik vrees dat ik dan niet meer op FOK! zit.
pi_174051474
quote:
0s.gif Op woensdag 27 september 2017 12:24 schreef nanuk het volgende:

[..]

Ik vrees dat ik dan niet meer op FOK! zit.
mwoa...you never know :P
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')