abonnement Unibet Coolblue
pi_173593662
Ik vroeg het mij af na de laatste aardbeving die gemeld werd na Noord Korea's laatste test met een H-Bomb.





Ik ben redelijk bekend met de testen die de Amerikanen uitvoerden op het Bikini atoll en Frankrijk op Mururoa, maar ik kan me bij ondergrondse testen met bommen van dat formaat nauwelijks een voorstelling maken. Is er iemand die iets meer info heeft over hoe soortgelijke ondergrondse testen worden uitgevoerd? Waar ze zijn uitgevoerd, en welke gevolgen dat had voor de omgeving?
pi_173599056
De meeste voor de US zijn uitgevoerd in Nevada op de Nevada Test Site en een aantal op Amchitka eiland
Gevolgen ? Veel kraters.
En aardbeving is een beetje overdreven , seismische apparatuur pikt het op maar het is geen 'echte aardbeving'
wat links:
wiki
https://en.wikipedia.org/wiki/Underground_nuclear_weapons_testing
U.S. underground nuclear test history reports
http://www.dtra.mil/Home/(...)est-History-Reports/
nog wat meer info
http://www.onlinenevada.o(...)ing-nevada-test-site
https://www.quora.com/Doe(...)-cause-an-earthquake
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=oAVjF_7ensg" rel="nofollow" target="_blank">“We simply do not understand our place in the universe and have not the courage to admit it”</a>
pi_173610327
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 september 2017 13:28 schreef dontcare het volgende:
De meeste voor de US zijn uitgevoerd in Nevada op de Nevada Test Site en een aantal op Amchitka eiland
Gevolgen ? Veel kraters.
En aardbeving is een beetje overdreven , seismische apparatuur pikt het op maar het is geen 'echte aardbeving'
wat links:
wiki
https://en.wikipedia.org/wiki/Underground_nuclear_weapons_testing
U.S. underground nuclear test history reports
http://www.dtra.mil/Home/(...)est-History-Reports/
nog wat meer info
http://www.onlinenevada.o(...)ing-nevada-test-site
https://www.quora.com/Doe(...)-cause-an-earthquake
Bedankt!
  dinsdag 5 september 2017 @ 23:36:05 #4
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_173612851
Voor een echt grote (5 megaton in dit geval) ziet dat er zo uit:
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
pi_173613140
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 september 2017 23:36 schreef ATuin-hek het volgende:
Voor een echt grote (5 megaton in dit geval) ziet dat er zo uit:
Heftig!

"Lekker" ook voor de vegetatie en de fauna daar
pi_173672476
Het reeds genoemde wikipedia artikel geeft een redelijk overzicht.

http://www.38north.org/2017/03/punggye031017/ : Noord-Korea test site. Locatie van eerste 5 tests, ligging van de tunnels, diepte, confinement.

http://nuclearweaponarchi(...)ergroundEffects.html : de fysics (rechtstreekse gevolgen) van underground tests: grootte van de cavity, diepte nodig voor confinement, cavity collapse, vorming van crater of retarc, hoogte van "chimney"... formules, scaling laws (+ parameters voor soort materiaal). Geeft oa aan waarom je in Korea geen kraters zal zien (te diep, en granietlaag).

Geologie van de Nevada test site: http://prod.sandia.gov/techlib/access-control.cgi/1982/822207.pdf

Bepaling van locatie en yield van N-Korea's 2013 test: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/grl.50607/pdf

Voordelen van tests onder een berg: horizontale tunnels ipv een vertikaal gat, veel makkelijker aan te leggen; goede toegang tot de test site; je kan tunnels afsplitsen naar meerdere test sites; tunnels moeten niet opgevuld worden voor de test, je maakt een lus op het einde zodat de explosie de tunnel dichtduwt voordat de gassen die via de lus ontsnappen dat stuk van de tunnel bereikt hebben (die lussen zie je op figuur 1 van de eerste link. East portal is abandoned, waarschijnlijk omdat die eerste test een fizzle was: yield lager dan verwacht, niet krachtig genoeg om de tunnel af te sluiten)

[ Bericht 9% gewijzigd door crystal_meth op 09-09-2017 11:55:56 ]
Ich glaube, dass es manchmal nicht genügend Steine gibt und
Ich bin mir sicher, dass auch schöne Augen weinen
pi_173690429
Een goede docu over nucleare testen is "Trinity and beyond". Toegegeven, onderdergrondse explosies zijn daarin maar een klein hoofdstuk, maar de film geeft je een goed beeld van wat er allemaal tot ontploffing is gebracht, de afgelopen zeventig jaar. Ik weet niet of hij nog te koop is, maar anders zwerft hij nog wel ergens rond op de piratenbaai.
Op het scherp van de snede.
pi_173741053
M'n post uit het N-Korea topic, over het "imploderen van de berg". Eén of andere chinese wetenschapper had gezegd dat de berg instabiel was en bij een volgende proef kon instorten...
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 september 2017 05:25 schreef crystal_meth het volgende:

[..]

Imploderen kan ie niet, er wordt gesproken over "collapse" of "blowing its top", maar beiden lijken me twijfelachtig voor een test met dezelfde yield.
- Blowing its top is afhankelijk van de diepte onder het oppervlak en van het materiaal, beide zijn nog steeds hetzelfde.
- Wat collapse betreft, een instorting van de cavity is normaal, dus dat bedoelen ze niet. En voor een collapse van de berg, maw landslides, heb je een minimum slope nodig.
De berg is graniet, de ontploffing zal de rotsmassa deels verbrijzeld hebben, maar het is nog steeds geen materiaal geschikt voor debris flows, debris avalanches, mudflows of earth flows die reeds bij 20° (earth flows vanaf 5°) kunnen optreden.
Voor andere types landslides (falls, topples, translational slides, spreads, rock flows, rock avalanches) heb je een helling van 45° of meer nodig. Aangenomen dat google map's measure distance tool de horizontale afstand aangeeft, lijkt de maximale helling van Mantapsan (als je hoogteverschillen van 200 meter of meer bekijkt) minder dan 30° te zijn (afstand tussen 200 meter hoogteverschil lijkt overal >400 m, atan(200/400)= 26.5°). Bovendien is de berg bovenaan redelijk vlak, het gebied boven 2000 meter is ruim 4.6 km² groot met een maximaal hoogteverschil van 205 meter. Ik zie niet hoe of waar die berg een catastrofale instorting zou kunnen ondergaan. Hoogstens kleine lokale landslides, net als na deze test.

Sommige websites zochten naar een subsidence crater, zoals je bij Amerikaanse ondergrondse tests zag. Die ga je niet vinden, bij de Amerikanen was de diepte beperkt (vertikaal tunnelen is duur) en was de bodem grotendeels alluvium; hier was het 800 meter graniet.
Als de holte afkoelt, de druk daalt en de laag alluvium erboven het begeeft en de holte vult, laat die een nieuwe holte achter die even groot is. Die stort op haar beurt in etc.. tot ze het oppervlak bereikt.
Bij graniet is de nieuwe holte kleiner omdat het graniet meer volume dan oorspronkelijk inneemt. Vergelijk met een blok marmer: als je het verbrijzelt mag je het gruis zo hard aaneendrukken als je wil, je zal het niet tot het volume van het oorspronkelijke blok kunnen reduceren, omdat de brokstukken niet perfect aaneen sluiten, er blijft altijd ruimte tussen. Bij alluviet ("zand" zeg maar) was die ruimte reeds aanwezig.

Hier was de diepte waarschijnlijk 800 meter, als de yield 160 kt was dan zou de straal van de cavity in graniet ongeveer 47 meter geweest zijn, en de hoogte van de "chimney" (de laag die instort, gemeten vanaf het middelpunt van de explosie) 211 meter. Al zijn die formules nooit onfeilbaar, in de VS bereikte chimney ooit onverwacht een barak, bij het instorten viel één dode.

Beelden van ondergrondse tests tonen vaak de collapse die minuten na de explosie plaatsvond, omdat die veel spectaculairder zijn (van de explosie zie je enkel een vaag schokfront).

Voorbeelden van explosies en de latere collapse (vanuit een andere hoek gefilmd, het vliegtuig draait rondjes rond de testsite). De "ten seconds till collapse" aankondiging is later toegevoegd neem ik aan, denk niet dat je dat zo nauwkeurig kan voorspellen.
Ich glaube, dass es manchmal nicht genügend Steine gibt und
Ich bin mir sicher, dass auch schöne Augen weinen
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')