slashdotter3 | zondag 13 augustus 2017 @ 17:09 |
http://www.hln.be/hln/nl/(...)-op-restaurant.dhtml Steeds minder mensen geven nog fooi op restaurant. Meer en meer consumenten betalen tegenwoordig met de kaart, waardoor het voor hen moeilijker is om daarbovenop ook nog een fooi te geven. "Als je met de kaart betaalt, is dat praktisch onmogelijk", aldus Hugo Bonner, een klant. Vijf jaar geleden kregen de meeste kelners nog een fooi, meestal van ongeveer 10 % van het totale bedrag dat de klant moest betalen. Nu geeft nog maar een kwart van de totale klanten iets extra, en als ze al iets geven is het vaak ook veel minder, meestal maar rond 5 % van het totale bedrag. "Het was veel plezanter en aangenamer als mensen een fooi gaven voor het personeel. Vooral mensen die een extra baantje hadden of een vakantiejob deden waren altijd blij als ze een fooi kregen, en nu is dat niet meer", zegt Gerda Van den Bossche, die zelf zaalverantwoordelijke is. Met de kaart Als kelners toch nog een fooi krijgen, is het voor hen veel moeilijker om die voor zichzelf te houden. Dat komt onder andere omdat er tegenwoordig veel meer met de kaart wordt betaald. Christine Mattheeuws, voorzitster van het NSZ, zegt daarover het volgende: "Vroeger was het zo dat heel wat consumenten cash betaalden, en natuurlijk kon dat extraatje dat de kelner dan kreeg makkelijker in eigen zak worden gestopt. De fiscus deed daar niet zo moeilijk over," aldus Mattheeuws. "Nu leven we uiteraard in andere tijden, met de witte kassa." | |
HeatWave | zondag 13 augustus 2017 @ 17:10 |
Misschien moet je IN het restaurant gaan zitten ipv erop . | |
spijkerbroek | zondag 13 augustus 2017 @ 17:12 |
Tja, shit happens. Voor goede service geef ik trouwens nog steeds wat extra, in cash. | |
Hyperdude | zondag 13 augustus 2017 @ 17:13 |
Misschien het Amerikaanse afrekensysteem invoeren? Werkt super makkelijk. | |
Spriet4 | zondag 13 augustus 2017 @ 17:15 |
Ik twijfel altijd om in Nederland fooien te geven. Het lijkt niet echt gebruikelijk. Ik had een keer 10 euro fooi gegeven en die vrouw keek toen heel erg verrast. Ik weet niet of dat was omdat ze het te weinig vond of te veel of omdat ik gaf.. | |
spierbal | zondag 13 augustus 2017 @ 17:15 |
Tsja in de supermarkt kreeg ik ook geen fooi toen ik de lege groentezakjes aanvulden zodat mensen de appeltjes in het tasje konden doen. En die zakjes waren dan nog gratis ook. | |
Cruseder4 | zondag 13 augustus 2017 @ 17:16 |
Haags | zondag 13 augustus 2017 @ 17:17 |
Zo erg is dat niet. | |
FlippingCoin | zondag 13 augustus 2017 @ 17:18 |
Kelners krijgen toch ook gewoon fatsoenlijk betaald in Nederland? | |
spijkerbroek | zondag 13 augustus 2017 @ 17:19 |
Jep. | |
The_Temp | zondag 13 augustus 2017 @ 17:19 |
Niet echt van toepassing voor Nederland. Wel gelijk een goede uitleg waarom je het in Amerika echt niet kan maken om geen fooi te geven, terwijl je je daar in Nederland echt niet verplicht toe hoeft te voelen. Ik geef in restaurants meestal nog wel fooi trouwens, ook als ik met pinpas betaal. Gewoon vragen of ze het op een mooi bedrag willen afronden | |
FlippingCoin | zondag 13 augustus 2017 @ 17:19 |
Tja dan zie ik het probleem niet zo, ik had bij mijn bijbaantjes ook liever een fooi gekregen maarja. | |
CoolGuy | zondag 13 augustus 2017 @ 17:19 |
Vraag jij ook je 20 cent terug als je toevallig 87,80 moet betalen en je betaald 88 euro? of wat? | |
FlippingCoin | zondag 13 augustus 2017 @ 17:20 |
Nee maar dat is uit gemakzucht, niet omdat ik die ander 20 cent gun. | |
CoolGuy | zondag 13 augustus 2017 @ 17:21 |
oh man | |
FlippingCoin | zondag 13 augustus 2017 @ 17:21 |
Probeer het eens met woorden. | |
CoolGuy | zondag 13 augustus 2017 @ 17:22 |
Je snapt het zo ook wel | |
FlippingCoin | zondag 13 augustus 2017 @ 17:22 |
Nee uit je reeks smileys maak ik niet bijzonder veel op. | |
TheoddDutchGuy | zondag 13 augustus 2017 @ 17:23 |
Als je ziet wat je voor een kopje koffie moet betalen zit het volgens mij al in de prijs berekend.. en daarbovenop nog een extra bedrag geven? Ze krijgen gewoon salaris betaald toch? Het is niet zoals in derde wereldland Amerika, waar je in principe moet rondkomen van de fooi. | |
CoolGuy | zondag 13 augustus 2017 @ 17:23 |
Dat spijt me voor je. | |
sinterklaaskapoentje | zondag 13 augustus 2017 @ 17:23 |
Mooi, fooi geven is volkomen onzin. | |
spijkerbroek | zondag 13 augustus 2017 @ 17:23 |
In Europa en de meeste andere landen ter wereld is geen fooi geven geen probleem. In achterstandslanden als de VS is het wél een probleem, omdat kelners moeten leven van fooien. Twisted and fucked up. | |
Daffodil31LE | zondag 13 augustus 2017 @ 17:24 |
Hoeveel mensen kunnen het zich nog veroorloven om in een restaurant te gaan eten? En nee, een pizzaboer of shoarmatent is GEEN restaurant. | |
FlippingCoin | zondag 13 augustus 2017 @ 17:24 |
Ja daar zou ik ook een fooi geven omdat er een debiel systeem is, hier niet. | |
FlippingCoin | zondag 13 augustus 2017 @ 17:25 |
Ik zal het nog eens proberen, misschien komt er dan wat uit: bij welke beroepen vind jij een fooi gewenst? | |
spijkerbroek | zondag 13 augustus 2017 @ 17:25 |
Hier idd niet, behalve als de service "above and beyond" was. Een normale service krijgt geen fooi van mij. | |
CoolGuy | zondag 13 augustus 2017 @ 17:26 |
Oh kom óp zeg, je doet net alsof een keer uit eten gaan een arm en een been kost. | |
nostra | zondag 13 augustus 2017 @ 17:26 |
Het overgrote deel van Nederland. | |
The_Temp | zondag 13 augustus 2017 @ 17:26 |
Uhh, genoeg mensen? Voor 50 euro pp kan je al prima uit eten hoor | |
spijkerbroek | zondag 13 augustus 2017 @ 17:26 |
Heel veel mensen. | |
Pietverdriet | zondag 13 augustus 2017 @ 17:26 |
Meeste restaurants in NL is het bedienend personeel zo waardeloos en de prijzen op de kaart zo overdreven dat tippen een gotspe is | |
Daffodil31LE | zondag 13 augustus 2017 @ 17:28 |
Okee. Nadeel is dan wel weer dat je na afloop naar de frituur moet om je honger te stillen. "Meneer, hoe vond U de biefstuk?" - "Bij toeval, toen ik een blaadje veldsla optilde." | |
CoolGuy | zondag 13 augustus 2017 @ 17:28 |
Wow, dus als jullie voor uit eten zeg even 97,45 ofzo moeten betalen, dan betalen jullie 98 euro en dan willen jullie ook daadwerkelijk die 55 cent terug? of wat? | |
Pietverdriet | zondag 13 augustus 2017 @ 17:29 |
Alsof jij regelmatig uit eten gaat | |
CoolGuy | zondag 13 augustus 2017 @ 17:29 |
Dus je gaat van dat er heel weinig mensen zich nog maar kunnen veroorloven uit eten te gaan naar iemand die dan direct een biefstuk besteld? | |
FlippingCoin | zondag 13 augustus 2017 @ 17:29 |
Oh noem je dat een fooi. | |
CoolGuy | zondag 13 augustus 2017 @ 17:30 |
Ik niet, ik geef in een restaurant altijd fooi, maar dit is dus wat ik me voorstel bij veel mensen hier Die dan gaan zitten wachten tot ze ook elke cent wisselgeld terug hebben gekregen | |
The_Temp | zondag 13 augustus 2017 @ 17:30 |
Valt ook wel mee hoor. De tijd van alleen maar pretentieuze miniscule liflafjes op je bord is ook wel een beetje voorbij. Meeste restaurants ga je heus niet met honger naar huis, en anders bestel je er toch gewoon een bijgerechtje bij? | |
spijkerbroek | zondag 13 augustus 2017 @ 17:30 |
| |
Daffodil31LE | zondag 13 augustus 2017 @ 17:31 |
Nee, nooit. Zeker niet als ik gewoon weet dat ik beter kan koken dan zo'n omhooggevallen televisiekok. | |
FlippingCoin | zondag 13 augustus 2017 @ 17:31 |
Maar waar geef je wel en waar geef je niet een fooi dan? In een restaurant dus wel, en bij een masseur? En een klusjesman? | |
spijkerbroek | zondag 13 augustus 2017 @ 17:32 |
Want uit eten doe je alleen voor het eten. Juist ja. | |
CoolGuy | zondag 13 augustus 2017 @ 17:32 |
Bij een masseur kom ik niet. Alles waarbij bediening bij is, daar geef ik fooi, dus ook bv bij de kapper. Maar als ik in een winkel een product ga kopen, dan vraag ik weer altijd om korting, want dat krijg je 9 van de 10 keer toch, dat dan weer wel | |
#ANONIEM | zondag 13 augustus 2017 @ 17:32 |
Waarom fooi geven voor iemand die zijn werk doet? Moet ik de treinmachinist en de buschauffeur dus ook fooi geven? | |
Cherna | zondag 13 augustus 2017 @ 17:33 |
Als een kok en bedienend personeel mij een prima avond bezorgd heeft en in alle rust van een goede maaltijd kan genieten dan geef ik nog altijd een fooi. | |
Pietverdriet | zondag 13 augustus 2017 @ 17:34 |
Beter koken is voor jou zeker grote porties. Ik kook erg goed, maar ga zeker één keer in de week uit eten. | |
FlippingCoin | zondag 13 augustus 2017 @ 17:34 |
Oké dus een soort van bedankje voor de goede bediening? | |
DrMabuse | zondag 13 augustus 2017 @ 17:36 |
| |
The_Temp | zondag 13 augustus 2017 @ 17:36 |
Ik geef persoonlijk meestal fooi bij café's, restaurants, pizzabezorgers, krantenbezorger, taxi-chauffeur.. Meer uit gewoonte eigenlijk, heb er geen harde criteria voor | |
Fir3fly | zondag 13 augustus 2017 @ 17:36 |
Waarom Belgisch 'nieuws'? | |
FlippingCoin | zondag 13 augustus 2017 @ 17:38 |
Hmmm ja ik snap dat dus niet zo goed, een pizzabezorger rijdt enkel eens stukje op een scooter, das dan een fooi waard, terwijl de vuilnisman periodiek het vuil netjes ophaalt en dat is dan weer geen fooi waard? | |
mrspoeZ | zondag 13 augustus 2017 @ 17:39 |
Ik geef liever geen fooi. Vind het een beetje onzinnig. 'Dank je wel, het was erg lekker' lijkt me voldoende voor iemand die gewoon zijn werk doet. | |
Craptacular | zondag 13 augustus 2017 @ 17:40 |
Service is over het algemeen niet fantastisch | |
Pietverdriet | zondag 13 augustus 2017 @ 17:42 |
Meestal totaal afwezig. Meer dan datgene brengen wat je besteld hebt kunnen de meeste niet en zelfs dat is al lastig. | |
spijkerbroek | zondag 13 augustus 2017 @ 17:43 |
Wel jammer dat je niet een paar euro van het totaal af kunt halen voor een slechte service. | |
The_Temp | zondag 13 augustus 2017 @ 17:46 |
Zit ook niet veel logica achter, ik gun het zo'n knul van 16 gewoon wel. De vuilnisman vast ook, maar daar krijg ik nooit wisselgeld van. En mijn krantenbezorger moet dagelijks om 05:00 uur zijn nest uit, die gun ik best een extraatje in december. Het enige waar ik echt een teringhekel aan heb zijn van die trucjes om fooi te krijgen, zoals heel langzaam je wisselgeld pakken. Of op een terras eindeloos wachten met wisselgeld brengen in de hoop dat je dan wegloopt. Als ze zo beginnen wil ik mijn geld tot de laatste cent terug | |
hugecooll | zondag 13 augustus 2017 @ 17:47 |
Ik vraag me eigenlijk af of die bezorgers van Domino's fooi krijgen, want je betaalt daar al fucking veel bezorgkosten | |
Pietverdriet | zondag 13 augustus 2017 @ 17:47 |
Ik ben dus ook niet zo van veel restaurants uitproberen, meestal ga ik naar de zaken waar ik weet waar het goed is. Dat zijn de geen zin om te koken maar lekker willen eten restaurants. Ben geen hobby restaurantcriticus. | |
sp3c | zondag 13 augustus 2017 @ 17:48 |
als ze ruim op tijd zijn geef ik altijd fooi als ik vergeten was dat ik wat besteld had niet ... dus meestal niet | |
Eejit | zondag 13 augustus 2017 @ 17:49 |
Ik pin gewoon. En in Nederland is de service vaak niet goed, dan ga ik ook geen fooi geven. | |
spijkerbroek | zondag 13 augustus 2017 @ 17:50 |
Of als krantenbezorger aanbellen en je een gelukkig nieuwjaar wensen terwijl je geen krant hebt, in de hoop dat je toch iets geeft. Opbokken, kutjoch | |
spijkerbroek | zondag 13 augustus 2017 @ 17:51 |
Ik vind dat overdreven "HI! I'm Tammy and I'll be your waiter tonight!" met een té obvious glimlach ook irritant trouwens. | |
torentje | zondag 13 augustus 2017 @ 17:57 |
Het personeel in restaurants krijg toch fooi genoeg in de vorm van moppen, grappen en grollen waardoor hun dagen niet al te lang duren? | |
The_Temp | zondag 13 augustus 2017 @ 17:58 |
Dit lees ik vaak terug in dit topic.. Wat mis je aan de service dan? Meeste restaurants waar ik kom word je gewoon vriendelijk welkom geheten, nemen ze de dagspecials even met je door, vragen ze of ze je glas kunnen bijschenken als ie leeg is, etcetera. Kortom, meestal word ik gewoon leuk en hartelijk bediend. | |
mrspoeZ | zondag 13 augustus 2017 @ 18:02 |
Dat is hun werk toch ook? | |
The_Temp | zondag 13 augustus 2017 @ 18:05 |
Ja. En als ze hun werk goed doen is de service toch goed? | |
MakkieR | zondag 13 augustus 2017 @ 18:08 |
Mij is altijd geleerd dat je de kelner of serveerster te vriend moet houden, dat doe je dus niet door geen fooi te geven. De bediening moet de kwaliteit van je eten waarborgen en je weet niet wat er met je eten gebeurt als de bediening kwaadwillend is. Hij kon wel eens over je eten heen zeiken en het met een glimlach aan je serveren. | |
Daffodil31LE | zondag 13 augustus 2017 @ 18:08 |
Niet noodzakelijkerwijs grotere porties. Maar wel eten wat gewoon goed vult. | |
spijkerbroek | zondag 13 augustus 2017 @ 18:10 |
Ik weet niet wanneer jij fooi geeft, maar het is gebruikelijk om pas aan het eind van de maaltijd/vlak voordat je weggaat fooi te geven. | |
Eenskijken | zondag 13 augustus 2017 @ 18:11 |
en een fooi is voor exceptionele service. Niet voor iemand die gewoon zn werk doet. Dat doet iedereen namelijk. | |
MakkieR | zondag 13 augustus 2017 @ 18:12 |
mijn raad is meer bedoeld wanneer je regelmatig terugkomt in een restaurant bij dezelfde kelner, die man wil ik niet kwaad maken, net als de tandarts, de kapper en zelfs de krantenjongen. Een kelner heeft soms meer macht dan je denkt bij het bereiden van je maaltijd en het vrijmaken van een plaatje in je favoriete restaurant. | |
spijkerbroek | zondag 13 augustus 2017 @ 18:13 |
Als je regelmatig terugkomt, is de eerste keer dus goed bevallen. En de kelner weet dan ook dat je regelmatig terugkomt. Hij zal wel gek zijn om in jouw eten te pissen ( ), ook al geef je geen fooi. Wacht, jij geeft je tandarts een fooi? | |
MakkieR | zondag 13 augustus 2017 @ 18:15 |
Nee tegen de tandarts of de kapper ben je erg aardig, zodat hij niet gefrustreerd zit te klooien. maar het idee is hetzelfde. | |
FlippingCoin | zondag 13 augustus 2017 @ 18:16 |
Ah dus een kelner geef je extra geld omdat je bang bent dat die in je eten zeikt, oké dan. | |
Cherna | zondag 13 augustus 2017 @ 18:18 |
Dat het eten goed moet zijn zal voor iedereen gelden. Maar als ik ga uiteten en heb gereserveerd dan wil ik de tijd nemen. Als je gepuched word snel alles naar binnen te proppen en de volgende klanten al staan te wachten zal ik geen fooi geven ook al is het eten goed. Ik ga niet vaak uiteten. Ik zie een uiteten als een avondje uit. Heb ik het na mijn zin gehad geef ik een fooi. | |
spijkerbroek | zondag 13 augustus 2017 @ 18:18 |
Dit idd. Zodra ik denk dat een kelner wel eens in mijn eten zou kunnen zeiken, zie je mij er niet terug. | |
MakkieR | zondag 13 augustus 2017 @ 18:18 |
dat is een extreme voorbeeld, iets subtieler is bijvoorbeeld een gaatje vinden met het reserveren, een extra effort doen als de avond niet naar wens verloopt etc. een kelner heeft meer macht dan je denk, het is dan ook hoe je hem of haar bespeelt. | |
FlippingCoin | zondag 13 augustus 2017 @ 18:20 |
Ach als ik een kelner extra geld moet geven uit angst eet ik wel elders. | |
superniger | zondag 13 augustus 2017 @ 18:20 |
Fooien | |
spijkerbroek | zondag 13 augustus 2017 @ 18:21 |
Jezus, het is een avondje uit, geen politiek machtsspel. | |
Sigaartje | zondag 13 augustus 2017 @ 18:21 |
Ik kan een restaurant niet meer betalen, ook omdat ik dan ook nog een fooi moet betalen. Ik ga liever naar een snackbar waar een drankje van 2,50 niet is verplicht. | |
MakkieR | zondag 13 augustus 2017 @ 18:22 |
Ik heb wel meegemaakt dat gasten een uur moesten wachten op hun eten, terwijl de kelner mij voor liet gaan. dat soort dingen kun je verwezenlijken met fooi ( soort steekpenning ) | |
Sigaartje | zondag 13 augustus 2017 @ 18:23 |
Als je erover nadenkt is een fooiensysteem bizar. Een kelner doet zijn werk, klaar | |
#ANONIEM | zondag 13 augustus 2017 @ 18:24 |
Is het beste inderdaad echter vermoed dat die kelner dan binnenkort zijn baan kan vergeten, als er geen klanten meer komen? Dubbel op dus,ze krijgen al betaald, krijg jij ook bij alles fooi? | |
Cherna | zondag 13 augustus 2017 @ 18:25 |
Het is niet alleen de kelner. Het gehele plaatje moet bevallen. Je hoopt ook dat zo een fooi in de pot komt voor al het personeel. Maar dat moeten ze dan maar zelf uitzoeken. | |
probeer | zondag 13 augustus 2017 @ 18:25 |
Als ik die gasten was was ik weggelopen. | |
FlippingCoin | zondag 13 augustus 2017 @ 18:25 |
Nouwja dat is dan een slechte review en een klant minder voor het restaurant. | |
MakkieR | zondag 13 augustus 2017 @ 18:28 |
De kelner die zijn vak verstaat is heus niet gek, hij doet dit onopvallend zonder dat andere gasten het in de gaten heeft of last van hebben, net als zijn collega's. Bovendien werkt het gewoon zo, degene die het meeste fooi geeft, krijgt meer privileges. | |
#ANONIEM | zondag 13 augustus 2017 @ 18:29 |
Yep en die andere klanten hebben ze in het hoofd gescheten die merken nog niet als men ze tegen de benen zeiken doet. | |
spijkerbroek | zondag 13 augustus 2017 @ 18:30 |
Ik hoop dat de manager dit gedrag heeft gemerkt en dat de kelner er meteen uitgedonderd is. Klantonvriendelijk tot en met. Ja, hij krijgt een fooi van 1 klant, maar krijgt geen fooi van de andere klant, iets wat hem (en het restaurant) in totaal meer had opgeleverd. Slecht hoor. | |
#ANONIEM | zondag 13 augustus 2017 @ 18:31 |
Zo is het als men zijn baas besteelt, besteelt men zichzelf uiteindelijk. | |
MakkieR | zondag 13 augustus 2017 @ 18:36 |
Je snapt niet hoe een restaurant werkt, dit is echt niet uitzonderlijk. Een kelner maakt er echt geen potje van. Het enige verschil is dat hij jouw als koning behandeld en andere gasten als prinsen. Dit wordt vaak zeer subtiel gespeeld net als uit eten in een sterren restaurant soms net een toneelspel is. Onderlinge verschil tussen gasten zal er altijd zijn, maar een goede bediening zal dit nooit laten merken ( keep on that happy smile ) | |
Sigaartje | zondag 13 augustus 2017 @ 18:36 |
Ik heb in mijn jongere jaren, zoals velen, in een kroeg gewerkt. Mijn loon stelde weinig voor. Ik moest het hebben van de fooien. Die gingen in een fooienpot. Vaak draaide je op een avond met drie man. Een goede vrijdag of zaterdag bracht 100 gulden op, gedeeld door drie meer dan 30 gulden, was toen best veel. Maar, ik had de indruk dat de baas ons loon erg laag hield (1000 gulden bruto per maand voor vijf avonden werken) omdat we toch fooien kregen. Onterecht, lijkt me. | |
FlippingCoin | zondag 13 augustus 2017 @ 18:38 |
Lekker makkelijk wel, loon laag houden en aanvullen met fooi, scheelt weer belasting. | |
#ANONIEM | zondag 13 augustus 2017 @ 18:39 |
Ik liet het ook niet merken liet opdienen en liep dan weg. Niet dat ik geen fooi zou geven echter dat is te merken mits men die mensen niet bij het uitdelen van het verstand in de (kop) heeft gescheten. [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 13-08-2017 18:39:51 ] | |
probeer | zondag 13 augustus 2017 @ 18:40 |
Ja, want die gasten zien natuurlijk niet dat mensen die later gaan zitten eerder hun eten krijgen. Hij is een mogelijke terugkerende klant verloren omdat hij zo graag een paar euro's in zijn zak wilde stoppen. Want mensen die een uur moeten wachten komen niet terug. Zal zijn baas terecht niet blij mee zijn. | |
#ANONIEM | zondag 13 augustus 2017 @ 18:43 |
Indien de service naar wens is geef ik fooi. Cash uiteraard. | |
JeMoeder | zondag 13 augustus 2017 @ 18:45 |
Ik geef altijd fooi (tenzij de bediening slecht is). | |
#ANONIEM | zondag 13 augustus 2017 @ 18:45 |
Zo te lezen doet deze het al vooraf, ook al serveren ze hem stront dan de fooi is toch al binnen. | |
JeMoeder | zondag 13 augustus 2017 @ 18:46 |
Dus jij betaalt de ober vooraf? Klinkt als bullshit. | |
MakkieR | zondag 13 augustus 2017 @ 18:47 |
Nogmaals ik leg de nadruk op onopvallend Een Kelner weet heus wel wat hij doet, wat wel en wat niet kan. Bovendien is het die avond druk en of gasten nou 50 minuten moet wachten of een uur dan maakt die 10 minuten extra ook niks uit. De baas ziet dat het druk is, de gasten zien dat het druk is en jij wordt gewoon er doorheen gedrukt. Door de hectiek van de drukte is het overzicht voor de gasten toch al weg, wie er eerst kwam en wie niet. Bovendien is natuurlijk de ene maaltijd moeilijker te bereiden dan andere maaltijden en zo zijn er nog zoveel excuses dat een maaltijd later wordt uitgeserveerd, | |
MakkieR | zondag 13 augustus 2017 @ 18:47 |
Nee natuurlijk niet, ik ben een vaste gast. | |
spijkerbroek | zondag 13 augustus 2017 @ 18:48 |
Uhuh | |
JeMoeder | zondag 13 augustus 2017 @ 18:49 |
Erg slecht van de bediening. Die snappen niet hoe een restaurant werkt. | |
#ANONIEM | zondag 13 augustus 2017 @ 18:49 |
Nederland is naar de kloten aan het gaan wat ik al eerder beweren deed! gek gekker het gekst. [ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 13-08-2017 19:02:29 ] | |
Scarlet_Dragonfly | zondag 13 augustus 2017 @ 18:52 |
¤50 per persoon vind ik echt heel veel geld om aan een maaltijd uit te geven hoor! Wij gaan best vaak uit eten met z'n tweeen, maar meestal zijn we samen voor zo'n ¤50 tot ¤60 echt wel klaar. | |
Sigaartje | zondag 13 augustus 2017 @ 18:53 |
Het werken in een kroeg is hartstikke leuk. Gezellig. Het leuke is dat ouwehoeren met stamgasten aan de bar een deel van je functie is. Was leuk. 16 uur beginnen, 24 uur sluiten en daarna nog dweilen en dan de fooienpot verdelen. Nadeel was wel de lange nacht van vrijdag en zaterdag tot twee uur. Altijd mannen die dronken waren. Wat een toestanden altijd. | |
tralalala | zondag 13 augustus 2017 @ 19:27 |
Met pinnen kun je toch ook gewoon zeggen "Maak er maar ... van" Maar ik vermoed dat het geld dan gewoon bij de baas eindigt. | |
#ANONIEM | zondag 13 augustus 2017 @ 19:30 |
Wij gaan niet vaak uit eten en dan geven we juist wat meer uit. | |
#ANONIEM | zondag 13 augustus 2017 @ 19:30 |
Precies, daarom geef ik altijd de fooi contant. Niet dat je dan de garantie hebt dat de fooi goed terecht komt, maar de kans is groter. | |
#ANONIEM | zondag 13 augustus 2017 @ 19:38 |
Wat moet men dan als het op de rekening komt, zijn het inkomsten. | |
AnanYaw | zondag 13 augustus 2017 @ 19:43 |
Klopt, maar pinnen is een prima excuus om het niet te doen en dat grijpen mensen met beide handen aan. Fooi geven is dan ook onzin, maar wordt toch in stand gehouden door shaming. Wachten op je wisselgeld en dat vervolgens allemaal netjes in je portemonnee steken is niet aan iedereen besteed. Dankzij de shaming voel je je al snel bezwaard bij deze handelingen. Met de pinpas heb je zo'n moment niet. | |
#ANONIEM | zondag 13 augustus 2017 @ 19:44 |
Als men naar beneden afronden moet betaal ik contant en bij omhoog met pinpas, ben ene ekte groene. | |
tralalala | zondag 13 augustus 2017 @ 19:45 |
Fooi staat meestal apart vermeld op de bon, of maakt dat geen reet uit? | |
#ANONIEM | zondag 13 augustus 2017 @ 19:46 |
Dus men zet het er van te voren op. | |
tralalala | zondag 13 augustus 2017 @ 19:47 |
? | |
The_Temp | zondag 13 augustus 2017 @ 19:47 |
Ja, kan ook best natuurlijk.. Ik ben meestal tientje kwijt voor voorgerecht, rond de 20 voor hoofdgerecht. Dan nog dessert en wat drankjes en je zit rond de 50 pp.. | |
#ANONIEM | zondag 13 augustus 2017 @ 19:48 |
? Maak er maar van dan past men even de bon aan? Komop zeg ze kunnen nog niet wat ze moeten laat staan extra. | |
tralalala | zondag 13 augustus 2017 @ 19:49 |
Ik snap je niet denk ik. Als ik 5 euro fooi geef via pin, dan staat er op de bon gewoon een aparte regel met 5 euro fooi. | |
#ANONIEM | zondag 13 augustus 2017 @ 19:49 |
Ben laatst opgestaan nadat ik ze alles had laten brengen, de tafel werd af gepoetst met dezelfde lap waar men eerst mee over de vloer ging. Uiteraard kreeg men dat achteraf vermeld van mij, ook dat de handjes niet gewassen werden ernaar. En dat wil FOOi? [ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 13-08-2017 19:50:55 ] | |
Sigaartje | zondag 13 augustus 2017 @ 19:50 |
Pinfooi komt altijd bij de baas, tenzij hij een goed mens is. Maar goede mensen zijn er bijna niet. | |
#ANONIEM | zondag 13 augustus 2017 @ 19:53 |
En cash komt in de zak van die ene ober, terwijl het ook bedoeld was voor de rest. | |
AnanYaw | zondag 13 augustus 2017 @ 19:54 |
Gelijk heb je! | |
#ANONIEM | zondag 13 augustus 2017 @ 19:56 |
Was bedoelt als sarcasme. | |
AnanYaw | zondag 13 augustus 2017 @ 19:57 |
Zonde, ik zou de toewijding waarderen. | |
#ANONIEM | zondag 13 augustus 2017 @ 19:58 |
Doe mij in het forum wel vaker voor als iemand anders. | |
#ANONIEM | zondag 13 augustus 2017 @ 20:06 |
Sowieso is 10% best veel. Ik bedoel, dat is gewoon 1/10e van 100%. Ik bedoel, wtf. | |
Cockwhale | zondag 13 augustus 2017 @ 22:41 |
Ik geef alleen fooi wanneer ik de service en/of eten echt opvallend goed vind. Dat vanzelfsprekend fooi geven vind ik bullshit. Horeca is ook tering duur tegenwoordig. | |
Odaiba | zondag 13 augustus 2017 @ 22:42 |
Ik heb nog nooit fooien gegeven en dat ga ik ook niet doen. | |
Shaken63 | zondag 13 augustus 2017 @ 22:50 |
Rond meestal het bedrag af, maar als de bediening slecht is niet. Zoals al vaker vermeldt vindt ik de prijzen in de horeca aan de hoge kant, maar fooi hangt af van de bediening en het eten. | |
Halcon | zondag 13 augustus 2017 @ 22:52 |
Ja en service is vaak bagger. Dus prima zo. | |
#ANONIEM | zondag 13 augustus 2017 @ 22:53 |
Krent ben jij dus. | |
Fer | zondag 13 augustus 2017 @ 22:54 |
De gierigheid hier is weer opvallend. | |
#ANONIEM | zondag 13 augustus 2017 @ 22:55 |
Fooi geven voor slechte service is toch ook niet NORMAAL. | |
#ANONIEM | zondag 13 augustus 2017 @ 22:57 |
Fooi zit er toch al mee in met het om prijzen van gulden naar euri. | |
Odaiba | zondag 13 augustus 2017 @ 22:58 |
Zo zie ik het niet. Waarom zou ik extra moeten betalen voor service en vriendelijk die ik vanzelfsprekend vind. | |
OscarMopperkont | zondag 13 augustus 2017 @ 23:00 |
Ik merk dat ik ook steeds minder fooi geef. Doe het bij uitzondering alleen nog bij restaurants. | |
#ANONIEM | zondag 13 augustus 2017 @ 23:02 |
En zelfs daar is het niet verplicht. | |
VEM2012 | zondag 13 augustus 2017 @ 23:04 |
Als ik met mijn credit card betaal kan ik meestal een fooi toevoegen. Ik zeg het doorgaans overigens vooraf al. Het probleem lijkt mij meer de gierige hollander. | |
#ANONIEM | zondag 13 augustus 2017 @ 23:04 |
Maar de chirurg geef ik zelfs fooi vooraf. | |
Metalfreak | zondag 13 augustus 2017 @ 23:05 |
Ik rond het ook alleen af zodat ik de centen niet hoef te betalen, tenzij het echt een uitzonderlijke service was, maar dat is al jaren niet meer voorgekomen. 10% fooi geven vind ik echter echt absurd en heb ik ook nog nooit gedaan. | |
#ANONIEM | zondag 13 augustus 2017 @ 23:05 |
Mij lijkt het probleem de overheid die hun hals niet vol genoeg kan krijgen. | |
#ANONIEM | zondag 13 augustus 2017 @ 23:07 |
Dachte gij nu echt die geven de fooi op aan de belasting dienst, dan hebben ze deze toch wel aardig het hoofd vol gescheten toch? | |
HSG | zondag 13 augustus 2017 @ 23:09 |
Fooi geven? De menige Nederlandse serveerders/serveersters mogen nog wel wat aan hun fatsoen gaan werken. | |
rosalinde93 | zondag 13 augustus 2017 @ 23:11 |
Lekker in België blijven dan. | |
HSG | zondag 13 augustus 2017 @ 23:12 |
Als ik flink wat moet betalen in een restaurant dan verwacht ik op z'n minst dat ik met "u" word aangesproken. | |
#ANONIEM | zondag 13 augustus 2017 @ 23:15 |
En hoe spreekt deze meneer het personeel daar dan aan? | |
FlippingCoin | zondag 13 augustus 2017 @ 23:15 |
Hoe word jij dan aangesproken? | |
FlippingCoin | zondag 13 augustus 2017 @ 23:16 |
Met schorriemorrie en rapalje natuurlijk. | |
#ANONIEM | zondag 13 augustus 2017 @ 23:17 |
Vroeg ik jou iets? | |
#ANONIEM | zondag 13 augustus 2017 @ 23:20 |
Ik heb hier maar 2 dingen over te zeggen; 1. Als je tegenwoordig uitgaat in een middleclass restaurant wordt je geholpen door knulletjes en grietjes van de patatgeneratie die maar weinig op hebben met het imago van de tent. Ervaring van de klant boeit ze vaak niet zo, zolang ze maar betaald krijgen en zo vroeg mogelijk klaar met werken zijn, want laat, moe, saai, etc. Je kan drinken bestellen en een half uur wachten of het komt gewoon helemaal niet omdat ze het "vergeten" zijn. 2. Als je dan toch een fooi geeft dan móet je het wel cash in de hand van de ober/serveerster doen. Doe je het aan de kassa of met pin dan gaat het gewoon in de zak van de restauranteigenaar die al genoeg profit heeft en niet naar dat serveerstertje die daar voor 4 euro per uur staat te zwoegen. En ander heb je nog dat verhaal dat het in de pot gaat voor het personeelsuitje waar ook de baas, de manager en de slechte medewerkers van profiteren die je het misschien niet eens gunt. Oftewel, het feit dat fooien omlaag gaan of niet meer worden gegeven ligt niet aan de consument maar aan de kwaliteit van bediening of het onredelijk of niet verdelen van de fooi. Als ik uitmuntend bedient word dan krijgt de betreffende serveerster of kok van mij best 10% van het totaalbedrag. Het is het tegenwoordig alleen niet meer waard of men wil aan de kassa niet dat ik bijpin en daarna cash aan de serveerster geef, dan word het gewoon afgepakt en in de pot gestopt die uiteraard geleegd en geteld wordt door de uitbater. [ Bericht 6% gewijzigd door #ANONIEM op 13-08-2017 23:25:23 ] | |
#ANONIEM | zondag 13 augustus 2017 @ 23:21 |
Logisch toch geen tempel neemt meer mensen voor vast in dienst, dus wat jeukt het dan? | |
FlippingCoin | zondag 13 augustus 2017 @ 23:43 |
Je vraag staat hier, dus zo valt dat te interpreteren ja; moch je anders bedoeld hebben had je een DM of een PM kunnen versturen, rapalje. | |
FlippingCoin | zondag 13 augustus 2017 @ 23:44 |
[ Bericht 100% gewijzigd door FlippingCoin op 13-08-2017 23:44:15 (Oops) ] | |
AnanYaw | zondag 13 augustus 2017 @ 23:47 |
Het gaat in de OP duidelijk over België, dus dat lijkt mij onwaarschijnlijk. | |
Tommeke | zondag 13 augustus 2017 @ 23:50 |
Voor de helft ook nog wel. | |
#ANONIEM | zondag 13 augustus 2017 @ 23:58 |
België? Wat heeft dat op een Nederlands forum verloren? | |
bloodymary1 | maandag 14 augustus 2017 @ 00:16 |
Ik ga meestal wel naar goede restaurants en als ik echt tevreden ben geef ik 10 tot 15 % fooi. Als het wat minder was iets minder en als ik het slecht vond niets. Ik pin wel en zeg dan als het bijvoorbeeld 119 is, doe maar 135. En dan doet de eigenaar dat al dan niet zelf in de fooienpot. | |
bloodymary1 | maandag 14 augustus 2017 @ 00:19 |
Overigens is het per land verschillend, bijvoorbeeld in Italië willen ze/verwachten ze helemaal geen fooi. Daar heb je juist vaak als het bijvoorbeeld ¤ 72 is, dat ze de rekening afronden op ¤ 70. | |
Walterwhite64 | maandag 14 augustus 2017 @ 00:31 |
Gemiddeld 3 keer per week dus ja, het kan nog. | |
leolinedance | maandag 14 augustus 2017 @ 00:43 |
Steeds meer. | |
myShizzle | maandag 14 augustus 2017 @ 00:51 |
BS, in Italië staat vaak fooi ('coperto') zelfs al vtv vast, is niet optioneel. Bovendien wordt er meestal een 10% 'servicekosten' berekend | |
leolinedance | maandag 14 augustus 2017 @ 00:55 |
Is in vele landen zo. | |
bloodymary1 | maandag 14 augustus 2017 @ 01:22 |
Op de rekening staat inderdaad een paar Euro voor coperto, letterlijk betekent dat gedekt, gedekte tafel dus. Daar betaal je voor. Nog nooit als fooi beschouwd. Die 10 % servicekosten heb ik nog nooit gezien en ik eet ongeveer 50 x per jaar in Italie. Misschien doen ze dat op hele toeristische plekken, daar kom ik nooit. Dat afronden naar beneden is heel netjes dus. | |
bitterbal | maandag 14 augustus 2017 @ 01:42 |
Kom net terug van mijn werk. In de horeca Nederlanders zijn niet echte fooi gevers. De beste gasten die je kan hebben zijn Duitsers en Amerikanen. Die geven altijd fooi als het goed is. Dat de service in Nederland slecht is gesteld ben ik met jullie eens. Veel doen het als bijbaan of zijn niet getraind in wat ze doen. Of er is veel te weinig personeel en werkdruk te hoog, dan gaat de service vaak ook erg achteruit. Het klopt dat we betaald krijgen. Al is de horeca cao echt verschrikkelijk laag. Ik krijg 9,40 bruto en daar werk ik hard voor. Geen pauze, constant lopen, tillen etc. Dus ja ik ben zeer blij als ik fooi krijg. Als ik het niet goed heb gedaan verwacht ik het uiteraard ook niet. Het klopt trouwens ook dat als een kelner denkt of weet goeie fooi te krijgen dat die gast een betere service en meer aandacht krijgt dan een ander. Als je twijfelt of de fooi naar het personeel gaat of de baas, vraag het aan het personeel. Je zal een eerlijk antwoord krijgen. Gaat het naar de baas geef dan geen fooi. | |
#ANONIEM | maandag 14 augustus 2017 @ 01:44 |
Reken jij ook af bij de klant of doet dat een ander? | |
bitterbal | maandag 14 augustus 2017 @ 01:45 |
Dat doe ik. Bij mij heb je wijklopers en runners, de laatste brengen de drankjes en het eten. In de horeca spreken we trouwens van gasten. Als je klant zegt dan zal je gelijk horen dat hoeren klanten hebben :p | |
#ANONIEM | maandag 14 augustus 2017 @ 01:47 |
Okee gast dan, als een ander met de rekening komt heb ik die welke ons bediend heeft al iets toegestopt. [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 14-08-2017 01:47:27 ] | |
bitterbal | maandag 14 augustus 2017 @ 01:48 |
Dat kan. Waar ik nu werk kan niemand anders 'jouw' tafel afrekenen. | |
Halcon | maandag 14 augustus 2017 @ 07:09 |
In Budapest zie je het ook vaak. | |
Halcon | maandag 14 augustus 2017 @ 08:19 |
Als de service bagger is of ondermaats, dan ga ik geen fooi geven. Als je bijvoorbeeld drie keer moet vragen waar je drankje blijft, het allemaal enorm lang duurt of men niet eens fatsoenlijk uit kan leggen wat er op je bord ligt, dan ga ik echt geen fooi geven. Ongeacht of het nu druk is of niet. Heel plat gezegd: dat is niet mijn probleem. Ik kom daar om te eten, te drinken en fatsoenlijk bediend te worden. De eigenaar moet maar zorgen dat alles fatsoenlijk geregeld is. Overigens houd ik ook helemaal niet van het overdreven gedoe. Soms zijn kelners overdreven amicaal of bemoeizuchtig. Een tijdje terug gehad, dat een bediende steeds inbrak op gesprekken die aan tafel werden gevoerd. Erg onbeschoft als je het mij vraagt. Je komt daar om met elkaar wat te eten en te babbelen, niet om de mening van de bediende te moeten horen. | |
bitterbal | maandag 14 augustus 2017 @ 08:55 |
Je moet ook geen fooi geven als het slecht is... In dit topic zie je echt heel veel voorbeelden waarom het niet zou moeten maar het is toch niet altijd zo slecht? | |
Halcon | maandag 14 augustus 2017 @ 08:57 |
Nee, niet altijd en als het goed is, dan geef ik ook zeker wel een fooi. | |
bitterbal | maandag 14 augustus 2017 @ 08:58 |
Nou das mooi toch Ik heb ook wel eens een slechte dag of ik vergeet iets ofzo. Kan helaas gebeuren maar dan is het ook helemaal niet raar dat ik geen fooi krijg. | |
AnanYaw | maandag 14 augustus 2017 @ 09:03 |
Maar als het wel prima is, dan is het ook niet raar. Het is raar dat precies betalen wat iets kost impliceert dat er een mankement is. Dat gebeurt in geen enkele andere sector (en is volgens mij ook gewoon overgenomen van andere landen, waar het gebruik om verscheidene redenen ontwikkeld is). | |
Halcon | maandag 14 augustus 2017 @ 09:09 |
Mja, vaak ook wel de indruk dat het niet zo zeer een slechte dag is, maar meer de instelling van iemand of gewoon structurele onderbezetting. Als je er wat studentjes neerzet zonder verstand van zaken en ook nog eens te weinig... Dat is vragen om slechte service bieden. | |
Justinn | maandag 14 augustus 2017 @ 09:09 |
En dat is imo één van de hoofdoorzaken, de digitalisering. Fooi is een individuele beloning voor de goede service, als je dan gaat pinnen (vaak bij een collega van degene die je hebt bediend), schiet het z'n doel simpelweg voorbij. Daarnaast laat de service vaak te wensen over. Ga voor de grap eens wat vragen stellen over de wijnkaart als je een fles wijn (van al gauw 20-30 euro) wilt bestellen. Helaas blijkt dan wel dat bediendes ook geen flauw idee hebben wat er op de kaart staat ("even een collega erbij halen" ). Gelukkig kan het wel, want ik heb het ook wel eens meegemaakt dat de eigenaar van t restaurant ons kwam adviseren over een fles wijn. Zeer prettig en dan is fooi geven leuk. | |
Halcon | maandag 14 augustus 2017 @ 09:10 |
In de taxi wordt toch ook wel fooi gegeven? Volgens mij is dat ook daar niet ongebruikelijk. | |
Ser_Ciappelletto | maandag 14 augustus 2017 @ 09:15 |
Laatst nog voor 50 euro met z'n tweeën echt prima gegeten en gedronken. Beetje de deals in de gaten houden en je weg weten in de omgeving waar je bent. Sowieso zijn er tegenwoordig veel meer all-you-can-eat-restaurants waar je voor ongeveer 25 euro + drank zoveel kunt eten als je wilt. | |
CoExist | maandag 14 augustus 2017 @ 09:51 |
Ik geef meestal wel een fooi als ik uit eten ga of in een kroeg wat heb gedronken. Het moet echt uitzonderlijk slechte service zijn als ik geen fooi geef. Maar ik schroom dan ook niet om er een manager bij te roepen trouwens. Zo heb ik al eens een gratis cocktail workshop aangeboden gekregen omdat een medewerkster zich constant mengde in een gesprek tussen mijn vrinden en ik. Ik snap dat je een commercieel bedrijft runt maar als we met 8 man aan ¤12,- cocktails zitten wil ik niet steeds gevraagd worden of het al op is en we nog een refill willen. Ik wil gewoon ff genieten en ouwehoeren met mijn kornuiten. Ik heb de workshop trouwens afgeslagen, mijn klacht moet serieus behandeld worden en niet worden afgekocht. Irritaties voor minder of geen fooi: - Koud eten of lauwe drankjes - Lang wachten op eten/drankjes - Vergeten eten/drankjes - Te amicale bediening die je onderbreken - Vieze tafels, borden of bestek - Onder druk gezet worden om weg te gaan - Pepsi cola Ik ga volgende maand weer eens naar NYC. Dat is pas echt next-level tipping daar. | |
spijkerbroek | maandag 14 augustus 2017 @ 09:58 |
Daar kan het bedienend personeel niks aan doen. Wel een terechte klacht trouwens. Pepsi Ik hoor regelmatig als er een cola besteld wordt: "Het is wel Pepsi, is dat okee?". Ik hoor nooit: "Het is wel Coca Cola, is dat okee?" | |
AnanYaw | maandag 14 augustus 2017 @ 10:26 |
Ja, maar in de taxi zie je veel minder dat geen fooi geven geassocieerd wordt met slechte service. Zelf heb ik taxichauffeurs uit gemakzucht fooi gegeven of omdat ze echt meer deden dan van hun werk gevraagd werd (bijvoorbeeld hele fijne gesprekken of goede tips over de stad waarin ik me begaf). Nog nooit omdat het er eigenlijk een beetje bijhoort en ik geen vrek wil lijken tegenover mijn vrienden of date (toegegeven: in sommige landen geef ik er wel standaard wat fooi bij, omdat een taxiritje daar echt spotgoedkoop is in vergelijking met Nederland). [ Bericht 11% gewijzigd door AnanYaw op 14-08-2017 10:31:38 ] | |
Halcon | maandag 14 augustus 2017 @ 10:30 |
Dat doe ik sowieso nooit, hoewel dat onbewust wel meespeelt, aangezien ik in een schoenenzaak geen fooi geef, al word ik heel goed geholpen. Maar taxichauffeurs krijgen wel vaker fooitjes van mensen. Ik geef alleen fooi in geval van goede service. Laatst bijvoorbeeld gehad dat iemand net even een andere opstapplaats aangaf, wat een hele tour over eenrichtingswegen bespaarde. In zo'n geval tip ik. | |
OxygeneFRL | maandag 14 augustus 2017 @ 10:31 |
Heb nog nooit fooi gegeven en vind het ook onzin. Men wordt goed betaald hier in NL. En als ik pizza laat bezorgen dan heb ik al betaald als ze komen. Het enige wat ik doe is het krantenmeisje geld geven als ze rond kerst de huis aan huis geven, ipv door de bus drukken | |
AnanYaw | maandag 14 augustus 2017 @ 10:35 |
Ik vind ook dat een taxichauffeur er makkelijker uit kan springen qua service. Ik ben geen lastige klant in de horeca, dus het enige wat ik verwacht is dat ik krijg wat ik besteld heb, niet onacceptabel lang moet wachten en het weg te krijgen is. Als dat niet zo is, is dat eerder een reden om helemaal niet te betalen (wat ik ook nog nooit gedaan heb) dan om voor straf geen extra geld te geven. Als ik daarentegen een taxi neem, dan ben ik doorgaans ergens waar ik niet vaak kom. Dan is een taxichauffeur een eerste aanspreekpunt. Daar gebruik ik deze dan ook voor, maar dat hoort niet per se bij de werkzaamheden die je mag verwachten. Dus daar wil ik best een extraatje voor geven. | |
Halcon | maandag 14 augustus 2017 @ 10:39 |
Klopt. Taxichauffeur kan zich op diverse manieren onderscheiden. Niet alleen het verhaaltje. Ik reis meestal zakelijk, maar ook dat is iets wat zo'n chauffeur in moet kunnen schatten. Als je naar de beurshal moet, dan zit je niet te wachten op een toeristische rondrit. Opstapplekken kunnen in binnensteden een wereld van verschil maken. Ook de rijstijl. Niet iedereen zit te wachten op een dollemansrit door de stad. In een restaurant horen mensen graag wat ze op hun bord hebben, zonder dat de bediende daar een half uur ongevraagd staat te ouwehoeren. Het is het hele plaatje, inclusief of het eten heeft gesmaakt, of het genoeg was, niet te lang wachten, etc. | |
Metro2005 | maandag 14 augustus 2017 @ 10:48 |
Ik geef meestal 10% fooi, ook als ik per pin betaal, dat dat uiteindelijk in de grote pot komt is dan jammer, neem aan dat dat gewoon verdeeld wordt na afloop. | |
spijkerbroek | maandag 14 augustus 2017 @ 11:00 |
In zowat elk land dus? | |
CoExist | maandag 14 augustus 2017 @ 11:06 |
Neen, daar kan de serveerster ook niets aan doen. Het hoort eigenlijk ook gewoon op de menu kaart te staan welke cola ze serveren of aangeduid met logo's van het betreffende merk. En als het er niet op staat dan vraag ik het van te voren wat voor merk cola ze schenken en als het Pepsi is dan neem ik een tonic of bitterlemon ofzo. Maar Pepsi in een mix drankje of cocktail is gewoon ronduit ranzig. Heb wel eens cocktail om die reden terug gestuurd. Ik vind drinken uit petflessen of postmix machines trouwens ook een afknapper. Ik wil gewoon mijn drinken uit een flesje. | |
VEM2012 | maandag 14 augustus 2017 @ 11:13 |
Pepsi is inderdaad niet te zuipen. Coca Cola in de zero variant kan af en toe nog. Maar eigenlijk is cola per definitie niet zo lekker en al helemaal niet bij het eten. | |
Captain_Jack_Sparrow | maandag 14 augustus 2017 @ 16:16 |
Dit. | |
Captain_Jack_Sparrow | maandag 14 augustus 2017 @ 16:19 |
Redenen voor minder of geen fooi? Dat zijn voor mij redenen om niet meer terug te gaan. Behalve de laatste, dan. Dat vind ik echt onzin. | |
torentje | maandag 14 augustus 2017 @ 17:32 |
Dan zijn redenen om het leger holle bolle gijs naar de restaurants te loodsen aangezien men hun magen nooit vol kan krijgen. | |
Fer | maandag 14 augustus 2017 @ 17:40 |
Er zijn er hier die dus nooit fooien. Dan kom of alleen bij de Mac of je bent gierig. | |
#ANONIEM | maandag 14 augustus 2017 @ 17:54 |
Gierig ben ik toch, ook al geef ik fooi! Het is al duur genoeg zo, als er echter niks aan te merken is, geef ik graag iets extra. Echter ik vind wel snel iets hoor, of een vinger in het bord of noem maar op, er is altijd wel iets te vinden hoor. Het gros heeft nog nooit iets van tafeletiquette gehoord laat staan uitgevoerd. [ Bericht 3% gewijzigd door #ANONIEM op 14-08-2017 18:38:58 ] | |
Elementair | maandag 14 augustus 2017 @ 18:32 |
http://www.hln.be/hln/nl/(...)or-witte-kassa.dhtml Als de prijzen met 10 % omhoog gaan, moet je ook niet verwachten dat klanten datzelfde verschil nog eens aan fooi gaan betalen. In België ligt de prijs voor een gemiddeld restaurant of hotelbezoek flink hoger dan de rest van Europa. | |
AnanYaw | maandag 14 augustus 2017 @ 19:50 |
Dat geldt eigenlijk voor best veel landen inderdaad. Maar ja, dat gaat ook op voor restaurants. Als je geld relatief veel waard is ben je toch wat vrijer met fooitjes hier en daar. | |
HiZ | maandag 14 augustus 2017 @ 20:06 |
Hmm.. als ik dat artikel lees is het vooral een probleem dat het niet meer buiten de boeken om kan. | |
sp3c | maandag 14 augustus 2017 @ 20:14 |
lijkt me wat overdreven | |
Nieuwschierig | maandag 14 augustus 2017 @ 20:31 |
En de rest van Europa ook. | |
bloodymary1 | maandag 14 augustus 2017 @ 20:45 |
Ik weet niet in wat voor tenten jullie komen, maar waar ik kom is de bediening 9 van de 10 keer gewoon goed. Overal ter wereld. | |
torentje | maandag 14 augustus 2017 @ 20:55 |
Lijkt mij stug, want men moet al flink met bankbiljetten wapperen om fatsoenlijke bediening en eten te krijgen in de meeste restaurants. En om die bankbiljetten te krijgen moet men al crimineel zijn. | |
CoolGuy | maandag 14 augustus 2017 @ 20:58 |
Malloot. Als je in fatsoenlijke restaurants komt heb je dat probleem niet. | |
sp3c | maandag 14 augustus 2017 @ 21:07 |
misschien zijn de verwachtingen wat te hoog? op soms wat erg lang wachten op een (nieuw) biertje heb ik ook weinig problemen met de bediening tbh en dan maakt het echt niet uit of het een echt resteaurant is met een tvchef aan het roer of de lokale doner kebabman | |
torentje | maandag 14 augustus 2017 @ 21:07 |
Er bestaan volgens mij geen fatsoenlijke restaurants meer. Want overal staan in de restaurants verstandelijk beperkten te bedienen. Heb ik zelf gezien. | |
CoolGuy | maandag 14 augustus 2017 @ 21:08 |
Ja dan kunnen er 2 dingen aan de hand zijn. Of jij bent gewoon een ontzettende simpele ziel, of er bestaan geen fatsoenlijke restaurants meer. Maar aangezien elke euro voor jou te veel is geloof ik best dat jij niet in fatsoenlijke restaurants komt nee. | |
Nieuwschierig | maandag 14 augustus 2017 @ 21:20 |
Vaak wordt er beweert dat de fooi een bepaald percentage van de rekening zou moeten zijn. Dat idee is mijns inziens helemaal belachelijk. Alsof een biefstuk op tafel zetten meer werk is dan een uitsmijter. | |
streetsw33per | maandag 14 augustus 2017 @ 21:27 |
Een leuk onderwerp, het geven van fooi. Is de situatie in Nederland vergelijkbaar met die in de Verenigde Staten? | |
bloodymary1 | maandag 14 augustus 2017 @ 22:18 |
Bij jou op de afdeling zeker! | |
Fer | maandag 14 augustus 2017 @ 22:31 |
Hoezo ik fooi regelmatig ook in Nederland en omdat ze het ook verdienen. Als je nooit fooit ga je nooit uit eten of je bezoekt de verkeerde tenten. | |
#ANONIEM | maandag 14 augustus 2017 @ 22:33 |
In een tent krijgen ze van mij geen cent. | |
torentje | dinsdag 15 augustus 2017 @ 06:37 |
Ik ben niet werkzaam in een restaurant. Maar je hebt gelijk, overal waar ik werkte, werkten ook veel verstandelijk beperkten. Is ook de reden waarom ik zo vaak van werkgever wissel. | |
Nieuwschierig | dinsdag 15 augustus 2017 @ 07:17 |
De Mythbusters-aflevering waar de grootte van de fooi werd gemeten t.o.v. de cupmaat van Kari | |
Eenskijken | dinsdag 15 augustus 2017 @ 08:24 |
totaal niet. De fooiencultuur in de vs is om misselijk van te worden | |
Doc__Zenith | dinsdag 15 augustus 2017 @ 09:05 |
Nee, eind jaren '80 is hier, na geklooi met de douanefooien, het fooiprincipe grotendeels afgeschaft en is besloten dat bedragen in de horeca in principe met fooi (bedienkosten, servicekosten, of hoe je het wil noemen) moeten zijn. Dus geheel loon, waar fooi dat in principe niet is: dit krijg je van klanten. Sowieso is het fooiprincipe hier al grotendeels weg: kappers geeft niemand meer (maar die hebben hun prijzen ook niet aangepast toen ze naar het lagere BTW-tarief gingen), pompbediening hebben we ook niet meer. De horeca was trouwens met de invoering van de euro ook niet altijd even slim met de prijzen. In de VS krijg je een rekening met de kosten, maar staat daaronder nog een regel waar je de fooi mag invullen. Soms staat hier al een percentage bij als 15% ofzo. Als je dan met fooien werkt vind ik dit in principe wel beter: het niet geven van een fooi kan niet omdat dit het inkomen van de bediening is, maar het is wel beter met verschil maken in percentages. Uiteindelijk pinde ik daar wel altijd het gehele bedrag, dus of het verder dan goed gaat weet ik niet. Ik snap het probleem hier (of België eigenlijk) niet, in landen als Denemarken en Zweden hebben ze op de pinautomaten ook een fooi-optie: overlsaan of een bedrag invullen. Dat is administratief ook goed te splitsen. | |
bloodymary1 | dinsdag 15 augustus 2017 @ 09:05 |
Haha, ik bedoelde in de instantie waar je verblijft.... Ook te moeilijk zeker. | |
Halcon | dinsdag 15 augustus 2017 @ 09:09 |
Mwah. Geldt ook voor hotels. Laatst was ik nog in Amsterdam, in een bekend 5-sterrenhotel. In een woord: waardeloos. Het is mij een raadsel waarom dat hotel 5 sterren heeft. Ondermaats en waardeloze service. Als je een hotel met vijf sterren boekt, dan mag je wat verwachten lijkt me. Het is dan ook niet zo dat je voor een dubbeltje op de eerste rij probeert te zetten of niet op fatsoenlijke plaatsen komt. | |
bloodymary1 | dinsdag 15 augustus 2017 @ 09:10 |
Begin dit jaar was ik op Jamaica en in het verblijf waar ik zat was een Canadees (Amerikanen en Canadezen zijn een pot nat) en die gaf het bedienend personeel steeds in de ochtend al een paar dollar, zo stiekem in hun handen duwen. Was echt genant. Hij dacht dan dat hij die dag beter verzorgd werd. Ik rekende alles achteraf af en gaf daar een fooi op, maar had het idee dat ik veel vriendelijker werd benaderd. Gewoon door normaal te doen, vond die kerel nogal denigrerend doen. | |
ootjekatootje | dinsdag 15 augustus 2017 @ 09:15 |
Een fooi gegeven hier in Nederland is een extraatje, jarenlang in topzaken gewerkt. Moet je die gezichten zien van die scholieren op de terrassen nu als ze niets krijgen, ik leg ze vervolgens graag uit waarom ze geen cent meer krijgen: 1 te lang moeten wachten voor bestellen 2 vieze tafel 3 niemand die even komt vragen of het naar wens is 4 zure gezichten tja, de uitzonderingen van met name punt 1 en 4 krijgen wel een dike fooi. Tenminste als je bij ze kan afrekenen. Vaak schiet er een wat oudere bedieningsmedewerker met de rekening richting de tafel. Die krijgt al helemaal geen cent. | |
CoExist | dinsdag 15 augustus 2017 @ 09:17 |
Dit zag ik op Cuba (Varadero) ook bij de Canadezen. Schaamteloze lui. | |
Halcon | dinsdag 15 augustus 2017 @ 09:20 |
Ik hoorde in Venezuela een stel Nederlanders roepen dat ze een vorm van ontwikkelingshulp deden omdat ze daar weleens tegen betaling op jonge hoertjes kropen voor een habbekrats en als ze goed hun best deden nog wel een paar euro extra gaven ook. Het is vaak ook voor de eigen good-feeling. Wat ik vervelend vind, zijn opdringerige medewerkers in hotels. Soms trekken ze je koffer nog uit je handen, ook al nadat je al drie keer hebt gezegd dat je 'm zelf wel even naar je kamer brengt. En dat allemaal om nadat die koffer is gedropt even 'n keer te kuchen. | |
#ANONIEM | dinsdag 15 augustus 2017 @ 12:44 |
Vind ik ook, maar ik vraag me wel af of die mensen niet grotendeels voor hun inkomen van jou afhankelijk zijn. Leeft de koffersjouwer van de fooien of krijgt-ie al aardig betaald door het hotel? Zelfde idee als met bedienend personeel in de VS. Er zijn ook landen waar je als expat een huishoudster hoort te hebben. 'Ja, maar ik kan best zelf koken en het huis schoon houden'. Maakt niet uit, jij bent de rijke buitenlander en je wordt als ronduit asociaal beschouwd als je niet iemand voor dergelijke taken inhuurt. Het is dan een soort sociale verplichting om op die manier de minder bedeelden ook een inkomen te gunnen. [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 15-08-2017 12:45:04 ] | |
Halcon | dinsdag 15 augustus 2017 @ 12:53 |
Daar heb je wel een valide punt. Maar ook in dat geval blijft het vervelend natuurlijk. De gast zou centraal moeten staan, niet de jacht van de werknemer naar inkomen. Overigens ging het hier over Europese hotels. De ins & outs van arbeidsovereenkomsten in alle Europese landen ken ik niet, maar heb er wat minder een beeld bij van dat dat ZZP-achtige constructies zouden zijn. Wat buiten Europa vaak wel het geval is. Heb er in Zuid-Amerika of zo onbewust meer begrip voor dan in de EU. | |
#ANONIEM | dinsdag 15 augustus 2017 @ 12:57 |
Ah. Ja, ik bedoelde inderdaad geen Europese landen. | |
bluemoon23 | dinsdag 15 augustus 2017 @ 18:18 |
Ik kan mij niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst zo,n bedrag contant heb betaald bij een restaurant, dat gaat per pinpas en dan is dat toch meestal gepast ja......... | |
AnanYaw | dinsdag 15 augustus 2017 @ 18:27 |
Over het algemeen zijn Canadezen veel vriendelijker, minder luidruchtig en minder onaangepast dan Amerikanen. Dus in dat opzicht zou ik ze niet één pot nat noemen. Het is natuurlijk ook helemaal niet slecht bedoeld. Die man denkt waarschijnlijk oprecht dat hij er de bediening blij mee maakt en dat is vaak ook zo. Alleen zijn er ook veel culturen waar zoiets juist als een belediging wordt opgevat, dat is het lastige. Er zijn ook veel landen waar Amerikanen favoriete gasten zijn en dat komt dankzij hun fooiencultuur (zeker niet omdat het van die fijne mensen zijn). Ik krijg echt nooit zure gezichten aan tafel op een terras. Dat vind ik wel een bijzonderheid eigenlijk. [ Bericht 15% gewijzigd door AnanYaw op 15-08-2017 18:32:26 ] | |
#ANONIEM | dinsdag 15 augustus 2017 @ 18:28 |
Eigenlijk alleen maar gunstig geen fooien meer, dan is de maat bijna vol nu nog de rest dan ziet de politiek ook dat er niks meer te melken is. | |
bitterbal | dinsdag 15 augustus 2017 @ 18:33 |
20 cent fooi geven op een rekening van 95 euro is ook een beetje gierig :p Geef dan gewoon niets. | |
#ANONIEM | dinsdag 15 augustus 2017 @ 18:34 |
Wie het kleine niet eert is het grote niet weert. | |
bitterbal | dinsdag 15 augustus 2017 @ 18:35 |
Ja uhuh | |
AnanYaw | dinsdag 15 augustus 2017 @ 18:36 |
"Dat was mijn tip, steek dat maar in je zak." | |
bitterbal | dinsdag 15 augustus 2017 @ 18:42 |
Ik werk dus in Scheveningen en afgelopen weekend was het vuurwerkfestival. We rekenen dan vanaf een bepaalde tijd alles gelijk af vanwege de drukte. Was een tafel met 5 dames, hadden lekker gegeten en gedronken. Alles was naar wens zeiden ze. Dus ik kom met ze afrekenen om alle open tafels af te sluiten. Rekening was iets minder dan 150 euro. Geen fooi. Daarna bestelde ze nog een rondje drankjes, gelijk afgerekend. Ook geen fooi. Ik de hoop op fooi bij hen al opgegeven Derde ronde drankjes. Gelijk afgerekend. Mevrouw kreeg tien cent wisselgeld terug. Voordat ik de kans had om het teurg te geven riep ze al met een grote glimlach op haar hoofd dat ze nu eens lekker gul ging doen. 'je mag die 10 cent houden alstjeblieft' Ik stond daar met dat dubbeltje en kon geen woord meer uitbrengen.... Doe dit gewoon niet. het is beledigend en nergens voor nodig. Zeg niet ja dat kleingeld hoef ik niet hoor. Je voelt je er dan duidelijk te goed voor. Geef het dan ook niet aan de bediening. | |
-Strawberry- | dinsdag 15 augustus 2017 @ 18:43 |
Daarom. Gewoon minimumloon. Af en toe wat extra's krijgen lijkt me prima, maar standaard 10% verwachten... | |
-Strawberry- | dinsdag 15 augustus 2017 @ 18:45 |
Maar vraag me dus af of je met de pin wel overal fooi kunt geven. Ik zeg wel eens van maak er maar 60 van ipv 57, maar ik weet niet of dat dan altijd in een fooipot belandt. | |
bitterbal | dinsdag 15 augustus 2017 @ 18:45 |
Moet je het vragen :p | |
-Strawberry- | dinsdag 15 augustus 2017 @ 18:47 |
Doe ik soms ook wel. Maar geef niet altijd fooi, enkel bij uitgebreid eten. | |
PestPiloot | dinsdag 15 augustus 2017 @ 18:47 |
Nee hoor, je krijgt als gastheer op het einde van je dienst een totaalrekening met openstaande saldo Dat lever je bij je chef/baas in, en het verschil tussen je startsaldo en wat er in de portemonnee zit, is de fooi ( of tekort ) Ik heb van mijn 18e tot mijn 30e in de 'midden categorie" restaurants gewerkt, en overal was het hetzelfde Meestal had je op het einde 5 tot 7% over van het totaalbedrag. had je een tafel niet afgerekend, kwam je tekort, kost je je centen, let je echt wel op de volgende keer Wat nu veel voorkomt, is dat het hele bedrijf meedeelt, dus één pot, die op uur en functiebasis verdeeld wordt, dan zit je op zo'n 3%. Iemand die tevaak 'tekort' komt ( minder dan die 6% op het totaal ) krijgt 'straf' kastekorten die niet verklaarbaar zijn, zijn nog steeds eigen rekening | |
bitterbal | dinsdag 15 augustus 2017 @ 18:48 |
Ik denk dat personeel altijd wel een eerlijk antwoord geeft. Tenzij de eigenaar misschien in de buurt staat. Ik heb wel ergens gewerkt waar ik het niet mocht houden en dan zei ik het vaak al van te voren. Of ik gaf het terug. | |
PestPiloot | dinsdag 15 augustus 2017 @ 18:50 |
Jij bent een echte !!! Je kent de spreuk dan ook wel "een gastheer zonder pen, is een als een hoer zonder kut" ( al zal dat met de huidige automatisering minder zijn, ik ben er al zo'n 16 jaar 'uit' ) | |
bitterbal | dinsdag 15 augustus 2017 @ 18:51 |
Tegenwoordig allemaal van die mobiele kastjes | |
FlippingCoin | dinsdag 15 augustus 2017 @ 18:53 |
Huh waarom is dat nou weer een belediging? | |
PestPiloot | dinsdag 15 augustus 2017 @ 18:55 |
Mijn wederhelft werkt nog wel in een restaurant, die hebben sinds een half jaar Lightspeed, met allemaal fancy ipadjes en podjes. Die heeft een contract van 30u, maar maakt er ook rustig 60, tegen die 9¤ en een beetje ik wil het niet meer, mijn tijd is voorbij Geen 10%, rond de 5% is 'genoeg', er is altijd wel iemand die 'meer' geeft, zodat de hele rit rond de 5 á 6% zit. En het blijft vrijwillig | |
CoolGuy | dinsdag 15 augustus 2017 @ 18:55 |
Ja? Je kunt ook gewoon zeggen 'maak er maar 100 euro van' he. Dat die fooi dan 100% zeker bij die betreffende ober terecht komt kan zijn, maar dan heb je alsnog wel fooi gegeven. | |
bitterbal | dinsdag 15 augustus 2017 @ 18:55 |
Omdat je voor ruim 170 euro hebt gegeten en gedronken en een goede service hebt gehad. Een hele avond vanwege het vuurwerk. Dan geef je geen 10 cent en dan ga je al zeker niet zeggen hoe gul je dan wel niet bent. | |
FlippingCoin | dinsdag 15 augustus 2017 @ 18:56 |
Ja, dan heb jij toch je werk gewoon gedaan, waarvoor je baas je betaalt? De stratenmaker krijgt toch ook geen fooi omdat die straat goed heeft gelegd? | |
bitterbal | dinsdag 15 augustus 2017 @ 18:56 |
Ik krijg dat ook per uur betaald. Die fooi zorgt er voor dat ik toch wel wat comfortabeler kan leven. | |
bitterbal | dinsdag 15 augustus 2017 @ 18:57 |
Ik zeg ook net; geef dan geen fooi. | |
PestPiloot | dinsdag 15 augustus 2017 @ 18:57 |
De pinkastjes hebben ook een regel met 'extra' Dat hadden ze 'vroeger' al, je krijgt het totaal + eventueel open veld voor toeslagen Het totaalbedrag word dan afgerekend | |
bitterbal | dinsdag 15 augustus 2017 @ 18:57 |
Fooi geef je om aan te geven dat je blij bent met de service die er is geboden die avond. Hoe blij ben je als je 10 cent geeft? | |
FlippingCoin | dinsdag 15 augustus 2017 @ 18:58 |
Ja en als je het wisselgeld mag houden is het een belediging? Ik hoef die rotzooi ook niet in mijn beurs. | |
bitterbal | dinsdag 15 augustus 2017 @ 18:58 |
Rotzooi noem je het. Dus ik mag wel met rotzooi rondlopen? Snap je het niet? | |
bitterbal | dinsdag 15 augustus 2017 @ 18:59 |
Zeg je dat ook als het wisselgeld terug krijgt tegen de bediening? | |
FlippingCoin | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:00 |
Ik snap niet dat dit een belediging is, ik zeg toch niet dat jij rotzooi waard bent? Gewoon dat je het lekker bij je houdt. | |
PestPiloot | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:00 |
Die uren worden wel betaald / verrekend ( horeca ) ze komt inderdaad ook niets tekort natuurlijk De werkgever had afgelopen 2 maanden zo'n 100k omzet, die klaagt ook niet op een uurtje of 2 meer. Het gaat slecht met de horeca ? Ja, bij de 'slechte' werkgevers, waar het personeel nu wegloopt, maar een werkgever die nu mensen goed behandeld, krijgt zijn omzet echt wel binnen | |
bitterbal | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:01 |
Als jij die rotzooi niet hoeft en je geeft het dus aan ander impleceer je dat die gene die rotzooi wel waard is. | |
bitterbal | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:02 |
Er is nu echt veel werk te vinden in de horeca dus werknemers kunnen makkelijk switchen. | |
FlippingCoin | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:02 |
Ja maar jij bent daar aan het werk en ik niet, anders zou je ook minder waard zijn omdat jij mij eten brengt ipv dat ik het zelf zou halen? | |
bitterbal | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:04 |
... Je snapt het niet. Sta niet raar te kijken als je een keer te horen krijgt dat je die 10 cent toch echt terug gaat krijgen :p | |
FlippingCoin | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:07 |
Nee en jij kan het mij niet duidelijk maken? Ik betaal jou toch ook om die transactie af te ronden, dat hoort er bij, en dan net als de bediening op een zo prettig mogelijke manier, dan is een makkelijke afronding van het te betalen bedrag toch niet raar? Ik noem het geen fooi, het gaat er gewoon om dat ik er niet op zit te wachten... | |
PestPiloot | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:07 |
Je snapt het punt niet Als diezelfde dame de rekening betaalde, en aangaf "het is goed zo" was het ook prima Maar nu was het op een gulle manier "Dat is voor jou" * PestPiloot kan me dat best voorstellen. Ik denk ook niet dat Yasmin23 er iets van gezegd heeft, maar ik herken het gevoel echt wel * PestPiloot heeft 6 jaar in Baarle Nassau gewerkt, daar kwamen de 'veille riche' Belgen ( de Jort Kelders ,oud geld, oude kak ) Die gaven werkelijk NOOIT een cent teveel, die waren echt boos dat wij in NL de bedragen afronden naar 0, 5 en 10ct 2,38 is geen 2,40 ! Zeker door het eerste jaar Euro invoering hadden we veel van die kutprijzen, de vaste bediening hield gewoon rekening daarmee, en wij rondden af naar beneden, 2,38 werd 2,35 .. Met Kerst kwamen diezelfde kaklui ook eten bij ons, maar dan met familie, nog meer kaklui ... Maar op dat moment waren zij sinterklaas, kerstman EN de paashaas in één ! Dan was een rekening van 1500¤ ineens peanuts, en kregen we makkelijk 50 of 100¤ toegestopt. "Voor het afgelopen jaar!" Wel moesten we dan zorgen dat wij ( de vaste crew van 7 ) die rekening brachten, en inden, want een onbekende kreeg weer hetzelfde, of inderdaad 2¤ voor de moeite. Horeca was leuk, ik heb genoten ( en afgezien ) | |
FlippingCoin | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:08 |
Ja oké, als je lekker decadent gaat doen van hier een mooie fooi voor het plebs dan is het een heel ander verhaal. | |
PestPiloot | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:10 |
Het kwartje valt Yasmin23 is dolblij als je 2,90 afrekent, en die 10ct geeft Maar op 170¤ - 10ct ..... :| | |
bitterbal | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:10 |
Nu heb ik er niets van gezegd nee. Maar heb in het verleden het wel eens terug gegeven als ze het brachten alsof het een royale fooi was. En genoeg collega's die het ook terug geven. | |
FlippingCoin | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:11 |
Nee het valt blijkbaar nog steeds niet. Het gaat geenzins om de gedane moeite van Yasmin maar om het gemak van mijzelf. | |
bitterbal | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:11 |
Ja steek het lekker in je reet :p | |
bitterbal | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:11 |
De bediening ervaart het als fooi. | |
FlippingCoin | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:12 |
Dus je snapt dat het lastig is voor de gast, maar toch denk je stik er lekker in? | |
FlippingCoin | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:12 |
Ja dat is dan het probleem van de bediening... | |
bitterbal | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:12 |
Die tien cent is lastig? | |
FlippingCoin | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:12 |
Ja... ik hoef dat kleingeld niet in mijn beurs, dat is irritant. | |
bitterbal | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:13 |
Ja doeiii. Ze zegt duidelijk dat ze eens gul gaat doen en dan komt ze met tien cent. | |
bitterbal | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:13 |
Je gaat het niet snappen. Dan gooi je het weg? | |
FlippingCoin | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:13 |
Ja dat gaf ik ook toch aan, als het als een fooi gebracht wordt, snap ik dat dit als onprettig ervaren kan worden, maar anders niet. | |
FlippingCoin | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:14 |
Man man man... zal ik ook zelf afwassen anders? | |
MichaelScott | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:14 |
Niet gek dat je met zo'n instelling geen fooi krijgt. | |
bitterbal | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:14 |
Wat zeg je dan tegen de bediening als je 10 cent wisselgeld terug krijgt? | |
bitterbal | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:14 |
Jij gaat ook ergens voor 170 euro eten en drinken en dan heel 'gul' tien cent fooi geven? | |
FlippingCoin | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:15 |
Dat ik dat niet hoef, als iemand daar beledigd over wil raken tja... | |
bitterbal | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:16 |
Met andere woorden; je voelt je te goed voor die rotzooi. | |
FlippingCoin | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:17 |
Nou niet zo zeer, maar schijnbaar voel jij je te goed om dat voor mij bij je te houden en wilt dit koste wat het kost bij mij in de hand drukken omdat ik geen fooi heb gegeven... | |
#ANONIEM | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:17 |
Halo die service is iemands werk! | |
FlippingCoin | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:17 |
Dit dus, net alsof er iemand aan je tafel staat omdat ze je zo aardig vinden... | |
PestPiloot | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:18 |
Ik kreeg ooit een tafeltje campinggasten, die heel grappig al hun spaarpotjes in zakjes van 1¤ gedaan hadden Allemaal 2 en 5ct de rekening was 12 euro, dus 12 zakjes ..... "Tja meneertje, geld is geld !" Ik heb het opgepakt, en met een glimlach in mijn schortje gestoken, het was wisselgeld, boeien. Kwam één van die bijdehantjes nog een cola vragen Dat was destijds 1,50, en ik zag dat hij een briefje van 20 vasthad ..... Aan de counter van de drankuitgifte al een muntje van 1¤ en 50ct gepakt, en met mijn bladje naar ze toe Dat briefje komt naar me toe .... Ik leg een briefje van 5 neer, en die 1,50¤, en daarnaast weer de 12 zakjes met kleingeld Toen wilden ze die niet meer ... Tja, sorry, geld is geld, u mag het ook laten liggen hoor, geen probleem. | |
bitterbal | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:18 |
Nee het is jouw wisselgeld dus het behoort jou toe... En je reageerde op wat ik vertelde over die vrouw. Zij bedoelde het echt als fooi. Ja sorry maar dat vind ik beledigend. | |
bitterbal | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:18 |
Nogmaals: geef dan niks. | |
bitterbal | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:19 |
Ik zou het zelfde doen ja. | |
FlippingCoin | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:19 |
Hahaha dat is wel cool, wel nog al simpel van die gasten. Maar dit is dus gewoon asociaal gedrag jegens de bediende, als ik zeg dat ik het wisselgeld niet hoef heb ik heel die intentie niet, daar dacht ik voor Yasmin niet eens aan eigenlijk... | |
#ANONIEM | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:20 |
Ben blij met dat duppie dat wordt ooit misschien een kwartje of meer, ze hoeven het niet te geven. Doe lakoniek over dat duppie dat jij ervan uit eten gaat b.v. | |
MichaelScott | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:20 |
Met andere woorden: hij wil geen kleingeld. Of jij het nu in de vuilbak gooit, in de fooienpot stopt of in de kassala legt zal hem aan zijn derrière oxideren. | |
FlippingCoin | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:21 |
Ja dit dus, het gaat totaal niet over beter voelen of weet ik het wat. | |
PestPiloot | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:21 |
Echt, kom van je hoge toren af en zie de nuance het gaat niet om het dubbeltje het gaat om de MANIER waarop het gegeven werd "ik ga eens gul zijn" en dan op een rekening van 170¤ ..... dan is 10ct NIET gul. Zeg dan simpelweg, "ik hoef die 10ct niet, dat is alleen maar lastig" even goede vrienden ! | |
#ANONIEM | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:23 |
Als ik de ontvanger dan terug een opmerking maak van ik ga ervan uit eten valt het kwartje wel hoor, die mensen moet men optrekken die weten niet beter. Met een zware hamer door die dikke houten balk wat ze voor hun kop hebben. | |
bitterbal | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:23 |
Dit ja. Het heeft alles te maken met de onderliggende toon. Stel je voor dat iemand 10 cent wisselgeld terug krijgt en die persoon zegt dan nee die rotzooi hoef ik niet... Hoe komt dat over? | |
#ANONIEM | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:24 |
Des te meer men heeft des te moeilijker doet men er afstand van. | |
PestPiloot | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:27 |
Nu zeg jij dus EXACT wat Yasmin23 al de hele tijd 'verdedigd' Al is het wat lastig te interpreteren .... Een fooi is prima, maar het heeft natuurlijk ook een proportie of iets wel of niet 'acceptabel' is En dan nog is het niet om daar op te reageren ( tegen de gast ) maar dit gesprek is door haar zeker achter in de spoelkeuken met haar collega gevoerd. "die bitches van tafel XX gaven toch wel een whopping 10ct op hun rekening, en nog trots ook" | |
#ANONIEM | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:29 |
Ik beweer dat het niet hoeft fooi, alles wat vrijwillig gegeven neem ik in ontvangst, nadat ik het in de handen heb komt wel een reactie! [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 15-08-2017 19:29:14 ] | |
bitterbal | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:29 |
Uiteraard. Heb niks tegen de vrouw gezegd. Ook geen dankje wel. Heb haar een fijne avond gewenst en ben weg gelopen. Achteraf gezien had ik het liever terug gegeven en gezegd dat ik het niet hoefde... Mijn collega's zouden hetzelfde doen. | |
PestPiloot | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:32 |
Ik heb het ooit één keer aan een kleinkind gegeven die aan tafel zat. Die mensen waren zó vervelend, en de rekening was ook vrij fors, dat we met de moeite en last we echt meer hadden verwacht Kreeg ik 50ct :| Maar niet eens als fooi aangemerkt, maar als lastig kleingeld .. "Ga jij een lekker ijsje halen straks!" zei ik tegen dat kind. Dan hoeft het ook al niet meer voor mij | |
PestPiloot | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:33 |
Er is ( in de horeca ) geen andere reactie dan "dankjewel" | |
FlippingCoin | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:34 |
Het komt op mij toch over als verwend gezever, heb ook zat kutbaantjes gehad, dan heb je soms dingen die minder leuk zijn, maar om dan altijd maar een fooi te verwachten... | |
#ANONIEM | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:34 |
Als jij dat denkt okay. |