Olie was op 175 graden.quote:Op zaterdag 8 juli 2017 19:39 schreef ChrisCarter het volgende:
Was de olie goed op temperatuur? Zo te zien frituren ze in de olie in dat recept, niet bakken.
Je hebt echt geen bloem nodig als je de kikkererwten lang genoeg maalt.quote:Op donderdag 20 juli 2017 08:30 schreef ASSpirine het volgende:
http://www.kayotic.nl/blog/kayotic-falafel
Deze recept gebruik ik doorgaans, wel koriander gebruiken.
En ik zou iets minder kardemom gebruiken, proef je er enorm hard door.
quote:Op donderdag 20 juli 2017 09:28 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Je hebt echt geen bloem nodig als je de kikkererwten lang genoeg maalt.
Invriezen werkt wel. Koelkast maakt ze taai.quote:Op donderdag 20 juli 2017 11:15 schreef sirdanilot het volgende:
Je maakt ze van rauwe, geweekte kikkererwten. Je kunt de kikkererwten in zakken halen bij de turk of marokkaan. Alle falafelrecepten van kikkererwten uit blik zullen onherroepelijk uit mekaar vallen.
Spanky zegt 2 dagen, ik heb het wel met 1 dag weken gedaan dat gaat ook prima. En iedere huis tuin en keukenmachine kan de geweekte kikkererwten wel aan, want die worden best zacht.
En ze zijn alleen dezelfde dag dat je ze hebt gemaakt lekker, daarna niet meer. Dus als je veel falafelmix hebt, bak dan niet in één keer alle falafel maar bak wat je op gaat eten.
Kun je niet beter gewoon de falafelmix zelf invriezen?quote:Op donderdag 20 juli 2017 11:27 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Invriezen werkt wel. Koelkast maakt ze taai.
Langer weken helpt ook om de boel wat makkelijker te malen. En nee, niet alle keukenmachines kunnen het aan. Getuige mijn dode machine 2njaarngeleden. Doorgebrand bij falafel.
Net zo erg als brooddeeg?quote:Op donderdag 20 juli 2017 11:27 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Invriezen werkt wel. Koelkast maakt ze taai.
Langer weken helpt ook om de boel wat makkelijker te malen. En nee, niet alle keukenmachines kunnen het aan. Getuige mijn dode machine 2njaarngeleden. Doorgebrand bij falafel.
Klinkt heerlijk! Wanneer kan ik aanschuivenquote:Op zaterdag 8 juli 2017 20:59 schreef Spanky78 het volgende:
Je moet ze maken van rauwe geweekte kikkererwten.
Daarbij knoflook, ui, komijn, koriander (blad en zaad),peterselie, kurkuma en een pepertje (groen) en wat zout.
Geen paneermeel of blikerwten.
Wel goed malen en zorgen dat je keukenmachine dat ook echt kan. Er zal niets uit elkaar vallen én het wordt heel lekker krokant.
Dat weet ik niet, denk het niet, maar voor brood heb ik een broodbakmachine Die kan er tegenquote:
Zou kunnen, maar dat vind ik niet handig. Ik heb geen frituurpan, dus ik bak falafel n twee liter olie in de wok. Dat is praktisch bij mij de grootste horde.quote:Op donderdag 20 juli 2017 11:29 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Kun je niet beter gewoon de falafelmix zelf invriezen?
Ik wil nu testen of mijn nieuwe blender falafel aankan !
Ik flikker ze gewoon in de frituurpan.quote:Op donderdag 20 juli 2017 12:26 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Zou kunnen, maar dat vind ik niet handig. Ik heb geen frituurpan, dus ik bak falafel n twee liter olie in de wok. Dat is praktisch bij mij de grootste horde.
Na invriezen zijn ze in de oven vrij snel weer goed. En als je geen bloem gebruikt worden ze niet zo snel taai.
Euhm, maandje geleden...quote:Op donderdag 20 juli 2017 11:42 schreef Hedera het volgende:
[..]
Klinkt heerlijk! Wanneer kan ik aanschuiven
Natuurlijk mag dat. In dat geval heb je ook echt ei, bloem nodig en paneermeel, anders worden ze niet echt krokant en vallen ze uit elkaar. Is ook best te eten.quote:Op donderdag 20 juli 2017 13:18 schreef vinnypassy het volgende:
Ik heb ze pas gemaakt met kikkererwten uit blik, wat ei en een klein beetje bloem en paneer (bovenop de kruiden en smaakmakers), of mag dat niet? Heb er ook geen recept bij gehaald of opgezocht hoe het moet. Ging prima, heb ze in een centimeter olie in de pan gebakken en uiteraard omgedraaid, daar werden ze mooi goudbruin van en licht krokant.
Dan heb je een spliterwtenbal en geen falafel.quote:
Ik ga het proberen..! We zullen zien..quote:Op donderdag 20 juli 2017 14:34 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Dan heb je een spliterwtenbal en geen falafel.
Experimenteer en laat het ons weten zou ik zeggen. Volgens mij is Surinaamse barra met spliterwten dus het zal vast kunnen.
Ik vermoed dat het wel kan. Waarom niet, het lijkt met dat je dit met enige aanpassing met alle bonen/gedroogde peulvruchten kunt doen.quote:Op donderdag 20 juli 2017 14:46 schreef Zolderkamer het volgende:
[..]
Ik ga het proberen..! We zullen zien..
Ja hoor. Ik heb ook wel eens gemaakt en smaakt prima. Door de mix kun je ook wat gekookte aardappelen doen. Het is dan alleen geen falafel meer.quote:
Klopt, voor mijn verjaardag had ik ook een voorraad falafel gemaakt. Even in de oven doen en ze zijn weer krokant. Verder gebruik ik ook een wok vanwege gebrek aan een frituurpan.quote:Op donderdag 20 juli 2017 12:26 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Zou kunnen, maar dat vind ik niet handig. Ik heb geen frituurpan, dus ik bak falafel n twee liter olie in de wok. Dat is praktisch bij mij de grootste horde.
Na invriezen zijn ze in de oven vrij snel weer goed. En als je geen bloem gebruikt worden ze niet zo snel taai.
Dit is nog een goede tip. Helaas bij mij in de buurt geen turkse super.quote:Op donderdag 20 juli 2017 15:26 schreef Farenji het volgende:
Je kan falafel ook van gedroogde en gepelde tuinbonen ipv (of icm) kikker-erwten maken. Vind ik persoonlijk lekkerder. Helemaal lekker om ze voor het frituren (is lekkerder dan bakken in pan) nog even door sesamzaad te rollen, maakt ze extra krokant. Ik maak ze verder met lente-ui ipv gewone ui, en heel veel koriander/peterselie. Niet zo'n klein lullig bakje van de AH van 2 euro, maar zo'n flinke bos uit de turkse supermarkt (waar je slechts een kwartje voor betaalt).
Succes! Zorg dat je voldoende kruiden gebruikt. Met name komijn. Wat korianderzaad, peterselie en korianderblad hoort er wat mij betreft ook in. Met kurkuma ben ik iets voorzichtiger, te veel smaakt bitter. Zelf doen ik er nog een jalapeno door bij het malen. Voor een beetje pit en de goede smaak, net als ui en heul veel knoflook.quote:Op donderdag 20 juli 2017 18:15 schreef Zolderkamer het volgende:
Ze staan al in de week... dus ik ben benieuwd..
Ik ben meestal heel basic met kruiden als ik iets voor het eerst maak.. Ik kijk eerst ff of ik de structuur en de basis goed krijg..quote:Op donderdag 20 juli 2017 19:12 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Succes! Zorg dat je voldoende kruiden gebruikt. Met name komijn. Wat korianderzaad, peterselie en korianderblad hoort er wat mij betreft ook in. Met kurkuma ben ik iets voorzichtiger, te veel smaakt bitter. Zelf doen ik er nog een jalapeno door bij het malen. Voor een beetje pit en de goede smaak, net als ui en heul veel knoflook.
Hoe beter je maalt hoe minder dit uitmaaktquote:Op vrijdag 21 juli 2017 10:04 schreef zeer het volgende:
Als ze uit elkaar vallen is je "beslag" te nat, dit kan ook gebeuren met rauwe kikkererwten die je laat weken.
Moet je wel heavy duty keukenmachine hebben tho.quote:Op vrijdag 21 juli 2017 10:13 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Hoe beter je maalt hoe minder dit uitmaakt
Dat is raar. Hoe lang heb je die dingen geweekt? En het malen moet wel echt goed. Niet een beetje wat stukjes maar echt goed fijn.quote:Op zaterdag 22 juli 2017 19:36 schreef Zolderkamer het volgende:
Nou.... Het frituren ging goed.. daar is dan ook direct alles mee gezegd..
Ze vielen niet uit elkaar, dus dat was totaal geen probleem..
Ze waren goed gaar van binnen, maar heel taai, droog, en een iets te harde korst..
Ik denk dat het vuur iets te hoog stond in combinatie met te lang frituren en een iets te groot maatje bal.. (fikse bitterbal)
Ik heb nog wat over dus die ga ik halveren, invriezen en dan proberen of dat beter gaat..
Twee dagen.. en net zo fijn als aardappelpuree/griesmeelquote:Op zaterdag 22 juli 2017 22:47 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Dat is raar. Hoe lang heb je die dingen geweekt? En het malen moet wel echt goed. Niet een beetje wat stukjes maar echt goed fijn.
quote:Op zaterdag 22 juli 2017 17:35 schreef Zolderkamer het volgende:
Nou ze staan op te stijven in de koelkast.. Bij gebrek aan een keukenmachine heb ik de staafmixer gepakt, pureren gaat echt prima zonder moeite.. (bij geweekte/gewelde spliterwten)
Door de ui is het toch nog wat nat geworden maar op keukenpapier in de koeling word het wel droog..
Natuurlijk had ik alles in huis behalve komijn.. Maargoed dan maar zonder.. en nu ik dit typ ben ik ook de peper vergeten..
Nouja met sambal als saus zijn ze ook goed te doen..
Maar de smaak is ook niet het belangrijkste.. eerst maar eens kijken of ze heel blijven in de frituur..
Als ik later vanavond geen update geef dan was het recept een boobytrap..
Hmmquote:Op zaterdag 22 juli 2017 23:17 schreef Zolderkamer het volgende:
[..]
Twee dagen.. en net zo fijn als aardappelpuree/griesmeel
Twee dagen is wel lang. Ik week ze maar een halve dag.quote:Op zaterdag 22 juli 2017 23:17 schreef Zolderkamer het volgende:
[..]
Twee dagen.. en net zo fijn als aardappelpuree/griesmeel
Ik een (bijna) halve dag (nacht) tot hele dag. Langer dan dat nog nooit gedaan.quote:Op zondag 23 juli 2017 00:12 schreef Farenji het volgende:
[..]
Twee dagen is wel lang. Ik week ze maar een halve dag.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |