De benodigdheden voor een heerlijke bal. U ziet (van links naar rechts): Zout, knoflookkoriander-woksaus, witte bolletjes, grove pittige Groningse mosterd, volkoren beschuit, 2 rode uien, 2 eieren, vleesfond, paneermeel, witte peper, 500 gram rundergehakt en ketjap manis.
Allereerst leggen we het gehakt in een grote schaal om zo alle ingrediënten te kunnen kneden door het boterzachte gehakt. Liever iets te groot dan iets te klein, zo knoei je minder (#Monopolys_tip_van_de_dag).
Naast dat de gehaktbal de hoeksteen van elk gezin en huishouden zou moeten zijn, is het ook belangrijk om de huisdieren te betrekken bij de fraaie wereld van de gehaktbal. Smurf (kutnaam
) is het hier roerend mee eens en wacht af tot ze ook een stuk gehakt mag proeven. Wat een goede poes.
Goed, terug naar onze ballen. Snijdt de 2 rode uien in kleine blokjes. Gooi 75-80% van de uienblokjes bij het gehakt. Bewaar de rest voor over de mayonaise als ze klaar zijn. Erg lekker
(#Monopolys_tip_van_de_dag).
Vervolgens gooien we alles (met uitzondering van de boter en het vleesfond) alles bij elkaar. Bij de peper mag je best een beetje uitschieten, doe dat op gevoel. Een pittig balletje is heul niet zo verkeerd. Ook met de mosterd. Mijn oma gaf mij dit recept en zei altijd,
"van een beetje extra mosterd is nooit iemand dood gegaan". Ze was op dat moment al dement en wist niets van de loopgraven in de 1e wereldoorlog meer af. Ach, ouderdom zullen we maar zeggen.
De knoflook-koriander woksaus is een extra'tje. Geeft net wat meer smaak aan de bal. In de wat kleinere Jumbo's zit deze niet in het assortiment. Ik meen dat de Plus supermarkt deze nog wel heeft.
Dan lekker kneden. Neem hier de tijd voor. De kruiden en eiwitten moeten overal terecht komen. De kunst van de lekkere bal is dan ook de verspreiding van kruiden.
Laat het gehakt lekker rusten. De kruiden trekken wat makkelijker in het vlees. Geef het even de tijd om in te trekken. Dit kan met een uurtje, maar ook de hele dag (zet het vlees dan wel in de koelkast). Over het algemeen heeft 3-4 uur de voorkeur bij mij. Vandaag ben ik wat later begonnen omdat ik 20 contracten moest tekenen bij Yvonne thuis om moderator te worden, dus ik was wat later thuis.
Hydratatie is van levensbelang. Blijf verstandig en drink vocht. Hertog Jan heeft de voorkeur. Het dient vandaag ook om de zenuwen en excitement te bedwingen. Ik vind het reuze spannend om voor de hele wereld te laten zien hoe ik ballen maak.
[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 08-07-2017 17:59:58 ]