abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  Moderator maandag 5 juni 2017 @ 22:07:26 #1
75043 crew  Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_171486217
registreer om deze reclame te verbergen
Misschien wel eens interessant om te volgen omdat daar de laatste tijd veel gebeurt. De politiek in Zuid-Afrika was altijd vrij saai omdat ANC toch wel een enorme meerderheid had. Maar omdat de huidige president een corrupte, graaiende en incompetente machtswellusteling is die nogal wat vijanden maakt en steeds meer onder vuur lig, begint er wat te bewegen. Het is de vraag of hij het einde van zijn termijn haalt en in de steden is de partij veel terrein verloren.

Er zijn pas in 2019 verkiezingen. Maar wel eens interessant om de ontwikkelingen te volgen en te zien wanneer die Zuma een keer eruit gekieperd wordt. En Julius Malema is met zijn brigade van rode overalls ook wel spraakmakend.

Even op een rijtje de hoofdrolspelers

Jacob Zuma (ANC) centrumlinks
De partij van Mandela die al sinds 1994 heer en meester is door hun geschiedenis van het overwinnen van de apartheid. Maar door de grote hoeveelheid schandalen rondom de president brokkelt hun geloofwaarigheid rap af.
article-0-19777D1D00000578-715_306x423.jpg

Mmusi Maimane (DA) centrumrechts
Fusie van rechtse partijen waarbij ook de voormalige apartheidspartij zat. Maar van de apartheid hebben ze afstand genomen. Populair onder blanken en de nieuwe zwarte middenklasse.
Mmusi-Maimane.jpg

Julius Malema (EFF) extreemlinks/nationalistisch
Ultra linkse en nationalistische partij van een voormalig jeugdleider van ANC die eruit is gegooid wegens zijn opruiende taalgebruik.
quzlkk1sexupngzmzalp.jpg

Mangosuthu Buthelezi (Inkatha) conservatief rechts
Regionaal gerichte Zulu-partij onder leiding van een hoogbejaarde oprichter. Maar verder volledig irrelevant.
SAM-Buthelezi.jpg

[ Bericht 2% gewijzigd door Hexagon op 07-06-2017 16:18:31 ]
http://twitter.com/RogerV83
Winnaar van de Fok-POL Hans van Mierlo-trofee 2013 en de Andre Krouwel-trofee 2013.
  Moderator maandag 5 juni 2017 @ 22:18:33 #2
75043 crew  Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_171486507
En een beetje achtergrond waarom Zuma zo onder vuur ligt

quote:
https://www.nrc.nl/nieuws(...)cht-7987742-a1553779
Hoe Zuid-Afrika aan de Indiase maffia werd verkocht

Zuid-Afrika

President Zuma ontsloeg deze week zijn halve kabinet. Te vrezen valt dat drie Indiase zakenlieden hierin een groot aandeel hadden, blijkt uit het verhaal van een parlementslid.

Vijtjie Mentor klinkt nerveus aan de telefoon. Ze wil praten. Ze wil heel graag praten. Maar sinds ze met haar verhaal naar buiten kwam over de uitverkoop van Zuid-Afrika aan een Indiase zakenfamilie is ze voorzichtig geworden. Er zijn bedreigingen geweest. Ze heeft beveiliging ingehuurd en die adviseert haar voorzichtig te zijn met vreemdelingen. „Ik laat je morgenochtend weten waar we kunnen afspreken.” Dan hangt ze op.

Er is iets fundamenteels veranderd in Zuid-Afrika deze week. Dit is geen land waar mensen bang zijn om over hun president te spreken. Hier kun je het staatshoofd ongestraft uitjoelen in het zicht van de internationale pers, zoals gebeurde bij de staatsbegrafenis van Nelson Mandela in december 2013. Hier staan de voorpagina’s van kranten vol, vullen talkshows uren zendtijd met de oorzaak van alle kwaad in Zuid-Afrika, moeiteloos samengevat in een vierletterwoord op spandoeken en t-shirts: Zuma.

Zuid-Afrika is geen Turkije, geen Rusland. Zuid-Afrika lijdt net als die landen aan corruptie en een politiek die wordt gedreven door zakenbelangen. Maar hier kan iedereen tenminste lezen en horen wie profiteert, en hoe.

Afgelopen week werd duidelijk dat Afrika’s jongste democratie, amper 23 lentes oud, haar onschuld kwijt is. Het is nu menens. President Jacob Zuma ontsloeg 15 bewindslieden, 9 ministers en 6 staatssecretarissen, onder wie de gerespecteerde minister van FinanciŽn, Pravin Gordhan. Zuma legde het die avond op de nationale televisie uit als een poging om „nieuwe energie en efficiŽntie” terug te brengen in zijn kabinet.

Maar de rand verloor in een paar dagen tijd meer dan 10 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar. Zuid-Afrikaanse banken zagen tientallen miljarden randen verdwijnen op de aandelenbeurs. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s verpulverde de status van Zuid-Afrika, een BRICS-land, tot junk, schroot, rommel, een investering die je beter niet kunt doen.

Terug naar Vijtjie Mentor. Zij is het eerste trouwe lid van regeringspartij ANC dat een boekje durft open te doen over hoe het land sinds het aantreden van Jacob Zuma als president in 2009 wordt bestuurd. Ze is Zuid-Afrika’s Edward Snowden. Afgelopen woensdagochtend vertelt ze haar verhaal. De tv staat aan en toont een persconferentie waarop de secretaris-generaal van het ANC aankondigt dat het partijbestuur de beslissing van Zuma om een kwart van zijn kabinet te ontslaan, volledig ondersteunt. Mentor grinnikt:

„Dit verbaast me niets. Het is naÔef te verwachten dat het partijbestuur iets tegen Zuma zal ondernemen. Als Zuma valt, vallen zij met hem. Het patronagesysteem is diep verankerd in het ANC.”

Sahara Computers

In oktober 2010 wordt Mentor ontboden bij de Union Buildings in Pretoria, waarvandaan de president zijn land bestuurt. Als ze aankomt op het vliegveld van Johannesburg wordt ze opgewacht door twee onbekende mannen met een Indiaas uiterlijk. Ze vragen haar om hen te volgen. De geblindeerde Mercedes rijdt echter niet naar de hoofdstad Pretoria, maar stopt bij een bedrijf op een industrieterrein in Johannesburg. Het heet Sahara Computers. Dit bedrijf is opgericht door drie broers afkomstig uit Saharanpur, in de noordelijke staat Utar Pradesh in India. In 1993 komen ze voor het eerst naar Zuid-Afrika. Ze heten Ajay, Atul en Rajesh Gupta. Hun eerste inkomen verdienden ze met het verkopen van schoenen uit de achterbak van hun auto. Inmiddels hebben ze belangen in de mijnbouw, telecommunicatie en runnen ze hun eigen tv-station en krant, die laaiend enthousiast zijn over de regering van president Zuma. Het vermogen van Atul Gupta wordt geschat op 700 miljoen euro, hij is een van de zeven rijkste mannen van Zuid-Afrika.

In het pand van Sahara computers ontmoet Vijtjie Mentor de oudste broer, Ajay. Als ze vraagt waarom ze niet naar de regeringsgebouwen wordt gebracht, vraagt hij haar om geduld: de president komt zo. Het gesprek wordt voortgezet op Sahara Estate, een villa in de sjieke woonwijk Saxonworld in Johannesburg. Daar vertelt Ajay Gupta haar dat president Zuma op het punt staat zijn minister van Openbare Ondernemingen te ontslaan. En dat hij haar, Vijtjie Mentor, op het oog heeft als opvolger.

Mentor is geen grote naam binnen het ANC. Geen Robbeneilander, geen stuwende kracht van de anti-apartheidsbeweging. Haar grootste verzetsdaad tijdens de apartheid was het laten afbranden van het administratiegebouw van haar middelbare school, in een dorp in toenmalig thuisland Bophuthatswana.

Ze was 14 jaar onderwijzer, ze was gemeenteraadslid in de Noord-Kaap, en sinds 2002 parlementslid voor het ANC. Maar in hun villa in Johannesburg onthullen de Gupta’s dat de president grote plannen met haar heeft. Het ministerie van Openbare Ondernemingen is een sleutelministerie. Daar worden de contracten voor de staatsbedrijven uitgedeeld. Daar staat de honingpot.

De Gupta’s hebben maar ťťn voorwaarde voor haar benoeming. „Het eerste wat ik na mijn benoeming moest doen was een eind maken aan de lijndienst van de nationale luchtvaartmaatschappij South African Airways op India”, vertelt ze.

Wat Mentor dan nog niet weet is dat de Gupta’s belangen hebben in de Indiase luchtvaartmaatschappij Jet Airways, voor wie South African Airways een geduchte concurrent is. „Ik zei: wie bent u? U heeft geen autoriteit om over dit soort zaken te beslissen, laat staan over ministersbenoemingen.” Het antwoord van Ajay Gupta: „Wij kunnen een goed woordje voor u doen bij de president.”

Ombudsvrouw

Mentors getuigenis staat niet op zichzelf. De inmiddels teruggetreden Nationale Ombudsvrouw, Thuli Madonsela bracht eind vorig jaar een rapport uit waarin ook andere bewindslieden klagen over bemoeienis van de Gupta’s met kabinetsbeleid. Ook de vorige week ontslagen staatssecretaris van FinanciŽn, Mcebisi Jonas, werd volgens dat rapport naar de villa in Saxonworld geroepen. Hij werd daarheen gereden in de auto van president Zuma’s zoon, Duduzana Zuma, een zakenpartner van de Gupta’s.

Achter gesloten deuren wordt de staatssecretaris verteld dat hij spoedig zal worden gepromoveerd tot minister om zijn baas Pravin Gordhan te vervangen. Gordhan is een uitgesproken tegenstander van de Gupta’s en hun invloed. In het gesprek klagen de Gupta’s dat het ministerie van FinanciŽn hun ambities om miljarden aan de staat te verdienen in de weg staat. Ze bieden hem een beloning van 600 miljoen rand (50 miljoen euro) als hij de baan accepteert en hun zakenbelangen verder helpt. Jonas slaat het aanbod af en vertrekt.

De kabinetswissel van afgelopen week bevestigt de vrees van Zuma’s grootste tegenstanders binnen het ANC: de Gupta’s hebben gewonnen. De nieuwe minister van FinanciŽn, Malusi Gigaba, accepteerde in 2010 de baan die Vijtjie Mentor had geweigerd. In die hoedanigheid ontsloeg hij binnen een jaar de bestuurders van alle grote staatsbedrijven. Veel van de nieuwe bestuurders hebben banden met de Gupta’s. Nadat Gigaba deze week tot minister van FinanciŽn werd benoemd, trok hij twee adviseurs aan die bekend staan om hun nauwe banden met de Gupta’s.

„Het ministerie van FinanciŽn behoort de mensen van Zuid-Afrika toe”, zei hij op zijn eerste persconferentie. „Het ministerie van FinanciŽn is niet het bezit van degenen met macht en belangen.”

Maar zijn benoeming komt op een cruciaal moment. Aan het einde van dit jaar beslist het ANC over de opvolging van president Zuma als partijleider en dus over de volgende president van Zuid-Afrika. In die strijd om de macht moet president Zuma zorgen dat zijn tegenstanders zijn uitgeschakeld en zijn opvolger hem zal beschermen tegen rechtszaken. Die bescherming kocht hij al jaren geleden, meent Mentor. „De Gupta’s hebben in 2007 zijn campagne gefinancierd om partijleider (en later president) te worden. Al sinds de tijd van Mandela hebben ze geprobeerd invloed op het ANC te kopen, maar (toenmalig vice-president en later president) Mbeki heeft dit altijd tegengehouden. Zuma voelt dat hij ze iets verschuldigd is. Hij is kwetsbaar.”

President Zuma ontkent Vijtjie Mentor ooit ontmoet te hebben. Ook al zweert ze dat hij die dag aanwezig was in de villa van de Gupta’s in Sahara Estate in Saxonworld. Zuma geeft tijdens een parlementsdebat in 2013 toe dat hij goed bevriend is met de Gupta’s. Zij zeggen hetzelfde over hem: „een goede vriend” – en over veel andere benoemde bestuurders bij staatsbedrijven en bewindslieden.

„Zuma heeft zich omgeven met mensen die net zo corrupt zijn als hij. De corruptie is wat ze bindt. Ze zitten in hetzelfde bootje. Ze zijn partners in crime”, zegt Mentor.

„Zuma zal pas vertrekken als de mensen van Zuid-Afrika in opstand komen. Als ze er in geslaagd zijn om Zuid-Afrika van apartheid te verlossen, dan kunnen ze zich ook van deze vloek bevrijden.”[ Bericht 1% gewijzigd door Hexagon op 05-06-2017 22:45:59 ]
http://twitter.com/RogerV83
Winnaar van de Fok-POL Hans van Mierlo-trofee 2013 en de Andre Krouwel-trofee 2013.
pi_171487355
quote:
0s.gif Op maandag 5 juni 2017 22:18 schreef Hexagon het volgende:
En een beetje achtergrond waarom Zuma zo onder vuur ligt

[..]

bron?
  Moderator maandag 5 juni 2017 @ 22:46:22 #4
75043 crew  Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_171487422
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op maandag 5 juni 2017 22:44 schreef vaduz het volgende:

[..]

bron?
Ah, vergeten. Staat erbij
http://twitter.com/RogerV83
Winnaar van de Fok-POL Hans van Mierlo-trofee 2013 en de Andre Krouwel-trofee 2013.
pi_171488905
Volgens mij is het het gevolg van een decennialange overheersing van de politiek door ťťn partij. Dat is nooit gezond voor een democratie. Als je te lang aan de macht bent, vergeet je waarom je daar zit. Het zou een zegen zijn voor het land als de Democratische Alliantie een keer de kans zou krijgen. Ik ga volgende maand naar Zuid Afrika. Ben benieuwd of ik iets van protesten zal merken.
pi_171489149
ANC is een corrupte boeven bende. :r
  maandag 5 juni 2017 @ 23:42:04 #7
463796 bijstandboy
jij al uitkering heb?
pi_171489347
registreer om deze reclame te verbergen
Hebben ze daar nog apartheid? :')
cf2abb9b41a40a0fb4cd5632df97f625.jpg
  dinsdag 6 juni 2017 @ 12:23:21 #8
462999 Verfassungsschutz
Streitbaren Demokratie
pi_171495665
quote:
0s.gif Op maandag 5 juni 2017 23:35 schreef 6star6lord6 het volgende:
ANC is een corrupte boeven bende. :r
Malema is weer twee keer zo corrupt als de regerende partij.
Stabile Preise – Sichere Renten – Mehr Arbeitsplštze
  dinsdag 6 juni 2017 @ 12:34:21 #9
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_171495866
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 juni 2017 12:23 schreef Verfassungsschutz het volgende:

[..]

Malema is weer twee keer zo corrupt als de regerende partij.
De rechtse kandidaten niet dan?

Dit is een zeer goede documentaire

https://www.npo.nl/2doc/05-08-2014/VPWON_1229948

Aanrader en niet te lang
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  Moderator dinsdag 6 juni 2017 @ 13:21:08 #10
75043 crew  Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_171496980
Hier een stuk over de worsteling van de DA met het apartheidsverleden
https://www.trouw.nl/demo(...)l-verleden~ab9df273/
http://twitter.com/RogerV83
Winnaar van de Fok-POL Hans van Mierlo-trofee 2013 en de Andre Krouwel-trofee 2013.
  dinsdag 6 juni 2017 @ 13:22:24 #11
462999 Verfassungsschutz
Streitbaren Demokratie
pi_171497017
quote:
1s.gif Op dinsdag 6 juni 2017 12:34 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

De rechtse kandidaten niet dan?

Dit is een zeer goede documentaire

https://www.npo.nl/2doc/05-08-2014/VPWON_1229948

Aanrader en niet te lang
Oh ongetwijfeld. Heel ZA is bergafwaarts gegaan. Ze krijgen nog het voordeel van de twijfel omdat Zimbabwe dezelfde ontwikkeling nog verder heeft weten te verkloten.
Stabile Preise – Sichere Renten – Mehr Arbeitsplštze
  Moderator woensdag 7 juni 2017 @ 15:02:53 #12
75043 crew  Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_171525169
Het geklooi van Zuma zorgt voor een recessie
http://www.telegraaf.nl/d(...)a_in_recessie__.html
http://twitter.com/RogerV83
Winnaar van de Fok-POL Hans van Mierlo-trofee 2013 en de Andre Krouwel-trofee 2013.
pi_171525237
Tvp.
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
  woensdag 7 juni 2017 @ 16:41:37 #14
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_171527769
Grappig van ts om te denken dat er in ZA politiek wordt bedreven of dat er zelfs sprake zou zijn van een functionerende democratie. Het is gewoon stammencultuur in overdrive. Natuurlijk blijft ANC aan de macht en als Zuma van het toneel verdwijnt komt er een andere machtswellusteling om zijn plek in nemen.
a man convinced against his will is of the same opinion still
  woensdag 7 juni 2017 @ 16:43:06 #15
462999 Verfassungsschutz
Streitbaren Demokratie
pi_171527804
quote:
1s.gif Op woensdag 7 juni 2017 16:41 schreef Paper_Tiger het volgende:
Grappig van ts om te denken dat er in ZA politiek wordt bedreven of dat er zelfs sprake zou zijn van een functionerende democratie. Het is gewoon stammencultuur in overdrive. Natuurlijk blijft ANC aan de macht en als Zuma van het toneel verdwijnt komt er een andere machtswellusteling om zijn plek in nemen.
Stammencultuur is ook politiek. Dat het niet binnen ons Westerse kader past boeit weinig.
Stabile Preise – Sichere Renten – Mehr Arbeitsplštze
  woensdag 7 juni 2017 @ 16:46:34 #16
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_171527922
quote:
0s.gif Op woensdag 7 juni 2017 16:43 schreef Verfassungsschutz het volgende:

[..]

Stammencultuur is ook politiek. Dat het niet binnen ons Westerse kader past boeit weinig.
Er een topic over openen is dan ook het zotte. Net of het wel binnen ons westerse kader past. ZA is nu gewoon het zoveelste gefaalde Afrikaanse land.
a man convinced against his will is of the same opinion still
pi_171531236
De ANC: Doe je iets verkeerd of gedraag je je crimineel? Geef "Apath hide" de schuld, zoals ze dat zo mooi zeggen.
"The Admiral was shot because the Prime Minister deserved to be hanged."
pi_171533876
quote:
0s.gif Op maandag 5 juni 2017 23:42 schreef bijstandboy het volgende:
Hebben ze daar nog apartheid? :')
[ afbeelding ]
Ja en het is nog veel erger geworden. Nu zijn zowel zwarten, als blanken het slachtoffer van de Zulu's.
pi_171534064
quote:
1s.gif Op woensdag 7 juni 2017 16:46 schreef Paper_Tiger het volgende:

[..]

Er een topic over openen is dan ook het zotte. Net of het wel binnen ons westerse kader past. ZA is nu gewoon het zoveelste gefaalde Afrikaanse land.
Mag je alleen topics openen over succesverhalen in de politiek? Dan wordt het vrij saai hier.
  Moderator zaterdag 24 juni 2017 @ 10:03:51 #20
75043 crew  Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_171907932
Zuma krijgt een rapportcijfer 1,8 _O-
https://fd.nl/economie-po(...)ar-post-zuma-periode

In 2019 moet hij blijkbaar sowieso weg volgens de regels lees ik. Ze zullen blij zijn.
http://twitter.com/RogerV83
Winnaar van de Fok-POL Hans van Mierlo-trofee 2013 en de Andre Krouwel-trofee 2013.
  zaterdag 24 juni 2017 @ 13:47:03 #21
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_171912704
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 juni 2017 10:03 schreef Hexagon het volgende:
Zuma krijgt een rapportcijfer 1,8 _O-
https://fd.nl/economie-po(...)ar-post-zuma-periode

In 2019 moet hij blijkbaar sowieso weg volgens de regels lees ik. Ze zullen blij zijn.
De opvolger zal gewoon een kloon van de man zijn. De eerste Afrikaanse leider die geen graaiende, zelfverrijkende tiran is moet nog geboren worden.
a man convinced against his will is of the same opinion still
  zaterdag 24 juni 2017 @ 13:49:27 #22
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_171912739
quote:
1s.gif Op zaterdag 24 juni 2017 13:47 schreef Paper_Tiger het volgende:

[..]

De opvolger zal gewoon een kloon van de man zijn. De eerste Afrikaanse leider die geen graaiende, zelfverrijkende tiran is moet nog geboren worden.
Was Botha een man naar eer en geweten?
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  zaterdag 24 juni 2017 @ 13:55:11 #23
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_171912852
quote:
1s.gif Op zaterdag 24 juni 2017 13:49 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Was Botha een man naar eer en geweten?
Moeilijk te zeggen. Ik neig naar een ja.
a man convinced against his will is of the same opinion still
pi_171912857
quote:
1s.gif Op zaterdag 24 juni 2017 13:47 schreef Paper_Tiger het volgende:

[..]

De opvolger zal gewoon een kloon van de man zijn. De eerste Afrikaanse leider die geen graaiende, zelfverrijkende tiran is moet nog geboren worden.
Deed Mbeki het zo slecht dan?
  zaterdag 24 juni 2017 @ 13:57:22 #25
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_171912910
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 juni 2017 13:55 schreef Igen het volgende:

[..]

Deed Mbeki het zo slecht dan?
De man die ontkende dat hiv aids veroorzaakt?
a man convinced against his will is of the same opinion still
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')