abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
  Moderator maandag 15 mei 2017 @ 14:33:38 #1
168091 crew  Cobra4
Defenestration
pi_170959250
registreer om deze reclame te verbergen
'Team Toronto' mix van oud en nieuw.

Ook hulphonden mee naar Invictus Games

“Deze Invictus-sporters zijn helden die tijdens hun inzet voor vrede en veiligheid een hoge prijs betaalden: een fysieke of mentale beperking voor het leven.” Met die woorden liet Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp zijn waardering blijken voor de 30 atleten die van 23 tot 30 september deelnemen aan derde editie van de Invictus Games. Commandant 11 Luchtmobiele Brigade brigadegeneraal Kees Matthijssen presenteerde de ploeg in Doorn.

d170421ek10399.jpg

Maar eigenlijk zijn er minimaal 32 deelnemers. Zonder de hulphonden Runo en Winke zouden hun bazen Robert van der Holst en Edwin Zegel het huis wellicht niet eens uitkomen. De dieren mogen straks ook gewoon mee met de passagiers in het vliegtuig. “Anders gaan we echt niet mee. Gelukkig doen de vliegmaatschappijen er niet moeilijk over”, zegt Zegel.

Overhalen
Van der Holst en Zegel zijn 2 – of eigenlijk dus 4 – debutanten op de wereldspelen voor (oud)militairen die tijdens hun diensttijd fysiek of mentaal gewond zijn geraakt. “Ik was als militair van de Luchtmobiele Brigade gewend om te sporten en dat ben ik ondanks alles blijven doen. Zo'n 40 kilo geleden heb ik Edwin meegetrokken. Hij lag meestal thuis op de bank met de gordijnen dicht.”

Oud-militair en politieman Zegel, ook bekend van zijn vrijwilligerswerk voor de Wounded Warriors, liet zich overhalen. En hij zorgde op zijn beurt ook voor een ommekeer in het leven van Robert van der Holst. “Ik adviseerde hem ook voor een hulphond te gaan. Hij had er zijn twijfels bij hoe een dier zijn leven zou kunnen veranderen. We kunnen nu beiden niet meer zonder.”

Eén team
Beide mannen komen bij de Invictus Games uit voor zitvolleybal, maar de meeste deelnemers gaan voor twee sportonderelen. Zegel is specialist op de atletiekonderdelen kogelstoten en discuswerpen, terwijl Van der Holst op de racefiets stapt in Canada.

Overwinning
Medaillekansen? In Orlando waren het er 18. 5 keer goud, 4 keer zilver en 9 keer brons. Maar daar gaat het niet om bij de Invictus Games, vindt Chief of Mission luitenant-kolonel Jeroen Hulst. “Onze deelnemers gaan met 520 andere atleten uit 17 landen de sportieve strijd aan op 10 onderdelen. Voor een aantal sporters is deelnemen alleen al een overwinning. Het gaat erom dat we één team zijn en elkaar steunen bij de sportieve strijd.”

Achtbaan
Met 11 debutanten en 19 ervaren IG-gangers sprak chef d'équipe Pieter van der Peet over een “goeie mix”. “De ervaren sporters moeten de nieuwe meenemen. Daarin ligt een belangrijke rol voor teamcaptain Edwin de Wolf. “De Invictus Games zijn een achtbaan van emotie. De ene dag sta je met kippenvel, de volgende sta je te huilen. Dan moet je sterk in je schoenen staan.”

Tegenslag
Brigadegeneraal Matthijssen noemde de Invictus Games 'een levensveranderende ervaring'. “Dit is meer dan sport. Het is meer een bijdrage die helpt bij het verwerken van de tegenslag die jullie als militair is overkomen. Jullie zijn het gevecht met jezelf aangegaan om een nieuwe toekomst op te bouwen. Ja, het leven is veranderd, maar het hoeft niet minder mooi te zijn. Jullie staan symbool voor de rest van Defensie, zijn een voorbeeld voor andere gewonden en mensen die op missie zijn geweest.”

Sporten
Nederland neemt deel aan:

Driving challenge
Zwemmen
Indoorroeien
Fietsen
Zitvolleybal
Handboogschieten
Bankdrukken
Atletiek
Rolstoeltennis
Rolstoelbasketbal

(Defensie)

Wat houden de Invictus Games in?

520 militairen uit 17 landen strijden in wedstrijdverband om de hoogste plaats in verschillende takken van sport. Alle deelnemers raakten psychisch of lichamelijk gewond. Ondanks hun handicap willen en kunnen ze nog veel.

De Invictus Games zijn een initiatief van de Britse prins Harry. De vergelijkbare Warrior Games in Amerika inspireerde hem: “De Invictus Games tonen de kracht van sport, het inspireert anderen, ondersteunt het revalidatieproces en genereert een breder begrip en respect voor de fysiek en/of mentaal gewondgeraakte militairen.”

d160509mr3093.jpg
Britse prins Harry met Nederlandse deelnemers Invictus Games.

(Defensie)

https://invictusgamesfoundation.org/

[ Bericht 1% gewijzigd door Cobra4 op 18-05-2017 13:14:27 ]
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_170959461
Dit jaar de derde poging om niet te vergeten het te volgen :P

Lijkt me leuk om er tegen die tijd ook op de FP aandacht aan te besteden :)
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
  Moderator maandag 15 mei 2017 @ 14:58:51 #3
168091 crew  Cobra4
Defenestration
pi_170959644
quote:
1s.gif Op maandag 15 mei 2017 14:48 schreef heywoodu het volgende:
Dit jaar de derde poging om niet te vergeten het te volgen :P

Lijkt me leuk om er tegen die tijd ook op de FP aandacht aan te besteden :)
:D

Top. ^O^
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator donderdag 18 mei 2017 @ 13:36:51 #4
168091 crew  Cobra4
Defenestration
pi_171027058
registreer om deze reclame te verbergen
[ Bericht 36% gewijzigd door Cobra4 op 11-07-2017 13:15:18 ]
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator dinsdag 11 juli 2017 @ 12:10:37 #5
168091 crew  Cobra4
Defenestration
pi_172338505
Zwemploeg Invictus Games helpt scholier over angst heen

Het is me een verhaal, dat van de 10-jarige Ruben uit Ede, een sportieve jongen die zwom en aan de Israëlische verdedigingskunst Krav Maga deed. Door een bizar incident op het schoolplein en de daarop volgende Wet van Murphy durfde hij bijna 3 jaar lang niet meer te zwemmen. Een bezoekje aan de open dag van het Militair Revalidatiecentrum een paar weken terug én de inzet van de zwemploeg voor de Invictus Games brachten daar verandering in.

Is het nodig een sportploeg in te zetten voor een scholier uit groep 6 in het basisonderwijs, die niet durft te zwemmen? Dat zou kloppen als Ruben niet door een simpele valpartij op het schoolplein uiteindelijk visueel gehandicapt was geraakt. Waarschijnlijk wil hij dat zelf niet zo noemen, want de opvallend volwassen jongen praat er luchtig over. “Toen ik viel, kwam er een tak in mijn oog waardoor er een kras op mijn hoornvlies zat. Ik kreeg veel medicijnen en oogdruppels, maar die hielpen niet. Het werd steeds erger. Ik kon geen licht meer verdragen.”

Genoeg
5 operaties, waaronder een hoornvliestransplantatie, boden ook geen oplossing. De pijn in zijn beschadigde oog werd intussen zo erg, dat Ruben zelf besloot dat het genoeg was. “Ik heb heel bewust voor een oogamputatie gekozen. Ik wilde van de pijn af.”

Aanvankelijk zag het ziekenhuis dat niet zitten in verband met de jonge leeftijd van de patiënt. “We hebben toen een second opinion aangevraagd bij een arts in Amerika”, vertelt moeder Nanda. “De ondraaglijke zenuwpijn in het zwaar beschadigde oog zou altijd blijven. De Amerikaanse specialist steunde daarmee Ruben in zijn wens.” Uiteindelijk besloten de artsen in Nederland om de amputatie toch uit te voeren.

Geslaagd
Tussen de bedrijven door haalde Ruben nog wel even zijn zwemdiploma A. “Als de hoornvliestransplantatie was gelukt, had ik waarschijnlijk nooit meer mogen afzwemmen. Nu had ik 3 weken om het te halen. De zwemleraar dacht dat het nooit zou lukken, maar ik ben geslaagd.”

Genieten van dit papiertje kon Ruben echter niet. De amputatie beschadigde ook zijn zelfvertrouwen, waardoor hij niet meer het water in durfde. Zelfs douchen was de eerste weken te veel. “Ik was bang een infectie op te lopen of dat het oog eruit zou vallen. Dan had iedereen moeten duiken om 'm terug te vinden. En met een duikbril op zwemmen leek me stom.”

Rolstoel
Dik 2 jaar lang meed Ruben dus zwembad, zee of waterplas. “We hebben nog geprobeerd hem over te halen met een paar dagen Center Parcs en een golfslagbad. Maar hij was er echt klaar mee”, vertelt vader Eric.

Tot de Invictusploeg een 'reddingsboei' uitwierp. Via een kennis belandde de scholier op de open sportdag van het Militair Revalidatie Centrum. “Ik had mijn zwembroek wel bij me, maar heb eigenlijk alleen maar naar het rolstoelbasketbal gekeken en in een rolstoel meegedaan. Ook heb ik geschoten met pijl en boog. Toen zei één van atleten dat ik een keer met de zwemploeg moest komen meetrainen. Nou, dat durfde ik wel, want 2 van die zwemmers voor de Invictus Games hebben ook een oogamputatie gehad.”

Grenzen verleggen
Die zwemmers zijn kapitein Rahmon Zondervan – actief als militair fysiotherapeut op Schiphol – en Rick Torenstra. Beiden komen van 23 tot 30 september uit tijdens de Invictus Games in Toronto. “Het initiatief om Ruben uit te nodigen, kwam van Sebastiaan van Nieuwenhuijzen”, benadrukt Rahmon. “Hij heeft uiteindelijk de link tussen Ruben en de zwemmers gelegd. Maar de hele zwemploeg, inclusief instructeurs, hebben hem over de streep getrokken. Het ging uiteindelijk zo gemakkelijk, waardoor we zijn grenzen steeds verder konden verleggen. Dat je dit kunt doen voor zo’n jochie, is voor ons als team een geweldige bonus. Hij heeft zichzelf overwonnen en dat is precies waar Invictus voor staat.”

Ruben, een ongewone gewone jongen van 10 jaar. Met een droom van een jongen van 10 jaar. Wat hij later wil worden? Jawel: agent en dan het liefst met een politiehond.

(Defensiekrant)

[ Bericht 0% gewijzigd door Cobra4 op 11-07-2017 12:25:59 ]
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator dinsdag 11 juli 2017 @ 12:14:22 #6
168091 crew  Cobra4
Defenestration
pi_172338571
Bruins Slot: Haal de Invictus Games naar Nederland

Met hulp van organisaties en bedrijven zou het mogelijk moeten zijn om het internationale veteranentoernooi Invictus Games al in 2020 naar Nederland te halen. CDA Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot heeft minister Hennis van Defensie verzocht om de initiatiefnemers vanuit de veteranenwereld te ondersteunen om te kijken wat hiervoor de mogelijkheden zijn. De VVD, D66, PvdA, GL en 50plus steunen het initiatief. De minister noemde het plan 'zeer sympathiek', en wil het gesprek aangaan over hoe Nederland dit mogelijk kan maken.

Hanke Bruins Slot, zelf ook veteraan: "De Invictus Games zijn een soort Wereldspelen voor militairen die een fysieke of mentale beperking tijdens de uitoefening van hun werk hebben opgelopen. De Invictus Games laat de veerkracht van militairen zien en de verbindende kracht van sport.."

De Games zijn een initiatief van de Engelse prins Harry. De eerste editie van de Invictus Games werd in 2014 in Groot-Brittannië gehouden. In 2016 vond het plaats in het Amerikaanse Orlando, dit jaar in Toronto, voor 2018 staat Sydney gepland. Bruins Slot: "Het zou fantastisch zijn als Nederland dit toernooi in 2020 binnen weet te halen, want dan is het 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog, dat is een mooi moment."

Minister Hennis heeft toegezegd om te onderzoeken wat er samen met organisaties en het bedrijfsleven eventueel mogelijk is. De minister vraagt zich wel af of 2020 misschien niet te kort dag is.

(CDA)

Politieke steun Invictus Games

Op initiatief van Afghanistan-veteraan Hanke Bruins Slot (CDA) heeft de Tweede kamer in een motie unaniem steun uitgesproken om de Invictus Games in 2020 naar Nederland te halen. “Het zou toch mooi zijn als gebaar naar onze veteranen, 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog”, zegt Bruins Slot. "De hele Kamer staat er in ieder geval achter. Nu is het aan (oud-commandant Landstrijdkrachten) generaal Mart de Kruif om het met het bedrijfsleven en de gemeenten Rotterdam en Den Haag voor elkaar te krijgen. Ik heb daar alle vertrouwen in."

(Defensiekrant)[ Bericht 11% gewijzigd door Cobra4 op 11-07-2017 13:04:06 ]
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator dinsdag 11 juli 2017 @ 13:00:44 #7
168091 crew  Cobra4
Defenestration
pi_172339373
registreer om deze reclame te verbergen
Veteranenspelen naar Nederland? 'Ik hoop dat mensen inzien wat militairen doen'

De Tweede Kamer is enthousiast over het plan van het CDA om de Invictus Games naar Nederland te halen. Rob Severs (43) deed al twee keer eerder mee aan het sportevenement voor veteranen en hoopt dat een Nederlandse editie bijdraagt aan meer begrip voor militairen.

Vanmiddag stemde de Tweede Kamer over het voorstel van CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot, zelf veteraan, om te zorgen dat de Invictus Games naar Nederland komen. Volgens Bruins Slot is het in 2020, precies 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog, hoog tijd voor een Nederlandse editie. "Je laat zien hoeveel veteranen we hebben, en wat de prijs is die je betaalt voor vrede en veiligheid."

Veteranen
De Invictus Games worden sinds 2014 elk twee jaar gehouden en zijn bedoeld voor veteranen tijdens of na hun dienst gewond raakten, fysiek of mentaal. De spelen zijn een initiatief van de Britse prins Harry en worden elk jaar in een ander land gehouden.

Veteranen van over de hele wereld mogen meedoen, zo stuurt Nederland in september een groep van 30 ex-militairen naar Toronto voor de derde editie van de spelen.

Bermbom
Rob Severs (43) is een van de deelnemers. Hij al 18 jaar in dienst van het Korps Mariniers, waarmee hij op missie ging naar Bosnië, Irak en Afghanistan. Tijdens de missie in Afghanistan, in 2009, ging het mis. Rob reed op een bermbom en verloor een deel van zijn rechterbeen.

"Dat was een heel heftige tijd. Ik lag 2 maanden in het ziekenhuis en moest daarna 8 maanden revalideren", vertelt hij. Maar hij was vastberaden zich niet door zijn handicap te laten beperken. "Toen ik uit coma ontwaakte en zag dat ik een stuk been miste, heb ik meteen tegen mezelf gezegd: ik ga alles weer doen."

Meer dan krantenkop
Rob is nog steeds militair, al gaat hij niet op missie. Hij hoopt, net als Bruins Slot, dat Nederlanders door Invictus Games in eigen land meer besef krijgen van het werk van militairen.

"Je leest natuurlijk wel eens in de krant over wat er met militairen gebeurt. Vervolgens sla je de pagina om en ga je over tot de orde van de dag, maar de militair over wie het gaat wordt er elke dag mee geconfronteerd. Zijn leven is veranderd."

Goud is niet het doel
Bij de Invictus Games doet Rob mee aan onder andere estafette en discuswerpen, tussen militairen uit veel andere landen. "Het is best een stevige competitie, militairen zijn toch een bepaald slag mensen", zegt hij. "Maar het schept een band als je dezelfde dingen hebt meegemaakt. Goud winnen is ook niet het belangrijkst: je strijdt met en voor elkaar, maar dan op een ander vlak."

Reportage via de link.

RTL
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_172340078
quote:
0s.gif Op maandag 15 mei 2017 14:33 schreef Cobra4 het volgende:
“Deze Invictus-sporters zijn helden die tijdens hun inzet voor vrede en veiligheid een hoge prijs betaalden
Risico van het vak lijkt me.
"The only sight worse than a sad dwarf is a very sad dwarf"
  Moderator dinsdag 11 juli 2017 @ 13:36:30 #9
168091 crew  Cobra4
Defenestration
pi_172340149
quote:
7s.gif Op dinsdag 11 juli 2017 13:33 schreef Geralt het volgende:

[..]

Risico van het vak lijkt me.
De militairen hoor je daar ook niet over. Maar daar gaat dit topic dan ook niet over. Dit gaat over de Invictus Games. :)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_172552205
Niet echt Invictus Games-nieuws, maar ik kwam dit korte filmpje over een mooi stukje olympische geschiedenis tegen en die vind ik hier wel passen, wat een baas _O_

Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')