abonnement Unibet Coolblue
pi_170883427
Waarom refereren ze naar het slavernijverleden? Is huidige slavernij minder erg?
pi_170883452
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 mei 2017 15:33 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Daar kan ik nog in komen. Maar we weten simpelweg niet hoe en wanneer de 'traditie' (vies woord) is ontstaan. De een zegt dat Sinterklaas van origine uit Turkije komt en de ander zegt uit Spanje of Griekenland

Sint Nicolaas van Myra, zo gaat 1 van de verhalen, bevrijdde slaven en als dank gingen ze voor hem werken. Een ander verhaal zegt weer dat 'Sint' bij een arm gezin wat geld toestopte terwijl ze lagen te slapen, of iets in die trant. En kom op, er is toch niemand die denkt ''hee het is weer Sinterklaas, laten wie negers eens lekker gaan discrimineren''. :P
Precies, het verschilt. Al is het niet te ontkennen dat het ontstond in de periode waar zwarte mensen nog steeds als minder gezien werden, zelfs na de slavernij. Wellicht zou het heel anders geweest zijn als die geschienis er niet was en zwart/blank altijd samen blij leefden, maar er is geen ontkennen aan dat de overeenkomst sprekend is en dat men hoe dan ook de connectie maakt. Zelfs als het een ander oorsprong heeft. Net als dat de hakenkruis een gevoelig onderwerp is terwijl de inspiratie van dat hakenkruis een hele andere betekenis heeft (en ja, ik weet dat het wat anders uit ziet).
Ik ga geen slachtoffer spelen, maar om hier aan toe te voegen aan mijn eerdere post dat kinderen het verschil niet zien, zijn het ook blanke Nederlanders die mij helpen herinneren dat ik er op lijk en daar grappen over maken ipv dat ik hén herinner dat er een connectie is. Dit is alleen mijn situatie. Die connectie wordt hoe dan ook gemaakt of het door een SJW is of iemand anders omdat dat verleden enorm veel impact heeft gemaakt. Zelfs tot heden hebben mensen last van de gevolgen.
Niemand ziet zichzelf als de slechterik en dat is hetzelfde met mensen die (per ongeluk) discrimineren. Het ligt zo ingewikkeld door elkaar dat het moeilijk is om te begrijpen waarom men er last van heeft.
Wat is het verschil tussen pesten en racistisch zijn? Waneer is het discrimineren? Wanneer is iets racistisch? Wanneer is het gewoon zeuren? Waarom iets veranderen als alleen de minderheid er last van heeft? Discussies op basis van deze vragen zijn ingewikkelder en uitgebreider dan de oorsprong van de piet. Niemand 'discrimineert' als hobby (behalve youtube comments :') ).

Als men hun traditionele geschiedenis vast wil houden, dan is het belangrijk om de geschiedenis eromheen ook niet te vergeten.
pi_170883498
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 mei 2017 15:49 schreef Nattekat het volgende:

[..]

Lange tenen, zeiken om het zeiken. Niks gefundeerd.
Heeft het dan nut om in dit topic uit te leggen waarom het 'slecht' is? :)
Ik vraag het omdat het lijkt dat je je mening al klaar hebt staan. Dat zelfs als je het weet, dat je er simpelweg niet mee eens bent.
pi_170883661
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 mei 2017 15:48 schreef ems. het volgende:

[..]

En als je dat wel hebt meegemaakt en desalniettemin van mening bent dat het aanstellerij is?

[..]

Voor mij persoonlijk is het ook helemaal niet relevant of het een neger is of niet. Ik associeer negers namelijk niet per definitie met slaven of andere negativiteit.

[..]

Vandaar dus de suggestie dat de mensen die het zwaar hebben door zwarte piet misschien met iemand gaan praten. Dat is natuurlijk niet gezond.

Verder vind ik "Ik heb er last van en jij kan het niet begrijpen" simpelweg geen argument. Ik heb ook van dingen last en verwacht niet dat de hele maatschappij zich maar even aanpast aan mijn persoonlijke voorkeuren zonder dat ik dat enigszins degelijk kan toelichten. "Ja maar ik voel dat zo" is lachwekkend.

[..]

Zeker, maar dan moet die kritiek wel ergens op gebaseerd zijn en de 'voornaamste' redenen die ik langs heb zien komen zijn vooral aanstellerij van de kleine man en racisme uit de hoek die meent tegen racisme te zijn.

En dan komen we (wederom) aan bij de beste oplossing: Vindt je piet stom? Vier het niet of verander hem. Maar ga niet van anderen verwachten dat zij datzelfde bekrompen beeld dan ook doorvoeren.

[..]

En de uitleg waarom dat aanstellerij is ook. Ken je google?
Je mag het aanstellerij vinden. Daar kan ik mij prima bij voorstellen. Zoals ik al zei, niemand is hetzelfde.
Jij maakt de conclusie dat ik zeg "Ik heb er last van en jij kan het niet begrijpen", ik zeg alleen dat het begrijpelijk is als je iets niet hebt meegemaakt dat het niet te begrijpen is voor iedereen. Dat was een reactie op het commentaar waarom het jou een raadsel was. Ik kan gerust er van uit gaan dat je het geen raadsel vindt en het precies weet, maar simpelweg oneens bent en aanstellerij vindt.

Leuk dat reflecteren, maar volgens mij heb ik niet gevraagd waarom het aanstellerij is. Dat begrijp ik prima.
pi_170883829
Hey mensen, het was erg leuk geweest. Ik ben moe en ga wat anders doen (lees: ik ben een vieze vuile lafaard dat geen geweldige out of the box magie argumenten kan maken om een groot groep mensen te overtuigen van iets waar ze al een vast mening over hebben).
Iedereen weet de argumenten van de voorstanders en iedereen weet de argumenten van de tegenstanders.
Ik wil gewoon een kinderfeest voor kinderen van alle kleuren. Dat is het. Print mijn posts uit en gebruik het als wc papier, maakt mij niet uit. :D

Tot december!
pi_170883933
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 mei 2017 16:09 schreef iammen het volgende:

[..]

Je mag het aanstellerij vinden. Daar kan ik mij prima bij voorstellen. Zoals ik al zei, niemand is hetzelfde.
Ik ben ook niet in de veronderstelling dat ik dat niet mag vinden :P
quote:
Jij maakt de conclusie dat ik zeg "Ik heb er last van en jij kan het niet begrijpen", ik zeg alleen dat het begrijpelijk is als je iets niet hebt meegemaakt dat het niet te begrijpen is voor iedereen.
Sowieso zijn er maar weinig mensen die de slavernij nog hebben meegemaakt.
quote:
Dat was een reactie op het commentaar waarom het jou een raadsel was. Ik kan gerust er van uit gaan dat je het geen raadsel vindt en het precies weet, maar simpelweg oneens bent en aanstellerij vindt.
Dat is goed. Ik heb al te vaak mensen langs zien komen die in de veronderstelling zijn dat je geen mening over het geheel mag hebben als je zelf niet zwart bent. En de zwarte mensen die daar dan tegenin gaan afschilderen als irrelevant of erger. Beetje net zo'n vreemd uitgangspunt als dat je geen mening mag hebben over kinderen omdat je zelf geen kinderen hebt.
quote:
Leuk dat reflecteren, maar volgens mij heb ik niet gevraagd waarom het aanstellerij is. Dat begrijp ik prima.
Daar vroeg je ook niet om. Ik gaf alleen even mijn perspectief op het geheel.
Conscience do cost.
  vrijdag 12 mei 2017 @ 16:21:01 #82
253769 Good.vs.Evil
Hope I ruin your day!
pi_170883953

Moet ik dit dan ook zien als racisme? Er zijn ook blanken als slaven verkocht namelijk.. :?
So if you see me, and I’m lonesome and stoned,
So far down, the devil loved me high...
I’m just trying to untangle my mind.
  vrijdag 12 mei 2017 @ 16:21:20 #83
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_170883961
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 mei 2017 15:14 schreef iammen het volgende:

[..]

Stel: je hebt nooit racisme meegemaakt, discriminatie (op werk,politie, weet ik wat) nooit verdiept in slavernij, seggeratie en aprtheid behalve een klein hoofdstukje op school. Dat je niet kan begrijpen waarom er tot de dag van vandaag nog steeds problemen zijn tussen blank en zwart... dan zou dat een reden kunnen zijn waarom het moeilijk is om je in te leven waarom het denigrerend voor anderen kan voelen als de groep mensen die je groep zo lang onderdrukt heeft, dat ze zich verkleden als jijzelf. De zelfde groep mensen dat hard ontkent dat zwarte piet gebasseerd is op negers, maar tegelijkertijd regelmatig hier en daar een grap doorglipt dat ze op zwarte piet lijken.
Dit is wat ik bedoel met context en dan heb ik niet eens het tipje van de ijsberg geraakt.Voor elk persoon is het anders en zelfs onder negers is het anders.
Ik maak geen assumpties over jou dat je er niet in verdiept hebt, het is meer dat het moeilijk te begrijpen is als je er geen last van hebt.
Ondervinden alle 'anti-pieten' en trauma? Vast niet. Is het de ergste vorm van racisme? Zeker niet. Maar kritiek leveren en aanpassingen maken is ook niet het einde van de wereld.
Het probleem is eerder dat die segregatie vooral wordt veroorzaakt door zwarten die per se ànders behandeld willen worden dan elk ander mensen. In een interview met ik meen Sunny Bergman komt het neer op "als je ons niet als zwarten behandelt, ontken je ons pijnlijke verleden met slavernij en krijgen wij daarvoor geen erkenning". Waardoor mensen die zeggen "geen kleur te zien" of "iedereen gelijk behandelen" worden weggezet als racist (in dat interview).

Nogmaals: Zwarte Piet is geen neger. Je verkleed je niet als neger, maar als Zwarte Piet. Je doet je niet voor als neger als je Zwarte Piet speelt. Negers hebben geen monopolie op de kleur zwart.
  vrijdag 12 mei 2017 @ 16:24:00 #84
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_170884028
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 mei 2017 16:00 schreef RobbieRonald het volgende:
Waarom refereren ze naar het slavernijverleden? Is huidige slavernij minder erg?
Daar kunnen ze geen herstelbetalingen voor eisen.
pi_170884088
Zwarte Piet gaat helemaal kapot :D

Heerlijk om alle jankende tokkies weer tegen te komen in dit topic! ^O^
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
pi_170884124
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 mei 2017 15:18 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Ik kan me trouwens niet herinneren wanneer ik voor het laatst een neger in pagepak heb gezien met veer op z'n hoofd.

Als je zwart bent, zou het dan wel 'mogen'?
aggut, de eeuwige maagd van FOK! is er ook weer... met z'n vieze puistenkop :r
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
  vrijdag 12 mei 2017 @ 16:28:03 #87
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_170884131
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 mei 2017 16:01 schreef iammen het volgende:

[..]

Precies, het verschilt. Al is het niet te ontkennen dat het ontstond in de periode waar zwarte mensen nog steeds als minder gezien werden, zelfs na de slavernij. Wellicht zou het heel anders geweest zijn als die geschienis er niet was en zwart/blank altijd samen blij leefden, maar er is geen ontkennen aan dat de overeenkomst sprekend is en dat men hoe dan ook de connectie maakt. Zelfs als het een ander oorsprong heeft. Net als dat de hakenkruis een gevoelig onderwerp is terwijl de inspiratie van dat hakenkruis een hele andere betekenis heeft (en ja, ik weet dat het wat anders uit ziet).
Ik ga geen slachtoffer spelen, maar om hier aan toe te voegen aan mijn eerdere post dat kinderen het verschil niet zien, zijn het ook blanke Nederlanders die mij helpen herinneren dat ik er op lijk en daar grappen over maken ipv dat ik hén herinner dat er een connectie is. Dit is alleen mijn situatie. Die connectie wordt hoe dan ook gemaakt of het door een SJW is of iemand anders omdat dat verleden enorm veel impact heeft gemaakt. Zelfs tot heden hebben mensen last van de gevolgen.
Niemand ziet zichzelf als de slechterik en dat is hetzelfde met mensen die (per ongeluk) discrimineren. Het ligt zo ingewikkeld door elkaar dat het moeilijk is om te begrijpen waarom men er last van heeft.
Wat is het verschil tussen pesten en racistisch zijn? Waneer is het discrimineren? Wanneer is iets racistisch? Wanneer is het gewoon zeuren? Waarom iets veranderen als alleen de minderheid er last van heeft? Discussies op basis van deze vragen zijn ingewikkelder en uitgebreider dan de oorsprong van de piet. Niemand 'discrimineert' als hobby (behalve youtube comments :') ).

Als men hun traditionele geschiedenis vast wil houden, dan is het belangrijk om de geschiedenis eromheen ook niet te vergeten.
Blijkbaar heb jij een heel stuk geschiedenis overgeslagen en denk je dat het Sinterklaasfeest in ca. 1850 is ontstaan. Het is echter véél ouder en in die vroegere tijd werden zwarten niet per definitie als minder gezien (een van de drie wijzen uit het Oosten is zwart, een van de ridders van de Ronde Tafel is zwart - opmerkelijk voor een cultuur waarin vrijwel niemand ooit een echte neger had gezien).
Het overgrote deel van de mensen die Zwarte Piet speelde had nooit een neger gezien en de negers in de boekjes zien er met dat bot door hun neus en hun rieten rokjes niet bepaald uit als Zwarte Piet.
pi_170884246
quote:
6s.gif Op vrijdag 12 mei 2017 16:27 schreef Nielsch het volgende:

[..]

aggut, de eeuwige maagd van FOK! is er ook weer... met z'n vieze puistenkop :r
Hahaha.

Zit je dildo weer vast in je reet? :)
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_170884285
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 mei 2017 16:32 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Hahaha.

Zit je dildo weer vast in je reet? :)
nee, ik zat gister wel even vast in de reet van je moeder... ze verontschuldigde zich en ik hoefde niet te betalen...
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
pi_170884334
quote:
6s.gif Op vrijdag 12 mei 2017 16:34 schreef Nielsch het volgende:

[..]

nee, ik zat gister wel even vast in de reet van je moeder... ze verontschuldigde zich en ik hoefde niet te betalen...
Jochie toch.

Hoe oud was je ook alweer en je kinderen? _O- _O- _O- _O-
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_170895738
quote:
6s.gif Op vrijdag 12 mei 2017 16:26 schreef Nielsch het volgende:
Zwarte Piet gaat helemaal kapot :D

Heerlijk om alle jankende tokkies weer tegen te komen in dit topic! ^O^
Apart dat je je elke keer in de Zwarte Piet topics op deze wijze komt melden.

Schijnbaar zit je iets dwars, maar durf je er niet voor uit te komen. Best laf eigenlijk....
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_170897463
Toch mooi dit, 10/15 jaar geleden leefde het sinterklaasfeest niet meer zo, de kerstafdeling was eind Oktober al ingericht.
Nu dankzij de antipieten leeft het weer helemaal op, bovendien verdiepen veel mensen zich in de Europese cultuur.

Een dikke win ^O^

Nog mooier zou zijn als de Perchten geïntroduceerd worden in plaats van zwarte piet.

De waarheid in iemands hoofd is vaak onbuigzamer dan het sterkste staal.
pi_170898280
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 mei 2017 10:01 schreef zwaardegekste het volgende:

[..]

Excuusnegers will excuusneger...

En t erge is, er wordt door half nederland, zonder na te denken over feiten, gewoon in mee gegaan!
Wij eisen nu toch ook geen herstelbetalingen van de Duitsers vanwege hun naziverleden? Of herstelbetalingen van de Fransen vanwege de legers van Napoleon?

Natuurlijk ben ik voorstander van goede voorlichting en juiste geschiedschrijving. Ik kreeg het als kind vroeger al in de basisschool mee. De Nederlandse wereldwijde slavenhandel was onderdeel van onze vroegere geschiedenislessen op school. Net zoals de apartheid-politiek in Zuid-Afrika die toentertijd nog bestond. Ook leerde we over personen als Martin Luther King in onze geschiedenislessen. Ik weet niet of het nu anders is.
pi_170898314
Ze willen een Sinterklaas feest waar iedereen plezier aan beleeft. Dus de Sinterklaas van 5 a 10 jaar terug......

fijn dat we het daar over eens zijn. Nu kappen met die onzin.
It's not about East or West, It's about niggaz and bitches, power and money, riders and punks. Which side are you on?
pi_170898367
quote:
6s.gif Op vrijdag 12 mei 2017 16:26 schreef Nielsch het volgende:
Zwarte Piet gaat helemaal kapot :D

Heerlijk om alle jankende tokkies weer tegen te komen in dit topic! ^O^
Hoe meer er gejankt word door types als jij, hoe meer Zwarte Piet word verankert in de maatschappij.

Dus ga vooral door met zuigen ^O^
It's not about East or West, It's about niggaz and bitches, power and money, riders and punks. Which side are you on?
  zaterdag 13 mei 2017 @ 10:21:27 #96
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_170899158
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 mei 2017 09:03 schreef Elzies het volgende:

[..]

Wij eisen nu toch ook geen herstelbetalingen van de Duitsers vanwege hun naziverleden? Of herstelbetalingen van de Fransen vanwege de legers van Napoleon?
Nee, dat eisen we niet, dat hebben we allang gehad (als natie).
pi_170899537
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 mei 2017 10:21 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Nee, dat eisen we niet, dat hebben we allang gehad (als natie).
Wiedergutmachungsregeling

https://www.historischnie(...)ven-niks-cadeau.html
pi_170899565
Ah, dus de vereniging tegen zwarte piet wil geen zwarte piet zien.

Verrassend!

Enkel OP gelezen, topic zal sowieso niet interessant zijn. :P
pi_170899711
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 mei 2017 12:48 schreef sp3c het volgende:
ik kan nog gewoon in alle vrijheid religies bespotten hoor en (de invulling van) het sinterklaas gaat ook niemand me afpakken

zo werkt Nederland simpelweg niet
Dat kun je dus niet doen zonder bewaking in te stellen, dus zoveel vrijheid is er niet. Of dacht jij dat het toeval was dat cabaretiers het onderwerp islam/islamgeweld etc. tegenwoordig mijden als de pest?

Ook dát is islamisering imo en dat proces is alweer een tijdje gaande.
pi_170900122
Misschien was het 'recht om te kunnen bespotten' ook te ver doorgeschoten? Als ik voor een vak Feyenoordhooligans ga staan en ze bespot krijg ik ook een paar kankerklappen.
standaarddrinker
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')