abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_170725790
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
‘De ploeg wil iets groots met mij bereiken, ik ben die ene persoon’

Na de verspeelde Giro-zege van 2016 is Steven Kruijswijk gebrand op eerherstel. Ondanks tegenslagen is hij dit jaar beter voorbereid. „Ik durf nu zelf actie te ondernemen.”

Het chagrijn was op het gezicht van Steven Kruijswijk (29) af te lezen, vrijdagmiddag in zonnig Olbia op Sardinië. Mopperend sprongen hij en zijn ploegmakkers van LottoNL-Jumbo op de fiets richting hun hotel. De eerste etappe van de Giro, die hij begonnen is als een van de favorieten voor de eindzege, verliep bepaald niet volgens plan. Het zou een makkie worden, alleen de finales in de Giro zijn vaak wat hectisch. Dat bleek: Kruijswijk verloor dertien tellen op zijn concurrenten.

Het sluitstuk was van draaien en keren geweest, en samen met ploegmaat Jos van Emden raakte hij achterop. Toen het peloton in stukken brak, moest hij een gaatje laten. Hij „had misschien wat schrik gehad” en „misschien wat sneller in de remmen geknepen”, zei hij tegen de NOS. In de Tour van Yorkshire was hij vorige week gevallen, hij had een paar ribben gekneusd. Typisch Kruijswijk: het mocht geen naam hebben.

Toch is het een andere start dan hij zich twee weken terug had voorgesteld, toen nog veilig en wel op een vulkaan op het eiland Tenerife, zich als een monnik voorbereidend op deze Ronde van Italië, weg van zijn gezin, weg van de kleine Perre, één jaar oud. Elke dag videobelde hij er met zijn zoon, lang niet altijd bevredigend, zei hij toen in gesprek met NRC. „Soms kijkt hij niet eens. Is hij druk met wat anders. Het is een lastige periode.”

Het is het grootste offer dat Kruijswijk moet maken een ronderenner die eigenlijk allang niet meer ‘beloftevol’ genoemd kan worden, in elk geval het offer waar hij het meest moeite mee heeft: een leven weg van zijn gezin. Zijn programma in aanloop naar de honderdste Giro d’Italia liet weinig ruimte voor modern vaderschap: een drieweekse hoogtestage, een dagje thuis, drie dagen koersen in Yorkshire (dat werden er twee door de val), twee dagen thuis, en weer door naar Italië, zowat vier weken.

Hij lachte als een boer met kiespijn. „Ik probeer dat niet als iets negatiefs te zien, ik moet aan de periode na de Giro denken. Dan ben ik twee weken thuis. Daarna begint de Tourvoorbereiding alweer, in Zwitserland.”

In de moderne wielrennerij is het voor een ronderenner een vereiste om een aantal weken per jaar boven de 2.000 meter te vertoeven. Slapen op die hoogte en dagen aaneen bergop fietsen naar nog veel hoger is essentieel voor renners die hun zinnen hebben gezet op een algemeen klassement. De lucht is er ijl, het lichaam worstelt met een zuurstofschuld en gaat zich aan die omstandigheden aanpassen – het zuurstoftransport moet efficiënter, dus wordt het dat ook, in de meeste gevallen.

Terug op zeeniveau ontstaat er een overschot aan zuurstof. Beoogd resultaat is een beter uithoudingsvermogen op de dagen dat het er echt om gaat, veelal in de bergen. Geen klassementsrenner die El Teide, een 3.700 meter hoge slapende vulkaan, links laat liggen – Tom Dumoulin was er de weken voorafgaand aan de Giro, Bauke Mollema, maar ook Geraint Thomas van Team Sky, en Chris Froome in aanloop naar de Tour. Allemaal hetzelfde doel: met een roze, rode of gele trui naar huis. Wat was Kruijswijk daar dicht bij, elf maanden geleden nog maar.

Je had die Giro kunnen, misschien wel moeten winnen. Je was de sterkste in het peloton, maar je viel. Hoe sta je er nu voor?

„Conditioneel denk ik hetzelfde, dat geven althans al mijn metertjes aan. Dat geeft een gevoel van rust, alles is goed. Mijn voorbereiding is ook zowat een kopie van 2016. Hoogtestage, en dan nog even een rugnummer opspelden in Yorkshire, zo vlak voor de Giro wil je weer even weten hoe het voelt om te stressen in het peloton, hoe het ook alweer is om te vechten voor je plekje.”

Voor je op hoogtestage ging, stapte je uit Parijs-Nice. Je voorbereiding was niet perfect.

„Dat was om te huilen. Ik startte al niet helemaal fit, maar je hoopt dat het gaandeweg de week wat beter wordt. Maar toen het drie etappes lang regende, kreeg ik voorhoofdsholteontsteking. Ik heb vier dagen ziek op bed gelegen. Heeft me geen trainingsachterstand opgeleverd, hoor. Ik denk maar zo: die heb ik vast gehad. In de Ronde van Catalonië stond ik er daarna ook weer, ik werd zevende. Ik ben ervan overtuigd dat ik nog een stap ga zetten.”

Als generale volgt de Ronde van Yorkshire, waar Kruijswijk nog een wedstrijdprikkel wilde opdoen, wilde stressen in het peloton, wakker wilde worden voor het serieuze werk. En stress kreeg-ie. Bijna ging het hele feest niet door. In de eindsprint van de tweede etappe vlogen de frames door de lucht, ook die van Kruijswijk. Een dreun van jewelste, maar de meest waardevolle renner van LottoNL-Jumbo kneusde slechts ribben. Uit voorzorg liet hij de derde etappe, de enige rit met een beetje hoogteverschil, aan zich voorbijgaan. Geen risico. Alles op de Giro. Maar de schrik zat er nog in, moest hij vrijdag „misschien” erkennen.

Wat heb je in je hoofd? Kan je de Giro winnen?

„Ik denk dat Quintana topfavoriet is, hij is de evenknie van Chris Froome. Normaal gesproken wordt het een heel lastig verhaal om te winnen, hoewel dat natuurlijk wel het ultieme doel is. Maar als ik realistisch ben, zeg ik: ik ga voor een podiumplaats. Welke maakt me niet zo uit. Vorig jaar was het doel topvijf. Maar daar zou ik nu niet meer tevreden mee zijn.”

Dat klinkt als een mentale ontwikkeling die je hebt doorgemaakt.

„Ik heb van vorig jaar natuurlijk veel zelfvertrouwen gekregen. Belangrijkste les is dat ik wedstrijden niet langer onderga, maar dat ik zelf actie durf te ondernemen, zelf durf aan te vallen. Ik heb geleerd dat ik meetel in het peloton, dat ik anderen pijn kan doen. In het verleden kon ik me laten intimideren, liet ik het lopen als ik een doel niet haalde. Nu woon ik in Monaco tussen de beste wielrenners ter wereld. Het is allemaal net even wat anders gelopen dat ik had verwacht.”

Denk je nog vaak terug aan de Giro van vorig jaar?

„Jazeker, vooral aan de manier waarop ik koerste. Ik kreeg van veel mensen te horen dat ik zoveel rust uitstraalde, bijvoorbeeld in die klimtijdrit [naar Alpe di Siusi, etappe zeventien]. Bij anderen zag het er soms niet uit, ze zwabberden over de weg. Ik had daar de topvorm te pakken.”

Dat is iets bijzonders, topvorm. Weet je hoe je dat weer kunt krijgen?

„Ik hoop met precies dezelfde voorbereiding. Mijn trainers hebben wel wat dingen veranderd, maar dan gaat het om details, bijna op wetenschappelijk niveau. Het grote verschil met vorig jaar is dat ik met een sterkere ploeg aan de start sta. Hét doel van dit jaar is mijn Giro, voor iedereen is dat duidelijk.”

Kruijswijk doelt op de komst van de Belg Jurgen Van den Broeck maar toch vooral op die van Stef Clement, de man die na twee seizoenen weer terug is op het oude nest, Lotto-Jumbo, destijds Belkin, Blanco, allemaal voorlopers van de Rabobankploeg.

Hij, achttiende in de voorbije Tour de France, moet Kruijswijk de bergen door loodsen, hem bijstaan als hij in de slotweek wellicht weer op zijn gezicht gaat in een afdaling en dan baat zou kunnen hebben bij een stel schouders die hem uit de wind houden. De twee zijn vrienden van elkaar.

In hoeverre heb jij ervoor kunnen zorgen dat Clement bij Lotto-Jumbo aan het werk kon?

„Ik wilde graag bij Lotto-Jumbo blijven, maar wel op voorwaarde dat Stef terug zou komen. Na de Tour die hij vorig jaar reed, wist ik zeker dat ik hem erbij wilde hebben. Ik ken hem goed [de twee hebben dezelfde manager], en ik weet dat zijn steun voor mij onvoorwaardelijk zal zijn. Bij hem hoef ik me niet af te vragen of hij er net als ik wel alles aan doet om goed te zijn. Hij snapt het. We hebben hetzelfde doel.”

De hele ploeg is op jouw wensen afgestemd. Voel je de druk om te presteren, om een belofte in te lossen?

„Zeker. Er is een hele investering gedaan om een betere ploeg aan de start te krijgen om mij bergop te ondersteunen. Dat doet me best wel wat. Maar ik voel het niet als een last op mijn schouders. Ik vind het eigenlijk wel mooi dat ik het vertrouwen heb gekregen van een team. Ze willen iets groots met mij bereiken, ik ben die ene persoon. Dat klinkt misschien wat egoïstisch, maar dat moet je misschien ook wel zijn als kopman. Die jongens rijden straks in dienst van mij, bot gezegd moet ik zorgen dat ik ze voor mijn karretje span.”

Hoe doe je dat? Je komt op mij niet over als een mondig leider.

„Ik denk dat het goed is dat ik in mijn carrière op alle denkbare posities heb gereden. Ik weet wat die jongens voelen, en ik weet dus ook hoe ik ze kan motiveren. Ik spreek mijn waardering uit, bedank ze voor hun harde werk. Maar ik zal nooit iemand zijn die de aandacht opeist, ook niet als ik het roze draag. Ik ben gewoon een van de jongens. Met bepaalde bedoelingen natuurlijk. Dat weet iedereen na vorig jaar.”

De fans dan, die verwachten wat van je, net als van Mollema en Dumoulin.

„Daar heb ik vorig jaar niet al te veel van meegekregen. Ja, achteraf wel, dan lees je wat. De vergelijkingen in de media sloegen soms nergens op [in Italië sprak men over de nieuwe Van Gogh, vanwege de overeenkomende, rossige haardracht]. Dat was wel een puntje van irritatie. Maar daar ga ik me nu niet druk meer om maken. Het moet gebeuren in de laatste week, daar moet ik het verschil maken. En dan is bellen met het thuisfront het belangrijkst.”
Kruijswijk gaat kennelijk ook de Tour rijden. Wordt wel een formidabele sprinttrein voor Dielan met Gesink, Bennett, Roglic en Kruijswijk.
pi_170725817
De tijd stoppen op 3 kilometer zou echt een achterlijke regel zijn. Wat doe je dan met een aankomst die 3% oploopt waar er verschillen ontstaan doordat het uit elkaar gereden wordt?
pi_170725835
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 mei 2017 14:51 schreef wimderon het volgende:

[..]

Kruijswijk gaat kennelijk ook de Tour rijden. Wordt wel een formidabele sprinttrein voor Dielan met Gesink, Bennett, Roglic en Kruijswijk.
Giro, Zwitserland en de Tour? :o Zijn daar meer voorbeelden van?
pi_170725844
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 mei 2017 14:53 schreef wimderon het volgende:
De tijd stoppen op 3 kilometer zou echt een achterlijke regel zijn. Wat doe je dan met een aankomst die 3% oploopt waar er verschillen ontstaan doordat het uit elkaar gereden wordt?
Zou dat niet gewoon per etappe bepaald moeten worden? Bij een parcours zoals gisteren was op 4 km wel okay geweest. Als de laatste km omhoog gaat niet zo'n regel
pi_170725849
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 mei 2017 14:51 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:
Uitstekend idee van Rahim.
_O_ voor de voorbeschouwingen *O*
Winnaar wielerprono 2006 en biatlon wk prono 2016
pi_170725864
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 mei 2017 14:51 schreef wimderon het volgende:

[..]

Kruijswijk gaat kennelijk ook de Tour rijden. Wordt wel een formidabele sprinttrein voor Dielan met Gesink, Bennett, Roglic en Kruijswijk.
Roglic lijkt me nog wel bruikbaar in een Tony Martin achtige rol
Winnaar wielerprono 2006 en biatlon wk prono 2016
  zaterdag 6 mei 2017 @ 14:57:49 #282
198822 Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_170725882
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
„Ik wilde graag bij Lotto-Jumbo blijven, maar wel op voorwaarde dat Stef terug zou komen. Na de Tour die hij vorig jaar reed, wist ik zeker dat ik hem erbij wilde hebben. Ik ken hem goed [de twee hebben dezelfde manager], en ik weet dat zijn steun voor mij onvoorwaardelijk zal zijn. Bij hem hoef ik me niet af te vragen of hij er net als ik wel alles aan doet om goed te zijn. Hij snapt het. We hebben hetzelfde doel.”

De hele ploeg is op jouw wensen afgestemd. Voel je de druk om te presteren, om een belofte in te lossen?

„Zeker. Er is een hele investering gedaan om een betere ploeg aan de start te krijgen om mij bergop te ondersteunen. Dat doet me best wel wat. Maar ik voel het niet als een last op mijn schouders. Ik vind het eigenlijk wel mooi dat ik het vertrouwen heb gekregen van een team. Ze willen iets groots met mij bereiken, ik ben die ene persoon. Dat klinkt misschien wat egoïstisch, maar dat moet je misschien ook wel zijn als kopman. Die jongens rijden straks in dienst van mij, bot gezegd moet ik zorgen dat ik ze voor mijn karretje span.”
Dit is van De Speld toch?
Op zaterdag 1 juni 2013 00:30 schreef Ezell het volgende:
grrrr, jij bent genotttt :9~ :9~ :9~
  zaterdag 6 mei 2017 @ 14:58:55 #283
287899 Smoofie
Duikeendje? Duikeendje!!
pi_170725890
Dit is alleen op eurosport he?
AFCA
Qui audet adipiscitur
pi_170725897
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 mei 2017 14:58 schreef Smoofie het volgende:
Dit is alleen op eurosport he?
Dat klopt ;(
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
  zaterdag 6 mei 2017 @ 15:01:02 #285
458271 LekkerWeertje
Als de zon schijnt
pi_170725924
Heel Lotto-Jumbo zit nu al voorin.
  zaterdag 6 mei 2017 @ 15:01:22 #286
287899 Smoofie
Duikeendje? Duikeendje!!
pi_170725931
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 mei 2017 14:59 schreef heywoodu het volgende:

[..]

Dat klopt ;(
Reclamesport. Beetje naar de reclame gaan en dan een valpartij of aanval te missen.

:r
AFCA
Qui audet adipiscitur
pi_170725938
quote:
1s.gif Op zaterdag 6 mei 2017 15:01 schreef Smoofie het volgende:

[..]

Reclamesport. Beetje naar de reclame gaan en dan een valpartij of aanval te missen.

:r
TourDeJose twitterde op vrijdag 05-05-2017 om 14:34:42 @schrah je kunt toch voor een paar euro per maand blijven volgen op de Eurosport player? Is echt value voor money. Vind ik dan reageer retweet
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
pi_170725947
quote:
10s.gif Op zaterdag 6 mei 2017 15:02 schreef heywoodu het volgende:

[..]

TourDeJose twitterde op vrijdag 05-05-2017 om 14:34:42 @schrah je kunt toch voor een paar euro per maand blijven volgen op de Eurosport player? Is echt value voor money. Vind ik dan reageer retweet
Betalen voor een dienst die jaren gratis is geweest en je verder praktisch nooit gebruikt... nah.
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
pi_170725950
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 mei 2017 15:02 schreef Nattekat het volgende:

[..]

Betalen voor een dienst die jaren gratis is geweest... nah.
Ik kan me niet herinneren dat de Eurosport Player gratis is geweest.
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
pi_170725979
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 mei 2017 14:55 schreef noodgang het volgende:

[..]

Zou dat niet gewoon per etappe bepaald moeten worden? Bij een parcours zoals gisteren was op 4 km wel okay geweest. Als de laatste km omhoog gaat niet zo'n regel
In dat geval wellicht wel, maar waar ga je dan de grens leggen? 2%, 4%? Wat doe je als het in waaiers uiteen ligt? Of als er een klassementsrenner in de aanval is en op drie kilometer nog 10 seconden voor het peloton rijdt?
pi_170725982
Vind het commentaar (van Boogerd?) erger dan reclames eigenlijk :O

quote:
11s.gif Op zaterdag 6 mei 2017 15:03 schreef heywoodu het volgende:

[..]

Ik kan me niet herinneren dat de Eurosport Player gratis is geweest.
Reclamevrij kijken bedoelde ik :P
Dat zij zonodig een fortuin uit willen geven aan rechten is hun probleem.
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
  zaterdag 6 mei 2017 @ 15:06:24 #292
328924 Frozen-assassin
STAY STRONG APPIE
pi_170725988
Er zal vandaag ongetwijfeld weer reclame zijn in laatste 30km
  zaterdag 6 mei 2017 @ 15:06:48 #293
15221 Falco
Afleidingsmanoeuvre
pi_170725992
quote:
10s.gif Op zaterdag 6 mei 2017 15:02 schreef heywoodu het volgende:

[..]

TourDeJose twitterde op vrijdag 05-05-2017 om 14:34:42 @schrah je kunt toch voor een paar euro per maand blijven volgen op de Eurosport player? Is echt value voor money. Vind ik dan reageer retweet
Goed en onafhankelijk advies van ons aller Jose O+ _O_
pi_170725993
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 mei 2017 15:06 schreef Frozen-assassin het volgende:
Er zal vandaag ongetwijfeld weer reclame zijn in laatste 30km
Als het gros daarvan net zo interessant is als gisteren zal me dat aan mijn reet roesten.
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
  zaterdag 6 mei 2017 @ 15:07:58 #295
458271 LekkerWeertje
Als de zon schijnt
pi_170726009
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 mei 2017 15:06 schreef Frozen-assassin het volgende:
Er zal vandaag ongetwijfeld weer reclame zijn in laatste 30km
Ze durven ook niet meer te beweren dat t niet zo is.
pi_170726012
quote:
2s.gif Op zaterdag 6 mei 2017 15:06 schreef Falco het volgende:

[..]

Goed en onafhankelijk advies van ons aller Jose O+ _O_
1 maandje voor 3 euro met die kortingscode van Sunfield is goed te doen als je principes opzij wil zetten.
pi_170726015
Schijnbaar regent het op de laatste afdaling van de dag, leuk.
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
  zaterdag 6 mei 2017 @ 15:08:39 #298
328924 Frozen-assassin
STAY STRONG APPIE
pi_170726020
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 mei 2017 15:06 schreef heywoodu het volgende:

[..]

Als het gros daarvan net zo interessant is als gisteren zal me dat aan mijn reet roesten.
BORA
HANSGROHE
ALPECIN
???
pi_170726028
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 mei 2017 15:08 schreef Frozen-assassin het volgende:

[..]

BORA
HANSGROHE
ALPECIN
???
Ik bedoel het gros van de laatste 30km maat.
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
  zaterdag 6 mei 2017 @ 15:09:44 #300
328924 Frozen-assassin
STAY STRONG APPIE
pi_170726035
quote:
10s.gif Op zaterdag 6 mei 2017 15:09 schreef heywoodu het volgende:

[..]

Ik bedoel het gros van de laatste 30km maat.
Oh ;( Ik dacht dat je een reclamejunkie was

Voor mij is het heel simpel; als je zegt dat je het gaat doen moet je het ook doen en daarin faalt Eurosport opzichtig
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')