abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_155214666
registreer om deze reclame te verbergen
Voor informatie over konijnen kijk op:
http://www.konijnen.nl
http://www.bunnybunch.nl
http://www.konijnenforum.nl
http://www.hetkonijn.nl
http://knagers.nl/
http://www.konijnentrefpunt.tk/

Een goede opvang die ook veel info op de site heeft:
http://www.bunnybin.nl
En een lijst met opvangen door heel Nederland:
http://www.konijnen.nl/diversen/opvangadressen.htm

Hier is een lijst met een aantal konijnvriendelijke dierenartsen (maar natuurlijk zijn er konijnvriendelijke dierenartsen die er niet op staan):
http://www.konijnen.nl/doktoren/konijnendokter.htm

Handige weetjes over konijnen:

Konijnen zijn niet solitair. Als je graag een konijn wilt, neem er dan liever twee! Met z'n tween zijn konijnen meestal gelukkiger dan alleen. Het koppelen moet wel goed gecontroleerd verlopen - lees hiervoor de adviezen op bijvoorbeeld de sites van Bunnybin en Konijnen.nl

Hooi is het belangrijkste voer voor een konijn. Geef ze 25 gram biks per kilo lichaamsgewicht, groenvoer in gevarieerde kleine beetjes, hoeveel ze gewend zijn, en geef ze zoveel hooi als ze willen. Kijk hier voor een lijst met groenvoer dat geschikt is, en groenvoer dat juist giftig voor konijnen is.

Een konijn kan 8 tot 15 jaar oud worden. Factoren die de leeftijd van een konijn negatief benvloeden zijn: ziekte, eenzaamheid, ruimtegebrek en slechte voeding.

Konijnen zijn haasachtigen, geen knaagdieren.

Het darmstelsel van een konijn is gevoelig. Pas op met onbekend groenvoer: bouw het geven hiervan altijd op. Koolsoorten niet of met mate geven, en nooit prei, knoflook, ui of aardappel geven. Als een konijn diarree, verstopping of gas heeft, moet je nooit te lang wachten met naar de dierenarts gaan. De pijngrens van konijnen ligt erg laag, dus ze overlijden snel aan ziektes.

Pas in de zomer goed op als je buiten konijnen houdt. Zorg voor schaduw en koelte: oververhitting is noodlottig. Controleer vaak de vacht rondom de anus. Als er poep aan plakt, kan je konijn madenziekte krijgen. Vliegen leggen dan eitjes in de vacht, waar maden uitkruipen die zich een weg naar binnen vreten. Een pijnlijke en vaak dodelijke ziekte.

Als een konijn zachtjes knarsetandt (als je het aait bijvoorbeeld) is het tevreden en geniet hij. Als het grote sprongen maakt en heen en weer rent voelt het zich super! Als het languit neerploft of languit ligt, is het helemaal op zijn gemak.

Als een konijn gromt is het vaak boos of bang. Piepen is ook een teken van angst. Konijnen kunnen ook gillen; dat doen ze meestal als ze in doodsangst of hevige pijn verkeren. Hard knarsetanden is een teken van pijn, maar zachtjes knarsen doen ze juist als ze genieten (zachtjes over het koppetje, de oren en de kaken wrijven vinden de meeste konijnen heel fijn).
Als een konijn last van zijn darmen heeft, kan het heel raar gaan liggen, bijvoorbeeld met zijn kont omhoog. Soms uit het zich juist in helemaal niet meer willen liggen, maar stilletjes in een hoekje zitten.

Beginnend gas bij een konijn kan worden verholpen door een zachte buikmassage. Doe dit alleen als je konijn dat ook toelaat.
Er is ook een middel voor mensen bij de apotheek te verkrijgen, Aeropax. Dit kun je toedienen als je konijn gas heeft. Alleen doen als je weet waarje mee bezig bent! Alleen geneesmiddelen met werkzame stof simethicon zijn veilig voor konijnen. In de UK en USA is Gas Relief te verkrijgen: dat werkt hetzelfde als Aeropax, maar smaakt lekkerder.

Pak je konijn alleen op als het strikt noodzakelijk is. Knuffelen en aaien is prima als je konijn het fijn vindt, maar oppakken kan gevaarlijk zijn. Een konijn heeft enorm sterke spieren maar zwakke botten, waardoor het zich los kan wringen, kan vallen en iets breken of zichzelf een hernia bezorgen.
Bovendien is het zielig: konijnen zijn prooidieren, en als ze worden opgepakt denken ze instinctief dat ze zijn gevangen door een roofdier.
Konijnen die zich laten oppakken doen dat vaak uit angst, hoewel er ook konijnen bestaan die eraan gewend zijn.
Dus doe het alleen voor zaken als nagels knippen, de gezondheid controleren (bijv. bij plakpoep) of als je konijn naar de dierenarts moet

Als het nodig is je konijn op te pakken, doe het dan NOOIT bij de oren. Pak het konijn met de ene hand "onder de oksels" en dan onder de borst, en ondersteun met je andere hand altijd het kontje. Hou het konijn vervolgens tegen je aan, voorzichtig maar stevig, zodat het zich niet loswringt en valt. Een tegenstribbelend konijn kan ipv onder de borst ook in het nekvel worden gepakt, maar altijd met de andere hand ondersteunen! Als je konijn erg bang is en tegenstribbelt, kun je een hand over de oogjes leggen, daar wordt het vaak rustiger van.

Een konijn moet eigenlijk doorlopend eten. Als je konijn langer dan ong. 12 uur niet eet, gaan de darmen stilliggen (stasis). Een konijn kan alleen poepen als het eet. Eenmaal stilliggende darmen komen maar heel moeilijk weer op gang.
Als je konijn stopt met eten moet je dus naar de dierenarts. Vaak ligt het aan het gebit: de tanden zijn scheefgegroeid of er zitten haakjes aan de kiezen. Indien nodig kan het konijn gedwangvoerd worden met speciaal verkrijgbaar poeder.

Veel foto's plaatsen h!

Pics uit het vorige topic :

Bing met poezenvriendin Daisy van Snakelady
11423844_848567405234184_6145927836499669700_n.jpg?oh=1b1c2e670be9f04436b6f70532e8e6e3&oe=55F51FB5

Betsy en Mr. White van Eisoep
2qs2tqt.jpg
Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende: Kusje voor jou. :) :@ :*
pi_155214719
quote:
0s.gif Op zondag 2 augustus 2015 12:47 schreef BostonianLady het volgende:
OK. De konijntjes zitten inmiddels in de kooi met een stuk gaas tussenbeide.
Dus van een zwangerschap zal het niet (meer) komen, hoe oud ze ook zijn.

Maar over de gewicht kwestie; denk dat jullie mij verkeerd begrijpen.

Er is nooit beweerd dat er een dwerghangoor bij is.
Het enige wat er beweerd is is dat ze man en vrouw zijn, en "ongeveer 3 maanden".

Toen vond ik een website waar een tabel op stond met de gemiddelde gewichten van dwerghangoren bij een bepaald aantal weken oud. Juist aangezien ik ervan uitga dat mijn konijnen GEEN dwergen zijn geloof ik er niks meer van dat ze 3 maanden oud zijn, dan zouden ze, afgaande op die tabel die over dwergen gaat, toch veel zwaarder moeten zijn.

Qua dwergmaatstaven (en ze zijn niet eens dwergen denk ik) zit mijn hangoor tussen de 8 en 9 weken en de andere tussen de 5 en 6 weken.......

Dus zelfs qua dwerggewicht komen ze bij lange na niet in de buurt van de 3 maanden oud.
Wat betekent dat als dit geen dwergen / grotere konijnen zijn, ze helemaal jong zijn. :S

:(

"Meneer" heeft, voor zover ik het kan zien, overigens nog zero zichtbare ballen, wat ook verklaard zou kunnen worden door dat ie nog hartstikke jong is (of gewoon vrouw) :P

Vertrouw de geslachten nu ook niet meer, als ze al zoveel liegen over leeftijd......

Dus inderdaad volgende week maar naar de DA.Hoe gaat het nu met je konijntjes?

Hier vindt Mol het vooral warm, maar de icepods zijn goedgekeurd ^O^
11857738_10207539529230809_841451496_n.jpg?oh=22b88233d5db2bc735f9454f8a1618c9&oe=55D10767

11903495_10207539530550842_40947143_n.jpg?oh=3a58b6d94bf979c337c173b38c6aa907&oe=55CFFD50
Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende: Kusje voor jou. :) :@ :*
pi_155387917
Hier gaat het goed! We zijn inmiddels bij de DA geweest en ze zijn ingeent. Inderdaad man en vrouw, meneer is nog niet oud genoeg maar binnenkort word hij gecastreerd.
Totaal geen problemen gehad met die 2 samen (oke er is nu een gaas tussen, maatgoed). We zijn bij voorbaat heeeel bang gemaakt over bij elkaar zetten.. Maar no problemen, ze slapen tegen elkaar aan en ze wassen elkaar.

Wel een enorm verschil in karakter, de man is ontzettend laidback en nog een beetje schijterig, de vrouw is mega druk, altijd ervoor in om de kooi uit te gaan (hem boeit het niet zo) en ook op eten reageert ze bijna hyper terwijl hij de wereld gelaten over zich heen laat komen ;).
pi_155387945
registreer om deze reclame te verbergen
Oja, heb ook een icepod besteld, zij doet er niet veel mee maar hij gaat er wel degelijk op liggen. ;0
pi_155714249
Hee allemaal,

Ik lees hier altijd mee omdat ik inmiddels ook al heel wat jaartjes 2 konijntjes heb zitten. Nu eten ze natuurlijk de oren van hoofd en heb eigenlijk altijd voer gewoon bij de dierenwinkel gekocht - ik geef ze altijd science selective. Nu heb ik er eigenlijk nooit over nagedacht om het online te bestellen, maar ik kan me voorstellen dat dit nogal wat geld scheelt en ik wil niet overstappen op ander voer :)

Heeft iemand ervaring met science selective online bestellen en zo ja, waar? Want ik wil het toch eens proberen ...
pi_155714551
Ik niet, ik haal onze Science Selective eigenlijk altijd bij de lokale Welkoop. Vaak profiteer ik van acties, daarvoor houd ik de folders in de gaten.

Maar, bestellen bij een webshop zou wel een optie zijn. Al vind ik het door de verzendkosten vaak niet lucratief. En ik wil niet thuis moeten blijven om de bestelling in ontvangst te nemen. En omdat ik elke dag toch langs die Welkoop kom, vind ik het ook wel prima zo.
Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende: Kusje voor jou. :) :@ :*
  maandag 31 augustus 2015 @ 21:17:05 #7
38920 dutchdevil
Bunny phone home
pi_155717784
registreer om deze reclame te verbergen
Ik koop het altijd online. Vaak zakken van 10 kilo. Meestal bij Konino. Stuk voordeliger dan bij de dierenwinkel. Vaak ook acties daar met gratis verzending.
pi_155718451
Ik koop altijd kleine zakken. Mol is maar in d'r eentje en met zo'n zak zou ze dan zo lang doen. Ik koop max 3km, maar meestal 1,5kg
Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende: Kusje voor jou. :) :@ :*
pi_155718987
quote:
0s.gif Op maandag 31 augustus 2015 21:17 schreef dutchdevil het volgende:
Ik koop het altijd online. Vaak zakken van 10 kilo. Meestal bij Konino. Stuk voordeliger dan bij de dierenwinkel. Vaak ook acties daar met gratis verzending.
Die 10 kilo zakken scheelt idd heel veel! Is evenveel als ik voor 6 kilo betaal ... Die winkel ga ik eens proberen! Tnx!
pi_156222638
Ik heb vandaag weer een konijntje uit de opvang gehaald. Een heel klein kereltje, die gepakt is door een jachthond. De eigenaar van de hond heeft hem weten te bevrijden en heeft hem naar de opvang gebracht, maar hij was wel behoorlijk gewond. Inmiddels is hij helemaal genezen en vandaag bij ons gekomen en het gaat hardstikke goed *O*
Nog nooit zo'n makkelijke koppeling gehad. Hij is erg getraumatiseerd en heel schrikachtig, maar met onze voedster klikte het meteen en hij kroop helemaal uit zijn schulp. Erg leuk om te zien!
Gregory%20HP.preview.JPG

Dit is hem.
De witte vlek op zijn oog is het enige zichtbare gevolg van zijn verwondingen, maar daar schijnt hij zelf geen last van te hebben.

[ Bericht 24% gewijzigd door livelink op 19-09-2015 16:56:25 ]
So much alone, so deeply by ourselves,
So far beyond the casual solitudes
Wallace Stevens
pi_156235530
Wat een leukerd!
Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende: Kusje voor jou. :) :@ :*
pi_156236759
Wat Gup zegt! O+
pi_156238275
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 september 2015 16:49 schreef livelink het volgende:
Ik heb vandaag weer een konijntje uit de opvang gehaald. Een heel klein kereltje, die gepakt is door een jachthond. De eigenaar van de hond heeft hem weten te bevrijden en heeft hem naar de opvang gebracht, maar hij was wel behoorlijk gewond. Inmiddels is hij helemaal genezen en vandaag bij ons gekomen en het gaat hardstikke goed *O*
Nog nooit zo'n makkelijke koppeling gehad. Hij is erg getraumatiseerd en heel schrikachtig, maar met onze voedster klikte het meteen en hij kroop helemaal uit zijn schulp. Erg leuk om te zien!
[ afbeelding ]

Dit is hem.
De witte vlek op zijn oog is het enige zichtbare gevolg van zijn verwondingen, maar daar schijnt hij zelf geen last van te hebben.
Aww <3 Wat een schatje.
Dit is precies eenzelfde als een van mijn eerdere konijntjes, dat was echt een heel lief beestje.
pi_156240127
Ik bestelde SS vaak bij the Hay Expert. Daar kun je voor de standaard verzendkosten 28kg spullen verzenden. Bestelde dan ook mee voor vrienden/vage kennissen van internet want ik had zelf ook maar 2 kleine konijnen :D

Livelink wat een schatje O+ En wat goed dat ie uit zijn schulp kruipt met een konijnenvriendin *;
pi_156281336
Hallo allemaal,

Ik heb een witte konijn in bezit.
Soms als hij uit zijn kooi gaat dan eet ze soms papier of dergelijke .
Is dat normaal of is het beter om beter op te passen?

PoXnBb.jpg
ZVGMJ0.jpg
oZB09o.jpg
VL4P6q.jpg
pi_156282212
Ach gut, wat een kleintje nog. Papier verscheuren is wel normaal.
So much alone, so deeply by ourselves,
So far beyond the casual solitudes
Wallace Stevens
pi_156282699
Maar opeten toch zoveel mogelijk voorkomen...
Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende: Kusje voor jou. :) :@ :*
pi_156282751
Okey .

En we weten niet precies wat het ras is van deze .
Weten jullie wat meer van?
pi_156282915
Waar komt deze vandaag? Ik gok een dierenwinkel of tuincentrum? Hoe lang heb je dit konijn al?

Mijn vermoeden is dat het geen 'ras' is, maar een gewoon een leuk konijn. Meestal zijn dit konijnen van mensen die, oeps, een nestje hebben gehad en van de jongen af moeten. Geen idee dan wat de herkomst is. Met alle gevolgen van dien (doorfok, incest, tel maar uit). Reken er sowieso maar op dat hij/zij nog flink gaat groeien.

Konijnen zijn groepsdieren en moeten dus eigenlijk met z'n tween of meer gehouden worden. Als je er in de toekomst een konijn bij wilt zetten, laat je eigen konijn dan wel castreren bij de dierenarts! Anders krijg je ook een oeps-nestje, terwijl de asiels al vol zitten met dit soort konijnen ;)
Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende: Kusje voor jou. :) :@ :*
pi_156282946
Ik ga volgende week verhuizen en Aafje dus ook O+. Omdat haar hok nu best wel op is (krijgertje via vrijwilligerswerk, maar had al flink wat knaagschade en het sproeien van zeus heeft het hok geen goed gedaan), vandaag maar een nieuwe besteld. Voor nu binnen, maar hopelijk volgend jaar een huis samen met een tuin dus wel een met flinke uitbreidingsmogelijkheden :)

konijnenhok-excellent-medium-white-gallery.jpg

quote:
12s.gif Op maandag 21 september 2015 21:54 schreef murtie het volgende:
Okey .

En we weten niet precies wat het ras is van deze .
Weten jullie wat meer van?
Ik denk rasloos. Komt het konijntje uit een dierenwinkel?
pi_156283077
Dat hok!! _O_
Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende: Kusje voor jou. :) :@ :*
pi_156283233
quote:
0s.gif Op maandag 21 september 2015 22:03 schreef Guppyfriend het volgende:
Dat hok!! _O_
Ja :D Hij is zelfs uit te breiden met rennen zoals bij deze:
konijnenhok-excellent-medium-met-aanbouw-universal-links.jpg
Maar vriendlief en ik willen eerder een hok in een makkelijk toegankelijke ren onder een afdak oid dan dit :)
pi_156301931
Ons hok heeft een grote ren, maar onze ren is niet overdekt. Soms twijfel ik wel eens of een overdekte ren niet veiliger is. Nu heb ik nog nooit een konijn gehad die er overheen probeerde te springen en katten uit de buurt worden vakkundig weggejaagd als ze zelfs maar in de buurt komen van de ren, maar toch..
So much alone, so deeply by ourselves,
So far beyond the casual solitudes
Wallace Stevens
pi_156301963
Hier zal het tzt voor aaf wel nodig zijn, ook als beschutting met haar albino-vachtje
pi_156314293
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 september 2015 18:36 schreef douche-eendje het volgende:
Hier zal het tzt voor aaf wel nodig zijn, ook als beschutting met haar albino-vachtje
Ja, ik twijfel zelf ook nog wel. Nu moeten ze 's nachts naar binnen en als wij langere tijd weg zijn ook. Het zou natuurlijk wel lekker voor ze zijn als ze altijd de extra ruimte hebben.
So much alone, so deeply by ourselves,
So far beyond the casual solitudes
Wallace Stevens
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')