abonnement Unibet Coolblue
  zaterdag 25 oktober 2014 @ 20:58:43 #1
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_145935815
'Vader was dement toen hij 26 miljoen aan goed doel gaf'


Onterfde weduwe en kinderen vechten samen testament aan

Een 89-jarige weduwe probeert te bewijzen dat haar steenrijke man dement was toen hij een jaar voor zijn dood zijn testament aanpaste. De gehele erfenis van 26 miljoen euro ging daardoor naar het Leger des Heils en de Zonnebloem. ,,In normale doen had hij dit nooit gedaan,'' stelt zijn vrouw.

De familie van Arend Broekhuis krijgt nagenoeg niets. De kinderen en kleinkinderen erven ieder 19.535 euro, slechts het vrijstellingsbedrag voor de erfbelasting. Weduwe Anna Broekhuis ontvangt een jaarlijkse bescheiden toelage voor haar levensonderhoud en heeft het vruchtgebruik van de kapitale villa in Kortenhoef die Broekhuis zelf had laten bouwen. Zelfs het echtelijk huis dat een paar miljoen waard is, is nu juridisch eigendom van de goede doelen.

Volgens de weduwe en haar kinderen was Arend Broekhuis de laatste jaren zo in de war, dat hij niet goed besefte wat hij deed door het familiekapitaal aan de goede doelen na te laten. ,,De notaris vertrouwde het evenmin toen de man zijn testament helemaal wilde omgooien. Hij kende de man want in een eerder testament dat hij maakte ging de hele pot nog naar de familie. Hij vond het uitermate vreemd,'' zegt Jacques Bonnier, de advocaat van de weduwe en haar kinderen.

De notaris stuurde hem weg en zei: ga eerst maar een verklaring van
wilsbekwaamheid halen.


Advocaat van de familie

,,De notaris stuurde hem weg en zei: ga eerst maar een verklaring van wilsbekwaamheid halen.'' De Hilversumse psychiater Bram Querido stelde vast dat de man wél wilsbekwaam was en gaf de verklaring af. ,,We weten niet of de overledene de psychiater al kende. Niemand wist dat hij er was geweest. Ik heb natuurlijk gezocht of er een link was tussen het Leger des Heils en de psychiater, dat zou helemaal mooi zijn, maar die heb ik niet kunnen vinden.''

Het Leger des Heils had al contact met Arend Broekhuis voor zijn overlijden. In januari 2012 bieden de heilsoldaten aan dat het Leger gratis een executeur testamentair kan leveren om de nalatenschap in goede banen te leiden. Drie weken na het aanbod zit de dan 82-jarige man bij de notaris om zijn laatste wil rigoureus te wijzigen. Alles gaat naar het Leger des Heils en de Zonnebloem, ieder de helft. Op 4 april 2013 overlijdt Arend Broekhuis op 82-jarige leeftijd.

Als de notaris enige tijd later het testament voorleest, hoort zijn familie de woorden vol ongeloof aan. De hoogbejaarde vrouw weet niet wat haar overkomt; 55 jaar waren ze man en vrouw. Weliswaar waren de kinderen háár kinderen uit een eerder huwelijk, maar 'hij was dol op ons', stelt de vrouw. En nu ging het kapitaal naar goede doelen?

De familie laat het er niet bij zitten. Dit kón hij niet echt gewild hebben. Vader was de oude niet meer in de laatste jaren van zijn leven. De vrouw klaagde al tijden bij de huisarts dat het karakter van haar echtgenoot zo was veranderd. Hij werd 'onhebbelijk, dwars en eigenwijs'. Haar longarts zegt dat ze zelfs leed onder de dominantie van haar man.

Iets goed mis
Er was wel degelijk iets goed mis met Arend, vindt de familie. Hij zou aan de ziekte van Pick lijden, een vorm van dementie die het karakter verandert en afnemend inlevingsvermogen en egoïsme kan veroorzaken. En hij ging toch niet voor niets 2 dagen per week naar de dagopvang voor ouderen.

,,Daar komen mensen die de weg kwijt zijn en zo lastig zijn dat ze thuis niet meer te houden zijn. Dan heeft thuis ook even rust,'' zegt Bonnier. GGZ Centraal behandelde de man bovendien voor vasculaire dementie. Hoe kon die psychiater Querido nu zeggen dat meneer wilsbekwaam was, vraagt de familie zich af. Querido wil er niets over zeggen.

Beroepsgeheim
Advocaat Bonnier zocht contact met het Leger des Heils. ,,Maar ze wilden niet eens in gesprek.'' Reden voor de familie om het medisch rapport van de psychiater via de rechter op te eisen. Het hof heeft deze week in hoger beroep bepaald dat de familie recht heeft op inzage omdat er wel heel veel aan de hand leek met de gesteldheid van de overledene. Het beroepsgeheim van de arts moet er zelfs voor wijken.

,,Het moet goed uitgezocht worden of hij zijn testament bewust heeft gewijzigd of onder invloed van anderen. De nabestaanden willen toetsen of de psychiater de juiste methode heeft gebruikt om de wilsbekwaamheid van de man vast te stellen. Als blijkt dat hij inderdaad wilsonbekwaam was, gaan we de Zonnebloem en het Leger des Heils aanpakken.''

'Puur speculatief'
Advocaat Bonnier gaat andermaal proberen om er in onderling overleg met het Leger des Heils en de Zonnebloem uit te komen. Beide goede doelen hebben de rechtszaak om het medisch dossier van de erflater op de voet gevolgd. De uitspraak is meteen bestudeerd. Maar de Zonnebloem noch het Leger des Heils willen praten met de familie. Dat meneer mogelijk dement was toen hij zijn testament wijzigde, noemt Leger des Heils-woorvoerder Menno de Boer 'puur speculatief'. ,,Wij respecteren de laatste wil van meneer.''

Bij de Zonnebloem is de directie druk om de enorme gift te besteden. De 12 miljoen euro gaat onder meer naar aangepast vervoer en ondersteuning van vrijwilligers. ,,Wij voeren de laatste wil van meneer uit,'' zegt Marc Ruis van de Zonnebloem. Volgens hem is de gulle gever vaker met de Zonnebloemboot op reis geweest en was hij al donateur.

bron

Gegroet,

Beste lezer, het zojuist door u gelezen artikel kwam vanmorgen ter sprake op de thee bij Haerlemsche familieleden. Gezamenlijk waren wij lichtelijk bewogen door hetgeen deze familie mogelijk is overkomen. Het kunnen beschikken over een fors kapitaal biedt het leven veel extra mogelijkheden. Bovendien is het niet niks indien een erfenis van dit kaliber op een dubieuze manier aan iemands neus voorbijgaat.

Voor de nabestaanden moet het bijna als een nachtmerrie zijn die werkelijk uitkomt, waarna van heerlijk slapen niet erg veel meer terecht kwam. :Z :N Was pa nou wel- of niet dement ten tijde van de aanpassing van zijn testament. :? Had deze gulle man de ziekte van Pick die hem beïnvloedbaar gemaakt zou hebben? De familie twijfelt daar bijna niet aan maar niemand weet het. Hoewel het zijn kinderen niet echt waren kwamen deze kinderen nog in aanmerking voor een vrij magere 19.535 euro per kind. Naar verluidt had miljonair Arend Broekhuis sowieso het recht om in zijn testament te bepalen dat vrouw en kinderen slechts 20 mille per persoon erven. :{

Enfin, gelet op eerdere contacten met het Leger des Heils en de Zonnebloem doet het donkerbruine vermoeden rijzen dat Arend Broekhuis op listige wijze door hen om de tuin geleid zou kunnen zijn. Mogelijk heeft men hem ter plaatse op uiterst subtiele manier gehersenspoeld door op zijn gevoel in te spelen in zijn toestand, door hem op het hart te drukken dat het geld beter af is voor goede doelen, waarbij de fortuinlijke man zelfs de indruk gegeven zou kunnen zijn dat hij dan 'eerder in de Hemel zou komen'. O-) Maar nogmaals, niemand weet het en ik evenmin. :N

Hoe dan ook; een verhaal heeft meestal twee kanten, maar waarheidsvinding omtrent de wilsbekwaamheid van pa tijdens de wijziging van het testament speelt de hoofdrol, waarbij advocaat Bonnier reeds een stevige vinger in de pap heeft. Indien pa daadwerkelijk bij zijn volle verstand was, toen hij z'n testament wijzigde ten gunste van de genoemde humanitaire instellingen, dan hebben de gedupeerde nabestaanden maar weinig kans. Omdat het een flink bedrag betreft, en maar liefst 26 miljoen euro waarmee men best aardig uit de voeten kan, verwacht ik dat men de onderste steen boven zal proberen te krijgen teneinde alsnog de erfenis te kunnen vorderen van de twee humanitaire bewegingen.

Beide instellingen zwijgen als het graf als de familie aanstuurt op nadere informatie. 'Speculaties' over de 'ware toedracht' door zowel het Leger des Heils als de Zonnebloem als onwenselijk worden beschouwd. Immers was de rijke Arend Broekhuis als donateur reeds vaker op de Zonnebloemboot gestapt, dus er bestond waarschijnlijk een goede verstandhouding tussen hen. Bij het Leger des Heils denkt men er niet veel anders over: Immers is 'de laatste wil van de overledene respecteren' het minste wat wij voor u kunnen doen, aldus een woordvoerder van het Leger des Heils, en zo geschiedde het vooralsnog. o|O

Wel, evenals velen verwacht ik een moeilijke zoektocht naar waarheidsvinding voor deze familie. Het is hen menens; want om de wilsbekwaamheid van de overledene te achterhalen zullen er belangrijke stappen moeten worden ondernomen, waarbij de psychiater belangrijk aan de tand gevoeld zal worden en waarbij zelfs het beroepsgeheim van deze arts volgens de rechter zal moeten wijken. Maar terwijl het zaakje steeds meer begint te stinken zit men bij de Zonnebloem ook niet stil. Het enorme bedrag kon namelijk al snel gebruikt worden voor goede doelen, waarbij zwakkeren in onze samenleving zeer gebaat zijn, hetgeen in de regel getuigt van een prima goed tenzij het geld op oneerlijke gronden blijkt te zijn verkregen me dunkt.

Goed, uiteindelijk heeft de rechter al een uitspraak gedaan die binnen afzienbare tijd voor de familie meer duidelijkheid zou kunnen geven over de ware toestand van pa Broekhuis tijdens dat cruciale moment. Rest ons weinig anders dan eventuele nieuwe bevindingen omtrent deze kwestie geduldig af te wachten :Y) en later op de avond in ontspannen sfeer een heuse Jopen te drinken.

Tot zover de OP, ik wens de lezer nog een fijne avond.
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
pi_145936321
Dan zal je wel balen _O-
  zaterdag 25 oktober 2014 @ 21:12:35 #3
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_145936556
Dat leidt zeker geen twijfel. :N
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
pi_145936577
Onmiddelijk kort geding aanspannen opdat de zonnebloem dit geld gereserveerd houd totdat duidelijk is hoe en wat.
“The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money.”
  zaterdag 25 oktober 2014 @ 21:13:50 #5
421524 SadPanda
#FreePalestine #FreeBahrain
pi_145936649
Walgelijke weduwe, beetje geld proberen te krijgen over de rug van je dode echtgenoot. :r
Anti-Turkije
  zaterdag 25 oktober 2014 @ 21:14:47 #6
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_145936707
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 oktober 2014 21:12 schreef hottentot het volgende:
Onmiddelijk kort geding aanspannen opdat de zonnebloem dit geld gereserveerd houd totdat duidelijk is hoe en wat.
Dan moeten ze wel haast maken.
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
pi_145936751
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 oktober 2014 21:13 schreef SadPanda het volgende:
Walgelijke weduwe, beetje geld proberen te krijgen over de rug van je dode echtgenoot. :r
Don't feed it.
“The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money.”
pi_145936801
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 oktober 2014 21:13 schreef SadPanda het volgende:
Walgelijke weduwe, beetje geld proberen te krijgen over de rug van je dode echtgenoot. :r
:')
pi_145936822
Sowieso niet compos mentis.
  zaterdag 25 oktober 2014 @ 21:25:02 #10
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_145937276
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 oktober 2014 21:13 schreef SadPanda het volgende:
Walgelijke weduwe, beetje geld proberen te krijgen over de rug van je dode echtgenoot. :r
Integendeel. Het is eerder walgelijk als blijkt dat miljonair Arend Broekhuis in zijn eventuele toestand door deze twee instanties op een bepaalde manier bewerkt is, waardoor hij vervolgens al zijn miljoenen aan hen nagelaten heeft.
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
  zaterdag 25 oktober 2014 @ 21:38:45 #11
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_145937881
Heel vreemd dat een man die nota bene behandeld wordt voor vasculaire dementie, wilsbekwaam verklaard wordt. Ofwel had die Querido geen idee van de achtergrond van meneer - wat ik vreemd vind - ofwel is het een vreselijke oplichter.
pi_145938140
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 oktober 2014 21:25 schreef Scjvb het volgende:

[..]

Integendeel. Het is eerder walgelijk als blijkt dat miljonair Arend Broekhuis in zijn eventuele toestand door deze twee instanties op een bepaalde manier bewerkt is, waardoor hij vervolgens al zijn miljoenen aan hen nagelaten heeft.
Zo werken ze al jaren.

Oude mensen benaderen, zielige verhaaltjes ophangen, beetje drammen, onmiddellijk een gratis testament op te maken. En de familie zit met de brokken.

Ik zou het me heel goed voor kunnen stellen als de familie uiteindelijk het leger des heils pand in de fik steekt. Je moet toch ergens heen met je frustratie.
“The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money.”
  zaterdag 25 oktober 2014 @ 21:52:38 #13
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_145938426
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 oktober 2014 21:44 schreef hottentot het volgende:

[..]

Zo werken ze al jaren.

Oude mensen benaderen, zielige verhaaltjes ophangen, beetje drammen, onmiddellijk een gratis testament op te maken. En de familie zit met de brokken.

Ik zou het me heel goed voor kunnen stellen als de familie uiteindelijk het leger des heils pand in de fik steekt. Je moet toch ergens heen met je frustratie.
Tja, zelfs ik kan me dat ergens voorstellen. Alleen wordt de familie dan mogelijk zelf hoofdverdachte in een zaak van brandstichting. Het komt sporadisch voor dat iemand zover gaat, maar erg verstandig is het is niet.
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
pi_145938477
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 oktober 2014 21:52 schreef Scjvb het volgende:

[..]

Tja, zelfs ik kan me dat ergens voorstellen. Alleen wordt de familie dan mogelijk zelf hoofdverdachte in een zaak van brandstichting. Het komt sporadisch voor dat iemand zover gaat, maar erg verstandig is het is niet.
Ik wil ook zeker niet stellen dat het verstandig is, maar als de frustratie maar hoog genoeg is komt er vanzelf iemand die dit wel doet.
“The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money.”
  zaterdag 25 oktober 2014 @ 21:55:28 #15
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_145938571
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 oktober 2014 21:53 schreef hottentot het volgende:

[..]

Ik wil ook zeker niet stellen dat het verstandig is, maar als de frustratie maar hoog genoeg is komt er vanzelf iemand die dit wel doet.
Dat is waar.
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
pi_145939707
quote:
11s.gif Op zaterdag 25 oktober 2014 20:58 schreef Scjvb het volgende:
Weliswaar waren de kinderen háár kinderen uit een eerder huwelijk
Ik snap die man wel.
Op woensdag 9 november 2016 06:02 schreef Anonymousz het volgende:
#superniger2020
  zaterdag 25 oktober 2014 @ 23:02:32 #17
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_145941443
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 oktober 2014 21:38 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
Heel vreemd dat een man die nota bene behandeld wordt voor vasculaire dementie, wilsbekwaam verklaard wordt. Ofwel had die Querido geen idee van de achtergrond van meneer - wat ik vreemd vind - ofwel is het een vreselijke oplichter.
Inderdaad een beetje vreemd. Daarom ook eist men het medisch rapport van deze psychiater op waartoe de rechter het groene licht reeds gegeven heeft.

quote:
0s.gif Op zaterdag 25 oktober 2014 22:17 schreef superniger het volgende:

[..]

Ik snap die man wel.
Als vader Broekhuis bij zijn volle verstand was ten tijde van de cruciale aanpassing van zijn testament, dan kan er sprake geweest zijn van een keuze. Wat pa's drijfveer geweest zal zijn, en of zijn aanpassing uiteindelijk te maken heeft gehad met familieperikelen waardoor hij tot dit besluit kwam, blijft dan vooralsnog gissen.

Hoe het ook zij; deze familie wilt in ieder geval geld zien.
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
pi_145941501
Als het echt zo is dat de begunstigden niet in gesprek willen, dan vind ik dat op zijn minst een zwaktebod. En het geeft voeding aan het beeld dat deze man bewerkt is om zijn geld af te troggelen.
Doe maar gewoon, dan doe je al dom genoeg
[quote]Op donderdag 15 januari 2009 11:22 schreef EchtGaaf het volgende:
Ik blijf vinden dat het werk van een CEO zwaar wordt ondergewaardeerd.
  zaterdag 25 oktober 2014 @ 23:05:42 #19
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_145941555
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 oktober 2014 23:04 schreef DS4 het volgende:
Als het echt zo is dat de begunstigden niet in gesprek willen, dan vind ik dat op zijn minst een zwaktebod. En het geeft voeding aan het beeld dat deze man bewerkt is om zijn geld af te troggelen.
Dat vermoeden is niet geheel ongegrond, inderdaad.
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
pi_145941974
quote:
3s.gif Op zaterdag 25 oktober 2014 23:05 schreef Scjvb het volgende:

[..]

Dat vermoeden is niet geheel ongegrond, inderdaad.
Daar kan ik niets over zeggen, ik ben er niet mee bekend... Ik hoop maar dat deze organisaties dit soort gedrag niet vertonen, want dat is dan wel enorm walgelijk.
Doe maar gewoon, dan doe je al dom genoeg
[quote]Op donderdag 15 januari 2009 11:22 schreef EchtGaaf het volgende:
Ik blijf vinden dat het werk van een CEO zwaar wordt ondergewaardeerd.
  zaterdag 25 oktober 2014 @ 23:23:00 #21
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_145942195
Walgelijk mag men het dan wel noemen. En met vermoedens kan men verder ook niets want nu moet men het nog zien te bewijzen.
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
  zondag 26 oktober 2014 @ 00:12:38 #22
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_145944328
Na 55 jaar huwelijk je partner zo in de maling nemen? En dat terwijl de notaris die je kent je wegstuurt omdat die er niet van overtuigd is dat je ze nog allemaal op een rijtje hebt?

Hier klopt iets niet, en ik denk dat de psychiater dat had kunnen weten.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  zondag 26 oktober 2014 @ 00:16:00 #23
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_145944452
Dit klopt echt niet:
quote:
Het Leger des Heils had al contact met Arend Broekhuis voor zijn overlijden. In januari 2012 bieden de heilsoldaten aan dat het Leger gratis een executeur testamentair kan leveren om de nalatenschap in goede banen te leiden. Drie weken na het aanbod zit de dan 82-jarige man bij de notaris om zijn laatste wil rigoureus te wijzigen. Alles gaat naar het Leger des Heils en de Zonnebloem, ieder de helft. Op 4 april 2013 overlijdt Arend Broekhuis op 82-jarige leeftijd.
De nieuwe erfgenaam die een executeur testamentair kan leveren? |:(
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_145945189
Klinkt als een Youp van 't Hek grap. Maar het is echt waar :D
[b] Op zondag 14 november 2010 18:11 schreef liesje1979 het volgende:[/b]
Zo is daar Godshand, met zijn sarcastische toon,
Die regelmatig een topic voorziet van spot en hoon.
pi_145946775
TS maakt er altijd een sport van om in zijn OP een toelichting te schrijven die langer is dan het nieuwsbericht in de OP. ^O^

On-topic: als er geloofwaardige twijfels zijn over de gemoedstoestand van de demente man, dan moet zijn beslissing kunnen worden teruggedraaid. Hopelijk worden zijn nabestaanden in het gelijk gesteld.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')