abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_144875836
registreer om deze reclame te verbergen
Kabinet: Nederland gaat ISIS bombarderen

DEN HAAG -
Nederland gaat met zes F-16's ISIS in Irak bombarderen. Daarnaast vertrekken er twee reservetoestellen naar het Midden-Oosten. Ook gaan er 130 Nederlandse militairen naar Irak voor een trainingsmissie. Zij gaan Iraakse militairen en Koerden trainen.

Dat heeft het Kabinet tijdens een ingelaste ministerraad besloten, zo liet vice-premier Asscher tijdens een persconferentie na afloop weten. Nederland zal geen doelen in SyriŽ bombarderen, omdar de internationale gemeenschap het niet eens is over de vraag of er daarvoor genoeg juridische basis is.

Begrip
Asscher zei wel begrip te hebben voor de Amerikaanse bombardementen op ISIS-doelen in SyriŽ. ,,We staan aan dezelfde kant", verduidelijkte Asscher. ,,Uiteindelijk zal voor SyriŽ een politieke oplossing gevonden moeten worden." Minister Hennis van Defensie sloot niet uit dat op een later moment toch bombardementen op SyriŽ uitgevoerd zullen worden.

Voor de strijd in Irak levert Nederland acht F-16's, waarvan twee reservetoestellen, voor maximaal een jaar. Ze worden ingezet om kampen, commandoposten en andere doelen van de terreurorganisatie ISIS uit te schakelen met precisiewapens, zoals lasergeleide bommen.

Luchtsteun
De gevechtsvliegtuigen kunnen als dat nodig is ook Koerdische en Iraakse strijders op de grond te hulp schieten door luchtsteun te leveren. De inzet van F-16's is volgens de minister nooit zonder risico's. ,,We moeten rekening houden met luchtdoelsystemen die mogelijk ook in handen zijn van ISIS. Dan hebben we zelfbeschermingsmiddelen en tactieken om onszelf te beschermen'', zei Hennis.
De militairen die deelnemen aan de trainingsmissie in Irak, zullen geen gevechtshandelingen uitvoeren, benadrukte Hennis. Deze manschappen zullen niet actief zijn in gebieden die door ISIS worden bezet. De eerste militairen zullen donderdag al naar de regio vertrekken, aldus Hennis, om de missie voor te bereiden. Volgens de minister van Defensie zullen er in totaal ongeveer 380 militairen naar het Midden-Oosten gaan, onder wie 130 voor het trainingsdeel. De Nederlandse F-16's zullen vermoedelijk in JordaniŽ gestationeerd worden en volgende week al in actie komen.

'Niets ontziend'
Asscher noemde ISIS een 'niets ontzienende terroristische organisatie'. De dreiging van ISIS houdt niet op bij de grenzen van de regio, aldus de vice-premier. De terreurorganisatie kan ook de 'veiligheid in Nederlandse straten' in gevaar brengen. ,,Om die reden kan je niet anderen de kolen uit het vuur laten halen", zei Asscher.

Het dreigingsbeeld voor terreuracties in Nederland is al enige tijd substiantieel en behoeft nu geen wijziging, aldus Asscher. Het kabinet is zich ervan bewust dat Nederland door deelname aan de acties onder jihadisten ,,een hoger profiel'' zal krijgen. ,,Daar zijn we op voorbereid. De veiligheidsinstanties zijn paraat en er is permanente monitoring.''

Luchtsteun
Nederland stelt de gevechtsvliegtuigen voor een jaar beschikbaar, zei Hennis. De Nederlandse bijdrage aan de internationale strijd tegen ISIS is er volgens het kabinet op gericht om de militaire kracht en opmars van de terreurgroep te breken. Volgens de Amerikanen zal die eerste fase een half jaar tot een jaar duren. De combinatie van luchtsteun en training moet volgens het kabinet de Iraakse en Koerdische troepen in staat stellen om zelf ISIS effectief te bestrijden.

Voor de inzet van de F-16's gaan maximaal 250 militairen op missie. Die groep bestaat behalve uit vliegers ook uit planners, bewapenings- en verbindingspersoneel en andere logistieke medewerkers. De missie kost het eerste jaar 150 miljoen euro, aldus Hennis.

Samenwerken
Nederland wil bij de operatie graag gaan samenwerken met andere landen die over hetzelfde type vliegtuig beschikken. De Belgische F-16's gaan opereren vanuit JordaniŽ. Nederland gaat ook onderzoeken of de vliegtuigen hier kunnen worden gestationeerd.

Door het sturen van de F-16's naar het Midden-Oosten moet een toegezegde bijdrage aan de NAVO Response Force worden opgeschort. De inzet van F-16's voor de bescherming van het Baltische luchtruim komt door de nieuwe missie niet in gevaar.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)bardeert_ISIS__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_144875867
NCTV: deelname in belang van veiligheid

DEN HAAG -
Het is in het belang van de veiligheid van Nederland om deel te nemen aan de coalitie tegen de extremistische beweging ISIS. Nederland doet mee „juist om de dreiging die van terroristische organisaties als ISIS uitgaan, te verminderen”, verklaarde Nationaal CoŲrdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof woensdagavond.

Het dreigingsniveau voor een terreuraanslag in Nederland is momenteel substantieel, het op een na hoogste peil. Dat betekent dat de kans op een aanslag in Nederland „reŽel” is. Dat blijft zo. „Zolang er geen concrete aanwijzingen voor een ophanden zijnde aanslag zijn, zal het dreigingsniveau niet verhoogd worden”, aldus Schoof.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)g_veiligheid___.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_144875901
'Missie kan risico van aanslag verhogen'

DEN HAAG -
De deelname aan de missie tegen ISIS in Irak kan „leiden tot een hogere terroristische dreiging tegen Nederland en een hoger risico van aanslagen in en tegen Nederland”. Dat schrijft het kabinet in zijn zogeheten artikel 100-brief waarin de missie aan de Tweede Kamer wordt gemeld.

Deze toegenomen dreiging past echter nog binnen „de bandbreedte van het huidige dreigingsniveau”. Dat staat momenteel op 'substantieel'. Er komt pas een verhoging naar het niveau 'kritiek' als er concrete aanwijzingen zijn voor een aanslag in ons land, aldus de brief.

Het kabinet besloot eerder op de dag voor een jaar mee te doen aan de missie tegen ISIS in Irak. Hiervoor worden acht F-16's ingezet (twee voor reserve) en gaan Nederlandse militairen hun Iraakse collega's trainen. De missie beperkt zich tot Irak.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)ico_verhogen___.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_144875926
registreer om deze reclame te verbergen
'Krijgsmacht kan missie nog aan'

Militaire bonden denken dat de krijgsmacht de missie tegen ISIS nog aankan, hoewel het passen en meten zal worden vanwege de deelname aan andere missies.

,,Dit is een grote missie voor Nederlandse begrippen. Het is passen en meten, maar het moet lukken," zegt Anne-Marie Snels, voorzitter van AFMP. "Ik sluit niet uit dat er prioriteiten gesteld moeten worden, aangezien we ook deelnemen aan andere missies. We zitten iets meer dan aan onze taks.''

Jean Debie, voorzitter militaire vakbond VBM: ,,De lucht- en landmacht kan deze missie aan. We komen wel een beetje in de knel, aangezien er ook twee F-16's nodig zijn voor de bescherming van ons luchtruim en al vier F-16's worden ingezet in de Baltische staten. Als er nu acht F-16's voor deze missie worden ingezet, wringt dat met de bijdrage aan de snelle reactiemacht van de NAVO in 2015.''
Nederland heeft afgesproken in 2015 bij te dragen met acht F-16's in die reactiemacht. ,,De missie zal ten koste gaan van die bijdrage. Wat betreft de trainingsmissie: dat kan makkelijk,'' zegt Debie.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)ssie_nog_aan___.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_144875982
'Nederland draagt naar vermogen bij'

DEN HAAG -
Het is terecht dat Nederland deelneemt aan de luchtaanvallen tegen de terreurorganisatie ISIS. Nederland draagt zo „naar vermogen bij”, zei Kees Homan, defensiespecialist van Instituut Clingendael woensdagavond.

De generaal buiten dienst reageerde op het besluit van het kabinet om met 6 F-16's en 250 militairen deel te nemen aan de aanvallen. Volgens Homan is het belangrijk dat er daadwerkelijk wordt deelgenomen aan de luchtaanvallen, en „niet alleen aan verkenningsvluchten zoals in LibiŽ”.

Ook de trainingsmissie kan op goedkeuring rekenen van Homan. „We leveren geen wapens en volstaan met transport van andermans wapens. Daar komt deze missie bij.”

Uiteindelijk zou Nederland, als de militaire fase voorbij is en de regio weer stabiel moet worden gemaakt, ook aan zo'n missie deel kunnen nemen. „Maar er zijn nog veel onzekere factoren”, benadrukt Homan.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)aar_vermogen___.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_144876057
Buma: waarom alleen in Irak?

AMSTERDAM -
Het overgrote deel van de Tweede Kamer staat achter Nederlandse deelname aan de internationale strijd tegen de terreurbeweging ISIS, waartoe het kabinet woensdag heeft besloten. Wel vragen veel partijen zich af waarom Nederland alleen F-16-gevechtsvliegtuigen inzet in Irak en niet in SyriŽ.

„Ik denk niet dat het conflict zich in tweeŽn laat knippen door grenzen”, zei CDA-leider Sybrand Buma in De Wereld Draait Door.

De VVD is tevreden. ,,Het kabinet stelt een substantiŽle bijdrage voor aan de bestrijding van ISIS. De VVD-fractie heeft eerder aangegeven dat zij dit van groot belang acht voor onze veiligheid en de stabiliteit in de regio. Wij zullen het kabinetsbesluit constructief behandelen en ons daar spoedig over uitspreken,'' zegt Tweede Kamerlid Han ten Broeke.

PvdA-leider Samsom steunt het besluit van het kabinet om alleen in Irak te bombarderen. "De Iraakse autoriteiten hebben verzocht om militaire steun en daarmee is er een heldere rechtsgrond voor de militaire inzet. Voor SyriŽ geldt een andere situatie. Er is op dit moment geen eenduidig volkenrechtelijk mandaat voor de bestrijding van ISIS in SyriŽ. Bovendien bestaan er nog veel vragen over de doelstelling en strategie voor acties in het land dat al ruim drie jaar geteisterd wordt door een vreselijke burgeroorlog," zei Samsom.

Geert Wilders, fractieleider van de PVV vindt de bestrijding van terreur in Nederland belangrijker. „Luchtsteun is prima, maar wel de binnenlandse veiligheid garanderen: grenzen dicht en jihadisten uitzetten", zegt hij. "Binnenlandse terreurbestrijding is belangrijker dan in buitenland. Helaas snurkt incompetente Opstelten verder.”

D66 is tevreden, maar vraagt zich af of het onderscheid tussen bombarderen in Irak en SyriŽ wel werkbaar is. "Er is sprake van een dreiging voor de regio, voor Europa en voor Nederland. D66 begrijpt de zorgen over de terughoudendheid met betrekking tot ingrijpen in SyriŽ door het ontbreken van een volkenrechtelijk mandaat. Wel leidt dit voor D66 tot vragen over in hoeverre dit werkbaar is voor onze militairen in de praktijk,'' zegt Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

JoŽl Voordewind, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, zegt over de Nederlandse deelname: ,,Het is begrijpelijk dat Nederland zich op dit moment beperkt tot Irak vanwege het onduidelijke volkenrechtelijk mandaat en strategie als het om SyriŽ gaat. Wij hopen dat er snel duidelijkheid komt over het volkenrechtelijk mandaat voor SyriŽ.”

Fractievoorzitter Kees van der Staaij van de SGP vindt het kabinetsbesluit goed. ,,De ongekende wreedheden en systematisch uitgevoerde moordpartijen rechtvaardigen dit besluit ten volle. Naast deze militaire inzet met er ook werk gemaakt worden van een veilige opvang voor vluchtelingen. Bijzondere aandacht is nodig voor kwetsbare minderheidsgroepen als christenen en yezidi's,'' aldus Van der Staaij.

Kamerlid Joram van Klaveren steunt de beslissing van het kabinet. "Wel is het teleurstellend en kinderlijk naÔef dat Nederland slechts ingrijpt in Irak en niet in SyriŽ. Terroristen kennen geen grenzen, dus die moeten wij in dit geval ook niet trekken. Het is absurd om een F-16 te laten omkeren boven de grens met SyriŽ,'' zegt hij.

Alleen de SP is ronduit tegen de missie. ,,Een onverstandig besluit. Een terroristische organisatie bestrijd je niet met luchtaanvallen, die zit overal onder de bevolking. Je houdt er geen onthoofdingen mee tegen. En een militaire aanpak staat een politieke oplossing in de weg. De regering in Bagdad moet alle groepen laten meedraaien," aldus Harry van Bommel. "En de agenda van Obama is een openeindagenda, Nederland kan dat niet lang volhouden. Obama heeft ons militair ook niet nodig, maar het is voor hem politiek interessant om te kunnen zeggen dat weer een land de VS steunt."

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)een_in_Irak____.html

[ Bericht 0% gewijzigd door Cobra4 op 24-09-2014 22:51:16 ]
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_144876147
registreer om deze reclame te verbergen
Inzet F-16’s en bijna 400 militairen vanwege strijd tegen ISIS
Nieuwsbericht | 24-09-2014 | 19:35

Nederland stelt 6 F-16’s beschikbaar voor luchtaanvallen op Iraaks grondgebied. Daarnaast ondersteunen maximaal 130 militairen Iraakse en Koerdische strijdkrachten met training en advies. Het kabinet besloot vanmiddag naast politieke en humanitaire steun, ook militair bij te dragen aan de internationale strijd tegen de terroristische organisatie ISIS in Irak.

De ministers Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken, Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie en Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking lieten dit de Kamer vanmiddag weten.

Instabiliteit
De Nederlandse bijdrage is erop gericht de militaire kracht en opmars van ISIS en daaraan gelieerde organisaties te breken. De terroristische strijders vormen een directe dreiging voor de regio, zo staat in de Kamerbrief. Die meldt verder dat de terroristische organisaties instabiliteit aan de Europese grenzen veroorzaken, met potentieel vergaande gevolgen voor de veiligheid in de westerse landen.

Beschermen burgerbevolking
De Nederlandse inzet richt zich ook op het voorkomen en beŽindigen van ernstige schendingen van fundamentele mensenrechten door ISIS in Irak en SyriŽ. De terroristische organisatie is hoogst waarschijnlijk verantwoordelijk voor misdaden tegen de menselijkheid en genocide. Vooral vrouwen zijn slachtoffer van systematisch seksueel geweld. Nederland wil bijdragen aan het stoppen van deze gruwelijkheden en richt zich dus ook op het beschermen van de burgerbevolking.

Bombarderen
Volgens inschatting van de Amerikanen duurt de anti-ISIS-operatie 6 tot 12 maanden. Taken zijn onder meer het bombarderen van ISIS-kampen en commandoposten, maar ook het vanuit de lucht ondersteunen van Koerdische en Iraakse strijders op de grond. Morgen vertrekken verkenningsteams naar Irak en JordaniŽ om de Nederlandse bijdrage snel en zorgvuldig voor te bereiden.

6 F-16’s
De combinatie van training en luchtsteun is bedoeld de Iraakse troepen voldoende vertrouwen te geven om ISIS zelf effectief te bestrijden. Voor de inzet van de 6 F-16’s, plus 2 reserve toestellen, stuurt Defensie 250 militairen naar de regio. De jachtvliegtuigen opereren vanaf een nader te bepalen vliegveld buiten Irak en SyriŽ.

De Iraakse autoriteiten verzochten de Verenigde Naties deze zomer al 2 keer om militaire steun in de strijd tegen ISIS. Omdat de vraag afdoende mandaat vormt om Nederlandse militairen in Irak in te zetten, is deze gehonoreerd.

Amerikaans commandocentrum
De Nederlandse inzet is onderdeel van de strategie van een grote groep landen, op initiatief van de VS. Het kabinet verschaft nu duidelijkheid over de Nederlandse inzet zodat de Verenigde Staten rekening kan houden met de Nederlandse militaire bijdrage. Defensie heeft al een team afgevaardigd naar het Amerikaanse commandocentrum om bij te dragen aan de strategische planning van de operatie.

Optreden in SyriŽ
Voor militaire inzet in SyriŽ is op dit moment geen internationale overeenstemming over het al dan niet bestaan van een volkenrechtelijke mandaat. Als ISIS alleen in Irak militair wordt bestreden, leidt dit mogelijk tot versterking van ISIS in SyriŽ en andere landen in de regio. Het Amerikaanse luchtoffensief boven SyriŽ probeert dit te voorkomen. Het kabinet heeft begrip voor deze inspanningen, aldus de ministers. De komende tijd onderzoekt het kabinet verder wat de mogelijkheden zijn voor een volkenrechtelijk mandaat voor optreden in SyriŽ.

Bron: http://www.defensie.nl/ac(...)ge-strijd-tegen-isis
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_144876176
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_144876698
Hmmm, misschien dat het budget van defensie eindelijk weer omhoog kan
Never in the field of human conflict was so much owed by so many to so few.
-Winston Churchill
pi_144876714
Jahoor... we kunnen het nog aan, met welgeteld nog 2 F16's in Nederland voor als dr hier wat gebeurd.

Wat een lachertje ook eigenlijk dat het serieuze moeite kost om +/-400 pax in Mali, een handje vol in Afghanistan, 4x F16+pers in Polen en dan 400pax in Irak.

Dan hebben we t over 1000/1200 man? En dat is ook echt wel de max van wat we op de mat kunnen gooien....

Maar goed, ik ben benieuwd naar deze nieuwe missie. wat gebeurd dr als een NL F16 een bom op een burgerdoel gooit waarbij (veel) burger doden zijn. Gaat de piloot dan naar Arnhem?
pi_144876803
quote:
0s.gif Op woensdag 24 september 2014 22:50 schreef Bouke-p het volgende:
Jahoor... we kunnen het nog aan, met welgeteld nog 2 F16's in Nederland voor als dr hier wat gebeurd.

Wat een lachertje ook eigenlijk dat het serieuze moeite kost om +/-400 pax in Mali, een handje vol in Afghanistan, 4x F16+pers in Polen en dan 400pax in Irak.

Dan hebben we t over 1000/1200 man? En dat is ook echt wel de max van wat we op de mat kunnen gooien....

Maar goed, ik ben benieuwd naar deze nieuwe missie. wat gebeurd dr als een NL F16 een bom op een burgerdoel gooit waarbij (veel) burger doden zijn. Gaat de piloot dan naar Arnhem?
Doelen worden door mensen op de grond of door anderen aangewezen. En daarnaast, ze moeten het wel heel erg verkloten willen ze naar Arnhem verscheept worden. :X
Ik denk meer dat je als nieuwsposter een geile egocentrische narcist moet zijn, die een flinke stijve krijgt van alle berichten die ie van zijn eigen hand ziet op de FP, zo! ©yvonne
Beste nieuwsbericht ooit op de FOK!frontpage!
  woensdag 24 september 2014 @ 22:52:55 #12
427344 qua-patat-orbis
aquaplaning op je muismat
pi_144876845
Ah een Crtl-C Crtl-V Telegraaf ellende topic, wat mooi
pi_144878466
Hennis: over een week operationeel

De Nederlandse F-16's kunnen over een week in actie komen boven Irak om mee te strijden tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie woensdag.

De gevechtsvliegtuigen gaan waarschijnlijk vanuit JordaniŽ opereren, maar dat moet de komende dagen echt duidelijk worden. Donderdag gaan er twee Nederlandse verkenningsteams op pad om een en ander voor te bereiden. Eťn team gaat naar JordaniŽ, het andere naar Irak, aldus de minister.

Bron: Hennis: over een week operationeel
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_144878512
quote:
0s.gif Op woensdag 24 september 2014 22:50 schreef Bouke-p het volgende:
Jahoor... we kunnen het nog aan, met welgeteld nog 2 F16's in Nederland voor als dr hier wat gebeurd.

Wat een lachertje ook eigenlijk dat het serieuze moeite kost om +/-400 pax in Mali, een handje vol in Afghanistan, 4x F16+pers in Polen en dan 400pax in Irak.

Dan hebben we t over 1000/1200 man? En dat is ook echt wel de max van wat we op de mat kunnen gooien....

Maar goed, ik ben benieuwd naar deze nieuwe missie. wat gebeurd dr als een NL F16 een bom op een burgerdoel gooit waarbij (veel) burger doden zijn. Gaat de piloot dan naar Arnhem?
Het gaat in ieder geval al ten koste van deelname aan de nieuwe flitsmacht volgens de artikel 100 brief.

En naar de juridische aftimmering ben ik ook wel benieuwd ja.
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_144880053
Inmiddels heeft Saudi ArabiŽ en Iran 2000 tanks aan het Iraakse leger gegeven.
Ik kom uit Marokko
pi_144880327
quote:
0s.gif Op donderdag 25 september 2014 00:14 schreef JaIkbenPro het volgende:
Inmiddels heeft Saudi ArabiŽ en Iran 2000 tanks aan het Iraakse leger gegeven.
Over een maand of twee gaan onze F16s dus bommen werpen op Saudi-Arabische tanks die veroverd zijn door ISIS. Fantastisch.

Waarom bewapenen we dat Iraakse leger eigenlijk nog? Zij die met 30.000 zijn en voor 800 ISIS strijders vluchten. :')
pi_144880728
Rutte: stevig antwoord op IS

Toegevoegd: donderdag 25 sep 2014, 00:21
Update: donderdag 25 sep 2014, 00:33

Premier Rutte heeft in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York een korte toespraak gehouden over de strijd tegen Islamitische Staat. In New York noemde hij de situatie in Irak en SyriŽ "een ernstige dreiging, die om een stevig antwoord vraagt".

Rutte haalde ook het Nederlandse besluit van woensdag aan, waarin is afgesproken dat Nederland militair bijdraagt aan de internationale strijd tegen IS. "We sturen F-16's naar Irak, maar ook gaan we militaire trainingen en adviezen geven. In totaal zullen we 380 mannen en vrouwen inzetten."

Tenslotte riep de premier op de afgesproken sancties tegen terroristische organisaties nauwgezet uit te voeren en zo nodig uit te breiden. Met die sancties worden onder meer de financieringsstromen van terroristische organisaties aangepakt.

Bron: http://nos.nl/artikel/702407-rutte-stevig-antwoord-op-is.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_144884566
quote:
0s.gif Op donderdag 25 september 2014 00:14 schreef JaIkbenPro het volgende:
Inmiddels heeft Saudi ArabiŽ en Iran 2000 tanks aan het Iraakse leger gegeven.
die over een maand allemaal in handen zijn van Isis :')
pi_144884886
quote:
1s.gif Op donderdag 25 september 2014 10:10 schreef Wijnand_Bierenstein het volgende:

[..]

die over een maand allemaal in handen zijn van Isis :')
Ik voorspel een oorlog tegen zeer hoge kosten met een minimaal effect.
Wordt als iemand die voortdurend dood is. De ware volgeling van bushidű sterft elke ochtend en avond opnieuw. En wordt niet gehinderd door angst voor de dood. Yamamoto Tsunetomo's hagakure.
pi_144885017
Militairen moeten niet in uniform reizen
DEN HAAG -

Militairen kunnen voorlopig beter niet in uniform reizen in het openbaar vervoer. Dat advies heeft het ministerie van Defensie gegeven naar aanleiding van een videoboodschap van een Nederlandse jihadstrijder eerder deze week. Bronnen bevestigen dit aan de Telegraaf. De jihadstrijder riep op tot 'een stevige daad' tegen de Nederlandse overheid.

Er zijn naar aanleiding van de oproep van de jihadstrijder bedreigingen geuit die specifiek gericht waren tegen militairen. Naar aanleiding daarvan is tot het advies besloten.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)niform_reizen__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_144908601
"Meer aandacht familie Irakgangers"
donderdag 25 sep 2014, 13:41 (Update: 25-09-14, 17:06)

Burgemeester Crone van Leeuwarden wil dat familieleden van militairen die naar Irak gaan, extra worden gesteund. Crone zei bij de NOS dat partners, kinderen en vrienden vanwege "het serieuzere karakter van de missie" extra steun verdienen.

De vliegbasis in Leeuwarden levert militairen en F-16's voor de strijd tegen IS in Irak. Ook vanuit Volkel gaan Nederlanders naar het crisisgebied.

"Het is niet alleen maar vliegen", zegt Crone. "Er is meer geweld." Hij wil daarom dat buren en vrienden de achterblijvers meer dan anders een hart onder de riem steken. Volgens hem heeft de gemeenschap daarin een verantwoordelijkheid.

Alleen Irak
Nederland levert 250 militairen en zes F-16's voor acties tegen Islamitische Staat. Twee F-16's gaan mee als achtervang.

De toestellen worden alleen ingezet in Irak en gaan niet naar SyriŽ. Binnen de coalitie was daar discussie over. De PvdA vindt dat voor een inzet in SyriŽ een volkenrechtelijk mandaat voor nodig is. De VVD is daar minder principieel in.

Bron: http://nos.nl/artikel/702(...)lie-irakgangers.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_144914883
Namen ISIS-bestrijders strikt geheim

door Charles Sanders

VOLKEL -
Nederlandse F-16-vliegers die ISIS in Irak gaan bestrijden, blijven uit veiligheidsoverwegingen strikt anoniem.

Zelfs de naam van de detachementscommandant, tijdens vorige missies naar Afghanistan en BosniŽ nog openbaar, wordt vanwege het extreem hoge persoonlijke dreigingsniveau geheimgehouden.

De eerste twaalf piloten zullen naar verwachting niet voor volgende week vrijdag het luchtruim richting JordaniŽ kiezen. Verkenners van de Koninklijke Luchtmacht onderzoeken momenteel twee locaties in JordaniŽ als mogelijke uitvalsbasis voor de zes toestellen en de twee reservejachtvliegtuigen.

Waarschijnlijk zullen de Nederlanders daar samen met zes Belgische F-16’s gaan opereren. De piloten zijn tijdens hun operationele loopbaan continu bijgeschoold voor de ultieme nachtmerrie: wat te doen als achter vijandelijke linies de schietstoel moet worden gebruikt?

Hun jaarlijkse training is een voortdurende aanvulling van de overlevingstechnieken tijdens de pilotenopleiding in de Verenigde Staten en vindt plaats op het Vliegveiligheid Oefen en Test Centrum (VOTC) van helikopterbasis Gilze-Rijen.

’Personnel recovery’, de lessen zelfredzaamheid in geÔsoleerd en vijandelijk gebied en hoe terug te keren naar eigen troepen, zal de piloten op hun missies boven de woestijn van Noord-Irak van pas komen bij een onverhoopte ’bail out’.

Ook zijn er voortdurende tests om doorzettingsvermogen en mentale veerkracht van de vliegers te peilen. Vanwege de ISIS-wreedheden lijken de vooruitzichten om te overleven als het gruwelscenario zich voltrekt dat een coalitiepiloot gevangen wordt genomen, nihil.

Onder de vliegers heerst in elk geval geen angst. Voor deze missie is er hetzelfde enthousiasme als tijdens eerdere uitzendingen naar brandhaarden in BosniŽ, Kosovo en Afghanistan, meldt de Koninklijke Luchtmacht.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)_ISIS_anoniem__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_144915155
’Leger inzetten op stations’

door Niels Rigter
DEN HAAG -

Nederland moet het leger inzetten om stations te beveiligen tegen terreur. Daarvoor pleit de PVV. Partijleider Wilders vindt het opvallend dat bij de strijd tegen ISIS alle aandacht uitgaat naar veiligheid in het buitenland, maar dat de binnenlandse beveiliging wordt verwaarloosd.

Hij reageert daarmee op het dringende advies van Defensie aan militairen om geen uniform te dragen in het openbaar vervoer. Aanleiding daarvoor is de videoboodschap van een Nederlandse jihadstrijder, die opriep tot ’een stevige daad’ tegen de Nederlandse overheid.

„Ik wil dat onze burgers zich weer veilig voelen op straat en ook in de stations, die volgens Defensie kennelijk te onveilig zijn om er een militair uniform te dragen”, zegt Wilders. „Ik wil dat de politie of het leger zichtbaar controle heeft over de veiligheid. Het moet een teken zijn dat de veiligheid van onze eigen burgers ons wat waard is.”

Ook de partij VNL van de Kamerleden Bontes en Van Klaveren wil dat openbare plekken als treinstations en winkelcentra, net als Schiphol, worden beveiligd met marechaussees.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)_op_stations___.html

SyriŽ te link voor onze F16's
DEN HAAG -

In de strijd tegen terreurbeweging ISIS lopen Nederlandse F-16's boven SyriŽ te veel risico te worden neergehaald door luchtafweergeschut. Dat is een belangrijke reden waarom het Nederlandse kabinet alleen gaat bombarderen in Irak, waar het luchtafweergeschut minder geavanceerd is.

Dat bevestigen bronnen rond het kabinet tegen het Algemeen Dagblad. Tot dusver zei het kabinet dat de F-16's het Syrische luchtruim mijden, omdat er geen volkenrechtelijk mandaat is om daar in te grijpen. Het gebrek aan mandaat speelt vooral bij regeringspartij PvdA een rol, terwijl de VVD vooral een militaire afweging maakt om niet boven SyriŽ te vliegen.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)nk_voor_F16_s__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_144915246
Het lijkt me een vreemde gedachten om ten strijde te trekken met de wetenschap dat je bepaald geen normale krijgsgevangenschap te wachten staat mocht je neergehaald worden.
pi_144917463
Ik las ergens dat er - mocht het fout gaan - er Amerikaanse SAR teams klaar staan om die piloten op te pikken. Kans dat die op tijd zijn is wel klein denk ik.
  vrijdag 26 september 2014 @ 10:12:49 #26
267335 Vortix
No Charms Allowed
pi_144917502
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 september 2014 07:38 schreef CafeRoker het volgende:
Het lijkt me een vreemde gedachten om ten strijde te trekken met de wetenschap dat je bepaald geen normale krijgsgevangenschap te wachten staat mocht je neergehaald worden.
Dat was boven Afghanistan ook al zo lijkt me.
Als je niets zinvols te zeggen hebt kan je maar beter je bek houden | Last.fm | WOOHOO DRESS BLUES WITH A SWORD! | PSN: Private_Jarhead
pi_144917542
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 september 2014 10:10 schreef Awsom het volgende:
Ik las ergens dat er - mocht het fout gaan - er Amerikaanse SAR teams klaar staan om die piloten op te pikken. Kans dat die op tijd zijn is wel klein denk ik.
Wat is op tijd? Het is niet dat er binnen een minuut zo'n team ter plaatse is.
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_144919642
Ook Belgische militairen in burgerkleding

BRUSSEL -

Ook Belgische militairen hebben het advies gekregen om niet in militair uniform naar het werk te gaan. In de Belgische krant Het Laatste Nieuws zegt een defensie-woordvoerster: „We kunnen ons personeel aanraden om naar het werk te gaan in jeans en polo.”

Verplicht is dat zeker niet, evenmin als het donderdag in Nederland uitgegeven advies wordt opgelegd. Het Nederlandse ministerie van Defensie gaf aan dat militairen beter niet in uniform kunnen reizen in het openbaar vervoer.

De adviezen hebben te maken met de bijdrage van BelgiŽ en Nederland aan de strijd tegen Islamitische Staat (IS).

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)burgerkleding__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_144926299
Persoonlijk vind ik het te belachelijk voor woorden om niet in je uniform over straat te kunnen.

Misschien dat er op een andere manier wat aan te doen is dan op voorhand jezelf in je hemd te laten zetten, en er nu juist extra trots op te zijn dat je bij de krijgsmacht hoort. |Het komt een beetje over alsof er een overmacht is en je toestemming krijgt om te deserteren en de strijd te staken want er kan wel eens een kogel je kant op komen.

Of is het straks "hij had zijn uniform aan, tegen bevel in en daarom is het zijn/haar eigen schuld"

Is een militair die zijn uniform aflegt in oorlogstijd niet altijd in overtreding als deserteur/lafaard? Hoe zit dit dan met betrekking tot IS en deze strijd?
The past is history, the future a mystery, today is a gift, that why it is the present
pi_144926849
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 september 2014 15:36 schreef Sgt.Warlock het volgende:
Persoonlijk vind ik het te belachelijk voor woorden om niet in je uniform over straat te kunnen.

Misschien dat er op een andere manier wat aan te doen is dan op voorhand jezelf in je hemd te laten zetten, en er nu juist extra trots op te zijn dat je bij de krijgsmacht hoort. |Het komt een beetje over alsof er een overmacht is en je toestemming krijgt om te deserteren en de strijd te staken want er kan wel eens een kogel je kant op komen.

Of is het straks "hij had zijn uniform aan, tegen bevel in en daarom is het zijn/haar eigen schuld"

Is een militair die zijn uniform aflegt in oorlogstijd niet altijd in overtreding als deserteur/lafaard? Hoe zit dit dan met betrekking tot IS en deze strijd?
Je vergeet in en buiten functie. In het laatste geval hoeft je niet in uniform, maar wordt het voor 't gemak vaak gedaan. Vroeger was 't zelfs een eer en voor velen geldt dat eigenlijk nog steeds.
Is definitief vertrokken na een ban voor het opstaan tegen slechteriken
pi_144956913
quote:
7s.gif Op vrijdag 26 september 2014 15:57 schreef Karrs het volgende:

[..]

Je vergeet in en buiten functie. In het laatste geval hoeft je niet in uniform, maar wordt het voor 't gemak vaak gedaan. Vroeger was 't zelfs een eer en voor velen geldt dat eigenlijk nog steeds.
Nou die jochies die ik soms in uniform zie lopen brengen mij niets meer dan plaatsvervangende schaamte.. Als dat die zogeheten "krijgsmacht" moet voorstellen waar we zo trots op moeten zijn dan pas ik daar voor en snap ik wel dat isis ons niet serieus neemt..
  zaterdag 27 september 2014 @ 18:30:48 #32
267335 Vortix
No Charms Allowed
pi_144960531
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 september 2014 15:36 schreef Sgt.Warlock het volgende:
Persoonlijk vind ik het te belachelijk voor woorden om niet in je uniform over straat te kunnen.

Misschien dat er op een andere manier wat aan te doen is dan op voorhand jezelf in je hemd te laten zetten, en er nu juist extra trots op te zijn dat je bij de krijgsmacht hoort. |Het komt een beetje over alsof er een overmacht is en je toestemming krijgt om te deserteren en de strijd te staken want er kan wel eens een kogel je kant op komen.

Of is het straks "hij had zijn uniform aan, tegen bevel in en daarom is het zijn/haar eigen schuld"

Is een militair die zijn uniform aflegt in oorlogstijd niet altijd in overtreding als deserteur/lafaard? Hoe zit dit dan met betrekking tot IS en deze strijd?
Ik heb nog geen oorlogsverklaring gezien.
Als je niets zinvols te zeggen hebt kan je maar beter je bek houden | Last.fm | WOOHOO DRESS BLUES WITH A SWORD! | PSN: Private_Jarhead
pi_144985194
Is het geen oorlog tegen IS dan?

Zij vinden van wel, waarom zijn er anders bedreigingen tegen nederland en iedereen die er in nederland woont?

misschien is het een "humanitaire missie"waarbij je ze wil laten weten dat ze lief moeten doen voor elkaar door bommen op hun hoofd te gooien?
The past is history, the future a mystery, today is a gift, that why it is the present
pi_144985858
quote:
0s.gif Op zondag 28 september 2014 16:34 schreef Sgt.Warlock het volgende:

misschien is het een "humanitaire missie"waarbij je ze wil laten weten dat ze lief moeten doen voor elkaar door bommen op hun hoofd te gooien?
Geen idee hoe dit zit, maar de SP is het niet eens met de militaire actie en dringt aan op een politieke oplossing :')

Dat werkt vast wel met dit soort capabele mensen

ISIS-Ninewa-photos-Jun24-16-thumb-560x315-3319.jpg
  zondag 28 september 2014 @ 18:18:06 #35
267335 Vortix
No Charms Allowed
pi_144989355
quote:
0s.gif Op zondag 28 september 2014 16:34 schreef Sgt.Warlock het volgende:
Is het geen oorlog tegen IS dan?

Voor de wereld van het internationaal recht in elk geval niet.
Als je niets zinvols te zeggen hebt kan je maar beter je bek houden | Last.fm | WOOHOO DRESS BLUES WITH A SWORD! | PSN: Private_Jarhead
pi_145025127
'F-16's deze week naar missiegebied'
DEN HAAG -

De Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen die doelen van Islamitische Staat (IS) in Irak gaan bombarderen, vertrekken naar verwachting nog deze week. Dat zei de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, maandag na afloop van een briefing in de Tweede Kamer over de nieuwe missie.

Vanuit welk land de F-16's gaan opereren, wilde hij niet zeggen. Het kabinet zei vorige week te denken aan JordaniŽ. Nederland is nu in overleg met „het gastland” om tot afspraken te komen, aldus Middendorp. Op de vraag of dat gastland JordaniŽ is, zei hij: „Wij sluiten ons aan op een grote partner. Het gastland wil daar zelf liever geen officiŽle uitlating over doen.” Belgische F-16's, die ook gaan meedoen aan de luchtaanvallen op IS in Irak, zijn al in JordaniŽ.

Nederland stuurt 8 F-16's naar het Midden-Oosten, waaronder twee reservetoestellen. Met de vliegtuigen gaan 250 militairen mee. De F-16's worden ingezet om met precisiewapens commandoposten, voertuigen, installaties en andere doelen van IS uit te schakelen.

Volgens Middendorp wordt er alles aan gedaan om te voorkomen dat daarbij burgerslachtoffers vallen. Daarom gelden dezelfde procedures als in Afghanistan, waar F-16's in de afgelopen jaren honderden bommen en granaten hebben afgevuurd. Voordat een vlieger z'n wapen gebruikt, is de situatie ter plaatse nauwkeurig in beeld gebracht, aldus Middendorp. De piloot doet vervolgens een laatste check. Als hij indicaties heeft dat er toch mensen in de buurt zijn die geraakt kunnen worden, kan hij de inzet stoppen.

„De coalitie heeft er geen enkel belang bij dat er burgerslachtoffers vallen”, zei de hoogste militair. Maar garanties bestaan daarbij niet, benadrukte hij. Soms worden burgers als schild gebruikt of hebben de militairen ze niet kunnen waarnemen.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)_naar_missie___.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_145025218
quote:
99s.gif Op donderdag 25 september 2014 00:24 schreef Awsom het volgende:

[..]

Over een maand of twee gaan onze F16s dus bommen werpen op Saudi-Arabische tanks die veroverd zijn door ISIS. Fantastisch.

Waarom bewapenen we dat Iraakse leger eigenlijk nog? Zij die met 30.000 zijn en voor 800 ISIS strijders vluchten. :')
Jij hebt er geen kaas van gegeten. Het leger kreeg de opdracht van de, gevluchte, leiders om niet in gevecht te gaan. Het leger in het noorden bestond vooral uit Koerden en klein gedeelte Sunni-Arabs, dus hun motieven waren sowieso niks anders dan geld.
pi_145042648
Geen geld voor strijd tegen ISIS

Van onze parlementaire redactie
DEN HAAG -

Nederland heeft voor het aanvallen van ISIS in Irak eigenlijk geen geld. Om de inzet van F-16’s en militaire trainers te kunnen betalen, spreekt het kabinet budgetten aan die zijn bedoeld voor 2017 tot en met 2019. Dat bleek tijdens een briefing over de Nederlandse deelname aan de strijd tegen ISIS.

„De financiering is hoofdpijn”, oordeelt VVD-Kamerlid Han ten Broeke. „We kunnen niet uit de plooien van toekomstige begrotingen zulke essentiŽle missies als deze bekostigen. Dit verhoogt de noodzaak om de financiering van missies anders in te richten.” CDA-Kamerlid Knops is het daarmee eens. „Feitelijk zegt het kabinet dat er over een paar jaar geen crises meer mogen plaatsvinden die we militair willen helpen oplossen. Men hanteert de ’kasschuif’ – Haags jargon voor: er is geen geld.

Er moet gewoon geld bij. Laat het kabinet dat nou erkennen!”

Volgens Rob Swartbol, directeur internationale samenwerking bij Buitenlandse Zaken, zijn de middelen nu eenmaal beperkt. Door de militaire uitzendingen naar Mali en voor de Somalische kust is de ’missiepot’ voor dit en komend jaar zo goed als leeg. Dat geldt ook voor andere fondsen, behalve dan voor de post ’onvoorzien’ 2017 tot en met 2019. „Deze missie kwam ook tamelijk onverwacht”, verdedigde hij de noodgreep.

Verlenging
Het is onduidelijk wat er moet gebeuren als de ISIS-missie na een jaar aan verlenging toe is. Hoe Buitenlandse Zaken onvoorziene kosten in de toekomst gaat opvangen, is eveneens ongewis. De pot bedoeld voor missies, het Budget Internationale Veiligheid, was door dit kabinet juist in het leven geroepen om gedoe met de financiering van militaire missies te voorkomen.Tijdens de briefing bleek dat de Nederlandse F-16-vliegers hun mandaat – alleen optreden in Irak en niet in SyriŽ – kunnen oprekken als ze zich moeten verdedigen.

„Zelfverdediging begint en eindigt waar F-16-vliegers worden bedreigd”, zei Commandant der Strijdkrachten Middendorp. Bij dreiging vanuit SyriŽ mogen Nederlandse F-16’s doelen in SyriŽ aanvallen. „Ook als er eenheden op de grond vanuit SyriŽ worden bedreigd.” Mochten de Irakezen in een later stadium ISIS in SyriŽ gaan bevechten en ze komen daarbij in de knel, dan mogen de F-16’s ze te hulp schieten. De Amerikanen gebruiken zelfverdediging als volkenrechtelijk argument om ISIS zonder toestemming van Assad in SyriŽ te kunnen bombarderen.

Het zou best kunnen dat dit voor Nederland in de toekomst ook een uitweg biedt om in SyriŽ militair op te treden, zo suggereerde politiek directeur van Buitenlandse Zaken Geerts. „We volgen de ontwikkelingen op de voet.”

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)jd_tegen_ISIS__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_145060747
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 september 2014 16:01 schreef BeavisnKutthead het volgende:

[..]

Nou die jochies die ik soms in uniform zie lopen brengen mij niets meer dan plaatsvervangende schaamte.. Als dat die zogeheten "krijgsmacht" moet voorstellen waar we zo trots op moeten zijn dan pas ik daar voor en snap ik wel dat isis ons niet serieus neemt..
Dat zijn de VeVa knulletjes. 17 jarige jongetjes die een MBO volgen in militair uniform maar in feite helemaal geen militair zijn. Vaak lopen ze stoer over stations met een 'kijk ons' mentaliteit.

Allemaal een gevolg van de bezuinigingen.
"Wij zweren de voorkeur te geven aan een wisse dood boven een smadelijke behandeling, en nooit te dulden dat de geringste inbreuk gemaakt wordt op NeÍrlands roem of de eer der vlag.”
- Jan Van Speijk
pi_145080763
Eerste Nederlandse militairen in missiegebied

DEN HAAG -
De eerste Nederlandse militairen zijn naar het Midden-Oosten vertrokken om de komst van de F-16's voor te bereiden die in Irak gaan meevechten tegen de terreurorganisatie ISIS. De groep van 40 militairen vertrok maandag vanaf vliegbasis Eindhoven naar het „gastland”, zo heeft Defensie dinsdag gemeld.

Welk land dat is, zegt het ministerie mede op verzoek van dat land nog niet. Het kabinet zei vorige week dat de F-16-gevechtsvliegtuigen mogelijk vanuit JordaniŽ gaan opereren. Afgelopen donderdag vertrokken al twee teams om de situatie in JordaniŽ en in Irak te verkennen.

Nederland levert acht F-16's, waaronder twee reservetoestellen. Met de straaljagers gaan 250 militairen mee. De F-16's worden ingezet om commandoposten, voertuigen, installaties en andere doelen van IS uit te schakelen. Nog eens 130 Nederlandse militairen gaan op beveiligde locaties Iraakse en Koerdische militairen trainen.

De F-16's vertrekken naar verwachting later deze week naar het missiegebied. De Tweede Kamer debatteert donderdag over de nieuwe militaire missie.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)_missiegebied__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_145080801
Morgen om 1900 2100 uur start het slotdebat over Nederlandse deelname.

Hier te volgen: http://downloadhq.kpnstre(...)lenair_TK_Extern500k

[ Bericht 6% gewijzigd door Cobra4 op 02-10-2014 12:44:51 ]
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_145122468
IS-debat over geld en grenzen

donderdag 2 okt 2014, 10:05 (Update: 02-10-14, 11:57)

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de F-16-missie waarmee het kabinet een bijdrage wil leveren aan de strijd tegen IS. Het is al duidelijk dat een meerderheid de missie steunt, maar het is geen symbolisch debat, zegt politiek verslaggever Wilco Boom.

Er zal gesproken worden over de kosten van de missie en over de vraag waarom IS wel in Irak, maar niet in SyriŽ wordt aangevallen. Vooral het CDA wil dat IS ook op Syrisch grondgebied wordt gebombardeerd, omdat het Westen vanuit SyriŽ wordt bedreigd door jihadisten en omdat er genocide dreigt voor de Koerden in het land.

Mandaat

"Het kabinet wil dat niet, vooral onder invloed van de PvdA, omdat er geen volkenrechtelijk mandaat voor is. Het CDA vindt dat een belachelijk standpunt", zegt Boom in het NOS Radio 1 Journaal.
"Nood breekt wet, redeneren ze daar."

Dat kan een mooi debat opleveren, maar het zal niet doorslaggevend zijn. Een meerderheid van de Kamer steunt het kabinet om de strijd met IS niet in SyriŽ aan te gaan vanwege dat volkenrecht, zegt Boom. "Volgens de PvdA moet dat landen tegen willekeur van andere landen beschermen en kan het slechts in uitzonderlijke gevallen opzij worden geschoven."

Dwangbuis

"De VVD vindt overigens dat de PvdA zich hiermee in een 'volkenrechtelijke dwangbuis' manoeuvreert, maar accepteert het wel."

Alleen de SP en de Partij voor de Dieren zijn tegen de inzet van F-16's in Irak.

Er zal verder vooral worden gesproken over de kosten van de missie. Die zijn geraamd op 300 miljoen euro, maar er is slechts 180 miljoen beschikbaar. De rest wordt uit begrotingen van komende jaren naar voren gehaald.

Bizarre situatie

Volgens Boom levert dat een "bizarre situatie" op. "Eigenlijk mag er zich de komende jaren kostentechnisch geen grote internationale ramp voordoen waarvoor onze militairen nodig zijn. Daar is dan geen geld meer voor."

De Tweede Kamer ziet dat als een probleem, stelt Boom, en zal het kabinet dan ook vragen om met een oplossing te komen.

Bron: http://nos.nl/artikel/705236-isdebat-over-geld-en-grenzen.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_145132874
F-16's vliegen vanaf basis JordaniŽ
DEN HAAG -

De Nederlandse F-16's die worden ingezet tegen Islamitische Staat in Irak, opereren vanaf een basis in JordaniŽ. Dat bevestigde minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie donderdag in een debat in de Tweede Kamer over de missie.

Volgens Hennis loopt het Arabische land een verhoogd risico door de F-16's onderdak te verlenen. Daarom wil ze hierover terughoudend zijn. Nederland stuurt acht gevechtsvliegtuigen naar het land, waarvan twee als reserve.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)anaf_Jordanie__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_145132916
Timmermans: brede steun missie historisch
DEN HAAG -

Het is volgens minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken „misschien wel historisch” te noemen dat er in de Tweede Kamer zo'n brede steun is voor een militaire missie. Hij zei dat donderdag in het Kamerdebat over de Nederlandse deelname aan de internationale strijd tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (ISIS) in Irak.

Alleen de SP en de Partij voor de Dieren zijn tegen het kabinetsbesluit om daarvoor acht F-16's, waarvan twee reservetoestellen, te leveren en het Iraakse leger te gaan trainen. Volgens Timmermans zijn kabinet en Kamer het erover eens dat we te maken hebben met een „zeer gevaarlijke ontwikkeling” en dat ISIS niet alleen de veiligheid in de Arabische regio bedreigt, maar ook die in Nederland. „Op dat punt is de Kamer eigenlijk unaniem”, zei Timmermans.

Nederland gaat ISIS alleen bestrijden in Irak. Voor deelname aan de strijd tegen de terreurbeweging in SyriŽ ontbreekt volgens het kabinet een internationale juridische basis. De minister hoopt wel dat er op een gegeven moment zo'n volkenrechtelijk mandaat alsnog gaat komen. Er moet „stapje voor stapje” naar zo'n mandaat worden gewerkt omdat anders een lid van de VN-Veiligheidsraad snel gaat zwaaien met zijn vetorecht, zei hij.

Een meerderheid in de Kamer steunt het kabinet. Een aantal partijen pleit voor interventie in SyriŽ, zoals het CDA, PVV en de Groep Bontes/Van Klaveren.
'Deugdelijk gefinancierd'

De militaire missie tegen Islamitische Staat (ISIS) in Irak is volgens Timmermans „deugdelijk” gefinancierd.

Hij sprak tegen dat het kabinet de rekening over de schutting gooit naar toekomstige kabinetten, zoals oppositiepartij CDA hem verwijt. De missie kost 150 miljoen euro en wordt voor een groot deel betaald uit begrotingen van de jaren 2017 tot en met 2019. Daar is volgens Timmermans niets verkeerds aan, al is hij het met de Kamer eens dat deze methode de financiŽle ruimte beperkt om de komende jaren iets te doen „als je wordt uitgedaagd”.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)e_historisch___.html

:')
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_145146326
Kamer wenst militairen sterkte
donderdag 2 okt 2014, 22:19 (Update: 02-10-14, 23:33)

Zoals verwacht heeft een brede Kamermeerderheid steun uitgesproken voor de militaire missie naar Irak. Alleen de SP en de Partij voor de Dieren zijn tegen, maar ook zij wensen de Nederlandse militairen veel sterkte bij hun werk en een behouden thuiskomst.

De hele dag sprak de Tweede Kamer over de missie, waarvoor Nederland F-16's en militaire trainers levert. Het debat werd vanavond afgerond met de fractievoorzitters. Ook premier Rutte was naar de Kamer gekomen.

Barbaarse kwaad
Fractievoorzitter Zijlstra van de VVD zei trots te zijn op de militairen die uitgezonden worden. Volgens hem gaat de missie over onze westerse normen en waarden, die IS wil vernietigen. "Dit barbaarse kwaad moet gestopt worden."

PvdA-leider Samsom sprak van een zwaar besluit. "Maar onze mannen en vrouwen zullen voor nog veel zwaardere situaties komen te staan." Hij heeft begrip voor mensen die vinden dat er ook in SyriŽ ingegrepen moet worden, maar volgens hem is er daarvoor geen helder volkenrechtelijk mandaat.

Humanitaire ellende
De SP is bang dat de bombardementen averechts zullen werken en IS alleen maar sterker maken. "Het Rode Kruis waarschuwt dat de luchtaanvallen nu al leiden tot veel humanitaire ellende", zei fractievoorzitter Roemer.

CDA-fractievoorzitter Buma blijft van mening dat ook de Koerden in SyriŽ beschermd moeten worden tegen IS. Minister Timmermans heeft al toegezegd dat hij mogelijkheden zal zoeken om daar internationaal draagvlak voor te krijgen.

Eigen land
Ook de PVV stemt in met de missie. "Bombardeer ze maar plat", zei partijleider Wilders. Toch is het volgens hem nog belangrijker om islamitisch terrorisme in eigen land te bestrijden. "Bescherm niet alleen de bevolking van Irak, maar ook de Nederlanders tegen de gewelddadige islam."

D66 is onaangenaam verrast door het bericht dat de eerste drie F-16's nu al op de basis in JordaniŽ zijn. Fractievoorzitter Pechtold vroeg zich af hoe dat kan, terwijl het debat nog niet afgerond is.

Lange adem
Verschillende fractievoorzitters wezen erop dat de bestrijding van IS een zaak van de lange adem is. De huidige missie is afgesproken voor een jaar, maar verlenging lijkt voor de hand te liggen.

Bron: http://nos.nl/artikel/705554-kamer-wenst-militairen-sterkte.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_145158108
Rutte vergelijkt strijd tegen ISIS met '40-'45
DEN HAAG -

De militaire strijd tegen de terroristische organisatie Islamitische Staat (ISIS) is volgens premier Mark Rutte in de kern te vergelijken met de strijd tegen de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog. „Wij moeten onze kernwaarden, als dat nodig is, met hand en tand verdedigen. Dat gold toen en dat geldt nu”, zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad.

Hij verwees naar zijn bezoek donderdag aan de herdenking van de razzia in Putten, 70 jaar geleden. De Duitsers pakten toen 659 mannen uit het dorp op als vergeldingsactie voor een aanslag op een auto met vier Duitse militairen.

Hoewel er grote verschillen zijn en je altijd moet oppassen met historische vergelijkingen, is er volgens Rutte wel sprake van een vergelijkbare situatie. „Het vechten tegen organisaties en mensen die zich bedienen van de meest vreselijke wreedheden om hun doelen te bereiken. Of het nou de Tweede Wereldoorlog is en de strijd die Nederland, de geallieerden en de Nederlandse verzetshelden hebben gevoerd, in de kern draait het om dezelfde zaak: het gevecht voor het behoud van onze waarden en van onze samenleving, waar man en vrouw, homo en hetero, ongeacht welk geloof je hebt, iedereen gelijk is voor de wet en iedereen een bijdrage aan het land kan leveren en het nooit zo kan zijn dat geweld en de meest verschrikkelijke vormen van gewelddadigheid dat kunnen bestrijden”, zei de minister-president.

Hij is blij met de „historisch” brede steun in de Tweede Kamer voor de inzet van Nederlandse militairen en F-16-gevechtsvliegtuigen in Irak als onderdeel van de internationale strijd tegen ISIS. Die brede steun is belangrijk voor het kabinet, maar is vooral ook een hart onder de riem van de Nederlanders die daar aan de slag gaan, aldus Rutte.

Op de vraag of Nederland nu in oorlog is, zei Rutte: „ISIS is geen staat. Volgens mij ben je in oorlog met een staat. ISIS is een terroristische organisatie en die bestrijden we. We zijn betrokken in een zware strijd.”

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)S_als__40-_45__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  vrijdag 3 oktober 2014 @ 17:46:16 #47
358523 IkStampOpTacos
Tacostamper extraordinaire
pi_145160711
Oeh, nu zullen de holocaustclubjes Rutte wel weer op de vingers tikken dat de oorlog van 40-45 absoluut niet te vergelijken is met dit enz.
It's my life, it's now or never, I ain't gonna live forever.
-
Headstrong to take on anyone.
pi_145178918
Inzet F-16's mogelijk binnen 48 uur

vrijdag 3 okt 2014, 18:26 (Update: 03-10-14, 19:27)

EPA
De Nederlandse F-16's beginnen mogelijk dit weekend al hun operaties tegen IS. Dat schrijft minister Hennis aan de Tweede Kamer. Vandaag zijn vijf vliegtuigen in de regio aangekomen. Eerder waren er al drie.

Gisteren zei premier Rutte nog in de Kamer dat de F-16's volgende week konden worden ingezet. Volgens Hennis zullen de Nederlandse vliegtuigen in eerste instantie Iraakse en Koerdische grondtroepen ondersteunen in een zogeheten "close air support rol". Vervolgens worden de Nederlandse vliegtuigen ingezet voor aanvallen op vaste doelwitten van IS. Die operaties worden aangestuurd vanuit Qatar.

De Tweede Kamer stemde gisteren met een grote meerderheid in met de missie. Nederland doet mee met zes F-16's en twee reservetoestellen.

Bron: http://nos.nl/artikel/705(...)k-binnen-48-uur.htmlISIS kan F-16’s neerhalen

door Charles Sanders

LEEUWARDEN -
Er zijn wel degelijk risico’s voor F-16-vliegers die mogelijk vandaag of morgen al in actie komen om ISIS-doelen in Irak te bombarderen. Het grootste gevaar is dat strijders van Islamitische Staat mobiele raketinstallaties van het type SA-16 op de Nederlanders afschieten.

De onder F-16’s van de luchtmacht gemonteerde ALQ131 jammerpod kan de radar van luchtdoelraketten op een dwaalspoor brengen. Maar voor de nieuwste Russische SA-systemen moet daarvoor een modificatie worden uitgevoerd.

Die aanpassing is inmiddels wel gedaan bij moderne Amerikaanse jagers als de F/A18 Super Hornet en F22 Raptor, ook actief boven Irak.

Bedreiging

Voormalig F-16-vlieger en generaal b.d. Steve Netto noemt de verovering in augustus door ISIS van de belangrijke Syrische luchtmachtbasis Tabqa als bedreiging voor onze piloten. Daar legden jihadisten beslag op ultramodern materieel van de Syrische luchtmacht, volgens inlichtingendiensten ook SA-16’s.

„Door Poetin aan Assad geleverd en levensgevaarlijk”, aldus Netto. „Die raketten zijn recent gemoderniseerd waardoor ze standaard verdedigingssystemen in onze F-16’s als flares en chaff (afgeworpen vuurballen en radarreflectiestroken) neutraliseren.”

De waarschuwing van generaal b.d. Netto staat in schril contrast met de woorden van Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp deze week in de Tweede Kamer. Hij stelde dat de risico’s voor Nederlandse vliegers beperkt zijn.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)6_s_neerhalen__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_145181025
sa16, levens gevaarlijk |:(
Blijf lekker op fl100 en je probleem is opgelost...
pi_145207362
F-16 schiet ’s nachts scherper

door Charles Sanders
AMSTERDAM -
De acht Nederlandse F-16’s- twee in reserve- die sinds gisteren volledig operationeel zijn op vliegbasis Mufaq Salti bij de Jordaanse stad Azrak zullen vooral ’s nachts ISIS-doelen bestoken.

Reden is dat het overdag nog altijd ruim dertig graden is in de uitgestrekte woestijn van Noord-Irak, waar de jachtbommenwerpers voertuigen, tentenkampen en commandocentrales moeten vernietigen.

’s Avonds daalt die temperatuur tot vijftien graden of minder en werken de sensoren en infraroodcamera’s van de F-16’s het beste. Dan worden warmtebronnen van bijvoorbeeld voertuigmotoren en troepenbewegingen feilloos geregistreerd. De toestellen beschikken over lasergestuurde bommen en infrarood-gronddoelraketten.

Desolaat
De Nederlandse F-16’s zullen in een ’close air support’-rol komende dagen Iraakse, maar met name Koerdische troepen ondersteunen. In desolaat niemandsland tussen de door de ISIS-beulen gecontroleerde stad Mosul en het Koerdische Duhok gaat het vooral om tanks, mortieropstellingen, artillerie en pantservoertuigen van de jihadisten.

Even verderop, in SyriŽ, worden die luchtaanvallen uitgevoerd door de Amerikanen en hun Arabische bondgenoten. Daarbij kwamen afgelopen etmaal minstens 35 ISIS-strijders om, zegt het Pentagon. De gisteren door militaire experts in De Telegraaf gemelde risico’s voor onze vliegers zijn niet beperkt tot operaties die beneden 3000 meter hoogte worden uitgevoerd.

Want behalve vanaf de schouder afgevuurde luchtdoelraketten van het type SA-16 beschikken de fundamentalistische terroristen waarschijnlijk ook over op het Syrische leger buitgemaakte systemen als de SA-17 en SA-22. Die reiken tot hoogten ver boven de tien kilometer en kunnen dodelijk uitpakken voor onze F-16’s, stellen oud-luchtmachtvliegers.

„ISIS bezit die moderne, door Rusland aan SyriŽ geleverde systemen na verovering van kazernes en vliegbases op de strijdkrachten van president Assad”, zegt generaal b.d. Steve Netto, zelf F-16-veteraan. „Niemand weet of de jihadisten echt om kunnen gaan met die geavanceerde SA-22’s. Maar dat maakt de dodelijke dreiging richting onze mensen er niet minder om.”

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)chts_scherper__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_145208339
Dus zo wordt de inzet van grondtroepen uitgelokt?
pi_145235339
NOS met een extra nieuwsuitzending omdat de F-16s hun eerste missie hebben uitgevoerd :')
pi_145244245
F-16's in actie boven Irak

zondag 5 okt 2014, 21:01 (Update: 05-10-14, 22:37)

Voor het eerst zijn Nederlandse F-16's boven Irak in actie gekomen. Er werden twee vluchten uitgevoerd met telkens twee vliegtuigen. Er zijn nog geen wapens ingezet, meldt het ministerie van Defensie.

Nederland doet met zes F-16's en twee reservetoestellen mee aan de strijd tegen Islamitische Staat in Irak. Minister Hennis kondigde deze week al aan dat de vliegtuigen dit weekend voor het eerst in actie zouden kunnen komen.

De militairen opereren vanuit JordaniŽ. Vrijdag kwamen de laatste toestellen aan in de regio.

Close air support
Bij de vluchten van vandaag testten de F-16's onder meer hun inzet voor 'close air support'. Daarbij worden troepen op de grond ondersteund.

Vanaf nu zijn de vliegtuigen volledig klaar om ingezet te worden boven Irak, zegt Defensie. Zo kunnen ze bombardementen uitvoeren op tanks, opslagplaatsen van munitie en vijandelijke mortieropstellingen.

Steun
Donderdag sprak een grote Kamermeerderheid zijn steun uit voor een missie van een jaar. Meerdere fractievoorzitters wezen erop dat de bestrijding van IS een zaak van lange adem is. Minister Timmermans zei dat de Tweede Kamer het ermee eens is dat IS een bedreiging vormt voor de Europese veiligheid.

Nederland hoort met een aantal andere landen bij de internationale coalitie tegen IS. Onder leiding van de Verenigde Staten doen onder meer Frankrijk, Groot-BrittanniŽ, BelgiŽ en een aantal Arabische landen mee met de bombardementen.

Bron: http://nos.nl/artikel/706607-f16s-in-actie-boven-irak.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_145244250
"F-16's NL vallen deze week aan"

zondag 5 okt 2014, 23:41 (Update: 06-10-14, 02:09)

De Nederlandse F-16's zullen komende week hun eerste bombardementen uitvoeren boven Irak. Dat zegt commodore Eichelsheim, die verantwoordelijk is voor de Nederlandse inbreng bij de strijd tegen IS.

"Ergens in de loop van deze week zullen de bombardementen met onze eigen F-16's kunnen starten", zei de militair in Nieuwsuur.

Bij de vluchten van vandaag werden nog geen wapens ingezet. "De bedoeling was dat we een test zouden uitvoeren om te kijken of we de procedures goed kunnen uitvoeren. Deze hebben we glansrijk doorstaan en dat betekent dat we vanaf dit moment klaar zijn om operaties uit te voeren."

Commandocentrum
Wanneer de Nederlandse F-16's precies hun eerste doelen zullen aanvallen, wordt bepaald door het commandocentrum van de missie in Qatar. Vanuit dat land leidt de VS de internationale strijd tegen IS.

"In Qatar zit de planningslocatie, waar de coalitie kijkt welke doelen moeten worden uitgeschakeld. Daar komt alle informatie over de doelen samen en wordt gekeken welke wapens beschikbaar zijn en welke vliegtuigen die kunnen vervoeren. Daar zit ook Nederlands personeel dat meedenkt over de inzet van onze F-16's."

BelgiŽ
Nederland doet met een aantal andere landen mee met de internationale coalitie tegen IS. Onder leiding van de Verenigde Staten doen onder meer Frankrijk, Groot-BrittanniŽ, BelgiŽ en een aantal Arabische landen mee met de bombardementen.

Belgische F-16's hebben vandaag al hun eerste doelen aangevallen.

Bron: http://nos.nl/artikel/706651-f16s-nl-vallen-deze-week-aan.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  woensdag 8 oktober 2014 @ 21:06:59 #55
405850 Eiwitshake
Filosoofmeneer
pi_145344254
Krijgen we ook nog van die prachtige beelden te zien als die van onze apaches in Uruzgan?
Hier kan ik dus echt van genieten, doei radicale primitievelingen!
"Wij zweren de voorkeur te geven aan een wisse dood boven een smadelijke behandeling, en nooit te dulden dat de geringste inbreuk gemaakt wordt op NeÍrlands roem of de eer der vlag.”
- Jan Van Speijk
  donderdag 9 oktober 2014 @ 02:56:14 #56
326881 mpc007
Bingo.... How fun!
pi_145353757
Enig idee met wat voor loadout onze F16's vertrekken vanuit JordaniŽ wanneer ze ingezet worden zonder vooraf opgegeven doel (zoals afgelopen dagen)?

En zou dit gecoŲrdineerd worden met de partners, zodat elk vliegtuig boven Irak dezelfde wapens kan gebruiken?

Ik gok op zoiets:
- 1x LANTIR pod
- 1x Jamming pod (ALQ131)
- 2x brandstoftanks
- 2x JDAM (Mk83/84)
- 2x AGM-65
- evt. 2 AIM's 9 sidewinder op de wingtips??

Daarnaast werd vorige week in de Kamer gezegd dat inzet boven Irak 'veilig' was, maar boven SyriŽ niet, omdat IS daar betere SAMs zou hebben. Er zouden andere vliegtuigen (wss. USAF) mee moeten om de F16s dan te beveiligen. Over welke toestellen van VS gaat het dan, wat hebben zij dat F16s niet hebben? Over welke SAMs in SyriŽ gaat het, ik las dat ze deze hadden opgepikt van Syrische bases (http://en.wikipedia.org/wiki/SA-6_Gainful)? En de belangrijkste vraag natuurlijk, wie garandeert dat ze die systemen niet over de grens rijden, aangezien er in IS gecontroleerde gebieden eigenlijk helemaal geen grens tussen Irak en SyriŽ is :3 (meer een discussiepuntje).
...(Bijna) op vakantie naar het hoge Noorden!
pi_145379190
quote:
2s.gif Op donderdag 9 oktober 2014 02:56 schreef mpc007 het volgende:
Enig idee met wat voor loadout onze F16's vertrekken vanuit JordaniŽ wanneer ze ingezet worden zonder vooraf opgegeven doel (zoals afgelopen dagen)?
En zou dit gecoŲrdineerd worden met de partners, zodat elk vliegtuig boven Irak dezelfde wapens kan gebruiken?
Ik gok op zoiets:
- 1x LANTIR pod
- 1x Jamming pod (ALQ131)
- 2x brandstoftanks
- 2x JDAM (Mk83/84)
- 2x AGM-65
- evt. 2 AIM's 9 sidewinder op de wingtips??
Daarnaast werd vorige week in de Kamer gezegd dat inzet boven Irak 'veilig' was, maar boven SyriŽ niet, omdat IS daar betere SAMs zou hebben. Er zouden andere vliegtuigen (wss. USAF) mee moeten om de F16s dan te beveiligen. Over welke toestellen van VS gaat het dan, wat hebben zij dat F16s niet hebben? Over welke SAMs in SyriŽ gaat het, ik las dat ze deze hadden opgepikt van Syrische bases (http://en.wikipedia.org/wiki/SA-6_Gainful)? En de belangrijkste vraag natuurlijk, wie garandeert dat ze die systemen niet over de grens rijden, aangezien er in IS gecontroleerde gebieden eigenlijk helemaal geen grens tussen Irak en SyriŽ is :3 (meer een discussiepuntje).
SyriŽ heeft verschillende SAM's, SA-16, SA-17, SA-24 en SA-22 zijn de gevaarlijkste. Welke daarvan in handen van IS zijn gevallen, in welke aantallen en of die daar mee om kunnen gaan is niet echt bekend. SA-16 en SA-24 zijn man-portable en daarmee lastigste op te sporen en relatief eenvoudig te bedienen.

NL vliegt al tijden niet meer met AGM-65 en LANTIRN onder de F-16. Denk niet dat dat mee is naar JordaniŽ, waarschijnlijk een versie van de AN/AAQ-28(V) LITENING. Verder zal het een beetje per missie verschillen wat mee genomen wordt.
V10
  vrijdag 10 oktober 2014 @ 13:41:44 #58
326881 mpc007
Bingo.... How fun!
pi_145394017
Maar man-portable systemen kunnen natuurlijk maar ťťn projectiel per x afvuren en hebben een kleine trefkans voor vliegtuigen die hoger vliegen. Toch?

En wat voor lucht-grond raketten worden dan gebruikt, als het niet de AGM-65 is?
...(Bijna) op vakantie naar het hoge Noorden!
pi_145397892
Wordt het boordkanon van de F16 ook ingezet bij de aanvallen op ISIS? Of is dit te risicovol? (Lijkt mij wel goedkoper dan elke keer een bom van 20.000 euro op een pick-up truck te gooien)
  vrijdag 10 oktober 2014 @ 16:16:39 #60
326881 mpc007
Bingo.... How fun!
pi_145399229
Dacht dat boordkanon als afschrikmiddel voor laag overvliegen gebruikt werd? Hoe wel dat wel weer risico vol is met de SA's
...(Bijna) op vakantie naar het hoge Noorden!
pi_145570717
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_145627472
Deelname aan gewapend conflict in Irak en SyriŽ in beginsel strafbaar

Actieve deelname aan de strijd tegen IS in Irak en SyriŽ is in beginsel wel strafbaar. Voor Nederlanders en anderen die in Nederland hun woon- of verblijfadres hebben, geldt het Wetboek van Strafrecht ook over de landsgrenzen.

Bepaalde handelingen in die gewapende strijd kunnen oorlogsmisdrijven zijn, maar ook commune misdrijven, zoals moord, doodslag, vrijheidsberoving of mishandeling. Of er ook reden is om zulke commune misdrijven te vervolgen, hangt af van de omstandigheden waaronder die misdrijven zijn gepleegd, bijvoorbeeld of het gebruikte geweld gerechtvaardigd is.

Het Openbaar Ministerie kan daarover pas achteraf een oordeel geven als de feiten bekend zijn.

Eerder deze week kwam in het nieuws dat drie leden van de motorclub No Surrender aan de zijde van de Koerden zouden meevechten tegen IS. De indruk ontstond dat zij daarvoor niet strafbaar zouden zijn. Dat is niet terecht. Ook zij vallen gewoon onder het Nederlandse strafrecht en kunnen dus worden vervolgd als zij misdrijven plegen.

Zelfstandig

Hulp aan IS of in dienst treden bij IS is zelfstandig strafbaar nu Nederland met actieve gevechtshandelingen deelneemt aan het gewapend conflict tegen IS. Aansluiting zoeken bij internationale terroristische organisaties, zoals IS en al Qa’ida, was altijd al strafbaar.

Verder kunnen specifieke gevechtshandelingen in naam van IS onder omstandigheden ook worden aangemerkt als oorlogsmisdrijven en commune misdrijven. Jihadisten die willen uitreizen om deel te nemen aan de gewapende strijd worden zoveel als mogelijk tegengehouden op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme.

Bron: https://www.om.nl/actueel/nieuws/@86846/deelname-gewapend/

Hopen dat het OM nu wel eens duidelijk heeft voor wie dit wel en niet gaat gelden. :X
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_145628001
Ik dacht dat die regels altijd redelijk duidelijk waren? Tegen NL of een bondgenoot van NL vechten is strafbaar, voor de rest is het free game (behoudens oorlogsmisdaden, uiteraard) ?

Het zou in ieder geval wel handig zijn van het OM als zij hier eens een eenduidige positie over innamen, zodat er niet achteraf gejankt kan worden.
You know how to curl up like a bitch, don't you, reporter?
pi_145647051
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 oktober 2014 07:48 schreef hcwp het volgende:

Het zou in ieder geval wel handig zijn van het OM als zij hier eens een eenduidige positie over innamen, zodat er niet achteraf gejankt kan worden.
Juist. En dat mis ik weer eens bij ze.
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_145647200
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 oktober 2014 03:59 schreef Cobra4 het volgende:

Hopen dat het OM nu wel eens duidelijk heeft voor wie dit wel en niet gaat gelden. :X
Nederlanders die in het buitenland strafbare feiten plegen kunnen in Nederland vervolgd worden voor zover die feiten zowel in het land waar ze gepleegd zijn als in Nederland, strafbaar zijn. Dat is het basisprincipe. Het is niet de vraag op wie dat van toepassing is (iedereen) maar in hoeverre je nog strafbare feiten kunt plegen in een gebied zonder de facto regering of strafwet.

De onzekerheid ontstaat doordat het OM bevestigd heeft - geheel logisch - dat het niet strafbaar is om in SyriŽ en Irak tegen ISIS te vechten. Simpelweg omdat enkel het vechten voor een buitenlandse macht strafbaar is, als die tegen Nederland of haar bondgenoten strijdt. De stelling dat het an sich niet strafbaar is tťgen ISIS te vechten is uit zijn verband gerukt en wordt gebruikt alsof je voor alles wat je in SyriŽ doet carte blanche krijgt.
pi_145647353
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 oktober 2014 03:59 schreef Cobra4 het volgende:
Actieve deelname aan de strijd tegen IS in Irak en SyriŽ is in beginsel wel strafbaar.
En dit is dus (ook) niet waar. "actieve deelname aan strijd" is in Nederland niet strafbaar. Pas als je een misdrijf pleegt - moord, doodslag, lid zijn van een terroristische organisatie - komt het Nederlandse strafrecht in actie.
pi_145800046
Minder vluchten F-16's boven Irak

DEN HAAG -
Nederlandse F-16's hebben de afgelopen week 14 missies boven Irak uitgevoerd, een stuk minder dan de week ervoor. Daarbij is ťťn lasergeleide bom afgeworpen op een voertuig van ISIS dat de weg versperde. Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde weekoverzicht van missies van Defensie.

Vorige week voerden de Nederlandse gevechtspiloten nog ruim 25 vluchten uit, waarbij een „onbekend aantal” terroristen werd gedood.

Nederland zet zes F-16's in bij de internationale strijd tegen terreurorganisatie ISIS in Irak. De gevechtsvliegtuigen bombarderen doelen en ondersteunen Iraakse en Koerdische grondtroepen tegen aanvallen van ISIS-strijders. De eenheid telt ongeveer 250 militairen.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)_s_boven_Irak__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_145800207
maar liefst ťťn bom w/
  woensdag 22 oktober 2014 @ 02:32:27 #69
326881 mpc007
Bingo.... How fun!
pi_145804756
Wat hebben ze dan tijdens al die andere missies gedaan :3
...(Bijna) op vakantie naar het hoge Noorden!
  Moderator donderdag 23 oktober 2014 @ 01:10:00 #70
74865 crew  Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_145840594
kijken kijken niet gooien.
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
pi_145991126
Nederlandse vlieger leidt luchtaanval op ISIS

Nieuwsbericht | 27-10-2014 | 11:47

Onder leiding van een Nederlandse F-16-vlieger is dit weekeinde met 15 vliegtuigen een luchtaanval op ISIS-doelen uitgevoerd. Het was voor het laatst op 19 november 1994 dat een Nederlander de leider van een bombardementsmissie was.

Vrijdag vertrokken 4 Nederlandse F-16's vanaf hun thuisbasis in het Midden-Oosten richting Mosul in Noord-Irak om daar, in samenwerking met 4 coalitiepartners, doelen uit te schakelen.

De 15 vliegtuigen, waaronder een Amerikaanse B-1 bommenwerper, bombardeerden onder meer munitieopslagcomplexen en commandocentra. Ook een E-3D AWACS (een vliegend Command and Control Centre) nam deel aan de missie.

Prestaties

Dat een Nederlandse mission commander deze bijzondere missie leidde is onder meer te danken aan de prestaties van 1(NLD) ATF ME-detachement sinds het begin van missie "Operation Inherent Resolve". Ook is het gebruik van dezelfde tactieken, procedures en wapens bepalend geweest om een Nederlandse vlieger deze missie te laten leiden.
Voormalig-JoegoslaviŽ

Op 21 november 1994 bombardeerden bijna 40 NAVO-toestellen, waaronder 4 Nederlandse F-16's met succes het vliegveld Udbina in Kroatie. Bosnische Kroaten gebruikten dat om luchtaanvallen op de safe area Bihac uitvoerden.

Bron:http://www.defensie.nl/ac(...)-luchtaanval-op-isis
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_145991181
w/ w/ Onder leiding van de Nederlanders!!!! Hoezee!! Hoezee!! Hoezee!! w/ w/
pi_146300696
F-16's schakelen weer IS-doelen Irak uit
DEN HAAG -

Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen hebben in de afgelopen week opnieuw doelen van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Irak uitgeschakeld. Ze bombardeerden onder meer materieelcomplexen en voertuigen. Daarbij is ook een onbekend aantal IS-strijders gedood.

Dat heeft het ministerie van Defensie dinsdag gemeld. De F-16's maakten zestien vluchten boven Irak. Ze gooiden volgens een woordvoerster in totaal ruim tien bommen. Ook namen de jachtvliegtuigen doelen onder vuur met het boordkanon.

Nederland zet zes F-16's in bij de internationale strijd tegen IS in Irak. Daarnaast zijn er twee reservetoestellen mee. De straaljagers zijn gestationeerd op een luchtmachtbasis in JordaniŽ. De F-16-eenheid telt ongeveer 250 militairen.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)uitgeschakeld__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator dinsdag 4 november 2014 @ 18:53:16 #74
74865 crew  Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_146300916
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 november 2014 18:47 schreef Cobra4 het volgende:
F-16's schakelen weer IS-doelen Irak uit
DEN HAAG -

Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen hebben in de afgelopen week opnieuw doelen van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Irak uitgeschakeld. Ze bombardeerden onder meer materieelcomplexen en voertuigen. Daarbij is ook een onbekend aantal IS-strijders gedood.

Dat heeft het ministerie van Defensie dinsdag gemeld. De F-16's maakten zestien vluchten boven Irak. Ze gooiden volgens een woordvoerster in totaal ruim tien bommen. Ook namen de jachtvliegtuigen doelen onder vuur met het boordkanon.

Nederland zet zes F-16's in bij de internationale strijd tegen IS in Irak. Daarnaast zijn er twee reservetoestellen mee. De straaljagers zijn gestationeerd op een luchtmachtbasis in JordaniŽ. De F-16-eenheid telt ongeveer 250 militairen.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)uitgeschakeld__.html
Goed nieuws.
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
pi_146304224
Laat Amerika het het zelf maar oplossen. Waarom moet de rest van de wereld altijd maar de rotzooi van Amerika opruimen. Amerika steunde de rebellen die tegen Assad vochten. Nu die IS zien als een bevrijding zijn ze opeens gevaarlijk en moet de rest van de wereld een einde maken aan de kruistocht.
Laten ze maar een einde maken aan alle religies en sekten. Kruistochten zijn van alle tijden, hoewel er vroeger veel meer slachtoffers vielen natuurlijk. In mijn ogen zijn alle religies primitief en we zouden veel beter af zijn zonder. Dit zal vast niet de laatste kruistocht zijn, zolang mensen in die onzinnige sprookjesboeken geloven.
  Moderator dinsdag 4 november 2014 @ 21:10:56 #76
74865 crew  Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_146307927
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 november 2014 19:58 schreef Fisherman het volgende:
Laat Amerika het het zelf maar oplossen. Waarom moet de rest van de wereld altijd maar de rotzooi van Amerika opruimen. Amerika steunde de rebellen die tegen Assad vochten. Nu die IS zien als een bevrijding zijn ze opeens gevaarlijk en moet de rest van de wereld een einde maken aan de kruistocht.
Laten ze maar een einde maken aan alle religies en sekten. Kruistochten zijn van alle tijden, hoewel er vroeger veel meer slachtoffers vielen natuurlijk. In mijn ogen zijn alle religies primitief en we zouden veel beter af zijn zonder. Dit zal vast niet de laatste kruistocht zijn, zolang mensen in die onzinnige sprookjesboeken geloven.
Dit is echt niet enkel Amerika's schuld en dit is al helemaal niet Amerika's probleem.
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
pi_146362642
Laten we die roestende heli's bij IS dumpen, met een beetje mazzel knallen ze tegen een berg op, scheelt ook kosten van verwijderingsbijdrage overtollig materieel.
  zaterdag 8 november 2014 @ 10:23:10 #78
372780 99.999
Komt voor 100.000
pi_146426750
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 november 2014 18:47 schreef Cobra4 het volgende:
F-16's schakelen weer IS-doelen Irak uit
DEN HAAG -

Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen hebben in de afgelopen week opnieuw doelen van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Irak uitgeschakeld. Ze bombardeerden onder meer materieelcomplexen en voertuigen. Daarbij is ook een onbekend aantal IS-strijders gedood.

Dat heeft het ministerie van Defensie dinsdag gemeld. De F-16's maakten zestien vluchten boven Irak. Ze gooiden volgens een woordvoerster in totaal ruim tien bommen. Ook namen de jachtvliegtuigen doelen onder vuur met het boordkanon.

Nederland zet zes F-16's in bij de internationale strijd tegen IS in Irak. Daarnaast zijn er twee reservetoestellen mee. De straaljagers zijn gestationeerd op een luchtmachtbasis in JordaniŽ. De F-16-eenheid telt ongeveer 250 militairen.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)uitgeschakeld__.html
Ruim 10 bommen :P. Tot 11 of 12 moet men toch ook wel kunnen tellen :P?
Ik kan tellen
pi_146793582
F16's in Midden-Oosten afgelost
dinsdag 18 nov 2014, 22:24 (Update: 18-11-14, 22:58)

722931.jpg
Een Nederlandse F-16 wordt bijgetankt met behulp van een militair transportvliegtuig.Koninklijke luchtmacht.

De Koninklijke Luchtmacht heeft twee F-16's naar het Midden-Oosten gestuurd, ter vervanging van twee andere F-16 gevechtstoestellen. Die moesten voor onderhoud naar Nederland.

Onderweg moeten de F-16's worden bijgetankt door een militair transportvliegtuig, de KDC-10. De luchtmacht heeft een foto van het bijtanken van ťťn van de F-16's op Facebook gezet.

Nederland doet sinds oktober met zes F-16's en twee reservetoestellen mee aan de strijd tegen Islamitische Staat in Irak. De toestellen kunnen bombardementen uitvoeren op tanks, opslagplaatsen van munitie en vijandelijke mortieropstellingen. De militairen opereren vanuit JordaniŽ.

Bron: http://nos.nl/artikel/722930-f16s-in-middenoosten-afgelost.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_146793898
Koenders: geen grondtroepen naar Irak

DEN HAAG -
Nederlandse militairen gaan niet vechten op de grond in Irak. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Het sturen van grondtroepen zou eerder „contraproductief” werken, aldus de bewindsman.

Nederland gaat Koerdische strijders in het noorden en Iraakse special forces in de buurt van Bagdad trainen. De Nederlandse militairen gaan niet mee „mentoren in gevechtssituaties”, aldus de bewindsman. Ze komen niet „buiten de poort”. Louis Bontes wilde opheldering naar aanleiding van uitlatingen van generaal Tom Middendorp tijdens een persbriefing.

Er komt nog wel een besluit over de mogelijke inzet van zogeheten Forward Air Controllers (FAC). Deze militairen leiden gevechtsvliegtuigen naar hun doel. Maar de inzet van deze militairen is volgens Koenders „nu niet aan de orde”. Minister Jeanine Hennis (Defensie) heeft de inzet van FAC's niet uitgesloten.

Bontes betreurt het zeer dat het kabinet geen troepen stuurt. Hij sprak van een „slappe houding”. De Nederlandse trainers gaan vermoedelijk in januari in Irak aan de slag. Het gaat om ongeveer 130 militairen. De trainingsmissie is onderdeel van de internationale strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Irak. Zes Nederlandse F-16's zijn al actief. Zij hebben al 75 keer bommen op doelen van IS in Irak afgeworpen.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)en_naar_Irak___.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_147012246
Ruim 20 Nederlandse bommen op IS-doelen

DEN HAAG -
Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen hebben in de afgelopen week tijdens ruim dertig vluchten boven Irak meer dan twintig bommen gegooid op doelen van Islamitische Staat (IS). Defensie gaat ervan uit dat daarbij ook een onbekend aantal strijders van de terreurorganisatie is gedood.

Nederland doet vanaf een luchtmachtbasis in JordaniŽ met zes F-16's mee aan de internationale luchtaanvallen op IS in Irak. Daarnaast zijn er twee reservetoestellen mee. In totaal hebben de Nederlandse F-16's in de afgelopen weken ongeveer honderd bommen afgeworpen op IS-doelen.
Twee F-16's die voor onderhoud naar Nederland moesten, zijn afgelopen week afgelost door twee andere toestellen.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)_bommen_op_IS__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_147659469
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_147871110
Nederlandse F-16's hielpen jezidi's ontsnappen

Bij de redding vorige week van jezidi's in Noord-Irak hebben Koerdische peshmerga's luchtsteun gekregen van Nederlandse F-16's. Dat heeft minister Koenders van Buitenlandse Zaken in Irak gezegd.

"Honderen jezidi's die geen kant op konden zijn - gelukkig voordat de winter hard heeft kunnen toeslaan - uit hun benarde positie bevrijd."
Minister Koenders van Buitenlandse Zaken

De honderden jezidi's zaten vast op de berg Sinjar, waar ze sinds augustus door IS-strijders waren omsingeld. De Koerden forceerden een corridor, waarlangs de jezidi's donderdag konden ontsnappen. Diezelfde dag werd bekend dat de Amerikanen de Koerden met tientallen bombardementen hadden gesteund.

Ooggetuigen zeiden gisteren tegen het persbureau DPA dat IS in Mosul 45 eigen strijders heeft geŽxecuteerd, omdat ze de strijd op Sinjar verloren hadden.

Trainingsmissie

Koenders is in Irak om de komst van een Nederlandse trainingsmissie te begeleiden. Daar doen uiteindelijk 130 Nederlanders aan mee. Die trainen Koerden onder meer in het onschadelijk maken van bermbommen en andere explosieven.

Bron: http://nos.nl/artikel/201(...)di-s-ontsnappen.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  dinsdag 23 december 2014 @ 10:33:41 #84
157922 fathank
Wie baas is bakt koekjes.
pi_147873105
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 december 2014 07:55 schreef Cobra4 het volgende:
Nederlandse F-16's hielpen jezidi's ontsnappen

Bij de redding vorige week van jezidi's in Noord-Irak hebben Koerdische peshmerga's luchtsteun gekregen van Nederlandse F-16's. Dat heeft minister Koenders van Buitenlandse Zaken in Irak gezegd.

"Honderen jezidi's die geen kant op konden zijn - gelukkig voordat de winter hard heeft kunnen toeslaan - uit hun benarde positie bevrijd."
Minister Koenders van Buitenlandse Zaken

De honderden jezidi's zaten vast op de berg Sinjar, waar ze sinds augustus door IS-strijders waren omsingeld. De Koerden forceerden een corridor, waarlangs de jezidi's donderdag konden ontsnappen. Diezelfde dag werd bekend dat de Amerikanen de Koerden met tientallen bombardementen hadden gesteund.

Ooggetuigen zeiden gisteren tegen het persbureau DPA dat IS in Mosul 45 eigen strijders heeft geŽxecuteerd, omdat ze de strijd op Sinjar verloren hadden.

Trainingsmissie

Koenders is in Irak om de komst van een Nederlandse trainingsmissie te begeleiden. Daar doen uiteindelijk 130 Nederlanders aan mee. Die trainen Koerden onder meer in het onschadelijk maken van bermbommen en andere explosieven.

Bron: http://nos.nl/artikel/201(...)di-s-ontsnappen.html
Livin' the dream.
Behulpzaam als een waterkraan.
Op woensdag 29 april 2015 16:30 schreef seto het volgende:
als je niet #teamhenk bent ben je gewoon een *weggeFopt*homo
  Moderator dinsdag 23 december 2014 @ 10:51:16 #85
74865 crew  Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_147873520
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 december 2014 07:55 schreef Cobra4 het volgende:


Ooggetuigen zeiden gisteren tegen het persbureau DPA dat IS in Mosul 45 eigen strijders heeft geŽxecuteerd, omdat ze de strijd op Sinjar verloren hadden.


waahaha _O-
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
  dinsdag 23 december 2014 @ 11:10:18 #86
110057 AgLarrr
Rara Temporum Felicitas
pi_147874003
Kijk, goed nieuws. Als ze hun eigen mensen gaan executeren dan zal het behoorlijk tegenvallen met het moreel. Zal de wervende functie ook geen goed doen..
"Ill fares the land, to hastening ills a prey;
Where wealth accumulates, and men decay"

- Oliver Goldsmith, The Deserted Village
pi_148433486
Nieuwe luchtmachtlichting strijdt tegen ISIS

Nieuwsbericht | 07-01-2015 | 14:40

Na 375 missies en meer dan 200 keer de wapens te hebben ingezet, keert deze week het eerste F-16-detachement uit het Midden-Oosten in Nederland terug. De jachtvliegers waren ingezet om ISIS te bestrijden.

Vandaag trad de nieuwe commandant aan onder wiens bevel het nieuwe detachement de taken tegen ISIS uitvoert. Met 6 F-16's, 2 reservetoestellen en 250 militairen draagt de Koninklijke Luchtmacht bij aan de internationale strijd tegen ISIS in Irak. Dat gebeurt 24 uur per dag, 7 dagen per week. De opmars van ISIS en daaraan gelieerde organisaties, vormt een directe dreiging voor de regio en veroorzaakt instabiliteit aan de grenzen van Europa.
Mali

Niet alleen in het Midden-Oosten traden nieuwe luchtmachtmilitairen aan. Ook in Mali gebeurde dat met Helikopterdetachement 4. Onder leiding van luitenant-kolonel Peter Grijspaardt levert de eenheid airpower in het noorden van Mali. De 150 mannen en vrouwen tellende rotatie versterkt en steunt Minusma tot medio april.

Bron: http://www.defensie.nl/ac(...)m_source=twitterfeed
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_148434846
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 december 2014 11:10 schreef AgLarrr het volgende:
Kijk, goed nieuws. Als ze hun eigen mensen gaan executeren dan zal het behoorlijk tegenvallen met het moreel. Zal de wervende functie ook geen goed doen..
W&S al gebeld om te vragen wat hun visie is hierover?
  Moderator donderdag 8 januari 2015 @ 15:46:57 #89
74865 crew  Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_148470355
quote:
0s.gif Op zondag 5 oktober 2014 10:02 schreef FoXje het volgende:
Dus zo wordt de inzet van grondtroepen uitgelokt?
Ze snijden daar hoofden af en onderdrukken alles en iedereen wat ze tegenkomen.
Je kunt natuurlijk tijd besteden aan het zoeken naar elk mogelijk argument wat een NWO of vooropgezet evil mastermind plan van de Navo/Europa of de VS aantoont. Je kunt ook gewoon bedenken dat die bende daar niet thuishoort in deze eeuw en de krijgsmachten doen waar ze goed in zijn en wat ze horen te doen.
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
  zaterdag 10 januari 2015 @ 15:49:04 #90
439333 Stayfunny__
Oosterhout de gekste
pi_148542522
Is onze eigen land wel veilig?
  Moderator zaterdag 10 januari 2015 @ 16:25:55 #91
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_148543304
quote:
6s.gif Op zaterdag 10 januari 2015 15:49 schreef Stayfunny__ het volgende:
Is onze eigen land wel veilig?
quote:
1s.gif Op woensdag 7 januari 2015 17:36 schreef Bouke-p het volgende:

[..]

W&S al gebeld om te vragen wat hun visie is hierover?
pi_148544878
quote:
6s.gif Op zaterdag 10 januari 2015 15:49 schreef Stayfunny__ het volgende:
Is onze eigen land wel veilig?
Jawel hoor en mocht er hier iets gebeuren dan staan er heel veel geoefende politieagenten en militairen klaar. ^O^
pi_148655619
quote:
99s.gif Op zaterdag 10 januari 2015 17:31 schreef Awsom het volgende:

[..]

Jawel hoor en mocht er hier iets gebeuren dan staan er heel veel geoefende politieagenten en militairen klaar. ^O^
Nou, vanmiddag was nog op Radio 1 dat gewone agenten bij lange na niet opgewassen zullen zijn tegen getrainde terroristen met automatische oorlogswapens ala Hebdo.
Stel dat ook hier de scholen bewaakt moeten gaan worden dan heb je zelfs aan 5 agentjes weinig (3 zijn er al omgelegd voordat ze iets in de gaten hebben) en zal er ingeleend moeten worden bij het leger.
pi_148699205
Trainingmissie in Irak begint in februari

DEN HAAG -
Nederlandse militairen beginnen naar verwachting begin februari in Irak met de training van Iraakse commando's en Koerdische strijders. Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie woensdag gezegd in een overleg met de Tweede Kamer.

Ongeveer honderd Nederlanders zullen vanuit Arbil op verscheidene locaties in het noorden van Irak een basiscursus van vier weken geven aan Koerdische peshmerga's. Daarin is aandacht voor schietvaardigheid, medische training, humanitair oorlogsrecht en de omgang met bermbommen en gevangenen. De trainingslocaties, waar de Nederlanders enkele weken kunnen verblijven, bevinden zich op een half uur tot drie uur rijden vanaf het basiskamp bij het oude vliegveld van Arbil.

Circa dertig Nederlandse militairen gaan nabij het internationale vliegveld van de Iraakse hoofdstad Bagdad Iraakse speciale eenheden trainen. Daarbij gaat het om een commando-opleiding van acht weken die door de Amerikanen is ontwikkeld.

F-16's
De trainingsmissie is een onderdeel van de Nederlandse bijdrage aan de internationale strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen hebben al ruim tweehonderd luchtaanvallen uitgevoerd op IS-doelen in Irak. Hennis erkende dat de trainingsmissie mede door internationale politieke besluitvorming moeizamer van start komt dan die luchtcampagne.

Ze benadrukte opnieuw dat de Nederlandse trainers nooit zullen meegaan in gevechtssituaties. Nederland trekt bij de trainingsmissie nauw op met Duitsland, dat een en ander coŲrdineert.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)k_in_februari__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  donderdag 15 januari 2015 @ 09:21:00 #95
267335 Vortix
No Charms Allowed
pi_148701365
quote:
6s.gif Op zaterdag 10 januari 2015 15:49 schreef Stayfunny__ het volgende:
Is onze eigen land wel veilig?
Geen enkel land is 100% veilig en het is ook een illusie te denken dat dat haalbaar is zonder onwenselijke inperking van onze burgerrechten. Dan kunnen we net zo goed allemaal meteen een Burka gaan dragen en nooit meer naar buiten gaan.
Als je niets zinvols te zeggen hebt kan je maar beter je bek houden | Last.fm | WOOHOO DRESS BLUES WITH A SWORD! | PSN: Private_Jarhead
pi_148933764
'Voortgang in strijd tegen IS'

"De opmars van Islamitische Staat is op veel plaatsen tot staan gebracht. We gaan echt vooruit, de troepen van IS hebben steeds minder bewegingsvrijheid." De commandant van de eerste Nederlandse luchtmachtmissie tegen de terreurorganisatie blikt in het NOS Radio 1 Journaal tevreden terug op zijn tijd in het Midden-Oosten.

De eerste missie is vorige week afgelost door een nieuwe lichting van de luchtmacht en de commandant zit nu weer in Nederland. Uit veiligheidsoverwegingen moet hij anoniem blijven.

"Toen wij aankwamen in september, stonden de grote Iraakse steden onder druk van IS-strijders", vertelt de commandant. "Nu, drie maanden later, zien we dat er toch wat meer lucht is ontstaan voor die steden."

De Nederlandse F-16's werden de afgelopen maanden voornamelijk ingezet om grondtroepen te ondersteunen. Zo gaven de straaljagers bijvoorbeeld luchtsteun toen Koerdische strijders werden belaagd in het noorden van Irak.

Maar de F-16's hebben ook bombardementen uitgevoerd op tactische doelen, zoals munitiedepots.

Bron: http://nos.nl/artikel/2014390-voortgang-in-strijd-tegen-is.html

Audiobestand via de url.
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_149145338
Hoogste militair bezoekt ISIS-bestrijders Midden-Oosten
Nieuwsbericht | 28-01-2015 | 13:56

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp heeft gisteren het Nederlandse F-16-detachement in het Midden-Oosten bezocht. Hij hoorde er het laatste nieuws over de voortgang, resultaten en ontwikkelingen rond de luchtcampagne tegen de terreurorganisatie ISIS.

Middendorp trof een geoliede en enthousiaste ploeg mensen aan. “Samengesteld uit alle krijgsmachtdelen. Samen ťťn team! Een team dat een bijdrage levert die effect heeft en waardering oogst bij de partners uit de internationale coalitie. Complimenten voor de mannen en vrouwen die zich daar dag en nacht voor inzetten.” Generaal Middendorp bezocht de verschillende werkplekken en sprak uitvoerig met het personeel.

Breken kracht ISIS
Mede door de inzet van Nederlandse F-16-jachtvliegtuigen is de bewegingsvrijheid van ISIS beperkt en de opmars gestuit. De afgelopen maanden vlogen de Nederlanders ruim 450 missies boven Irak. Hierbij zijn meer dan 260 keer wapens ingezet, van het 20-mm-boordkanon tot verschillende typen bommen.

Voor de internationale strijd tegen de islamitische terreurorganisatie ISIS stelt Nederland 6 F-16’s, 2 reservetoestellen en 250 luchtmachtmilitairen beschikbaar.

Bron: http://www.defensie.nl/ac(...)ijders-midden-oosten
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_149146156
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 december 2014 11:10 schreef AgLarrr het volgende:
Kijk, goed nieuws. Als ze hun eigen mensen gaan executeren dan zal het behoorlijk tegenvallen met het moreel. Zal de wervende functie ook geen goed doen..
De banenwinkel van ISIS kan wel gaan bezuinigen als dat zo doorgaat
pi_149146197
quote:
99s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 21:19 schreef Nieuwschierig het volgende:

[..]

Nou, vanmiddag was nog op Radio 1 dat gewone agenten bij lange na niet opgewassen zullen zijn tegen getrainde terroristen met automatische oorlogswapens ala Hebdo.
Stel dat ook hier de scholen bewaakt moeten gaan worden dan heb je zelfs aan 5 agentjes weinig (3 zijn er al omgelegd voordat ze iets in de gaten hebben) en zal er ingeleend moeten worden bij het leger.
Dan moet je inderdaad militairen gaan plaatsen, want die zijn opgeleid om terroristen te bestrijden en de gewone agent niet.
pi_149151513
Er staan al militairen dropje
pi_149151897
quote:
0s.gif Op woensdag 28 januari 2015 21:02 schreef Militier het volgende:
Er staan al militairen dropje
:')
pi_149152418
quote:
0s.gif Op woensdag 28 januari 2015 21:02 schreef Militier het volgende:
Er staan al militairen dropje
In Nederland?
  woensdag 28 januari 2015 @ 21:35:14 #103
110057 AgLarrr
Rara Temporum Felicitas
pi_149152789
quote:
0s.gif Op woensdag 28 januari 2015 18:58 schreef vervoerder23 het volgende:

[..]

De banenwinkel van ISIS kan wel gaan bezuinigen als dat zo doorgaat
Die banenwinkel is nu in handen van de Peshmerga denk ik.
"Ill fares the land, to hastening ills a prey;
Where wealth accumulates, and men decay"

- Oliver Goldsmith, The Deserted Village
pi_149153169
quote:
0s.gif Op woensdag 28 januari 2015 21:35 schreef AgLarrr het volgende:

[..]

Die banenwinkel is nu in handen van de Peshmerga denk ik.
goeie zaak
pi_149195508
quote:
wat
pi_149195510
quote:
0s.gif Op woensdag 28 januari 2015 21:26 schreef vervoerder23 het volgende:

[..]

In Nederland?
ja
pi_149389468
Wat is het risico voor Nederlandse F-16-piloten?

Nederlandse F-16's komen iedere week meerdere keren in actie in de strijd tegen Islamitische Staat en daarbij vliegen ze vaak boven vijandelijk gebied. De verbranding van de Jordaanse straaljagerpiloot door strijders van IS in SyriŽ roept de vraag op: staat Nederlandse piloten bij een crash hetzelfde lot te wachten, of is de situatie van onze militairen anders?

1. De route

De Nederlandse straaljagerpiloten zijn gestationeerd op een basis in JordaniŽ, net als de Jordaanse piloot, maar ze vliegen niet dezelfde route.

De Jordaanse F-16-piloot stortte neer bij de Syrische stad Raqqa, door IS als hoofdstad van het kalifaat bestempeld, waar hij gevangengenomen werd. Nederlandse straaljagers vliegen niet boven SyriŽ, maar blijven alleen boven Irak. Dit maakt het risico dat ze in handen van IS vallen kleiner.

2. Voorzorgsmaatregelen

Nadat de Jordaanse piloot bij Raqqa was neergestort, werd hij door strijders van IS uit het water gevist. Nederland heeft een aantal voorzorgsmaatregelen genomen om zoiets te voorkomen. Nederlandse F-16's vliegen nooit alleen, dus wanneer er een in de problemen raakt, is er nog altijd steun van een collega. Ook staan er veiligheidsteams (meestal Amerikanen) paraat op de grond, die kunnen ingrijpen als er iets misgaat.

3. Neergehaald of problemen?

IS claimde de Jordaanse piloot te hebben neergeschoten, maar de oorzaak van de crash is nog niet vastgesteld. Eigenlijk is het niet waarschijnlijk dat strijders van IS de straaljager uit de lucht hebben geschoten. Meer voor de hand ligt dat de Jordaanse piloot een technisch mankement aan zijn toestel had.

Het ministerie houdt er wel rekening mee dat IS luchtdoelsystemen in handen heeft, maar benadrukte vooral dat alle luchtaanvallen van de internationale coalitie zonder verliezen zijn verlopen.

Hoe vaak komt Nederland in actie tegen IS?

Vorige week zijn de Nederlandse straaljagers 36 keer in actie gekomen boven verschillende provincies in Irak. Ze zetten 27 keer wapens in.

De afgelopen maanden vlogen de Nederlanders ruim 450 missies boven Irak. Hierbij zijn meer dan 260 keer wapens ingezet, van het 20-mm-boordkanon tot verschillende typen bommen.

Voor de internationale strijd tegen de islamitische terreurorganisatie IS heeft Nederland 6 F-16's, 2 reservetoestellen en 250 militairen beschikbaar gesteld.
Andere missie: trainen van Koerden

Nederlandse militairen zijn tevens actief met een trainingsmissie in Irak. Daarin geven zo'n 130 Nederlanders les aan de peshmerga, Koerdische strijders in het noorden van Irak. De Nederlanders zijn daar niet om te vechten. Het ministerie zegt dat hun werkzaamheden op goed beveiligde locaties plaatsvinden.

Bron: http://nos.nl/artikel/201(...)se-f-16-piloten.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_149392726
Nederlandse militairen klaar voor IS-trainingsmissie
VANDAAG, 16:17POLITIEK

De 130 militairen van de Nederlandse IS-trainingsmissie zijn er klaar voor, zegt Commandant der Strijdkrachten Middendorp in een toelichting op de missie. Zij gaan special forces en Peshmergastrijders opleiden in Irak voor de strijd tegen IS. De trainingen beginnen over enkele weken.

Op het ministerie van Defensie gaf de Commandant der Strijdkrachten een toelichting op de werkwijze en de risico's die de missie met zich kunnen meebrengen.

Middendorp zegt dat er goed naar de veiligheid is gekeken. Trainers en cursisten houden er steeds wisselende tijdschema's op na en er wordt niet in uniform gereisd. "En we nemen onze eigen arts mee en gebruiken Amerikaanse medische faciliteiten." De trainers zelf blijven op hun trainingslocatie.

Het hoofdkwartier van de Nederlandse trainingsmissie is in Koeweit. In Bagdad binnen het hekwerk van het nationale vliegveld worden de special forces getraind en in Erbil worden de Peshmergastrijders opgeleid, terwijl ze tussendoor weer teruggaan naar het front.

Bermbom

Om te kijken aan welke kennis precies behoefte is, was er al gestart met een pilot. Generaal Middendorp schetste de situatie aan de hand van foto's. "Hier ziet u een lesje 'hoe vind je een bermbom en hoe ruim je ze op?' en hier een lesje 'hoe verzorg je gewonden?'." Ook wordt er geoefend met schieten en het juist behandelen van krijgsgevangen.

"Op ons initiatief is er voor Iraakse eenheden ook tijd vrijgemaakt om mensen te leren lezen en schrijven, er is veel analfabetisme."

Jordaanse piloot

Middendorp is zelf op bezoek geweest bij de Nederlandse F16-piloten die IS bombarderen. Hij sprak daar ook met de Jordaanse leiding van de verbrande piloot. "Iedereen trekt het zich enorm aan, maar het maakt iedereen ook gemotiveerd om te doen wat ze moeten doen."

De gebeurtenis was reden om extra te kijken hoe piloten met de situatie moeten omgaan. "Wat moet een piloot doen als hij toch op de grond komt, hoe kom je in veilig gebied."

Mocht een Nederlandse F16-vlieger toch in een vergelijkbare situatie als de Jordaanse piloot komen dan is het besluit wat dan te doen aan hem, zegt de Commandant der Strijdkrachten. "De piloot kan dan met zijn eigen wapen een einde aan zijn leven maken. Dat is een persoonlijke afweging", zegt Middendorp.

Bron: http://nos.nl/artikel/201(...)trainingsmissie.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  donderdag 5 februari 2015 @ 17:45:02 #109
396554 Spinosaurus
Spinosaurus aegyptiacus
pi_149393856
Dat laatste stukje in je krantenartikel, Cobra4, is best deprimerend!
Learn how to eat in the jungle full of hyenas
pi_149394362
quote:
0s.gif Op donderdag 5 februari 2015 17:45 schreef Spinosaurus het volgende:
Dat laatste stukje in je krantenartikel, Cobra4, is best deprimerend!
Zeker ja.
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_149394377
Nederlandse F-16's geraakt boven IS-gebied

Nederlandse F-16's zijn tijdens hun missie boven Iraaks gebied van Islamitische Staat beschoten en geraakt. De straaljagers konden ondanks de schade gewoon doorvliegen.

Dat zei Commandant der Strijdkrachten Generaal Tom Middendorp in een interview met NOS op 3 na afloop van de IS-persbriefing. Volgens Middendorp zijn de F-16's in de afgelopen drie maanden "een of twee keer" geraakt. De schade is volgens Middendorp waarschijnlijk ontstaan toen de F-16's laag vlogen om boordkanonnen in te kunnen zetten.

Volgens Defensie is in ieder geval een F-16 vanaf de grond geraakt met klein kaliber, waarschijnlijk door kalasjnikovs. De piloot had tijdens de missie in de gaten dat hij beschoten werd, maar constateerde pas tijdens een inspectie aan de grond dat de straaljager daadwerkelijk was geraakt.

Bron: http://nos.nl/op3/artikel(...)boven-is-gebied.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_150514643
Nederlandse trainingmissie in Bagdad begonnen

BAGDAD -
Nederlandse commando's zijn dinsdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad begonnen met het trainen van Iraakse speciale eenheden. Daarmee is de Nederlandse bijdrage aan de internationale strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Irak compleet.

Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen voeren al maanden luchtaanvallen uit op IS-doelen in Irak en sinds half februari geven Nederlandse trainers in Arbil een basiscursus aan Koerdische strijders.

In Bagdad verzorgen instructeurs uit Nederland en andere landen een scherpschutterscursus, aldus Defensie. De Iraakse cursisten worden na de opleiding van zes weken direct ingezet in de strijd tegen IS. Binnenkort gaan de Nederlanders ook andere opleidingen geven, zoals een commandocursus en een opleiding tot medisch specialist.

Begin maart raakte een Koerdische strijder op de trainingslocatie bij Arbil gewond nadat een Nederlandse militair hem per ongeluk had beschoten. De man is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen, meldde Defensie dinsdag. De marechaussee onderzoekt de toedracht van het incident.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)gdad_begonnen__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_150696425
Eerste Iraakse commando-opleiding van start
Nieuwsbericht | 15-03-2015 | 08:27

Nederlandse instructeurs zijn gisteren met coalitiepartners begonnen met het opleiden van special forces (sf) voor het Iraakse leger.

pistool.schieten-42.jpg
Iraakse rekruten leren pistoolschieten.

Majoor-instructeur Piet van het Korps Commandotroepen: “Bij de commando-opleiding richten we ons op 5 pijlers: fysieke opbouw, mentale training, gevechtsschieten, urban fighting en humanitaire zaken, denk aan oorlogsrecht. Bij urban fighting leren we ze bijvoorbeeld manieren om je slim te bewegen tijdens gevechten in bewoond en verstedelijkt gebied.”

Overleven op slagveld
De deelnemers leren schieten en worden daarnaast lichamelijk en geestelijk voorbereid op sf-operaties. Piet: “We werken aan hun kracht, conditie en zelfverdediging. Daarbij gaan we verder dan bij normale militairen.”

Naast de 8-weekse commando-opleiding krijgen de aankomend special forces ook een medische opleiding. Piet: “We leren ze de medische basis. Hoe kan je overleven op het slagveld. Hoe stelp je bijvoorbeeld een bloeding bij een buddy of bij jezelf.”

opkomst.klas58-6.jpg
Iraakse rekruten worden lichamelijk getest.

Gestroomlijnd
De vorige opleiding werd nog gegeven door Iraakse instructeurs. Nederlandse instructeurs en van de coalitie hebben toen goed gekeken wat er beter kon. Piet: “De klassen zijn kleiner en de opleiding is gestroomlijnd door zaken te schrappen die in de praktijk weinig voorkomen, zoals het afdalen per touw uit een helikopter.”

Collega's in de hoofdstad geven een scherpschutterscursus. In het Noord-Iraakse Erbil leiden Nederlanders Koerdische Peshmerga op voor de strijd tegen ISIS.

Bron: http://www.defensie.nl/ac(...)-opleiding-van-start
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_151538720
F-16’s in Irak aan eind van Latijn

door Niels Rigter
DEN HAAG -
Het is hoogst onwaarschijnlijk dat de Nederlandse F-16’s langer dan een jaar in Irak actief blijven tegen de Islamitische Staat. Er is te weinig capaciteit voor, zo weten bronnen bij Defensie.

Tijdens missies ’oefenen’ vliegers alleen precisiebombardementen en ondersteuning van grondtroepen. Om F-16-vliegers voor alle taken geschikt te houden, moeten ze ook trainen op luchtgevechten, verkenning en het handhaven van een vliegverbod.

Onze F-16’s zijn de afgelopen jaren zo intensief en veelvuldig ingezet, dat de trainingsachterstand moet worden ingelopen.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)nd_van_Latijn__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_151538732
Met andere woorden, die piloten kunnen er eigenlijk niks van.
pi_151803341
Peshmergastrijders getraind tot infanterist
Nieuwsbericht | 17-04-2015 | 15:44

De tweede, mede door Nederlandse trainers verzorgde basiscursus voor Peshmerga-infanteristen, is afgesloten. Dat gebeurde gisteren in het trainingscentrum nabij het Irakese Erbil. De ongeveer 600 deelnemers kregen hun certificaat. Daarmee hebben ze het bewijs in handen de 4-weekse Infantry Skills Course te hebben doorlopen. Ze zijn zo beter in staat ISIS op de grond te bevechten.

img-5930-a-jpg
Peshmerga maken zich klaar voor een inval in een huis.

Parallel aan deze opleiding gaven militairen van de coalitie voor het eerst ook een training op compagnies- en bataljonsniveau. Aan het eind van de cursus oefenden 4 compagnieŽn tegelijk, verdeeld over 2 locaties. De staven werden apart wegwijs gemaakt in operationele planning en leiderschap.

img-1289-a-jpg
Certificaatuitreiking.

Dankbare studenten
Tijdens de infanterie-opleiding werd aandacht besteed aan inlichtingen, verbindingen en logistiek. Daarnaast vergaarden de specialisten kennis op het gebied van herkenning van geÔmproviseerde explosieven, medische hulpverlening en de behandeling van krijgsgevangenen.

De Pesmerga bleken niet alleen goede, maar ook dankbare studenten te zijn. Gedurende de training werd er tijdens de lunch- en theepauzes veelvuldig gezongen en samen gedanst.

Bron: http://www.defensie.nl/ac(...)aind-tot-infanterist
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_152029560
Mitrailleur voor Nederlandse F-16-piloot boven Irak


Nederlandse F-16-piloten hebben sinds kort tijdens vluchten boven IS-gebied een mitrailleur mee voor extra beveiliging. Het gaat om een MP9, een kleine mitrailleur met dertig patronen. Eerst hadden de piloten alleen zogenoemd enkel-schot pistool in de standaarduitrusting.

Het ministerie van Defensie bevestigt dat het "overlevingspakket" is aangepast aan de huidige veiligheidssituatie. "De piloten moeten veilig kunnen opereren", aldus Defensie.

De mitrailleur is klein, waardoor hij gemakkelijk in de cockpit past.

Schietstoel

De MP9 vuurt patronen automatisch af, in tegenstelling tot een enkel-schot pistool. Als een F-16-vliegtuig geraakt wordt en de piloot komt via de schietstoel terecht in vijandig gebied met IS-strijders, kan hij zich beter verdedigen.

Volgens Defensie heeft de extra bewapening geen relatie met de moord op de Jordaanse vlieger Moaz al-Kasasbeh in februari. Hij werd door IS-strijders gevangen genomen en levend verbrand. Eind 2014 is het besluit al genomen.

Vanuit JordaniŽ voeren zes Nederlandse F-16's vluchten uit boven Irak.

Bron: http://nos.nl/artikel/203(...)loot-boven-irak.html

[ Bericht 64% gewijzigd door Cobra4 op 26-04-2015 00:12:47 ]
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator dinsdag 28 april 2015 @ 13:15:59 #118
74865 crew  Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_152093624
quote:
11s.gif Op vrijdag 10 april 2015 06:12 schreef Piet_Piraat het volgende:
Met andere woorden, die piloten kunnen er eigenlijk niks van.
Ga jij eens in een ander forum lopen etteren.
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
  Moderator dinsdag 28 april 2015 @ 13:23:00 #119
74865 crew  Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_152093802
quote:
0s.gif Op zondag 26 april 2015 00:07 schreef Cobra4 het volgende:
Mitrailleur voor Nederlandse F-16-piloot boven Irak

Nederlandse F-16-piloten hebben sinds kort tijdens vluchten boven IS-gebied een mitrailleur mee voor extra beveiliging. Het gaat om een MP9, een kleine mitrailleur met dertig patronen. Eerst hadden de piloten alleen zogenoemd enkel-schot pistool in de standaarduitrusting.

Het ministerie van Defensie bevestigt dat het "overlevingspakket" is aangepast aan de huidige veiligheidssituatie. "De piloten moeten veilig kunnen opereren", aldus Defensie.

De mitrailleur is klein, waardoor hij gemakkelijk in de cockpit past.

Schietstoel

De MP9 vuurt patronen automatisch af, in tegenstelling tot een enkel-schot pistool. Als een F-16-vliegtuig geraakt wordt en de piloot komt via de schietstoel terecht in vijandig gebied met IS-strijders, kan hij zich beter verdedigen.

Volgens Defensie heeft de extra bewapening geen relatie met de moord op de Jordaanse vlieger Moaz al-Kasasbeh in februari. Hij werd door IS-strijders gevangen genomen en levend verbrand. Eind 2014 is het besluit al genomen.

Vanuit JordaniŽ voeren zes Nederlandse F-16's vluchten uit boven Irak.

Bron: http://nos.nl/artikel/203(...)loot-boven-irak.html
Had dan simpelweg de Glock17 vervangen door de Glock19 met 2 extra magazijnen.
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
pi_152355983
Nederland voerde 600 aanvallen uit op IS

Nederland heeft zo'n zeshonderd aanvallen uitgevoerd op Islamitische Staat in Irak. Dat heeft luitenant-kolonel Harry Oostema gezegd in het tv-programma Pauw. Oostema geeft mede leiding aan de Nederlandse bijdrage aan de internationale coalitie in Irak.

Volgens Oostema voert Nederland vooral precisiebombardementen vanaf grote hoogte uit. Bombardementen vanaf een lagere hoogte, die meer risico's met zich meebrengen, komen minder voor.

Oostema zei verder dat de internationale coalitie redelijk succesvol is. "IS is in Irak teruggedrongen. Ze zitten in de verdediging."

Troepen

De Nederlandse missie houdt officieel op 1 oktober op. Oostema gaat ervan uit dat de missie wordt verlengd. "Ik denk dat de strijd nog niet is gestreden na een jaar. Het is niet zo dat we 1 oktober kunnen zeggen dat het gedaan is en dat we allemaal weggaan. Het blijft onderdeel van een groter plan. Met alleen luchtwapens kunnen we het niet oplossen. Op een gegeven moment moet er politiek iets gebeuren. Er moeten misschien troepen het land in om dingen op orde te krijgen. De strijd is nog niet gestreden. Er blijft wel werk voor ons."

Bron: http://nos.nl/artikel/203(...)allen-uit-op-is.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_152357237
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 april 2015 13:15 schreef Pumatje het volgende:

[..]

Ga jij eens in een ander forum lopen etteren.
Ze doen het nog goed die F-16's.
  Moderator donderdag 7 mei 2015 @ 22:57:00 #122
74865 crew  Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_152387453
quote:
3s.gif Op donderdag 7 mei 2015 03:13 schreef Piet_Piraat het volgende:

[..]

Ze doen het nog goed die F-16's.
Nee, dat is het hele probleem.'
Ze vallen letterlijk uit elkaar.
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
pi_152613012
Herinneringsmedaille voor strijd tegen ISIS

"Uw opdracht was om in korte tijd de militaire kracht van ISIS te breken. En met 366 missies volbracht u die taak. Met zero verliezen. Met zero onbedoelde nevenschade. Met zero burgerslachtoffers. Toen u aankwam was tweederde van Irak ondergelopen door ISIS. Stond ISIS 15 kilometer buiten Baghdad aan de deur te kloppen. Toen u vertrok was de opmars gestuit. Een helder doel, een helder resultaat."

Dat zei commandant der strijdkrachten generaal Tom Middendorp vanmiddag op Leeuwarden tijdens de uitreiking van de Herinneringsmedaille Vredesoperaties aan de 200 leden van de eerste Air Task Force Middle East.

Bijzonder
Middendorp benadrukte nog eens dat de leden van het detachement bijzonder werk hebben verzet. "Binnen ťťn week na besluitvorming stonden velen van u al in het Midden-Oosten. En binnen 2 weken na besluitvorming viel de eerste bom. De motoren stonden nog na te blazen van de hitte van Mazar. Een aantal van u zat nog in de uitzendbescherming. Toch stond u er weer. En tuigde u in no-time deze missie op. Dat vroeg om grote flexibiliteit van u en uw thuisfront. Dat verdient het grootste respect."

Mijlpalen
Generaal Middendorp stelde dat er verschillende mijlpalen zijn bereikt. "U zette nieuwe wapentypes in. U voerde voor het eerst - sinds 1994 boven Udbina - het commando over een multinationale bombardementsmissie. En u zette meer dan 200 keer uw wapens in. Ruim de helft van de toestellen keerde zonder bommen onder de vleugels terug. Dit is geen stabiliteitsmissie zoals in Afghanistan. Dit is vredesafdwinging. Dit is oorlog. En deze oorlog vroeg veel van u. Van uw flexibiliteit. Van uw aanpassingsvermogen. Van uw zenuwstelsel."

Baltic Air Policing
Vanmorgen ontvingen ook 85 luchtmachtmilitairen die vorig jaar tussen september en december deel uitmaakten van het Baltic Air Policing-detachement namens Estland, Letland en Litouwen een herinneringsmedaille. De militairen, hoofdzakelijk van de vliegbases Leeuwarden en Volkel, beschermden met 4 F-16's het luchtruim van de Baltische Staten. De Nederlandse eenheid opereerde vanaf vliegbasis Malbork in Polen.

Bij de uitreiking waren de ambassadeurs van de Baltische staten aanwezig. Zij bedankten de luchtmachtmilitairen voor hun grote inzet.

Bron: http://www.defensie.nl/ac(...)or-strijd-tegen-isis
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_152618240
Nederland wil langere missie tegen IS

DEN HAAG -
Nederland spreekt met de coalitie die strijdt tegen Islamitische Staat (IS) over een langere militaire missie in Irak. Daarbij is ook de vraag aan de orde of Nederland niet alleen boven Irak luchtaanvallen zou moeten uitvoeren, maar ook boven SyriŽ.

Een woordvoerster van Defensie heeft een bericht van die strekking in de Volkskrant vrijdag bevestigd. Minister Jeanine Hennis van Defensie bezocht de afgelopen twee dagen voor het eerst de Nederlandse militairen in Irak.

Daar trainen ongeveer 130 Nederlanders in Bagdad Iraakse veiligheidstroepen en in de noordelijker gelegen stad Erbil Koerdische strijdkrachten (Peshmerga). Nederland doet vanuit een basis in JordaniŽ met zes F-16-gevechtsvliegtuigen mee met de luchtaanvallen op IS-posities in Irak.

De Nederlandse bijdrage aan de coalitiestrijd tegen IS duurt tot oktober. Of Nederland de ťťnjarige missie echt gaat verlengen is aan het kabinet om te besluiten. Hennis wil daar niet op vooruitlopen, maar zegt wel dat de strijd tegen IS een kwestie van lange adem is. Ze noemt de radicaalislamitische terreurgroep een hardnekkige tegenstander.

SyriŽ

Ook SyriŽ is volgens Hennis cruciaal in de strijd tegen IS. Nederland heeft altijd gesteld dat er ook voor aanvallen op SyriŽ eerst internationale instemming moet zijn. De internationale coalitie bekijkt voortdurend wat nodig is om IS aan te pakken.

Hennis heeft al eerder in de Kamer gezegd dat de deur niet op slot zit. De komende maanden wordt bekeken of en hoe Nederland een rol kan blijven spelen. In de zomer verwacht ze daar meer duidelijkheid over.

De minister toonde zich tevreden over de bijdrage van de in totaal ongeveer 350 Nederlandse militairen aan de strijd tegen IS. Van hen zijn er ongeveer 200 actief voor de F-16-eenheid, die ze de afgelopen dagen opnieuw bezocht.

Sinds oktober vorig jaar vlogen de Nederlandse F-16's ongeveer 600 missies en zetten zij 450 keer hun wapens in.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)ng_missie_IS___.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator vrijdag 15 mei 2015 @ 13:29:44 #125
39093 crew  jitzzzze
Banaan in je oor
  Moderator vrijdag 15 mei 2015 @ 15:14:09 #126
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_152622445
Hoe rijmt dat met de berichtgeving van 10 april?
pi_152623504
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 mei 2015 15:14 schreef Nibb-it het volgende:
Hoe rijmt dat met de berichtgeving van 10 april?
Niet....
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_152643533
Hennis bij militairen in Midden-Oosten en Irak
Nieuwsbericht | 15-05-2015 | 07:00

Jeanine Hennis-Plasschaert toont zich tevreden na een meerdaags bezoek aan de Nederlandse militairen die worden ingezet in de strijd tegen ISIS. De Defensieminister ging langs bij zowel het F-16-detachement in het Midden-Oosten als de militaire trainers in Irak. Daar sprak zij ook met verschillende autoriteiten.

"Dit bezoek was meer dan nuttig”, laat Hennis weten. “Ik zie hier een hoge mate van samenwerking met internationale partners. De kwaliteit van de militaire trainingen is bovendien hoog, en de trainees zijn gemotiveerd en leergierig. Goed om te zien dat we daar als Nederland een voortrekkersrol in vervullen.”

Terugdringen en uitschakelen

“We leveren daarmee een wezenlijke bijdrage aan het uiteindelijke doel: het in staat stellen van de Iraakse veiligheidstroepen en Peshmerga om ISIS terug te dringen en uiteindelijk uit te schakelen. Hier staat een trotse minister."

Bagdad en Erbil in Irak

Gisteren en vandaag bezocht de minister voor het eerst de Nederlandse militairen die onderdeel uitmaken van de Capability Building Mission Iraq. Deze missie is verdeeld over de locaties Bagdad en het noordelijker gelegen Erbil. Op beide locaties sprak Hennis met trainers en trainees.

In Erbil trainen de Nederlanders sinds 15 februari infanteristen van de Peshmerga. Tijdens de trainingen leren deze Koerdische strijdkrachten de militaire basisvaardigheden om ISIS op de grond effectiever te bevechten.

In Bagdad krijgen Iraakse special forces hun training. Deze opleidingen staan onder leiding van de Amerikanen en begonnen 10 maart. Nederlandse trainers werken hier samen met collega's van coalitiepartners AustraliŽ, BelgiŽ, ItaliŽ en Spanje. De Nederlanders leiden de 8 weken durende commando-opleiding. De Iraakse commando's krijgen vooral fysieke en mentale training en leren schieten en vechten in verstedelijkt gebied. Daarnaast is er speciale aandacht voor humanitair oorlogsrecht. Ook draagt Nederland bij aan medische training en de sniperopleiding.

Bron: http://www.defensie.nl/ac(...)idden-oosten-en-irak
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_152820573
Infanteriediploma voor Peshmerga-strijders in Irak

Een bataljon Peshmerga-strijders heeft gisteren in het Iraakse Erbil een infanteriediploma gekregen. Hier werden de Koerdische strijders getraind door onder andere Nederlandse militairen. De opgedane kennis nemen de Peshmerga mee naar het front om terreurgroep ISIS te bevechten.

De uitreiking van de infanteriediploma's aan de Peshmerga-strijders in Erbil, Irak.
De 18-daagse cursus werd afgesloten met een ceremonie, waarbij onder andere militaire autoriteiten waren van het ministerie van Peshmerga en trainers van de internationale coalitie. Het diploma onderstreept het gezamenlijke doel om een veiliger wereld te creŽren.

Schouder aan schouder
De Duitse commandant van het Kurdistan Training Coordination Center kolonel Jochen Schneider sprak het trotse en gemotiveerde bataljon toe. “Op slechts enkele kilometers afstand vormt ISIS een ernstige bedreiging voor de vrijheid en democratie van het Irakese volk en de zelfstandige Koerdische regio. Dit is de reden waarom we in deze strijd schouder aan schouder staan. Als soldaten van dit bataljon maakt u in de nabije toekomst van deze training gebruik om uw stad, uw families en uw kameraden aan het front te beschermen.”

Opleiding
De infanteriecursus omvat onder meer: schietvaardigheid, gewondenverzorging onder gevechtsomstandigheden en vechten in verstedelijkt gebied. Ook is er aandacht voor humanitair oorlogsrecht en de behandeling van krijgsgevangenen.

Strijd tegen ISIS
Om Irak beter te wapenen tegen ISIS verzorgen marine- en landmachtinstructeurs momenteel opleidingen in Bagdad. Elders in het Midden-Oosten zijn Nederlandse F-16’s gestationeerd om ISIS vanuit de lucht te bestrijden.

In maart en april behaalden al 2 groepen Peshmerga-strijders al een infanteriediploma.

Bron: http://www.defensie.nl/ac(...)ga-strijders-in-irak
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_152821315
Ik lees wel eens dat (met name) Iraakse soldaten erg slechte schutters zijn en dat ze nauwelijks het doel raken. Hoe komt dit? Ligt dit aan de slechte wapens die ze hebben of missen ze gewoon de initiŽle training? Na een week training moet eenieder toch in staat zijn om een doel op 100, 200, en 300 meter te raken?

Als ze al geen statisch doel kunnen raken, hoe willen ze dan ooit een kans maken tegen 'geoefende' IS-strijders?
pi_153011146
Weekoverzicht:

F-16 gevechtsvliegtuigen vlogen ongeveer 15 missies boven Irak. Ze wierpen bijna 40 bommen op doelen van ISIS. Daaronder was ook de 500e sinds het begin van strijd tegen deze terreurorganisatie. Een overzicht van Defensie-operaties van 18 tot en met 25 mei.

Een bataljon Peshmerga kreeg in het Iraakse Erbil een infanteriediploma. Samen met internationale collega’s begonnen marine- en landmachtinstructeurs een 4e infanterieopleiding voor de Koerdische strijders. In Bagdad en Erbil vervolgden Nederlandse trainers een medische opleiding en een sniper-training.

De eerste rotatie van de 90-koppige opleidingseenheid keerde vanuit Irak terug


Bron: https://www.defensie.nl/a(...)t-defensie-operaties
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_153417052
Kamercommissie in missiegebieden Midden-Oosten
Nieuwsbericht | 06-06-2015 | 19:51

De vaste Tweede Kamercommissie voor Defensie heeft vrijdag 5 en zaterdag 6 juni een bezoek gebracht aan het Midden-Oosten en Irak om zich te laten informeren over de Nederlandse betrokkenheid in de strijd tegen ISIS.

img_4721.jpg
Kamerleden krijgen uitleg.

Commissievoorzitter Han ten Broeke (VVD) en de leden Ronald Vuijk (VVD), Angelien Eijsink (PvdA), Jasper van Dijk (SP), Raymond Knops (CDA) en Raymond de Roon (PVV) waren daarvoor op vrijdag 5 juni bij de Air Task Force in het Midden-Oosten. Op zaterdag 6 juni gingen zij naar verschillende trainingscentra in Erbil, Irak waar Peshmerga-strijders worden opgeleid om ISIS op de grond te bevechten.

Veel werk verzet
Ten Broeke: "de commissie heeft een goed beeld gekregen van de inspanningen van de Nederlandse militairen in de internationale strijd tegen ISIS. Er is al heel veel werk verzet en daar heeft de commissie veel waardering voor. Op 30 juni vergadert de Tweede Kamer over de Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen ISIS en de indrukken die wij tijdens dit bezoek hebben opgedaan, zorgen er mede voor dat dit debat goed en zorgvuldig kan worden gevoerd.”

Nederlandse militairen hebben in Erbil inmiddels bijgedragen aan de opleiding van honderden Koerdische Peshmerga-strijders. Getraind tot infanterist zijn ze op de grond beter in staat ISIS te bestrijden en zichzelf te beschermen. Nederlandse instructeurs leiden naast infanteristen ook commando's en scherpschutters op. De Kamerleden zijn gebriefd over de behaalde resultaten en hebben bij de bezochte trainingen het enthousiasme gezien van de Peshmerga-strijders en de trainers uit Nederland en uit andere coalitielanden.

Bij het luchtmacht-detachement lieten de Kamerleden zich informeren over de inzet vanuit de lucht. Bij bewapende F-16’s vertelden vliegers over hun missies en ook werd er een kijkje genomen bij het onderhoud van de toestellen. Daar konden ze van het onderhoudspersoneel zelf horen hoe dit in zijn werk gaat.

Bron: https://www.defensie.nl/a(...)bieden-midden-oosten
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_153681574
Deur open voor vechten in SyriŽ

Van onze parlementaire redactie
DEN HAAG -
De deur staat op een kier voor Nederlands militair ingrijpen in SyriŽ. Volgens het kabinet zijn er niet langer volkenrechtelijke bezwaren tegen het bombarderen van terreurleger Islamitische Staat (IS) in dat land. Dat bezwaar was er wel toen het kabinet een jaar geleden besloot IS alleen in Irak te bestrijden.

Nederlandse F16-vliegers kunnen IS-doelen in SyriŽ aanvallen door zich te beroepen op het VN-artikel over collectieve zelfverdediging als aanvallen uit een ander land komen. Dit argument gebruikten de Amerikanen toen ze in september vorig jaar IS ook in SyriŽ met bommen gingen bestoken. „Het is duidelijk dat de aanvoerlijnen van IS van SyriŽ naar Irak lopen”, zei minister Hennis (Defensie) bij bekendmaking van voortzetting van de IS-missie.

Tot nu toe wilde Nederland niet in SyriŽ bombarderen, omdat de VN-Veiligheidsraad hier niet mee instemt. Met de koerswijziging lijkt Nederland het het juk te schudden van de steun aan de Irak-oorlog in 2003. Daarvoor bleek achteraf geen ’volkenrechtelijk mandaat’ bleek.

Toch laat een besluit tot oprekking van het missie richting SyriŽ op zich wachten. Het kabinet wil ook een oordeel van een extern volkenrechtelijk adviseur. Maar zelfs als die zijn zegen geeft, is dat volgens het kabinet nog niet voldoende. „Al dan niet optreden in SyriŽ vereist ook een politieke afweging”, zei Hennis Zo wil het kabinet weliswaar IS bestrijden, maar niet tegelijkertijd dictator Assad steviger in het zadel helpen. Ook moet er uitzicht zijn op een politieke oplossing voor de oorlog, liefst zonder Assad.

Nederland verlengt de missie tegen IS met een jaar, zij het met zes in plaats van acht F-16’s en 200 in plaats van 250 man vliegend en ondersteunend personeel. Die worden vermoedelijk in juli 2016 afgelost door BelgiŽ. De training van Koerdische en Iraakse troepen (130 militairen) blijft op peil en loopt tot oktober 2016. Ook de missie in Mali (450 militairen, waaronder 100 speciale eenheden en 100 man helikopterpersoneel) en Afghanistan wordt met een jaar verlengd. In Afghanistan blijven zo’n 100 Nederlandse militairen een jaar langer in Masar-e-Sharif.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)vechten_Syrie__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_158037194
Samsom: strijd tegen IS intensiveren

HILVERSUM -
Trainen, bewapenen en adviseren van troepen die vechten tegen Islamitische Staat (IS) kan nog veel intensiever. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom zaterdag in het radioprgramma Kamerbreed.

HIj wees erop dat het verzoek van de Amerikanen om de strijd tegen IS te intensiveren meer inhoudt dan bombarderen van IS-doelen in SyriŽ. De PvdA is daar niet principieel op tegen, maar vindt dat er dan wel een politieke strategie voor SyriŽ moet liggen.

Samsom blijft erbij dat luchtaanvallen in SyriŽ nu niet aan de orde zijn. De PvdA zegt al langer niet principieel tegen bombarderen te zijn, maar vindt dat er dan wel een politieke strategie voor dat land moet liggen. ,,Bombarderen draagt niet bij aan een oplossing van het conflict, zolang er geen plan voor SyriŽ is", zei Samsom.

Coalitiepartner VVD is wel voor luchtaanvallen op IS-doelen in SyriŽ. Het kabinet wil de tijd nemen om hier een besluit over te nemen, bleek vrijdag na de ministerraad.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)intensiveren___.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_158037488
Grote zorgen bij vakbond om inzet SyriŽ

WOERDEN -
De militaire vakbond AFMP vraagt zich af hoe het zou moeten als Nederland beslist meer militairen in te zetten in SyriŽ in de strijd tegen IS. "We hebben daar grote zorgen over, het is nu al heel krap met personeel, materiaal en geld", zegt voorzitter Anne-Marie Snels. Als het gaat om bombarderen, is de enige manier volgens de vakbond dat wordt geschoven met de F16's die nu al boven Irak worden ingezet. "Maar dat is een politieke beslissing."

De politiek zal binnenkort een besluit moeten nemen of de missie van F16`s tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) wordt uitgebreid.

"Er zijn drie F16's om het Nederlandse luchtruim te beveiligen, vier doen er mee aan de NAVO-missie in Polen en vier vliegen boven Irak. Verder zijn er tien toestellen in de VS voor trainingsdoeleinden en de rest is niet direct operationeel", aldus Snels.

De krapte is een direct gevolg van de "enorme bezuinigingen" uit 2011, aldus Snels. "Er moet nu heel veel geld bij."

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)r_inzet_Syrie__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  zondag 6 december 2015 @ 10:12:51 #136
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_158051686
Dus 11 F-16's direct inzetbaar _O-
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
pi_158099397
quote:
15s.gif Op zondag 6 december 2015 10:12 schreef ErwinRommel het volgende:
Dus 11 F-16's direct inzetbaar _O-
Woop Woop dat is toch 5 minuten tegen een russiche invasie.

Hoeveel inzetbare fokkers hadden we tijdens wo2?
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
  dinsdag 8 december 2015 @ 10:14:36 #138
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_158099924
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 december 2015 09:33 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]

Woop Woop dat is toch 5 minuten tegen een russiche invasie.

Hoeveel inzetbare fokkers hadden we tijdens wo2?
Meer dan er nu F-16's zijn 8-)
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
pi_168959219
quote:
Anti-ISIS-coalitie slurpt luchtmachttanker tot laatste druppel leeg

Een KDC-10-tankvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht vloog gisteren zijn eerste missie in het Midden-Oosten. Het toestel tankte ruim 5,5 uur vliegtuigen bij van coalitiepartners die boven Irak en Oost-SyriŽ ISIS bestrijden. “Het is duidelijk dat we hier hard nodig zijn, want we waren tot de laatste druppel leeg”, zegt detachementscommandant majoor Marcel de Pee.

Door ze in de lucht bij te tanken kunnen jachtvliegtuigen van de coalitie ISIS langer en effectiever bestrijden. Tankers van onder meer AustraliŽ, Canada, Duitsland en de Verenigde Staten doen dienst als ‘vliegend pompstation’. De KDC-10 vliegt vanaf een basis in Koeweit. Alle tankers worden aangestuurd vanuit het Combined Air Operations Centre in Qatar. Een Nederlandse liaisonofficier plant vanuit daar mede de inzet van de KDC-10.

100.000 pond per missie
Coalitievliegtuigen zijn vorig jaar in totaal meer dan 80.000 keer in de lucht bijgetankt. Tankers vliegen hiervoor op grote hoogte rondjes (tracks) boven gebieden waar (jacht)vliegtuigen opereren. De KDC-10 levert per minuut ongeveer 1.750 liter brandstof en kan per missie van maximaal 7 uur ongeveer 100.000 pond afgeven. Om die extra bijdrage zat de coalitie te springen. Dus besloot Nederland het vliegtuig te leveren.

Korte voorbereiding
“We vertrokken zaterdag na een korte voorbereidingstijd met meer dan 30 militairen van thuisbasis Eindhoven naar het Midden-Oosten”, geeft De Pee aan. Het detachement bestaat uit 2 vliegende crews, onderhoudspersoneel, communicatiespecialisten, een inlichtingenofficier en logistiek personeel. De militairen blijven tot half maart.

nzetgeschiedenis
De KDC-10 maakt deel uit van de luchttransportvloot van de Koninklijke Luchtmacht en is gestationeerd op vliegbasis Eindhoven. Het toestel werd in het verleden meerdere malen voor een langere periode ingezet voor tankeroperaties. Voor het laatst gebeurde dat in 2004 voor de International Security Assistance Force in Afghanistan. In maart 2011 werd het toestel nog ingezet voor Operation Unified Protector in LibiŽ. Daarnaast vloog de KDC-10 diverse humanitaire hulpvluchten naar door natuurrampen getroffen gebieden.

Nederlandse bijdrage strijd tegen ISIS
Naast de inzet van de KDC-10 helpt Nederland bij de strijd tegen ISIS door het trainen van Iraakse en Koerdische strijdkrachten. Een Nederlands force protection-detachement zorgt sinds juli 2016 voor de beveiliging van Belgische F-16’s die missies vliegen in de strijd tegen ISIS. Daarnaast stelt Nederland een analyse-team beschikbaar, dat UAV-beelden uit het inzetgebied interpreteert.

(Defensie)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_168974318
Die KDC-10`s zijn toch ook al oud of niet ?
Ik heb nog oude luchtvaart tijdschriften liggen, waarin beschreven staat hoe ze die dingen in 1992 kochten van Martinair (gebruikte toestellen dus) en ombouwden.
pi_168979965
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 februari 2017 23:19 schreef bluemoon23 het volgende:
Die KDC-10`s zijn toch ook al oud of niet ?
Ik heb nog oude luchtvaart tijdschriften liggen, waarin beschreven staat hoe ze die dingen in 1992 kochten van Martinair (gebruikte toestellen dus) en ombouwden.
Als ik het goed heb is de T-235 uit uit '76 en de T-264 uit '78. Oude kisten dus inderdaad. Vervanging staat op de rol voor rond 2020. NL koopt samen met Luxemburg 2 A330 MRTT's als vervanging.
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_171416929
quote:
'Er moeten wel burgers zijn omgekomen bij Nederlandse bombardementen'

Het Openbaar Ministerie onderzoekt in vier gevallen of Nederlandse militairen buiten hun boekje zijn gegaan tijdens bombardementen op IS in Irak en SyriŽ, zo maakte het OM vandaag bekend aan de NOS. Volgens onderzoekscollectief Airwars zijn er waarschijnlijk veel meer incidenten.

Het collectief doet al jaren onderzoek naar burgers die zijn omgekomen door luchtaanvallen van de internationale coalitie die strijdt tegen IS. Airwars schat op basis van eigen onderzoek dat er in totaal tussen 3800 en 6000 burgerslachtoffers zijn gevallen. Hoewel Nederland slechts betrokken was bij een paar procent van alle aanvallen van de coalitie, is het volgens Airwars onwaarschijnlijk dat daarbij geen burgers zijn omgekomen.

(NOS)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')