abonnement Unibet Coolblue
pi_156343149
23-09-2015

Lichamen van Russische tsaar Nicolaas II en vrouw opgegraven


Tsaar Nicolaas II, tsarina Alexandra en hun vijf kinderen. © kos.

Russische onderzoekers hebben vandaag de lichamen opgegraven van de laatste tsaar Nicolaas II en zijn vrouw Alexandra. De twee liggen begraven in Sint-Petersburg, de oude hoofdstad van het Russische keizerrijk. De opgraving past in de heropening van het onderzoek naar de moord op de laatste tsaar en zijn familie in 1918.

Russische speurders hebben het onderzoek naar de moord op de laatste tsaar en zijn familie, de Romanovs, recent heropend. Het onderzoekscomité, dat werd ingesteld door de zaak, wil duidelijkheid scheppen omtrent de stoffelijke overschotten van vier andere familieleden uit de Romanovfamilie.

Volledige tsarenfamilie geëxecuteerd

Tijdens een volksopstand in 1917 deed Tsaar Nicolaas II afstand van de troon en werd hij met zijn familie verbannen naar Jekaterinenburg. Daar werd hij samen met zijn vrouw, hun vier dochters, hun zoon en enkele bedienden geëxecuteerd door de bolsjewieken, aanhangers van het communisme. Hun lichamen werden verbrand en in een mijnschacht gegooid. In 1993 werden de stoffelijke overschotten van negen slachtoffers van de executie gevonden in een massagraf.

Op 17 juli 1998, 80 jaar na de verjaardag van de moord, werd het vorstenpaar samen met drie dochters begraven in de Petrus-en-Pauluskathedraal in Sint-Petersburg.

De lichamen van Tsarevich Alexei, de zoon van de tsaar, en zijn zus grootvorstin Maria werden in 2007 op een andere plek, zo'n 65 kilometer verderop gevonden. Alexei was 17 toen hij vermoord werd, Maria 19. DNA-onderzoek wees uit dat zij inderdaad de kinderen van de laatste tsaar waren.

De Petrus-en-Pauluskathedraal in Sint-Petersburg, waar de lichamen van tsaar Nicolaas II, zijn vrouw Alexandra en drie van hun kinderen begraven liggen. © afp.

Onderzoek moet finaal uitsluitsel bieden

De Russische orthodoxe kerk verzocht in juli echter dat er een nieuw onderzoek werd ingesteld. Sommige leden van de kerk en enkele Romanovafstammelingen zijn er immers niet van overtuigd dat de in 2007 ontdekte lichamen effectief van de kinderen van het tsarenkoppel zijn.

Het nieuwe moordonderzoek focust zich op de identiteit van vier leden van de Romanovfamilie. In eerste instantie willen de onderzoekers definitief uitsluitsel over de moord op Tsarevich Alexei en grootvorstin Maria - wier lichamen beide bewaard worden in het Russisch staatsarchief. Daarnaast wordt ook het overlijden van grootvorstin Elizabeth Fyodorovna, de zus van tsarina Alexandra, onderzocht en van de voormalige tsaar Alexander II, Nicolaas' grootvader die in 1881 vermoord werd door een bom van een lid van een Russische extreemlinkse terreurgroep.

Het onderzoek zal van bij het begin gevoerd worden. "We hebben beslist om om helemaal van nul te herbeginnen en opnieuw de nodige onderzoeken uit te voeren. Daarom hebben we vandaag, in het kader van het onderzoek, de stoffelijke resten van Nicolaas II en de keizerin opgegraven", zei Vladimir Soloviev, lid van het onderzoekscomité.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_156380810
Ik ben op het moment aan het graven in Deurne, mooie Gallo Romeinse nederzetting gevonden. :)

quote:
Grootschalig archeologisch onderzoek in Deurne brengt boerderijen uit de Gallo-Romeinse periode aan het licht

rcheologen van het Vlaams Erfgoed Centrum voeren in samenwerking met de stedelijke dienst archeologie opgravingen uit op een terrein aan het Eksterlaar in Deurne. De eerste resultaten tonen aan dat er op het terrein sporen te vinden zijn zowel uit de brons- en ijzertijd (3000 - 57 v.C.) als uit de Gallo-Romeinse tijd (57 v.C. - 486 n.C.) en de middeleeuwen (486 -1500 n.C.). De omvang van de vondsten op deze site is uniek voor de Antwerpse regio.



De site ter hoogte van het Eksterlaar in Deurne heeft een totale oppervlakte van 15 hectare. Deze is ingedeeld in drie archeologische zones.



In 2014 vond er al onderzoek plaats in zone 1 van het projectgebied. Hier stelden de archeologen aan de hand van paalsporen vast dat er boerderijen hebben gestaan die dateren uit de brons- en ijzertijd (3000 - 57 v.C.). Dergelijke vondsten zijn van groot belang, omdat ze inzicht geven in de vroegere bewoning in onze omgeving. Ze bevestigen bovendien het vermoeden dat er een nederzetting stond in de vallei van de rivier de Grote Schijn. Water is namelijk een doorslaggevende factor voor vroege bewoning.



Momenteel wordt zone 2 onder de loep genomen. Opgravingen hebben sporen aan het licht gebracht van een nederzetting die in de opeenvolgende cultuurperiodes bewoond werd, waarbij de meeste sporen dateren uit de Gallo-Romeinse tijd. Concreet gaat het om sporen waaruit de plattegrond kan worden afgeleid van woonstalhuizen met potstallen en waterputten. Een potstal is een stal waarin de mest werd opgepot om nadien de akkers mee te bemesten. Woonstalhuizen vormen de combinatie van een woning voor mensen en een stal voor het vee onder één dak. De bodem toont verkleuringen die wijzen op vergaan hout waarmee de woningen werden opgetrokken en op verdiepte staldelen waar dieren in stonden. De archeologen vermoeden dat de huidige opgravingen minstens vijf woonstalhuizen met potstal aan het licht zullen brengen.



Wanneer de Gallo-Romeinse site opgegraven is, zal er gestart worden aan zone 3. De proefsleuven hebben al aangetoond dat daar vermoedelijk een complex uit de middeleeuwen (486 - 1500 v.C.) te vinden is.
http://www.invlaanderen.be/gemeentenieuws/(13394)/grootschalig-archeologisch-onderzoek-in-deurne-brengt-boerderijen-uit-de-gallo-romeinse-periode-aan-het-licht
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
pi_156394213
25-09-2015

50 skeletten onder toiletten van Westminster Abbey


© getty.

Archeologie Bij de afbraak van een sanitair blok uit de jaren 1950 in Westminster Abbey in Londen, ontdekten archeologen de stoffelijke resten van 50 mensen uit de elfde of vroege twaalfde eeuw. De botten, inclusief schedels, lagen op elkaar gestapeld onder afvoerpijpen.

Er wordt aangenomen dat de beenderen er zo'n 500 jaar geleden geplaatst werden door arbeiders die de nieuwe abdij bouwden in opdracht van koning Hendrik III. Sommige beenderen dragen immers sporen van het grootse bouwproject: ze hebben vierkanten gaten van de pikhouwelen van de arbeiders.

Terwijl de geestelijken met de allerhoogste status in de kerk begraven zouden zijn, gaan de onderzoekers ervan uit dat de skeletten in de nabijheid van de kerk waarschijnlijk van de hogere clerus waren.

Deze nieuwe ontdekking brengt het totale aantal skeletten dat werd gevonden in de abdij op 3350 en archeologen geloven dat ze nog meer botten zullen vinden. Ze hopen dat de beenderen verder inzichten zullen bieden in de vroege geschiedenis van de abdij, waarover nog veel vragen bestaan.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_156394226
24-09-2015

Schedel van Mona Lisa niet gevonden, wel enkele botten


Historicus Silvano Vinceti, die het onderzoek coördineerde. © ap.

Italiaanse wetenschappers die op zoek waren naar de schedel van Lisa Gherardini, de vrouw die model stond voor de Mona Lisa van Leonardo da Vinci, hebben in een graf van een vroeger Florentijns klooster uiteindelijk slechts enkele botten gevonden die zouden toebehoren aan de nobele dame.


© afp.

En dat is een teleurstelling want de opgravingen zijn achter de rug. Het is nu vrijwel zeker dat de schedel van Lisa Gherardini definitief is verdwenen. De wetenschappers wilden daarmee het gezicht van de vrouw reconstrueren om te vergelijken met het 500 jaar oude schilderij.

De in 1479 geboren Lisa Gherardini trouwde met Francesco del Giocondo, een rijke zijdehandelaar uit Firenze, die in 1503 de opdracht zou gegeven hebben voor het beroemde schilderij, dat vandaag in het Louvre in Parijs hangt. Toen ze weduwe werd, trok ze zich terug in het klooster van Sint Ursula waar twee van haar dochters waren ingetreden, en waar ze hoogstwaarschijnlijk werd begraven na haar dood in 1542.

Koolstofdatering
De opgravingswerken in dit grote afgedankte gebouw in het centrum van Firenze begonnen in 2011. De stoffelijke overschotten van een twaalftal personen werden gevonden. De eerste acht skeletten waren goed geconserveerd gebleven, maar de koolstofdatering wees uit dat die te oud waren om die van Mona Lisa te zijn. De overige vier lagen in een gemeenschappelijk graf dat tot 1545 werd gebruikt. De koolstofdatering wees uit dat één van die personen, waarvan slechts fragmenten van het dijbeen, scheenbeen en enkel overbleven, in dezelfde tijd had geleefd als Lisa Gherardini.

"Een convergentie van alle elementen gaande van antropologisch onderzoek tot historische documenten liet ons besluiten dat de resten hoogstwaarschijnlijk van Lisa Gherardini afkomstig zijn", verklaarde Silvano Vinceti, een historicus die het onderzoek coördineerde, tijdens een persconferentie in Firenze. Die stelling kon niet echter niet gestaafd worden door dna-vergelijkingen. De crypte waar de echtgenoot en enkele kinderen van Mona Lisa rusten, baadt al eeuwen in vochtigheid, waardoor er slechts enkele tanden overblijven, waarvan geen enkel dna-staal kon afgenomen worden.



(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_156394232
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 september 2015 20:14 schreef Stephen_Dedalus het volgende:
Ik ben op het moment aan het graven in Deurne, mooie Gallo Romeinse nederzetting gevonden. :)

[..]

http://www.invlaanderen.be/gemeentenieuws/(13394)/grootschalig-archeologisch-onderzoek-in-deurne-brengt-boerderijen-uit-de-gallo-romeinse-periode-aan-het-licht
Super
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_156466861
28-09-2015

Opgravingen naar legendarische Nefertiti... op onverwachte plek


Archeologen in de tombe van Toetanchamon, waar koningin Nefertiti mogelijk begraven zou liggen in een verborgen kamer. © epa.

In de beroemde Vallei der Koningen in Egypte is een archeologenteam begonnen met de speurtocht naar het nog steeds niet ontdekte graf van de legendarische koningin Nefertiti.

De Britse Egyptoloog Nicholas Reeves stak maandag met een groep wetenschappers nabij de stad Luxor figuurlijk de eerste spade in de grond. Reeves wil zijn theorie dat de grafkamer van farao Toetanchamon verscheidene verborgen ruimtes bevat, aan de praktijk toetsen. Hij is ervan overtuigd dat Nefertiti in één van deze kamers begraven kan zijn. Vandaag en morgen worden in die grafkamer metingen met ultramoderne methodes gedaan, zodat/opdat de wereldberoemde rustplaats van de farao met het gouden masker niet wordt beschadigd.

Nefertiti, Oud-Egyptisch voor 'De mooie is gekomen', heerste van 1352 tot 1338 voor Christus met haar man, Achnaton over het Egyptische rijk. Over de koningin is weinig bekend, maar het is wel geweten dat ze geroemd werd om haar schoonheid. Haar buste, die bewaard wordt in het Neues Museum in Berlijn, is wereldberoemd


© afp.


© afp.


© ap.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_156542736
01-10-2015

Raadsel van Amphipolis-graf opgelost, menen archeologen


© reuters.

Griekse archeologen geloven dat ze de oplossing van het raadsel rond het enorme graf in de omgeving van de oude handelsstad Amphipolis in Noord-Griekenland genaderd zijn. Het grafmonument zou gewijd geweest zijn aan Hephaestion, de goede vriend en mogelijke geliefde van Alexander de Grote.

Dat vertelde hoofdarcheologe Katerina Peristeri woensdagavond laat op een persconferentie in Thessaloniki. Andere archeologen verklaarden vandaag op de Griekse radio dat die theorie steekhoudend kan zijn. Hephaestion stierf in Perzië in de winter van 323. Na zijn dood had Alexander de bouw van vele monumenten voor zijn vriend bevolen.

De theorie van de archeologen is gebaseerd op fragmenten met inscripties in het Oud-Grieks waarop staat: "Ik Antigonos, heb het materiaal voor de bouw van een monument ter ere van Hephaestion aangenomen", aldus Katerina Peristeri. Antigonos de Eenogige (382-301 v.Ch.) was een van de diadochen (de vroegere generaals) van Alexander en heerste in Macedonië in de tijd toen het bevel werd gegeven voor de bouw van de monumenten voor Hephaestion.

De grafheuvel in de buurt van de antieke stad Amphipolis ten oosten van Thessaloniki is de grootste die ooit in Griekenland werd onderzocht. De heuvel heeft een omvang van bijna 500 meter en is 33 meter hoog.


De grafheuvel in de buurt van de antieke stad Amphipolis ten oosten van Thessaloniki is de grootste die ooit in Griekenland werd onderzocht. © ap.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_156684389
08-10-2015

Spectaculaire vondst: zwanger oerpaard



We schrijven 48 miljoen jaar geleden. De hoog drachtige merrie nadert het meertje om haar dorst te lessen. Nog een paar dagen en ze zal bevallen van een veulen. Van mensen, of zelfs voorlopers daarvan, is nog lang geen sprake. Wat er dan gebeurt, is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk is in de nabijheid een vulkaan aan het uitbarsten en wordt de merrie geveld door giftige dampen. Hoe dan ook, ze stort – volledig intact – in het water en zakt in de modder.

Daar is ze nu net uitgehaald door specialisten van de universiteit van Wenen (Oostenrijk), het Senckenberg Forschungsinstitut Frankfurt (Duitsland) en het natuurhistorisch museum in Basel (Zwitserland). Wat de paleobiologen aantroffen nabij de huidige stad Frankfurt is een bijna intact fossiel, inclusief een ongeboren veulen. Het leert ons veel over het oerpaard. Dat het heel klein was bijvoorbeeld, deze merrie had een schofthoogte van maar 30 centimeter, de hoogte van een middelgrote hond. De foetus is maar 12 centimeter hoog. Toch lijken beide dieren anatomisch al veel op de huidige paarden, alleen kleiner.

Bij onderzoek van dit dier vonden de wetenschappers zelfs zacht weefsel. Het bleek de moederkoek te zijn. Daarmee is het de oudste placenta van een zoogdier die ooit is gevonden.

(Faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_156689682
quote:
175 jaar geleden: koning Willem I doet afstand van de Nederlandse troon

wo 07/10/2015 - 21:01 Alexander Verstratte

Vandaag is het precies 175 jaar geleden dat de Nederlandse koning Willem I troonsafstand deed. De man die tot de Belgische onafhankelijkheid eveneens over ons land had geregeerd, kon niet leven met het verlies van België en de grondwetswijziging die hieruit voortvloeide. Ook de liefde speelde een rol in zijn beslissing.
Zevenentwintig jaar heeft Willem I over de Nederlanden geregeerd. Het grondgebied dat hij onder zijn hoede had, veranderde evenwel geregeld. Toen hij in 1813 "soeverein vorst" van de Verenigde Nederlanden werd, was hij in de eerste plaats koning van de noordelijke Nederlanden. Het lot van de zuidelijke Nederlanden, wat vandaag min of meer België is, was op dat moment nog onduidelijk.

Het was wachten op de definitieve nederlaag van Napoleon in de slag bij Waterloo en het Congres van Wenen in 1815 vooraleer Willem I ook de zuidelijke Nederlanden officieel bij zijn territorium mocht voegen. De volgende vijftien jaar was hij het staatshoofd van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden dat naast het huidige België en Nederland ook het huidige Groothertogdom Luxemburg omvatte (via een personele unie).

Ministers

De Belgische onafhankelijkheid van 1830 viel Willem I zwaar. Pas in 1839 zou hij de nieuwe staat, onder zware internationale druk, erkennen. Uit de scheiding vloeide een nieuwe grondwet voort in Nederland. Die bepaalde onder meer dat beslissingen van de koning voortaan door ministers moesten worden gedekt. Willem I die tot dan toe de touwtjes strikt in handen had gehouden en autocratisch had bestuurd, mocht plots niet meer doen wat hij wou.

Dit alles leidde de koning tot het besluit om troonsafstand te doen ten voordele van zijn zoon Willem II. Dat deed hij op 7 oktober 1840, vandaag precies 175 jaar geleden.

Henriëtte d'Oultremont de Wégimont

Ook de liefde had een hand in deze beslissing. Willem I was weduwnaar geworden en hij wou trouwen met gravin Henriëtte d'Oultremont de Wégimont. Zij was een Belgische vrouw, géén prinses en bovendien rooms-katholiek, een combinatie die op dat moment niet door de beugel kon voor de Nederlandse goegemeente. Om die reden had Willem I in het voorjaar van 1840 aanvankelijk van het huwelijk afgezien.

Na zijn troonsafstand stond niks het huwelijk nog in de weg. Hij en de gravin trouwden in februari 1841 in alle stilte in Berlijn waar ze ook gingen wonen. Twee jaar later, op 12 december 1843, stierf hij. Hij werd 71.

"Het verloren koninkrijk"

Op 15 oktober opent in het STAM in Gent een tentoonstelling over Willem I. Onder de noemer "Het verloren koninkrijk. Willem I en België" vertelt de expo het verhaal van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en de regering van Willem I tijdens de vijftien jaar dat het huidige België en het huidige Nederland één staat vormden.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.2463375
pi_156725302
quote:
1965: "The year of living dangerously" in Indonesië

wo 30/09/2015 - 11:37 Jos De Greef

Vijftig jaar geleden vond één van de beslissende en ook meest bloedige wendingen in de Koude Oorlog plaats. Een mislukte communistische machtsovername in Indonesië leidde tot een bloedbad en deed de machtsverhoudingen in Zuidoost-Azië kantelen. Honderdduizenden bekochten dat met hun leven.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2448455
pi_157154010
27-10-2015

Twee bevroren prehistorische holenleeuwen ontdekt: "Sensationele vondst"


Een van de in de permafrost ontdekte holenleeuwenpups. © Wetenschappelijke Academie van Jakoetië.

Paleontologie "De best bewaarde ooit", zo noemen wetenschappers de twee holenleeuwenpups die ze in de Russische Republiek Sacha (Jakoetië) vonden. Voor het eerst zien ze de ruim 10.000 jaar oude roofdieren compleet met vlees en vacht. Dat bericht de Siberian Times op basis van informatie van de Wetenschappelijke Academie van Jakoetië.

De twee jonge holenleeuwen werden voorbije zomer ontdekt in de permafrost van Jakoetië. Voor het eerst is er een foto vrijgegeven van één van de prehistorische pups. Bronnen van de Engelstalige Russische nieuwssite Siberian Times spreken van een "een sensationele vondst".

De holenleeuw was een groot roofdier dat wijdverspreid was in Europa en het noordelijke deel van Azië tijdens het late Pleistoceen (ruwweg tussen 370.000 en 10.000 jaar geleden). De naam is ietwat misleidend, want het dier is wel verwant aan de leeuw die we nu kennen, maar is wel degelijk een andere diersoort. Het eerste deel van zijn naam, 'holen-', is afkomstig van het feit dat er menselijke grottekeningen van hem gevonden zijn. Ook werden er resten van holenleeuwen in grotten ontdekt, maar het is helemaal niet zeker of de holenleeuwen daar effectief ook leefden.


Het artistieke impressie van een holenleeuw. © cc - Heinrich Harder.

Waarom stierven ze uit?

Eind november zullen de holenleeuwen worden voorgesteld aan de pers

Op basis van de tot dusver ontdekte botten, schedels en tanden gaan wetenschappers ervan uit dat de holenleeuw zo'n 2 tot 3 meter lang werd, met een schouderhoogte van 1,2 meter. Dat is ongeveer het formaat van een heel grote hedendaagse leeuw. Vermoedelijk had de holenleeuw geen lange manen. Hij voedde zich met paardachtigen, rendieren, herten, bizons en wellicht ook aasdieren. Hij doodde, net zoals de leeuwen vandaag, door zijn prooi te verstikken of door een beet in de nek.

De gevonden bevroren pups zouden de best bewaarde holenleeuwen tot dusver zijn. Ze kunnen wetenschappers helpen om te achterhalen waarom de dieren 10.000 jaar geleden uitgestorven zijn. Want het dier had niet veel natuurlijke vijanden en was compact genoeg om niet vast te komen zitten in moerassen (zoals vaker gebeurde met mammoeten). Mogelijk vonden de dieren niet genoeg voedsel meer door het massale uitsterven van veel van hun prooidieren.

Eind november zullen de holenleeuwen worden voorgesteld aan de pers, samen met een reeks andere prehistorische dieren die al eerder werden ontdekt. Het gaat onder meer over wolharige mammoeten, wolharige neushoorns, Yukagirbizons en -paarden.


De beroemde jonge wolharige mammoet, Yuka, die in 2012 gevonden werd. © Wetenschappelijke Academie van Jakoetië.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_157154032
26-10-2015

Stoffige pracht: archeologen vinden juwelen van maar liefst 3500 jaar oud in graf


© reuters.

griekenland Gouden zegelringen, een ketting, gouden en zilveren kelken, een zwaard en meer dan duizend stukjes edelsteen. Dat hebben archeologen in het zuiden van Griekenland gevonden in een tombe die uit ongeveer 1500 voor Christus stamt, meldt het Griekse ministerie van Cultuur.


© reuters.

De juwelen en wapens werden waarschijnlijk om het lichaam geplaatst, dat in een houten kist was gelegd. Het lichaam was van een strijder van 30 tot 35 jaar oud, waarschijnlijk een belangrijk iemand uit de vroeg-Myceense beschaving. "Het is de meest imposante verzameling van prehistorische begrafenisschatten die in de laatste 65 jaar is gevonden op het Griekse vasteland'', stelt het ministerie.

"Het graf en de gevonden voorwerpen zijn sensationeel", zei de Griekse archeologe Eleni Stylianou aan het Duitse persbureau dpa. De schat is gevonden op de site van het paleis van de mythologische koning Nestor, die in de regio van de stad Pylos tijdens de Trojaanse oorlog heerste. De opgravingen worden voortgezet.


© reuters.


© Reuters

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_157270539
01-11-2015

Unieke vondst: 22 scheepswrakken voor kust van Griekenland


1/11/15 - 04u21 Bron: National Post

In de Fourni-archipel in de Egeïsche Zee hebben archeologen een bijzonder unieke ontdekking gedaan. Op de zeebodem vonden ze op dertien dagen tijd maar liefst 22 scheepswrakken.

De expeditie werd geleid door onderwaterarcheoloog Peter Campbell van de Universiteit van Southampton en de Griekse archeoloog George Koutsouflakis. Toen ze bij de groep van dertien eilandjes arriveerden, hadden ze geruchten gehoord van artefacten van oude schepen die in de buurt gevonden werden.

Tijdens hun allereerste duik trof het team meteen een scheepswrak aan, wat ze beschouwden als 'een goed voorteken'. Na vijf dagen hadden de duikers al tien scheepswrakken gelokaliseerd. Op één dag vonden ze er vervolgens nog zes.

Op dat ogenblik besloten de archeologen, volledig overweldigd door het succes van de expeditie, hun zoektocht naar nieuwe wrakken te staken, zodat ze zich zouden kunnen concentreren op de verzameling en verwerking van informatie over de schepen die ze aangetroffen hadden. Maar tegen het einde van de expeditie vonden ze desondanks toch nog zes nieuwe schepen. Op dertien dagen kwam het totaal daarmee op 22 wrakken.

Op deze korte tijdsspanne, vergrootte het team van Campbell en Koutsouflakis, dat bestaat uit zeearcheologen, lokale vissers en sponsduikers, het totaal gekende aantal historische scheepswrakken in Griekenland met 12 procent.

Duizenden jaren lang een druk bevaren zeeroute

De scheepswrakken dateren van 700 v. Chr. tot de zestiende eeuw. De oudste wrakken zijn meer dan 2500 jaar oud.

Het grote aantal gezonken schepen suggereert niet zozeer dat de regio gevaarlijk was, maar eerder dat hier gedurende vele eeuwen een druk bevaren zeevaartroute passeerde. Alle schepen volgden dezelfde handelsroute, die de Noord-Egeïsche Zee en Zwarte Zee verbond met de Levant, Cyprus, Palestina en Egypte.

Alle 22 wrakken zijn handelsschepen, er werden geen oorlogsschepen aangetroffen. "Dat komt voor ons goed uit," aldus Campbell: "deze wrakken vertellen het verhaal van de gewone man en we willen graag ontdekken hoe het leven voor de gemiddelde zeiler er in 400 v. Chr. uitzag."

Het team wil de regio in september 2016 verder uitkammen: ze verwachten nog meer schepen aan te treffen, al beseffen ze dat deze vondst uitzonderlijk was. "Ik denk niet dat ik ooit nog de kans zal krijgen om 22 scheepswrakken in één seizoen te vinden," zei Campbell: "het is echt een ontdekking die je maar eens in je leven doet."

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_157487311
10-11-2015

Mysterieus warmteverschil op scan van piramides


De Piramide van Cheops © reuters.

Een internationaal team van architecten en wetenschappers heeft afwijkingen in temperatuur gevonden in vier piramides in het Egyptische Giza. Wat die warmteverschillen veroorzaakt, is nog onduidelijk.


Beelden van de warmtecamera © ap.

Onder de noemer Scan Pyramids begon het team met leden uit Egypte, Frankrijk, Canada en Japan op 25 oktober met het scannen van diverse piramides in Giza. Met behulp van warmtecamera's hoopten ze verborgen kamers in de eeuwenoude bouwsels op te sporen. Na amper drie weken hebben ze nu een bijzondere ontdekking gedaan. Maar liefst vier van de onderzochte piramides bleken plekken te hebben met een afwijkende temperatuur.

Hypotheses
De grootste afwijking werd gevonden in de Piramide van Cheops. Een paar stenen op grondniveau verschillen tot wel zes graden in temperatuur met de rest van de stenen. Ook in de bovenste helft van de piramide zijn plekken met een andere temperatuur gevonden. Experts noemen de aanwezigheid van lege ruimtes, interne luchtstromingen of het gebruik van verschillende materialen als mogelijke oorzaken. De onderzoekers buigen zich nu over de vraag welke van deze hypotheses de juiste is.

De vondst werpt een heel ander licht op de piramides. De Nederlandse ingenieur Robert Voûte, die nauw betrokken is bij de missie en momenteel een scanproject opzet in Luxor, vertelt: "We bekijken ze al duizenden jaren zeggend dat we ze kennen, maar uiteindelijk, vierduizend jaar later, realiseren we ons dat het tegenovergestelde waar is."

Naast het verder onderzoeken van de warmteverschillen in de gescande piramides gaat Scan Pyramids de komende maanden ook nog door met het scannen van andere piramides. Het project loopt nog tot het einde van 2016.


De Egyptische minister van oudheden Mamdouh el-Damati met Jean Claude Barre van het Heritage Innovation Preservation Institute bij de Piramide van Cheops © Reuters

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_157557687
quote:
Het eerste ABC?

In 1995 werd in Thebe door archeologen een beschreven stuk kalksteen gevonden, een ostracon. Op het eerste gezicht geen spectaculaire vondst en het stuk bleef jarenlang onbestudeerd. Tot de Leidse egyptoloog Ben Haring het onder ogen kreeg en ontcijferde.

In het Thebaanse ‘Graf 99’, dat toebehoorde aan Sennefri, schatbewaarder onder farao Thoetmosis III uit de 18de dynastie, vond een Engelse Archeologische expeditie in 1995 onder leiding van Nigel Strudwick een groot aantal artefacten. Daaronder ook talloze scherven aardewerk en steenfragmenten, waarvan sommige waren gebruikt om korte boodschappe
http://www.nationalgeographic.nl/artikel/het-eerste-alfabet
pi_157698156
quote:
Pablo stond op de dodenlijst, maar hij overleefde de dictator

40ste sterfdag Franco

De Spaanse activist Pablo Mayoral behoorde in 1975 tot de laatste elf terdoodveroordeelden. Hij kreeg clementie. Vijf anderen niet. De strijd om eerherstel van zijn kameraden duurt voort. „We mogen ze niet vergeten.”

Koen Greven 20 november 2015
http://www.nrc.nl/next/20(...)j-overleefde-1561893
pi_157699707
quote:
De droeve historie van de minuut stilte

Stijn Tormans

20/11/15 om 07:58 - Bijgewerkt om 07:58

Van de Place de la République tot ver daarbuiten: maandag om twaalf uur waren miljoenen Europeanen een minuut stil. De man die ooit op dat idee kwam, had heel rijk kunnen worden. Maar hij stierf jong en roemloos.
http://www.knack.be/nieuw(...)&utm_source=Facebook
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 25 november 2015 @ 00:03:38 #269
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_157802246
Onderscheiding voor de vrouw achter de maanlanding van Armstrong

President Obama reikt vandaag in het Witte Huis de Presidential Medal of Freedom uit, de hoogste onderscheiding voor burgers in de Verenigde Staten. Onder degenen die worden onderscheiden zijn wereldsterren als Barbra Steisand, Steven Spielberg, Gloria Estefan en James Taylor, maar ook veel minder bekende Amerikanen, onder wie de 97-jarige Katherine Johnson.

Het verhaal van Johnson is dat van een Afro-Amerikaans meisje dat in 1919 in West-Virginia werd geboren en opgroeide in een gesegregeerd Amerika waar het heel ongebruikelijk was dat vrouwen, en zeker zwarte vrouwen, carrière maakten. Maar het hyperintelligente meisje, dat van kinds af aan alles telde wat ze tegenkwam, zette door en wist al op haar 18de summa cum laude af te studeren in wiskunde en Frans.
'Computers in rokjes'

Op een familiefeestje hoorde ze dat de National Advisory Committee for Aeronautics (NACA), de voorloper van de NASA, specifiek op zoek was naar Afro-Amerikaanse vrouwen voor een afdeling waar wiskundige berekeningen werden gemaakt. Katherine werd aangenomen in een pool van vrouwen die ze zelf later 'computers in rokjes' zou noemen.

Een reden dat de NACA in de jaren 40 actief op zoek ging naar Afro-Amerikaanse vrouwen was dat er net na het begin van de Tweede Wereldoorlog een gebrek aan mannelijke werknemers was. En ook met het idee dat vrouwen meer oog voor detail hadden en dat hun kleine handen geschikter waren om de rekenmachines te bedienen. Bovendien had president Roosevelt in 1941 een nieuwe wet ondertekend die het discrimineren van sollicitanten op basis van ras verbood.

Zo komt het dat de ruimtemissies van mannen zoals Neil Armstrong, grotendeels zijn berekend door zwarte vrouwen. Katherine Johnsons bijzondere wiskundige gaven werden al snel erkend en ze werd uit een groep vrouwen gepikt om samen met mannelijke collega's research te doen. Volgens Katherine waren ze gewoon vergeten haar weer terug in de pool te zetten.

'Baanberekenend'

Johnson heeft zich nooit iets aangetrokken van glazen plafonds en ging gewoon naar vergaderingen waarvoor ze niet was uitgenodigd, maar waar ze wel bij wilde zijn. Zo kwam het dat ruimtevaarder John Glenn, die in 1962 als eerste Amerikaan in een baan om de aarde kwam, zei: "Ik ga niet de ruimte in voordat Katherine de baanberekeningen heeft uitgevoerd." Ook de berekeningen voor de eerste maanlanding in 1969 zijn door Johnson gemaakt.

In het radioprogramma Met het Oog op Morgen werd de conclusie getrokken dat Katherine Johnson zowel 'baanberekenend' als baanbrekend was.

Bron: http://nos.nl/artikel/207(...)g-van-armstrong.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_157915731
29-11-2015

"90 procent zekerheid" over verborgen kamers in tombe van Toetanchamon


De grafkamer van Toetanchamon in de Vallei der Koningen in Egypte © epa.

In de graftombe van farao Toetanchamon is een zoektocht aan de gang naar een geheime, verzegelde kamer. Het zou de grafkamer van koningin Nefertiti kunnen zijn. Dat heeft het Egyptische ministerie van Oudheden vandaag gemeld.

De ontdekking van een nieuwe kamer zou volgens de wetenschappers nieuw licht moeten werpen op een van de meest turbulente periodes uit de geschiedenis van het Oude Egypte. Het is volgens hen mogelijk dat de stoffelijke resten van Koningin Nefertiti bewaard worden in de geheime kamer.

De zoektocht naar de verborgen kamer werd vorige week aangevat. De tombe, die zich bevindt in de Vallei der Koningen in Luxor, werd gescand met radarapparatuur. Mamdouh el-Damati, minister van Erfgoed liet weten dat de resultaten van het driedaagse onderzoek naar Japan zouden gestuurd worden voor verdere analyse, vooraleer de verkenning van de tombe wordt hervat.


Radaronderzoek van de tombe zou het bestaan van de geheime kamer met 90 procent zekerheid bevestigen. © epa.

Volgens de Britse Egyptoloog Nicholas Reeves is het mogelijk dat Toetanchamon, die overleed op negentienjarige leeftijd opgebaard werd in een bijvertrek van wat oorspronkelijk Nefertiti's tombe was.

Reeves kwam tot die theorie nadat uit hogeresolutiebeelden van Toetanchamons tombe bleek dat er rechte lijnen op de wanden zijn. Deze zouden wijzen op de aanwezigheid van een afgesloten ruimte. Nefertiti was de eerste vrouw van farao Achnaton. Hij zou opgevolgd zijn door Smenchkare en dan Toetanchamon, waarvan wordt aangenomen dat hij Achnatons zoon was.

Koningin Nefertiti, de vrouw van farao Achnaton, stond bekend om haar schoonheid. Het paar regeerde Egypte in de veertiende eeuw voor Christus. Toetanchamon was de zoon van Achnaton, maar niet van Nefertiti.

Toetanchamon, Nefertiti en Achnaton regeerden over Egypte tijdens een zeer turbulente periode, die eindigde in een machtsovername door farao Horemheb. Over de identiteit van Smenchkare bestaat echter veel onduidelijkheid en het is niet duidelijk of het al dan niet of een man of een vrouw gaat. Volgens Reeves is Smenchkare eigenlijk Nefertiti en volgde zij dus haar man op na zijn dood.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_157981517
02-12-2015

Mein Kampf wordt opnieuw uitgegeven


© afp.

Het beruchte manifest van de Duitse dictator Adolf Hitler (1889-1945), Mein Kampf, wordt opnieuw uitgegeven, voorzien van kritisch commentaar. Het Zuid-Duitse Instituut voor Hedendaagse Geschiedenis (IfZ) maakt er gebruik van dat 31 december, zeventig jaar na Hitlers dood, alle auteursrechten voor het boek verlopen.

Het copyright was in handen van de deelstaat Beieren. Die belemmerde verspreiding en herdruk uit angst dat de teksten politiek nieuw leven zou worden ingeblazen. Het IfZ drukt 4000 exemplaren die afrekenen met de vele mythes rond dit boek, zegt IfZ-chef Andreas Wirsching tegen de BBC.

Het boek is voor een groot deel door Hitler geschreven in 1924 en verschafte hem een gerieflijk inkomen. Het bevat zijn ideeën over het Duitse rijk en ras en talrijke tirades tegen het Verdrag van Versailles (1919). Daarmee werd Duitsland officieel de verliezer van de Eerste Wereldoorlog en opgezadeld met herstelbetalingen.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_157981592
02-12-2015

Tunnel ontdekt die mogelijk leidt naar graf van Azteekse leiders


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 2 december 2015 om 13:31 uur

De bijna 8,5 meter lange tunnel leidt naar het hart van een cirkelvormig platform in de Templo Mayor.

Aangenomen wordt dat de leiders van de Azteekse stad Tenochtitlan na hun dood gecremeerd werden. Maar de resten van deze leiders zijn nog nooit teruggevonden. Op korte termijn kan daar echter wel eens verandering in komen. Archeologen hebben namelijk goede hoop dat ze de grafkamers waarin de resten van de leiders werden bijgezet, op het spoor zijn.

Tunnel
Historische bronnen suggereren dat de resten van de leiders verbrand werden op een ceremonieel platform in de Templo Mayor. Dat platform wordt Cuauhxicolco genoemd. En nu hebben archeologen een 8,38 meter lange tunnel ontdekt die dieper in dat platform leidt. De tunnel is ongeveer 45 centimeter breed en 1,5 meter hoog. Aan het eind van de tunnel bevindt zich een muur waarachter twee kamers lijken te zitten.

Op de afbeelding
Op de afbeelding bovenaan dit artikel zie je een reconstructie van Templo Mayor. Vandaag de dag zijn er alleen nog maar ruïnes van overgebleven: de Spanjaarden vernietigden de gebouwen in 1521.

Grafkamers
Historische bronnen duiden Cuauhxicalco aan als een gebouw waarin doden werden begraven. “We speculeren dan ook dat zich achter de muur twee kleine kamers bevinden die de gecremeerde resten van sommige leiders van Tenochtitlan (de Azteekse hoofdstad, red.) bevatten,” stelt archeoloog Tomas Cruz. Mogelijk gaat het bijvoorbeeld om de resten van Motecuhzoma I of zijn opvolger Axayacatl.

In 2013
Lang werd de ontdekte tunnel van de buitenwereld afgesloten door een enorme steen. Deze steen werd in 2013 al verwijderd. In de ruimte achter de steen werden diverse offers aangetroffen, waaronder de resten van kinderen die vijf en zeven jaar oud waren. Pas enige tijd later ontdekten de onderzoekers de doorgang die nog dieper in het ceremoniële platform leidt. “We verwijderden aarde en stenen en ontdekten dat de doorgang direct naar het hart van Cuauhxicalco leidde,” stelt Cruz.

De opgravingen gaan in 2016 verder. En mogelijk worden dan eindelijk de eerste koninklijke graven van Tenochtitlan ontdekt.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_157993924
quote:
2700 jaar oude zegelafdruk van Bijbelse koning gevonden



De zegelafdruk van een van de koningen van Juda is gevonden bij opgravingen in Jeruzalem. De 2700 jaar oude afdruk is van de Bijbelse koning Hizkia, die in de achtste eeuw voor Christus over het toenmalige koninkrijk heerste. Het is voor het eerst dat een zogeheten bulla of zegel van een koning van Israël of Juda is gevonden.

De zegel van een koning was zo belangrijk. Het kon een zaak van leven of dood zijn, dus het is moeilijk te geloven dat iemand anders dan de koning de zegel mocht gebruiken'', zei de leider van de opgravingen, Eilat Mazar, donderdag tegen CNN.

,,Daarom is het heel redelijk om aan te nemen dat de koning zelf deze afdruk heeft gemaakt.''

Vuilstort
De zegelafdruk is gevonden op de plaats van een oude vuilstort bij de muren die rond de oude stad van Jeruzalem liggen.
Ура для россии
pi_158072609
06-12-2015

Wrak goudschip San José na 307 jaar ontdekt: waarde van schat kan oplopen tot 17 miljard (!) dollar

video Sensationele vondst in de Caraïben: na decennialang zoeken heeft een team van vorsers voor de kust van Colombia het wrak ontdekt van een Spaans zeilschip uit de 18de eeuw. "307 jaar nadat het verging, hebben we het galjoen San José gevonden", zei president Juan Manuel Santos in de havenstad Cartagena. Het gaat om een van de grootste vondsten van vergaan erfgoed in de geschiedenis van de mensheid.

Aan boord van de San José zouden 11 miljoen goudstukken en bijna 200 ton smaragden geweest zijn. Schattingen van de waarde van de gezonken schat gaan van 3 tot 17 miljard dollar, oftewel 2,76 tot 15,63 miljard euro.

De San José zonk op 8 juni 1708 voor het eiland Rosario voor de Caraïbische kust, nadat het door een Engelse vloot aangevallen was. Het schip zou gouden munten en edelstenen uit de Amerikaanse kolonies naar Spanje brengen.

Bij de lokalisering van het wrak was een expert betrokken die in 1985 samen met collega's het wrak van de Titanic ontdekte. De wetenschappers gebruikten onder meer sonarapparatuur en speciale camera's bij de zoektocht bij het eiland Rosario.


Colombiaanse president Juan Manuel Santos. © ap.


© epa.


© epa.


© ap.


© epa.


© reuters.


© reuters.


© reuters.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_158125476
Gaaf zoiets. Bedenk je eens in wat er op de zeebodem nog ligt aan goud. Zeker uit vroegere tijden toen goud nog "makkelijker" te delven was, zijn er kisten vol goud gezonken zonder dat ook maar iemand er van wist.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')