abonnement Unibet Coolblue
pi_135043246
101 redenen om borstvoeding te geven

Borstvoedingsorganisaties:
Vereniging Borstvoeding Natuurlijk
La Leche League
Beide organisaties hebben een GRATIS telefonische informatiedienst.

Handige en betrouwbare sites:
Borstvoeding.com biedt veel informatie over borstvoeding verzorgd door een team van borstvoedingsdeskundigen en moeders met borstvoedingservaring.
Het Borstvoedingsforum is een initiatief van de Samenwerkende Borstvoeding Organisaties.
Kellymom.com, breastfeeding and parenting Engelstalige site met zeer uitgebreide informatie.
Nursingtwo Engelstalige site over tandemvoeden (meerdere kindjes aan de borst) en voeden tijdens de zwangerschap
Medicijnen en borstvoeding
Protocol borstvoeding prematuren

Directe links naar veel voorkomende vragen en problemen:
Het belang van goed aanleggen
Tepelproblemen
Spruw
Spruwbehandeling
Kolven
Bewaren, vervoeren en opwarmen van moedermelk; je kolf schoonhouden
Regeldagen
Verstopte melkkanaaltjes en borstontsteking
Borstontsteking te lijf
Borstvoeding en de wet

Telefoonnummer Avent: 0900 101 101 5

Nieuw: de multidisciplinaire borstvoedingsrichtlijn: http://www.richtlijnborstvoeding.nl/
Venus in pocketformaat
© loveli
  vrijdag 3 januari 2014 @ 22:13:07 #2
171422 LadyBlack
paint it black
pi_135044449
Straaltjes ja? Die heb ik nog steeds nooit :')

Maar inderdaad blijven 'oefenen' Mabawa! Niet teveel verwachten ook, en realistisch blijven: je hóeft niet in 1x een fles vol te knallen. Twee of drie keer 50cc is ook al een hele voeding :)

Meestal is het het makkelijkst kolven na de ochtendvoeding.

Skippy, wat rot van de spruw! Goed de post van Wupwup lezen en aanhouden, dat hielp hier heel goed! Maar wat een gedoe... terwijl het toch allemaal nog zo nieuw is he. Succes!
pi_135047887
Skippy wat naar jullie ook al spruw. Hopelijk gaat het snel over. Ik kreeg als tip van mijn lk om met de nistine ipv 4 keer daags 1 ml na elke voeding een halve ml te geven. Zo kwam er minder in het maagje terecht en bleef het beter op de plaats zitten waar de spruw zich bevindt.

Wij hebben nog steeds spruw. Ga nu gentiaan proberen. We waren vandaag bij het cb geweest en daar hadden ze weer andere inzichten die volgens de lk achter haalt zijn. Pfff wordt zo moe van iedereen die een mening over bv heeft. Ik hou maar vast aan de lk want zij heeft er voor gestudeerd. En aan jullie hier.
Trouwens heb ik erg voedzame bv, hij is een ruime kilo gegroeid in 5 weken tijd. Kolven gaat ook heel goed, 150 cc in een kwartiertje met de hand kolf :)
pi_135061818
Zo, dan doet hij het goed op je voeding martine. O+

Ik heb totaal niet bijgelezen en het kan zijn dat ik vragen dubbel ga stellen. Als dat zo is, sorry daarvoor. :@ Ik ga straks proberen het vorige topic bij te lezen.

Ik heb heel hard tips en advies nodig en heb nu net even de tijd om dat te vragen. Ben blij met de linkjes nog van Bitterend trouwens, maar toch nog vragen over clusteren, regeldagen, enz.

Het is nu zo dat de bv best goed loopt (denk ik?), J. hapt goed aan, ik heb geen pijn, ik hoor haar slikken, ze heeft goede plas- en poepluiers, enz. Overdag slaapt ze nu sinds een paar dagen op haar buik: op ons of in de box. Dan laat ze 2 a 3 uur tussen de voedingen zitten. Ben ik helemaal blij mee.

Maar dan komen de nachten die ik nu alleen doe. J. slaapt dan dus gewoon niet of maar een uurtje. Ze clustert 's nachts zo'n 3 uur achter elkaar. Tegen de ochtend slaapt ze dan wel wat langer, maar dan moet ik alweer op voor M. Ik ben ondertussen hartstikke moe, chagrijnig en huilerig. -O- Ook omdat ze dus alleen maar op mij of op haar buik wil slapen. Dat laatste vind ik 's nachts geen optie.

Vragen:
- gaat dat clusteren over? Kan ik iets doen zodat ze dat op een ander tijdstip gaat doen? 's Avonds het liefst. :+ Haar vaker aanleggen op dat moment heb ik geporbeerd, maar dan valt ze na een paar slokken gewoon weer in slaap.
- iemand tips voor een buikslaper? Wanneer zou dat wel mogen? Of hoe haar te laten wennen aan slapen op haar rug? Ik laat haar niet huilen..

En m'n man stelde voor dat ik zou gaan kolven, zodat hij 's avonds een voeding over kan nemen en ik wat meer slaap kan pakken.

Vragen:
- Wanneer raden jullie een flesje geven aan? Ze is nu bijna 3 weken oud. Kan dat dan al? Of wordt dat afgeraden?
- Wanneer starten met kolven: zowel in het aantal weken als op welke momenten op de dag?
- Hoeveel drinken baby's -ongeveer- als ze bijna een maand oud zijn? (ivm invriezen)
- Kan ik haar een speen geven? Of bij zuigbehoefte maar aan blijven leggen? Ik vind het dus erg vermoeiend, maar wil m'n productie ook niet om zeep helpen en J. ook niet frusteren.

Volgende week kan ik ook een lactatiedeskundige bellen, maar vannacht vond ik zo slopend dat ik dit dus nu maar hier alvast vraag. Heb vanmorgen m'n borstvoedingsmap nog eens doorgelezen en daar stonden dus geen duidelijke antwoorden op deze vragen. Daarbij zou ik ervaringen heel fijn vinden om te lezen.

Ik ga me wel meer inlezen op bv,com. :@ Excuses als ik zoveel dubbel vraag.
In some cases, resentment can result simply from being on the receiving end of good arguments. Collini
How much more precious is a little humanity than all the rules in the world.Piaget
pi_135061843
Oja, en bij 3 weken kunnen het toch regeldagen zijn? Ene site zegt van wel, andere van niet. Vannacht en vanmorgen waren echt niet grappig. :X Heb helemaal niet kunnen slapen, terwijl het eerder halverwege de nacht wel beter werd.
In some cases, resentment can result simply from being on the receiving end of good arguments. Collini
How much more precious is a little humanity than all the rules in the world.Piaget
pi_135062471
Soemp, ik kan even niet al je vragen beantwoorden, maar ff snel voor zover haalbaar.
Otje clusterde in het begin 's nachts, ik heb echt nachtenlang met knikkebollend met tranen in mijn ogen van vermoeidheid gezeten maar dat verplaatste zich bij haar vrij snel naar de avond. En dan is het een kwestie van nestelen op de bank met een leuke film of serie. Met een week of tien, twaalf was het geloof ik ver over.

Oefenen met fles kan uit mijn hoofd vanaf een week of zes. Al is er (als ik het goed heb onthouden) geen bewijs gevonden voor speen/ tepelverwarring, maar tegelijk ook geen onderzoek gedaan bij hele kleintjes. Speen zou ik persoonlijk nog even mee wachten, maar er zijn er hier geloof ik ook die met speen vanaf het begin succesvol bv hebben gegeven.

Regeldagen kunnen sowieso ook buiten de vaste momenten, voor zover haalbaar aan toegeven, dan is het het snelste over.

En verder, het is inderdaad heel hard werken in het begin maar daarna zo fijn, dus gewoon even een dikke knuffel voor jullie. O+ :*

(toen er voor mij op zondag een LK gebeld werd was ze er maandagochtend gelijk, kan haar gegevens opzoeken als je wilt)
pi_135062527
En wat ontzettend fijn dat het gewoon goed loopt! O+
pi_135063075
Oof O+ Thanks!

Hier dus ook knikkebollend en -sinds 3 dagen- huilend 's nachts. Ik pak er expres een boek bij, zodat ik direct wakker schrik als ik die laat vallen (op m'n eigen hoofd als ik lig of op het matras als ik zit, niet op J. :+ ). :')

Het helpt al als je vertelt dat het bij jullie beter werd. :Y Ik kan volgende week gratis naar een lactatiedeskundige, dus als ik het nog trek wacht ik dat nog even af.

Hier vertelde de mevrouw van het cb bij de intake dat tot 7 weken (of 6?) er een reflex is dat zorgt dat baby's ook de fles pakken. Dat het daarna moeilijk(er?) wordt om ze nog aan de fles te krijgen. :? Tegelijk wil ik ook niet te vroeg beginnen met de fles, omdat J. er toch meer uit zal kunnen krijgen dan een kolf (productie) en omdat ik toch bang ben voor niet meer goed aanhappen straks of een 'luie' baby. :+
In some cases, resentment can result simply from being on the receiving end of good arguments. Collini
How much more precious is a little humanity than all the rules in the world.Piaget
pi_135063103
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 januari 2014 13:47 schreef _Ophelia_ het volgende:
En wat ontzettend fijn dat het gewoon goed loopt! O+
:Y

Daar probeer ik ook aan vast te houden. Stoppen zou dan wel zonde zijn.
En ik heb verdorie hartstikke dure bh's gekocht en ook nog eens voedingsshirts! :+ ;)
In some cases, resentment can result simply from being on the receiving end of good arguments. Collini
How much more precious is a little humanity than all the rules in the world.Piaget
  zaterdag 4 januari 2014 @ 14:11:40 #10
171422 LadyBlack
paint it black
pi_135063350
Och Soemp... rot is dat he, zo moe zijn! Ik heb weinig tips voor je (want een tegenovergestelde baby zo'n beetje), behalve dan: maak gebruik van Wiebels weekend nu! Zoveel mogelijk bijslapen tussen de voedingen. En 's avonds misschien idioot vroeg naar bed zodat je zoveel mogelijk hebt geslapen voor het clusteren begint. Niet zo gezellig, maar het wordt vast weer snel anders :*
pi_135063793
E. slaapt juist heel veel, LB?

Gister ging ik dus expres om 8 uur naar boven, zodat ik na die voeding zou kunnen slapen. Maar ik ben echt de hele avond, nacht en morgen bezig geweest. Steeds kleine beetjes drinken, beetje in slaap sukkelen en als ik dan net sliep begon het weer. Vandaar dat ik ook denk dat ze weer aan het regelen is? Dit had ze ook rond de 9 dagen?

Ik vond het clusteren zelf al zwaar en toen kwam dit. :P Wiebel springt wel bij in het weekend. :Y Die zei ook al: als ze dan overdag op mij slaapt kun jij ook je bed in. En hij is met M. bezig geweest de hele ochtend. O+

Het is vooral lastig om mezelf voor te houden dat dit ook weer stopt. Ik heb nu het idee dat het voor altijd zo zal zijn, maar dat komt misschien ook door slaapgebrek. 8)7
In some cases, resentment can result simply from being on the receiving end of good arguments. Collini
How much more precious is a little humanity than all the rules in the world.Piaget
  zaterdag 4 januari 2014 @ 14:34:21 #12
171422 LadyBlack
paint it black
pi_135064208
Ah, super van Wiebel ^O^

En E sliep _heel_ veel ja. Ik was 's nachts zo vreselijk lang bezig met een voeding omdat ze er absoluut niet wakker voor werd. Maar omdat ze slecht groeide móesten we haar elke 3 uur voeden. Zat ik daar zelf doodmoe een slapende baby met een nat washandje te martelen zodat ze maar een paar slokken zou drinken :'(

En je zit er nu middenin, maar het wordt echt vanzelf beter :Y Kun je al liggend voeden? Dat scheelt ook heel veel.
pi_135064627
Oh Soemp, wat zwaar is het dan he? Het gaat in elk geval echt, echt over!

Wat enorm lastig dat ze 's nachts clustert, ik weet eigenlijk ook niet zo goed hoe je dat kunt omdraaien. Slaapt ze overdag wel heel veel? Misschien juist overdag wat meer aanleggen?
Liggend voeden zou ik ook doen, en dan zo gaan liggen dat het geen probleem is als je in slaap valt. Slapen met je baby kan echt veilig! http://www.borstvoeding.com/aanverwant/samen-slapen/bfhi.html

Over buikslapen, ik deed dat wel, ook vanaf een week of 4 ofzo al. Hij sliep direct naast mij, kwam regelmatig voor een voeding, was sterk in z'n nek, dus ik durfde dat wel aan.

Juist als ze nu regelt geen speen aanbieden, dan duurt het alleen maar langer. Kolven zodat Wiebel een fles kan geven lijkt fijn, maar om haar vraag bij te houden moet je dan eigenlijk ook alweer kolven als ze uit de fles drinkt..

Je kunt misschien nu wel al kolven om haar te helpen je productie op te voeren? Als je na elke voeding nog een minuut of 5/10 even kolft, helpt dat ook al. Zelfs als er nog niets, of heel weinig uitkomt de eerste keren. Als je gaat kolven voor een voeding kun je het beste 's ochtends kolven, dan heb je de meeste melk.

Volgens mij is er een rekenmethode over de hoeveelheid die een baby drinkt, wat ik laatst las en wel verhelderend vond: Neem de grootte van de vuist van je kindje, doe dat keer 2 en je hebt een goede maaltijd, doe dat keer 3 en het is een hele flinke, volle maaltijd (iets te veel zelfs).

Succes!
I 21-5-10 ♥ T 1-11-12 ♥ K 4-11-18 ♥
pi_135067029
Soemp even een dikke :* voor je! en uiteraard een hele fijne link: http://kellymom.com/bf/normal/newborn-nursing/
http://kellymom.com/parenting/parenting-faq/fussy-evening/


Ik ga vanavond meer vertellen over hoe het hier ging!!
**human milk for human babies**
Be who you are and say what you feel, because those who mind don't matter and those who matter don't mind.
pi_135067611
LB, ik had nooit bedacht dat als ze te slaperig zijn dat dat ook zo vermoeiend en slopend kan zijn. Dan ben je evengoed uren bezig 's nachts. :X Dat is nu toch wel beter? Of is ze nog steeds zo'n vaste slaper?

Ik kan liggend voeden en J. slaapt dus ook bij mij in bed. Ik kan alleen niet heel goed op m'n zij slapen (ivm pijn in m'n bekken) en ook J. slaapt niet zo makkelijk naast me (ik doe wel wat in die folder van UNICEF staat tijdens het voeden. Heb daar nog wel een vraag over voor het geval ik J. zo zou laten slapen: als de deken tot mijn middel ligt hoe moet ik J. dan goed warm houden? Slapen doet ze toch nog meestal op me nu, dus dan maakt ze gebruik van mijn lichaamswarmte).

Morretje, bedankt voor je reactie. Daar heb ik heel veel aan. Ik had er bijvoorbeeld nooit aan gedacht dat als ze een flesje krijgt ik eigenlijk zou moeten kolven. En dat regelen langer duurt als ik haar een speen geef, daar had ik ook niet meer aan gedacht.

Overdag slaapt ze dus tussen de voedingen (en het kijken/ knuffelen/ badderen) elke keer een uur of 2/ 3. Dat lijkt me gewoon netjes. Vaker aanleggen werkte niet 's avonds, omdat ze dan in slaap sukkelt.

Ik word vooral onzeker van zo'n nacht. Dan vraag ik me af of ik wel genoeg melk heb, of ze haar dag- nachtritme misschien heeft omgedraaid, enz.
Maar op bv.com noemen ze ook regeldagen rond de drie weken, dus dat zou ook gewoon goed kunnen.

Buikslapen ga ik nog even over nadenken. Liet jij je kindje in het grote bed zo slapen? Of in een wiegje ernaast? J. draait haar hoofd wel zelf als ze beneden op haar buik slaapt.

Bedankt voor je verdere info. :*

quote:
0s.gif Op zaterdag 4 januari 2014 15:52 schreef bitterend het volgende:
Soemp even een dikke :* voor je! en uiteraard een hele fijne link: http://kellymom.com/bf/normal/newborn-nursing/
http://kellymom.com/parenting/parenting-faq/fussy-evening/


Ik ga vanavond meer vertellen over hoe het hier ging!!
^O^

Al heel fijn om te lezen dat elke dag clusteren ook normaal is. Ik dacht eerder dat het alleen tijdens regeldagen of af en toe zou zijn. Ik ga nog even verder lezen.

Gek dat begrip en een vergelijkbaar verhaal alleen al helpt.

[ Bericht 25% gewijzigd door Soempie op 04-01-2014 16:13:12 ]
In some cases, resentment can result simply from being on the receiving end of good arguments. Collini
How much more precious is a little humanity than all the rules in the world.Piaget
pi_135068540
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 januari 2014 14:03 schreef Soempie het volgende:
Oof O+ Thanks!

Hier dus ook knikkebollend en -sinds 3 dagen- huilend 's nachts. Ik pak er expres een boek bij, zodat ik direct wakker schrik als ik die laat vallen (op m'n eigen hoofd als ik lig of op het matras als ik zit, niet op J. :+ ). :')

Het helpt al als je vertelt dat het bij jullie beter werd. :Y Ik kan volgende week gratis naar een lactatiedeskundige, dus als ik het nog trek wacht ik dat nog even af.

Hier vertelde de mevrouw van het cb bij de intake dat tot 7 weken (of 6?) er een reflex is dat zorgt dat baby's ook de fles pakken. Dat het daarna moeilijk(er?) wordt om ze nog aan de fles te krijgen. :? Tegelijk wil ik ook niet te vroeg beginnen met de fles, omdat J. er toch meer uit zal kunnen krijgen dan een kolf (productie) en omdat ik toch bang ben voor niet meer goed aanhappen straks of een 'luie' baby. :+
Mijnes heeft vanaf dag 5 bijvoeding met een fles gekregen (omdat hij te zwak was om uit de borst te drinken). Verpleegkundige op de neonatologie zei dat als een baby al goed de borst pakt, de kans erg klein is dat hij dat afleert door af en toe een flesje erbij. Het is bij ons inderdaad geen probleem geweest, aanhappen deed hij al vanaf de eerste voeding goed en dat is zo gebleven.

Sterkte, hopelijk snapt J. snel dat slapen 's nachts toch het fijnste is :*.
Venus in pocketformaat
© loveli
pi_135070293
Soempie :*

Hier zijn ze ook met de fles begonnen dus dat was geen probleem. Ik ben dus ook al snel 's avonds gaan kolven zodat mijn man de late fles kon doen en ik op tijd naar bed kon. Dit heb ik tot vorige maand gedaan.

Het wordt beter, maar het is nu gewoon heel pittig. Sterkte!
  zaterdag 4 januari 2014 @ 17:28:51 #18
171422 LadyBlack
paint it black
pi_135071453
E is echt een goede slaper 's nachts; die ligt bijna altijd van 20:00-6:00 in dromenland O+

De reden dat wij er zo druk mee waren was dat dwangvoederen... ik voeden, dan mn vriend vingervoeden en ik kolven. En E ondertussen wakker proberen te houden :')

En nog steeds last van je bekken dus? Dat is wel klote :{

Maar, vannacht kan alweer veel beter gaan!! Ik vond het verschil tussen 2 uur slaap en 3 uur slaap echt gigantisch veel uitmaken!
pi_135081386
Even een vraagje hier, ik heb sinds gisteren een heel pijnlijke borst, alsof er enorme stuwing in zit. Dit begon gisteren na mn werk, toen was ie wel goed vol. Met het naar bed brengen heeft Faye hem wel leeg gedronken, er zitten geen harde plekken oid in en is verder gewoon soepel, maar het blijft zeer doen, dat beurse gevoel. Ik heb dit nog nooit zo gehad. Voel mezelf verder niet ziek. Is er iets waar ik rekening mee moet houden of waar ik op moet letten?
Mama van F. (2012) en M. (2016)
pi_135082372
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 januari 2014 17:28 schreef LadyBlack het volgende:
Maar, vannacht kan alweer veel beter gaan!! Ik vond het verschil tussen 2 uur slaap en 3 uur slaap echt gigantisch veel uitmaken!
:Y

als je 3 uur achtereengesloten kunt slapen scheelt dat zo enorm veel. En inderdaad afspraken maken met Wiebel of iemand anders dat die zich een paar uurtjes met M bezig houden zodat jij met J kunt gaan liggen.

(damn, als er nog een D bij had gestaan dan had ik het over mezelf kunnen schrijven)
pi_135082385
Soempie :*
Hier sliep ze de eerste maanden tussen ons in op bed, ik kolfde de eerste weken omdat het aanleggen nog niet zo goed lukte en als ze 's nachts veel zuigbehoefte had, dan lieten we haar op onze pink sabbelen. Dat konden we slapend doen en elkaar eventueel afwisselen.
Eventueel zou je misschien zoiets kunnen proberen? Dus 's nachts ook 3 uur tussen de voedingen houden en als ze tussendoor wil zuigen, dan op je pink of die van je man laten sabbelen? Dan kun je tussen de voedingen toch wat slaap pakken.

Marjolijntje, ik had het laatst ook, het trok na 2 dagen vanzelf weer weg gelukkig! Ik heb zelf altijd als ik masseer dat het beurse gevoel langer blijft, als ik het met rust laat lijkt het vaak sneller weg te trekken. Eventueel een warme douche voor een grote voeding?!
pi_135083017
Soemp, lastig zeg! Idd veilig tussen jullie in leggen, zo te lezen is het vooral heel veel mamahonger. 3 weken lijkt mij nog wat jong voor een fles, maar er zijn er ook zat bij wie het goed gaat. En laat idd Wiebel je helpen: samen scheelt veel. :*

Marjolijntje, ik heb met grote regelmaat pijn in m'n borsten/ beurs gevoel. Dat is al sinds de eerste dag bv en bij mij heeft het vaak te maken met afgenomen stuwing, alsof de boel weer op z'n plek moet komen of juist aan het ontwikkelen is. Geen idee alleen wat je eraan kunt doen...
Home is where the O+ is...
pi_135083346
Ik heb die pijn ook wel vaker gehad hoor, maar dan is het weg na een nacht slapen. Nu blijft het hangen en dat is nieuw voor me, vandaar ook mijn vraag. Misschien helpt het ook niet mee dat ik steeds voel of het nog zeer doet hoor :') maar heb in ieder geval geen harde plekken kunnen vinden, dat scheelt hoop ik!
Gek hoor, die onzekerheid ineens weer na 19 maanden!
Mama van F. (2012) en M. (2016)
pi_135084105
Soemp hier de eerste maanden vaak van een uur of 6-7 gecluster tijdens het avond eten. We hebben om de beurt gegeten en soms heeft mijn man mij ook moeten voeren want ik was niet zo handig met eten en kind aan de borst tegelijk. Het gecluster ging door tot 1 uur snachts. Ik was vaak op en moest huilen, wist ook niet of het normaal was of waarom ze zo aan het huilen was als ze niet aan de borst was. Ze dronk, liet los, weer huilen zoeken, weer drinken, weer los laten en dan weer huilen...het was best slopend :{
Daarna dronk ze om het uur in de nacht...overdag sliep ze veel. Omgekeerd nacht en dag ritme dus de eerste weken.
S nachts heb ik haar na de borst tussen ons gelegd op het matrasje van de Bugaboo. Met een lakentje een een klein dekentje...soms accepteerde ze het niet en ging ik half zittend slapen met haar boven op mij. Rond 2 maanden kon ze in haar ledikant.

De eerste 2-3 maanden waren erg slopend, daarna kwam er vaak wat meer "regelmaat" in de voedingen.

Gaat M nog naar het psz of bij je ouders of Wiebel zijn ouders logeren? zodat je je rust overdag kan pakken met J!!

:*
**human milk for human babies**
Be who you are and say what you feel, because those who mind don't matter and those who matter don't mind.
pi_135084988
Marjolijntje, als er een verstopping heeft gezeten kan het best een paar dagen beurs voelen. En dat steeds knijpen ter controle is heel herkenbaar :')!
Venus in pocketformaat
© loveli
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')