abonnement Unibet Coolblue
  zaterdag 7 december 2013 @ 20:28:50 #1
14505 OProg
A Life in Music
pi_134026140


laatste update 15/08/2013

Er bestaat een hele waaier aan dopingmiddelen, hieronder vind je een (vereenvoudigd) beknopt overzicht:

(Androgene) Anabole steroïden: zorgen ondermeer voor een hogere eiwitaanmaak en mindere eiwitafbraak in het lichaam wat kan resulteren in extra spiergroei en kracht. Hierdoor kan een atleet meer en harder trainen omdat zijn lichaam veel beter recupereert van de verrichte arbeid. Kan ook bij blessures gebruikt worden om weer sneller op de been te zijn.
Bv. Stanozolol, Nandrolon, Dianabol, Deca durabolin, Estragol, THG, ...

Groeihormonen: kunnen voor wat extra spier- en weefselgroei zorgen (regelmatig in combinatie met anabole steroïden), vetverbranding en helpen ook om sneller te genezen bij een blessure . Wordt sinds de jaren ’80 gebruikt en is zelfs nu nog steeds moeilijk op te sporen.
HGH, GH, Somatrotopine, Somatropine

Peptides: peptides zijn aminozuurketens die de bouwstenen vormen van proteïnen. Peptides zijn de nieuwe generatie van dopingmiddelen te noemen.
- GHRP: afkorting voor growth hormone releasing peptide.
aminozuurketens die ons lichaam triggeren om meer groeihormoon af te geven waardoor het lichaam de voordelen van extra groeihormoon krijgt. Worden blijkbaar vrij snel gemetaboliseerd en zijn daardoor niet makkelijk op te sporen.
Bv. GHRP - 6, CJC 1295, TB-500, ...

- GW1516:een stofje dat zich bind aan de PPARdelta receptor en er voor zorgt dat er meer proteïnen vrijkomen die helpen bij de energie uitstoot. In combinatie met AICAR zou het een erg goede verbetering moeten geven van het uithoudingsvermogen.
Bij ratten hielp GW1516 bij het vetmetabolisme en bescherming tegen zwaarlijvigheid. Omdat het erg kankerverwekkend was, werd deze stof niet meer verder ontwikkeld en is enkel op de zwarte markt te verkrijgen. Ze is zo gevaarlijk dat het WADA atleten specifiek voor deze stof waarschuwt , maar ondanks deze waarschuwing zijn er toch al meerdere atleten betrapt op het gebruik ervan.

- SARM: afkorting voor Selective Androgen Receptor Modulator.
SARMs binden aan de androgeen receptor, maar hebben weefselafhankelijke effecten door bijv. de verschillen in co-expressie van relevante cofactoren. Streven in het kader van sport is hierbij het maximaliseren van androgene activiteit in skeletspierweefsel, maar het minimaliseren in bijv. de prostaat om zodoende sportprestaties te maximaliseren, en tegelijkertijd androgene bijwerkingen te minimaliseren.

- AICAR afkorting voor amino-imidazole carboxamide ribotide
een stof die de aanmaak van nucleotiden stimuleert. Nucleotiden spelen een rol bij het doorgeven van signalen in en tussen cellen en de energielevering in cellen. Het zorgt voor een verandering naar spiervezeltype 1 dat belangrijk is bij duursporten, zorgt voor een betere doorbloeding en heeft effect op het koolhydraat en vetmetabolisme. Gebruik is moeilijk te traceren omdat het een lichaamseigen stof is, maar ondertussen zijn er wel limieten vastgesteld.

- GAS6 een lichaamseigen eiwit dat de aanmaak van rode bloedcellen stimuleert. Is ontwikkeld om nierpatiënten met anemie, die slecht of niet reageren op EPO, te helpen om hun hematocriet terug richting een normaler niveau te brengen. Als GAS6 werd gebruikt, reageerde de patient ook beter op EPO. Terwijl bij EPO voorzichtig moet omgesprongen worden met de dosering om geen trombose te veroorzaken, is dit bij GAS6 minder het geval en dus veiliger in gebruik. dan EPO. Volgens de onderzoeken gaf de combinatie van de 2 de beste resultaten in functie van het hematocrietniveau.

EPO: dit hormoon zorg er voor dat er meer rode bloedlichaampjes worden aangemaakt. Hierdoor kan het bloed meer zuurstof transporteren en dat zorgt er voor dat je een inspanning langer kan volhouden.
Erytropoëtine, rhEPO, Darbepoëtine alfa (Aranesp), epoëtine delta (Dynepo), CERA

Bloedtransfusie: Een atleet laat bloed aftappen om later terug te injecteren. Bij de heropname van dat bloed zal de atleet zijn aantal rode bloedlichaampjes goed zien toenemen, waardoor zijn uithoudingsvermogen beter zal zijn.

Stimulantia: bevorderen de werking van het centrale zenuwstelsel, je reageert sneller/harder op prikkels en voelt je ook alerter/energieker.
efedra, ritalin, amfetamine, cocaïne, cafeïne, nicotine, ...

Beta 2 agonisten : verhogen de stofwisseling en worden onder meer bij wielrenners gebruikt omdat je hiermee goed vet kan verbranden zonder kostbare spieren te verliezen. Het is mogelijk dat er een beetje extra spiergroei onder invloed van deze middelen plaatsvind. Je vindt ze bijvoorbeeld in astmamedicijnen.
Clenbuterol, Salbutamol

Insuline: een hormoon dat de suikerspiegel in het bloed regelt en kan gebruikt worden om extra koolhydraten in de spieren op te slaan, waardoor de spieren een grotere energievoorraad hebben.

Diuretica: medicijnen die de urineproductie verhogen. Hierdoor kunnen verboden middelen sneller uit het lichaam verdwijnen en wordt de urine erg waterachtig. Dit resulteert dan in geen positieve test voor de dopingmiddelen die een atleet gebruikt, maar wel een positieve test voor diuretica en dat kan zoals het geval F. Schleck heel wat vragen oproepen.
Furosemide, Xipamide, ...

Probenicide: een middel dat (doping)metabolieten aan zich vasthecht waardoor het dopinggebruik gemaskeerd wordt omdat ze niet in de urinetest terechtkomen. Is eigenlijk een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij jicht.

Dopingtesten
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele notoire gezichten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Docu's, interviews en lezingen
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Filmpjes van legendarische prestaties op doping :P
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.

Opgelet!
OP is tot aan de nok gevuld, dus er kan niet echt meer iets bijgevoegd worden.
"Het is oorlog, bedankt Vannoppen, bedankt Van der Linden. Dit is het laatste dat ik voor de Belgische ploeg gedaan heb. Ze kunnen allemaal de boom in."
Improv: Rich Tapestry of Life
  zaterdag 7 december 2013 @ 20:29:08 #2
14505 OProg
A Life in Music
pi_134026155
quote:
Second Tour win would bring credibility back to cycling, says Froome

"It really is a minority of riders breaking the rules now"

Chris Froome believes that a repeat Tour de France victory in 2014 will help to restore cycling’s credibility. The Briton acknowledged that the performances of his Sky team have been met with scepticism in some quarters but reiterated the point he made on the Champs-Élysées in July, namely that his results would stand the test of time.

“I'd like to think if I can go back and do it again it will bring some credibility back to the sport,” Froome told the BBC. “I know for a fact some people were dubious about the results I got last [season] and Bradley [Wiggins] the year before.

"I know myself that my results aren't going to be stripped, but it will take time before people will see they are going to stand.”

Froome said that cycling is now in a “post-doping era” and that only a minority of riders are resorting to the use of banned substances. His comments came on the day after the veteran Danilo Di Luca was handed a life ban by the Italian Olympic Committee following his positive test for EPO earlier this year.

"I think we're through the toughest time of it now,” Froome said. “It is really a minority of riders breaking the rules now and getting caught, but we are still living in that post-doping era where we are having to deal with a lot of negativity.”

Froome also confirmed that the Tour de France will be his primary goal not just in 2014, but for many years to come. Speaking after his Tour victory in July, the 28-year-old suggested that he was more interested in winning multiple Tours than in expanding his palmares to include the Giro d’Italia or Vuelta a España.

"The biggest goal and challenge for me is going to be to try to re-focus myself on the Tour de France year after year," Froome said. "I'd like to think I'm going to carry on riding it for as long as I can find the motivation and as long as I'm physically up for it."
Hoppa. :P
"Het is oorlog, bedankt Vannoppen, bedankt Van der Linden. Dit is het laatste dat ik voor de Belgische ploeg gedaan heb. Ze kunnen allemaal de boom in."
Improv: Rich Tapestry of Life
pi_134026286
Wat ik altijd zo gek vind, ze zeggen nooit wat ze dan wel legaal gebruiken.
pi_134034111
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 december 2013 20:31 schreef THEFXR het volgende:
Wat ik altijd zo gek vind, ze zeggen nooit wat ze dan wel legaal gebruiken.
Das algemeen bekend hoor. Ijzer-injecties, medicijnen tot aan de grens van wat nog net mag, diverse "herstelmiddelen", vitaminen en uiteraard cortisonen als de ploegdokter die voorschrijft voor een verzonnen zitvlakblessure. Die jongens zijn al vanaf de neo-profs zo gewend aan naalden in hun lijf dat de grens tussen iets illegaals en iets legaals ook niet meer zoveel uitmaakt. Spuitje meer of minder, ach :)
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_134034449
  zondag 8 december 2013 @ 10:01:05 #6
195834 kaasplankje
Nu met maar 8% vet!
pi_134041460
quote:
1s.gif Op zaterdag 7 december 2013 23:27 schreef Gripper het volgende:

[..]

Das algemeen bekend hoor. Ijzer-injecties, medicijnen tot aan de grens van wat nog net mag, diverse "herstelmiddelen", vitaminen en uiteraard cortisonen als de ploegdokter die voorschrijft voor een verzonnen zitvlakblessure. Die jongens zijn al vanaf de neo-profs zo gewend aan naalden in hun lijf dat de grens tussen iets illegaals en iets legaals ook niet meer zoveel uitmaakt. Spuitje meer of minder, ach :)
Uh tegenwoordig zijn alle intraveneuze of intramusculaire toedieningen verboden. Vroeger in de 90s mocht er vitamine B bijgespoten worden of anderzins. Nu mag dat niet meer tenzij je echt iets mankeert.

http://www.dopingautorite(...)dopinglijst_2013.pdf

quote:
M2. Chemische en fysieke manipulatie
Het volgende is verboden:

2.
Intraveneuze infusies en/of –injecties van meer dan 50 ml binnen een periode van 6 uur, tenzij ze legitiem worden gegeven bij ziekenhuisopnames of klinisch onderzoek.
pi_134041509
En als het verboden is, gebeurt het niet meer?
in a crowd you lose humanity
  zondag 8 december 2013 @ 10:07:42 #8
195834 kaasplankje
Nu met maar 8% vet!
pi_134041518
Tja wat denk je zelf. Het is iig niet toegestaan.
  zondag 8 december 2013 @ 11:02:57 #9
267333 buzz1291
Never a dull moment
pi_134042159
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 december 2013 20:31 schreef THEFXR het volgende:
Wat ik altijd zo gek vind, ze zeggen nooit wat ze dan wel legaal gebruiken.
Als onderdeel van het "nieuwe" wielrennen zou de UCI eens kunnen beginnen met alle dokters attesten openbaar te maken. "Zieke" renners horen ff geen topsport te bedrijven. Of wel soms?

Ik hoor het gejank al weel over privacy, maar als je mee wilt rijden met niet toegestane medicatie lijkt me dit een uitstekende openheid van zaken. En die attesten dan wel vóóraf openbaar maken svp.
2015: BUD - SAW - AUH - BKK - CNX - UTH - SIN - KUL - SGN - DAD - HUI - HAN - HKG . . . . . .
pi_134042243
quote:
1s.gif Op zondag 8 december 2013 11:02 schreef buzz1291 het volgende:

[..]

Als onderdeel van het "nieuwe" wielrennen zou de UCI eens kunnen beginnen met alle dokters attesten openbaar te maken. "Zieke" renners horen ff geen topsport te bedrijven. Of wel soms?

Ik hoor het gejank al weel over privacy, maar als je mee wilt rijden met niet toegestane medicatie lijkt me dit een uitstekende openheid van zaken. En die attesten dan wel vóóraf openbaar maken svp.
Om de advocaat van de duivel te spelen het lijkt me ook wel ontzettend irritant als elke stap die je maakt gecontroleerd moet worden. Snap best dat renners maar ook andere sporters daar wat aversie tegen hebben. On the other side heb je niets te verbergen moet dat ook niet zo'n probleem zijn.
  maandag 9 december 2013 @ 10:52:36 #11
308660 kl1172
De zomer van '83...
pi_134074966
quote:
0s.gif Op zondag 8 december 2013 11:08 schreef JeffreyXL het volgende:

[..]

Om de advocaat van de duivel te spelen het lijkt me ook wel ontzettend irritant als elke stap die je maakt gecontroleerd moet worden. Snap best dat renners maar ook andere sporters daar wat aversie tegen hebben. On the other side heb je niets te verbergen moet dat ook niet zo'n probleem zijn.
Dat is zo, maar als ze werkelijk het 'schone' wielrennen willen uitdragen, dan kunnen ze eigenlijk niet anders als je terugkijkt op het 'o zo rijke verleden' van deze edele sport...
pi_134077945
quote:
0s.gif Op maandag 9 december 2013 10:52 schreef kl1172 het volgende:

[..]

Dat is zo, maar als ze werkelijk het 'schone' wielrennen willen uitdragen, dan kunnen ze eigenlijk niet anders als je terugkijkt op het 'o zo rijke verleden' van deze edele sport...
Jep of het legaliseren alleen dan krijg je een groot ethisch probleem
  Moderator / Redactie Sport / Weblog maandag 9 december 2013 @ 12:59:03 #13
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_134078044
quote:
0s.gif Op maandag 9 december 2013 12:55 schreef JeffreyXL het volgende:

[..]

Jep of het legaliseren alleen dan krijg je een groot ethisch probleem
vrijgeven is er een wedstrijdje van maken wie het dichtst bij de dood durft te komen. Lijkt me totaal ongewenst. En niemand die zijn kind dan nog helpt richting topsport.
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_134078082
quote:
0s.gif Op maandag 9 december 2013 12:59 schreef rubbereend het volgende:

[..]

vrijgeven is er een wedstrijdje van maken wie het dichtst bij de dood durft te komen. Lijkt me totaal ongewenst. En niemand die zijn kind dan nog helpt richting topsport.
Zoals ik al zei ethische vraagstukken. Maar een doping vrije sport.... Ik zie het voorlopig nog niet gebeuren. Het is wachten op de eerste mens fabricated by gendoping en dan zijn we rond.
pi_134078608
quote:
0s.gif Op maandag 9 december 2013 13:00 schreef JeffreyXL het volgende:

[..]

Zoals ik al zei ethische vraagstukken. Maar een doping vrije sport.... Ik zie het voorlopig nog niet gebeuren. Het is wachten op de eerste mens fabricated by gendoping en dan zijn we rond.
Een misdaadvrije samenleving zie ik ook nog niet zo snel gebeuren, maar ik stel niet voor dat we daarom maar de politie opheffen. Of, wat minder vergezocht, een scheidsrechter in het voetbal zal niet elke buitenspel situatie of schwalbe goed beoordelen, dat is nog geen reden om die regels maar af te schaffen.

Valsspelers heb je altijd. Dopingvrije sport is een onbereikbaar en onzinnig ideaal. Als je ervoor kan zorgen dat schone, getalenteerde sporters mee kunnen doen voor de overwinning in de belangrijkste evenementen, dan heb je al heel wat bereikt.
pi_134078694
quote:
0s.gif Op maandag 9 december 2013 13:23 schreef Ereinion het volgende:

[..]

Een misdaadvrije samenleving zie ik ook nog niet zo snel gebeuren, maar ik stel niet voor dat we daarom maar de politie opheffen. Of, wat minder vergezocht, een scheidsrechter in het voetbal zal niet elke buitenspel situatie of schwalbe goed beoordelen, dat is nog geen reden om die regels maar af te schaffen.

Valsspelers heb je altijd. Dopingvrije sport is een onbereikbaar en onzinnig ideaal. Als je ervoor kan zorgen dat schone, getalenteerde sporters mee kunnen doen voor de overwinning in de belangrijkste evenementen, dan heb je al heel wat bereikt.
Helemaal met je eens. Al zal men voor welke serieuze sport dan ook al snel naar de middelen moeten grijpen wil je wat voorstellen op wereld niveau
pi_134079562
quote:
0s.gif Op maandag 9 december 2013 13:27 schreef JeffreyXL het volgende:

[..]

Helemaal met je eens. Al zal men voor welke serieuze sport dan ook al snel naar de middelen moeten grijpen wil je wat voorstellen op wereld niveau
Dan ga je ervanuit dat álle toppers in elke sport gebruiken, en je dus alleen door doping te pakken kan meedoen voor de winst.
Als niemand zou gebruiken, dan is er ook geen noodzaak meer om dope te pakken om toch eerste te kunnen worden.
t is bijna cruyffiaans simpel :)
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  maandag 9 december 2013 @ 14:02:17 #18
67640 SaintOfKillers
Hold me closer, Tony Danza
pi_134079628
quote:
0s.gif Op zondag 8 december 2013 11:08 schreef JeffreyXL het volgende:

[..]

Om de advocaat van de duivel te spelen het lijkt me ook wel ontzettend irritant als elke stap die je maakt gecontroleerd moet worden. Snap best dat renners maar ook andere sporters daar wat aversie tegen hebben. On the other side heb je niets te verbergen moet dat ook niet zo'n probleem zijn.
Alles openbaar maken lijkt me zwaar overdreven. Schaf gewoon doktersattesten af, veel simpeler.
The average burglar breaks in and leaves clues everywhere. But not me. I'm completely clueless.
  maandag 9 december 2013 @ 14:03:05 #19
94668 Joost-mag-het-weten
Voor Vorst, Vlaming & vr R
pi_134079646
quote:
0s.gif Op maandag 9 december 2013 13:27 schreef JeffreyXL het volgende:

[..]

Helemaal met je eens. Al zal men voor welke serieuze sport dan ook al snel naar de middelen moeten grijpen wil je wat voorstellen op wereld niveau
Men kan dat alleen voorkomen door op lange termijn dopingcontroles te blijven doen. Iemand die doping neemt moet gigantisch veel schrik hebben dat ie ooit gepakt wordt en alles daardoor zal verliezen. En dat kun je alleen doen door op het moment van de prestatie hem te controleren , door hem vooraf te controleren en door hem nadien te controleren. Maar vooral ook , door hem te blijven controleren , zelfs tien jaar na de prestatie op het eventuele gebruik van middelen die toen nog niet opspoorbaar waren. Een product nemen dat heden ten dage niet op te sporen valt is makkelijk als sporter , dat is een makkelijk te nemen risico. Het risico nemen dat men het de komende 10 jaar ook nog niet zal kunnen opsporen is al een héél héél stuk groter.

Net daarom moet men ook mensen als Lance Armstrong gewoon pluimen en met de grond gelijk maken. Als voorbeeld voor al wie hun "voorbeeld" zou kunnen volgen ...
Frank Vandenbroucke : * 06-11-74; + 12-10-09
"Mijn comeback wordt de grootste uit de wielergeschiedenis!" (14-08-07)
"Vdb is klaar om opnieuw te schitteren" (10-10-07)
"Ik rij geen koers, ik geef een voorstelling" (17-01-08)
pi_134082292
Hoe kijken jullie aan tegen blood spinning / PRP? Ik begrijp dat dat is wat Cruijffs speciale dokters in Barcelona hebben gedaan om Davy Klaassen weer op de been te krijgen.

Als het gebruikt wordt ter herstel van een spier mag het volgens mij niet, maar ter herstel van een pees wel.
pi_134082510
quote:
0s.gif Op maandag 9 december 2013 15:35 schreef Saysem het volgende:
Hoe kijken jullie aan tegen blood spinning / PRP? Ik begrijp dat dat is wat Cruijffs speciale dokters in Barcelona hebben gedaan om Davy Klaassen weer op de been te krijgen.

Als het gebruikt wordt ter herstel van een spier mag het volgens mij niet, maar ter herstel van een pees wel.
In wielrennen is er een "no needle policy", dus het zou gewoon verboden moeten zijn onder WADA
pi_134083433
Hmm, tenzij medisch noodzakelijk... en je mag blijkbaar 8 dagen na een injectie niet aan een wedstrijd meedoen. Dat laatste lijkt me in het geval van een langdurige blessure zoals bij Klaassen geen beperking, maar medisch noodzakelijk is wel een probleem, want het is niet echt algemeen geaccepteerde geneeskunde.

Ik ben op zich wel voorstander van zo'n regel bij voetbal, want ik wil niet eens weten wat ze nu allemaal inspuiten.
pi_134083672
quote:
0s.gif Op maandag 9 december 2013 16:06 schreef Saysem het volgende:
Hmm, tenzij medisch noodzakelijk... en je mag blijkbaar 8 dagen na een injectie niet aan een wedstrijd meedoen. Dat laatste lijkt me in het geval van een langdurige blessure zoals bij Klaassen geen beperking, maar medisch noodzakelijk is wel een probleem, want het is niet echt algemeen geaccepteerde geneeskunde.

Ik ben op zich wel voorstander van zo'n regel bij voetbal, want ik wil niet eens weten wat ze nu allemaal inspuiten.
kunnen we gelijk bloeddoping ook maar toelaten.
pi_134084061
quote:
0s.gif Op maandag 9 december 2013 16:13 schreef THEFXR het volgende:

[..]

kunnen we gelijk bloeddoping ook maar toelaten.
Hoe haal je dat uit mijn post? Ik zeg gewoon wat de huidige regels zijn.
pi_134084356
quote:
0s.gif Op maandag 9 december 2013 16:23 schreef Saysem het volgende:

[..]

Hoe haal je dat uit mijn post? Ik zeg gewoon wat de huidige regels zijn.
ja, gewoon je eigen vloeistoffen weer terug spuiten, dat is ook bij bloodspinning
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')