abonnement Unibet Coolblue
  † In Memoriam † maandag 1 juli 2013 @ 15:04:25 #251
91830 MaximusTG
pi_128460980
Mwa, zou niet het recept uit de OP gebruiken (overigens bijna exact hetzelfde als je nu gedaan had.)
Probeer deze eens:

pagina 1
pagina 2
pagina 3
pagina 4
pagina 5
pagina 6
pagina 7
pagina 8
pagina 9
  † In Memoriam † maandag 1 juli 2013 @ 15:07:45 #252
91830 MaximusTG
pi_128461355
Van welk boek is dat? :@
  † In Memoriam † maandag 1 juli 2013 @ 15:15:32 #254
91830 MaximusTG
pi_128461425
Dat is uit "The Bread Baker's Apprentice" van Peter Reinhart. Goed boek! Makkelijkste om de hoeveelheden om te zetten is gewoon via google; bv 10 oz in grams
pi_128461514
Tof, wil me wel verdiepen in brood, dus zo'n boek is wel iets voor op mijn verjaardag wishlist. :7
  † In Memoriam † maandag 1 juli 2013 @ 15:22:55 #256
91830 MaximusTG
pi_128461709
Zeker, dan heb je aan (een van) de boeken van Reinhart zeker veel. Ik heb zelf de bovenste twee van deze lijst:
http://www.bol.com/nl/s/a(...)ml?_requestid=245510

Het boek "Bread" van Jeffrey Hamelman schijnt ook goed te zijn, die heb ik zelf nog niet.

Overigens is het boek Artisan Breads every day van Reinhart ook voorzien van hoeveelheden in grammen, en zijn die broden "sneller" klaar. Maximaal een avond van te voren bv een poolish mixen. Terwijl er broden in the BBA staan die veel langer duren.
  dinsdag 2 juli 2013 @ 21:12:26 #257
88418 _Xbox_Master_
Low frequency specialist
pi_128513423
Gisteren weer wat gebakken :)

50% bloem, 50% volkoren :)

~ Grolsch flesjes bewegen onevenredig niet significant met de treinrichting
pi_128513505
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 juli 2013 21:12 schreef _Xbox_Master_ het volgende:
Gisteren weer wat gebakken :)

50% bloem, 50% volkoren :)

[ afbeelding ]
Ziet er van buiten goed uit! Heb je het hele recept?
  † In Memoriam † woensdag 3 juli 2013 @ 12:56:18 #259
91830 MaximusTG
pi_128534367
Witbrood, zuurdesem:



Heb ook ff bijgehouden hoeveel het brood nu gekost heeft.
Water en zout zijn nagenoeg verwaarloosbaar (zout = 3 cent, water = 3 honderste cent, 0,0003 euro).
Grootste kosten zijn bloem en energie. De desem zit gewoon meegerekend in de bloem en het water, die bestaat tenslotte alleen daaruit. Ik heb biologische tarwebloem van Koopmans gebruikt a 1,39 per kg. -> 0,8062 euro. Energie heb ik gemeten. Oven uur voor bakken voorverwarmd (steen in oven), half uur bakken kost 2,2 KWh (naar boven afgerond) wat met 51 cent kost.
Kom ik totaal op ongeveer 1,35 euro per brood.
Voorverwarmen zou wat korter kunnen, maar is altijd lastig, omdat je niet precies weet wanneer je brood gerezen is.
pi_128534516
quote:
0s.gif Op woensdag 3 juli 2013 12:56 schreef MaximusTG het volgende:
Witbrood, zuurdesem:

[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]

Heb ook ff bijgehouden hoeveel het brood nu gekost heeft.
Water en zout zijn nagenoeg verwaarloosbaar (zout = 3 cent, water = 3 honderste cent, 0,0003 euro).
Grootste kosten zijn bloem en energie. De desem zit gewoon meegerekend in de bloem en het water, die bestaat tenslotte alleen daaruit. Ik heb biologische tarwebloem van Koopmans gebruikt a 1,39 per kg. -> 0,8062 euro. Energie heb ik gemeten. Oven uur voor bakken voorverwarmd (steen in oven), half uur bakken kost 2,2 KWh (naar boven afgerond) wat met 51 cent kost.
Kom ik totaal op ongeveer 1,35 euro per brood.
Voorverwarmen zou wat korter kunnen, maar is altijd lastig, omdat je niet precies weet wanneer je brood gerezen is.
Arbeidsuren kosten ook geld. :7 Ik heb sowieso het gevoel dat ik eigenlijk veel goedkoper uit ben nu ik meer dingen zelf maak en dan heb ik het niet alleen over brood.
  † In Memoriam † woensdag 3 juli 2013 @ 13:24:26 #261
91830 MaximusTG
pi_128535486
Tja, als je dat meerekent dan wordt alles wat je zelf maakt wel erg duur. Ik vind het gewoon erg leuk om te doen en mee bezig te zijn, en brood bakken is voor mij iets wat ik tussendoor doe. FFtjes een deegje mengen, rijzen. Paar minuutjes vormen, weer rijzen. Keer oven aan, brood erin. Klaar.
Maar als ik zou willen kan ik natuurlijk de prijs nog wel naar beneden krijgen, door grotere hoeveelheden bloem en meel in te kopen.
Toch is deze 1,35 euro voor een brood van een kg niet slecht tov een brood van de betere bakker.
  woensdag 3 juli 2013 @ 13:24:34 #262
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_128535496
quote:
0s.gif Op woensdag 3 juli 2013 12:56 schreef MaximusTG het volgende:
Witbrood, zuurdesem:

[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]

Heb ook ff bijgehouden hoeveel het brood nu gekost heeft.
Water en zout zijn nagenoeg verwaarloosbaar (zout = 3 cent, water = 3 honderste cent, 0,0003 euro).
Grootste kosten zijn bloem en energie. De desem zit gewoon meegerekend in de bloem en het water, die bestaat tenslotte alleen daaruit. Ik heb biologische tarwebloem van Koopmans gebruikt a 1,39 per kg. -> 0,8062 euro. Energie heb ik gemeten. Oven uur voor bakken voorverwarmd (steen in oven), half uur bakken kost 2,2 KWh (naar boven afgerond) wat met 51 cent kost.
Kom ik totaal op ongeveer 1,35 euro per brood.
Voorverwarmen zou wat korter kunnen, maar is altijd lastig, omdat je niet precies weet wanneer je brood gerezen is.
Spelt-desem brood bij de bakker is hier 4 euro...
pi_128540674
Ik ben maandag begonnen met een zuurdesem! Best spannend moet ik zeggen. Het is nu al aardig gegroeid, maar dat zegt geloof ik nog niet zo veel. Ik gebruik het recept van Levine, dus beginnen met roggemeel, en dan langzaam steeds meer tarwe bijvoeren. Zou leuk zijn als ik dit weekend m'n eerste zuurdesembrood kan bakken.
  † In Memoriam † woensdag 3 juli 2013 @ 15:30:55 #264
91830 MaximusTG
pi_128541411
Ik hoop het voor je, is wel erg snel. Succes!
  † In Memoriam † woensdag 3 juli 2013 @ 17:34:12 #265
91830 MaximusTG
pi_128547110
Broodjes voor de hamburgers van vanavond:

pi_128551995
Mooie bolletjes. Ben zelf nu ook bolletjes aan het maken voor bij de kroketjes. :9
pi_128558897


Mijn bolletjes zijn niet zo mooi geworden als de jouwe. Niet bol genoeg.
  woensdag 3 juli 2013 @ 23:02:40 #268
88418 _Xbox_Master_
Low frequency specialist
pi_128561497
quote:
4s.gif Op dinsdag 2 juli 2013 21:13 schreef fotostarter het volgende:

[..]

Ziet er van buiten goed uit! Heb je het hele recept?
Uit het boek Whole grain breads van Peter Reinhart :)

Pagina 1

Pagina 2

Pagina 3
~ Grolsch flesjes bewegen onevenredig niet significant met de treinrichting
  † In Memoriam † donderdag 4 juli 2013 @ 00:15:31 #269
91830 MaximusTG
pi_128564831
quote:
14s.gif Op woensdag 3 juli 2013 22:13 schreef Myraela het volgende:
[ afbeelding ]

Mijn bolletjes zijn niet zo mooi geworden als de jouwe. Niet bol genoeg.
Misschien, zoals je zelf al zegt, omdat je ze te lang hebt laten rijzen voor de 1e rijs. Dan is een groot deel van de rijskracht al weg. Volgende keer iets minder gist, of koel wegzetten als je het langer wil laten rijzen.
Mijn bolletjes waren heerlijk fluffy. Smaakte perfect met de hamburgers.
Recept:

Het waren 4 vrij flinke bollen, ong. 11-12 cm doorsnee.

120 ml melk (afgewogen, 118 gram)
60 ml water
30 g boter
280 g bloem
1/2 tblsp gist
1 tblsp suiker
3/4 tsp zout
1/2 ei

Melk en water bij elkaar, afwegen. Boter erbij. Op laag vuur tot boter zacht/gesmolten is. Mengsel moet lauw zijn. Iig niet heet.
Meng alle droge ingredienten. Doe het melk/water/boter-mengsel erbij.
Klop 1 ei, en doe de helft bij de rest (mijn ei-inhoud was 50 gram, dus 25 gram erbij gedaan). Bewaar andere helft in koelkast.
Kneed met deeghaken.
Laat rijzen tot verdubbeld in volume. Verwarm oven op 200 C
Verdeel deeg in 4en. Doe bakpapier op een bakplaat.
Bol de 4 stukken deeg op en verdeel over papier op bakplaat.
Spray met wat water
Dek af met geolied folie. Na 45 min/1 uur, of totdat het weer in volume is verdubbeld, bestrijken met rest ei en afbakken in 14 minuten.
pi_128572189
quote:
0s.gif Op donderdag 4 juli 2013 00:15 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Misschien, zoals je zelf al zegt, omdat je ze te lang hebt laten rijzen voor de 1e rijs. Dan is een groot deel van de rijskracht al weg. Volgende keer iets minder gist, of koel wegzetten als je het langer wil laten rijzen.
Mijn bolletjes waren heerlijk fluffy. Smaakte perfect met de hamburgers.
Recept:

Het waren 4 vrij flinke bollen, ong. 11-12 cm doorsnee.

120 ml melk (afgewogen, 118 gram)
60 ml water
30 g boter
280 g bloem
1/2 tblsp gist
1 tblsp suiker
3/4 tsp zout
1/2 ei

Melk en water bij elkaar, afwegen. Boter erbij. Op laag vuur tot boter zacht/gesmolten is. Mengsel moet lauw zijn. Iig niet heet.
Meng alle droge ingredienten. Doe het melk/water/boter-mengsel erbij.
Klop 1 ei, en doe de helft bij de rest (mijn ei-inhoud was 50 gram, dus 25 gram erbij gedaan). Bewaar andere helft in koelkast.
Kneed met deeghaken.
Laat rijzen tot verdubbeld in volume. Verwarm oven op 200 C
Verdeel deeg in 4en. Doe bakpapier op een bakplaat.
Bol de 4 stukken deeg op en verdeel over papier op bakplaat.
Spray met wat water
Dek af met geolied folie. Na 45 min/1 uur, of totdat het weer in volume is verdubbeld, bestrijken met rest ei en afbakken in 14 minuten.
Heb je ook een foto van de binnenkant? Bij mij worden bolletjes altijd massief en zwaar, alsof ik stenen heb gebakken.
Ik heb voor mijn verjaardag een paar mooie broodbakboeken gekregen. O+ Paul Hollywood O+ en Hamelman. Maar ik heb mezelf voorlopig een broodbakverbod opgelegd. Ik was er steeds zo mee bezig dat het schrijven van mijn boek niet zo spoedig verliep als zou moeten. Het wordt een weekendactiviteit. :(
  † In Memoriam † donderdag 4 juli 2013 @ 10:43:03 #271
91830 MaximusTG
pi_128572412
Nee, helaas niet, ze waren zo op :P. Maar het waren zeker geen massieve bonken, mooi zacht waren ze van binnen. Misschien bak ik er vanmiddag nog wel wat. ff kijken.
pi_128572899
quote:
0s.gif Op donderdag 4 juli 2013 00:15 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Misschien, zoals je zelf al zegt, omdat je ze te lang hebt laten rijzen voor de 1e rijs. Dan is een groot deel van de rijskracht al weg. Volgende keer iets minder gist, of koel wegzetten als je het langer wil laten rijzen.
Mijn bolletjes waren heerlijk fluffy. Smaakte perfect met de hamburgers.
Recept:

Het waren 4 vrij flinke bollen, ong. 11-12 cm doorsnee.

120 ml melk (afgewogen, 118 gram)
60 ml water
30 g boter
280 g bloem
1/2 tblsp gist
1 tblsp suiker
3/4 tsp zout
1/2 ei

Melk en water bij elkaar, afwegen. Boter erbij. Op laag vuur tot boter zacht/gesmolten is. Mengsel moet lauw zijn. Iig niet heet.
Meng alle droge ingredienten. Doe het melk/water/boter-mengsel erbij.
Klop 1 ei, en doe de helft bij de rest (mijn ei-inhoud was 50 gram, dus 25 gram erbij gedaan). Bewaar andere helft in koelkast.
Kneed met deeghaken.
Laat rijzen tot verdubbeld in volume. Verwarm oven op 200 C
Verdeel deeg in 4en. Doe bakpapier op een bakplaat.
Bol de 4 stukken deeg op en verdeel over papier op bakplaat.
Spray met wat water
Dek af met geolied folie. Na 45 min/1 uur, of totdat het weer in volume is verdubbeld, bestrijken met rest ei en afbakken in 14 minuten.
Ik zal dit recept de volgende keer eens proberen. Melk klinkt eigenlijk ook logischer dan water.
pi_128575954
Heeft een van jullie een recept voor Hongaars witbrood.
Ik ben nu een aantal keer naar Hongarije geweest en het smaakt erg goed.
Helaas kan ik alleen geen recept vinden :{
Liefde en infectie
  † In Memoriam † donderdag 4 juli 2013 @ 12:42:19 #274
91830 MaximusTG
pi_128576126
Wat is er apart aan Hongaars witbrood dan? Hoe smaakte het?

edit: ff snel googlen geeft bv dit: http://kitchengeisha.blog(...)ian-white-bread.html

Dat doet me denken dat het gewoon een verrijkt witbrood is, met melk, ei, suiker/honing. Misschien ook boter.
pi_128576543
quote:
0s.gif Op donderdag 4 juli 2013 12:42 schreef MaximusTG het volgende:
Wat is er apart aan Hongaars witbrood dan? Hoe smaakte het?

edit: ff snel googlen geeft bv dit: http://kitchengeisha.blog(...)ian-white-bread.html

Dat doet me denken dat het gewoon een verrijkt witbrood is, met melk, ei, suiker/honing. Misschien ook boter.
Wat het voor me meer speciaal maakt, is dat de binnenkant luchtig is. De buitenkant is hard(bijna scherp) en maar 1 of 2 mm dik.
vooral die dunne korst lukt me niet met de recepten die ik tot nu toe heb gevonden. Vandaar dat ik het hier maar vraag.
Liefde en infectie
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')