Ziet er van buiten goed uit! Heb je het hele recept?quote:Op dinsdag 2 juli 2013 21:12 schreef _Xbox_Master_ het volgende:
Gisteren weer wat gebakken
50% bloem, 50% volkoren
[ afbeelding ]
Arbeidsuren kosten ook geld. Ik heb sowieso het gevoel dat ik eigenlijk veel goedkoper uit ben nu ik meer dingen zelf maak en dan heb ik het niet alleen over brood.quote:Op woensdag 3 juli 2013 12:56 schreef MaximusTG het volgende:
Witbrood, zuurdesem:
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
Heb ook ff bijgehouden hoeveel het brood nu gekost heeft.
Water en zout zijn nagenoeg verwaarloosbaar (zout = 3 cent, water = 3 honderste cent, 0,0003 euro).
Grootste kosten zijn bloem en energie. De desem zit gewoon meegerekend in de bloem en het water, die bestaat tenslotte alleen daaruit. Ik heb biologische tarwebloem van Koopmans gebruikt a 1,39 per kg. -> 0,8062 euro. Energie heb ik gemeten. Oven uur voor bakken voorverwarmd (steen in oven), half uur bakken kost 2,2 KWh (naar boven afgerond) wat met 51 cent kost.
Kom ik totaal op ongeveer 1,35 euro per brood.
Voorverwarmen zou wat korter kunnen, maar is altijd lastig, omdat je niet precies weet wanneer je brood gerezen is.
Spelt-desem brood bij de bakker is hier 4 euro...quote:Op woensdag 3 juli 2013 12:56 schreef MaximusTG het volgende:
Witbrood, zuurdesem:
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
Heb ook ff bijgehouden hoeveel het brood nu gekost heeft.
Water en zout zijn nagenoeg verwaarloosbaar (zout = 3 cent, water = 3 honderste cent, 0,0003 euro).
Grootste kosten zijn bloem en energie. De desem zit gewoon meegerekend in de bloem en het water, die bestaat tenslotte alleen daaruit. Ik heb biologische tarwebloem van Koopmans gebruikt a 1,39 per kg. -> 0,8062 euro. Energie heb ik gemeten. Oven uur voor bakken voorverwarmd (steen in oven), half uur bakken kost 2,2 KWh (naar boven afgerond) wat met 51 cent kost.
Kom ik totaal op ongeveer 1,35 euro per brood.
Voorverwarmen zou wat korter kunnen, maar is altijd lastig, omdat je niet precies weet wanneer je brood gerezen is.
Uit het boek Whole grain breads van Peter Reinhartquote:Op dinsdag 2 juli 2013 21:13 schreef fotostarter het volgende:
[..]
Ziet er van buiten goed uit! Heb je het hele recept?
Misschien, zoals je zelf al zegt, omdat je ze te lang hebt laten rijzen voor de 1e rijs. Dan is een groot deel van de rijskracht al weg. Volgende keer iets minder gist, of koel wegzetten als je het langer wil laten rijzen.quote:Op woensdag 3 juli 2013 22:13 schreef Myraela het volgende:
[ afbeelding ]
Mijn bolletjes zijn niet zo mooi geworden als de jouwe. Niet bol genoeg.
Heb je ook een foto van de binnenkant? Bij mij worden bolletjes altijd massief en zwaar, alsof ik stenen heb gebakken.quote:Op donderdag 4 juli 2013 00:15 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Misschien, zoals je zelf al zegt, omdat je ze te lang hebt laten rijzen voor de 1e rijs. Dan is een groot deel van de rijskracht al weg. Volgende keer iets minder gist, of koel wegzetten als je het langer wil laten rijzen.
Mijn bolletjes waren heerlijk fluffy. Smaakte perfect met de hamburgers.
Recept:
Het waren 4 vrij flinke bollen, ong. 11-12 cm doorsnee.
120 ml melk (afgewogen, 118 gram)
60 ml water
30 g boter
280 g bloem
1/2 tblsp gist
1 tblsp suiker
3/4 tsp zout
1/2 ei
Melk en water bij elkaar, afwegen. Boter erbij. Op laag vuur tot boter zacht/gesmolten is. Mengsel moet lauw zijn. Iig niet heet.
Meng alle droge ingredienten. Doe het melk/water/boter-mengsel erbij.
Klop 1 ei, en doe de helft bij de rest (mijn ei-inhoud was 50 gram, dus 25 gram erbij gedaan). Bewaar andere helft in koelkast.
Kneed met deeghaken.
Laat rijzen tot verdubbeld in volume. Verwarm oven op 200 C
Verdeel deeg in 4en. Doe bakpapier op een bakplaat.
Bol de 4 stukken deeg op en verdeel over papier op bakplaat.
Spray met wat water
Dek af met geolied folie. Na 45 min/1 uur, of totdat het weer in volume is verdubbeld, bestrijken met rest ei en afbakken in 14 minuten.
Ik zal dit recept de volgende keer eens proberen. Melk klinkt eigenlijk ook logischer dan water.quote:Op donderdag 4 juli 2013 00:15 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Misschien, zoals je zelf al zegt, omdat je ze te lang hebt laten rijzen voor de 1e rijs. Dan is een groot deel van de rijskracht al weg. Volgende keer iets minder gist, of koel wegzetten als je het langer wil laten rijzen.
Mijn bolletjes waren heerlijk fluffy. Smaakte perfect met de hamburgers.
Recept:
Het waren 4 vrij flinke bollen, ong. 11-12 cm doorsnee.
120 ml melk (afgewogen, 118 gram)
60 ml water
30 g boter
280 g bloem
1/2 tblsp gist
1 tblsp suiker
3/4 tsp zout
1/2 ei
Melk en water bij elkaar, afwegen. Boter erbij. Op laag vuur tot boter zacht/gesmolten is. Mengsel moet lauw zijn. Iig niet heet.
Meng alle droge ingredienten. Doe het melk/water/boter-mengsel erbij.
Klop 1 ei, en doe de helft bij de rest (mijn ei-inhoud was 50 gram, dus 25 gram erbij gedaan). Bewaar andere helft in koelkast.
Kneed met deeghaken.
Laat rijzen tot verdubbeld in volume. Verwarm oven op 200 C
Verdeel deeg in 4en. Doe bakpapier op een bakplaat.
Bol de 4 stukken deeg op en verdeel over papier op bakplaat.
Spray met wat water
Dek af met geolied folie. Na 45 min/1 uur, of totdat het weer in volume is verdubbeld, bestrijken met rest ei en afbakken in 14 minuten.
Wat het voor me meer speciaal maakt, is dat de binnenkant luchtig is. De buitenkant is hard(bijna scherp) en maar 1 of 2 mm dik.quote:Op donderdag 4 juli 2013 12:42 schreef MaximusTG het volgende:
Wat is er apart aan Hongaars witbrood dan? Hoe smaakte het?
edit: ff snel googlen geeft bv dit: http://kitchengeisha.blog(...)ian-white-bread.html
Dat doet me denken dat het gewoon een verrijkt witbrood is, met melk, ei, suiker/honing. Misschien ook boter.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |