quote:De inschrijving van BrewFest is begonnen, vanaf nu kunnen jullie hobby-brouwers zich inschrijven door een mail te sturen naar planbrotterdam@gmail.com en hierin zoveel mogelijk informatie over jullie en jullie bier te vermelden.
De mannen van Oersoep, Oedipus Brewing en Rooie Dop komen naar alle waarschijnlijkheid jullie bier beoordelen, dus is het van belang dat jullie voor het festival minimaal 1 soort bier al op fles hebben staan.
Als brouwer ben je 17 mei vanaf 10 uur 's ochtends welkom bij Eet & Bierlokaal de Molen om je installatie op te zetten. vanaf 12 uur is BrewFest open voor publiek en kan men jullie brouwproces zien en jullie mee gebrachte bier proeven.
Verder zal de Molen zorgen voor genoeg eten voor de hongerige bierbuikjes en zal er voor muziek gezorgd worden.
Het belooft een mooie dag te worden! ik heb er in ieder geval veel zin in!
ps. er zijn 20 plaatsen beschikbaar dus wees er snel bij!
Groetjes,
Jan Roctus
Dit pakket: Brupaks BOTW - Bavarian Weissbier?quote:Op zondag 29 maart 2015 14:16 schreef henksleter het volgende:
Goede morgen,
Ik brouw al enige tijd bier,
nu heb ik van brupack een bavarian witbier pakket gekocht.
Maar geen nl beschijving,
Wie kan mij helpen.
Tuin brouwer? Bij mij gaat binnenkort de zomerstop in. Weet wel leukere dingen te doen dan boven een warme pan te hangen.quote:Op vrijdag 10 april 2015 11:52 schreef voetbalmanager2 het volgende:
Het weer laat het bijna weer toe om weer te gaan brouwen
Alleen wel eerst alle materialen grondig schoonmaken
Ja. Alleen niet in een pan uiteraard. En je bent maar 5 minuutjes per dag kwijt en een uurtje om straks over te gieten. Alleen het bottelen straks duurt wat langer.quote:Op zondag 12 april 2015 18:07 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Tuin brouwer? Bij mij gaat binnenkort de zomerstop in. Weet wel leukere dingen te doen dan boven een warme pan te hangen.
Vertel eens verder. Doe je zeer grote batches en dan wort bewaren of zo?quote:Op zondag 12 april 2015 18:10 schreef voetbalmanager2 het volgende:
En je bent maar 5 minuutjes per dag kwijt en een uurtje om straks over te gieten.
Afhankelijk van het soort bier tussen de 25 en 40 liter bier per keer. Ik werk op simpele wijze met moutpakketten. Alles schoonmaken voor ik begin is het meeste werk. Dan maak ik ook alle flesjes schoon en als ik dan kan gaan bottelen dan hoef ik die alleen nog maar om te spoelen.quote:Op zondag 12 april 2015 18:44 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Vertel eens verder. Doe je zeer grote batches en dan wort bewaren of zo?
Als ik uit mn werk om vijf uur thuis kom begin ik met brouwen. Tussendoor ga ik koken en eten. Ook doe ik tussendoor de vorige batch in flessen. In vier a vijf uur is de sessie weer klaar en staan er bijna drie kratten in fles te hergisten en een kleine 25 liter in een vat in de klimaatkast. Het enige wat ik doe tussen de sessies door is het grondig uitspoelen van flessen gevolgd door een vaatwasser beurt.
Een moutpakket? Dat is toch gewoon mout maar dan in tevoren afgewogen hoeveelheden? Of bedoel je moutextract? Dat laatste scheelt inderdaad veel tijd.quote:Op zondag 12 april 2015 18:49 schreef voetbalmanager2 het volgende:
[..]
Afhankelijk van het soort bier tussen de 25 en 40 liter bier per keer. Ik werk op simpele wijze met moutpakketten. Alles schoonmaken voor ik begin is het meeste werk. Dan maak ik ook alle flesjes schoon en als ik dan kan gaan bottelen dan hoef ik die alleen nog maar om te spoelen.
Wat ik alleen wel doe is na een dag of 10 het brouwsel overgieten in een nieuw schoon vat.
Moutextract inderdaad. Alleen nog bijpassende gist, water en suiker toevoegen. En eventueel nog een beetje suiker later bij het bottelen indien nodig.quote:Op zondag 12 april 2015 19:28 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Een moutpakket? Dat is toch gewoon mout maar dan in tevoren afgewogen hoeveelheden? Of bedoel je moutextract? Dat laatste scheelt inderdaad veel tijd.
Schoonmaken doe ik na gebruik. Alles is dan direct inzetbaar bij de volgende sessie. Alleen het gistvat en mn hevel/bottelslang doe ik desinfecteren met Starsan. De flessen beschouw ik na een vaatwasbeurt als voldoende gedesinfecteerd. Bottelen doe ik na 14 dagen, tussentijds overhevelen is dan alleen maar extra (schoonmaak)werk. Wel zet ik minimaal een dag te voren het gistvat hoog om te bottelen, dat scheelt weer in gist 'opwaaien'.
Wat voor gist ga je gebruiken, natuurlijk of gist uit een pakje? Ik had ooit eens een lading verse gember van een vriend gekregen (vers uit zijn tuin) en daar toen 1) een siroop van gemaakt, 2) water+extra suiker en iets van 10 minuten gekookt en wat gist voeding toegevoegd 3) met champagne gist laten fermenteren 4) 2de fermentatie op de fles. De eerste paar flessen waren best "pittig"; de laatste paar heb ik een aantal maanden laten liggen en die waren best goed.quote:Op zondag 12 april 2015 20:32 schreef Erasmo het volgende:
Het wordt weer tijd om een gemberbier te brouwen
Nee, dat proef je niet. Heel veel levensmiddelen zitten een deel van de tijd in plastic.quote:Op maandag 6 juli 2015 16:22 schreef tailfox het volgende:
Goedendag, ik wil graag gaan brouwen.
Die setjes zijn allemaal plastic proef je dat niet heel erg?
http://members.ziggo.nl/drents.hopbier/vervangende_hopsoorten.htm lijkt me een handige link.quote:Op dinsdag 21 juli 2015 11:53 schreef toenie het volgende:
Yeah, dubbelpost. Ik heb toch besloten om direct maar met het malt-extract te beginnen en dus zelf hop toe te voegen. Nu heb ik in het boek een recept voor "Belgium Pale Ale" gevonden dat ik graag wil maken. Vijf weken bereidingstijd, dus helemaal prima. Nu heb ik alleen een vraag over de hops die ik moet gebruiken. Er wordt aangeraden om Golding 5.5 te gebruiken, maar dit is bij de brouwmarkt niet verkrijgbaar onder deze naam.Op deze website is aangegeven dat het in de USA bekend staat als Bramlings. Als ik daar volgens op zoek, kom ik hierop uit:
Bramling Cross. Dit is wel een 5.5, maar weet iemand hier toevallig iets meer over? Klopt het dat dit de Golding is die ik zoek?
Ik heb onlangs een experiment gedaan met wheat gist (wb-06) voor een blonde en dat was niet echt lekker. Maar er zijn meer smaakfactoren. Heb je het recept ergens vandaan. (edit: uit dat boek dus. Dan mag je er van uit gaan dat het een smakelijk recept is.)quote:Op woensdag 22 juli 2015 14:52 schreef toenie het volgende:
- Caramunich Malt T1
- 5KG moutextract - Duurder dan ik dacht
- Wyest 3942 XL Belgian Wheatbier
Protafloc is erg moeilijk te krijgen in Nederland. Dat je residu overhoudt bij bovengistend bier is onvermijdelijk, maar het is geen groot probleem. Je kan het beste je brouwsel overgieten in een schoon vat voordat je gaat bottelen. Op die manier heb je nauwelijks residu in je flesjes.quote:Op donderdag 23 juli 2015 11:12 schreef toenie het volgende:
De Belgium Wheatbeer gist was een "Brewers' tip", maar misschien kan ik dan toch maar beter op safe spelen en de eerder aangeraden gist pakken. Ik heb nog twee vraagjes:
- Protofloc is dus Irish Moss in tabletvorm? Klopt dit, zo, ja waar kan ik dit krijgen?
- Pale Ale is bovengistend, maar ik zie in het gistingsvat van Brouwmarkt geen kraantje zitten. Wat is de beste optie qua vat voor pale ale? Ik ben bang dat er residu wordt meegenomen bij het overschenken.
Residu zakt gewoon naar de bodem. Zelf vul ik vanuit het gistvat maar zet dat wel een dag tevoren op tafel. Dus suiker afmeten per flesje (miniklontje in beugelfles =+- 6.5 gr/liter), hevelslang voorzichtig in het vat en gaan. Na het aanzuigen de slang dichtknijpen en een beetje besproeien met desinfectans.quote:Op donderdag 23 juli 2015 12:17 schreef voetbalmanager2 het volgende:
[..]
Protafloc is erg moeilijk te krijgen in Nederland. Dat je residu overhoudt bij bovengistend bier is onvermijdelijk, maar het is geen groot probleem. Je kan het beste je brouwsel overgieten in een schoon vat voordat je gaat bottelen. Op die manier heb je nauwelijks residu in je flesjes.
Bedankt voor je reactie!quote:
In hobbybrouwersland zijn een aantal zaken eeuwig en altijd ter discussie. Dit is er een van.quote:Op maandag 27 juli 2015 12:51 schreef NeuNeu het volgende:
in verschillende gebruiksaanwijzingen zie ik staan dat het jongbier na de hoofdvergisting moet worden overgeheveld naar een ander vergistingsvat voor de nagisting. Is dit noodzakelijk?
Even gekeken, dat ziet er best wel goed uit. Alleen een koeler en een schrootmolen erbij. Helaas zijn dat prijzige onderdelen.quote:
De termostaat in zo'n ding is erg ongevoelig, zonder thermostaat is goedkoper en bestel in china een stc 1000 voor dat doel.quote:
Dit dus. De suiker zakt naar de bodem maar ook daar zit gist. De gist produceert co2 en alcohol. Beide zijn lichter en oplosbaar in water dus dat mengt vanzelf wel. Tip voeg de suiker toe via een trechter of zo iets dan blijft het niet op of in de hals van de fles hangen.quote:Op maandag 27 juli 2015 18:43 schreef NeuNeu het volgende:
Of maakt dit niet uit omdat het gist de suiker toch wel omzet in meer alcohol?
Ja, dat kan. Maar extra suiker voeg je na de hoofdvergisting toe omdat het alcoholpercentage te laag is. Als je suiker gaat toevoegen terwijl er nog een hoop suiker niet vergist is, dan verpest je je brouwsel.quote:Op maandag 27 juli 2015 18:43 schreef NeuNeu het volgende:
Ok, duidelijk!
Dat het stabiel houden van de vergistingstemperatuur belangrijk is had ik al door, maar dat is meteen ook vrij lastig. Idealiter zou ik een vergistingskast hebben (met ingebouwde stc-1000?), maar dat komt misschien later wel.
Voorlopig probeer ik de temperatuur in de zitkamer maar zo stabiel mogelijk te houden...
Nóg even een vraag: mijn vergistingsvat is een grote fles met smalle hals. Graag wil ik een beetje suiker toevoegen om het alcoholpercentage te verhogen, aangezien dit de vorige keer voor mijn gevoel vrij laag was. Nu heb je al aangegeven dat dit het beste na de hoofdvergisting kan worden toegevoegd. Ik vrees echter dat ik het dan niet meer goed kan mixen, door de smalle hals van de fles kan ik er immers niet goed bij. Liever heb ik ook niet dat 'gedoe' van overhevelen om er voor te zorgen dat ik de suiker(oplossing) goed kan mengen met het gistende bier.
Mijn vraag: Kan ik de extra suiker direct, dus vóór de hoofdvergisting, toevoegen?
Op deze manier kan ik de suiker namelijk wel evenredig over de totale vloeistof verdelen. Of maakt dit niet uit omdat het gist de suiker toch wel omzet in meer alcohol?
Maar dan proef je dus of het alcoholpercentage juist is? Totdat ik uit heb gevogeld hoe ik het percentage meet, is dat voor mij denk ik ook de enige methodequote:Op dinsdag 28 juli 2015 15:14 schreef voetbalmanager2 het volgende:
[..]
Ja, dat kan. Maar extra suiker voeg je na de hoofdvergisting toe omdat het alcoholpercentage te laag is. Als je suiker gaat toevoegen terwijl er nog een hoop suiker niet vergist is, dan verpest je je brouwsel.
Daarom moet je pas na de hoofdvergisting suiker toevoegen en ook pas nadat je je brouwsel geproeft hebt.
Verpesten is iets anders dan niet optimaal. Deze stelling vind ik nogal overdreven. Sterker nog, bij blikbier staat gewoon in de gebruiksaanwijzing dat je direct suiker toevoegt. Om dat na de eerste vergisting te doen is een optimalisatie, verzonnen door het hobbybrouwforum.quote:Op dinsdag 28 juli 2015 15:14 schreef voetbalmanager2 het volgende:
Als je suiker gaat toevoegen terwijl er nog een hoop suiker niet vergist is, dan verpest je je brouwsel.
Alcohol meten is voorbehouden aan echte brouwers die investeren in apparatuur daarvoor. Het zou ook mogelijk moeten zijn om je sg te meten, opwarmen tot ruim 90 grC, aanvullen met water tot oorspronkelijk volume en dan weer nogmaals sg meten. (Dit schrijvende zou meten hoeveel verdampt is ook al een maat kunnen zijn voor de alcohol). Echter normaal stel je de alcohol vast door voor en na vergisting sg te meten en dan rekenen. Ook voor de hoeveelheid toegevoegde suiker kan je een formule op los laten. Kristalsuiker heeft altijd een vergistingsgraad van 100%. Download anders maar eens brouwhulp van Adrie Otten.quote:Op dinsdag 28 juli 2015 23:31 schreef NeuNeu het volgende:
Totdat ik uit heb gevogeld hoe ik het percentage meet,
Bedankt, ik ga zeker even kijken!quote:Op woensdag 29 juli 2015 19:40 schreef GuitarJJ het volgende:
In mijn linkje hierboven staat ook een Excel-rekenblad om met behulp van de SG-metingen een benadering van het alcoholpercentage te berekenen.
Idem voor het bereken van een gecorrigeerd begin-SG wanneer je later pas suiker toevoegt.
Ik ben ook nog maar net begonnen, maar heb je bepaalde vragen?quote:Op dinsdag 4 augustus 2015 13:26 schreef bulldog27 het volgende:
Ben net begonnen met bierbrouwen. Iemand nog tips en trucs
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |