lege flessen zijn te koop bij de brouwmarkt. Ikzelf heb gebotteld in Grolsch beugels. Maar dat vergt enige voorbereiding.quote:Op woensdag 7 november 2012 15:15 schreef vivelafete het volgende:
Ben ook benieuwd waar jullie al je flessen vandaan halen. Vooral voor het simpelere bier zou ik het graag in wat grotere flessen (0,5; 0,75 of zelfs 1L) willen bottelen, maar ik heb geen idee waar ik die flessen vandaan moet toveren. Iemand van jullie wel?
Gewoon laten zitten totdat je gaat bottelen.quote:Op donderdag 8 november 2012 08:14 schreef polariteit het volgende:
[..]
Tnx voor de waarschuwing. Vat staat nu in een kamer met iets stabielere temperatuur.
[..]
Slijterij?
Mijn Diabolo staat nu sinds afgelopen maandag lekker te pruttelen. Zit te denken om vrijdag of zaterdag de boel over te hevelen naar een andere gistemmer om na te gisten. Ik las her en der echter wel dat je dan eigenlijk zo weinig mogelijk ruimte boven je bier mag hebben. Helaas heb ik alleen nog maar een 30 liter vat leegstaan. Is het dan nog wel verstandig over te hevelen en daarin na te laten gisten en is het niet beter het gewoon te laten zitten en pas over te hevelen als ik ga bottelen?
Esters zijn organische verbindingen. Die ontstaan als je bij hogere temperaturen vergist. Denk aan 20+ (even door de bank genomen, dat hangt van de gist af).quote:Op dinsdag 6 november 2012 13:23 schreef polariteit het volgende:
ok, dan ga ik vanavond even kijken hoe ik de temperatuur constant kan houden. Misschien met een deken eromheen, of anders de kachel maar 24/7 aan op 19 graden.
Overigens nog een domme vraag: wat zijn esters en wat betekent oxydatie precies voor je bier? Ik heb het al geprobeerd te googlen, maar ik kwam niet verder dan scheikundige verhalen die mij niet zoveel zeggen door gebrek aan fantasie
Grolsch beugels (anderhalf en tweeėnhalf liter) zijn nu in de aanbieding bij de Jumbo.quote:Op donderdag 8 november 2012 08:41 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
lege flessen zijn te koop bij de brouwmarkt. Ikzelf heb gebotteld in Grolsch beugels. Maar dat vergt enige voorbereiding.
Nice!quote:Op woensdag 21 november 2012 15:40 schreef popolon het volgende:
Een deel van m'n flessencollectie in de rommelkamer vd basement.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Ben benieuwd hoe de Brewferm Gold jou gaat smaken. Ik heb hem pas ook gebrouwen en al een paar flesjes van gehad, maar ik vind hem niet zo goed gelukt. Erg fruitig en geen lekker fris bier. Maar het kan goed dat ik iets niet goed heb gedaan ofzo, daarom ben ik wel benieuwd naar jouw ervaringen. Heb zondag Brewferm Tripel gebotteld en ga komend weekeinde de Diabolo brouwen. Daarna beslis ik of ik er mee door ga.quote:Op maandag 12 november 2012 13:22 schreef zeehaasje het volgende:
Ik heb het bierbrouwen ook weer opgepakt. Heb het in het verleden een aantal maal gedaan. Erug lekker. Kwam er achter dat ik nog blik had liggen. Brewfirm gold. Deze staat nu lekker te borrelen.
Heb in Frankrijk, Ardeche een biere du marron gedronken van Brasserie Bourganel. Als ik die nog eens keertje zelf kon maken, dan was iedere keer weer een feestje
Toch al gauw een lang weekend bier drinken.quote:Op woensdag 21 november 2012 15:40 schreef popolon het volgende:
Een deel van m'n flessencollectie in de rommelkamer vd basement.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Koop een paar kratjes Grolschquote:Op woensdag 21 november 2012 16:28 schreef vivelafete het volgende:
[..]
Nice!
Ik moet nog eens op zoek naar wat grotere flessen dan 33 cl en het liefst als beugelfles.
Ik heb het bier vorige week gebotteld, maar ik vond de smaak ook niet geweldig. TE bitter, ik heb de 200 gr suiker vervangen door vanille suiker. Om te kijken of het bittere minder wordt. Een fris bitter bier is lekker, maar deze was te bitter.quote:Ben benieuwd hoe de Brewferm Gold jou gaat smaken. Ik heb hem pas ook gebrouwen en al een paar flesjes van gehad, maar ik vind hem niet zo goed gelukt. Erg fruitig en geen lekker fris bier. Maar het kan goed dat ik iets niet goed heb gedaan ofzo, daarom ben ik wel benieuwd naar jouw ervaringen. Heb zondag Brewferm Tripel gebotteld en ga komend weekeinde de Diabolo brouwen. Daarna beslis ik of ik er mee door ga.
Bitter wordt vanzelf minder sterk na een paar maandenquote:Op vrijdag 30 november 2012 13:17 schreef zeehaasje het volgende:
@vivelafete
[..]
Ik heb het bier vorige week gebotteld, maar ik vond de smaak ook niet geweldig. TE bitter, ik heb de 200 gr suiker vervangen door vanille suiker. Om te kijken of het bittere minder wordt. Een fris bitter bier is lekker, maar deze was te bitter.
Staat nu na te gisten en gaat straks de garage in. Met de kerst gaan ik de eerste proeven.
Twee wekenquote:Op zaterdag 19 januari 2013 07:12 schreef GoCanucksGo het volgende:
Ik heb de eerste 4 batches er op zitten, mooie hobby!
Maar ik merk nu wel waar het "te veel suiker zorgt voor cider-smaak"- verhaal vandaan komt; mijn eerste poging was een Coopers Canadian Blonde waar een kilo van die "brew enhancer" door heen moest en dat rook na een maand in de fles nog steeds naar appelsap.
Nu een Pale Ale vanuit een all-grain niet-geconcentreerde kit van The Brew House, die is dikke prima en kan prima op tegen commerciėle bieren vind ik zelf. Volgende batch wordt een Stout van dezelfde leverancier en daarna maar eens een dry hopping experiment proberen in een IPA; mijn eerste IPA van Coopers was wel lekker maar enig hoparoma was ver te zoeken.
Hoe lang laten jullie je bier narijpen op de fles voor het optimaal is?
6 tot 8 weken. Per batch leggen we er 4 weg die we veel later willen proeven.quote:Op zaterdag 19 januari 2013 07:12 schreef GoCanucksGo het volgende:
Ik heb de eerste 4 batches er op zitten, mooie hobby!
Maar ik merk nu wel waar het "te veel suiker zorgt voor cider-smaak"- verhaal vandaan komt; mijn eerste poging was een Coopers Canadian Blonde waar een kilo van die "brew enhancer" door heen moest en dat rook na een maand in de fles nog steeds naar appelsap.
Nu een Pale Ale vanuit een all-grain niet-geconcentreerde kit van The Brew House, die is dikke prima en kan prima op tegen commerciėle bieren vind ik zelf. Volgende batch wordt een Stout van dezelfde leverancier en daarna maar eens een dry hopping experiment proberen in een IPA; mijn eerste IPA van Coopers was wel lekker maar enig hoparoma was ver te zoeken.
Hoe lang laten jullie je bier narijpen op de fles voor het optimaal is?
Makkelijkst (en optimaalst tot nu toe) is 1 week per % alcohol.quote:
Hmm.. Mijn weizen was na 2 weken al op de eind SGquote:Op dinsdag 22 januari 2013 08:29 schreef DrParanoid het volgende:
[..]
Makkelijkst (en optimaalst tot nu toe) is 1 week per % alcohol.
Weizen kan idd anders zijn, voor tripels, quadrupels etc hou ik over het algemeen 1 week per % alcohol aan, ook ivm bitterheid etc en tot nu toe eerder open getrokken is te bitterquote:Op dinsdag 22 januari 2013 08:58 schreef Monsieursander het volgende:
[..]
Hmm.. Mijn weizen was na 2 weken al op de eind SG
Dat verschilt per bier maar hoe langer hoe beter. Ik heb een paar flessen die al een half jaar staan, dat zijn de meest smaakvolle. Het is wel lastig ze zo lang te bewaren.quote:Op zaterdag 19 januari 2013 07:12 schreef GoCanucksGo het volgende:
Hoe lang laten jullie je bier narijpen op de fles voor het optimaal is?
Is precies hetzelfde.quote:Op maandag 28 januari 2013 21:49 schreef Ahmad1nejad het volgende:
Hallo,
Ik heb hier deze set staan: http://www.brouwmarkt.nl/(...)erpakket-p-2036.html en ben van plan er deze week mee aan de slag te gaan Nu heb ik wel alvast 1 vraag: het bijgeleverde (meest uitgebreide en specifieke) recept geeft aan dat er op een gegeven moment zo'n 500g suiker bij moet. Nu vroeg ik mij af of het nog enigzins uit maakt wat voor suiker dat is? Kan dat gewoon met rietsuiker of kristalsuiker oid?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |