abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_118967604
quote:
0s.gif Op woensdag 7 november 2012 15:15 schreef vivelafete het volgende:

Ben ook benieuwd waar jullie al je flessen vandaan halen. Vooral voor het simpelere bier zou ik het graag in wat grotere flessen (0,5; 0,75 of zelfs 1L) willen bottelen, maar ik heb geen idee waar ik die flessen vandaan moet toveren. Iemand van jullie wel?
lege flessen zijn te koop bij de brouwmarkt. Ikzelf heb gebotteld in Grolsch beugels. Maar dat vergt enige voorbereiding. ;)
  donderdag 8 november 2012 @ 10:43:13 #27
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_118970484
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2012 08:14 schreef polariteit het volgende:

[..]

Tnx voor de waarschuwing. Vat staat nu in een kamer met iets stabielere temperatuur.

[..]

Slijterij?

Mijn Diabolo staat nu sinds afgelopen maandag lekker te pruttelen. Zit te denken om vrijdag of zaterdag de boel over te hevelen naar een andere gistemmer om na te gisten. Ik las her en der echter wel dat je dan eigenlijk zo weinig mogelijk ruimte boven je bier mag hebben. Helaas heb ik alleen nog maar een 30 liter vat leegstaan. Is het dan nog wel verstandig over te hevelen en daarin na te laten gisten en is het niet beter het gewoon te laten zitten en pas over te hevelen als ik ga bottelen?
Gewoon laten zitten totdat je gaat bottelen.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  donderdag 8 november 2012 @ 10:46:56 #28
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_118970579
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 november 2012 13:23 schreef polariteit het volgende:
ok, dan ga ik vanavond even kijken hoe ik de temperatuur constant kan houden. Misschien met een deken eromheen, of anders de kachel maar 24/7 aan op 19 graden.

Overigens nog een domme vraag: wat zijn esters en wat betekent oxydatie precies voor je bier? Ik heb het al geprobeerd te googlen, maar ik kwam niet verder dan scheikundige verhalen die mij niet zoveel zeggen door gebrek aan fantasie :')
Esters zijn organische verbindingen. Die ontstaan als je bij hogere temperaturen vergist. Denk aan 20+ (even door de bank genomen, dat hangt van de gist af).

Die leveren fruitige geuren/smaken op. Denk aan de bananengeur die aan sommige witbieren zit. Van die neppe suikerbanaantjes. Zoiets past bij veel bieren niet dus wil je lager vergisten.

Oxidatie, of zuurstofinslag. Oxidatie = roesten. Oftewel, zuurstof gaat een reactie aan met bepaalde stoffen in je bier. Dat zorgt uiteindelijk voor een muffe smaak. Dus je wil uiteindelijk zo min mogelijk zuurstof in je bier.

Behalve dan bij bepaalde gisten want die hebben dan (aan het begin van het proces) juist weer zuurstof nodig.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  vrijdag 9 november 2012 @ 16:53:56 #29
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_119021886
Gisteren weer een Nut Brown Ale gebrouwen, staat nu mooi te borrelen. :Y)
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  zaterdag 10 november 2012 @ 18:28:46 #30
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_119059991
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2012 08:41 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

lege flessen zijn te koop bij de brouwmarkt. Ikzelf heb gebotteld in Grolsch beugels. Maar dat vergt enige voorbereiding. ;)
Grolsch beugels (anderhalf en tweeėnhalf liter) zijn nu in de aanbieding bij de Jumbo.
Moet je alleen nog wel even Grolsch of Herfstbok voor drinken maar da's volgens mij geen straf.

Overigens komen die vrienden van me van de Rooie Dop de 16e met 2 nieuwe bieren op de markt:
"The Daily Grind (Coffee Porter, 6.5%)
We love the smell of fresh coffee in the morning. It's one of the little things that put a smile on our face. Using delicate ingredients like Guatemala Antigua coffee, brown malts and Saaz hops, we created this dark coffee-infused
beer. It will be the smile you need to break the daily grind.
http://rooiedop.nl/the-daily-grind/

Utrecht Strong Ale (American Strong Ale, 9.1%)
The city and province of Utrecht has got a great history (and future) of brewing beer. It deserves a beer that shows our appreciation and what more could we do than make this Utrecht Strong Ale. Big hops dominate the aroma and big malts support them in taste. Put your hands up for Utrecht, we love that city!
http://rooiedop.nl/utrecht-strong-ale/

De 16e gratis te proeven in Utrecht aan de Oude Gracht (wel even aanmelden op hun site)
Daarna in een hele hoop speciaalbierwinkels te koop.
pi_119122304
Ik heb het bierbrouwen ook weer opgepakt. Heb het in het verleden een aantal maal gedaan. Erug lekker. Kwam er achter dat ik nog blik had liggen. Brewfirm gold. Deze staat nu lekker te borrelen.

Heb in Frankrijk, Ardeche een biere du marron gedronken van Brasserie Bourganel. Als ik die nog eens keertje zelf kon maken, dan was iedere keer weer een feestje
Hou van koken, lekker en eerlijk eten. Verste producten en geen E nummers als het even kan.
Hebben nu 3 kippen, dus iedere dag een vers ei.
  woensdag 21 november 2012 @ 15:40:22 #32
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_119466986
Een deel van m'n flessencollectie in de rommelkamer vd basement. :P



Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_119468725
quote:
0s.gif Op woensdag 21 november 2012 15:40 schreef popolon het volgende:
Een deel van m'n flessencollectie in de rommelkamer vd basement. :P

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Nice!
Ik moet nog eens op zoek naar wat grotere flessen dan 33 cl en het liefst als beugelfles.
quote:
0s.gif Op maandag 12 november 2012 13:22 schreef zeehaasje het volgende:
Ik heb het bierbrouwen ook weer opgepakt. Heb het in het verleden een aantal maal gedaan. Erug lekker. Kwam er achter dat ik nog blik had liggen. Brewfirm gold. Deze staat nu lekker te borrelen.

Heb in Frankrijk, Ardeche een biere du marron gedronken van Brasserie Bourganel. Als ik die nog eens keertje zelf kon maken, dan was iedere keer weer een feestje
Ben benieuwd hoe de Brewferm Gold jou gaat smaken. Ik heb hem pas ook gebrouwen en al een paar flesjes van gehad, maar ik vind hem niet zo goed gelukt. Erg fruitig en geen lekker fris bier. Maar het kan goed dat ik iets niet goed heb gedaan ofzo, daarom ben ik wel benieuwd naar jouw ervaringen. Heb zondag Brewferm Tripel gebotteld en ga komend weekeinde de Diabolo brouwen. Daarna beslis ik of ik er mee door ga.
pi_119483096
quote:
0s.gif Op woensdag 21 november 2012 15:40 schreef popolon het volgende:
Een deel van m'n flessencollectie in de rommelkamer vd basement. :P

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Toch al gauw een lang weekend bier drinken.
  vrijdag 23 november 2012 @ 18:22:18 #35
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_119546150
quote:
0s.gif Op woensdag 21 november 2012 16:28 schreef vivelafete het volgende:

[..]

Nice!
Ik moet nog eens op zoek naar wat grotere flessen dan 33 cl en het liefst als beugelfles.
Koop een paar kratjes Grolsch :P
pi_119778576
@vivelafete
quote:
Ben benieuwd hoe de Brewferm Gold jou gaat smaken. Ik heb hem pas ook gebrouwen en al een paar flesjes van gehad, maar ik vind hem niet zo goed gelukt. Erg fruitig en geen lekker fris bier. Maar het kan goed dat ik iets niet goed heb gedaan ofzo, daarom ben ik wel benieuwd naar jouw ervaringen. Heb zondag Brewferm Tripel gebotteld en ga komend weekeinde de Diabolo brouwen. Daarna beslis ik of ik er mee door ga.
Ik heb het bier vorige week gebotteld, maar ik vond de smaak ook niet geweldig. TE bitter, ik heb de 200 gr suiker vervangen door vanille suiker. Om te kijken of het bittere minder wordt. Een fris bitter bier is lekker, maar deze was te bitter.

Staat nu na te gisten en gaat straks de garage in. Met de kerst gaan ik de eerste proeven.
Hou van koken, lekker en eerlijk eten. Verste producten en geen E nummers als het even kan.
Hebben nu 3 kippen, dus iedere dag een vers ei.
  vrijdag 30 november 2012 @ 13:24:59 #37
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_119778731
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2012 13:17 schreef zeehaasje het volgende:
@vivelafete

[..]

Ik heb het bier vorige week gebotteld, maar ik vond de smaak ook niet geweldig. TE bitter, ik heb de 200 gr suiker vervangen door vanille suiker. Om te kijken of het bittere minder wordt. Een fris bitter bier is lekker, maar deze was te bitter.

Staat nu na te gisten en gaat straks de garage in. Met de kerst gaan ik de eerste proeven.
Bitter wordt vanzelf minder sterk na een paar maanden :)
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_120784324
2e kerstdag is een mooie dag om een nieuwe batch te maken.
Dit keer maken we bier met een moutextractpakket. Iets moeilijker als een blik.
Het koelen wordt nog een uitdaging. Daar mogen we over een aantal minuten mee starten.
Heb geen wortkoeler. Wordt dus veel roeren....
pi_121078661
Hallo, ik ben Sander en ik brouw weizen (Eerst voor mijn profielwerkstuk, nu meer als hobby) :D
  zaterdag 19 januari 2013 @ 07:12:54 #40
345377 GoCanucksGo
Have a good one, eh!
pi_121753794
Ik heb de eerste 4 batches er op zitten, mooie hobby!

Maar ik merk nu wel waar het "te veel suiker zorgt voor cider-smaak"- verhaal vandaan komt; mijn eerste poging was een Coopers Canadian Blonde waar een kilo van die "brew enhancer" door heen moest en dat rook na een maand in de fles nog steeds naar appelsap.

Nu een Pale Ale vanuit een all-grain niet-geconcentreerde kit van The Brew House, die is dikke prima en kan prima op tegen commerciėle bieren vind ik zelf. Volgende batch wordt een Stout van dezelfde leverancier en daarna maar eens een dry hopping experiment proberen in een IPA; mijn eerste IPA van Coopers was wel lekker maar enig hoparoma was ver te zoeken.

Hoe lang laten jullie je bier narijpen op de fles voor het optimaal is?
pi_121798652
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 januari 2013 07:12 schreef GoCanucksGo het volgende:
Ik heb de eerste 4 batches er op zitten, mooie hobby!

Maar ik merk nu wel waar het "te veel suiker zorgt voor cider-smaak"- verhaal vandaan komt; mijn eerste poging was een Coopers Canadian Blonde waar een kilo van die "brew enhancer" door heen moest en dat rook na een maand in de fles nog steeds naar appelsap.

Nu een Pale Ale vanuit een all-grain niet-geconcentreerde kit van The Brew House, die is dikke prima en kan prima op tegen commerciėle bieren vind ik zelf. Volgende batch wordt een Stout van dezelfde leverancier en daarna maar eens een dry hopping experiment proberen in een IPA; mijn eerste IPA van Coopers was wel lekker maar enig hoparoma was ver te zoeken.

Hoe lang laten jullie je bier narijpen op de fles voor het optimaal is?
Twee weken
pi_121803346
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 januari 2013 07:12 schreef GoCanucksGo het volgende:
Ik heb de eerste 4 batches er op zitten, mooie hobby!

Maar ik merk nu wel waar het "te veel suiker zorgt voor cider-smaak"- verhaal vandaan komt; mijn eerste poging was een Coopers Canadian Blonde waar een kilo van die "brew enhancer" door heen moest en dat rook na een maand in de fles nog steeds naar appelsap.

Nu een Pale Ale vanuit een all-grain niet-geconcentreerde kit van The Brew House, die is dikke prima en kan prima op tegen commerciėle bieren vind ik zelf. Volgende batch wordt een Stout van dezelfde leverancier en daarna maar eens een dry hopping experiment proberen in een IPA; mijn eerste IPA van Coopers was wel lekker maar enig hoparoma was ver te zoeken.

Hoe lang laten jullie je bier narijpen op de fles voor het optimaal is?
6 tot 8 weken. Per batch leggen we er 4 weg die we veel later willen proeven.
pi_121806581
Gisteren een experiment gedaan.
2 liter water aan de kook gebracht, 1.3 kg suiker erin gedaan.
10 minuten laten koken
Toen ongeveer 100 gram honing erin gedaan
En toen 20 gram hallertau mittelfrüh erin.
Buiten (gaat goed met dit weer) laten afkoelen, in de gisttank gedaan en toen nog eens 2 liter water erbij.
Ten slotte mijn gist dat ik heb gekweekt uit mijn oude eigen bier erin gedaan.

Eens kijken wat het gaat worden
pi_121876799
quote:
0s.gif Op zondag 20 januari 2013 14:35 schreef Monsieursander het volgende:

[..]

Twee weken
Makkelijkst (en optimaalst tot nu toe) is 1 week per % alcohol.
Alcohol is the anesthesia by which we endure the operation of life.
Technical owner of www.shavingsociety.nl
pi_121877205
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 januari 2013 08:29 schreef DrParanoid het volgende:

[..]

Makkelijkst (en optimaalst tot nu toe) is 1 week per % alcohol.
Hmm.. Mijn weizen was na 2 weken al op de eind SG
pi_121877322
quote:
1s.gif Op dinsdag 22 januari 2013 08:58 schreef Monsieursander het volgende:

[..]

Hmm.. Mijn weizen was na 2 weken al op de eind SG
Weizen kan idd anders zijn, voor tripels, quadrupels etc hou ik over het algemeen 1 week per % alcohol aan, ook ivm bitterheid etc en tot nu toe eerder open getrokken is te bitter :)
Alcohol is the anesthesia by which we endure the operation of life.
Technical owner of www.shavingsociety.nl
  dinsdag 22 januari 2013 @ 12:47:04 #47
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_121884053
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 januari 2013 07:12 schreef GoCanucksGo het volgende:

Hoe lang laten jullie je bier narijpen op de fles voor het optimaal is?
Dat verschilt per bier maar hoe langer hoe beter. Ik heb een paar flessen die al een half jaar staan, dat zijn de meest smaakvolle. Het is wel lastig ze zo lang te bewaren. :P
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_121904421
Leuk topic ^O^

Ik ben zelf met wat vrienden na een cursus bierbrouwen aan de slag gegaan. Het bier van de cursus (Brabantse Ale) was erg lekker :9

Paar weken geleden zijn we begonnen aan een Weizener. Zaterdag bottelen en dan over een week of twee eens proeven. Tevens zaterdag proberen om de Brabantse Ale na te maken :)
'Ik heb geen last van een hielspoor maar van een remspoor'
pi_122189425
Hallo,

Ik heb hier deze set staan: http://www.brouwmarkt.nl/(...)erpakket-p-2036.html en ben van plan er deze week mee aan de slag te gaan :) Nu heb ik wel alvast 1 vraag: het bijgeleverde (meest uitgebreide en specifieke) recept geeft aan dat er op een gegeven moment zo'n 500g suiker bij moet. Nu vroeg ik mij af of het nog enigzins uit maakt wat voor suiker dat is? Kan dat gewoon met rietsuiker of kristalsuiker oid?
Who's the black private dick
That's a sex machine to all the chicks?
pi_122200954
quote:
7s.gif Op maandag 28 januari 2013 21:49 schreef Ahmad1nejad het volgende:
Hallo,

Ik heb hier deze set staan: http://www.brouwmarkt.nl/(...)erpakket-p-2036.html en ben van plan er deze week mee aan de slag te gaan :) Nu heb ik wel alvast 1 vraag: het bijgeleverde (meest uitgebreide en specifieke) recept geeft aan dat er op een gegeven moment zo'n 500g suiker bij moet. Nu vroeg ik mij af of het nog enigzins uit maakt wat voor suiker dat is? Kan dat gewoon met rietsuiker of kristalsuiker oid?
Is precies hetzelfde.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')