abonnement Unibet Coolblue
pi_154510062
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 juli 2015 11:53 schreef toenie het volgende:
Yeah, dubbelpost. Ik heb toch besloten om direct maar met het malt-extract te beginnen en dus zelf hop toe te voegen. Nu heb ik in het boek een recept voor "Belgium Pale Ale" gevonden dat ik graag wil maken. Vijf weken bereidingstijd, dus helemaal prima. Nu heb ik alleen een vraag over de hops die ik moet gebruiken. Er wordt aangeraden om Golding 5.5 te gebruiken, maar dit is bij de brouwmarkt niet verkrijgbaar onder deze naam.Op deze website is aangegeven dat het in de USA bekend staat als Bramlings. Als ik daar volgens op zoek, kom ik hierop uit:

Bramling Cross. Dit is wel een 5.5, maar weet iemand hier toevallig iets meer over? Klopt het dat dit de Golding is die ik zoek?
http://members.ziggo.nl/drents.hopbier/vervangende_hopsoorten.htm lijkt me een handige link.
en Brouwmarkt is niet de enige verkoper. http://www.vanderkooyjubb(...)ge-ingredienten.html

succes.
pi_154541667
Ah, dat ziet er uit als een overzichtelijke website! _O_

Als ik daar echter zoek op Golding, komt ook Bramling Cross naar voren. Ik denk dan toch dat ik eerst alles bij de brouwmarkt vandaan ga halen. Op dit moment staat in mijn winkelmandje het volgende:

- Bierbrouwen pro plus
- Caramunich Malt T1
- 5KG moutextract - Duurder dan ik dacht :X
- Wyest 3942 XL Belgian Wheatbier
- 100g Bramling Cross Hop
- 100 Saaz Hop

Nog te kopen: Protofloc, maar dit kan ik niet vinden op beide websites. Is dit gelijk aan een andere supermoss of heeft iemand hier een adresje voor?
:: Toenie ::
  woensdag 22 juli 2015 @ 14:56:01 #278
403866 richolio
#MacMasterrace
pi_154541780
Ik heb zo'n ding voor mijn vader gehaald;



Hoe zou hij hier nou smaakjes aan toe kunnen voegen? Zou wel zo leuk zijn
'Richolio _O_' - tong80
LAST.FM
pi_154541957
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2015 14:52 schreef toenie het volgende:
- Caramunich Malt T1
- 5KG moutextract - Duurder dan ik dacht
- Wyest 3942 XL Belgian Wheatbier

Ik heb onlangs een experiment gedaan met wheat gist (wb-06) voor een blonde en dat was niet echt lekker. Maar er zijn meer smaakfactoren. Heb je het recept ergens vandaan. (edit: uit dat boek dus. Dan mag je er van uit gaan dat het een smakelijk recept is.)

Extract zou ik als een tussenfase zien om je zelf makkelijker te maken. Na een of twee keer extract is de overstap naar moutbrouwen niet zo heel groot meer. En wordt het wel veel goedkoper.

[ Bericht 1% gewijzigd door qajariaq op 22-07-2015 15:31:42 ]
pi_154561969
De Belgium Wheatbeer gist was een "Brewers' tip", maar misschien kan ik dan toch maar beter op safe spelen en de eerder aangeraden gist pakken. Ik heb nog twee vraagjes:

- Protofloc is dus Irish Moss in tabletvorm? Klopt dit, zo, ja waar kan ik dit krijgen?
- Pale Ale is bovengistend, maar ik zie in het gistingsvat van Brouwmarkt geen kraantje zitten. Wat is de beste optie qua vat voor pale ale? Ik ben bang dat er residu wordt meegenomen bij het overschenken.
:: Toenie ::
pi_154563810
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juli 2015 11:12 schreef toenie het volgende:
De Belgium Wheatbeer gist was een "Brewers' tip", maar misschien kan ik dan toch maar beter op safe spelen en de eerder aangeraden gist pakken. Ik heb nog twee vraagjes:

- Protofloc is dus Irish Moss in tabletvorm? Klopt dit, zo, ja waar kan ik dit krijgen?
- Pale Ale is bovengistend, maar ik zie in het gistingsvat van Brouwmarkt geen kraantje zitten. Wat is de beste optie qua vat voor pale ale? Ik ben bang dat er residu wordt meegenomen bij het overschenken.
Protafloc is erg moeilijk te krijgen in Nederland. Dat je residu overhoudt bij bovengistend bier is onvermijdelijk, maar het is geen groot probleem. Je kan het beste je brouwsel overgieten in een schoon vat voordat je gaat bottelen. Op die manier heb je nauwelijks residu in je flesjes.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_154564822
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juli 2015 12:17 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Protafloc is erg moeilijk te krijgen in Nederland. Dat je residu overhoudt bij bovengistend bier is onvermijdelijk, maar het is geen groot probleem. Je kan het beste je brouwsel overgieten in een schoon vat voordat je gaat bottelen. Op die manier heb je nauwelijks residu in je flesjes.
Residu zakt gewoon naar de bodem. Zelf vul ik vanuit het gistvat maar zet dat wel een dag tevoren op tafel. Dus suiker afmeten per flesje (miniklontje in beugelfles =+- 6.5 gr/liter), hevelslang voorzichtig in het vat en gaan. Na het aanzuigen de slang dichtknijpen en een beetje besproeien met desinfectans.

Het alternatief is suiker oplossen in een schoon vat en daar je jongbier op hevelen en van daaruit flesjes vullen met hevelslang of kraantje met een slangetje. Gieten is uit den boze. Dan krijg je erg veel zuurstof in je jongbier en dat geeft weer ongewenste smaken na verloop van tijd.

Een beetje gist zal altijd meekomen en dat heb je ook nodig voor je nagisting op de fles. Mos heb ik nog nooit gebruikt en toch zijn mijn blondjes helder zolang de flesjes maar niet te veel bewegen.
pi_154628940
Thanks, dan maak ik mijn eerste batch zonder protofloc.

De bestelling is de deur uit *O* Heb alles bij brouwmarkt gehaald, maar ik zal de alternatieven zeker eens vaker bekijken. Op aanrader van qajariaq toch maar de brewers' tip genegeerd en volgens het recept Qyeast 3533 Belgium Ardennes besteld.

Hopelijk volgende weekend aan de slag :)
:: Toenie ::
pi_154630093
Vandaag suiker toevoegd aan de batch Brewferm Triple. Ben erg benieuwd of dit wat gaat worden!



Voorheen al de Brewferm Gold en Brewferm Gallia gebrouwen met een redelijke standaardkit van Brouwland. We hebben er alleen een extra brouwemmer bijgekocht.

Moet zeggen dat het allemaal erg eenvoudig gaat en verrassend goed smaakt! :)
Ondanks dat je niet veel hoeft te doen is het erg leuk om zo je eigen biertje te brouwen. Ideaal cadeau ook voor bierdrinkende mannen.

Heb trouwens veel gehad aan deze handleiding:
http://www.wiki-hobbybrou(...)_brouwer:blikbrouwen

Wellicht in de toekomst leuk om eens 'echt' te gaan brouwen. Nadeel is enkel dat je wat meer geld kwijt bent aan spullen.
pi_154662182
Een tijdje geleden heb ik mijn eerste biertje gebrouwen: een blonde van The Brooklyn Brew Shop. Dit was een starterspakket van de Hema dat goed was voor ongeveer 3.8 liter (1 gallon). Door de duidelijke gebruiksaanwijzing kon er weinig fout gaan en het biertje was, naar mijn mening, best goed geslaagd. Al was het uiteindelijke koolzuurgehalte wellicht ietsje pietsje te hoog, maar dit kon de pret niet drukken.

Voordat ik al dan niet een grotere installatie ga aanschaffen wil ik nog een keer met m'n huidige 'apparatuur' aan de slag. Hiervoor heb ik bij brouwmout.nl via hun receptservice alle ingrediënten aangeschaft om een IPA te maken. Echter heb ik nu al, voordat ik het spul überhaupt in huis heb, een paar absolute beginnersvraagjes... Is het bijvoorbeeld mogelijk extra suiker toe te voegen als ik alles in de vergistingsfles stop om zo het alcoholpercentage te verhogen (ik heb brouwsuiker gekocht)? Zo ja, hoeveel suiker zal ik dan ongeveer moeten gebruiken per liter?
Mijn volgende vraag is wederom 'suikergerelateerd', want hoeveel brouwsuiker moet ik bij het bottelen toevoegen? De vorige keer heb ik twee eetlepels honing gebruikt op ongeveer 3.8 liter eindproduct. Op zich was dit prima, maar ik weet niet of dit ook kan bij een IPA.

Alvast bedankt! Mocht ik later meer vragen hebben dan horen jullie het wel ;)

[ Bericht 0% gewijzigd door NeuNeu op 26-07-2015 22:53:10 ]
pi_154667259
Ja, je kunt suiker toevoegen aan je gistvat. Dat zal echter alleen de alcohol omhoog trekken en niet de smaak. Dus als je overdrijft krijg je een biertje wat uit balans is. Een grove schatting is dat je per 15 gram per liter een procent alcohol erbij krijgt. Echter ook niet overdrijven want je gist heeft ook grenzen. Door eerst een week te laten vergisten en dan pas die suiker erbij zal je betere uitvergisting krijgen.

Geen idee wat bottelsuiker anders is dan kristalsuiker, waarschijnlijk alleen dat het in een bolletje is geperst. Bij honing zal er naast de suiker nog wel iets van een ander stofje in zitten maar of je dat kunt proeven? Kristalsuiker is prima, de miniklontjes passen precies in een beugelfles, 3,1 gr op bijna een halve liter ~=~ 6,5 gr/l, net mooi voor bottelen.

Als test kan je inderdaad kleine hoeveelheden brouwen (2 tot 4 liter) zonder heel veel te hoeven aanschaffen. Filteren en spoelen zou met kaasdoek in een vergiet kunnen. Koelen kan desnoods 'au bain marie' in de gootsteen. Afwegen van hop wordt wel lastig, een standaard keukenweegschaal is te grof voor een paar gram. Vergisten kan je opdelen in 2 l cola flessen (denk om 1/3 kopruimte en donker wegzetten). Nadeel is dat je evengoed tientjes moet investeren in ingrediënten. Ook moet je meer improviseren terwijl je juist met leren bezig bent.

Eneh, opletten dat je die brouwavond niet meer opdrinkt dan je kan brouwen. O~)

[ Bericht 0% gewijzigd door qajariaq op 27-07-2015 09:27:24 (aanvulling) ]
pi_154671652
quote:
0s.gif Op maandag 27 juli 2015 08:21 schreef qajariaq het volgende:
...
Bedankt voor je reactie!
Omdat ik het Hema-starterspakket al heb, hoef ik dus voor het brouwen van kleine hoeveelheden geen materiaal meer aan te schaffen. Alleen de ingrediënten. Mocht het een succes worden zit ik er wel aan te denken bijvoorbeeld een elektrische brouwketel aan te schaffen. Dat lijkt me toch wat handiger om het maischschema aan te houden dan een kookplaat :P

Nog even een vraagje: in verschillende gebruiksaanwijzingen zie ik staan dat het jongbier na de hoofdvergisting moet worden overgeheveld naar een ander vergistingsvat voor de nagisting. Is dit noodzakelijk? Bij mijn eerste batch bier heb ik het namelijk gewoon in hetzelfde vergistingsvat gelaten.Volgens mij ging dit ook prima. Wat raden jullie aan?
pi_154674101
quote:
0s.gif Op maandag 27 juli 2015 12:51 schreef NeuNeu het volgende:
in verschillende gebruiksaanwijzingen zie ik staan dat het jongbier na de hoofdvergisting moet worden overgeheveld naar een ander vergistingsvat voor de nagisting. Is dit noodzakelijk?
In hobbybrouwersland zijn een aantal zaken eeuwig en altijd ter discussie. Dit is er een van.

Zelf doe ik nooit overhevelen maar na een twee weken liefst wel in flesjes gieten. Bier waarvan je weet dat het echt lang op het vat blijft zou ik zelf wel een keer overhevelen.

Waar wel iedereen het over eens: De temperatuur constant houden bij de vergisting (19 a 20 gr C) levert veel smaakvoordeel op.

quote:
0s.gif Op maandag 27 juli 2015 12:51 schreef NeuNeu het volgende:
Hema-starterspakket
Even gekeken, dat ziet er best wel goed uit. Alleen een koeler en een schrootmolen erbij. Helaas zijn dat prijzige onderdelen.
edit: en de slang liever vervangen door een siliconen exemplaar (is warm ook voedsel-veilig).

quote:
0s.gif Op maandag 27 juli 2015 12:51 schreef NeuNeu het volgende:
elektrische brouwketel
De termostaat in zo'n ding is erg ongevoelig, zonder thermostaat is goedkoper en bestel in china een stc 1000 voor dat doel.

[ Bericht 2% gewijzigd door qajariaq op 27-07-2015 14:31:16 ]
pi_154680630
Ok, duidelijk!
Dat het stabiel houden van de vergistingstemperatuur belangrijk is had ik al door, maar dat is meteen ook vrij lastig. Idealiter zou ik een vergistingskast hebben (met ingebouwde stc-1000?), maar dat komt misschien later wel.
Voorlopig probeer ik de temperatuur in de zitkamer maar zo stabiel mogelijk te houden... :P

Nóg even een vraag: mijn vergistingsvat is een grote fles met smalle hals. Graag wil ik een beetje suiker toevoegen om het alcoholpercentage te verhogen, aangezien dit de vorige keer voor mijn gevoel vrij laag was. Nu heb je al aangegeven dat dit het beste na de hoofdvergisting kan worden toegevoegd. Ik vrees echter dat ik het dan niet meer goed kan mixen, door de smalle hals van de fles kan ik er immers niet goed bij. Liever heb ik ook niet dat 'gedoe' van overhevelen om er voor te zorgen dat ik de suiker(oplossing) goed kan mengen met het gistende bier.
Mijn vraag: Kan ik de extra suiker direct, dus vóór de hoofdvergisting, toevoegen?
Op deze manier kan ik de suiker namelijk wel evenredig over de totale vloeistof verdelen. Of maakt dit niet uit omdat het gist de suiker toch wel omzet in meer alcohol?
pi_154681842
quote:
0s.gif Op maandag 27 juli 2015 18:43 schreef NeuNeu het volgende:
Of maakt dit niet uit omdat het gist de suiker toch wel omzet in meer alcohol?
Dit dus. De suiker zakt naar de bodem maar ook daar zit gist. De gist produceert co2 en alcohol. Beide zijn lichter en oplosbaar in water dus dat mengt vanzelf wel. Tip voeg de suiker toe via een trechter of zo iets dan blijft het niet op of in de hals van de fles hangen.

Ook mijn kennis komt vrijwel geheel van www.hobbybrouwen.nl en het boek van Adrie. Wat betreft de wiki daar: Jaques heeft soms iets te veel stokpaardjes imho, laat je niet te snel te veel werk aanpraten of op kosten jagen dus. Oscar schiet met uitspraken soms wel eens door naar de andere kant. Om mezelf te plaatsen, het proces heb ik redelijk onder controle, recepten verzinnen of beoordelen ben ik nitwit in.
pi_154704367
quote:
0s.gif Op maandag 27 juli 2015 18:43 schreef NeuNeu het volgende:
Ok, duidelijk!
Dat het stabiel houden van de vergistingstemperatuur belangrijk is had ik al door, maar dat is meteen ook vrij lastig. Idealiter zou ik een vergistingskast hebben (met ingebouwde stc-1000?), maar dat komt misschien later wel.
Voorlopig probeer ik de temperatuur in de zitkamer maar zo stabiel mogelijk te houden... :P

Nóg even een vraag: mijn vergistingsvat is een grote fles met smalle hals. Graag wil ik een beetje suiker toevoegen om het alcoholpercentage te verhogen, aangezien dit de vorige keer voor mijn gevoel vrij laag was. Nu heb je al aangegeven dat dit het beste na de hoofdvergisting kan worden toegevoegd. Ik vrees echter dat ik het dan niet meer goed kan mixen, door de smalle hals van de fles kan ik er immers niet goed bij. Liever heb ik ook niet dat 'gedoe' van overhevelen om er voor te zorgen dat ik de suiker(oplossing) goed kan mengen met het gistende bier.
Mijn vraag: Kan ik de extra suiker direct, dus vóór de hoofdvergisting, toevoegen?
Op deze manier kan ik de suiker namelijk wel evenredig over de totale vloeistof verdelen. Of maakt dit niet uit omdat het gist de suiker toch wel omzet in meer alcohol?
Ja, dat kan. Maar extra suiker voeg je na de hoofdvergisting toe omdat het alcoholpercentage te laag is. Als je suiker gaat toevoegen terwijl er nog een hoop suiker niet vergist is, dan verpest je je brouwsel.
Daarom moet je pas na de hoofdvergisting suiker toevoegen en ook pas nadat je je brouwsel geproeft hebt.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_154718523
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 juli 2015 15:14 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Ja, dat kan. Maar extra suiker voeg je na de hoofdvergisting toe omdat het alcoholpercentage te laag is. Als je suiker gaat toevoegen terwijl er nog een hoop suiker niet vergist is, dan verpest je je brouwsel.
Daarom moet je pas na de hoofdvergisting suiker toevoegen en ook pas nadat je je brouwsel geproeft hebt.
Maar dan proef je dus of het alcoholpercentage juist is? Totdat ik uit heb gevogeld hoe ik het percentage meet, is dat voor mij denk ik ook de enige methode ;)

Voor mijn IPA, die ik morgen wil gaan brouwen, ga ik ook dry hopping toepassen. Zit dit een eventuele suikerstorting nog in de weg? Het drooghoppen gebeurt namelijk ook pas na de hoofdvergisting. Ik kan me voorstellen dat ik misschien eerst even moet wachten totdat het gist na het toevoegen van het suiker weer tot rust is gekomen alvorens ik ga drooghoppen. Wat denken jullie?
pi_154728236
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 juli 2015 15:14 schreef voetbalmanager2 het volgende:
Als je suiker gaat toevoegen terwijl er nog een hoop suiker niet vergist is, dan verpest je je brouwsel.
Verpesten is iets anders dan niet optimaal. Deze stelling vind ik nogal overdreven. Sterker nog, bij blikbier staat gewoon in de gebruiksaanwijzing dat je direct suiker toevoegt. Om dat na de eerste vergisting te doen is een optimalisatie, verzonnen door het hobbybrouwforum.

quote:
0s.gif Op dinsdag 28 juli 2015 23:31 schreef NeuNeu het volgende:
Totdat ik uit heb gevogeld hoe ik het percentage meet,
Alcohol meten is voorbehouden aan echte brouwers die investeren in apparatuur daarvoor. Het zou ook mogelijk moeten zijn om je sg te meten, opwarmen tot ruim 90 grC, aanvullen met water tot oorspronkelijk volume en dan weer nogmaals sg meten. (Dit schrijvende zou meten hoeveel verdampt is ook al een maat kunnen zijn voor de alcohol). Echter normaal stel je de alcohol vast door voor en na vergisting sg te meten en dan rekenen. Ook voor de hoeveelheid toegevoegde suiker kan je een formule op los laten. Kristalsuiker heeft altijd een vergistingsgraad van 100%. Download anders maar eens brouwhulp van Adrie Otten.

edit: Het toevoegen van suiker zou ik zien als het verlengen van de hoofdgisting. Dus hop toevoegen na de hoofdgisting zou ik dan pas doen als de toegevoegde suiker ook min of meer vergist is.
pi_154731432
In mijn boek komt ook naar voren dat je met een hydrometer eerst je SG moet meten om de Original Gravity te bepalen. Vervolgens kun je later (ik weet zo de stap even niet uit mijn hoofd, heb het boek ook niet bij de hand) de Final Gravity berekenen. Op deze website staat het enigszins uitgelegd: http://www.brewmorebeer.com/calculate-percent-alcohol-in-beer/

Overigens heb ik ook nog maar even een 21 liter pan besteld. Ik wilde eerste 23 liter gaan brouwen, maar ik houdt het nu eerst bij 12 liter voor een eerste keer brouwen :)
:: Toenie ::
pi_154740112
In mijn linkje hierboven staat ook een Excel-rekenblad om met behulp van de SG-metingen een benadering van het alcoholpercentage te berekenen.

Idem voor het bereken van een gecorrigeerd begin-SG wanneer je later pas suiker toevoegt.
pi_154751192
quote:
0s.gif Op woensdag 29 juli 2015 19:40 schreef GuitarJJ het volgende:
In mijn linkje hierboven staat ook een Excel-rekenblad om met behulp van de SG-metingen een benadering van het alcoholpercentage te berekenen.

Idem voor het bereken van een gecorrigeerd begin-SG wanneer je later pas suiker toevoegt.
Bedankt, ik ga zeker even kijken!
Als absolute beginneling is het overigens nog wel even wennen aan alle termen, maar hoe meer ik lees hoe duidelijker het wordt :)
  dinsdag 4 augustus 2015 @ 13:26:39 #297
447056 bulldog27
net begonnen
pi_154893501
Ben net begonnen met bierbrouwen. Iemand nog tips en trucs
pi_154910070
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 augustus 2015 13:26 schreef bulldog27 het volgende:
Ben net begonnen met bierbrouwen. Iemand nog tips en trucs
Ik ben ook nog maar net begonnen, maar heb je bepaalde vragen? :)
pi_154921400
heb een ipa gebrouwen maar zeer veel gist onderin de fles en last van veel koolzuur. Als ik de fles open spuit het eruit heb ik wat verkeerd gedaan?
pi_154924834
Wat er met je gist aan de hand is weet ik niet precies, maar misschien dat het meegekomen is uit het vergistingsvat met het bottelen.
Dat je last hebt van teveel koolzuur klinkt mij in de oren als een gevalletje teveel bottelsuiker gebruikt. Volgende keer dus iets minder toevoegen...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')