Hier weer verder.quote:De economische en sociale problemen in onze maatschappij worden niet veroorzaakt door de vrije markt, maar door bemoeizucht van de Staat. Een welvarende, sociale en vredelievende wereld is alleen mogelijk als we het juk van de Staat van ons afschudden en kiezen voor vrijwillige samenwerking.
Goed uitgepakt zijn de nutsbedrijven bijvoorbeeld. Wat minder gunstig is de postmarkt, en dan vooral de brieven-tak, Sandd krijgt niet heel veel positieve kritiek bijvoorbeeld.quote:
Hele vrijwilligers dan. Hoe verklaar je anders de veel lagere lonen in het priveonderwijs die worden genoemd in het artikel dat je aanhaalde?quote:[..]
Met vermoedens kan ik niets, wel met onderbouwingen.
[..]
Halve vrijwilligers? Een beetje zoals vrouwen die 'een beetje' zwanger zijn? Er is overigens niets dat men in een vrije markt tegenhoud vrijwilligerswerk te doen, snap je dat nu nog steeds niet?
Welke organisatie heeft meer met de vrije markt te maken denk je: Royal Dutch Shell of Het Leger des Heils? (hint: de laatste).
Omdat dat de marktprijs is, misschien? Derp.quote:Op woensdag 15 augustus 2012 17:13 schreef DroogDok het volgende:
Uit het vorige topic:
[..]
Goed uitgepakt zijn de nutsbedrijven bijvoorbeeld. Wat minder gunstig is de postmarkt, en dan vooral de brieven-tak, Sandd krijgt niet heel veel positieve kritiek bijvoorbeeld.
[..]
Hele vrijwilligers dan. Hoe verklaar je anders de veel lagere lonen in het priveonderwijs die worden genoemd in het artikel dat je aanhaalde?
Is dat vrije markt dan? Waar heb ik dat gezegd? Oké oké, LdH is wel een heel slecht voorbeeld.quote:Het LdH is voor 80% afhankelijk van overheidsgeld, hoe is dat precies vrije markt?
Ik betwijfel het, ambtenaren staan niet bekend om hun exorbitante salarissen zeker niet een salaris van 3 keer de marktprijs. Maar dat is in Kenia misschien anders.quote:Op woensdag 15 augustus 2012 17:17 schreef LMv het volgende:
[..]
Omdat dat de marktprijs is, misschien? Derp.
[..]
Dan heb ik je opmerking niet goed begrepen wellicht, wat bedoel je dan met "LdH heeft meer met de vrije markt te maken dan Shell"?quote:Is dat vrije markt dan? Waar heb ik dat gezegd? Heb jij geen besef van 'gradatie'?
Ja, ik snap dat dit niet in je straatje past. Lees anders het rapport van Tooley.quote:
LdH was een slecht voorbeeld. Wat ik bedoelde is dat liefdadigheid meer te maken heeft met de vrije markt dan zo'n typische corporatie.quote:Dan heb ik je opmerking niet goed begrepen wellicht, wat bedoel je dan met "LdH heeft meer met de vrije markt te maken dan Shell"?
Staat daar een verklaring in voor de lage salarissen in het Keniaanse prive-onderwijs?quote:Op woensdag 15 augustus 2012 17:34 schreef LMv het volgende:
[..]
Ja, ik snap dat dit niet in je straatje past. Lees anders het rapport van Tooley.
BNP per capita = $1600 p/jrquote:Op woensdag 15 augustus 2012 17:36 schreef DroogDok het volgende:
[..]
Staat daar een verklaring in voor de lage salarissen in het Keniaanse prive-onderwijs?
hoe is dat een verklaring dat in het privé onderwijs minder wordt betaald dan in het "gewone" onderwijs?quote:
1. Het leven van de mens in de moderne samenleving was voor de industriele revolutie veel korter en minder aangenaam dan tijdens de revolutie en erna.quote:Op woensdag 15 augustus 2012 15:53 schreef Euribob het volgende:
[..]
Kijk eens naar de samenleving in de fabrieken ten tijde van de Industriële Revolutie, omdat de overheid helemaal niets deed om de armen te beschermen maakten de fabriekeigenaren daar veelvuldig misbruik van. Jullie willen weer terug naar zo'n samenleving zo blijkt maar weer.
quote:Het was niet wetgeving die in Engeland een einde maakte aan de kinderarbeid. Het was die neiging van het kapitalisme "om alles in beweging te brengen," zoals Verbrugge het verwoordt. Ouders gingen genoeg geld verdienen om een gezin te kunnen onderhouden. De gemiddelde levensverwachting steeg, de kindersterfte nam af. Britten namen daarom minder kinderen (die hen in hun laatste levensjaren zouden onderhouden). Het kapitalisme betekende dan ook vooral voor de onderklasse een ongekende vooruitgang. Toch zijn het wereldverbeteraars die juist voor die groep zeggen op te komen die leugens verspreiden over het kapitalisme, waardoor diezelfde groep langer, onnodig, in armoede leeft.
Nee hoor, het libertarisme neemt helemaal geen rationaal mens als uitgangspunt. De homo economicus is bijvoorbeeld binnen de Australische School (de economische fundering van het libertarisme) helemaal geen geaccepteerd gegeven. Ook irrationaliteit of het ontbreken van de vrije wil is geen noodzakelijke aanname bij libertarische theorieën. Juist georganiseerd, rationeel gedrag (technocratie, communisme) van mensen op grote schaal leidt tot verspillingen en dwang.quote:Op woensdag 15 augustus 2012 14:55 schreef Saysem het volgende:
Hahahaha, het hele libertarisme rust juist op de aanname dat de mens puur rationeel en winstbelust is. Als je dat niet vindt kan je beter een topic verder kijken.
Er is in de private sector geen geld. Zoals je weet heeft de overheid dat wel. die kunnen uit een steen nog water persen.quote:Op woensdag 15 augustus 2012 19:17 schreef DroogDok het volgende:
[..]
hoe is dat een verklaring dat in het privé onderwijs minder wordt betaald dan in het "gewone" onderwijs?
Omdat ongehinderd door de winst/verlies prikkels overheden zeer inefficiënt omgaan met geld; bijvoorbeeld docenten 3 keer meer betalen dan de marktprijs. BNP is een indicatie van welvaart, en dus ook een indicatie van de marktprijs van arbeid, omdat die zich neigt te verhouden aan het welvaartsniveau.quote:Op woensdag 15 augustus 2012 19:17 schreef DroogDok het volgende:
[..]
hoe is dat een verklaring dat in het privé onderwijs minder wordt betaald dan in het "gewone" onderwijs?
Hier wordt dus de Oostenrijkse (Austrian) school bedoeld.quote:Op woensdag 15 augustus 2012 20:19 schreef teknomist het volgende:
[..]
de Australische School (de economische fundering van het libertarisme)
Je hebt het BNP van Kenia gepost (BNP per capita = $1600 p/jr) maar nog niet de salarissen. In het rapport dat je aanhaalde staat ook alleen dat overheidsscholen 3 tot 4 keer meer betalen dan prive scholen, bedragen worden echter niet genoemd.quote:Op donderdag 16 augustus 2012 02:09 schreef LMv het volgende:
[..]
Omdat ongehinderd door de winst/verlies prikkels overheden zeer inefficiënt omgaan met geld; bijvoorbeeld docenten 3 keer meer betalen dan de marktprijs. BNP is een indicatie van welvaart, en dus ook een indicatie van de marktprijs van arbeid, omdat die zich neigt te verhouden aan het welvaartsniveau.
[..]
+ natuurlijk het nodige vermaak op Politiek24quote:Zelfs een enkele zetel voor de LP betekent een belangrijk podium voor libertariërs om hun ideeën uit te dragen.
Ik lees net in bovenstaande dat stemmen immoreel isquote:Op donderdag 16 augustus 2012 10:14 schreef 99.999 het volgende:
Al die dubieuze blogjes kunnen die club nog een keer behoorlijk op gaan breken. Daar loopt veel vreemd volk rond.
Het broeikasverhaal is natuurlijk nog helemaal niet zo duidelijk. Maar de manier waarop hij het weerlegt is wel bizarquote:Op donderdag 16 augustus 2012 10:26 schreef 99.999 het volgende:
Aha, een zogenaamde libertarier die een hekel heeft aan wetenschap. Goh, wie had dat ooit gedacht. Je zou je standpunten namelijk maar eens wetenschappelijk moeten gaan onderbouwen, dat is eng want het bedreigt je utopie![]()
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |